Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Jana Křížová: Jezdíme na zmrzlinu i do ciziny

Mám středoškolské vzdělání, celý život jsem pracovala v oblasti kultury a v médiích. Poslední zaměstnání bylo referent vnějších vztahů města Lysá nad Labem. Momentálně jsem již v důchodu. Žiji přes 30 let v Lysé, kde to mám moc ráda, mám dospělého syna a dva vnuky.

Daniel Trepka a Samantha Susková rozjeli navzdory koronaviru byznys s netradičními sladkostmi.

VIDEO: Na jih Čech dorazila sladká bomba: rolovaná zmrzlina

Mladý pár z Táborska se letos po své tuzemské dovolené rozhodl podnikat v netradičním oboru. Navzdory koronavirovým opatřením rozjela Samantha Susková s přítelem Danielem Trepkou byznys s netradiční thajskou pochoutkou a start se jim podařil díky rozvozu.

Zmrzlina provází Víta Obrdlíka už sedm let

Vít Obrdlík patří mezi lidi, kteří nevydrží sedět se založenýma rukama. Před devíti lety založil v Telči tradici farmářských trhů, regionální potraviny pak prodával i v Jihlavě. Posledních sedm let se ale třiačtyřicetiletý podnikatel naplno věnuje zmrzlině.  

Po návštěvě hygieny stánek se zmrzlinou skončil

O sezonní prodejní stánek nabízející zmrzlinu a kávu přišli po kontrole hygieniků lidé v obci na Příbramsku. Kontrolní návštěva na konci srpna nedopadla dobře. Skončila vyměřením pokuty a stanovením termínu k nápravě zjištěných nedostatků. Na prověřování, zda provozovatel vše uvedl do pořádku, už ale nedošlo.

Vyznavači tvarůžků obléhají Loštice, muzeum hlásí rekordní návštěvnost

Loštice a jejich slavný rodák, tvarůžek, se těší nebývalé přízni cestovatelů. Muzeum tvarůžků hlásí rekordní návštěvnost a turisté obléhají i místní restaurace nabízející pokrmy s typickým aroma. Mnozí návštěvníci Loštic si dopřejí sladkou tečku v době tvarůžkové zmrzliny či zákusku, který se sice tváří sladce, ale chutná slaně.

Vyznavači tvarůžků obléhají Loštice, muzeum hlásí rekordní návštěvnost

Loštice a jejich slavný rodák, tvarůžek, se těší nebývalé přízni cestovatelů. Muzeum tvarůžků hlásí rekordní návštěvnost a turisté obléhají i místní restaurace nabízející pokrmy s typickým aroma. Mnozí návštěvníci Loštic si dopřejí sladkou tečku v době tvarůžkové zmrzliny či zákusku, který se sice tváří sladce, ale chutná slaně.

Jak se místecké cukrárny vypořádaly s koronavirem?

V polovině března se až na několik výjimek musely z preventivních důvodů proti šíření koronaviru uzavřít všechny obchody a restaurační zařízení. Deník zjišťoval, jak se s nastalou situací snažily vypořádat místecké cukrárny a kavárny.

Jihomoravské zmrzliny s "příchutí" bakterií: víc než polovina vzorků byla špatná

Čokoláda, smetana, ovoce, oříšky. Díky těmto ingrediencím lidé milují sladké letní pochoutky v kornoutku. Ve zmrzlinách na jižní Moravě však inspektoři našli také bakterie. Odhalili, že jsou ve zmrzlinách i prošlé suroviny nebo alergeny, na které prodejci zákazníky neupozornili. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v poslední době vyhodnotila sedm vzorků zmrzlin z celého kraje. Čtyři z nich nesplnily hygienické normy.

Velký test zmrzlin v kelímku: za kvalitu a výtečnou chuť si připlatíte

Oblíbené půllitrové kelímky, tzv. pinty se zmrzlinou se mezi spotřebiteli těší velké oblibě, jsou výborné do pohárů i ke sladkým dezertům pro celou rodinu. Společnost Vím, co jím a piju podrobila testu 22 populárních čokoládových, karamelových a mangových mražených krémů. Jak tyto zmrzliny dopadly? Liší se složením, výživovou hodnotou i cenou. U čokoládových si za kvalitu připlatíte, mangové naopak překvapily přiznivými cenami.

Od máku po šampaňské. Proslulý zmrzlinář z Hané zkouší stále nové příchuti

Michal Říha šel původně studovat řemeslo. Povolání elektrotechnika však již dávno pověsil na hřebík. Nyní si plní svůj sen. „Když jsem byl malý, jel jsem do Itálie. Moc mi chutnala tamní zmrzlina. V Čechách jsem ji pak marně hledal. S dětmi jsme neměli kam jít na poctivou zmrzku z mléka a smetany,“ říká Michal Říha.

Od máku po šampaňské. Při výrobě zmrzliny si Michal Říha z Pravčic meze naklade

Michal Říha šel původně studovat řemeslo. Povolání elektrotechnika však již dávno pověsil na hřebík. Nyní si plní svůj sen. „Když jsem byl malý, jel jsem do Itálie. Moc mi chutnala tamní zmrzlina. V Čechách jsem ji pak marně hledal. S dětmi jsme neměli kam jít na poctivou zmrzku z mléka a smetany,“ říká Michal Říha.

Kontrolami neprošlo 30 procent zmrzlin. Problém je i u ledu do nápojů

Kontrolami Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) i letos do konce července neprošlo 30 procent odebraných vzorků zmrzlin, byly v nich bakterie typu salmonel. Problémy byly také u 43 procent vzorků ledů do nápojů. U zmrzlin jde o zlepšení, loni šlo o 37 procent hodnocených vzorků, u ledu loni byla zjištěná závada u 40 procent vzorků.

Zmrzlináři na Vysočině bědují nad špatnou sezonou. Spílají viru a počasí

Zmrzlina a léto k sobě patří. Letošní rok je ale pro některé cukráře a zmrzlináře na Vysočině spíše zklamáním. Prodej zmrzliny závisí nejen na počasí. Roli hraje podle cukrářů i koronavirová pandemie a přetrvávající obava zákazníků z nákazy. Proto někteří zmrzlináři, stejně jako provozovatelé letních koupališť, počítají spíš ztráty.

Zmrzlina pro rockery. K domu si koupili kozu, teď jich ve Vizovicích chovají sto

Kozí farmu ve Vizovicích nemůžete minout. Velká oranžová cedule s rohatou kozí hlavou, byť na zdi obyčejného rodinného domu, mě nenechala na pochybách. Vítá mě usměvavý Martin Vlček. Usedáme na dvoře před domem a než se pustíme do hovoru, přistane na stole občerstvení vskutku originální – sklenice vychlazeného kozího mléka a také zmrzlina.

Závadná vanilková. V nejčastěji točené zmrzlině našli hygienici bakterie

Polovina nedávno odebraných vzorků točených zmrzlin na Vysočině nevyhověla požadavkům na zdravotní nezávadnost. Nejvíc problémů bylo u vanilkové příchuti, která je v prodeji nejčastěji. Vyplývá to ze zprávy Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina. Zmrzlina je potravina s vhodnými podmínkami pro růst mikroorganismů, jež způsobují průjmy.  

Velký test nanuků: Zabodoval tradiční Míša, kalorickou bombou je Magnum

Prodej zmrzlin v letním období výrazně roste. Mezi nejoblíbenější výrobky patří nanuky na dřívku. Lidé dnes mohou vybírat nejen z mléčných druhů, ale také z různých veganských alternativ. Iniciativa „Vím, co jím a piju“ takové výrobky otestovala. A závěr? Výrazně se lišily ceny, kvalita zmrzliny i výživové hodnoty. Nejdražší neznamená automaticky nejlepší.

Jedenáct vzorků zmrzliny nevyhovělo

Jihočeští hygienici v červnu zahájili plnění regionálního úkolu „Zmrzliny 2020“, zaměřeného na sledování zdravotní nezávadnosti zmrzlin, prodávaných v zařízeních, poskytujících stravovací služby.

ANKETA: Nejvíce táhne vanilková, v parnu sorbety

K létu patří zmrzlina. Tento fenomén si získává stále větší popularitu, navíc se snaží obchodníci upoutat pozornost zákazníků různými modifikacemi, nápady a vychytávkami. Někde najdete v nabídce velikosti malá - střední - velká, jinde nabízejí kočárkovou velikost a jinde zase malou, větší, střední, velkou, největší, mega.

Hlasitý lídr Dreksa táhne Zbrojovku, za góly má ruskou zmrzlinu

Když ho Zbrojovka v zimě přivedla, možná ani netušila, jak důležitý krok vlastně udělala. Fotbalista Pavel Dreksa zaujal vůdčí roli nejen v brněnské obraně, ale i v kabině. Při absenci Pavla Eismanna v základní sestavě dokonce navléká kapitánskou pásku.

Konec "rasistických" jídel: firmy mění názvy. Eskimo je jen špička ledovce

Americký výrobce zmrzlin Dreyer's Grand Ice Cream Holdings minulý týden oznámil, že přejmenuje svou značku Eskimo Pie, která podle něj podporuje nesprávné rasové stereotypy (českého Eskyma, jež vyrábí jiná firma Algida, se to netýká). Zmrzlina ale není ani zdaleka jedinou komoditou, jíž se dotkne současná vlna přejmenovávání. Měnících se značek je mnohem víc.

Cyklistům nabízí zmrzlinu z garáže. Koně a pejsci ji mají zdarma

V Doksech jsem si několikrát všiml prodejců borůvek, v Petrovicích nabízejí u silnice houby, jinde zase drobnou keramiku. Dobrý nápad může inspirovat mladého podnikatele, jindy plní tajný sen. V sobotu jsem byl fotit promočené běžce na cyklostezce v Olšinkách a u fotbalového hřiště mne překvapila melounová zmrzlina. 

Na zmrzlinu k ní jezdí i z druhého konce Brna. Poskládat chutě je křížovka, říká

Do zmrzlinářského dobrodružství se po nadšeném vyprávění kamarádky zmrzlinářky pustila Blanka Staňková před čtyřmi roky bez jakýchkoliv předchozích zkušeností, za to s obrovskou vášní. Dovedla ji až do takového stavu, že na točenou zmrzlinu si k ní do Hviezdoslavovy ulice v brněnské Slatině chodí pochutnávat nejen její slatinští obyvatelé bydlící na nedalekém sídlišti i lidé ze zahrádek v okolí. Kvůli studené pochoutce neváhají vyrazit přes celé Brno ani lidé bydlící na opačném konci města.

OBRAZEM: Opuštěné selské baroko ožívá

Pomalu se probouzejí k životu. Také do jedné z nejnavštěvovanějších jihočeských vesnic se postupně vracejí turisté. Polovina jich ale chybí, na cizince tu zatím čekají marně.