Seznam certifikovaných ocenění „České středohoří Regionální produkt“ se opět rozšířil. Značkou se nyní místo dosavadních 25 produktů a zážitků může pyšnit hned 31 lokálních výrobců i akcí. Značky udělovala komise, která se sešla v sídle Destinační agentury České středohoří.
Mám středoškolské vzdělání, celý život jsem pracovala v oblasti kultury a v médiích. Poslední zaměstnání bylo referent vnějších vztahů města Lysá nad Labem. Momentálně jsem již v důchodu. Žiji přes 30 let v Lysé, kde to mám moc ráda, mám dospělého syna a dva vnuky.
Mladý pár z Táborska se letos po své tuzemské dovolené rozhodl podnikat v netradičním oboru. Navzdory koronavirovým opatřením rozjela Samantha Susková s přítelem Danielem Trepkou byznys s netradiční thajskou pochoutkou a start se jim podařil díky rozvozu.
Jídlo pod širým nebem chutná nejvíc. Dny babího léta jsou, po týdnech nucené karantény a před podzimními dešti, ke společnému posezení v zeleni jako stvořené.
Ve Flemmichově vile v Krnově začíná výstava Historické cukrárny, která nás pozve do světa cukrářského řemesla, sladkostí a vývoje cukráren v Českých zemích.
Vít Obrdlík patří mezi lidi, kteří nevydrží sedět se založenýma rukama. Před devíti lety založil v Telči tradici farmářských trhů, regionální potraviny pak prodával i v Jihlavě. Posledních sedm let se ale třiačtyřicetiletý podnikatel naplno věnuje zmrzlině.
O sezonní prodejní stánek nabízející zmrzlinu a kávu přišli po kontrole hygieniků lidé v obci na Příbramsku. Kontrolní návštěva na konci srpna nedopadla dobře. Skončila vyměřením pokuty a stanovením termínu k nápravě zjištěných nedostatků. Na prověřování, zda provozovatel vše uvedl do pořádku, už ale nedošlo.
Kopečková nebo točená aneb Se zmrzlinou do nového školního roku. Takový byl název akce, která proběhla první školní den odpoledne na centrálním náměstí v Lounech.
U nenápadného domu u hlavní silnice ve Velkých Hamrech každou chvíli zastaví auto. Z otevřených dveří se line vůně pečiva. Na přelomu roku tu po přestavbě otevřel novou řemeslnou pekárnu Lukáš Mašek.
U nenápadného domu u hlavní silnice ve Velkých Hamrech, které se nachází v okresu Jablonec nad Nisou, každou chvíli zastaví auto. Z otevřených dveří se line vůně pečiva. Na přelomu roku tu po přestavbě otevřel novou řemeslnou pekárnu Lukáš Mašek.
U nenápadného domu u hlavní silnice ve Velkých Hamrech každou chvíli zastaví auto. Z otevřených dveří se line vůně pečiva. Na přelomu roku tu po přestavbě otevřel novou řemeslnou pekárnu Lukáš Mašek.
U nenápadného domu u hlavní silnice ve Velkých Hamrech každou chvíli zastaví auto. Z otevřených dveří se line vůně pečiva. Na přelomu roku tu po přestavbě otevřel novou řemeslnou pekárnu Lukáš Mašek.
/FOTOGALERIE/ Na osvěžující a zároveň kvalitní zmrzliny lidé v letních měsících na jižní Moravě stojí fronty. Táhnou klasické příchutě, ale z těch nejlepších surovin.
Loštice a jejich slavný rodák, tvarůžek, se těší nebývalé přízni cestovatelů. Muzeum tvarůžků hlásí rekordní návštěvnost a turisté obléhají i místní restaurace nabízející pokrmy s typickým aroma. Mnozí návštěvníci Loštic si dopřejí sladkou tečku v době tvarůžkové zmrzliny či zákusku, který se sice tváří sladce, ale chutná slaně.
Loštice a jejich slavný rodák, tvarůžek, se těší nebývalé přízni cestovatelů. Muzeum tvarůžků hlásí rekordní návštěvnost a turisté obléhají i místní restaurace nabízející pokrmy s typickým aroma. Mnozí návštěvníci Loštic si dopřejí sladkou tečku v době tvarůžkové zmrzliny či zákusku, který se sice tváří sladce, ale chutná slaně.
V polovině března se až na několik výjimek musely z preventivních důvodů proti šíření koronaviru uzavřít všechny obchody a restaurační zařízení. Deník zjišťoval, jak se s nastalou situací snažily vypořádat místecké cukrárny a kavárny.
Čokoláda, smetana, ovoce, oříšky. Díky těmto ingrediencím lidé milují sladké letní pochoutky v kornoutku. Ve zmrzlinách na jižní Moravě však inspektoři našli také bakterie. Odhalili, že jsou ve zmrzlinách i prošlé suroviny nebo alergeny, na které prodejci zákazníky neupozornili. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v poslední době vyhodnotila sedm vzorků zmrzlin z celého kraje. Čtyři z nich nesplnily hygienické normy.
Oblíbené půllitrové kelímky, tzv. pinty se zmrzlinou se mezi spotřebiteli těší velké oblibě, jsou výborné do pohárů i ke sladkým dezertům pro celou rodinu. Společnost Vím, co jím a piju podrobila testu 22 populárních čokoládových, karamelových a mangových mražených krémů. Jak tyto zmrzliny dopadly? Liší se složením, výživovou hodnotou i cenou. U čokoládových si za kvalitu připlatíte, mangové naopak překvapily přiznivými cenami.
Michal Říha šel původně studovat řemeslo. Povolání elektrotechnika však již dávno pověsil na hřebík. Nyní si plní svůj sen. „Když jsem byl malý, jel jsem do Itálie. Moc mi chutnala tamní zmrzlina. V Čechách jsem ji pak marně hledal. S dětmi jsme neměli kam jít na poctivou zmrzku z mléka a smetany,“ říká Michal Říha.
Michal Říha šel původně studovat řemeslo. Povolání elektrotechnika však již dávno pověsil na hřebík. Nyní si plní svůj sen. „Když jsem byl malý, jel jsem do Itálie. Moc mi chutnala tamní zmrzlina. V Čechách jsem ji pak marně hledal. S dětmi jsme neměli kam jít na poctivou zmrzku z mléka a smetany,“ říká Michal Říha.
Kontrolami Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) i letos do konce července neprošlo 30 procent odebraných vzorků zmrzlin, byly v nich bakterie typu salmonel. Problémy byly také u 43 procent vzorků ledů do nápojů. U zmrzlin jde o zlepšení, loni šlo o 37 procent hodnocených vzorků, u ledu loni byla zjištěná závada u 40 procent vzorků.
I opít se mohou lidé z pivní zmrzliny, kterou nově nabízí břeclavský Pivovar Frankies. Připravil ji ve spolupráci s cukrárnou U Krpálků. „Máme dva druhy. Chmelovou a z piva Frank Appa,“ zmínil spolumajitel pivovaru Štěpán Přikryl.
Zmrzlina a léto k sobě patří. Letošní rok je ale pro některé cukráře a zmrzlináře na Vysočině spíše zklamáním. Prodej zmrzliny závisí nejen na počasí. Roli hraje podle cukrářů i koronavirová pandemie a přetrvávající obava zákazníků z nákazy. Proto někteří zmrzlináři, stejně jako provozovatelé letních koupališť, počítají spíš ztráty.
Vanilková, mentolová nebo lékořicová? Pavel Labaj před osmi lety začínal jako prodavač domácí zmrzliny v severní Anglii. V rodinné firmě se mu zalíbilo a v současnosti dodává zmrzlinu na festivaly po celé zemi.
Češi v létě zchladí jazýčky nejraději ve vanilkové zmrzlině či ovocném sorbetu, labužníci dávají přednost netradičním chutím a jejich propojování. Také letošní léto přineslo nové kombinace.
Kozí farmu ve Vizovicích nemůžete minout. Velká oranžová cedule s rohatou kozí hlavou, byť na zdi obyčejného rodinného domu, mě nenechala na pochybách. Vítá mě usměvavý Martin Vlček. Usedáme na dvoře před domem a než se pustíme do hovoru, přistane na stole občerstvení vskutku originální – sklenice vychlazeného kozího mléka a také zmrzlina.
Polovina nedávno odebraných vzorků točených zmrzlin na Vysočině nevyhověla požadavkům na zdravotní nezávadnost. Nejvíc problémů bylo u vanilkové příchuti, která je v prodeji nejčastěji. Vyplývá to ze zprávy Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina. Zmrzlina je potravina s vhodnými podmínkami pro růst mikroorganismů, jež způsobují průjmy.
Prodej zmrzlin v letním období výrazně roste. Mezi nejoblíbenější výrobky patří nanuky na dřívku. Lidé dnes mohou vybírat nejen z mléčných druhů, ale také z různých veganských alternativ. Iniciativa „Vím, co jím a piju“ takové výrobky otestovala. A závěr? Výrazně se lišily ceny, kvalita zmrzliny i výživové hodnoty. Nejdražší neznamená automaticky nejlepší.
/FOTOGALERIE/ Spíš než klasickou vanilkovou si dá studentka Eliška Jurová modrou zmrzlinu s příchutí kokosu. „Ráda si připlatím za kvalitu a za zvláštní ingredience,“ uvedla. Od začátku července může spolu s dalšími Brňany hlasovat pro zmrzlinárnu s nejlepší ledovou pochoutkou.
Jihočeští hygienici v červnu zahájili plnění regionálního úkolu „Zmrzliny 2020“, zaměřeného na sledování zdravotní nezávadnosti zmrzlin, prodávaných v zařízeních, poskytujících stravovací služby.
K létu patří zmrzlina. Tento fenomén si získává stále větší popularitu, navíc se snaží obchodníci upoutat pozornost zákazníků různými modifikacemi, nápady a vychytávkami. Někde najdete v nabídce velikosti malá - střední - velká, jinde nabízejí kočárkovou velikost a jinde zase malou, větší, střední, velkou, největší, mega.
/FOTOGALERIE/ Epidemie kornaviru – vyjma Karvinska – ustupuje, deštivé měsíce začínají střídat slunečné a teplé dny. Zmrzlinářům konečně přeje štěstí. A lidé jsou zpět u pultů ve stejné síle jako vždy. Letos cinkají mince zejména pro zmrzlinu s mangovou příchutí.
/FOTOGALERIE/ Epidemie kornaviru – vyjma Karvinska – ustupuje, deštivé měsíce začínají střídat slunečné a teplé dny. Zmrzlinářům konečně přeje štěstí. A lidé jsou zpět u pultů ve stejné síle jako vždy. Letos cinkají mince zejména pro zmrzlinu s mangovou příchutí.
Když ho Zbrojovka v zimě přivedla, možná ani netušila, jak důležitý krok vlastně udělala. Fotbalista Pavel Dreksa zaujal vůdčí roli nejen v brněnské obraně, ale i v kabině. Při absenci Pavla Eismanna v základní sestavě dokonce navléká kapitánskou pásku.
Americký výrobce zmrzlin Dreyer's Grand Ice Cream Holdings minulý týden oznámil, že přejmenuje svou značku Eskimo Pie, která podle něj podporuje nesprávné rasové stereotypy (českého Eskyma, jež vyrábí jiná firma Algida, se to netýká). Zmrzlina ale není ani zdaleka jedinou komoditou, jíž se dotkne současná vlna přejmenovávání. Měnících se značek je mnohem víc.
Máte chuť na domácí zmrzlinu? Vyzkoušejte tu, která je ještě k tomu i zdravá. Potřebujete jen bílý řecký jogurt Milko (je bohatý na bílkoviny a obsahuje minimum tuku) a ovoce, nejlépe čerstvé jahody.
Máte chuť na domácí zmrzlinu? Vyzkoušejte tu, která je ještě k tomu i zdravá. Potřebujete jen bílý řecký jogurt Milko (je bohatý na bílkoviny a obsahuje minimum tuku) a ovoce, nejlépe čerstvé jahody.
V Doksech jsem si několikrát všiml prodejců borůvek, v Petrovicích nabízejí u silnice houby, jinde zase drobnou keramiku. Dobrý nápad může inspirovat mladého podnikatele, jindy plní tajný sen. V sobotu jsem byl fotit promočené běžce na cyklostezce v Olšinkách a u fotbalového hřiště mne překvapila melounová zmrzlina.
Do zmrzlinářského dobrodružství se po nadšeném vyprávění kamarádky zmrzlinářky pustila Blanka Staňková před čtyřmi roky bez jakýchkoliv předchozích zkušeností, za to s obrovskou vášní. Dovedla ji až do takového stavu, že na točenou zmrzlinu si k ní do Hviezdoslavovy ulice v brněnské Slatině chodí pochutnávat nejen její slatinští obyvatelé bydlící na nedalekém sídlišti i lidé ze zahrádek v okolí. Kvůli studené pochoutce neváhají vyrazit přes celé Brno ani lidé bydlící na opačném konci města.
Pomalu se probouzejí k životu. Také do jedné z nejnavštěvovanějších jihočeských vesnic se postupně vracejí turisté. Polovina jich ale chybí, na cizince tu zatím čekají marně.