Kdo se v horkých dnech neobejde bez zastávky u zmrzlináře, pro toho mají hygienici v Olomouckém kraji dobrou zprávu. Během dosavadních kontrol odebraných vzorků chladivé pochoutky nezjistili závažnější problém, který by mohl způsobit zdravotní komplikace.
Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Zmrzlina z dusíku, soutěž hasičů i herní festival viděly tisíce lidí v sobotu na brněnském výstavišti. Festival Re:publika víkend zaměřil zejména na rodiny s dětmi. Akce pro nejmenší chystá i v neděli.
Jedním z favoritů Festivalového půlmaratonu ve Zlíně bude i domácí Jan Kalenda. ,,Jedná se o nejkvalitnější a nejdůležitější běžecký závod, který se ve Zlíně koná. Líbí se mi jeho trať v centru města i nádherná letní atmosféra okolo něho. Navíc mám při něm příležitost zaběhat si po hlavních zlínských ulicích bez aut,“ vysvětluje, proč se postaví na start sobotního půlmaratonu Kalenda.
Hradec Králové - Tři účastnické země, 7 hokejových klubů, 18 týmů, 82 zápasů, 130 medailí, 40 pohárů, 20 dortů, 220 zmrzlin, 150 snídaní, 300 obědů, 200 špekáčků. To byl I. International May Youth Hockey Tournament. Zařadí se ve vzpomínkách do kategorie nezapomenutelné.
Střední Čechy - Vyhovět zájmu spotřebitelů není tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo, pokud se poptávka týká nebaleného zboží potravinářského charakteru.
Ivančice /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Prosluněným náměstím před ivančickou radnicí se rozlévá vůně pečených ryb a grilovaného masa se speciální přílohou. Lidé posedávají na lavičkách, jí zelenou zmrzlinu a pijí stejně zbarvenou limonádu. V Ivančicích na Brněnsku o víkendu vypukl čtyřiadvacátý ročník tradičních Slavností chřestu a vína.
/CHOVÁME SE ODPOVĚDNĚ/ - Od roku 2005 do roku 2016 pracoval Lukáš Kadlčík v Irsku. Nyní své bohaté zkušenosti po návratu do české vlasti uplatňuje ve tvrdonické společnosti FRUJO, a. s. O své práci i zkušenostech poskytl krátký rozhovor.
Kutná Hora – Výrazně oživit centrum Kutné Hory se o první květnové sobotě podařilo Cukrářským slavnostem. Konaly se potřetí a jejich oblíbenost dle čísel, která za organizátora poskytla Edita Dvorská, stále roste.
/FOTOGALERIE/ Zatímco dosud jsme byli zvyklí převážně na točenou nebo kopečkovou zmrzlinu, nyní přichází do našeho regionu nový hit: Iceroll. Tato takzvaná rolovaná zmrzlina se připravuje na speciální mrazící pánvi přímo před očima zákazníka.
Se rtutí teploměru stoupá i zájem o chladivou pochoutku. Regionální výrobci zmrzliny nezklamali a chuťové pohárky zákazníků dráždí zajímavými příchutěmi. Nechybí ani experiment z olomouckých tvarůžků. Podle znalců se originální studená lahůdka z Loštic neomrzí – minimálně jednou v roce.
Kutná Hora - Sladkými specialitami místních cukrářů, pekařů, čokolatérů a kavárníků provoní centrum města třetí ročník Cukrářských slavností, které se uskuteční v sobotu 5. května.
/FOTOGALERIE/ Ještě loni byla nová pravidla pro venkovní restaurační zahrádky v památkové rezervaci v Brně jen doporučená. Provozovatelé, kteří je už tehdy dodržovali, dostávali slevu na poplatcích.
Brno /FOTOGALERIE/ – Ještě loni byla nová pravidla pro venkovní restaurační zahrádky v památkové rezervaci v Brně jen doporučená. Provozovatelé, kteří je už tehdy dodržovali, dostávali slevu na poplatcích. „Letos už sleva neplatí a pravidla jsou závazná pro všechny. Kontrolovat jejich dodržování budou zástupci našeho odboru dopravy a majetku a také zástupci brněnského magistrátu,“ informovala mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová.
Ulici svatého Huberta v Praze na žádné mapě nenajdete. Otevřeli ji totiž nedávno po půl století dlouhé pauze, a to díky vyhlášené cukrárně pana Skály. A tak máte hned dvojí důvod, proč si na zákusek zajít právě tam.
Třebíč - Čtyřchodové jarní fit menu připravené a servírované reprezentačním družstvem Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč zabodovalo na mezinárodním Gastrofestivalu ve slovenské Nitře. Základem oceněné kulinářské prezentace vysočinské školy byly čistě jarní suroviny – hlávkový salát, domácí mladý králík a ořechový dezert. V konkurenci dalších tří zemí si vysočinské družstvo vybojovalo bezkonkurenční zlato za servis – tedy obsluhu a stříbro za připravené jídlo.
Doksy – Na místo požáru vyjely tři jednotky se čtyřmi cisternovými automobilovými stříkačkami a v době jejich příjezdu byl požár už ve třetí fázi rozvoje.
Když se z kuchyně line vůně kávy, přiláká celou rodinu. Co takhle, kdybychom vám řekli, že si na ní můžete pochutnat kdykoliv během dne, a to klidně i večer?
Benešov - Všech devět koní z jankovské kauzy, které se nepodařilo vydražit při prvním kole aukce, během středy 7. března Úřad zastupující stát ve věcech majetkových prodal. Noví majitelé za sedm zvířat vydali kolem 61 tisíc korun.
Pro chutné plody tomelu japonského se používá více názvů. Říká se jim churmy, kakichurmy, tomely, persimmony nebo také čínské švestky. Nejčastěji se ale setkáme s jednoduchým označením kaki.
Kožichovice – Návrat ke smetaně, nové nanuky o menším objemu pro děti a rozšíření distribuce po České republice. To jsou jen některé novinky, se kterými jde do letošní sezony největší výrobce zmrzliny na Vysočině - kožichovická společnost Tipafrost. Sice venku padá sníh, ale výrobní linky jedou na plno už od ledna. Zájem spotřebitelů - tedy prodej zmrzliny - začíná totiž na začátku března.
Rokycansko – Svátek zamilovaných je tady. Většina restaurací připravuje pro své zákazníky romantické menu. Zámek Zbiroh dokonce přichystal rovnou celý víkend.
Hlavenec – Pokud je libo k zakousnutí něco malého, mohl by to být romadúr naložený v pivě, česneku a chilli papričkách s cibulkou – a jinak určitě stojí za ochutnání steak z pravé svíčkové s plátkem tučných husích jater foie gras, omáčkou z portského vína s lanýži a steakovými hranolky. Nebo alespoň grilovaný losos s limetkovou omáčkou a grilovanou podzimní zeleninou. Dezert? Určitě grilovaný ananas s karamelem a vanilkovou zmrzlinou obalenou v griliáši.
Desítky gurmánů si již při příležitosti právě probíhajícího Grand Restaurant Festivalu pochutnaly na speciálním menu zážitkové restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Hotel se do festivalu, jenž probíhá od poloviny ledna do konce února, zapojil opět po tříleté pauze. A návštěvníci to podle prvních reakcí jen uvítali.
Znojmo - Umocnit divákům zážitek z filmu na velkém plátně se rozhodli ve Znojmě. V tamním kině Svět si příchozí vybraná představení dopřejí bez šustění sáčků a křupání brambůrek nebo popcornu. Zatím na zkoušku.
Severní Čechy - Deník se zeptal 357 žáků prvních tříd, kdo je podle nich největší hrdina. Vedle pohádkových postav bodovali i nejbližší členové rodiny: na třetím místě se umístil taťka a pátou pozici obsadila mamka.
Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?
/ANKETA/ - Čokoláda, šlehačka, jahody nebo maliny, to jsou některé z nejrozšířenějších pochoutek, které mají moc navodit romantickou atmosféru a rozehřát tělo v očekávání valentýnských něžností. Svátek všech zamilovaných se blíží, přípravy na něj se odehrají i v kuchyních. Pochlubte se, čím dovedete okouzlit jazýček svého protějšku vy?
Blansko – Oddychová zóna v centru Blanska je otevřená už od podzimu. Místo, kde má vyrůst nová kavárna, stále zůstává prázdné. O stavbu měla zájem pouze jedna firma. A chtěla podstatně víc peněz, než jsou Blanenští ochotní zaplatit. „V rozpočtu máme připravených pět milionů korun. Nabídka firmy byla o téměř 1,7 milionu vyšší,“ uvedl místostarosta Jiří Crha.
Loni při dopravních nehodách zemřelo 502 lidí. Je to o 54 lidí míň než v roce 2016 a je to třetina proti tomu, kolik lidí na našich silnicích umíralo v 90. anebo v 60. letech minulého století.
Milevsko - Prostory po nehtovém studiu na náměstí v budově číslo 1, kde sídlí i městská knihovna, bude mít od města pronajaté současný nájemce kavárny v přízemí stejného domu Jiří Hroník.
Střední Čechy – Trus hlodavců, poletující nebo hemžící se hmyz, špína, kam se člověk podívá, nepořádek, na které je i sprosté slovo slabé, nebo jídlo uložené tak, že by se ho jeden štítil jen dotknout; natož vzít do úst.
Brno - Netradiční suroviny z dalekých zemí, jako quinoa či mořské řasy, ale i potraviny, které nám často rostou doslova před nosem, třeba červená řepa, šípky nebo rakytník. Všechny mají společné jedno - řadí se mezi takzvané superpotraviny. Právě ty se staly tématem letošního ročníku Grand Restaurant Festivalu, který začíná v pondělí.
Liberec – Multikino CineStar Liberec si připravilo pro rodiče s dětmi speciální program. Promítat se bude animovaný film Coco s předfilmem Ledové království: Vánoce s Olafem.
Neratovice - Již tradičně se počátkem ledna uskutečnila ve Společenském domě Neratovice vernisáž výstavy Prezentace činnosti SOŠ a SOU Neratovice. Letos s podtitulkem 20 let školy.
Světlá nad Sázavou – Od konce 19. století střeží břeh řeky Sázavy ve Světlé nad Sázavou takzvaný Turecký pavilon. Postavit ho nechal tehdejší majitel panství František Josef Salm-Reifferscheidt. Město nyní kulturní památku začalo opravovat. V první řadě se dočkala nové střechy.
Ten výjev nedostane z hlavy. Fotbalová šatna. A všude po zdech namalované číslo deset. Uprostřed tohoto zjevení muž. Nebyl mrtvý, leč jeho výraz byl prázdný. Byl duchem nepřítomen. Hlava nefungovala tak, jak by měla. „Dočista se pomátl. Když ho tu našli, jen se děsivě jen se děsivě smál a čmáral ta čísla,“ povídala policistka.
Koloniál František na Masarykově náměstí v centru Ostravy o sobě dává vědět. Nejen vůní pečených kaštanů, které k vánoční atmosféře patří, ale také písničkami a zpěvem za zvuku stařičkého flašinetu. Za kliku trouby s kaštany i „nástroje“ bere každý den František Petrovič z Frýdku-Místku. A tak, máte-li chuť, můžete si „střihnout“ Radecký marš, Chalupáře nebo písničku Není nutno z pohádky Tři veteráni.
Kutná Hora - Zimní verze Cukrářských slavností znovu přilákala do centra města stovky lidí. Cukráři, pekaři, ale také majitelé restaurací a barů nabízeli nejrůznější sladké dobroty.
Kutná Hora – Cukrářské slavnosti, které se v historickém centru města těšily velkému zájmu na začátku května letošního roku se dočkají pokračování v sobotu 9. prosince.