Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Tak co? Kterou si dáte nejraději a kde? Hlasujte v naší anketě.

Hanou rozpalují třicítky a zmrzlinárny jsou v obležení. Kam rádi chodíte vy

/ANKETA/ Makovou se švestkovou, jahodovou s čokoládovou, dračí ovoce, maršmelounovou anebo raději klasiku v podobě opočenské vanilkové? Hanou rozpalují třicetistupňová vedra a lidé hledají, kde se ochladit. Oblíbené zmrzlinárny v Olomouci a okolí jsou v obležení. O osvěžující pochoutku v kornoutku je v horku tradičně zájem.

Kbelnice

Za vysvědčení na zmrzlinu do Pecky nebo Kněžnice. Mimo Jičín táhne hlavně točená

Před rokem se Deník zeptal čtenářů, kam na Jičínsku nejraději chodí na zmrzlinu. Doporučili vyrazit ven z okresního města - do nedaleké Kbelnice, Kněžnice nebo na náměstí Pecky. Několik zmrzlináren jsme otestovali a už víme, kde si může zákazník zmrzlinu namíchat sám, kde dostane velkou nálož a kolik zaplatí, pokud chce na začátku prázdnin vyrazit s celou rodinou.

Na sídlišti Vltava v Českých Budějovicích v sobotu 10. června do domu místního zmrzlináře narazilo osobní auto. Foto: archiv Dušan Breicha

Štěstí v neštěstí zažil zmrzlinář z Budějovic, do domu mu narazilo auto

V sobotu 10. června večer zaslechl podnikatel Dušan Breicha z Českých Budějovic skřípání brzd a děsivou ránu. Zrovna dokončoval poslední přípravy před otevřením svého zmrzlinářského stánku. Naštěstí se nikomu nic nestalo, a i přes nebezpečnou situaci v neděli 11. června mohl otevřít a prvním zákazníkům nabídnout svou domácí zmrzlinu.

Den dětí ve Stone parku v Benešově.

Děti ve Stone parku měly obrovský zájem o golfové hole a kopečkovou zmrzlinu

/FOTO/ Kavárna Čas na kávu a Bowling bar uspořádaly ve čtvrtek 1. června ve Stone parku v Benešově sportovní odpoledne pro děti. Ty si mohly zdarma zahrát golf a za pětikorunu koupit kopeček zmrzliny. Zájem byl tak obrovský, že golfové hole byly trvale rozebrány a děti si je půjčovaly přímo na hřišti.

Zmrzliny v Praze - Puro Gelato

Sezóna zmrzlin začala. Prodejci sázejí na kvalitu i neobvyklé příchutě

/VIDEO, FOTOGALERIE/ S teplým počasím začíná zmrzlinová sezona. Před pražskými cukrárnami stojí fronty a ani zdražení zákazníky neodrazuje. Za kopeček utratí padesátikorunu i přes šedesát korun. V nabídce lze najít časem prověřené i opravdu netradiční příchutě, třeba makovou nebo mrkvovou zmrzlinu. A pak varianty, které si bez občanky nekoupíte.

Zmrzliny v Praze - Puro Gelato

Sezóna zmrzlin začala. Prodejci sázejí na kvalitu i neobvyklé příchutě

S teplým počasím začíná zmrzlinová sezona. Před pražskými cukrárnami stojí fronty a ani zdražení zákazníky neodrazuje. Za kopeček utratí padesátikorunu i přes šedesát korun. V nabídce lze najít časem prověřené i opravdu netradiční příchutě, třeba makovou nebo mrkvovou zmrzlinu. A pak varianty, které si bez občanky nekoupíte.

Berounská Gelaterie Bonté nemá od prvního dne otevření o zákazníky nouzi.

Kam na jahodovou z právě dozrálých jahod? Do fronty u Pražské brány

/FOTO, VIDEO/ S letním počasím míří ke stánkům se zmrzlinami na Berounsku stále více lidí. A mají z čeho vybírat. Fronty se tvoří například u Gelaterie Bonté vedle Pražské brány v Berouně, která otevřela teprve před dvěma lety. Teď přichází čas zmrzliny z čerstvých jahod, které právě dozrávají. Velkou konkurenci má přitom ve slaném karamelu.

Netradiční zmrzlinový stánek zaparkoval v Litovelské ulici, 30. května 2023

Růžový citroën u křižovatky v Olomouci budí pozornost. Chystá i vylepšení

S nástupem teplejšího počasí osvěžily Olomouc sezonní stánky s chladivými pochoutkami. Vedle stálic v podobě běžných budek s točenou zmrzlinou se objevily i originální novinky. K prodeji osvěžujících dobrot v Litovelské ulici posloužil třeba přes padesát let starý citroën obarvený na růžovo. Na tržnici se zase objevilo Yeti Bistro a top zmrzlinovou nabídku už nasadila i letní „pobočka“ vyhlášeného Zmrzlinária.

Zmrzlina Senomaty v Rakovnické ulici.

Kam na okurkovou nebo levandulovou? Nabídka zmrzlin na Rakovnicku je pestrá

/FOTO, VIDEO/ S letním počasím míří ke stánkům se zmrzlinami na Rakovnicku stále více lidí. A mají z čeho vybírat. Nabídka je opravdu pestrá a zvláště na venkově sázejí výrobci na domácí zmrzliny rozmanitých chutí. Vyhlášená je třeba ta senomatská, na níž se především o víkendech stojí fronty. Mnozí lidé přitom cestu za chladivou dobrotou spojují s návštěvami zajímavých turistických cílů v okolí.

Hrušková zmrzlina Bombato z Velké Dobré se pyšní evropským stříbrem.

Na léto Bombato. Hrušková zmrzlina z Velké Dobré se pyšní evropským stříbrem

/FOTO, VIDEO/ Manželé Radek a Martina Březinovi z Velké Dobré, kteří před třiceti lety otevřeli Ňam Ňam cukrárnu v Amálské ulici v Kladně a loni druhou ve velké Dobré, jsou v regionu vyhlášenými mistry v oboru. Se svou hruškovou zmrzlinou se Martina Březinová dokonce před dvěma lety probojovala do evropského finále Gelato Festival World Masters v Bologni, skončila na druhém místě a postoupila do světového finále mezi dvaatřicet nejlepších zmrzlinářů světa.

Stánek Hýskovské zmrzliny v Hýskově.

Hýskovské novinky: švestková zmrzlina se slivovicí a samoobslužný Dobrotomat

/FOTO, VIDEO/ Stále vedou vanilková, čokoládová a jahodová. Lidé ale u stánků Hýskovská zmrzlina ochutnávají i rarity, třeba makovou a skořicovou nebo zmrzlinu s olivovým olejem s bazalkou, která překvapí chutí se sladkými i kyselými tóny. Letos zmrzlinářství přichází i se švestkovou zmrzlinou s lehkým dotekem slivovice.

Zmrzlinárna na Karlově v Kutné Hoře.

Na Karlově a na Kaňku frčí zmrzlinová klasika. Prim hraje jahodová a vanilková

/FOTO, VIDEO/ Žádné experimenty, ani cizokrajné příchutě. Zmrzlinárna na Karlově v Kutné Hoře sází už roky na starou dobrou klasiku. A dobře dělá. Na zdejší zmrzlinu se sjíždějí lidé ze širokého okolí a tak tu fronty u okénka nejsou nic neobvyklého. Na vrcholu žebříčku v oblíbenosti se dlouhodobě drží jahodová, hned v závěsu je pak její míchaná varianta – jahodová v kombinaci s vanilkovou.

Tenista Jiří Lehečka děkuje milánskému publiku za podporu na Turnaji mistrů pro hráče do 21 let

Pizza, domácí zmrzlina a rovnou na vyšetření. Do Paříže budu ready, říká Lehečka

Jeho lednovou show na grandslamu v australském Melbourne zaznamenal snad každý sportovní fanoušek v Česku. Ne nadarmo se pak o jednadvacetiletém šikulovi Jiřím Lehečkovi psalo jako o novém nástupci někdejší domácí jedničky Tomáše Berdycha. Slovo dalo slovo a najednou je z dvou generačních talentů sehraná dvojka. Jeden dře na kurtu, druhý jej v pozici mentora připravuje na nástup mezi tenisovou elitu. „Z bulváru strach rozhodně nemáme,“ zavtipkoval aktuálně 39. hráč světa v rozhovoru pro Deník před začátkem pařížského grandslamu.

Karel Hlaváček zmrzlinu vyrábí, ale neprodává. Při focení však dokázal, že nabrat kopeček a pevně ho usadit ho na oplatkový kornout, aby vzápětí nespadl na zem, umí

Vyhlášená zmrzlina. Do Bystřice jezdí i ti, co tam mlsali před půl stoletím

Když se zeptáte v Benešově nebo i na jiných místech okresu těch, jímž je čtyřicet a více, jakou zmrzlinu mají nejraději, řada z nich nezaváhá. „Přece tu od Hlaváčků z Bystřice,“ vyhrkl na benešovském náměstí při dotazu Deníku pan Ladislav a jeho zhruba desetiletý vnuk se při pomyšlení na sladké mlsání jen pousmál.

Karel Hlaváček zmrzlinu vyrábí, ale neprodává. Při focení však dokázal, že nabrat kopeček a pevně ho usadit ho na oplatkový kornout, aby vzápětí nespadl na zem, umí.

Na zmrzlinu od Hlaváčků do Bystřice jezdí i ti, co tam mlsali před půlstoletím

/FOTO, VIDEO/ Když se zeptáte v Benešově nebo i na jiných místech okresu těch, jímž je čtyřicet a více, jakou zmrzlinu mají nejraději, řada z nich nezaváhá. „Přece tu od Hlaváčků z Bystřice,“ vyhrkl na benešovském náměstí při dotazu Deníku pan Ladislav a jeho zhruba desetiletý vnuk se při pomyšlení na sladké mlsání jen pousmál.

Slibované víkendové oteplení vybízí k ochutnávání zmrzliny.

Meteorologové slibují víkendové oteplení. Co takhle zajít si někam na zmrzlinu?

/FOTO, VIDEO/ Nastávající víkend by měl přinést příjemné oteplení a slunečné počasí. Takové, které láká k výletům a procházkám a samozřejmě také přímo vybízí k ochutnání zmrzliny. Kam se na točenou či kopečkovou dobrotu v Kolíně a okolí vydat, jaké příchutě jsou nejoblíbenější a jestli prodejci osvěžující lahůdku zdražili pro vás zjišťoval Kolínský deník.

Po pivu měl muž chuť na sladké. Vloupal se do zmrzlinového stánku v hradecké Třebši.

Pro zmrzlinu si muž dojel o půlnoci na nákupním vozíku. Kamery pomazal čokoládou

/VIDEO/ Někdy je těžké poznat, zda policisté popisují trestný čin či zápletku komedie. To platí i o případu se zmrzlinovým lupičem v hlavní roli. Cestou z piva muž nasedl na nákupní vozík a jako na koloběžce na něm dojel k zmrzlinovému stánku v hradecké Třebši. Měli zavřeno, ale muž chuti na sladké zkrátka neodolal a vloupal se dovnitř. Poškodil vybavení a kamery pomazal čokoládou. Rovnou ze stánku ho vyzvedli policisté.

K oblíbeným Ondřejovým jídlům z krabiček patřil losos se zeleným hráškem.

Deset kilo tuku za čtvrt roku pryč. Ondřej zhubl bez sportu s krabičkovou dietou

Jde zhubnout bez výrazné sportovní aktivity? Určitě, jednatřicetiletý Ondřej je toho důkazem. Úpravou jídelníčku prostřednictvím krabičkové diety zhubnul za tři měsíce 14,4 kilogramy, přičemž se zbavil přes 10 kil tuku. To pro názornost odpovídá 40 kostkám 250gramového másla. Jeho přítelkyně jásala, protože si hubnutí skvěle načasoval a stihl ho před blížící se svatbou.

Vůz v podobě tanku a zmrzlina. Čtenář z Blanenska vzpomíná na první Máj

Vůz v podobě tanku a zmrzlina. Čtenář z Blanenska vzpomíná na první Máj

Ať si kdo chce, co chce říká, pro mě je první máj svátkem pokaždé stejně významný. V ten den jsem se totiž před sedmdesáti lety narodil. Ráno před svítáním ještě, než vykročil májový průvod. Jako malý kluk jsem se v šedesátých letech na prvomájový průvod a spojené oslavy vždycky těšil. Naši mně tam totiž pokaždé koupili párek a zmrzlinu a otec mi ještě donesl z práce odznak s prvním májem.

Tom Mrkos a Ivo Nádeníček

Pravé gelato a sorbet z poctivých surovin jsou k sehnání i na Třebíčsku

S poctivostí nejdál dojdeš. A s poctivými surovinami uspěješ. Tím se v životě i svém podnikání řídí mladý zmrzlinář Tomáš Mrkos. Ten si spolu s kamarádem Ivo Nádeníčkem před osmi lety založil zmrzlinářství pojmenované Tomivo Gelato. Zmrzlinu lidé koupí i také v Třebíči a Náměšti.

Letní počasí přimělo sezonní zmrzlinárny, aby otevřely. Zájem byl obrovský. Ve Štarnově si lidé na chladivou pochoutku rádi počkali i v dlouhé frontě, 22. dubna 2023

Zmrzlináři spustili stroje. Ve Štarnově se stály fronty, příští týden se ochladí

Letní teploty a na modré obloze vymeteno. Ideální kombinace, která přiměla sezonní zmrzlináře, aby po zimní pauze otevřeli. Zájem o chladivou pochoutku byl obrovský. Ve Štarnově se stály dlouhé fronty. V neděli může být na Olomoucku ještě o stupeň tepleji, i když přibude oblačnosti a k večeru se mohou objevit přeháňky nebo bouřka.

Letní počasí přimělo sezonní zmrzlinárny, aby otevřely. Zájem byl obrovský. Ve Štarnově si lidé na chladivou pochoutku rádi počkali i v dlouhé frontě, 22. dubna 2023

Zmrzlináři spustili stroje. Ve Štarnově se stály fronty. Příští týden se ochladí

Letní teploty a na modré obloze vymeteno. Ideální kombinace, která přiměla sezonní zmrzlináře, aby po zimní pauze otevřeli. Zájem o chladivou pochoutku byl obrovský. Ve Štarnově se stály dlouhé fronty. V neděli může být na Olomoucku ještě o stupeň tepleji, i když přibude oblačnosti a k večeru se mohou objevit přeháňky nebo bouřka.

Gelaterie Stanislava Žáka ve Strážném denně nabízí osmadvacet druhů čerstvé domácí zmrzliny. Vychutnat si ji mohou lidé přímo na místě v kornoutu, nebo si vybrat a odvézt domů rovnou tři druhy ve speciálním boxu.

Gelaterie Strážný je nejlepší. Letošní nové zmrzliny jsou "utopené"

Desítky druhů zmrzlin a sorbetů podle vlastních a především neotřelých nápadů. Taková je zmrzlinárna s názvem Gelateria Strážný, kterou vlastní, provozuje a zdokonaluje Stanislav Žák. Jeho práci ocenili lidé v anketě portálu mapy.cz a firmy.cz. Stráženská Gelaterie je nejlepší v republice.

Konzumace ultra zpracovaných potravin s sebou nese řadu zdravotních rizik

Pozor na ultra zpracované potraviny. Mohou vést k rakovině, naznačuje studie

Mražené pizzy, hotové polévky, ale i zmrzlina či nejrůznější koláče a zákusky. To vše lze zařadit mezi takzvané ultra zpracované potraviny, bez nichž si řada lidí svůj život neumí představit. Tato strava s sebou ale nese řadu negativ. Podle nejnovější studie by přitom měly být na pozoru především ženy, a to kvůli souvislosti mezi častou konzumací ultra zpracovaných potravin a rakovinou vaječníků.  

Setkání otužilců na jezeru Most v neděli 22. ledna.

Otužilci oslavili koupání v jezeře Most zmrzlinou. Areál nabídne další novinky

Jedenáctiletý Vojta David z Chomutova stojí v plavkách na molu jezera Most a s dalšími otužilci líže zmrzlinu. „Je dobrá, vanilková,“ svěřil se chlapec v rukavicích a s kulichem Star Wars na hlavě. Po ponoru do ledové vody nepospíchal do vyhřívané převlékárny. I na vzduchu si vychutnával mráz, který má oproti letnímu vedru tu výhodu, že zmrzlina neteče na prsty.

Kokosový nanuk

Recept na kokosového Míšu: Oblíbený nanuk si snadno vyrobíte i doma

Láká vás kombinace tvarohu, kokosu a čokolády? Pak byste určitě měli vyzkoušet domácí nanuk, který zahrnuje všechny tyto ingredience. Je jen na vás, zda využijete polevu, případně jakou čokoládu zvolíte. Klasikou je hořká, ale může být i mléčná anebo třeba bílá. Vanilkový cukr dodá nanuku nejen chuť, ale také vůni. Pokud domácí Míša zachutná, můžete si příště vyrobit větší porci třeba do vaničky na způsob zmrzliny.    

Food Truck Sraz.

VIDEO: Čepkov zavalily burgery. Gastro zážitek přilákal davy

Ta vůně musela přilákat každého na míle daleko. A taky že ano. I přes chladné počasí a mraky, které slibovaly déšť, se vydali Zlíňané na Čepkov pro gastro zážitek. Bylo z čeho vybírat, Food Truck sraz nabídl lahůdky české a zahraniční gastronomie.

Zmrzlina - ilustrační foto.

Kornoutky plné bakterií. Výsledky kontrol zmrzlin jsou nejhorší za šest let

Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) letos odhalily mimořádně vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů. V období do 15. srpna nevyhovělo 56 procent vzorků zmrzlin a 75 procent vzorků ledů do nápojů, výsledky kontrol jsou tak nejhorší za posledních šest let. Inspekce to uvedla v tiskové zprávě. Upozornila na to, že výsledky nevypovídají o situaci na celém trhu, protože se kontrolují hlavně problematické provozovny.

Trutnovský street food piknik

Všudepřítomné vůně i jedinečná atmosféra. Food festivaly lákají stovky lidí

Jedinečná atmosféra, tradiční i exotická jídla, pití a všudepřítomné vůně, jimž se nedá odolat. Tím vším včetně doprovodného programu plného hudby, zábavy i ukázek kuchařského umění lákají pořadatelé food festivalů. Konají se po celé republice a protože už je letos nebrzdí žádná coronavirová opatření, užívají si je stovky lidí. Pojďme se podívat alespoň na některé z nich.

V Soběslavi v ulici U Jatek otevřeli manželé Pavel a Kamila Mládkovi svou zahradu lidem, točí tu zmrzlinu, připravují drinky a v pátek a v sobotu si u nich lze opéct i špekáčky.

V Soběslavi točí luxusní zmrzlinu z karavanu, Mládkovi otevřeli zahradu lidem

/JÍDLO JE MOJE HOBBY/ Nadšený mladý pár ze Soběslavi na Táborsku se rozhodl podnikat v netradičním oboru. Na předzahrádce svého domku vytvořili malý skanzen pro rodiny s dětmi. Zmrzlinu točí ze zrekonstruovaného pouťového karavanu, kterému dělá společnost barevný trabant. Nechybí houpačky a sedačky pro návštěvníky, ani veřejné ohniště. Ledové osvěžení v jejich režii pochází z kvalitních surovin a je vhodné i pro alergiky.

Zmrzlina Grygov, 11. srpna 2022

Znáte tuto oázu se zmrzlinou? Manželé ji vybudovali kousek od Strejčkova lomu

Oázu s lahodnou zmrzlinou vybudovali podnikaví manželé z Grygova nedaleko vyhledávaného Strejčkova lomu. V příjemnou osvěžovnu proměnili kout u rodinného domu v blízkosti křižovatky, přes kterou proudí cykloturisté a pěší výletníci za tamními přírodními krásami. Radost dělají v horkých dnech i místním mlsounům.

Jana Procházková (vpravo) vyrábí v Rakvicích na Břeclavsku řemeslnou domácí zmrzlinu. Sjíždějí se na ni místní, turisté i lidé ze širokého okolí.

VIDEO: Nejlepší zmrzlina? Štrúdl, říká šéfka stylového bistra z Břeclavska

Vanilkové bubble waffle s oříšky a griliášem a poctivá řemeslná zmrzlina táhnou do Rakvic na Břeclavsku labužníky podobně jako tamní vyhlášené víno. Důvodem je Špachtle u Šutráku, stylové dřevěné bistro. Rodinný podnik na pláži u místního rybníka Šutrák loni zprovoznila šestačtyřicetiletá Jana Procházková.

Ilustrační foto

Lidé chodí na zmrzlinu i přes vyšší ceny. Někteří však už ne tak často

Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě.