Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Zmrzlináři na Vysočině bědují nad špatnou sezonou. Spílají viru a počasí

Zmrzlina a léto k sobě patří. Letošní rok je ale pro některé cukráře a zmrzlináře na Vysočině spíše zklamáním. Prodej zmrzliny závisí nejen na počasí. Roli hraje podle cukrářů i koronavirová pandemie a přetrvávající obava zákazníků z nákazy. Proto někteří zmrzlináři, stejně jako provozovatelé letních koupališť, počítají spíš ztráty.

Zmrzlina pro rockery. K domu si koupili kozu, teď jich ve Vizovicích chovají sto

Kozí farmu ve Vizovicích nemůžete minout. Velká oranžová cedule s rohatou kozí hlavou, byť na zdi obyčejného rodinného domu, mě nenechala na pochybách. Vítá mě usměvavý Martin Vlček. Usedáme na dvoře před domem a než se pustíme do hovoru, přistane na stole občerstvení vskutku originální – sklenice vychlazeného kozího mléka a také zmrzlina.

Závadná vanilková. V nejčastěji točené zmrzlině našli hygienici bakterie

Polovina nedávno odebraných vzorků točených zmrzlin na Vysočině nevyhověla požadavkům na zdravotní nezávadnost. Nejvíc problémů bylo u vanilkové příchuti, která je v prodeji nejčastěji. Vyplývá to ze zprávy Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina. Zmrzlina je potravina s vhodnými podmínkami pro růst mikroorganismů, jež způsobují průjmy.  

Velký test nanuků: Zabodoval tradiční Míša, kalorickou bombou je Magnum

Prodej zmrzlin v letním období výrazně roste. Mezi nejoblíbenější výrobky patří nanuky na dřívku. Lidé dnes mohou vybírat nejen z mléčných druhů, ale také z různých veganských alternativ. Iniciativa „Vím, co jím a piju“ takové výrobky otestovala. A závěr? Výrazně se lišily ceny, kvalita zmrzliny i výživové hodnoty. Nejdražší neznamená automaticky nejlepší.

Jedenáct vzorků zmrzliny nevyhovělo

Jihočeští hygienici v červnu zahájili plnění regionálního úkolu „Zmrzliny 2020“, zaměřeného na sledování zdravotní nezávadnosti zmrzlin, prodávaných v zařízeních, poskytujících stravovací služby.

ANKETA: Nejvíce táhne vanilková, v parnu sorbety

K létu patří zmrzlina. Tento fenomén si získává stále větší popularitu, navíc se snaží obchodníci upoutat pozornost zákazníků různými modifikacemi, nápady a vychytávkami. Někde najdete v nabídce velikosti malá - střední - velká, jinde nabízejí kočárkovou velikost a jinde zase malou, větší, střední, velkou, největší, mega.

Hlasitý lídr Dreksa táhne Zbrojovku, za góly má ruskou zmrzlinu

Když ho Zbrojovka v zimě přivedla, možná ani netušila, jak důležitý krok vlastně udělala. Fotbalista Pavel Dreksa zaujal vůdčí roli nejen v brněnské obraně, ale i v kabině. Při absenci Pavla Eismanna v základní sestavě dokonce navléká kapitánskou pásku.

Konec "rasistických" jídel: firmy mění názvy. Eskimo je jen špička ledovce

Americký výrobce zmrzlin Dreyer's Grand Ice Cream Holdings minulý týden oznámil, že přejmenuje svou značku Eskimo Pie, která podle něj podporuje nesprávné rasové stereotypy (českého Eskyma, jež vyrábí jiná firma Algida, se to netýká). Zmrzlina ale není ani zdaleka jedinou komoditou, jíž se dotkne současná vlna přejmenovávání. Měnících se značek je mnohem víc.

Cyklistům nabízí zmrzlinu z garáže. Koně a pejsci ji mají zdarma

V Doksech jsem si několikrát všiml prodejců borůvek, v Petrovicích nabízejí u silnice houby, jinde zase drobnou keramiku. Dobrý nápad může inspirovat mladého podnikatele, jindy plní tajný sen. V sobotu jsem byl fotit promočené běžce na cyklostezce v Olšinkách a u fotbalového hřiště mne překvapila melounová zmrzlina. 

Na zmrzlinu k ní jezdí i z druhého konce Brna. Poskládat chutě je křížovka, říká

Do zmrzlinářského dobrodružství se po nadšeném vyprávění kamarádky zmrzlinářky pustila Blanka Staňková před čtyřmi roky bez jakýchkoliv předchozích zkušeností, za to s obrovskou vášní. Dovedla ji až do takového stavu, že na točenou zmrzlinu si k ní do Hviezdoslavovy ulice v brněnské Slatině chodí pochutnávat nejen její slatinští obyvatelé bydlící na nedalekém sídlišti i lidé ze zahrádek v okolí. Kvůli studené pochoutce neváhají vyrazit přes celé Brno ani lidé bydlící na opačném konci města.

OBRAZEM: Opuštěné selské baroko ožívá

Pomalu se probouzejí k životu. Také do jedné z nejnavštěvovanějších jihočeských vesnic se postupně vracejí turisté. Polovina jich ale chybí, na cizince tu zatím čekají marně.

Vedení Liberce nechce terasu na Sokolovském náměstí, lidé podepisují petici

Na Sokolovském náměstí otevřel podnikatel David Stárek před lety zmrzlinářství. Zmrzliny a sorbety pyšnící se oceněními třeba v soutěži Regionální potravina si lidé v letošním roce lidé mohli vychutnat i na dřevěné terase před prodejnou. Terasa teď ale bude muset pryč, rozhodli liberečtí radní. Nachází se totiž na travnaté ploše.

Zápisník z Minsku, díl třetí: Irské tance s trochou škodolibosti

Minsk – Nic nepotěší víc než neštěstí druhých, řekl mi kdysi kamarád. V nadsázce narážel na situace, kdy někdo zakopne, ujede mu šalina a tak podobně. A přiznejte se, kdo se nikdy nezasmál v podobných chvílích, když třeba někomu upadla zmrzlina. A trochu škodolibosti zažívám i na podnicích s dráhovými cyklisty, což platí také o Světovém poháru v běloruském Minsku.

Karlovský gastrofestival

Frgály, kozí zmrzlina, street food i zabíjačka. Nenechejte si ujít Karlovský gastrofestival o prvním říjnovém víkendu.  

První cesta do školy, na zmrzlinu a domů

Druhého září se poprvé vydali do školy prvňáčci, kteří se narodili v roce 2013. A protože první školní den nikdy netrvá dlouho, brzy se procházeli po městě s rodiči a prarodiči a u zmrzliny si povídali o prvních dojmech, zážitcích a o třídních učitelkách.

Velký test zmrzlin ve vaničce: Levné bodovaly, ty nejdražší propadly

Letní vedra vrcholí a s nimi i spotřeba zmrzliny. Kdo si kupuje drahé mražené krémy ve vaničce v naději, že spolu s nimi získá také skvělou chuť a jakost, měl by zpozornět. Test jahodových, čokoládových a vanilkových zmrzlin, který si u Státního veterinárního ústavu objednala iniciativa Vím, co jím a piju, totiž tento předpoklad postavil na hlavu.

Pět litrů na hlavu. Z Česka se stává díky rekordu zmrzlinová velmoc

Česko se výrazněji zapisuje na zmrzlinovou mapu Evropy. Poprvé v samostatné historii se v tuzemsku vyrobilo více než 50 milionů litrů zmrzliny. Na každého Čecha tak připadá téměř pět litrů. Vrchol je ale ještě daleko – v Belgii se mraženého krému vyrábí více než trojnásobek.