Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Jeden z favoritů Festivalového půlmaratonu ve Zlíně Jana Kalendy.

Jan Kalenda se po Zlínském půlmaratonu těší na zmrzlinu

Jedním z favoritů Festivalového půlmaratonu ve Zlíně bude i domácí Jan Kalenda. ,,Jedná se o nejkvalitnější a nejdůležitější běžecký závod, který se ve Zlíně koná. Líbí se mi jeho trať v centru města i nádherná letní atmosféra okolo něho. Navíc mám při něm příležitost zaběhat si po hlavních zlínských ulicích bez aut,“ vysvětluje, proč se postaví na start sobotního půlmaratonu Kalenda.  

I. International May Youth Hockey Tournament - klání pozemních hokejistů kategorie U10 v Hradci Králové.

Májový turnaj na Slavii? Mise splněna!

Hradec Králové - Tři účastnické země, 7 hokejových klubů, 18 týmů, 82 zápasů, 130 medailí, 40 pohárů, 20 dortů, 220 zmrzlin, 150 snídaní, 300 obědů, 200 špekáčků. To byl I. International May Youth Hockey Tournament. Zařadí se ve vzpomínkách do kategorie nezapomenutelné.

V Ivančicích o víkendu lidé ochutnávali speciality s chřestem. Nechyběla ani chřestová zmrzlina, limonáda či pivo a kvalitní vína místních vinařů.

V hlavní roli chřest. Na slavnostech jej servírovali jako zmrzlinu nebo limonádu

Ivančice /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Prosluněným náměstím před ivančickou radnicí se rozlévá vůně pečených ryb a grilovaného masa se speciální přílohou. Lidé posedávají na lavičkách, jí zelenou zmrzlinu a pijí stejně zbarvenou limonádu. V Ivančicích na Brněnsku o víkendu vypukl čtyřiadvacátý ročník tradičních Slavností chřestu a vína.

Lukáš Kadlčík využívá své zkušenosti z Irska.

Zkušenosti z Irska se uplatnily v české firmě FRUJO, a. s.

/CHOVÁME SE ODPOVĚDNĚ/ - Od roku 2005 do roku 2016 pracoval Lukáš Kadlčík v Irsku. Nyní své bohaté zkušenosti po návratu do české vlasti uplatňuje ve tvrdonické společnosti FRUJO, a. s. O své práci i zkušenostech poskytl krátký rozhovor.

Zmrzlina. Ilustrační foto.

Otázka na víkend: zmrzlina

Orlickoústecko - Francouzi představili zmrzlinu s příchutí vepřového. Ochutnali byste? A kam a na jakou nejraději chodíte vy?

Tvarůžková zmrzlina z Loštic, rodiště sýra z typickým aroma, se neomrzí. Ochutnat se musí. Aspoň jednou za rok.

Tvarůžková neomrzí. Aspoň jednou v roce

Se rtutí teploměru stoupá i zájem o chladivou pochoutku. Regionální výrobci zmrzliny nezklamali a chuťové pohárky zákazníků dráždí zajímavými příchutěmi. Nechybí ani experiment z olomouckých tvarůžků. Podle znalců se originální studená lahůdka z Loštic neomrzí – minimálně jednou v roce.

Do brněnských kaváren a restaurací dorazilo jaro. Majitelé otevírají zahrádky.

Nová pravidla pro zahrádky: bez pultů, podesty i zmrzlin. Jinak hrozí pokuta

Brno /FOTOGALERIE/ – Ještě loni byla nová pravidla pro venkovní restaurační zahrádky v památkové rezervaci v Brně jen doporučená. Provozovatelé, kteří je už tehdy dodržovali, dostávali slevu na poplatcích. „Letos už sleva neplatí a pravidla jsou závazná pro všechny. Kontrolovat jejich dodržování budou zástupci našeho odboru dopravy a majetku a také zástupci brněnského magistrátu,“ informovala mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová.

K Cukráři Skálovi chodí lidé hlavně pro tradiční zákusky – ale prvotřídní kvality

Skála a továrna na čokoládu

Ulici svatého Huberta v Praze na žádné mapě nenajdete. Otevřeli ji totiž nedávno po půl století dlouhé pauze, a to díky vyhlášené cukrárně pana Skály. A tak máte hned dvojí důvod, proč si na zákusek zajít právě tam.  

Jarní velikonoční menu třebíčské školy bodovalo na slovenském Gastrofestivalu.

Jarní velikonoční menu třebíčské školy. Ochutnejte

Třebíč - Čtyřchodové jarní fit menu připravené a servírované reprezentačním družstvem Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč zabodovalo na mezinárodním Gastrofestivalu ve slovenské Nitře. Základem oceněné kulinářské prezentace vysočinské školy byly čistě jarní suroviny – hlávkový salát, domácí mladý králík a ořechový dezert. V konkurenci dalších tří zemí si vysočinské družstvo vybojovalo bezkonkurenční zlato za servis – tedy obsluhu a stříbro za připravené jídlo.

kávové brownies

To nejsladší hořké pokušení

Když se z kuchyně line vůně kávy, přiláká celou rodinu. Co takhle, kdybychom vám řekli, že si na ní můžete pochutnat kdykoliv během dne, a to klidně i večer?

Koně z jankovské kauzy jsou v nesrovnatelně lepším stavu než před rokem.

Další aukce koní z Jankova měla úspěch

Benešov - Všech devět koní z jankovské kauzy, které se nepodařilo vydražit při prvním kole aukce, během středy 7. března Úřad zastupující stát ve věcech majetkových prodal. Noví majitelé za sedm zvířat vydali kolem 61 tisíc korun.

Výroba zmrzliny poblíž Třebíče už běží naplno. Dominuje zájem o smetanové výrobky. Na snímku je výroba smetanového "nanukáče".

Padá sníh, přesto už výroba zmrzliny frčí naplno. Kraluje smetana

Kožichovice – Návrat ke smetaně, nové nanuky o menším objemu pro děti a rozšíření distribuce po České republice. To jsou jen některé novinky, se kterými jde do letošní sezony největší výrobce zmrzliny na Vysočině - kožichovická společnost Tipafrost.  Sice venku padá sníh, ale výrobní linky jedou na plno už od ledna. Zájem spotřebitelů - tedy prodej zmrzliny - začíná totiž na začátku března.

Ilustrační foto.

Zamilované páry obsadí restaurace

Rokycansko – Svátek zamilovaných je tady. Většina restaurací připravuje pro své zákazníky romantické menu. Zámek Zbiroh dokonce přichystal rovnou celý víkend.

Spáleniště motorestu 4 kameny u Brandýsa nad Labem.

Koliba Čtyři kameny zatím zůstává spáleništěm

Hlavenec – Pokud je libo k zakousnutí něco malého, mohl by to být romadúr naložený v pivě, česneku a chilli papričkách s cibulkou – a jinak určitě stojí za ochutnání steak z pravé svíčkové s plátkem tučných husích jater foie gras, omáčkou z portského vína s lanýži a steakovými hranolky. Nebo alespoň grilovaný losos s limetkovou omáčkou a grilovanou podzimní zeleninou. Dezert? Určitě grilovaný ananas s karamelem a vanilkovou zmrzlinou obalenou v griliáši.

Acai panna cotta, mochyně, medová zmrzlina

Grand Restaurant Festival přilákal do Lanterny již desítky zájemců

Desítky gurmánů si již při příležitosti právě probíhajícího Grand Restaurant Festivalu pochutnaly na speciálním menu zážitkové restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Hotel se do festivalu, jenž probíhá od poloviny ledna do konce února, zapojil opět po tříleté pauze. A návštěvníci to podle prvních reakcí jen uvítali.

Ilustrační foto

Hrdinové prvňáků? Princezna Elsa a Spider-Man

Severní Čechy - Deník se zeptal 357 žáků prvních tříd, kdo je podle nich největší hrdina. Vedle pohádkových postav bodovali i nejbližší členové rodiny: na třetím místě se umístil taťka a  pátou pozici obsadila mamka.

hovězí ragú s mrkví

Zimní pohádka na talíři

Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?

Ilustrační foto.

Čím svádět na Valentýna? Pošlete nám svůj nejlepší recept!

/ANKETA/ - Čokoláda, šlehačka, jahody nebo maliny, to jsou některé z nejrozšířenějších pochoutek, které mají moc navodit romantickou atmosféru a rozehřát tělo v očekávání valentýnských něžností. Svátek všech zamilovaných se blíží, přípravy na něj se odehrají i v kuchyních. Pochlubte se, čím dovedete okouzlit jazýček svého protějšku vy?

Ilustrační foto.

Nová kavárna v centru? Vznikne podle ceny

Blansko – Oddychová zóna v centru Blanska je otevřená už od podzimu. Místo, kde má vyrůst nová kavárna, stále zůstává prázdné. O stavbu měla zájem pouze jedna firma. A chtěla podstatně víc peněz, než jsou Blanenští ochotní zaplatit. „V rozpočtu máme připravených pět milionů korun. Nabídka firmy byla o téměř 1,7 milionu vyšší,“ uvedl místostarosta Jiří Crha.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: 502 mrtvých

Loni při dopravních nehodách zemřelo 502 lidí. Je to o 54 lidí míň než v roce 2016 a je to třetina proti tomu, kolik lidí na našich silnicích umíralo v 90. anebo v 60. letech minulého století.

Milevsko. Nejstarší budova na milevském náměstí s čp.1. Ilustrační foto

Místo nehtového studia bude výhradně zmrzlina

Milevsko - Prostory po nehtovém studiu na náměstí v budově číslo 1, kde sídlí i městská knihovna, bude mít od města pronajaté současný nájemce kavárny v přízemí stejného domu Jiří Hroník.

Grand restaurant festival v Brně. Ilustrační foto.

Speciální menu ovládnou superpotraviny. Začíná Grand Restaurant Festival

Brno - Netradiční suroviny z dalekých zemí, jako quinoa či mořské řasy, ale i potraviny, které nám často rostou doslova před nosem, třeba červená řepa, šípky nebo rakytník. Všechny mají společné jedno - řadí se mezi takzvané superpotraviny. Právě ty se staly tématem letošního ročníku Grand Restaurant Festivalu, který začíná v pondělí.

Již tradičně se počátkem ledna uskutečnila ve Společenském domě Neratovice vernisáž výstavy Prezentace činnosti SOŠ a SOU Neratovice.

OBRAZEM: Škola slaví dvacetileté výročí

Neratovice - Již tradičně se počátkem ledna uskutečnila ve Společenském domě Neratovice vernisáž výstavy Prezentace činnosti SOŠ a SOU Neratovice. Letos s podtitulkem 20 let školy. 

Do nového roku už památkově chráněný Turecký pavilon vstoupil s novou střechou.

Turecký pavilon má novou střechu, už do něj nezatéká

Světlá nad Sázavou – Od konce 19. století střeží břeh řeky Sázavy ve Světlé nad Sázavou takzvaný Turecký pavilon. Postavit ho nechal tehdejší majitel panství František Josef Salm-Reifferscheidt. Město nyní kulturní památku začalo opravovat. V první řadě se dočkala nové střechy.

Kresba Milana Kounovského.

Italský horor: Letenská hrůza

Ten výjev nedostane z hlavy. Fotbalová šatna. A všude po zdech namalované číslo deset. Uprostřed tohoto zjevení muž. Nebyl mrtvý, leč jeho výraz byl prázdný. Byl duchem nepřítomen. Hlava nefungovala tak, jak by měla. „Dočista se pomátl. Když ho tu našli, jen se děsivě jen se děsivě smál a čmáral ta čísla,“ povídala policistka.

František Petrovič ve svém Koloniálu František peče na vánočních trzích každý den tradiční pochoutku kaštany.

Nostalgie s vůní pečených kaštanů aneb Porce jako za císaře pána

Koloniál František na Masarykově náměstí v centru Ostravy o sobě dává vědět. Nejen vůní pečených kaštanů, které k vánoční atmosféře patří, ale také písničkami a zpěvem za zvuku stařičkého flašinetu. Za kliku trouby s kaštany i „nástroje“ bere každý den František Petrovič z Frýdku-Místku. A tak, máte-li chuť, můžete si „střihnout“ Radecký marš, Chalupáře nebo písničku Není nutno z pohádky Tři veteráni. 

Sladké Vánoce provoněly Kutnou Horu.

OBRAZEM: Sladké Vánoce provoněly Kutnou Horu

Kutná Hora - Zimní verze Cukrářských slavností znovu přilákala do centra města stovky lidí. Cukráři, pekaři, ale také majitelé restaurací a barů nabízeli nejrůznější sladké dobroty.