/ROZHOVOR/ Adam´s Bar&Bistro je podnik, který sídlí ve výpravní hale třebíčského autobusového nádraží. Podnik netradiční nejen svým umístěním ale i konceptem nyní konečně po téměř tři čtvrtě roku trvající pauze znovu otevřel. „Velice jsme se těšili. Bylo to náročné období asi pro každou restauraci, proto jsme rádi, že můžeme otevřít. Samozřejmě nás mrzí, že zatím můžeme fungovat pouze se zahrádkou, ale na druhou stranu díky bohu za to,“ komentuje majitel a hlavní barman Adam Smilek. Navíc plánují zanedlouho spustit i nový projekt Adam´s Snack.
/FOTO/ Nově otevřený podnik nabízí špičkovou zmrzlinu vyrobenou z domácího mléka podle italské receptury. Lidé si k ní rychle našli cestu, jiní ale litují zániku původního dětského centra.
/VIDEO/ Příroda chuť vytvořila. My se ji jen snažíme nepokazit. S takovým mottem v těchto dnech zahajují již devátou sezonu ve Valticích na Břeclavsku manželé Andrea a Radek Pincelovi.
Osud chátrající zemědělské váhy u Příkaz nebyl lhostejný manželům Rysovým z Olomoucka. Letitou budovu předloni odkoupili a právě finišují s rekonstrukcí. Od června tam výletníkům nabídnou točenou zmrzlinu.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Lichnov v okrese Bruntál je tuctová obec s tisícovkou obyvatel. Proč břeh potoka celé dny lemují odstavená auta? Proč sem přijíždí tolik lidí? Na co čekají ve frontě? Rozkřiklo se, že výtvarnice a tatérka Tess Gemelová vyladila zmrzlinu k dokonalosti. Najednou se tak všude mluví o lichnovské zmrzlině.
/ROZHOVOR/ – Před 12 lety díky Martinovi Sulánovi vznikla značka a manufaktura Dobré Konopí. Spíše než o firmu, jde podle jeho slov o rodinnou farmu, která se zabývá rostlinou výrobou. Sídlí v Sušici v Plzeňském kraji, ale pobočky má také v Českých Budějovicích či Praze.
V červnu už to bude šest let, kdy Natálie Stejskalová poprvé otevřela dveře své kavárny MUFin Coffe&Cakes. Podnikat začala ještě během vysokoškolských studií. Mezi speciality její kavárny patří především nejrůznější dortíky makronky a speciální kávy s příchutí.
Nedávno zrekonstruovaný park pod Vlašským dvorem, jehož součástí je zrestaurovaný prvorepublikový altánek, velká skluzavka pro děti či vodní prvky, je oblíbeným cílem procházek Kutnohořanů. To, co zde ale stále postrádají, je jakýkoliv stánek s občerstvením. Nyní ho ale nemají tak daleko, obyvatelé jednoho z protějších domů si ho otevřeli v garáži. Kromě zmrzliny zde lidé mohou koupit plněné bagety či kávu.
První zmrzlinu natočili do oplatkového kornoutu v roce 2007. Otec a syn Čoukovi tehdy vsadili na jistotu – vanilkovou z Opočna. Dnes nabízejí v příjemném areálu uprostřed Štarnova nespočet chladivých pochoutek různých příchutí a barev. Kvůli fenomenálním horkým malinám či osvěžujícímu frappé urazí lidé i desítky kilometrů. A klidně si postojí ve frontě. Svoji značku Čoukovi za tu dobu posunuli. Pustili se do výroby hamburgerů a vepřových kolínek.
Kunětická zmrzlina je mezi Pardubáky vyhlášená. Vzhledem k teplému počasí minulého týdne se po zimní pauze stánek v Kuněticích znovu otevřel. Oproti tomu pojízdné vozíky s Kunětickou zmrzlinou do Pardubic letos ještě nevyjely. Nesmějí. Brání jim v tom vládní nařízení, které zakazuje jakýkoliv prodej z mobilních prodejen nebo stánků.
Kunětická zmrzlina je mezi Pardubáky vyhlášená. Vzhledem k teplému počasí minulého týdne se po zimní pauze stánek v Kuněticích znovu otevřel. Oproti tomu pojízdné vozíky s Kunětickou zmrzlinou do Pardubic letos ještě nevyjely. Nesmějí. Brání jim v tom vládní nařízení, které zakazuje jakýkoliv prodej z mobilních prodejen nebo stánků.
Farma Drmaly chystá výrobu zmzliny. Ve středu nám přivezou téměř všechny stroje, které jsou nezbytné pro výrobu špičkové zmrzliny. Ty zvládneme nainstalovat sami.
/8. DÍL/ Zvládněte běžné situace v cizině díky novému seriálu Deníku. Naučíte se užitečné základy, které oceníte při každém pobytu v cizině. Dnes si koupíme zmrzlinu (Buying ice cream).
Symbol léta? Omyl. Pozoruhodné kombinace s vyladěnou chutí lákají milovníky zmrzliny do olomouckého Zmrzlinária i v zimě. Život v době pandemie Covid-19 nenabízí mnoho radostí, tak proč neroztančit chuťové pohárky. Co třeba rakytníková? Marakuja? Nebo raději makovou?
Symbol léta? Omyl. Pozoruhodné kombinace s vyladěnou chutí lákají milovníky zmrzliny do olomouckého Zmrzlinária i v zimě. Život v době pandemie Covid-19 nenabízí mnoho radostí, tak proč neroztančit chuťové pohárky. Co třeba rakytníková? Marakuja? Nebo raději makovou?
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Sedm dní v týdnu, od rána do večera „bojuje“ v Mimoni o svou živnost Ivana Jablonovská. U sídliště Pod Ralskem tam třetím rokem provozuje vyhlášenou Zrzlinárnu Ralsko, která se především v létě stává doslova turistickou atrakcí. I když rovněž jejímu podnikání drsně zkomplikoval nouzový stav a opatření proti pandemii koronaviru, své plány nevzdává.
Oba hotely na peckovském náměstí jsou bez života, v podvečerním šeru svítí jako maják Cukrárna a kavárna Zlatá Pecka. Výdejní okénko je v sobotu kvůli hrozbě padajícího sněhu uzavřené, a tak personál obsluhuje nakupující u stolečku mezi dveřmi. Na prodejně nevisí žádná vlajka, ani tu nikdo nepodepisuje petice, i když cukrárna se přihlásila k iniciativě Občanské hnutí Chcípl PES. Ta svolala právě na sobotu další protestní akci, do té se ale cukrárna fyzicky nezapojila.
Seznam certifikovaných ocenění „České středohoří Regionální produkt“ se opět rozšířil. Značkou se nyní místo dosavadních 25 produktů a zážitků může pyšnit hned 31 lokálních výrobců i akcí. Značky udělovala komise, která se sešla v sídle Destinační agentury České středohoří.
Mám středoškolské vzdělání, celý život jsem pracovala v oblasti kultury a v médiích. Poslední zaměstnání bylo referent vnějších vztahů města Lysá nad Labem. Momentálně jsem již v důchodu. Žiji přes 30 let v Lysé, kde to mám moc ráda, mám dospělého syna a dva vnuky.
Mladý pár z Táborska se letos po své tuzemské dovolené rozhodl podnikat v netradičním oboru. Navzdory koronavirovým opatřením rozjela Samantha Susková s přítelem Danielem Trepkou byznys s netradiční thajskou pochoutkou a start se jim podařil díky rozvozu.
Jídlo pod širým nebem chutná nejvíc. Dny babího léta jsou, po týdnech nucené karantény a před podzimními dešti, ke společnému posezení v zeleni jako stvořené.
Ve Flemmichově vile v Krnově začíná výstava Historické cukrárny, která nás pozve do světa cukrářského řemesla, sladkostí a vývoje cukráren v Českých zemích.
Vít Obrdlík patří mezi lidi, kteří nevydrží sedět se založenýma rukama. Před devíti lety založil v Telči tradici farmářských trhů, regionální potraviny pak prodával i v Jihlavě. Posledních sedm let se ale třiačtyřicetiletý podnikatel naplno věnuje zmrzlině.
O sezonní prodejní stánek nabízející zmrzlinu a kávu přišli po kontrole hygieniků lidé v obci na Příbramsku. Kontrolní návštěva na konci srpna nedopadla dobře. Skončila vyměřením pokuty a stanovením termínu k nápravě zjištěných nedostatků. Na prověřování, zda provozovatel vše uvedl do pořádku, už ale nedošlo.
Kopečková nebo točená aneb Se zmrzlinou do nového školního roku. Takový byl název akce, která proběhla první školní den odpoledne na centrálním náměstí v Lounech.
U nenápadného domu u hlavní silnice ve Velkých Hamrech každou chvíli zastaví auto. Z otevřených dveří se line vůně pečiva. Na přelomu roku tu po přestavbě otevřel novou řemeslnou pekárnu Lukáš Mašek.
U nenápadného domu u hlavní silnice ve Velkých Hamrech, které se nachází v okresu Jablonec nad Nisou, každou chvíli zastaví auto. Z otevřených dveří se line vůně pečiva. Na přelomu roku tu po přestavbě otevřel novou řemeslnou pekárnu Lukáš Mašek.
U nenápadného domu u hlavní silnice ve Velkých Hamrech každou chvíli zastaví auto. Z otevřených dveří se line vůně pečiva. Na přelomu roku tu po přestavbě otevřel novou řemeslnou pekárnu Lukáš Mašek.
U nenápadného domu u hlavní silnice ve Velkých Hamrech každou chvíli zastaví auto. Z otevřených dveří se line vůně pečiva. Na přelomu roku tu po přestavbě otevřel novou řemeslnou pekárnu Lukáš Mašek.
/FOTOGALERIE/ Na osvěžující a zároveň kvalitní zmrzliny lidé v letních měsících na jižní Moravě stojí fronty. Táhnou klasické příchutě, ale z těch nejlepších surovin.
Loštice a jejich slavný rodák, tvarůžek, se těší nebývalé přízni cestovatelů. Muzeum tvarůžků hlásí rekordní návštěvnost a turisté obléhají i místní restaurace nabízející pokrmy s typickým aroma. Mnozí návštěvníci Loštic si dopřejí sladkou tečku v době tvarůžkové zmrzliny či zákusku, který se sice tváří sladce, ale chutná slaně.
Loštice a jejich slavný rodák, tvarůžek, se těší nebývalé přízni cestovatelů. Muzeum tvarůžků hlásí rekordní návštěvnost a turisté obléhají i místní restaurace nabízející pokrmy s typickým aroma. Mnozí návštěvníci Loštic si dopřejí sladkou tečku v době tvarůžkové zmrzliny či zákusku, který se sice tváří sladce, ale chutná slaně.
V polovině března se až na několik výjimek musely z preventivních důvodů proti šíření koronaviru uzavřít všechny obchody a restaurační zařízení. Deník zjišťoval, jak se s nastalou situací snažily vypořádat místecké cukrárny a kavárny.
Čokoláda, smetana, ovoce, oříšky. Díky těmto ingrediencím lidé milují sladké letní pochoutky v kornoutku. Ve zmrzlinách na jižní Moravě však inspektoři našli také bakterie. Odhalili, že jsou ve zmrzlinách i prošlé suroviny nebo alergeny, na které prodejci zákazníky neupozornili. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v poslední době vyhodnotila sedm vzorků zmrzlin z celého kraje. Čtyři z nich nesplnily hygienické normy.
Oblíbené půllitrové kelímky, tzv. pinty se zmrzlinou se mezi spotřebiteli těší velké oblibě, jsou výborné do pohárů i ke sladkým dezertům pro celou rodinu. Společnost Vím, co jím a piju podrobila testu 22 populárních čokoládových, karamelových a mangových mražených krémů. Jak tyto zmrzliny dopadly? Liší se složením, výživovou hodnotou i cenou. U čokoládových si za kvalitu připlatíte, mangové naopak překvapily přiznivými cenami.
Michal Říha šel původně studovat řemeslo. Povolání elektrotechnika však již dávno pověsil na hřebík. Nyní si plní svůj sen. „Když jsem byl malý, jel jsem do Itálie. Moc mi chutnala tamní zmrzlina. V Čechách jsem ji pak marně hledal. S dětmi jsme neměli kam jít na poctivou zmrzku z mléka a smetany,“ říká Michal Říha.
Michal Říha šel původně studovat řemeslo. Povolání elektrotechnika však již dávno pověsil na hřebík. Nyní si plní svůj sen. „Když jsem byl malý, jel jsem do Itálie. Moc mi chutnala tamní zmrzlina. V Čechách jsem ji pak marně hledal. S dětmi jsme neměli kam jít na poctivou zmrzku z mléka a smetany,“ říká Michal Říha.
Kontrolami Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) i letos do konce července neprošlo 30 procent odebraných vzorků zmrzlin, byly v nich bakterie typu salmonel. Problémy byly také u 43 procent vzorků ledů do nápojů. U zmrzlin jde o zlepšení, loni šlo o 37 procent hodnocených vzorků, u ledu loni byla zjištěná závada u 40 procent vzorků.
I opít se mohou lidé z pivní zmrzliny, kterou nově nabízí břeclavský Pivovar Frankies. Připravil ji ve spolupráci s cukrárnou U Krpálků. „Máme dva druhy. Chmelovou a z piva Frank Appa,“ zmínil spolumajitel pivovaru Štěpán Přikryl.
Zmrzlina a léto k sobě patří. Letošní rok je ale pro některé cukráře a zmrzlináře na Vysočině spíše zklamáním. Prodej zmrzliny závisí nejen na počasí. Roli hraje podle cukrářů i koronavirová pandemie a přetrvávající obava zákazníků z nákazy. Proto někteří zmrzlináři, stejně jako provozovatelé letních koupališť, počítají spíš ztráty.
Vanilková, mentolová nebo lékořicová? Pavel Labaj před osmi lety začínal jako prodavač domácí zmrzliny v severní Anglii. V rodinné firmě se mu zalíbilo a v současnosti dodává zmrzlinu na festivaly po celé zemi.
Češi v létě zchladí jazýčky nejraději ve vanilkové zmrzlině či ovocném sorbetu, labužníci dávají přednost netradičním chutím a jejich propojování. Také letošní léto přineslo nové kombinace.
Kozí farmu ve Vizovicích nemůžete minout. Velká oranžová cedule s rohatou kozí hlavou, byť na zdi obyčejného rodinného domu, mě nenechala na pochybách. Vítá mě usměvavý Martin Vlček. Usedáme na dvoře před domem a než se pustíme do hovoru, přistane na stole občerstvení vskutku originální – sklenice vychlazeného kozího mléka a také zmrzlina.
Polovina nedávno odebraných vzorků točených zmrzlin na Vysočině nevyhověla požadavkům na zdravotní nezávadnost. Nejvíc problémů bylo u vanilkové příchuti, která je v prodeji nejčastěji. Vyplývá to ze zprávy Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina. Zmrzlina je potravina s vhodnými podmínkami pro růst mikroorganismů, jež způsobují průjmy.