Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Také v Jindřichově Hradci bylo v úterý pořádné vedro.

OBRAZEM: Výheň v Hradci lidé krotili vodními tryskami, bazénem i zmrzlinou

Meteorologové na tento týden předpovídají úmorná vedra a teploty šplhající k 35 stupňům Celsia. Řada lidí se proto snaží ochladit, kde se dá. Osvěžení nabízí i samotné centrum Jindřichova Hradce. V Husových Sadech přišla už tradičně vhod plocha s tryskami, kterou obsadily především dovádějící děti a v kurzu byly i lavičky ve stínu stromů. V boji s horkem pomáhala také zmrzlinou nebo ledovou tříští.

Jadranská zmrzlina

Mražená pochoutka v hlavní roli. Jičínské centrum zaplnily zmrzlinárny

Točená, kopečková, kuličková. Smetanová, jogurtová nebo čistě ovocný sorbet. V historickém centru Jičína se vyrojily zmrzlinárny a vybere si opravdu každý. Konkurence je ale veliká, jen na třech stovkách metrů z Žižkova na Valdštejnovo náměstí potká zmrzlinychtivý turista pět prodejen s mraženou pochoutkou.

Na točenou se v Čimelicích stojí fronta.

Na točenou zmrzlinu se v Čimelicích stojí fronta

Na první pohled byste možná neřekli, že půjde o jedno z nejlepších míst široko daleko, kam si zajít na dobrou točenou zmrzlinu, ale neustále se tvořící fronta u čimelické provozovny Zmrzlina Fantazie vás přitáhne jako magnet.

Sportovní den s výšlapem.

Sportovní den dětí z Luhačovic s výšlapem. To byla i výborná točená zmrzlina

V pátek 3. června 2022 v rámci oslav Dne dětí žáci 2. A i 3. A třídy prožili příjemné sportovní dopoledne spojené s výšlapem. Akce se konala v pěkném prostředí Luhaparku poblíž přehrady. Kromě sportovních aktivit byla pro děti připravena odměna v podobě výborné točené zmrzliny a ledové tříště.

I přes tropické vedro se do Zámeckého parku v sobotu vydaly tisíce lidí. Přilákal je sedmý ročník jičínského food festivalu. Počasí se projevilo i na poptávce - fronty se stály na drinky, pivo z regionálních pivovarů i na zmrzlinu.

Jičínský food festival očima fotografů: Kralovaly burgery, zmrzliny a drinky

Šťavnaté steaky a burgery, grilované chobotničky, vietnamské závitky, japonské sushi na australský způsob, ugandské tradiční pokmy i klasické české vdolky, palačinky a rolovaná zmrzlina. Takové to bylo procházet se po Jičínském food festivalu, který v sobotu nalákal tisíce gurmánů do Zámeckého parku.

Ilustrační snímek.

Pokuty za půl milionu: Středočeští hygienici kontrolovali restaurace

Na udání nespokojených strávníků provedli středočeští hygienici za prvních pět měsíců roku 76 kontrol stravovacích provozů. Většinou restaurací s kuchyní (ve 30 případech), ale i dalších provozoven (13) a prodejen potravin (12). Vyměřili tam pokuty dohromady za 121 tisíc korun. Z poznatků z jejich kontrol také plyne, že bát se jídla ze stánků není třeba – provozovatelé bývají dobře připraveni.

Klienti domova pro seniory v jihlavském Lesnově se chystají na letní ples.

Letní ples? V jihlavském Lesnově ho připravují podruhé a bude i zmrzlina

Něco se připravuje, něco se chystá. Ples v létě? Proč ne, když v zimě nemohl být. V domově pro seniory v jihlavském Lesnově začaly přípravy na Letní ples Integrovaného centra sociálních služeb (ICSS) Jihlava. Klientky si zkoušely květinové vazby, a vyráběly lampióny zdobené lučním kvítím. K létu patří osvěžení, takže senioři vyráběli i domácí zmrzlinu. Děkujeme za fotky Andree Šeredové z ICSS.

Ilustrační snímek.

Hygienici testovali zmrzliny. Polovina vzorků skončila špatně

Jestliže si koupíte dvě zmrzliny, z čistě statistického pohledu je pravděpodobné, že bezvadná je pouze jedna z nich. A vlastně ani to ne. Naznačují to alespoň poznatky středočeských hygieniků k dosavadním výsledkům rozborů odebraných vzorků zmrzlin. Přes padesát procent nevyhovělo, shrnula Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice neradostná zjištění. Ta přitom pro konzumenty mohou znamenat nepříjemné následky.

O tvarůžkovou zmrzlinu z Loštic je zájem, červen 2022

Tvarůžková zmrzlina se musí ochutnat. Aspoň jednou, lákají do Loštic

S letními teplotami roste chuť na zmrzlinu. Regionální výrobci v Olomouckém kraji rádi dráždí chuťové pohárky zákazníků netuctovými příchutěmi. Do další sezony letos vstupuje veleúspěšný experiment z tvarůžků. V Lošticích, kde se zrající sýr charakteristický svým výrazným aroma vyrábí, je o originální chladivou pochoutku opět zájem.

O tvarůžkovou zmrzlinu z Loštic je zájem, červen 2022

Tvarůžková zmrzlina se musí ochutnat. Aspoň jednou, lákají do Loštic

S letními teplotami roste chuť na zmrzlinu. Regionální výrobci v Olomouckém kraji rádi dráždí chuťové pohárky zákazníků netuctovými příchutěmi. Do další sezony letos vstupuje veleúspěšný experiment z tvarůžků. V Lošticích, kde se zrající sýr charakteristický svým výrazným aroma vyrábí, je o originální chladivou pochoutku opět zájem.

O tvarůžkovou zmrzlinu z Loštic je zájem, červen 2022

Tvarůžková zmrzlina se musí ochutnat. Aspoň jednou, lákají do Loštic

S letními teplotami roste chuť na zmrzlinu. Regionální výrobci v Olomouckém kraji rádi dráždí chuťové pohárky zákazníků netuctovými příchutěmi. Do další sezony letos vstupuje veleúspěšný experiment z tvarůžků. V Lošticích, kde se zrající sýr charakteristický svým výrazným aroma vyrábí, je o originální chladivou pochoutku opět zájem.

O tvarůžkovou zmrzlinu z Loštic je zájem, červen 2022

Tvarůžková zmrzlina se musí ochutnat. Aspoň jednou

S letními teplotami roste chuť na zmrzlinu. Regionální výrobci v Olomouckém kraji rádi dráždí chuťové pohárky zákazníků netuctovými příchutěmi. Do další sezony letos vstupuje veleúspěšný experiment z tvarůžků. V Lošticích, kde se zrající sýr charakteristický svým výrazným aroma vyrábí, je o originální chladivou pochoutku opět zájem.

Snídaně v Archie's Grill&Bar

Španělské tapas nebo citronová zmrzka s šeříkem. Pardubáci objevují nové chutě

/FOTOGALERIE/ Po době covidové, která gastro podnikům vůbec nepřála, provozovatelé věří, že se blýská na lepší časy. Řada míst málem zkrachovala, jiná skutečně zavřela. Přesto jsou podniky, které rozjíždějí novinky. Navíc přichází léto a lidé vyhledávají gurmánské zážitky. Jen dobrá káva už nestačí. Pardubičtí podnikatelé sází na letní zahrádky i neobvyklé novinky.

Firma Royal Rolls si zakládá na kvalitě surovin a preciznosti. Ke zmrzlině si zákazník může vybrat i další přísady, jako je ovoce, Oreo sušenky, nebo Kinder Bueno.

Mladíci rozjeli osvěžující podnik. Svou rolovanou zmrzlinu nazvali Royal Rolls

Mladíkům Martinovi s Honzou před čtyřmi roky učarovala technika rolování zmrzliny na pražském food festivalu, předtím ji znali jen ze zahraničí. Brzy bylo rozhodnuto a ve světě gastronomie se objevila nová firma – Royal Rolls. A když kluci původem z lázeňských Teplic zjistili, že na celém severu Čech nebyl nikdo, kdo by nabízel rolovanou zmrzlinu původem z Thajska, definitivně se rozhodli podnikat v gastronomii. 

Úspěšný zmrzlinář Michal Čouka ze Štarnova, 28. dubna 2022

Vyhlášený zmrzlinář ve Štarnově o novinkách i rozšíření. Čím táhne davy?

ROZHOVOR / Na točenou zmrzlinu se ve Štarnově stojí fronta. Tak je dobrá. Za úspěchem široko daleko vyhlášené značky je ovšem 16 let dřiny a odříkání. Dnes úspěšný zmrzlinář Michal Čouka začal u vanilkové z Opočna, jako řada lidí v oboru. Postupem času se vypracoval na regionální špičku, která si kvalitou chladivé pochoutky a prostředím, ve kterém se podává, v ničem nezadá ani s cizinou. V těchto dnech zahajuje letošní sezonu, do které vstupuje s celou řadou novinek.

Ivana Jablonovská z Mimoně na Liberecku vyrábí zmrzliny nejroztodivnějších chutí

VIDEO: Proč nevracet nanuky do mrazáku a jak poznat dobrou zmrzlinárnu

Za zmrzlinou se sem sjíždějí lidé z celé České republiky. Malá cukrárna v Mimoni na Liberecku je pojem a zdejší zmrzlinářka Ivana Jablonovská vždy něčím novým překvapí. Ve svém portfoliu má přes 500 druhů mražené pochoutky. Lidé u ní naleznou nejen klasiku v podobě vanilky, čokolády či jahody, ale i raritní zmrzliny s příchutí čabajky, hořčice či slivovice.

Ivana Jablonovská z Mimoně na Liberecku vyrábí zmrzliny nejroztodivnějších chutí

Čabajková či koprová. Zmrzlinářka z Českolipska překvapuje netradičními chutěmi

Je libo čabajkovou, koprovou, makovou či pivní zmrzlinu? Není nic jednoduššího než si zajet do Mimoně na Českolipsku, tedy do místa, které Ivana Jablonovská proměnila v Mekku tradičních i hodně bizarních zmrzlin. Ve svém receptáři má žena, jež s výrobou zmrzlé pochutiny začala před třiceti lety, postupy na takřka 500 druhů. A další má v hlavě.

Vyhlášený jihočeský cukrář Michal Mandys odpověděl na několik dotazů Aničce Krejčí z Košic.

Cukrář je umělec, říká v rozhovoru pro dětský Deník šéfcukrář Michal Mandys

/ROZHOVOR/ Vyhlášený jihočeský cukrář Michal Mandys, který působí na Lipně, odpověděl na několik dotazů Aničce Krejčí z Košic na Táborsku. Tato pětiletá dívka navštěvuje Mateřskou školu Pohádka v Plané nad Lužnicí a ráda by se stala cukrářkou. Baví ji pečení cukroví i vyrábění různých dezertů. Miluje sladké a také zmrzlinu, proto se zajímala o to, co všechno musí umět a znát, aby mohla dělat své vysněné povolání.

Lidé přijíždí do Lichnova vystát frontu na zmrzlinu Tess Gemelové. Tatérka a výtvarnice se kvůli lockdownu rekvalifikovala na zmrzlinářku. Květen 2021.

Jak oslavit 17. listopad. Vzpomínalo se také v Lichnově ve frontě na zmrzlinu

/FOTOGALERIE/ Zmrzlinový krámek zaparkovaný v Lichnově se stal tak populární, že se před ním tvoří fronty. Třeba i hodinové čekání na zmrzlinu je vyhledávaným zážitkem stovek výletníků. Krámek má otevřeno také 17. listopadu, abychom mohli ve frontě na zmrzlinu zavzpomínat, jak jsme kdysi celí promrzlí v listopadu na náměstích cinkali klíčema.

Ilustrační foto

Urna místo zmrzliny. Hořenice využili k volbám mnozí přespolní mířící do Krkonoš

Volební premiéru zažívá v těchto dnech místnost, kde se ještě před nedávnem prodávala zmrzlina. Zejména mezi motoristy známá prodejna zmrzliny v obci Hořenice na silnici I/37 na trase mezi Jaroměří a Dvorem Králové nad Labem skončila po dlouhých letech svůj provoz a z uvolněných prostor obec vybudovala nové zázemí obecního úřadu. A právě v místě, kde se nabízelo ledové občerstvení nyní stojí volební urna.

Točená zmrzlina. Ilustrační foto

Hygiena kontrolovala točené zmrzliny. Skoro polovina nebyla v pořádku

Krajská hygiena Libereckého kraje (KHS LK) se během letní sezóny zaměřila na kontrolu točených zmrzlin, do poloviny září hygienici provedli 29 cílených kontrol. Ze 23 odebraných vzorků, bylo deset nevyhovujících. Výrobcům nařídili provedení sanitace výrobníků zmrzliny a uložili 10 blokových pokut v celkové výši 27 000 korun.