Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Ilustrační foto.

Jihomoravské zmrzliny s "příchutí" bakterií: víc než polovina vzorků byla špatná

Čokoláda, smetana, ovoce, oříšky. Díky těmto ingrediencím lidé milují sladké letní pochoutky v kornoutku. Ve zmrzlinách na jižní Moravě však inspektoři našli také bakterie. Odhalili, že jsou ve zmrzlinách i prošlé suroviny nebo alergeny, na které prodejci zákazníky neupozornili. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v poslední době vyhodnotila sedm vzorků zmrzlin z celého kraje. Čtyři z nich nesplnily hygienické normy.

Velký test zmrzlin v kelímku

Velký test zmrzlin v kelímku: za kvalitu a výtečnou chuť si připlatíte

Oblíbené půllitrové kelímky, tzv. pinty se zmrzlinou se mezi spotřebiteli těší velké oblibě, jsou výborné do pohárů i ke sladkým dezertům pro celou rodinu. Společnost Vím, co jím a piju podrobila testu 22 populárních čokoládových, karamelových a mangových mražených krémů. Jak tyto zmrzliny dopadly? Liší se složením, výživovou hodnotou i cenou. U čokoládových si za kvalitu připlatíte, mangové naopak překvapily přiznivými cenami.

Zmrzlinář Michal Říha (na snímku) vyrábí v Pravčicích italskou zmrzlinu.

Od máku po šampaňské. Proslulý zmrzlinář z Hané zkouší stále nové příchuti

Michal Říha šel původně studovat řemeslo. Povolání elektrotechnika však již dávno pověsil na hřebík. Nyní si plní svůj sen. „Když jsem byl malý, jel jsem do Itálie. Moc mi chutnala tamní zmrzlina. V Čechách jsem ji pak marně hledal. S dětmi jsme neměli kam jít na poctivou zmrzku z mléka a smetany,“ říká Michal Říha.

Zmrzlinář Michal Říha (na snímku) vyrábí v Pravčicích italskou zmrzlinu.

Od máku po šampaňské. Při výrobě zmrzliny si Michal Říha z Pravčic meze naklade

Michal Říha šel původně studovat řemeslo. Povolání elektrotechnika však již dávno pověsil na hřebík. Nyní si plní svůj sen. „Když jsem byl malý, jel jsem do Itálie. Moc mi chutnala tamní zmrzlina. V Čechách jsem ji pak marně hledal. S dětmi jsme neměli kam jít na poctivou zmrzku z mléka a smetany,“ říká Michal Říha.

Zmrzlina. Ilustrační foto.

Kontrolami neprošlo 30 procent zmrzlin. Problém je i u ledu do nápojů

Kontrolami Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) i letos do konce července neprošlo 30 procent odebraných vzorků zmrzlin, byly v nich bakterie typu salmonel. Problémy byly také u 43 procent vzorků ledů do nápojů. U zmrzlin jde o zlepšení, loni šlo o 37 procent hodnocených vzorků, u ledu loni byla zjištěná závada u 40 procent vzorků.

Točená zmrzlina. Ilustrační foto

Zmrzlináři na Vysočině bědují nad špatnou sezonou. Spílají viru a počasí

Zmrzlina a léto k sobě patří. Letošní rok je ale pro některé cukráře a zmrzlináře na Vysočině spíše zklamáním. Prodej zmrzliny závisí nejen na počasí. Roli hraje podle cukrářů i koronavirová pandemie a přetrvávající obava zákazníků z nákazy. Proto někteří zmrzlináři, stejně jako provozovatelé letních koupališť, počítají spíš ztráty.

Martin Vlček založil s manželkou v roce 2012 ve Vizovicích kozí farmu.  Stádo v červenci 2020 čítá 113 koz.

Zmrzlina pro rockery. K domu si koupili kozu, teď jich ve Vizovicích chovají sto

Kozí farmu ve Vizovicích nemůžete minout. Velká oranžová cedule s rohatou kozí hlavou, byť na zdi obyčejného rodinného domu, mě nenechala na pochybách. Vítá mě usměvavý Martin Vlček. Usedáme na dvoře před domem a než se pustíme do hovoru, přistane na stole občerstvení vskutku originální – sklenice vychlazeného kozího mléka a také zmrzlina.

Zmrzlina. Ilustrační foto

Závadná vanilková. V nejčastěji točené zmrzlině našli hygienici bakterie

Polovina nedávno odebraných vzorků točených zmrzlin na Vysočině nevyhověla požadavkům na zdravotní nezávadnost. Nejvíc problémů bylo u vanilkové příchuti, která je v prodeji nejčastěji. Vyplývá to ze zprávy Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina. Zmrzlina je potravina s vhodnými podmínkami pro růst mikroorganismů, jež způsobují průjmy.  

Nanuky na dřívku patří mezi nejoblíbenější zmrzlinové výrobky.

Velký test nanuků: Zabodoval tradiční Míša, kalorickou bombou je Magnum

Prodej zmrzlin v letním období výrazně roste. Mezi nejoblíbenější výrobky patří nanuky na dřívku. Lidé dnes mohou vybírat nejen z mléčných druhů, ale také z různých veganských alternativ. Iniciativa „Vím, co jím a piju“ takové výrobky otestovala. A závěr? Výrazně se lišily ceny, kvalita zmrzliny i výživové hodnoty. Nejdražší neznamená automaticky nejlepší.

Ilustrační fotografie.

Jedenáct vzorků zmrzliny nevyhovělo

Jihočeští hygienici v červnu zahájili plnění regionálního úkolu „Zmrzliny 2020“, zaměřeného na sledování zdravotní nezávadnosti zmrzlin, prodávaných v zařízeních, poskytujících stravovací služby.

Stánek u marketu COOP.

ANKETA: Nejvíce táhne vanilková, v parnu sorbety

K létu patří zmrzlina. Tento fenomén si získává stále větší popularitu, navíc se snaží obchodníci upoutat pozornost zákazníků různými modifikacemi, nápady a vychytávkami. Někde najdete v nabídce velikosti malá - střední - velká, jinde nabízejí kočárkovou velikost a jinde zase malou, větší, střední, velkou, největší, mega.

15.6.2020 - 23 kolo F:NL mezi domácí FC Zbrojovka Brno a FC Vysočina Jihlava

Hlasitý lídr Dreksa táhne Zbrojovku, za góly má ruskou zmrzlinu

Když ho Zbrojovka v zimě přivedla, možná ani netušila, jak důležitý krok vlastně udělala. Fotbalista Pavel Dreksa zaujal vůdčí roli nejen v brněnské obraně, ale i v kabině. Při absenci Pavla Eismanna v základní sestavě dokonce navléká kapitánskou pásku.

Baseballový tým Washington Redskins (Washingtonské Rudé kůže) čelí tlaku, aby se přejmenoval a vzdal svého maskota, řadu let. Zatím se však svého jména nevzdal

Konec "rasistických" jídel: firmy mění názvy. Eskimo je jen špička ledovce

Americký výrobce zmrzlin Dreyer's Grand Ice Cream Holdings minulý týden oznámil, že přejmenuje svou značku Eskimo Pie, která podle něj podporuje nesprávné rasové stereotypy (českého Eskyma, jež vyrábí jiná firma Algida, se to netýká). Zmrzlina ale není ani zdaleka jedinou komoditou, jíž se dotkne současná vlna přejmenovávání. Měnících se značek je mnohem víc.

Zmrzlina z garáže v Olšinkách

Cyklistům nabízí zmrzlinu z garáže. Koně a pejsci ji mají zdarma

V Doksech jsem si několikrát všiml prodejců borůvek, v Petrovicích nabízejí u silnice houby, jinde zase drobnou keramiku. Dobrý nápad může inspirovat mladého podnikatele, jindy plní tajný sen. V sobotu jsem byl fotit promočené běžce na cyklostezce v Olšinkách a u fotbalového hřiště mne překvapila melounová zmrzlina. 

Zmrzlinářka Blanka Staňková.

Na zmrzlinu k ní jezdí i z druhého konce Brna. Poskládat chutě je křížovka, říká

Do zmrzlinářského dobrodružství se po nadšeném vyprávění kamarádky zmrzlinářky pustila Blanka Staňková před čtyřmi roky bez jakýchkoliv předchozích zkušeností, za to s obrovskou vášní. Dovedla ji až do takového stavu, že na točenou zmrzlinu si k ní do Hviezdoslavovy ulice v brněnské Slatině chodí pochutnávat nejen její slatinští obyvatelé bydlící na nedalekém sídlišti i lidé ze zahrádek v okolí. Kvůli studené pochoutce neváhají vyrazit přes celé Brno ani lidé bydlící na opačném konci města.

Holašovice turisté neopustili.  O víkendu sem jezdí rodiny s dětmi i cyklisté. Místní podniky ale přesto čekají pokles třeb až na 30 procent oproti loňskému roku.

OBRAZEM: Opuštěné selské baroko ožívá

Pomalu se probouzejí k životu. Také do jedné z nejnavštěvovanějších jihočeských vesnic se postupně vracejí turisté. Polovina jich ale chybí, na cizince tu zatím čekají marně.

Terasa zmrzlinářství na Sokolovském náměstí v Liberci.

Vedení Liberce nechce terasu na Sokolovském náměstí, lidé podepisují petici

Na Sokolovském náměstí otevřel podnikatel David Stárek před lety zmrzlinářství. Zmrzliny a sorbety pyšnící se oceněními třeba v soutěži Regionální potravina si lidé v letošním roce lidé mohli vychutnat i na dřevěné terase před prodejnou. Terasa teď ale bude muset pryč, rozhodli liberečtí radní. Nachází se totiž na travnaté ploše.

Vedoucí sportovní redakce Deníku Rovnost Jaroslav Kára

Zápisník z Minsku, díl třetí: Irské tance s trochou škodolibosti

Minsk – Nic nepotěší víc než neštěstí druhých, řekl mi kdysi kamarád. V nadsázce narážel na situace, kdy někdo zakopne, ujede mu šalina a tak podobně. A přiznejte se, kdo se nikdy nezasmál v podobných chvílích, když třeba někomu upadla zmrzlina. A trochu škodolibosti zažívám i na podnicích s dráhovými cyklisty, což platí také o Světovém poháru v běloruském Minsku.

Karlovský gastrofestival 2018

Karlovský gastrofestival

Frgály, kozí zmrzlina, street food i zabíjačka. Nenechejte si ujít Karlovský gastrofestival o prvním říjnovém víkendu.  

Prvňáčci Jan Bartes (vlevo) a Vojtěch Sklenář (vpravo).

První cesta do školy, na zmrzlinu a domů

Druhého září se poprvé vydali do školy prvňáčci, kteří se narodili v roce 2013. A protože první školní den nikdy netrvá dlouho, brzy se procházeli po městě s rodiči a prarodiči a u zmrzliny si povídali o prvních dojmech, zážitcích a o třídních učitelkách.

Jahodová zmrzlina

Velký test zmrzlin ve vaničce: Levné bodovaly, ty nejdražší propadly

Letní vedra vrcholí a s nimi i spotřeba zmrzliny. Kdo si kupuje drahé mražené krémy ve vaničce v naději, že spolu s nimi získá také skvělou chuť a jakost, měl by zpozornět. Test jahodových, čokoládových a vanilkových zmrzlin, který si u Státního veterinárního ústavu objednala iniciativa Vím, co jím a piju, totiž tento předpoklad postavil na hlavu.