Konzervativní vanilková, hříšná čokoládová, svůdná pistáciová či osvěžující mango. Tisíc lidí, tisíc chutí, přesto zmrzlina patří k nejoblíbenějším nejen letním pochoutkám. A jelikož teplé počasí udeřilo i na Liberec, zmrzlinové stroje jedou na plný provoz. Liberečané mají řadu možností, kde si dát tu svoji nejoblíbenější příchuť. Zjišťovali jsme pro vás zajímavosti, ceny i otevírací dobu oblíbených zmrzlinových zastavení.
Malá rodinná kavárna funguje už třetím rokem v Horních Slověnicích u Lišova. Slow Café na vás dýchne uklidňující atmosférou a čas tu plyne pomaleji. Přestože podnik je na malé vsi, o zákazníky nemá nouzi. Kromě místních kavárnu hojně navštěvují cyklisté a stává se vyhledávaným cílem i mezi lidmi z jiných koutů republiky. Jezdí sem především za zákusky a dezerty vlastní receptury i na poctivé zmrzliny.
/FOTO, VIDEO/ Má vysokoškolské vzdělání, dokonce v právnickém oboru. Na soudě ji ovšem nečekejte, a když ano, tak jedině s kávou v ruce. Čerstvě třicetiletá Ústečanka Julie Guzák se rozhodla splnit si sen, na Severní Terase otevřela útulnou kavárnu s dětským koutkem. Byli jsme se na místě podívat.
Oslavte Mezinárodní den dětí na Liberecku! Čeká vás bohatý program plný atrakcí a zajímavých akcí. Kreativní dílny, hudební festivaly a mnoho dalšího pro radost vašich i těch nejmenších. Přinášíme vám několik tipů, kam se na dětský den s rodinou vydat.
Výroba vyhlášené zmrzliny začala v Dobřanech na Plzeňsku před 25 lety. Lenka Žďánská si na mateřské dovolené otevřela stánek poblíž nádraží. Od té doby nabídla rodinná firma Dobřanská zmrzlina svým zákazníkům přes 200 příchutí, různé druhy nanuků a další pochoutky.
Vyhlášený sušický pekař Karel Rendl opět pojede na olympiádu, aby pekl českým sportovcům svůj chléb. A nejen ten. Tentokrát jim bude v Paříži chystat i zmrzlinu. Přípravy byly tentokrát náročnější než před olympijskými hrami v Pchjongčchangu, Rendl si totiž musel nechat pro pekárnu vyrobit kontejner.
I když stánek nestojí na frekventované kolonádě ani v centru Luhačovic, přesto se tu na zmrzlinu stojí fronty. Neváhají si pro ni zajít ani senioři z opačného konce lázní. Špachtlová zmrzlina Petra Krajči je totiž známá široko daleko. Mnozí zákazníci se podle svých slov při ochutnání přenesou do Gelaterie na slunném pobřeží Itálie.
Vyhlášený sušický pekař Karel Rendl opět pojede na olympiádu, aby pekl našim sportovcům svůj chléb a nejen ten. Ale tentokrát jim bude chystat v Paříži i zmrzlinu. Přípravy byly tentokrát náročnější než do Pchjongčchangu, musel si nechal vyrobit kontejner pro pekárnu.
/PŘEHLEDNĚ/ Unikly vám některé události uplynulého týdne na Pelhřimovsku? Nevadí, připravili jsme pro vás týdenní souhrn aktualit. Vracíme se v něm i k mistrovství světa v hokeji. Dočtete se také, jak dopadla hygienická kontrola zmrzliny v Pelhřimově či jak to vypadá s opravou kaple svaté Anny. Věnujeme se také dopravním nehodím nebo chystaným opravám.
V Břeclavi je od minulého týdne v provozu vůbec první automat na točenou zmrzlinu. Je součástí zmrzlinového stánku, který stojí naproti břeclavskému obchodnímu centru BřecLOVE. Na sladké osvěžení si tam lidé mohou zajít každý den od rána až do půlnoci.
S rostoucími teplotami přichází na řadu také kontrola zmrzlináren. Na inspekci prodejců zmrzliny se v Pelhřimově vydala ve středu dopoledne Krajská hygienická stanice kraje Vysočina z Jihlavy. Vybrala si dvě provozovny v centru města a ke kontrole přizvala i Deník. Hygienici se zaměřují na čistotu, kvalitu surovin i dodržování předpisů. Přestože mohou první dojmy z inspekce vypadat dobře, tak konečný verdikt padne až po laboratorních testech.
/FOTO, VIDEO/ V Břeclavi je od minulého týdne v provozu vůbec první automat na točenou zmrzlinu. Je součástí zmrzlinového stánku, který stojí naproti břeclavskému obchodnímu centru BřecLOVE. Na sladké osvěžení si tam lidé mohou zajít každý den od rána až do půlnoci.
Vzhledem k velmi štíhlé postavě by jen málokdo tipoval, že je manželka MMA zápasníka Karlose Vémoly, čtyřiatřicetiletá Lela Vémola, milovnicí cukrovinek. Opak je ale pravdou. Co si nejraději dopřává?
Už jste ochutnali Rumburaka, Bohouše nebo Půlnoční šáteček? Podle odborné poroty jsou to jedny z nejlepších pochoutek, které letos mlsným jazýčkům nabízejí jihočeští zemědělci a producenti potravin. Právem se tak mohou chlubit titulem Chutná hezky. Jihočesky. Všechny mají jihočeský rodokmen, vznikají převážně z místních surovin a na všech je znát poctivá práce jihočeských výrobců. A ti dokazují, že mohou nabídnout velké dobroty. Představujeme je v naší galerii.
/FOTO, VIDEO/ Po dubnových ranních mrazech přišlo konečně oteplení. Lepší počasí láká k výletům a procházkám - a samozřejmě také přímo vybízí k ochutnání zmrzliny. Kam se na točenou či kopečkovou dobrotu v Kolíně a okolí vydat a jaké příchutě jsou nejoblíbenější?
/FOTO, VIDEO/ Na točenou nebo kopečkovou, smetanovou nebo sorbet. Dříve se stály fronty na banány, dnes se stojí na dobrou zmrzlinu. Porozhlédli jsme se, kde na Berounsku stojí fronty před zmrzlinou, což dává tušit, že bude opravdu vynikající.
Plánujete navštívit hrad Hukvaldy? Tak zbystřete. Deník byl u slavnostního otevření tento víkend a zjistil, jaké jsou tu ceny. Kolik stojí parkoviště a nejčastěji objednávané pití a jídlo. A ochutnal za čtenáře také atrakci jménem rolovaná zmrzlina.
Konopí všude, kam se podíváš. To by se dalo říct o veletrhu Konopex, který probíhá v ostravském Trojhalí Karolina až do neděle. Na co všechno zde narazíte?
/VIDEO, FOTO/ Jen těžko ožívá čtveřice kiosků na Pražském mostě v Hradci Králové. Kruhové stavby architekta Jana Kotěry jsou památkově chráněné, a přestože jsou podle města všechny pronajaté, zůstávají často zavřené.
Letní teploty o víkendu přilákaly davy milovníků zmrzliny k oblíbenému stánku U Mildy v Křenovech. Fronty se tvoří nejen díky výjimečným chutím, ale i přátelské atmosféře.
S postupným oteplováním začíná sezona zmrzlin. V metropoli ji milovníci sladkostí seženou skoro na každém rohu. Přestože loni došlo k mírnému zdražení, letos jsou ceny skoro stejné. Za jeden kopeček zákazník utratí kolem padesáti nebo šedesáti korun. Prodejci otevírají i nové pobočky. Letošní novinkou je samoobslužná prodejna s točenou zmrzlinou na Výtoni. Top pět zmrzlináren podle Deníku najdete v závěru článku.
S postupným oteplováním začíná sezona zmrzlin. V metropoli ji milovníci sladkostí seženou skoro na každém rohu. Přestože loni došlo k mírnému zdražení, letos jsou ceny skoro stejné. Za jeden kopeček zákazník utratí kolem padesáti nebo šedesáti korun. Prodejci otevírají i nové pobočky. Letošní novinkou je samoobslužná prodejna s točenou zmrzlinou na Výtoni. Top pět zmrzlináren podle Deníku najdete v závěru článku.
Dětský smích, radostné švitoření, malé děti s maminkami stojící ve frontě na zmrzlinu. Odpolední idylka krásného slunečného dne se ve vteřině proměnila v hororovou scénu.
/FOTO, VIDEO/ Interlacto, která je českou skupinou firem působících v mlékárenském a agro průmyslu a také v oblasti dětské a kojenecké výživy, se rozhodla sloučit své mlékárenské produkty z mlékáren Moravia Lacto a.s., Bohemilk a.s. a Mlékárny Olešnice a.s. pod značkou Bohemilk Opočno.
I když se pití vaječného likéru váže spíše k vánočním radovánkám, své místo má i na velikonočním stole. Je to nápoj, jemuž vajíčka dodávají zdraví, vanilka vůni a rum lahodnost. Navíc nemusí být jen v likérové skleničce, ale můžeme jej přidávat do kávy, ke zmrzlině nebo do sladkých zákusků. Od kdy lidé pijí vaječný koňak a jak připravit výborný vaječný likér?
Málokdo čekal, že by se mohli dát znovu dohromady. Okolnosti tomu ale nahrály a influencerka Agáta Hanychová a Mirek Dopita jsou opět spolu. Od 29. prosince navíc už jako manželé. A i když jedno rčení říká „dvakrát do stejné řeky nevstoupíš“, současně platí: „štěstí přeje připraveným“. Agáta a Mirek jen krátce před svatbou časopisu Story prozradili, kdy se k sobě rozhodli vrátit, kde se poprvé potkali i kdo z nich je výbušnější.
Zlomový byl letošní rok pro Elišku a Tomáše Kašíkovy. Splnili si sen, když si v Hodoníně otevřeli stánek se zmrzlinou. A vzbudili velký ohlas. Pro novou sezonu chystají novinky.
Byl prosinec mimořádně kruté zimy roku 1903, při níž sužovaly Spojené státy americké sněhové vánice i ledový vítr. A právě v té době se zrodil jeden vynález, který od té doby až dodnes provází děti každé léto. Italoameričan Italo Marchiony si nechal 15. prosince 1903 patentovat přístroj na výrobu oplatkových zmrzlinových kornoutů.
Na kvalitu zmrzlin se zaměřila v létě krajská hygiena. Celkem v červenci a srpnu provedla 20 kontrol s odběrem vzorků zmrzlin s mléčnou složkou ve stáncích, kavárnách, bistrech i restauracích Zlínského kraje. A bohužel, zmrzlináři si nevedli nejlépe.
V Městské knihovně Libochovice se na pátek 22. září od 18 hodin chystá zajímavá přednáška. Přednáška, jakou knihovna ještě nezažila. Poprvé budeme moci vnímat téma večera i chuťovými buňkami.
Na konci srpna se paní učitelka Blanka Palečková z Integrované střední školy Slavkov u Brna zúčastnila stáže v italské Florencii v rámci projektu Erasmus+. Měla jedinečnou příležitost vstoupit do světa italské zmrzliny, která je známá svou kvalitou a autentickou chutí.
Hygienické limity nesplnilo pětačtyřicet procent zmrzlin, které letos dosud hodnotila potravinářská inspekce. Byly plné nežádoucích bakterií. Podle ní tak velká část provozovatelů stále podceňuje rizika a možné ohrožení zdraví spotřebitelů. V Česku jde o dlouhodobý nešvar, byť oproti loňsku jde o mírné zlepšení.
/VIDEO/ Hygienické limity nesplnilo pětačtyřicet procent zmrzlin, které letos dosud hodnotila potravinářská inspekce. Byly plné nežádoucích bakterií. Podle ní tak velká část provozovatelů stále podceňuje rizika a možné ohrožení zdraví spotřebitelů. V Česku jde o dlouhodobý nešvar, byť oproti loňsku jde o mírné zlepšení.
/FOTO, VIDEO/ V roce 2020 se Miloslav Hubený z Cerhenic definitivně rozhodl, že vyrazí cyklistickou pouť kolem světa. Dnes má v nohou už šest tisíc kilometrů a další brzy přidá. Kromě toho si v Cerhenicích před dvěma lety otevřel stánek Dokola zmrzlina a káva a plánuje jeho další rozšíření.
/FOTO, VIDEO/ V roce 2020 se Miloslav Hubený z Cerhenic definitivně rozhodl, že vyrazí cyklistickou pouť kolem světa. Dnes má v nohou už šest tisíc kilometrů a další brzy přidá. Kromě toho si v Cerhenicích před dvěma lety otevřel stánek Dokola zmrzlina a káva a plánuje jeho další rozšíření.
/PŘEHLED CEN/ Byl to víkend plný zábavy pro návštěvníky, ale také shonu a permanentní přípravy pokrmů a točení piva nebo kofoly pro stánkaře. Deník navštívil tradiční kravařskou zábavu, aby pro vás zmapoval ceny místního občerstvení. Více v článku a fotogalerii.
/PŘEHLED CEN/ Bude to víkend plný zábavy pro návštěvníky, ale také shonu a permanentní přípravy pokrmů a točení piva nebo kofoly pro stánkaře. Deník navštívil tradiční kravařskou zábavu, aby pro vás zmapoval ceny místního občerstvení. Více v článku a fotogalerii.
Pochoutka ze vzácného šafránu a pravé vanilky má charitativní poslání. V podniku 7. nebe, kde kladou důraz na tradiční postupy, chladivou dobrotu nabídnou mimořádně i při českobudějovické akci Město lidem, lidé městu.
Vanilková, čokoládová nebo pistáciová. Dlouholetá klasika. Dnes ale můžete ochutnat i mrkvovou nebo modře zabarvenou šmoulí. Pokud je libo, tak i slivovicovou. I takové se dnes vyrábějí zmrzliny. Klasika je ale klasika, shodují se milovníci zmrzlin.
/VIDEO/ Jashar Halimi z Makedonie se denně stará o mlsné jazýčky obyvatel Třebíče. Na výrobě kvalitní zmrzliny si dává společně se ženou záležet. Jeho recepty ovlivnila i země zmrzlinou vyhlášená. Z Itálie totiž pochází jeho předci.
/FOTO, VIDEO/ Nové bistro s názvem Tři Bábovky otevřelo před měsícem v Choťánkách na hlavním tahu u Poděbrad. Od té doby se jeho tři provozovatelky prakticky nezastavily a netají se překvapením, jak se jejich podnik rozjel.
/FOTO, VIDEO/ Nové bistro s názvem Tři Bábovky otevřelo před měsícem v Choťánkách na hlavním tahu u Poděbrad. Od té doby se jeho tři provozovatelky prakticky nezastavily a netají se překvapením, jak se jejich podnik rozjel.
/FOTO, VIDEO/ Kde mají nejlepší zmrzlinu na Kladensku? Na návsi v Kačici, u kruhového objezdu ve Velké Dobré, v Palackého ulici ve Slaném a ve Váňově ulici v Kladně – alespoň podle dlouhých front, které se často vinou právě před těmito čtyřmi provozovnami. A shodou okolností všechny vyhlášené podniky vedou manželské páry.
/ANKETA/ K létu patří zmrzlina. Ale kde si koupit tu nejlepší? Podle cestovatelského portálu Tripadvisor a recenzí na portálu Google vede na Příbramsku k dokonalému chladnému osvěžení několik cest.
/FOTO, VIDEO/ Kde mají nejlepší zmrzlinu na Berounsku? V Hýskově, Libomyšli a v berounské Gelaterii Bonté - alespoň podle front, které se často vinou právě před těmito provozovnami. Už jste někdy měli chladnou pochoutku s olivovým olejem a bazalkou, z dračího ovoce nebo švestkovou s kapkou slivovice?
/FOTO, VIDEO/ Kam na zmrzlinu, když vyrazíte na Rakovnicku na výlet na venkov? Nejlepší mají v Rakovnické ulici v Senomatech, na Václavském náměstí v Kněževsi nebo v Plzeňské ulici v Jesenici – alespoň podle front, které se často vinou právě před těmito provozovnami. Už jste někdy měli špenátovou, okurkovou nebo levandulovou?
/ANKETA/ Kde mají na Mělnicku nejlepší zmrzlinu? V Mělníku v Pražské a v Přístavní ulici, v Kralupech nad Vltavou v bistru u kostela – alespoň podle front, které se často vinou právě před těmito provozovnami, i podle recenzí zákazníků v internetovém světě.