Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Rekonstrukce centra Vyškova: obratiště nahradí fontány

Vyškov – Nová plocha s opěrnými zídkami a fontánkami i předlážděné chodníky. Na výsledek stavebních prací v centru Vyškova si obyvatelé ještě chvíli počkají. Nejdřív se spolu s obchodníky musí smířit s několikaměsíčním omezením. Chodníky lemující Masarykovo náměstí i ty v přilehlých ulicích totiž rozkopou dělníci.

Ostravský výrobce dortů chce expandovat do Prahy. Zatím hledá místo

Praha - Společnost Ollies dorty, která se za 17 let existence vypracovala z panelákové kuchyně ve firmu se stovkou zaměstnanců a osmdesátimilionovým obratem, se chystá z Ostravy expandovat do Prahy. V hlavním městě chce výrobce dortů a dalších sladkých pochutin otevřít pro začátek malou cukrárnu. Pokud se jí bude dařit, vybudovala by nejspíš někde poblíž metropole i výrobnu. V pátek to řekl jednatel rodinné firmy Jakub Gondek.

V Havířově se zpívat může, v Karviné ne

Letní náměstí, zmrzlina a v pozadí (ne)známá kytarová či houslová melodie? Podobná představa se v Karviné stala minulostí. Od 1. ledna zde totiž platí vyhláška omezující tzv. busking neboli pouliční vystupování umělců na veřejnosti, které bývá spojeno s dobrovolným příspěvkem kolemjdoucích.

Znáte kryathlon? Šlajs: Když zmoknu, vzpomenu si, jaké je plavat v ledové vodě

/ROZHOVOR/ - Jedni je považují za hazardéry se zdravím, druzí je bezmezně obdivují. Všichni však vědí, že kryathlonisté nejsou žádné bábovky. Ruku na srdce, kdo by chtěl na začátku února hupsnout do Vltavy a plavat v ní 500 metrů, poté běžet pět kilometrů a vše zakončit stejně dlouhým lyžařským okruhem? Petr Šlajs to dokázal. Je ikonou tohoto sportu. Vždyť na chuchelských tratích triumfoval už potřetí.

V hodině chemie byli studenti svědky výroby zmrzliny. Tu pak snědli

Rakovník - Už popáté uspořádalo ve spolupráci s partnerskou Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze rakovnické gymnázium strhující hodiny moderní chemie. Setkání bylo pro studenty i samotné gymnázium zcela zdarma, veškeré náklady nesla pořádající vysoká škola.

Zvířata z teplých krajin mají ráda českou zimu

Nymbursko /FOTOGALERIE/ - Tuhé mrazy letošní zimy zasahují také do režimů malých zoologických zahrad. Oproti velkým zařízením mají starosti se zajištěním tepla pro choulostivější zvířata i s dodávkami dostatku tekutin

Zvířata z teplých krajin mají ráda českou zimu

Nymbursko - Tuhé mrazy letošní zimy zasahují také do režimů malých zoologických zahrad. Oproti velkým zařízením mají starosti se zajištěním tepla pro choulostivější zvířata i s dodávkami dostatku tekutin

Zvířata z teplých krajin mají ráda českou zimu

Region - Tuhé mrazy letošní zimy zasahují také do režimů malých zoologických zahrad. Oproti velkým zařízením mají starosti se zajištěním tepla pro choulostivější zvířata i s dodávkami dostatku tekutin.

Nemít rád hudbu je neurologická záležitost

New York - Mnozí lidé pokládají hudbu za jedno z největších životních potěšení. Jiným ale připadá, že je to… o ničem. Averze vůči hudbě jakéhokoli stylu se může zdát stejná, jako by někdo neměl rád štěňátka, zmrzlinu nebo sluníčko. Ale ne každého nabije energií, když si v rádiu naladí hudební stanici. Ve skutečnosti může neschopnost čerpat potěšení z hudby vycházet z neurologického stavu, který je známý jako muzikální anhedonie.

Gurmány lákají na barokní menu. Festival nabídne jelení kýtu i perličku

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Jelení kýta s dýňovým pyré a bramborovou kroketou v mandlích jako hlavní chod, čokoládový dort s domácí borůvkovou zmrzlinou jako dezert. I tak může vypadat nedělní oběd. Právě v neděli totiž začíná letošní Grand Restaurant Festival. Speciální menu v deseti jihomoravských luxusních restauracích si lidé mohou dopřát za zvýhodněné ceny.

Festival potěší gurmány, recesisté se utkají v žehlingu

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Jelení kýta s dýňovým pyré a bramborovou kroketou v mandlích jako hlavní chod, čokoládový dort s domácí borůvkovou zmrzlinou jako dezert. I tak může vypadat nedělní oběd. Právě v neděli totiž začíná letošní Grand Restaurant Festival. Speciální menu v deseti jihomoravských luxusních restauracích si lidé mohou dopřát za zvýhodněné ceny. Deník Rovnost přináší i další tipy na víkendové akce z celé jižní Moravy.

Výuka plná improvizací a komplikací stále trvá

Kdepak na Vánoce, anebo po Novém roce! Dětem v ZŠ Šenov stále nezačal sloužit pavilon, který už od června rekonstruuje stavební firma Bystroň. A situace se pravděpodobně nezmění do konce prvního školního pololetí.

Karolínka si užívá samostatnosti

Děti mají různá přání, někdo chce počítačové hry, jiný třeba skateboard, devítiletá Karolínka Dejová z Kopřivnice měla velké přání, kterým byl pomocný motorek na invalidní vozík.

Patentovaná italská zmrzlina může prodlužovat život

Řím - Zmrzlina může prodlužovat život. Nejlepší je k tomuto účelu čokoládová, oříšková či ze zeleného čaje. "Kdo říká, že by dobrá jídla měla tělu škodit?" táže se Valerio Sanguigni, kardiolog z římské univerzity Tor Vergata, který studoval a nechal si patentovat tento výjimečný koncentrát antioxidantů. A příznivými účinky kornoutu zmrzliny se zabýval i takový vědecký časopis jako je Nutrition, píše italský deník La Repubblica.

Unilever stahuje z českého trhu 15 procent všech tatarek Hellmann's

Praha - Společnost Unilever stahuje z prodejní sítě 15 procent všech tatarských omáček Hellmann's vyrobených pro ČR. Důvodem je odlišná chuť a vzhled výrobku, tatarská omáčka je kyselejší, ale zdravotně nezávadná, uvedla dnes společnost. Zákazníci mohou zakoupený výrobek vyměnit za nový.

Winston Churchill snídal whisky se sodou

Řím – Slavný britský politik Winston Churchill si k snídani dopřával dva chody: prvním byla vejce v košili, toust, džem, máslo, káva 
s mlékem a trochu uzeniny, druhým půlka grapefruitu, který zapíjel pomerančovou šťávou a whisky se sodou.

Při čekání na oběť si klidně dali zmrzlinu. Zloději kradli i kojenecké lahve

Brno - Nepohrdli ani kojeneckými lahvemi nebo jinými věcmi z dětské výbavy, brali ale hlavně notebooky, cennosti, platební karty a hotovost. Dva pachatelé, kteří v centru Brna vykradli nejméně devětatřicet aut, se podle policistů občas chovali nesmyslně. „S ničím si moc nelámali hlavu. Kradli hlavně v Šumavské ulici, ale i na Brněnské přehradě nebo u různých obchodních domů," přiblížil ve středu brněnský kriminalista Tomáš Řiháček, který se na dopadení dvojice podílel.

Ředitel společnosti Frujo Tvrdonice: Standardní produkty dnes umí vyrobit každý

Tvrdonice /CHOVÁME SE ODPOVĚDNĚ/ – Společnost Frujo vznikla u Tvrdonic jako rodinná firma už před šestadvaceti lety. V současnosti zaměstnává více než 130 pracovníků. Je renomovaným výrobcem polotovarů používaných v různých oblastech potravinářského průmyslu. Například v mlékárenství, nápojovém průmyslu, zpracování ryb, tuků a olejů, ale také při výrobě mražených krémů a zmrzlin, lahůdek a pochutin, pekařství či cukrářství. Včetně bio produktů. Koncentráty, sirupy nebo například práškové směsi dodává dnes Frujo navzdory silné konkurenci i odběratelům v řadě států Evropy. Ředitelem úspěšné firmy je Vít Němeček.

Zahraniční inspirace: setkávání generací v Lovčičkách napomáhá klidová zóna

Lovčičky – V zahraničí viděl, že se školka běžně nachází v blízkosti domova důchodců. Děti se do mateřinky dostávají například přes společenskou místnost domova. Případně spolu sousedí jejich zahrady. Starostu Lovčiček Martina Bartoše myšlenka kontaktu mezi nejmladší a nejstarší generací zaujala. A tak ji přenesl do své obce.

Hynek Toman: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Před pár dny odstartovala skupina Support Lesbiens podzimní klubové turné k aktuální, Andělem ověnčené desce K.I.D. Její kytarista Hynek Toman zve do míst, která má rád.

Jan Saudek: Prožil jsem na Příbramsku krásná léta

Sedlčany /ROZHOVOR/ - Zahájení výstavy Podoby krásy, v níž nejznámější současný český fotograf Jan Saudek (81) představuje téměř padesát snímků, bylo 6. října pro region význačnou kulturní událostí. Vernisáže v muzeu se osobně účastnil jejich autor Jan Saudek, kterého doprovázela manželka Pavlína.

FOTOGALERIE: Gastro Food Fest na Zahradě Čech

Litoměřice - Pokrmy z kvalitních bioproduktů, ale také laskominy z hmyzí říše, dobroty z hlemýždí farmy, rolovaná zmrzlina a hlavně pokrmy z věhlasných národních kuchyní.

FOTO, VIDEO: Čokoládové království ozdobil sladký stroj času

Velké Losiny – Ve sladké království se o víkendu proměnilo lázeňské městečko Velké Losiny. Milovníky sladké pochoutky sem přilákal druhý ročník festivalu Čokoládové lázně. Ten propojil ochutnávky čokoládových specialit a gurmánské zážitky s pohybovými aktivitami.

Rekordní tropy prodlužují léto, vydrží do čtvrtka

Olomouc – Taková vlna tropů nezalila Olomoucko hezky dlouho. Zatímco uplynulé prázdniny třicítkami příliš neoplývaly, poslední dny padají teplotní rekordy jeden za druhým. Přitom právě druhá zářijová dekáda by měla přinést spíše ochlazení před blížícím se babím létem.

Prezentace mikroregionů: ochutnávala se vinná zmrzlina i žmolkovica

Uherské Hradiště - Osm mikroregionů se předvedlo prostřednictvím svých souborů a muzik a také pochutin na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek. Nepřijel pouze Uherský Brod. Na nové stanoviště si rychle zvyklo Východní Slovácko. Přestěhovali se z maličkého nádvoří někdejšího justičního paláce až na rozlehlé Mariánské náměstí v Uherském Hradišti.

Nižborská sklárna otevřela své brány veřejnosti

Nižbor /FOTOGALERIE/ - Sklárny Rückl Crystal v Nižboru na Berounsku připravily na sobotu další Den otevřených dveří, na kterém si přišli na své nejen milovníci sklářského řemesla, ale i celé rodiny i s dětmi.