Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Italská kuchyně v sobotu ovládne hudební síň a sady

Hradec Králové - O víkendové sobotě se v krajském městě bude hodovat po italsku. Organizátoři akce s názvem Chuť Itálie zvou na den plný vynikajícího italského jídla i pití. Akce, která navazuje na první ročník, se letos rozšíří do krásných okolních teras a přilehlého parku.

FOTO: Předlice kdysi bývaly ústecké Beverly Hills. Dnes chátrají

Předlice - Dvacítka nadšenců se v pátek odpoledne sešla v proslulém ústeckém ghettu. Rodák z Předlic Karel Punčochář připomněl historii i současnosti zdevastované čtvrti během dvouhodinové procházky. Nechyběly dobové fotografie, veselé vzpomínky, romská muzika i vtípky místních obyvatel.

Marek Benda: V barech se může kouřit dál, zákaz kouření v nich platit nebude

Od června nabyde účinnost protikuřácký zákon. Poslanec Marek Benda (ODS) podal interpelaci, ve které se táže ministra zdravotnictví, na která zařízení se zákon doopravdy vztahuje. Zákaz kouření by měl totiž platit jen v prostorách stravovacích služeb. A podle definice se jedná o takové prostory, v nichž je provozována stravovací služba, která zahrnuje podávání pokrmů určených k přímé spotřebě v provozovně.

Marek Benda: V barech se může kouřit dál, zákaz kouření v nich platit nebude

Od června nabyde účinnost protikuřácký zákon. Poslanec Marek Benda (ODS) podal interpelaci, ve které se táže ministra zdravotnictví, na která zařízení se zákon doopravdy vztahuje. Zákaz kouření by měl totiž platit jen v prostorách stravovacích služeb. A podle definice se jedná o takové prostory, v nichž je provozována stravovací služba, která zahrnuje podávání pokrmů určených k přímé spotřebě v provozovně.

Zmrzlinář Antonín Pudil drží krok s dobou

Kladensko - Jedním z nejznámějších zmrzlinářů v regionu, který se tajemství výroby této lahůdky jezdí učit od profesorů slavné italské Carpigiani Gelato Univerzity v Bologni, je Antonín Pudil ze Slaného. S manželkou Janou odkoupili v roce 2003 v Kladně od Italů zavedenou zmrzlinárnu Venezia. Jejich zmrzlina, zákusky a další lahůdky si našly u místních velkou oblibu, až se v roce 2008 rozhodli otevřít další pobočku ve Slaném.

Zmrzlina je fenomén pro všechny generace

Region - Lákavé lahodné sladké pokušení v podobě zmrzliny má tisíce podob. Výběr je v současnosti veliký a cena za jediný kopeček není zanedbatelná. I proto se zákazníci nespokojí s ledasčím, jako tomu bývávalo a žádají vysokou kvalitu.

Zámek Hořovice chystá pohodové odpoledne

Hořovice - Zámek v Hořovicích pořádá u příležitosti Víkendu otevřených zahrad Pohodové nedělní odpoledne. V neděli 11. června čeká na návštěvníky v zámeckém parku příjemný program s nádechem období první republiky.

Horal zahájí v sobotu grilovací sezónu, naporcuje dva halibuty

S příchodem teplejšího počasí opět startuje sezóna grilování, ze zahrádek i venkovních hospůdek se už zase linou vůně pečeného masa i dalších dobrot. Speciální program k této příležitosti připravuje na sobotu 13. května také hotel Horal ve Velkých Karlovicích.

Historické centrum města se proměnilo v ráj pro milovníky sladkostí

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ – Horká čokoláda s karibským rumem, domácí kynuté borůvkové knedlíky, australský dort Pavlova, pampelišková zmrzlina, čokoláda s chilli nebo třeba bretaňský máslový chlebíček. Tyto a spoustu dalších delikates ochutnali návštěvníci sobotních prvních kutnohorských Cukrářských slavností.

Provoňte si zahrádku či balkon bylinkami

Patříte mezi ty zahrádkáře, kteří kromě nádherně rozkvetlé zahrady plné pestrobarevných květin mají rádi, když zahrada nese i svůj užitek? Začněte s pěstováním bylinek. Nejen pěkně vypadají. Využití pro bylinky najdete v kuchyni, ale také při léčbě mnoha zdravotních potíží.

Nabídka letních brigád se už začíná tenčit

Region - Studenti se začínají ohlížet po letních brigádách. Za vydělané peníze si chtějí koupit nový mobilní telefon, počítač nebo další věci, které jim rodiče nechtějí ze svého rodinného rozpočtu zakoupit, nebo jen z části přispět.

Minigolf vyroste na Jezeře, park za knihovnou

Poděbrady – Některé nové investiční akce schválili na svém posledním jednání poděbradští zastupitelé. K těm pro veřejnost nejzajímavějším patří určitě vznik minigolfového hřiště u místního Jezera, či kultivace lokality za Záložnou podél kolonády, kde jsou nyní stánky prodávající převážně rychlé občerstvení a zmrzlinu. Celý prostor by se měl v dohledné době proměnit ve veřejný park se samostatným vchodem do knihovny.

Obchvat jim sebere zákazníky

Ústrašín, Ondřejov – Hostinec U Ondřeje v Ondřejově, pekařství Ladislav Zeman v Ústrašíně a tamní stánek se zmrzlinou po dokončení obchvatu Ústrašína, Ondřejova a Myslotína nejspíš zaniknou.

Rekonstrukce centra Vyškova: obratiště nahradí fontány

Vyškov – Nová plocha s opěrnými zídkami a fontánkami i předlážděné chodníky. Na výsledek stavebních prací v centru Vyškova si obyvatelé ještě chvíli počkají. Nejdřív se spolu s obchodníky musí smířit s několikaměsíčním omezením. Chodníky lemující Masarykovo náměstí i ty v přilehlých ulicích totiž rozkopou dělníci.

Ostravský výrobce dortů chce expandovat do Prahy. Zatím hledá místo

Praha - Společnost Ollies dorty, která se za 17 let existence vypracovala z panelákové kuchyně ve firmu se stovkou zaměstnanců a osmdesátimilionovým obratem, se chystá z Ostravy expandovat do Prahy. V hlavním městě chce výrobce dortů a dalších sladkých pochutin otevřít pro začátek malou cukrárnu. Pokud se jí bude dařit, vybudovala by nejspíš někde poblíž metropole i výrobnu. V pátek to řekl jednatel rodinné firmy Jakub Gondek.

V Havířově se zpívat může, v Karviné ne

Letní náměstí, zmrzlina a v pozadí (ne)známá kytarová či houslová melodie? Podobná představa se v Karviné stala minulostí. Od 1. ledna zde totiž platí vyhláška omezující tzv. busking neboli pouliční vystupování umělců na veřejnosti, které bývá spojeno s dobrovolným příspěvkem kolemjdoucích.

Znáte kryathlon? Šlajs: Když zmoknu, vzpomenu si, jaké je plavat v ledové vodě

/ROZHOVOR/ - Jedni je považují za hazardéry se zdravím, druzí je bezmezně obdivují. Všichni však vědí, že kryathlonisté nejsou žádné bábovky. Ruku na srdce, kdo by chtěl na začátku února hupsnout do Vltavy a plavat v ní 500 metrů, poté běžet pět kilometrů a vše zakončit stejně dlouhým lyžařským okruhem? Petr Šlajs to dokázal. Je ikonou tohoto sportu. Vždyť na chuchelských tratích triumfoval už potřetí.

V hodině chemie byli studenti svědky výroby zmrzliny. Tu pak snědli

Rakovník - Už popáté uspořádalo ve spolupráci s partnerskou Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze rakovnické gymnázium strhující hodiny moderní chemie. Setkání bylo pro studenty i samotné gymnázium zcela zdarma, veškeré náklady nesla pořádající vysoká škola.

Zvířata z teplých krajin mají ráda českou zimu

Nymbursko /FOTOGALERIE/ - Tuhé mrazy letošní zimy zasahují také do režimů malých zoologických zahrad. Oproti velkým zařízením mají starosti se zajištěním tepla pro choulostivější zvířata i s dodávkami dostatku tekutin

Zvířata z teplých krajin mají ráda českou zimu

Nymbursko - Tuhé mrazy letošní zimy zasahují také do režimů malých zoologických zahrad. Oproti velkým zařízením mají starosti se zajištěním tepla pro choulostivější zvířata i s dodávkami dostatku tekutin

Zvířata z teplých krajin mají ráda českou zimu

Region - Tuhé mrazy letošní zimy zasahují také do režimů malých zoologických zahrad. Oproti velkým zařízením mají starosti se zajištěním tepla pro choulostivější zvířata i s dodávkami dostatku tekutin.

Nemít rád hudbu je neurologická záležitost

New York - Mnozí lidé pokládají hudbu za jedno z největších životních potěšení. Jiným ale připadá, že je to… o ničem. Averze vůči hudbě jakéhokoli stylu se může zdát stejná, jako by někdo neměl rád štěňátka, zmrzlinu nebo sluníčko. Ale ne každého nabije energií, když si v rádiu naladí hudební stanici. Ve skutečnosti může neschopnost čerpat potěšení z hudby vycházet z neurologického stavu, který je známý jako muzikální anhedonie.

Gurmány lákají na barokní menu. Festival nabídne jelení kýtu i perličku

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Jelení kýta s dýňovým pyré a bramborovou kroketou v mandlích jako hlavní chod, čokoládový dort s domácí borůvkovou zmrzlinou jako dezert. I tak může vypadat nedělní oběd. Právě v neděli totiž začíná letošní Grand Restaurant Festival. Speciální menu v deseti jihomoravských luxusních restauracích si lidé mohou dopřát za zvýhodněné ceny.