/FOTO, VIDEO/ Kde mají nejlepší zmrzlinu na Berounsku? V Hýskově, Libomyšli a v berounské Gelaterii Bonté - alespoň podle front, které se často vinou právě před těmito provozovnami. Už jste někdy měli chladnou pochoutku s olivovým olejem a bazalkou, z dračího ovoce nebo švestkovou s kapkou slivovice?
/FOTO, VIDEO/ Kam na zmrzlinu, když vyrazíte na Rakovnicku na výlet na venkov? Nejlepší mají v Rakovnické ulici v Senomatech, na Václavském náměstí v Kněževsi nebo v Plzeňské ulici v Jesenici – alespoň podle front, které se často vinou právě před těmito provozovnami. Už jste někdy měli špenátovou, okurkovou nebo levandulovou?
/ANKETA/ Kde mají na Mělnicku nejlepší zmrzlinu? V Mělníku v Pražské a v Přístavní ulici, v Kralupech nad Vltavou v bistru u kostela – alespoň podle front, které se často vinou právě před těmito provozovnami, i podle recenzí zákazníků v internetovém světě.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ V centru Krnova napočítal Deník šest míst, kde má zmrzlina opravdu dlouhou tradici. Zvolte sami v naší anketě, kde je podle vás nejlepší nebo kam nejraději chodíte.
Nejlepší zmrzlina ve svitavském okrese? Čtenáři Deníku se shodli, že nejlepší zmrzlinu mají v Poličce U Kašny. Není to sice přímo na náměstí, ale každý v Poličce ví, kam na vyhlášené sorbety nebo točenou vanilkovou zajít. Šárka Fogl Graciasová točí zmrzlinu, na kterou jezdí lidé ze Svitav, Litomyšle i Březové nad Svitavou. „Splnili jsme si sen, že budeme vyrábět zmrzlinu, kterou jsme si oblíbili v Itálii,“ říká Šárka Fogl Graciasová.
Ačkoliv obchody nabízejí nejrůznější druhy zmrzliny, nejlepší mražené potěšení si připravíte sami doma. Domácí zmrzlina je nejen zárukou kvality, ale její výroba je také zábavná. Můžete si pohrát s přísadami a především si jí připravit libovolné množství.
V polovině prázdnin vládlo venku deštivé počasí, po předchozích vedrech ani památky. V chebské zmrzlinárně se však dveře netrhnou. Zákazníci chodí neustále.
Po propršeném týdnu se nám znovu vrací letní teploty. A letní měsíce si umí málokdo představit bez zmrzliny. Maková, maršmelounová nebo klasika v podobě vanilkové a citronové. Na Olomoucku vyrostla řada špičkových zmrzlináren, kde je možné oblažit chladivou dobrotou chuťové pohárky, když rtuť teploměru letí vzhůru. Nabídka je rozmanitá napříč okresem a zákazník neví, kde a co ochutnat dříve. Kromě pochoutky v oplatkovém kornoutku dopřávají provozovatelé hostům příjemné posezení i zajímavé vyžití pro rodiny s dětmi.
Po propršeném týdnu se nám znovu vrací letní teploty. A letní měsíce si umí málokdo představit bez zmrzliny. Která zmrzlina je nejlepší? Kopečková nebo točená? Každému chutná něco jiného. Někdo vyhledává exotiku a experimenty, jiný si v dětství oblíbil klasiku a nehodlá to měnit. Někomu vyhovuje mléčná či smetanová, jiný laktózu zrovna nemusí a tak dává přednost sorbetu, ovoci nebo vodové zmrzlině. Deník navštívil tři půvabná místa na Bruntálsku, kde je posezení nad zmrzkou nezapomenutelný zážitek i bez ohledu na její chuť a složení.
Po propršeném týdnu se nám znovu vrací letní teploty. A letní měsíce si umí málokdo představit bez zmrzliny. Deník vybral tři místa na Šumpersku, kam se vyplatí pro toto osvěžení zajít.
Deník vyhlásil před měsícem anketu o nejlepší zmrzlinu v Jindřichově Hradci. Na základě doporučení obyvatel města jsme vybrali čtyři kandidáty. O přízeň našich čtenářů se ucházela zmrzlina z Agroly, Bistra u nemocnice a zmrzliny Baroko i Čokíno. Do hlasování se zapojilo téměř 1600 lidí. Přestože diskuze pod článkem na sociálních sítích naznačovala jasného vítěze, vše nakonec dopadlo jinak.
/VIDEO, FOTO, ANKETA/ Smetanové, vodové, točené, kopečkové nebo sorbenty. Výběr a příchutě zmrzlin v Ostravě je pestrý, ale podle zmrzlinářů stejně vede na plné čáře vanilková. Podívejte se na náš výběr TOP 5 ostravských zmrzlináren a hlasujte, který podnik je podle vás nejlepší. Pokud mezi našimi tipy nenajdete ten svůj, přidejte ho v diskusi do komentáře.
Kdyby se volil symbol léta, nepochybně by hodně vysoko v žebříčku vítězů skončila zmrzlina. Svým způsobem je to jeden z vládců léta. Málokterý ritul se totiž vyrovná letnímu nákupu sladké chladivé dobroty.
V letních měsících patří mezi nejnavštěvovanější cukrárny, obchůdky či stánky ty, kde se prodává zmrzlina. Deník proto připravil anketu, v níž čtenáři hlasovali o tom, kam se za chlazenou laskominou vypravit, kde chutná zmrzlina na Tachovsku nejvíce.
K létu neodmyslitelně patří koupačka, slunce, ale také ochlazení v podobě zmrzliny. A v dnešní době je nabídka obrovská a lidé mají na výběr z kopečkové, točené, rolované a dalších způsobů podávání. A stejně tak mají i oblíbená místa, kam si na pochoutku zajít. Dle mnohých nejde v první řadě o cenu, ale o velikost, kvalitu, ale i přístup prodávajícího.
K létu neodmyslitelně patří koupačka, slunce, ale také ochlazení v podobě zmrzliny. A v dnešní době je nabídka obrovská a lidé mají na výběr z kopečkové, točené, rolované a dalších způsobů podávání. A stejně tak mají i oblíbená místa, kam si na pochoutku zajít. Dle mnohých nejde v první řadě o cenu, ale o velikost a kvalitu.
Léto, to je nejen koupání, slunce a prázdniny. Vítaným osvěžením jsou především v horkých dnech zmrzliny, nanuky a další mražený sortiment. V Plzni frčí veganské zmrzliny, Dobřany se díky studené pochoutce dostaly na gastromapu.
Každý s nás to zažil. Horko k padnutí, chuť na něco studeného, co nám podráždí chuťové pohárky a přivodí nám malou extázi. Je čas na zmrzlinu. Ale jakou?
Čokoládová, vanilková, jahodová, meruňková, jogurtová, točená, kopečková, do klasického kornoutku nebo vaflového… Která je vaše nej? V Písku si určitě vybere každý.
Horké dny volají po tom dát si dobrou zmrzlinu. Někdo má svá oblíbená místa a své oblíbené příchutě, na které nedá dopustit a neváhá se pro ně pravidelně vracet. Jak jste na tom vy?
Čtenáři Táborského deníku téměř měsíc hlasovali v anketě o nejlepší zmrzlinu ve svém městě. Vítězem se stal oblíbený podnik na Pražské třídě Moccacafé, který vede známý cukrář Jiří Hochman.
Výběr a příchutě zmrzlin na Frýdeckomístecku je pestrý: Smetanové, vodové, točené, kopečkové, ovocné či sorbety. A prodavači těchto mražených pochoutek se navíc nebojí pro větší zájem klientely experimentovat. V tomto bezesporu vedou v Třinci, kde je dělají dokonce pro pejsky! Deník některá místa otestoval a vybral ty, kde které stojí za to.
Poctivá, řemeslná, domácí, nebo prostě „jen“ chuťově tak výborná, že se na ni stojí fronty. Zmrzlina neodmyslitelně patří k létu. Stánků či cukráren, kde ji prodávají, stále přibývá, proto jsme se v srpnovém vydání Deníku Extra podívali, které zmrzlinárny jsou nejoblíbenější v každém z našich okresů.
/FOTO/ Léto bez zmrzliny? Nepředstavitelné. Zmrzlina k létu prostě patří a tomu dnes odpovídá i široká nabídka tohoto chladivého osvěžení. Která zmrzlina je nejlepší? Kopečková, nebo točená? Každému chutná něco jiného. Deník vyrazil na zmrzlinovou jízdu po Litoměřicku. Podívejte se, jak dopadla.
Se svým týmem vyrobila už 160 příchutí zmrzliny, v Pardubicích otevřela první nanukárnu, její zmrzlina boduje na street food festivalech i na dětských dnech nebo firemních akcích. Pardubáci navíc zmrzlinu od Moniky Pavlisové znají ze zmrzlinových tříkolek, kterým říká Mňam káry. Letošním hitem je podle ní zmrzlina s pálenkou, kterou si zákazník dochutí podle své chuti.
/VIDEO/ Léto bez zmrzliny? Nepředstavitelné. Zmrzlina k létu prostě patří a tomu dnes odpovídá i široká nabídka tohoto chladivého osvěžení. Která zmrzlina je nejlepší? Kopečková nebo točená? Každému chutná něco jiného.
/VIDEO/ S poctivostí nejdál dojdeš. A s poctivými a kvalitními surovinami uspěješ. Tím se při své práci řídí vyhlášený zmrzlinář Michal Říha, který s manželkou v Pravčicích na Kroměřížsku už více než pět let vyrábí poctivou italskou zmrzlinu z pravého ovoce a smetany.
Celkem jedenáct druhů zmrzlin a jednu ledovou tříšť nabízí každý den malým i velkým mlsounům Ústečanka Mika Zelenková v Brné na Zelenkovic kopečku. Ceduli s upoutávkou má hnedle u cyklostezky a u silnice, stačí zabočit, abyste se octli na docela příjemném tichém plácku pod stromy. Se stánkem, zastřešeným posezením, dětským koutkem, parkovištěm anebo prostorem k oslavám.
/FOTO, VIDEO/ Výrobě zmrzliny se s manželkou věnují už od devadesátých let, kdy začínali v cukrárně ve Vsetíně. Zhruba od roku 1995 provozují svůj stánek v Seifertově ulici ve Valašském Meziříčí, tenkrát však stál ještě kopeček ledového osvěžení 2,50 korun.
Původně Marcela Ingrová z Modré studovala latinu a bohemistiku, později ještě právo. Než se jí povedlo dostat k tomu, k čemu odmalička tíhla, učila například na základní škole nebo připravovala projekty Evropské unie. Před dvanácti lety si matka dvou dcer v rekonstruovaném multifunkčním Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje otevřela cukrárnu. Další má v Uherském Hradišti a třetí ve Zlíně. Ani v jedné z nich nechybí letní nabídka zmrzlin.
Neuvěřitelná. Tohle slovo mě napadá hned po prvních pár minutách setkání s energickou třiatřicetiletou ženou, maminkou dvou malých holčiček, Klárou Hudcovou z Bílichova. Ve vesnici na severozápadním okraji okresu Kladno, kde trvale žije asi dvě stě lidí a v sezoně tam přijíždějí chataři, chce do roka otevřít cukrárnu s kavárnou. Zatím tam nemají ani obchod, pouze několik dnů v týdnu je v provozu restaurace v areálu jezdeckého centra.
O čem se v létě vedou příjemné debaty? Přece o zmrzlině. Je lepší točená nebo kopečková? Ovocná nebo smetanová? Každá varianta má své věrné příznivce. Deník vybral pět cukráren či zmrzlináren, které by bylo škoda o prázdninách minout.
/FOTO, VIDEO/ Kam v létě na dobrou zmrzlinu? Na Trutnovsku je takových míst několik. Jedním z nich je Zmrzlina U Slaninů v Mladých Bukách. Stánek v Krkonošské ulici u odbočky k bobové dráze a sjezdovce je vyhledávanou zastávkou, kde si lidé pochutnávají na pravé italské točené zmrzlině. Můžou si dopřát také ledovou kávu, horké maliny nebo mléčný koktejl. Letos je otevřený desátým rokem.
/FOTO, VIDEO/ Letos letí zmrzlina z bílého máku, na způsob kokosové tyčinky Bounty, vanilková, pistáciová z pravých pistáciových oříšků, jahodová a mango. Alespoň tedy v řemeslné zmrzlinárně U Zrcadla v Březně, kde vyrábějí zmrzlinu z pravého ovoce a mléka od drobných farmářů.
/FOTOGALERIE/ Neuvěřitelná! Tohle slovo mě napadá hned po prvních pár minutách setkání s energickou třiatřicetiletou ženou, maminkou dvou malých holčiček, Klárou Hudcovou z Bílichova. Ve vesnici na severozápadním okraji okresu Kladno, kde trvale žije asi dvě stě lidí a v sezoně tam přijíždějí chataři, chce do roka otevřít cukrárnu s kavárnou. Zatím tam nemají ani obchod, pouze několik dnů v týdnu je v provozu restaurace v areálu jezdeckého centra.
Webovou anketu Píseckého deníku o nejlepší zmrzlinu v Písku s přehledem vyhrála Zmrzlina Fantazie neboli čimelická zmrzlina. Ta je přitom v Písku nováčkem, v Heydukově ulici ji najdete teprve druhou sezonu.
Objednat si hamburger z okénka auta je dnes běžná věc. Ale zastavit si takto jen pro zmrzlinu? Tuhle novinku mají v Ještěticích na silnici mezi Rychnovem nad Kněžnou a Novým Městem nad Metují. „Je neuvěřitelné, jak to funguje. Od počátku to má velký ohlas. Hodně toho využívají třeba řidiči dodávek, protože dnes hraje čas velkou roli, každý spěchá. Pokud vím, nikde jinde to nemají,“ pochvaluje si zájem šéf Zmrzlina Drive Milan Jarkovský.
K létu už téměř dvě staletí neodmyslitelně patří zmrzlina, ať už ta v kornoutku, ve vaničce nebo jako nanuk na špejli. Deník přibližuje, jakou příchuť mají Češi nejradši a která evropská země jí vyrobí ročně nejvíce.
Očekávané se stalo skutečností a růžové bistro Lávka v Klatovech první srpnový den otevřelo. A v těchto dnech si tam můžete zajít nejen na zmrzlinu a kávu, ale také pomoci.
/ANKETA/ V Prostějově působí pět let, zmrzlinářství se ale věnují celé generace. "Náš rodinný podnik má v Československu stopadesátiletou tradici. Děda a otec prodávali pizzu a zmrzlinu v Trenčíně. Novodobá historie v Česku se začala psát v roce 2008, kdy jsme otevřeli kavárnu a cukrárnu Casa mia v Brně u starého Prioru. Skončila nám ale smlouva museli jsme hledat jinde," říká majitel a pokračovatel rodinné tradice Oguz Reshit.
Chceme lidem nabídnout kvalitu, vrátit zmrzlinu na tu úroveň, na jaké byla kdysi. Takové základní krédo mají sourozenci Lukáš a Kateřina Mechlovi. Výsledky jejich snažení je možno ochutnat v provozovně Lubinská točená zmrzlina.
Léto a vedra si říkají o chladivé osvěžení v podobě zmrzliny. Deník pro čtenáře v Opavě vytipoval několik míst, kam si na studenou dobrotu rozhodně stojí za to zajít.
/VIDEO/ Kopečky zmrzlin nazdobené oplatky, ale i tradiční točená, kterou spousta lidí v létě přímo zbožňuje. Prodejci zmrzlin v Přerově letos díky dlouhotrvajícím vedrům hlásí nárůst tržeb. Deník vybral pět tradičních prodejen zmrzliny, u kterých se v Přerově stojí nejčastěji fronty a zákazníci je doporučují i ostatním. Je mezi nimi i vaše oblíbená?
/ANKETA/ Historické náměstí v Kyjově či nový přístav v Petrově. Na první pohled nesnadno spojitelné lokality oplývají jedním podobným chladivým kouzlem. Tamní zmrzlina sem láká především v létě zájemce ze širokého okolí.
/ANKETA/ Nebavilo je jezdit za zmrzlinou desítky kilometrů daleko, tak si ve Žďáře nad Sázavou začali vyrábět svoji vlastní. Teď si jejich zmrzlinu v krámku vychutnávají i Italové s Chorvaty a místní na ni nedají dopustit. Patří podle nich totiž k těm nejlepším ve městě. Kam nejraději chodíte pro zmrzlinu ve Žďáře vy, můžete zahlasovat v anketě Deníku.
/FOTO/ Vynikající zmrzlina stejně jako příjemná a ochotná zmrzlinářka. Tak hodnotí zákazníci stánek v Ivanovicích na Hané, kam lidé v horkých letních dnech míří za osvěžením v podobě točené zmrzliny nebo ledové tříště. Dana Novotná prodává na Palackého náměstí u hlavní silnice na Kroměříž už léta. Vyškovskému deníku vyprávěla o své práci, redakce zároveň hledala další zajímavé tipy v regionu na populární mraženou laskominu.
Už několik let je v horkých letních dnech oblíbeným cílem obyvatel Plzně-Doubravky, a nejen jich, dřevěný stánek se zmrzlinou na rohu ulic Zábělské a Pod Chlumem nedaleko konečné trolejbusu č. 16. Podle oslovených zákazníků je tady nejlepší vanilková zmrzlina v Plzni.