S postupným oteplováním začíná sezona zmrzlin. V metropoli ji milovníci sladkostí seženou skoro na každém rohu. Přestože loni došlo k mírnému zdražení, letos jsou ceny skoro stejné. Za jeden kopeček zákazník utratí kolem padesáti nebo šedesáti korun. Prodejci otevírají i nové pobočky. Letošní novinkou je samoobslužná prodejna s točenou zmrzlinou na Výtoni. Top pět zmrzlináren podle Deníku najdete v závěru článku.
S postupným oteplováním začíná sezona zmrzlin. V metropoli ji milovníci sladkostí seženou skoro na každém rohu. Přestože loni došlo k mírnému zdražení, letos jsou ceny skoro stejné. Za jeden kopeček zákazník utratí kolem padesáti nebo šedesáti korun. Prodejci otevírají i nové pobočky. Letošní novinkou je samoobslužná prodejna s točenou zmrzlinou na Výtoni. Top pět zmrzlináren podle Deníku najdete v závěru článku.
Dětský smích, radostné švitoření, malé děti s maminkami stojící ve frontě na zmrzlinu. Odpolední idylka krásného slunečného dne se ve vteřině proměnila v hororovou scénu.
/FOTO, VIDEO/ Interlacto, která je českou skupinou firem působících v mlékárenském a agro průmyslu a také v oblasti dětské a kojenecké výživy, se rozhodla sloučit své mlékárenské produkty z mlékáren Moravia Lacto a.s., Bohemilk a.s. a Mlékárny Olešnice a.s. pod značkou Bohemilk Opočno.
I když se pití vaječného likéru váže spíše k vánočním radovánkám, své místo má i na velikonočním stole. Je to nápoj, jemuž vajíčka dodávají zdraví, vanilka vůni a rum lahodnost. Navíc nemusí být jen v likérové skleničce, ale můžeme jej přidávat do kávy, ke zmrzlině nebo do sladkých zákusků. Od kdy lidé pijí vaječný koňak a jak připravit výborný vaječný likér?
Málokdo čekal, že by se mohli dát znovu dohromady. Okolnosti tomu ale nahrály a influencerka Agáta Hanychová a Mirek Dopita jsou opět spolu. Od 29. prosince navíc už jako manželé. A i když jedno rčení říká „dvakrát do stejné řeky nevstoupíš“, současně platí: „štěstí přeje připraveným“. Agáta a Mirek jen krátce před svatbou časopisu Story prozradili, kdy se k sobě rozhodli vrátit, kde se poprvé potkali i kdo z nich je výbušnější.
Zlomový byl letošní rok pro Elišku a Tomáše Kašíkovy. Splnili si sen, když si v Hodoníně otevřeli stánek se zmrzlinou. A vzbudili velký ohlas. Pro novou sezonu chystají novinky.
Byl prosinec mimořádně kruté zimy roku 1903, při níž sužovaly Spojené státy americké sněhové vánice i ledový vítr. A právě v té době se zrodil jeden vynález, který od té doby až dodnes provází děti každé léto. Italoameričan Italo Marchiony si nechal 15. prosince 1903 patentovat přístroj na výrobu oplatkových zmrzlinových kornoutů.
Na kvalitu zmrzlin se zaměřila v létě krajská hygiena. Celkem v červenci a srpnu provedla 20 kontrol s odběrem vzorků zmrzlin s mléčnou složkou ve stáncích, kavárnách, bistrech i restauracích Zlínského kraje. A bohužel, zmrzlináři si nevedli nejlépe.
V Městské knihovně Libochovice se na pátek 22. září od 18 hodin chystá zajímavá přednáška. Přednáška, jakou knihovna ještě nezažila. Poprvé budeme moci vnímat téma večera i chuťovými buňkami.
Na konci srpna se paní učitelka Blanka Palečková z Integrované střední školy Slavkov u Brna zúčastnila stáže v italské Florencii v rámci projektu Erasmus+. Měla jedinečnou příležitost vstoupit do světa italské zmrzliny, která je známá svou kvalitou a autentickou chutí.
Hygienické limity nesplnilo pětačtyřicet procent zmrzlin, které letos dosud hodnotila potravinářská inspekce. Byly plné nežádoucích bakterií. Podle ní tak velká část provozovatelů stále podceňuje rizika a možné ohrožení zdraví spotřebitelů. V Česku jde o dlouhodobý nešvar, byť oproti loňsku jde o mírné zlepšení.
/VIDEO/ Hygienické limity nesplnilo pětačtyřicet procent zmrzlin, které letos dosud hodnotila potravinářská inspekce. Byly plné nežádoucích bakterií. Podle ní tak velká část provozovatelů stále podceňuje rizika a možné ohrožení zdraví spotřebitelů. V Česku jde o dlouhodobý nešvar, byť oproti loňsku jde o mírné zlepšení.
/FOTO, VIDEO/ V roce 2020 se Miloslav Hubený z Cerhenic definitivně rozhodl, že vyrazí cyklistickou pouť kolem světa. Dnes má v nohou už šest tisíc kilometrů a další brzy přidá. Kromě toho si v Cerhenicích před dvěma lety otevřel stánek Dokola zmrzlina a káva a plánuje jeho další rozšíření.
/FOTO, VIDEO/ V roce 2020 se Miloslav Hubený z Cerhenic definitivně rozhodl, že vyrazí cyklistickou pouť kolem světa. Dnes má v nohou už šest tisíc kilometrů a další brzy přidá. Kromě toho si v Cerhenicích před dvěma lety otevřel stánek Dokola zmrzlina a káva a plánuje jeho další rozšíření.
/PŘEHLED CEN/ Byl to víkend plný zábavy pro návštěvníky, ale také shonu a permanentní přípravy pokrmů a točení piva nebo kofoly pro stánkaře. Deník navštívil tradiční kravařskou zábavu, aby pro vás zmapoval ceny místního občerstvení. Více v článku a fotogalerii.
/PŘEHLED CEN/ Bude to víkend plný zábavy pro návštěvníky, ale také shonu a permanentní přípravy pokrmů a točení piva nebo kofoly pro stánkaře. Deník navštívil tradiční kravařskou zábavu, aby pro vás zmapoval ceny místního občerstvení. Více v článku a fotogalerii.
Pochoutka ze vzácného šafránu a pravé vanilky má charitativní poslání. V podniku 7. nebe, kde kladou důraz na tradiční postupy, chladivou dobrotu nabídnou mimořádně i při českobudějovické akci Město lidem, lidé městu.
Vanilková, čokoládová nebo pistáciová. Dlouholetá klasika. Dnes ale můžete ochutnat i mrkvovou nebo modře zabarvenou šmoulí. Pokud je libo, tak i slivovicovou. I takové se dnes vyrábějí zmrzliny. Klasika je ale klasika, shodují se milovníci zmrzlin.
/VIDEO/ Jashar Halimi z Makedonie se denně stará o mlsné jazýčky obyvatel Třebíče. Na výrobě kvalitní zmrzliny si dává společně se ženou záležet. Jeho recepty ovlivnila i země zmrzlinou vyhlášená. Z Itálie totiž pochází jeho předci.
/FOTO, VIDEO/ Nové bistro s názvem Tři Bábovky otevřelo před měsícem v Choťánkách na hlavním tahu u Poděbrad. Od té doby se jeho tři provozovatelky prakticky nezastavily a netají se překvapením, jak se jejich podnik rozjel.
/FOTO, VIDEO/ Nové bistro s názvem Tři Bábovky otevřelo před měsícem v Choťánkách na hlavním tahu u Poděbrad. Od té doby se jeho tři provozovatelky prakticky nezastavily a netají se překvapením, jak se jejich podnik rozjel.
/FOTO, VIDEO/ Kde mají nejlepší zmrzlinu na Kladensku? Na návsi v Kačici, u kruhového objezdu ve Velké Dobré, v Palackého ulici ve Slaném a ve Váňově ulici v Kladně – alespoň podle dlouhých front, které se často vinou právě před těmito čtyřmi provozovnami. A shodou okolností všechny vyhlášené podniky vedou manželské páry.
/ANKETA/ K létu patří zmrzlina. Ale kde si koupit tu nejlepší? Podle cestovatelského portálu Tripadvisor a recenzí na portálu Google vede na Příbramsku k dokonalému chladnému osvěžení několik cest.
/FOTO, VIDEO/ Kde mají nejlepší zmrzlinu na Berounsku? V Hýskově, Libomyšli a v berounské Gelaterii Bonté - alespoň podle front, které se často vinou právě před těmito provozovnami. Už jste někdy měli chladnou pochoutku s olivovým olejem a bazalkou, z dračího ovoce nebo švestkovou s kapkou slivovice?
/FOTO, VIDEO/ Kam na zmrzlinu, když vyrazíte na Rakovnicku na výlet na venkov? Nejlepší mají v Rakovnické ulici v Senomatech, na Václavském náměstí v Kněževsi nebo v Plzeňské ulici v Jesenici – alespoň podle front, které se často vinou právě před těmito provozovnami. Už jste někdy měli špenátovou, okurkovou nebo levandulovou?
/ANKETA/ Kde mají na Mělnicku nejlepší zmrzlinu? V Mělníku v Pražské a v Přístavní ulici, v Kralupech nad Vltavou v bistru u kostela – alespoň podle front, které se často vinou právě před těmito provozovnami, i podle recenzí zákazníků v internetovém světě.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ V centru Krnova napočítal Deník šest míst, kde má zmrzlina opravdu dlouhou tradici. Zvolte sami v naší anketě, kde je podle vás nejlepší nebo kam nejraději chodíte.
Nejlepší zmrzlina ve svitavském okrese? Čtenáři Deníku se shodli, že nejlepší zmrzlinu mají v Poličce U Kašny. Není to sice přímo na náměstí, ale každý v Poličce ví, kam na vyhlášené sorbety nebo točenou vanilkovou zajít. Šárka Fogl Graciasová točí zmrzlinu, na kterou jezdí lidé ze Svitav, Litomyšle i Březové nad Svitavou. „Splnili jsme si sen, že budeme vyrábět zmrzlinu, kterou jsme si oblíbili v Itálii,“ říká Šárka Fogl Graciasová.
Ačkoliv obchody nabízejí nejrůznější druhy zmrzliny, nejlepší mražené potěšení si připravíte sami doma. Domácí zmrzlina je nejen zárukou kvality, ale její výroba je také zábavná. Můžete si pohrát s přísadami a především si jí připravit libovolné množství.
V polovině prázdnin vládlo venku deštivé počasí, po předchozích vedrech ani památky. V chebské zmrzlinárně se však dveře netrhnou. Zákazníci chodí neustále.
Po propršeném týdnu se nám znovu vrací letní teploty. A letní měsíce si umí málokdo představit bez zmrzliny. Maková, maršmelounová nebo klasika v podobě vanilkové a citronové. Na Olomoucku vyrostla řada špičkových zmrzlináren, kde je možné oblažit chladivou dobrotou chuťové pohárky, když rtuť teploměru letí vzhůru. Nabídka je rozmanitá napříč okresem a zákazník neví, kde a co ochutnat dříve. Kromě pochoutky v oplatkovém kornoutku dopřávají provozovatelé hostům příjemné posezení i zajímavé vyžití pro rodiny s dětmi.
Po propršeném týdnu se nám znovu vrací letní teploty. A letní měsíce si umí málokdo představit bez zmrzliny. Která zmrzlina je nejlepší? Kopečková nebo točená? Každému chutná něco jiného. Někdo vyhledává exotiku a experimenty, jiný si v dětství oblíbil klasiku a nehodlá to měnit. Někomu vyhovuje mléčná či smetanová, jiný laktózu zrovna nemusí a tak dává přednost sorbetu, ovoci nebo vodové zmrzlině. Deník navštívil tři půvabná místa na Bruntálsku, kde je posezení nad zmrzkou nezapomenutelný zážitek i bez ohledu na její chuť a složení.
Po propršeném týdnu se nám znovu vrací letní teploty. A letní měsíce si umí málokdo představit bez zmrzliny. Deník vybral tři místa na Šumpersku, kam se vyplatí pro toto osvěžení zajít.
Deník vyhlásil před měsícem anketu o nejlepší zmrzlinu v Jindřichově Hradci. Na základě doporučení obyvatel města jsme vybrali čtyři kandidáty. O přízeň našich čtenářů se ucházela zmrzlina z Agroly, Bistra u nemocnice a zmrzliny Baroko i Čokíno. Do hlasování se zapojilo téměř 1600 lidí. Přestože diskuze pod článkem na sociálních sítích naznačovala jasného vítěze, vše nakonec dopadlo jinak.
/VIDEO, FOTO, ANKETA/ Smetanové, vodové, točené, kopečkové nebo sorbenty. Výběr a příchutě zmrzlin v Ostravě je pestrý, ale podle zmrzlinářů stejně vede na plné čáře vanilková. Podívejte se na náš výběr TOP 5 ostravských zmrzlináren a hlasujte, který podnik je podle vás nejlepší. Pokud mezi našimi tipy nenajdete ten svůj, přidejte ho v diskusi do komentáře.
Kdyby se volil symbol léta, nepochybně by hodně vysoko v žebříčku vítězů skončila zmrzlina. Svým způsobem je to jeden z vládců léta. Málokterý ritul se totiž vyrovná letnímu nákupu sladké chladivé dobroty.
V letních měsících patří mezi nejnavštěvovanější cukrárny, obchůdky či stánky ty, kde se prodává zmrzlina. Deník proto připravil anketu, v níž čtenáři hlasovali o tom, kam se za chlazenou laskominou vypravit, kde chutná zmrzlina na Tachovsku nejvíce.
K létu neodmyslitelně patří koupačka, slunce, ale také ochlazení v podobě zmrzliny. A v dnešní době je nabídka obrovská a lidé mají na výběr z kopečkové, točené, rolované a dalších způsobů podávání. A stejně tak mají i oblíbená místa, kam si na pochoutku zajít. Dle mnohých nejde v první řadě o cenu, ale o velikost, kvalitu, ale i přístup prodávajícího.
K létu neodmyslitelně patří koupačka, slunce, ale také ochlazení v podobě zmrzliny. A v dnešní době je nabídka obrovská a lidé mají na výběr z kopečkové, točené, rolované a dalších způsobů podávání. A stejně tak mají i oblíbená místa, kam si na pochoutku zajít. Dle mnohých nejde v první řadě o cenu, ale o velikost a kvalitu.
Léto, to je nejen koupání, slunce a prázdniny. Vítaným osvěžením jsou především v horkých dnech zmrzliny, nanuky a další mražený sortiment. V Plzni frčí veganské zmrzliny, Dobřany se díky studené pochoutce dostaly na gastromapu.
Každý s nás to zažil. Horko k padnutí, chuť na něco studeného, co nám podráždí chuťové pohárky a přivodí nám malou extázi. Je čas na zmrzlinu. Ale jakou?
Čokoládová, vanilková, jahodová, meruňková, jogurtová, točená, kopečková, do klasického kornoutku nebo vaflového… Která je vaše nej? V Písku si určitě vybere každý.
Horké dny volají po tom dát si dobrou zmrzlinu. Někdo má svá oblíbená místa a své oblíbené příchutě, na které nedá dopustit a neváhá se pro ně pravidelně vracet. Jak jste na tom vy?
Čtenáři Táborského deníku téměř měsíc hlasovali v anketě o nejlepší zmrzlinu ve svém městě. Vítězem se stal oblíbený podnik na Pražské třídě Moccacafé, který vede známý cukrář Jiří Hochman.
Výběr a příchutě zmrzlin na Frýdeckomístecku je pestrý: Smetanové, vodové, točené, kopečkové, ovocné či sorbety. A prodavači těchto mražených pochoutek se navíc nebojí pro větší zájem klientely experimentovat. V tomto bezesporu vedou v Třinci, kde je dělají dokonce pro pejsky! Deník některá místa otestoval a vybral ty, kde které stojí za to.