Na výlet za zmrzlinou. I takový cíl cesty mívají lidé, kteří vyrážejí nebo jen projíždí Lipůvkou na Blanensku. Může za to prodejna v jedné z budov u centrálního parkoviště. Zde totiž sídlí pobočka Tomivo gelato prodávající široko daleko vyhlášenou vlastní zmrzlinu. V čem spočívá tajemství řemeslné zmrzliny, která se stala vítězem soutěže Gelato festival Challenge v Brně v roce 2019? Své výrobní procesy naučené na italské zmrzlinářské univerzitě popsali pro Deník Rovnost majitelé zmrzlinárny Tomáš Mrkoš a Ivo Nádeníček.
Popraskané tlapky, přehřátí, v některých případech dokonce i smrt. Horké počasí nedává zabrat jen lidem, ale i domácím mazlíčkům, kteří tropické teploty snášejí velmi špatně. Chyby majitelů přitom mohou mít katastrofické následky. S vedry se potýkají i zoologické zahrady, zvířecí útulky či hospodářská zvířata.
/ANKETA/ Kopečková, rolovaná, ovocná nebo sušenková. V Plzni si svou oblíbenou zmrzlinu najde v těchto letních dnech každý. Pochutnají si vegani, diabetici a na své si přijdou i milovníci netradičních příchutí. Ti si mohou zajít například na hráškovou nebo s příchutí drobenkového koláče. Navštívili jsme tři zmrzlinárny v Plzni, kde dostanete zmrzlinu bez chemie a z kvalitních surovin.
/FOTO, VIDEO/ Uf, to je vedro. Pětatřicet nad nulou. Blanensko zasáhly ve středu tropické teploty a podobná předpověď se dá očekávat i další dny. Stejně jako nebezpečí přívalových dešťů. Kde se safra zchladit v takové výhni?
Parné dny a teploty přesahující hranici třiceti stupňů by měly na jihu Moravy trvat až do konce týdne. Brněnský deník Rovnost proto přináší tipy na místa v Brně a okolí, kam se lidé mohou zajít zchladit a ulevit si tak od panujícího horka. Podívejte se.
Dovolená v Itálii změnila Vítovi Vaníčkovi život a probudila v něm novou vášeň. Ochutnal gelato, které jej uhranulo jemnou konzistencí a výbornou chutí. Zanechalo v něm tak hluboký dojem, že se do země jídla, historických památek a bohaté kultury vrátil a osvojil si tradiční postupy výroby italského gelata. A odtud to byl už „jen“ krok k otevření Gelaterie della Vita v Liberci, která od letošního května vítá milovníky nejen mražené pochoutky.
Jogurtová, pistáciová, pravá vodová, ale i v kombinacích mák a švestka, čokoládová s višňovou, tvarohová s čokoládovou, smetanová rybízová nebo slaný karamel. I takové zmrzliny vám chutnají na Rychnovsku. Kde je však podle vás ta nejlepší? Hlasujte v naší anketě (vždy 1x za 24 hodin), a to až do 18. srpna 7 hodin ráno.
Zmrzlinu z opočenské mlékárny zná snad každý, je proslulá po celé zemi, a tak lze Opočno považovat za českou Mekku této sladké ledové pochoutky. A od letoška tu má dokonce i svůj festival. Zmrzliny mnoha druhů a chutí budete moci okusit v areálu zdejšího zámku už v sobotu 13. července.
/PŘEHLEDNĚ/ Unikly vám některé události tohoto týdne na Žďársku? Připomínáme silné bouřky, dopravní nehody, uzavírky silnic, zhoršení kvality vody v nádržích a kontroly zmrzliny.
/LETNÍ PŘÍBĚH/ Široký úsměv a rozzářená tvář. V místnosti naplněné sladkou vůní takto vítá své návštěvníky zmrzlinář Emre Saliji. Ten má své zmrzlinářství Gelato Amore uprostřed krásného historického centra Telče. Ne vždy však chtěl být zmrzlinářem.
Náves ve Štarnově, kterou v létě obléhají milovníci dobré zmrzliny, dlouhé roky hyzdila stará požární nádrž. Zapáchala a končily v ní i odpadky. Během necelého půl roku ji místní zmrzlinář ve spolupráci s obcí proměnil v malebné jezírko.
Krajská hygienická stanice kontrolovala na Vysočině prodejce točené zmrzliny. Polovina odebraných vzorků zmrzlin nevyhověla hygienickým standardům. Obsahovala velké množství enterobakterie.
V okolí karlovarského hotelu Thermal až po Grandhotel Pupp vyrostlo na filmovém festivalu mnoho stánků, kde se lidé mohou najíst, napít, dát si zmrzlinu, halušky a spoustu jiných lahůdek. Deník zjišťoval, jaké jsou tu letos ceny. Oproti loňsku například plzeňský Prazdroj zvedl cenu půllitru o pět korun. Že by ovšem zahrádky u restaurací a hotelů anebo stánky s občerstvením měly nouzi o zákazníky, se říci nedá.
Školáci na Jižní Moravě odpočítávají čas do okamžiku, kdy jim učitelé v pátek 28. června předají vysvědčení. Za celoroční snažení, ale také na oslavu začátku prázdnin podniky a instituce na jihu Moravy připravily speciální nabídky. V některých případech rozhodují i známky, které se na vysvědčení objeví. Deník Rovnost přináší přehled míst a lákadel.
Konec školního roku se nezadržitelně blíží a rodiče mohou oslavit začátek prázdnin společně se svými ratolestmi na nejrůznějších akcích, které jsou pro ně připravené. Čeká je zmrzlina zdarma, ale mohou si užít také promítání v kině Hvězda nebo návštěvu Plaveckého areálu v Přerově.
Proměna Automatických mlýnů s sebou přinesla do části Pardubic v okolí Chrudimky zcela novou atmosféru. Na to se teď snaží zareagovat i město a zpříjemnit lidem pobyt na nedalekém Bělobranském náměstí. Cílem je zklidnit zde dopravu a vybudovat zde prostor pro odpočinek. Neměl by chybět stánek se zmrzlinou, foodtruck nebo místo pro menší koncerty.
To místo prostě nejde minout, aniž by se člověk nezastavil a neochutnal. Alespoň jeden kopeček. Zvlášť když venku nemilosrdně praží slunce. Byl zrovna v práci den blbec? Je potřeba si udělat alespoň malou radost! Pokud máte s sebou děti, je to tutovka. V tom případě se prostě v Blansku jde na zmrzlinu k „Italům“ a hotovo. Ať už jste místní nebo přespolní.
V sobotu 22. června se konal druhý den třináctého ročníku akce Festival v ulicích Art & Life. Návštěvníci se zájmem sledovali vystoupení různých umělců, ochutnávali všelijaké pochutiny a bavili se při zajímavém programu.
/FOTOGALERIE/Tradiční vanilková, hříšná čokoládová, jemná pistáciová či osvěžující mandarinka. Tisíc lidí, tisíc chutí, přesto zmrzlina patří k nejoblíbenějším letním pochoutkám. A jelikož teplé počasí udeřilo, zmrzlinové stroje jedou na plný provoz. Na Příbramsku je řada možností, kde si dát tu svoji nejoblíbenější příchuť. Zjišťovali jsme pro vás zajímavosti, ceny i otevírací dobu oblíbených zmrzlinových zastavení.
Konzervativní vanilková, hříšná čokoládová, svůdná pistáciová či osvěžující mango. Tisíc lidí, tisíc chutí, přesto zmrzlina patří k nejoblíbenějším nejen letním pochoutkám. A jelikož teplé počasí udeřilo i na Liberec, zmrzlinové stroje jedou na plný provoz. Liberečané mají řadu možností, kde si dát tu svoji nejoblíbenější příchuť. Zjišťovali jsme pro vás zajímavosti, ceny i otevírací dobu oblíbených zmrzlinových zastavení.
Malá rodinná kavárna funguje už třetím rokem v Horních Slověnicích u Lišova. Slow Café na vás dýchne uklidňující atmosférou a čas tu plyne pomaleji. Přestože podnik je na malé vsi, o zákazníky nemá nouzi. Kromě místních kavárnu hojně navštěvují cyklisté a stává se vyhledávaným cílem i mezi lidmi z jiných koutů republiky. Jezdí sem především za zákusky a dezerty vlastní receptury i na poctivé zmrzliny.
/FOTO, VIDEO/ Má vysokoškolské vzdělání, dokonce v právnickém oboru. Na soudě ji ovšem nečekejte, a když ano, tak jedině s kávou v ruce. Čerstvě třicetiletá Ústečanka Julie Guzák se rozhodla splnit si sen, na Severní Terase otevřela útulnou kavárnu s dětským koutkem. Byli jsme se na místě podívat.
Oslavte Mezinárodní den dětí na Liberecku! Čeká vás bohatý program plný atrakcí a zajímavých akcí. Kreativní dílny, hudební festivaly a mnoho dalšího pro radost vašich i těch nejmenších. Přinášíme vám několik tipů, kam se na dětský den s rodinou vydat.
Výroba vyhlášené zmrzliny začala v Dobřanech na Plzeňsku před 25 lety. Lenka Žďánská si na mateřské dovolené otevřela stánek poblíž nádraží. Od té doby nabídla rodinná firma Dobřanská zmrzlina svým zákazníkům přes 200 příchutí, různé druhy nanuků a další pochoutky.
Vyhlášený sušický pekař Karel Rendl opět pojede na olympiádu, aby pekl českým sportovcům svůj chléb. A nejen ten. Tentokrát jim bude v Paříži chystat i zmrzlinu. Přípravy byly tentokrát náročnější než před olympijskými hrami v Pchjongčchangu, Rendl si totiž musel nechat pro pekárnu vyrobit kontejner.
I když stánek nestojí na frekventované kolonádě ani v centru Luhačovic, přesto se tu na zmrzlinu stojí fronty. Neváhají si pro ni zajít ani senioři z opačného konce lázní. Špachtlová zmrzlina Petra Krajči je totiž známá široko daleko. Mnozí zákazníci se podle svých slov při ochutnání přenesou do Gelaterie na slunném pobřeží Itálie.
Vyhlášený sušický pekař Karel Rendl opět pojede na olympiádu, aby pekl našim sportovcům svůj chléb a nejen ten. Ale tentokrát jim bude chystat v Paříži i zmrzlinu. Přípravy byly tentokrát náročnější než do Pchjongčchangu, musel si nechal vyrobit kontejner pro pekárnu.
/PŘEHLEDNĚ/ Unikly vám některé události uplynulého týdne na Pelhřimovsku? Nevadí, připravili jsme pro vás týdenní souhrn aktualit. Vracíme se v něm i k mistrovství světa v hokeji. Dočtete se také, jak dopadla hygienická kontrola zmrzliny v Pelhřimově či jak to vypadá s opravou kaple svaté Anny. Věnujeme se také dopravním nehodím nebo chystaným opravám.
V Břeclavi je od minulého týdne v provozu vůbec první automat na točenou zmrzlinu. Je součástí zmrzlinového stánku, který stojí naproti břeclavskému obchodnímu centru BřecLOVE. Na sladké osvěžení si tam lidé mohou zajít každý den od rána až do půlnoci.
S rostoucími teplotami přichází na řadu také kontrola zmrzlináren. Na inspekci prodejců zmrzliny se v Pelhřimově vydala ve středu dopoledne Krajská hygienická stanice kraje Vysočina z Jihlavy. Vybrala si dvě provozovny v centru města a ke kontrole přizvala i Deník. Hygienici se zaměřují na čistotu, kvalitu surovin i dodržování předpisů. Přestože mohou první dojmy z inspekce vypadat dobře, tak konečný verdikt padne až po laboratorních testech.
/FOTO, VIDEO/ V Břeclavi je od minulého týdne v provozu vůbec první automat na točenou zmrzlinu. Je součástí zmrzlinového stánku, který stojí naproti břeclavskému obchodnímu centru BřecLOVE. Na sladké osvěžení si tam lidé mohou zajít každý den od rána až do půlnoci.
Vzhledem k velmi štíhlé postavě by jen málokdo tipoval, že je manželka MMA zápasníka Karlose Vémoly, čtyřiatřicetiletá Lela Vémola, milovnicí cukrovinek. Opak je ale pravdou. Co si nejraději dopřává?
Už jste ochutnali Rumburaka, Bohouše nebo Půlnoční šáteček? Podle odborné poroty jsou to jedny z nejlepších pochoutek, které letos mlsným jazýčkům nabízejí jihočeští zemědělci a producenti potravin. Právem se tak mohou chlubit titulem Chutná hezky. Jihočesky. Všechny mají jihočeský rodokmen, vznikají převážně z místních surovin a na všech je znát poctivá práce jihočeských výrobců. A ti dokazují, že mohou nabídnout velké dobroty. Představujeme je v naší galerii.
/FOTO, VIDEO/ Po dubnových ranních mrazech přišlo konečně oteplení. Lepší počasí láká k výletům a procházkám - a samozřejmě také přímo vybízí k ochutnání zmrzliny. Kam se na točenou či kopečkovou dobrotu v Kolíně a okolí vydat a jaké příchutě jsou nejoblíbenější?
/FOTO, VIDEO/ Na točenou nebo kopečkovou, smetanovou nebo sorbet. Dříve se stály fronty na banány, dnes se stojí na dobrou zmrzlinu. Porozhlédli jsme se, kde na Berounsku stojí fronty před zmrzlinou, což dává tušit, že bude opravdu vynikající.
Plánujete navštívit hrad Hukvaldy? Tak zbystřete. Deník byl u slavnostního otevření tento víkend a zjistil, jaké jsou tu ceny. Kolik stojí parkoviště a nejčastěji objednávané pití a jídlo. A ochutnal za čtenáře také atrakci jménem rolovaná zmrzlina.
Konopí všude, kam se podíváš. To by se dalo říct o veletrhu Konopex, který probíhá v ostravském Trojhalí Karolina až do neděle. Na co všechno zde narazíte?
/VIDEO, FOTO/ Jen těžko ožívá čtveřice kiosků na Pražském mostě v Hradci Králové. Kruhové stavby architekta Jana Kotěry jsou památkově chráněné, a přestože jsou podle města všechny pronajaté, zůstávají často zavřené.
Letní teploty o víkendu přilákaly davy milovníků zmrzliny k oblíbenému stánku U Mildy v Křenovech. Fronty se tvoří nejen díky výjimečným chutím, ale i přátelské atmosféře.
S postupným oteplováním začíná sezona zmrzlin. V metropoli ji milovníci sladkostí seženou skoro na každém rohu. Přestože loni došlo k mírnému zdražení, letos jsou ceny skoro stejné. Za jeden kopeček zákazník utratí kolem padesáti nebo šedesáti korun. Prodejci otevírají i nové pobočky. Letošní novinkou je samoobslužná prodejna s točenou zmrzlinou na Výtoni. Top pět zmrzlináren podle Deníku najdete v závěru článku.
S postupným oteplováním začíná sezona zmrzlin. V metropoli ji milovníci sladkostí seženou skoro na každém rohu. Přestože loni došlo k mírnému zdražení, letos jsou ceny skoro stejné. Za jeden kopeček zákazník utratí kolem padesáti nebo šedesáti korun. Prodejci otevírají i nové pobočky. Letošní novinkou je samoobslužná prodejna s točenou zmrzlinou na Výtoni. Top pět zmrzlináren podle Deníku najdete v závěru článku.
Dětský smích, radostné švitoření, malé děti s maminkami stojící ve frontě na zmrzlinu. Odpolední idylka krásného slunečného dne se ve vteřině proměnila v hororovou scénu.
/FOTO, VIDEO/ Interlacto, která je českou skupinou firem působících v mlékárenském a agro průmyslu a také v oblasti dětské a kojenecké výživy, se rozhodla sloučit své mlékárenské produkty z mlékáren Moravia Lacto a.s., Bohemilk a.s. a Mlékárny Olešnice a.s. pod značkou Bohemilk Opočno.
I když se pití vaječného likéru váže spíše k vánočním radovánkám, své místo má i na velikonočním stole. Je to nápoj, jemuž vajíčka dodávají zdraví, vanilka vůni a rum lahodnost. Navíc nemusí být jen v likérové skleničce, ale můžeme jej přidávat do kávy, ke zmrzlině nebo do sladkých zákusků. Od kdy lidé pijí vaječný koňak a jak připravit výborný vaječný likér?
Málokdo čekal, že by se mohli dát znovu dohromady. Okolnosti tomu ale nahrály a influencerka Agáta Hanychová a Mirek Dopita jsou opět spolu. Od 29. prosince navíc už jako manželé. A i když jedno rčení říká „dvakrát do stejné řeky nevstoupíš“, současně platí: „štěstí přeje připraveným“. Agáta a Mirek jen krátce před svatbou časopisu Story prozradili, kdy se k sobě rozhodli vrátit, kde se poprvé potkali i kdo z nich je výbušnější.
Zlomový byl letošní rok pro Elišku a Tomáše Kašíkovy. Splnili si sen, když si v Hodoníně otevřeli stánek se zmrzlinou. A vzbudili velký ohlas. Pro novou sezonu chystají novinky.
Byl prosinec mimořádně kruté zimy roku 1903, při níž sužovaly Spojené státy americké sněhové vánice i ledový vítr. A právě v té době se zrodil jeden vynález, který od té doby až dodnes provází děti každé léto. Italoameričan Italo Marchiony si nechal 15. prosince 1903 patentovat přístroj na výrobu oplatkových zmrzlinových kornoutů.