Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Stánek u cyklostezky v Chodové Plané je v letních měsících často doslova v obležení milovníků zmrzliny.

Ve zmrzlinovém stánku v Chodové Plané frčí mascarpone a vanilka

O teplém víkendu si od prodejního okénka odnáší kornoutky s mraženou pochoutkou stovky lidí. V týdnu je to o něco méně, ale živo je u stánku s točenou zmrzlinou v Chodové Plané po celou sezonu. Lidé sem chodí z městečka procházkou, ve velkém sem z hlavní silnice odbočují řidiči aut. Díky strategickému umístění stánku vedle cyklostezky se zde zastaví většina projíždějících cyklistů na trase mezi Mariánskými Lázněmi a Chodovou Planou.

V dvacetitisícovém Blansku funguje přímo na pěší zóně v ulici Rožmitálova už šestou sezonu Gelateria Bianco. Sází na pravou italskou zmrzlinu, kterou vyrábí přímo na místě.

Točenou nebo kopečkovou? Ve vedru frčí ovocné příchutě, říká zmrzlinář z Blanska

/FOTO, VIDEO/ Tatí, mamí, babi, dědo! Kdy půjdeme konečně na zmrzlinu? Mám chuť na pistáciovou. Oblíbená pochoutka nejen dětí k létu neodmyslitelně patří. Deník Rovnost vybral pro vydání Extra na základě tipů čtenářů vyhlášené zmrzlináře na Blanensku. V dvacetitisícovém Blansku funguje přímo na pěší zóně v ulici Rožmitálova už šestou sezonu Gelateria Bianco. Sází na pravou italskou zmrzlinu, kterou vyrábí přímo na místě. Za kopeček tam mlsouni zaplatí v průměru kolem třiceti korun. „Zmrzlinu tu mají výbornou, když jdu okolo, neodolám skoro nikdy. Navíc je tu příjemné posezení pod slunečníky. Dnes jsem si dala jogurtovou s lesním ovocem a vnučka dračí ovoce. Ovocné zmrzliny miluji od dětství, ale teď ráda zkouším nové příchutě. Výběr je velký. Zatím u mě vede slaný karamel,“ řekla jedna ze zákaznic blanenského podniku Alice Martínková.

Zmrzlinový sen

VIDEO: Sladké ochlazení. Kde v Brně najdete nejlepší zmrzlinu? Podívejte se

K létu neodmyslitelně patří zmrzlina. Ať už kopečková, točená, sorbet nebo třeba nanuk. Na zmrzlinových stáncích se lze také čím dál častěji setkat s výrazem gelato. To je na rozdíl od zmrzliny hustější a obsahuje méně tuku. Mnozí prodejci však označení pro tradiční italskou zmrzlinu využívají jako reklamní tah. Deník vám proto přináší tipy na pět brněnských zmrzlináren, kde zakoupením této mražené dobroty chybu neuděláte.

Mezi oblíbené příchutě zákazníků patří máta s čokoládou, pistácie nebo slaný karamel

Splněný sen. Malý chlapec si přál vlastní zmrzlinárnu, nyní radí hostům

Malý Maty si v dětství přál mít vlastní zmrzlinárnu. Jeho rodina se semkla, aby mu přání splnila. Zmrzlinárna Maty’s Nice Cream v Tyršově ulici ve Znojmě má otevřeno už čtvrtý rok. Podle majitelky podniku Markéty Vody je oblíbená nejen svým příběhem, ale také pestrou nabídkou zmrzlin. Mezi ty nejvíce žádané patří máta s čokoládou, pistácie nebo slaný karamel. Zákazníci už vyzkoušeli i zcela netradiční příchutě.

Mezi oblíbené příchutě zákazníků patří máta s čokoládou, pistácie nebo slaný karamel.

Splněný sen. Malý Maty chtěl ve Znojmě vlastní zmrzlinu. Nyní radí hostům

Malý Maty si v dětství přál mít vlastní zmrzlinárnu. Jeho rodina se semkla, aby mu přání splnila. Zmrzlinárna Maty’s Nice Cream v Tyršově ulici ve Znojmě má otevřeno už čtvrtý rok. Podle majitelky podniku Markéty Vody je oblíbená nejen svým příběhem, ale také pestrou nabídkou zmrzlin. Mezi ty nejvíce žádané patří máta s čokoládou, pistácie nebo slaný karamel. Zákazníci už vyzkoušeli i zcela netradiční příchutě.

Valtické Valgelato.

Nejlepší zmrzlina? Z čerstvého ovoce a smetany. Na Břeclavsku je z čeho vybírat

/VIDEO/ Je libo řemeslnou, točenou, nebo snad rolovanou? Smetanový základ, osvěžující ovocný sorbet nebo netradiční přívlastkové kombinace? Výrobci zmrzlin na Břeclavsku nasadili laťku vysoko. Sázejí na čerstvé plnotučné mléko, smetanu a sezonní ovoce. Někteří zařadili do standardní nabídky i alternativy pro vegany, vegetariány a alergiky. Redakce Deníku testovala zmrzliny v okrese. Které jsou nejchutnější a proč, a na které se stojí nejdelší fronty?

Krůtěná zmrzlina u přístavu v Petrově.

Krůtěná zmrzlina expanduje po Hodonínsku z domovského přístavu v Petrově

/FOTO/ Je jedinečná a je k mání jen na jihovýchodě Moravy. To je Krůtěná zmrzlina. Kromě domovského přístavu v Petrově se s ní mohou milovníci tohoto mraženého potěšení setkat od této sezony také ve Veselí nad Moravou. „Točenou zmrzlinu mají všude, Krůtěnou jenom u nás,“ tak zní motto Krůtěné zmrzliny.

Gelaterie Stanislava Žáka ve Strážném denně nabízí osmadvacet druhů čerstvé domácí zmrzliny. Vychutnat si ji mohou lidé přímo na místě v kornoutu, nebo si vybrat a odvézt domů rovnou tři druhy ve speciálním boxu.

Vanilka, čokoláda, karamel? Hledá se nejlepší zmrzlina na Prachaticku

/ANKETA/ Horké tropické dny s teplotami nad třicet stupňů přímo volají po tom, dát si dobrou zmrzlinu. Ale jakou? Někdo má svá oblíbená místa a své oblíbené příchutě, na které nedá dopustit a neváhá se pro ně pravidelně vracet. Jak jste na tom vy? Jste příznivci točené, nebo kopečkové? A kterou curkárnu nebo zmrzlinové okénko byste doporučili svým známým? 

V cukrárně Povidloň na Lipně vaří všechny zmrzliny sami, vybírat můžete z osmi druhů.

ANKETA: Vanilka, čokoláda, karamel? Hledá se nejlepší zmrzlina na Krumlovsku

Horké tropické dny s teplotami nad třicet stupňů přímo volají po tom, dát si dobrou zmrzlinu. Ale jakou? Někdo má svá oblíbená místa a své oblíbené příchutě, na které nedá dopustit a neváhá se pro ně pravidelně vracet. Jak jste na tom vy? Jste příznivci točené, nebo kopečkové? A kterou curkárnu nebo zmrzlinové okénko byste doporučili svým známým? 

Marija Wazi v Hustopečích rozjela výrobu rolované zmrzliny za dobrovolný příspěvek. Zákazníky obsluhují dvě Ukrajinky, jejichž manželé bojují v první linii na frontě u Bachmutu. Na snímku dvacetiletá Tasia

Jak vám chutnala? Cenu Rolowané zmrzliny si v Hustopečích určí sami zákazníci

Horní část hustopečského Dukelského náměstí obsadila v těchto dnech celodřevěná pojízdná budka. Patří k neotřelému projektu nebojácné Hustopečanky s ukrajinskými kořeny. Šestatřicetiletá Marija Wazi a její dvě ukrajinské kamarádky, osmatřicetiletá Lena a její dvacetiletá dcera Tasia, zde vyrábějí, jak podotýkají z čerstvých poctivých surovin, tradiční asijskou pochoutku. Rolovanou zmrzlinu.

Jak Andrea Komůrková vyrábí rolovanou zmrzlinu, podívejte se

Rolovaná zmrzlina plná smetany. Asijský hit kavárnice Andrea nabízí i v Brodě

/VIDEO/ Rolovaná zmrzlina. Oblíbený pouliční dezert východní Asie. K výrobě stačí ledový plát, dvě stěrky a šikovné ruce. Andrea Komůrková z havlíčkobrodské kavárny má obojí. Ruličky zmrzliny na všechny způsoby nabízí v okresním městě v současné době jako jediná. „Cestovala jsem hodně po Asii. Ve Vietnamu jsem viděla, jak se tahle ledová pochoutka vyrábí a řekla jsem si, že se to musím naučit,“ prozrazuje a zároveň přímo před očima zákazníka ukazuje, jak se zmrzlina vyrábí.

Výroba domácí zmrzliny. Ilustrační snímek

Osvěžení v horkých dnech. Zájem Čechů o zmrzlinovače a výrobníky ledu vzrostl

Osvěžit se Češi v horkých dnech chtějí také domácí zmrzlinou nebo limonádou. Ukazuje to zájem o výrobníky zmrzliny, sodové vody a ledu, který ve srovnání s minulým týdnem nebo červnem stoupl až o několik desítek procent. Žádané jsou především produkty ve střední cenové kategorii. Vyplývá to z informací obchodníků, které oslovila ČTK. Vysoké teploty podle nich vedou také k vyšším tržbám za hadice na zalévání zahrad nebo zavlažovače. Tropy posledních dní dnes v Česku dosáhnou vrcholu, může být až 37 stupňů Celsia.

Poctivou zmrzlinu nabízí v Hradci Králové třeba Zmrzlibar na rohu ulic Baarova a V Lipkách.

Naše zmrzlina sice není bio, ale je zdravá, říká majitel hradeckého Zmrzlibaru

/VIDEO, FOTO/ „Děláme zmrzlinu nejlíp, jak umíme,“ usmívá se majitel malého stánku na rohu hradeckých ulic Baarova a V Lipkách Václav Kotal. A když pochoutku ze Zmrzlibaru ochutnáte, nelitujete ani vyšší ceny. Je plná chuti a ovoce a hlavně je vyráběná s vášní. Skvělé zmrzliny ale umí i jinde na Hradecku.

Dva prodejci, dva různí výrobci točené zmrzliny, toť nabídka centra města Bor.

Kopečkovou zmrzlinu v centru Boru nekoupíte, mlsat můžete pouze točenou

Vedra posledních dní spíše táhnou lidi k vodě, ale ne každý tuto šanci má. Ochlazení a zpříjemnění dne ve výhni města pak hledá alespoň v podobě kornoutku chlazené zmrzliny. Pokud dostanete chuť na mražený pamlsek při návštěvě Boru, máte na náměstí možnost vybrat si ze dvou krámků. Kopečkovou zmrzlinu tam však nečekejte, oba prodejci nabízí pouze točenou.

Zmrzlina je v současných horkých dnech vítaným osvěžením.

Která zmrzlina v Jindřichově Hradci je ta nejlepší? Tady je několik tipů

/ANKETA/ Česko zažívá horký týden, kdy teploty stoupají i nad tropickou třicítku. Lidé proto hledají způsoby, jak se ochladit. Kromě osvěžení v podobě koupání pomůže v horku i zmrzlina. Kam zajít na dobrou točenou i kopečkovou v Jindřichově Hradci? Tady je několik tipů, které vzešly z ankety mezi obyvateli města. Pro svoji nej zmrzlinu pak můžete hlasovat v anketě pod článkem.

Jídlo lze na festivalu opatřit na každém rohu.

Ceny se zvýšily i na festivalu. Zdražilo pivo, klobásy i zmrzlina

Zatímco vloni stála velká plzeň na karlovarském festivalu 60 korun, letos si za ni milovníci piva o čtyři koruny připlatí. Zdražování nekončí a navýšení cen se meziročně promítlo i do občerstvení prodávaného na filmové přehlídce. Ještě vloni tak stál kopeček zmrzliny ve Dvořákových sadech 50 korun, letos už je to 59 korun. A i když jsou to ceny poměrně vysoké, na zmrzlinu se tam stojí poměrně dlouhá fronta.

Chorvatská zmrzlina vyniká chutí, kvalitním složením i velkými porcemi

Chorvatská zmrzlina je pojmem. Levnější najdete dál od pláže

Do Česka jezdí turisté za pivem, do Vídně za řízkem. Chorvatsko je kromě vína zaslíbené sladkosti, které neodolá nikdo napříč generacemi – zmrzlině. Na tuto osvěžující pochoutku zde o letní sezóně narazí člověk takřka na každém kroku. A stejně jako u jiných gastronomických zážitků i u ní platí, že levnější najdete dál od pláží či turistických center.

Za vysvědčení nabídl UJEP zmrzlinu a Kocoura v botách .

FOTO: Za vysvědčení nabídl UJEP zmrzlinu a Kocoura v botách

Všechny děti se těší na prázdniny, za dobré vysvědčení přijde jistě odměna. Někdy stačí maličkost. V loňském roce nabídl UJEP veřejnost během prázdnin letní kino, letos tento skvělý projekt bude pokračovat. Celý červen každý čtvrtek v 17:30, v pátek 30. června patřilo kino dětem. Za vysvědčení se nabízela zmrzlina, přesně v 10:00 potěšil malé diváky Kocour v botách. Kdo by neznal chlupatého hrdinu, který už stovky let baví děti svou šikovností. Vymyslel ho Ital Giovanni Francesco Strapapola, poslední animovaná verze z roku 2011 je plná triků a napínavých scén. Víte, že Kocoura v originále namluvil slavný herec Antonio Banderas? Pokud by tu byl, určitě by tleskal všem jedničkářům. 

Martin Vlček má Vizovicích kozí farmu. Z mléka vyrábí také zmrzlinu.

Černá zmrzlina pro metalisty? Díky aktivnímu uhlí navíc vyčistí zuby

Ani letos během festivalu Masters of Rock nebude ve Vizovicích, nedaleko nádraží, chybět stánek manželů Vlčkových s jejich vyhlášenou černou zmrzlinou z aktivního uhlí. Tu vizovičtí farmáři připravili poprvé v roce 2016. A to právě pro fanoušky metalové hudby. Byli tehdy navíc první v Česku.

Martin Vlček má Vizovicích kozí farmu. Z mléka vyrábí také zmrzlinu.

Černá zmrzlina pro metalisty? Díky aktivnímu uhlí navíc vyčistí zuby

Ani letos během festivalu Masters of Rock nebude ve Vizovicích, nedaleko nádraží, chybět stánek manželů Vlčkových s jejich vyhlášenou černou zmrzlinou z aktivního uhlí. Tu vizovičtí farmáři připravili poprvé v roce 2016. A to právě pro fanoušky metalové hudby. Byli tehdy navíc první v Česku.

Prostranství u Cityparku zabraly výborné burgery. Byli jste také?

Šťavnaté maso a rolovaná zmrzlina. Burger festival v Cityparku lákal

Oblíbený festival v centru Jihlavy přilákal o uplynulém víkendu stovky návštěvníků a milovníků burgerů. Na výběr byly burgery s několika druhy masa, pikantní i ty neobyčejně obyčejné. Kdo chtěl, mohl si po hlavním chodu vychutnat rolovanou zmrzlinu nebo vafle. Podívejte se, jak návštěvníkům chutnalo. Děkujeme Cityparku Jihlava za fotografie.