Břeclav – Rajčatový quiche, rajčatová zmrzlina, různě pálivé kečupy, Bloody Mary s ruskou vodkou nebo čerstvý rajčatový fresh, k tomu několik hudebních vystoupení a stovky rajčatových výrobků a desítky dalších pokrmů. To vše nabídly sobotní Slavnosti rajčat, které zaplnily uličku u břeclavské synagogy.
Vyškovsko – V létě se Česká obchodní inspekce zaměřuje především na koupaliště, bufety, stánky se zmrzlinou a restaurace. Kontroly se tentokrát nevyhnuly ani Vyškovsku.
Pardubice – Pardubický zámek bude v sobotu plný vůní, chutí a řemesel. Druhý ročník festivalu nabídne to nejlepší z jídla, pití i zábavy, co poskytují regiony Pardubického kraje.
Boleslavsko – Záchranáři spěchali o prázdninách ve středních Čechách k více než sto padesáti pacientům s alergickými reakcemi na hmyzí bodnutí. Na Boleslavsku přitom zasahovali pouze v osmi případech.
/ANKETA/ Možná nevypadá úplně vábně, ale chutná výborně. Dokazují to nadšenci, kteří se k netradiční chladivé pochoutce vracejí a neváhají kvůli tomu urazit desítky kilometrů do Štarnova na Olomoucku.
ANKETA / Možná nevypadá úplně vábně, ale chutná výborně. Dokazují to nadšenci, kteří se k netradiční chladivé pochoutce vracejí a neváhají kvůli tomu urazit desítky kilometrů.
Řekli byste si, že zmrzlináři musejí mít v období tropických veder „zlaté žně“? Jak Deník zjistil, přímá úměra „čím vyšší teplota, tím více prodané zmrzliny“, zdaleka neplatí. Třeba prodejci z centra Ostravy tvrdí, že daleko více zmrzliny prodají, když je pod mrakem a teploty jsou snesitelnější.
Jižní Morava /ANKETA/ – Přetrpět pracovní dobu ve dnech, kdy teploty často přesahují třicetistupňovou hranici, může být pro mnoho lidí obtížné. Zvlášť když ve své práci nemají klimatizaci. Šéfové firem v Brně a okolí proto hledají nejrůznější způsoby, jak svým zaměstnancům pobyt na rozpáleném pracovišti zpříjemnit.
/ANKETA/ Přetrpět pracovní dobu ve dnech, kdy teploty často přesahují třicetistupňovou hranici, může být pro mnoho lidí obtížné. Zvlášť když ve své práci nemají klimatizaci. Šéfové firem v Brně a okolí proto hledají nejrůznější způsoby, jak svým zaměstnancům pobyt na rozpáleném pracovišti zpříjemnit.
Havlíčkův Brod - Právě v těchto horkých letních dnech je na brodském koupališti největší nápor lidí. Od začátku června do konce července, kdy se střídala teplejší období s chladnějšími a deštivějšími, bylo na koupališti skoro třináct tisíc návštěvníků.
/INFOGRAFIKA/ Co mají společného Česká republika a Perský záliv? Při pohledu na teploměr to vypadá, že za chvíli se nám vyrovnají venkovní teploty. Ale nejenom to.
Lahodná krémová zmrzlina je báječným osvěžením v parných dnech a neodolá jí dítě ani dospělý. Když si ji připravíte doma, vyhnete se chemickým přísadám a můžete přitom zužitkovat zdravé ovoce ze zahrádky.
Bláto /FOTOGALERIE/ - V rámci projektu Kulturní léto na Blátě se na místní farmě konal den Nového Zélandu. „My jsme pro dnešek přichystali novozélandský den, kde návštěvníci například uslyší povídaní o Novem Zélandu a to prostřednictvím Vlaďky Kennett, což je honorární konzulka, a Jaroslava Duška," prozradila Jana Pacáková z cestovní kanceláře, která se výhradně věnuje zájezdům do této země.
Kde lze za jeden den regenerovat lidský organizmus? „Na Festivalu česneku na zámku (a v městečku) Buchlovice,“ odpověděli unisono jeho výkonní ředitelé Miloslav Hrdý s Františkem Hrňou z Folklorní agentury Buchlov.
Za jedinečné propojení jemnosti a suverenity hereckého výrazu a fascinující kariéru zasvěcenou nejen filmu získala v pátek v podvečer první ocenění letošní Letní filmové školy v Uherském Hradišti Magda Vášáryová.
Táborsko - Nezaměstnanost na Táborsku je na rekordně nízké úrovni. Lépe bylo naposled před více jak dvaceti lety. Na jedno pracovní místo teď připadá 1,5 uchazeče o práci.
Kyjov – Jist, pít, bavit se je heslem prvního Gastro Festivalu, který se od pátku do soboty konal v Kyjově. Návštěvníci mohli v patnácti stáncích ochutnat tradiční slovácké pokrmy, speciality v podobě raw stravy a šnečích i hmyzích pokrmů.
Chabařovice – Přijďte si zkusit znakový jazyk, zval unikátní příměstský tábor Domu dětí a mládeže v Ústí do Chabařovic. Akce propojila svět slyšících a neslyšících, zastoupených krajskou pobočkou republikové organizace Tichý svět.
Italská města se stále více brání mnoha zavedeným „turistickým zvyklostem“, i když na turistickém ruchu stojí a padá značná část jejich příjmů. Po Benátkách, které omezují další rozvoj prodejen s rychlým občerstvením, zavedl Milán – alespoň na léto – některá omezení.
Most /ROZHOVOR/ - Když jste v týmu, kde kondiční trenérka je milovnicí sparťanských běhů založených na fyzičce, síle, obratnosti a rychlosti, tak vám může být dopředu jasné, že soustředění pod ní nebude dovolenou o zmrzlině a koupání. Mostecké házenkářky to tak mají. Cepuje je totiž Petra Königová. Černé anděly před novou sezonou honí po kopcích na soustředění v Horní Blatné.
Stánků je mnoho, ale rozmanitost nabídky omezená. Deník proto nabízí několik tipů, kde se na festivalu Colours of Ostrava dobře najíst, případně i napít něčeho jiného než piva.
Kolín /ANKETA, FOTOGALERIE/ – Dnes langoše a kopečková zmrzlina, káva se zmrzlinou, párek v rohlíku. Těmito nápisy láká návštěvníky centrálního dětského hřiště tamní kiosek. Jenže ouha. Nápisy křídou na tabulích tam zbyly od loňska, kiosek je zavřený a jak to tak vypadá, patrně i zavřený zůstane.
Pardubice - Cesty s hladkým povrchem najdou bruslaři i v krajském městě. Nejoblíbenější trasa, která se drží břehu Labe, vede sportovce z Pardubic až pod Kunětickou horu. Její délku si jezdci volí sami podle toho, v jaké části Pardubic se na stezku napojí.
Pardubický kraj, Léto a s ním spojené teplé počasí přináší možnost zkusit si řadu venkovních sportů. Mnoho tras vhodných pro jízdu na kolečkových bruslích nabízí i Pardubický kraj.
/ANKETA/ Jakou příchuť zmrzliny mají české mlsné jazýčky nejraději? Nejčastější odpověď je: vanilkovou. Přednost před jinými zmrzlinami jí v průzkumu dala čtvrtina respondentů.
Brno /ROZHOVOR/ – Odklopí stříbrné víko a v okolí růžového zmrzlinového stánku zavoní čerstvé broskve. Další rozmanité vůně se skrývají pod jinými víky chladicího pultu, ze kterého nabírá Radim Řezáč zmrzlinu. Vyrábí ji v rodinné cukrárně Větrník v brněnských Řečkovicích. „Zmrzlina se dá vyrobit téměř ze všeho. Lidé rádi zkouší netradiční chutě. Nedá se ale říct, že by se kvůli nim vraceli. Vanilková je jistota,“ tvrdí Řezáč.
/INFOGRAFIKA/ Když s výrobou zmrzliny začínal, téměř nic o ní nevěděl. „Prostě jsem měl rád zmrzlinu, tak jsem se do toho pustil,“ říká majitel známých autíček se zmrzlinou a brněnských cukráren Tutti Frutti Milan Blatný.
Brno, jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Když s výrobou zmrzliny začínal, téměř nic o ní nevěděl. „Prostě jsem měl rád zmrzlinu, tak jsem se do toho pustil,“ říká majitel známých autíček se zmrzlinou a brněnských cukráren Tutti Frutti Milan Blatný.
Kutná Hora - Obyvatele z Kutnohorska těší nová kutnohorská atrakce – zrcadlové bludiště. Najdete ho u morového sloupu v Šultysově ulici. Návštěvníkům nabízí celých tři sta metrů čtverečných plných zábavy. Po vstupu příchozí nejprve pobaví zábavná křivá zrcadla, překvapením pro mnohé jsou i kaleidoskopy.
Kolín /ROZHOVOR/ - Léto je období, kdy mají lidé více času na sport. Jak v létě sportovat a také o pitném režimu si s Deníkem popovídala Zuzana Víznerová, trenérka, která se dlouhodobě zabývá zdravým životním stylem
Zhruba 80 hodin a 13 odpolední. Tolik času věnovali školáci z Tlumačova vymalování podchodu na tamním vlakovém nádraží. Nově jej tak zdobí například motivy vztahující se k obci či třeba vlaky s hlavou daných zvířat, například Regioshark má hlavu žraloka.
Hořovice /FOTOGALERIE/ – Díky nadprůměrným teplotám v červnu mohou být v Hořovicích s návštěvností tamního aquaparku spokojeni. Od 3. června, kdy se areál s kapacitou pro 900 lidí poprvé otevřel pro veřejnost, jeho provozovatel eviduje přes 4400 návštěv.