Meteorologové na tento týden předpovídají úmorná vedra a teploty šplhající k 35 stupňům Celsia. Řada lidí se proto snaží ochladit, kde se dá. Osvěžení nabízí i samotné centrum Jindřichova Hradce. V Husových Sadech přišla už tradičně vhod plocha s tryskami, kterou obsadily především dovádějící děti a v kurzu byly i lavičky ve stínu stromů. V boji s horkem pomáhala také zmrzlinou nebo ledovou tříští.
Současné velmi teplé počasí vyloženě vybízí ke konzumaci zmrzliny. Míst, kde si ji koupit, je celá řada. Nás zajímá, které je vaše nejoblíbenější. Podělte se s námi o něj a inspirujte ostatní čtenáře ke koupi té nejlepší zmrzliny.
Současné velmi teplé počasí vyloženě vybízí ke konzumaci zmrzliny. Míst, kde si ji koupit, je celá řada. Nás zajímá, které je vaše nejoblíbenější. Podělte se s námi o něj a inspirujte ostatní čtenáře ke koupi té nejlepší zmrzliny.
Cukrová vata s meruňkou, vanilka se slaným karamelem, karamelová sušenka s mandarinkou. Všemožné kombinace chutí italských zmrzlin nabízí během letní sezony každý den ve svém stánku s točenou zmrzlinou v Chodové Plané Martina Prejzová z Mariánských Lázní.
Gulášovou nebo klobásovou zmrzlinu zákazník v Gelaterii Strážný nenajde. Zmrzlinové chuti musejí mít logiku a zmrzlinář Stanislav Žák tvrdí, že v jednoduchosti je síla.
Po ochutnání smetanové zmrzliny či sorbetu z Gelaterie Stanislava Žáka v příhraniční vesničce Strážný na Prachaticku, nemají zákazníci slov na to, aby ohodnotili jejich dokonalou chuť. Snad jen „nebe v hubě“ je to správné označení.
Točená, kopečková, kuličková. Smetanová, jogurtová nebo čistě ovocný sorbet. V historickém centru Jičína se vyrojily zmrzlinárny a vybere si opravdu každý. Konkurence je ale veliká, jen na třech stovkách metrů z Žižkova na Valdštejnovo náměstí potká zmrzlinychtivý turista pět prodejen s mraženou pochoutkou.
Na první pohled byste možná neřekli, že půjde o jedno z nejlepších míst široko daleko, kam si zajít na dobrou točenou zmrzlinu, ale neustále se tvořící fronta u čimelické provozovny Zmrzlina Fantazie vás přitáhne jako magnet.
Více než polovina odebraných vzorků zmrzlin nevyhověla legislativním požadavkům, varovali krajští hygienici. „Jednalo se převážně o zmrzlinu vanilkovou, která je vyráběna nejčastěji,“ uvedla mluvčí Jana Böhmová.
V pátek 3. června 2022 v rámci oslav Dne dětí žáci 2. A i 3. A třídy prožili příjemné sportovní dopoledne spojené s výšlapem. Akce se konala v pěkném prostředí Luhaparku poblíž přehrady. Kromě sportovních aktivit byla pro děti připravena odměna v podobě výborné točené zmrzliny a ledové tříště.
K výrobě domácí zmrzliny stačí pouhé dvě ingredience. Stačí, když při procházce přírodou natrháte pár třešní a cestou domů se stavíte v obchodě pro tvaroh. Máte-li třešně třeba na zahrádce a tvaroh už v ledničce, můžete se pustit do práce hned.
Šťavnaté steaky a burgery, grilované chobotničky, vietnamské závitky, japonské sushi na australský způsob, ugandské tradiční pokmy i klasické české vdolky, palačinky a rolovaná zmrzlina. Takové to bylo procházet se po Jičínském food festivalu, který v sobotu nalákal tisíce gurmánů do Zámeckého parku.
Zmrzlináři by měli přidat v péči o stroje na výrobu chladivé pochoutky. Dosavadní kontroly provedené hygieniky v Olomouckém kraji ukázaly, že sanitace pokulhává. Z odebraných a laboratorně vyšetřených 28 vzorků točených zmrzlin jich 12 nevyhovělo.
V lounské ZŠ Školní se rozdávala zmrzlina ve velkém. Ve zmrzlináře se proměnil sám pan ředitel Lukáš Valda. Splnil tak slib, který dal dětem za jejich úžasné vystoupení ve Vrchlického divadle.
Na udání nespokojených strávníků provedli středočeští hygienici za prvních pět měsíců roku 76 kontrol stravovacích provozů. Většinou restaurací s kuchyní (ve 30 případech), ale i dalších provozoven (13) a prodejen potravin (12). Vyměřili tam pokuty dohromady za 121 tisíc korun. Z poznatků z jejich kontrol také plyne, že bát se jídla ze stánků není třeba – provozovatelé bývají dobře připraveni.
Narodil se a žil čtyři roky v Argentině, dalších šest let svého dětství strávil ve Venezuele, aby se nakonec vrátil s rodiči do Varnsdorfu a založil zde široko daleko oblíbenou cukrárnu. František Dlask boduje u milovníků sladkých pochutin vyhlášenými větrníky či vlastními zmrzlinami.
Něco se připravuje, něco se chystá. Ples v létě? Proč ne, když v zimě nemohl být. V domově pro seniory v jihlavském Lesnově začaly přípravy na Letní ples Integrovaného centra sociálních služeb (ICSS) Jihlava. Klientky si zkoušely květinové vazby, a vyráběly lampióny zdobené lučním kvítím. K létu patří osvěžení, takže senioři vyráběli i domácí zmrzlinu. Děkujeme za fotky Andree Šeredové z ICSS.
Jestliže si koupíte dvě zmrzliny, z čistě statistického pohledu je pravděpodobné, že bezvadná je pouze jedna z nich. A vlastně ani to ne. Naznačují to alespoň poznatky středočeských hygieniků k dosavadním výsledkům rozborů odebraných vzorků zmrzlin. Přes padesát procent nevyhovělo, shrnula Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice neradostná zjištění. Ta přitom pro konzumenty mohou znamenat nepříjemné následky.
S letními teplotami roste chuť na zmrzlinu. Regionální výrobci v Olomouckém kraji rádi dráždí chuťové pohárky zákazníků netuctovými příchutěmi. Do další sezony letos vstupuje veleúspěšný experiment z tvarůžků. V Lošticích, kde se zrající sýr charakteristický svým výrazným aroma vyrábí, je o originální chladivou pochoutku opět zájem.
S letními teplotami roste chuť na zmrzlinu. Regionální výrobci v Olomouckém kraji rádi dráždí chuťové pohárky zákazníků netuctovými příchutěmi. Do další sezony letos vstupuje veleúspěšný experiment z tvarůžků. V Lošticích, kde se zrající sýr charakteristický svým výrazným aroma vyrábí, je o originální chladivou pochoutku opět zájem.
S letními teplotami roste chuť na zmrzlinu. Regionální výrobci v Olomouckém kraji rádi dráždí chuťové pohárky zákazníků netuctovými příchutěmi. Do další sezony letos vstupuje veleúspěšný experiment z tvarůžků. V Lošticích, kde se zrající sýr charakteristický svým výrazným aroma vyrábí, je o originální chladivou pochoutku opět zájem.
S letními teplotami roste chuť na zmrzlinu. Regionální výrobci v Olomouckém kraji rádi dráždí chuťové pohárky zákazníků netuctovými příchutěmi. Do další sezony letos vstupuje veleúspěšný experiment z tvarůžků. V Lošticích, kde se zrající sýr charakteristický svým výrazným aroma vyrábí, je o originální chladivou pochoutku opět zájem.
Jako houby po dešti. Tak se dá s nadsázkou popsat boom kaváren v centru dvacetitisícového Blanska, kde v posledních letech otevřelo několik nových podniků. Už druhou kavárnu tam loni rozjela společnost CoCo Coffee Company.
Navzdory pandemii, která na dva roky kvůli protiopatřením vylidnila centrum Českého Krumlova, vznikají ve městě nové kavárny či bistra, jejichž provozovatelé doufají, že se turisté zase vrátí. Boj o přežití nemají lehký. Kvalita a originalita – to je to, čím chtějí zákazníky získat.
Možná už jste ji v budějovických ulicích potkali. Růžové vlasy, úsměv na tváři, ale hlavně velký zelený pojízdný vozík. Ten k Šárce Peřinové neodmyslitelně patří. Teď v létě přijde navíc vhod. Ve svém Sweet Biku, jak vozíku říká, prodává totiž zmrzlinu.
Možná už jste ji v budějovických ulicích potkali. Růžové vlasy, úsměv na tváři, ale hlavně velký zelený pojízdný vozík. Ten k Šárce Peřinové neodmyslitelně patří. Teď v létě přijde navíc vhod. Ve svém Sweet Biku, jak vozíku říká, prodává totiž zmrzlinu.
/FOTOGALERIE/ Po době covidové, která gastro podnikům vůbec nepřála, provozovatelé věří, že se blýská na lepší časy. Řada míst málem zkrachovala, jiná skutečně zavřela. Přesto jsou podniky, které rozjíždějí novinky. Navíc přichází léto a lidé vyhledávají gurmánské zážitky. Jen dobrá káva už nestačí. Pardubičtí podnikatelé sází na letní zahrádky i neobvyklé novinky.
Mladíkům Martinovi s Honzou před čtyřmi roky učarovala technika rolování zmrzliny na pražském food festivalu, předtím ji znali jen ze zahraničí. Brzy bylo rozhodnuto a ve světě gastronomie se objevila nová firma – Royal Rolls. A když kluci původem z lázeňských Teplic zjistili, že na celém severu Čech nebyl nikdo, kdo by nabízel rolovanou zmrzlinu původem z Thajska, definitivně se rozhodli podnikat v gastronomii.
Jedna je černá jako bota, další má na sobě sušené červy a v poslední ucítíte slivovici. Řeč je o netradičních kozích zmrzlinách, které na farmě ve Vizovicích už dlouhá léta vyrábějí manželé Vlčkovi.
Jedna je černá jako bota, další má na sobě sušené červy a v poslední ucítíte slivovici. Řeč je o netradičních kozích zmrzlinách, které na farmě ve Vizovicích na Zlínsku už dlouhá léta vyrábějí manželé Vlčkovi.
V horkém odpoledni přijde ledová zmrzlina vhod a na malém parkovišti u stánku ve Vílanci je poslední volné místo. I přes frontu, kterou před sebou vidí, neztrácí Jiří Doležal za kasou dobrou náladu a žoviálně obsluhuje zákazníky. Jeho přístup je stejně osvěžující jako zmrzlina, kterou točí jednu za druhou.
/FOTO/ V horkém odpoledni přijde ledová zmrzlina vhod a na malém parkovišti u stánku ve Vílanci je poslední volné místo. I přes frontu, kterou před sebou vidí, neztrácí Jiří Doležal za kasou dobrou náladu a žoviálně obsluhuje zákazníky. Jeho přístup je stejně osvěžující jako zmrzlina, kterou točí jednu za druhou.
ROZHOVOR / Na točenou zmrzlinu se ve Štarnově stojí fronta. Tak je dobrá. Za úspěchem široko daleko vyhlášené značky je ovšem 16 let dřiny a odříkání. Dnes úspěšný zmrzlinář Michal Čouka začal u vanilkové z Opočna, jako řada lidí v oboru. Postupem času se vypracoval na regionální špičku, která si kvalitou chladivé pochoutky a prostředím, ve kterém se podává, v ničem nezadá ani s cizinou. V těchto dnech zahajuje letošní sezonu, do které vstupuje s celou řadou novinek.
Začala úvodní zkouška nervů provozovatelů obchodů a obyvatel ulic Prostřední a Mlýnská v centru Uherského Hradiště, kde se po 27 letech opravuje jejich povrch za bezmála 20 milionů korun. Až do konce srpna je budou „okupovat“ především dělníci a stroje.
Za zmrzlinou se sem sjíždějí lidé z celé České republiky. Malá cukrárna v Mimoni na Liberecku je pojem a zdejší zmrzlinářka Ivana Jablonovská vždy něčím novým překvapí. Ve svém portfoliu má přes 500 druhů mražené pochoutky. Lidé u ní naleznou nejen klasiku v podobě vanilky, čokolády či jahody, ale i raritní zmrzliny s příchutí čabajky, hořčice či slivovice.
Je libo čabajkovou, koprovou, makovou či pivní zmrzlinu? Není nic jednoduššího než si zajet do Mimoně na Českolipsku, tedy do místa, které Ivana Jablonovská proměnila v Mekku tradičních i hodně bizarních zmrzlin. Ve svém receptáři má žena, jež s výrobou zmrzlé pochutiny začala před třiceti lety, postupy na takřka 500 druhů. A další má v hlavě.
S jarním oteplením začíná sezona prodeje zmrzliny. Zlínští cukráři se vypořádávají se zdražením surovin. Cena za kopeček však zatím zůstává ve většině cukráren v centru Zlína stejná jako loni.
Ruská zmrzlina značky Prima se přejmenuje na Ukrajinskou zmrzlinu. Výrobce tím chce vyjádřit solidaritu s Ukrajinou a s jejími obyvateli, kteří čelí útoku ruské armády. ČTK to dnes sdělila společnost Bidfood Czech Republic, mezi jejíž značky zmrzliny Prima patří.
/ROZHOVOR/ Vyhlášený jihočeský cukrář Michal Mandys, který působí na Lipně, odpověděl na několik dotazů Aničce Krejčí z Košic na Táborsku. Tato pětiletá dívka navštěvuje Mateřskou školu Pohádka v Plané nad Lužnicí a ráda by se stala cukrářkou. Baví ji pečení cukroví i vyrábění různých dezertů. Miluje sladké a také zmrzlinu, proto se zajímala o to, co všechno musí umět a znát, aby mohla dělat své vysněné povolání.
Nejlepší lískové oříšky na světě? Pěstují je v Itálii, mají svou vlastní apelaci a jejich milovníci se po nich můžou utlouct. Název vyhlášené odrůdy vyslovíte už po první lekci italštiny – Nocciola Tonda Gentile Trilobata.
/FOTOGALERIE/ Zmrzlinový krámek zaparkovaný v Lichnově se stal tak populární, že se před ním tvoří fronty. Třeba i hodinové čekání na zmrzlinu je vyhledávaným zážitkem stovek výletníků. Krámek má otevřeno také 17. listopadu, abychom mohli ve frontě na zmrzlinu zavzpomínat, jak jsme kdysi celí promrzlí v listopadu na náměstích cinkali klíčema.
Volební premiéru zažívá v těchto dnech místnost, kde se ještě před nedávnem prodávala zmrzlina. Zejména mezi motoristy známá prodejna zmrzliny v obci Hořenice na silnici I/37 na trase mezi Jaroměří a Dvorem Králové nad Labem skončila po dlouhých letech svůj provoz a z uvolněných prostor obec vybudovala nové zázemí obecního úřadu. A právě v místě, kde se nabízelo ledové občerstvení nyní stojí volební urna.
Žijeme ve velmi dynamické době. Všechno se mění, technologie se doslova předbíhají v touze potěšit, nalákat a obrat nás i o poslední drobné na papuče. Prostě oběh peněz kolem planety je neustále se zrychlující řetízkáč, a nedá se zastavit.
Krajská hygiena Libereckého kraje (KHS LK) se během letní sezóny zaměřila na kontrolu točených zmrzlin, do poloviny září hygienici provedli 29 cílených kontrol. Ze 23 odebraných vzorků, bylo deset nevyhovujících. Výrobcům nařídili provedení sanitace výrobníků zmrzliny a uložili 10 blokových pokut v celkové výši 27 000 korun.
/FOTO/ Policisté z ústeckých Všebořic prověřují vloupání do stánku se zmrzlinou u obchodního centra Tamda. Rádi by si v této souvislosti pohovořili s mužem, jehož fotografie z kamerového systému zveřejnili.
Lupič vykradl v červnu stánek se zmrzlinou před Kauflandem, policie po něm stále neúspěšně pátrá. Nyní zveřejnila i videozáznam z vloupání. Na svědomí má tento pachatel nejspíš i další stánky po celé republice. Podívejte se na video. Poznáte ho?