Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Tom Mrkos a Ivo Nádeníček

Tajemství známé zmrzliny v Lipůvce. Majitelé se jí naučili dělat na univerzitě

Na výlet za zmrzlinou. I takový cíl cesty mívají lidé, kteří vyrážejí nebo jen projíždí Lipůvkou na Blanensku. Může za to prodejna v jedné z budov u centrálního parkoviště. Zde totiž sídlí pobočka Tomivo gelato prodávající široko daleko vyhlášenou vlastní zmrzlinu. V čem spočívá tajemství řemeslné zmrzliny, která se stala vítězem soutěže Gelato festival Challenge v Brně v roce 2019? Své výrobní procesy naučené na italské zmrzlinářské univerzitě popsali pro Deník Rovnost majitelé zmrzlinárny Tomáš Mrkoš a Ivo Nádeníček.

Ochlazování zvířat - Zoo Ústí nad Labem

Tropické teploty sužují i zvířata. Zoo podává zmrzliny, útulek omezil procházky

Popraskané tlapky, přehřátí, v některých případech dokonce i smrt. Horké počasí nedává zabrat jen lidem, ale i domácím mazlíčkům, kteří tropické teploty snášejí velmi špatně. Chyby majitelů přitom mohou mít katastrofické následky. S vedry se potýkají i zoologické zahrady, zvířecí útulky či hospodářská zvířata. 

Kopečková, rolovaná, ovocná nebo sušenková. V Plzni si svou oblíbenou zmrzlinu najde v horkých letních dnech každý. Pochutnají si vegani, diabetici a na své si přijdou i milovníci netradičních příchutí.

Kam v Plzni na domácí zmrzlinu? Novinkami jsou příchutě preclíku a pavlovy

/ANKETA/ Kopečková, rolovaná, ovocná nebo sušenková. V Plzni si svou oblíbenou zmrzlinu najde v těchto letních dnech každý. Pochutnají si vegani, diabetici a na své si přijdou i milovníci netradičních příchutí. Ti si mohou zajít například na hráškovou nebo s příchutí drobenkového koláče. Navštívili jsme tři zmrzlinárny v Plzni, kde dostanete zmrzlinu bez chemie a z kvalitních surovin. 

Gelato bike.

Přivezl do Liberce kousek Itálie. Jeho gelaterie nabízí nejen sorbety

Dovolená v Itálii změnila Vítovi Vaníčkovi život a probudila v něm novou vášeň. Ochutnal gelato, které jej uhranulo jemnou konzistencí a výbornou chutí. Zanechalo v něm tak hluboký dojem, že se do země jídla, historických památek a bohaté kultury vrátil a osvojil si tradiční postupy výroby italského gelata. A odtud to byl už „jen“ krok k otevření Gelaterie della Vita v Liberci, která od letošního května vítá milovníky nejen mražené pochoutky.

Zmrzlina

Zmrzlinové léto na Rychnovsku. Kde vám chutná nejlépe? Hlasujte v anketě

Jogurtová, pistáciová, pravá vodová, ale i v kombinacích mák a švestka, čokoládová s višňovou, tvarohová s čokoládovou, smetanová rybízová nebo slaný karamel. I takové zmrzliny vám chutnají na Rychnovsku. Kde je však podle vás ta nejlepší? Hlasujte v naší anketě (vždy 1x za 24 hodin), a to až do 18. srpna 7 hodin ráno.

Pestrou nabídku zmrzlin nabídne v sobotu 13. července první ročník jejího festivalu na zámku Opočno.

Opočenský zámek ve sladkém opojení. Ovládne ho zmrzlinový festival

Zmrzlinu z opočenské mlékárny zná snad každý, je proslulá po celé zemi, a tak lze Opočno považovat za českou Mekku této sladké ledové pochoutky. A od letoška tu má dokonce i svůj festival. Zmrzliny mnoha druhů a chutí budete moci okusit v areálu zdejšího zámku už v sobotu 13. července.

Festivalové Karlovy Vary 2024.

Festivalové Vary: Pivo za 69, zmrzlina za 80. Lidé ceny neřeší, říká obsluha

V okolí karlovarského hotelu Thermal až po Grandhotel Pupp vyrostlo na filmovém festivalu mnoho stánků, kde se lidé mohou najíst, napít, dát si zmrzlinu, halušky a spoustu jiných lahůdek. Deník zjišťoval, jaké jsou tu letos ceny. Oproti loňsku například plzeňský Prazdroj zvedl cenu půllitru o pět korun. Že by ovšem zahrádky u restaurací a hotelů anebo stánky s občerstvením měly nouzi o zákazníky, se říci nedá.

Radost při rozdávání vysvědčení. Ilustrační foto.

Odměny za vysvědčení v Brně. Místa, kde děti dostanou zmrzlinu nebo vstup zdarma

Školáci na Jižní Moravě odpočítávají čas do okamžiku, kdy jim učitelé v pátek 28. června předají vysvědčení. Za celoroční snažení, ale také na oslavu začátku prázdnin podniky a instituce na jihu Moravy připravily speciální nabídky. V některých případech rozhodují i známky, které se na vysvědčení objeví. Deník Rovnost přináší přehled míst a lákadel.

Kam s dětmi za vysvědčení? Pokud budete chtít s dětmi vyrazit na koncert, můžete navštívit v neděli 30. června Hodové slavnosti v Želatovicích.

Kam s dětmi za vysvědčení? Na koncert i zmrzlinu zdarma

Konec školního roku se nezadržitelně blíží a rodiče mohou oslavit začátek prázdnin společně se svými ratolestmi na nejrůznějších akcích, které jsou pro ně připravené. Čeká je zmrzlina zdarma, ale mohou si užít také promítání v kině Hvězda nebo návštěvu Plaveckého areálu v Přerově.

Na nároží v blízkosti řeky Chrudimky na Bělobranském náměstí vzniká prostor pro setkávání a relaxaci.

Změny na Bělobranském náměstí: nové lavičky, zmrzlina nebo místo pro koncerty

Proměna Automatických mlýnů s sebou přinesla do části Pardubic v okolí Chrudimky zcela novou atmosféru. Na to se teď snaží zareagovat i město a zpříjemnit lidem pobyt na nedalekém Bělobranském náměstí. Cílem je zklidnit zde dopravu a vybudovat zde prostor pro odpočinek. Neměl by chybět stánek se zmrzlinou, foodtruck nebo místo pro menší koncerty.

Zmrzlina z podniku Gelateria Bianco je vyhlášená. V centru Blanska funguje už sedmou sezonu. V čele rodinného podniku stoji Ardian Selimi (na snímku).

Zmrzlina v Blansku rozdává radost. Pro mě je to práce snů, říká kavárník

To místo prostě nejde minout, aniž by se člověk nezastavil a neochutnal. Alespoň jeden kopeček. Zvlášť když venku nemilosrdně praží slunce. Byl zrovna v práci den blbec? Je potřeba si udělat alespoň malou radost! Pokud máte s sebou děti, je to tutovka. V tom případě se prostě v Blansku jde na zmrzlinu k „Italům“ a hotovo. Ať už jste místní nebo přespolní.

La Favorita v Příbrami.

Točenou či kopeček? Víme, kam na Příbramsku zajít a kolik stojí

/FOTOGALERIE/Tradiční vanilková, hříšná čokoládová, jemná pistáciová či osvěžující mandarinka. Tisíc lidí, tisíc chutí, přesto zmrzlina patří k nejoblíbenějším letním pochoutkám. A jelikož teplé počasí udeřilo, zmrzlinové stroje jedou na plný provoz. Na Příbramsku je řada možností, kde si dát tu svoji nejoblíbenější příchuť. Zjišťovali jsme pro vás zajímavosti, ceny i otevírací dobu oblíbených zmrzlinových zastavení.

Zmrzlina představuje ideální způsob, jak se zchladit během vysokých teplot.

V zajetí rozpáleného Liberce? Dejte si sorbet či točenou, víme kde a za kolik

Konzervativní vanilková, hříšná čokoládová, svůdná pistáciová či osvěžující mango. Tisíc lidí, tisíc chutí, přesto zmrzlina patří k nejoblíbenějším nejen letním pochoutkám. A jelikož teplé počasí udeřilo i na Liberec, zmrzlinové stroje jedou na plný provoz. Liberečané mají řadu možností, kde si dát tu svoji nejoblíbenější příchuť. Zjišťovali jsme pro vás zajímavosti, ceny i otevírací dobu oblíbených zmrzlinových zastavení.

Za kávou, zákusky i zmrzlinou lidé neváhají ujet na kole nebo autem desítky kilometrů.

Oáza chutí i klidu. Do rodinné kavárny u Lišova jezdí lidé i desítky kilometrů

Malá rodinná kavárna funguje už třetím rokem v Horních Slověnicích u Lišova. Slow Café na vás dýchne uklidňující atmosférou a čas tu plyne pomaleji. Přestože podnik je na malé vsi, o zákazníky nemá nouzi. Kromě místních kavárnu hojně navštěvují cyklisté a stává se vyhledávaným cílem i mezi lidmi z jiných koutů republiky. Jezdí sem především za zákusky a dezerty vlastní receptury i na poctivé zmrzliny.

Na Severní Terase vyrostla nová kavárna i s dětským koutkem

Ráj pro maminky. Narození syna Ústečanku posunulo k otevření kavárny

/FOTO, VIDEO/ Má vysokoškolské vzdělání, dokonce v právnickém oboru. Na soudě ji ovšem nečekejte, a když ano, tak jedině s kávou v ruce. Čerstvě třicetiletá Ústečanka Julie Guzák se rozhodla splnit si sen, na Severní Terase otevřela útulnou kavárnu s dětským koutkem. Byli jsme se na místě podívat.

Kontejner, se kterým pojede sušický pekař Karel Rendl na olympiádu do Paříže

Chleba i zmrzlina. Pekař se chystá na olympiádu, pekárnu bude mít v kontejneru

Vyhlášený sušický pekař Karel Rendl opět pojede na olympiádu, aby pekl českým sportovcům svůj chléb. A nejen ten. Tentokrát jim bude v Paříži chystat i zmrzlinu. Přípravy byly tentokrát náročnější než před olympijskými hrami v Pchjongčchangu, Rendl si totiž musel nechat pro pekárnu vyrobit kontejner.

Jsme národ točené zmrzliny, říká majitel Petrovy zmrzliny v Luhačovicích.

Jsme národ točené zmrzliny, říká majitel Petrovy zmrzliny v Luhačovicích

I když stánek nestojí na frekventované kolonádě ani v centru Luhačovic, přesto se tu na zmrzlinu stojí fronty. Neváhají si pro ni zajít ani senioři z opačného konce lázní. Špachtlová zmrzlina Petra Krajči je totiž známá široko daleko. Mnozí zákazníci se podle svých slov při ochutnání přenesou do Gelaterie na slunném pobřeží Itálie.

Hygienici na kontrole zmrzliny v mléčných lahůdkách Jiřího Daňkovského

Souhrn aktualit z Pelhřimovska: hokejové mistrovství, kontrola zmrzliny i opravy

/PŘEHLEDNĚ/ Unikly vám některé události uplynulého týdne na Pelhřimovsku? Nevadí, připravili jsme pro vás týdenní souhrn aktualit. Vracíme se v něm i k mistrovství světa v hokeji. Dočtete se také, jak dopadla hygienická kontrola zmrzliny v Pelhřimově či jak to vypadá s opravou kaple svaté Anny. Věnujeme se také dopravním nehodím nebo chystaným opravám.

Hygienici na kontrole zmrzliny v mléčných lahůdkách Jiřího Daňkovského

Hygienici v Pelhřimově kontrolovali zmrzlinu. První dojmy dopadly dobře

S rostoucími teplotami přichází na řadu také kontrola zmrzlináren. Na inspekci prodejců zmrzliny se v Pelhřimově vydala ve středu dopoledne Krajská hygienická stanice kraje Vysočina z Jihlavy. Vybrala si dvě provozovny v centru města a ke kontrole přizvala i Deník. Hygienici se zaměřují na čistotu, kvalitu surovin i dodržování předpisů. Přestože mohou první dojmy z inspekce vypadat dobře, tak konečný verdikt padne až po laboratorních testech.

Absolutní vítěz 18. ročníku soutěže Chutná hezky. Jihočesky se stal Dvoukvasový chléb. Peče ho Pekařství Cais ve Vlachově Březí, na jehož práci jsou náležitě hrdí jednatel společnosti Jiří Toušek a obchodní ředitelka Jana Větrovcová.

TOP 40 největších jihočeských dobrot, které vám nesmí chybět na stole

Už jste ochutnali Rumburaka, Bohouše nebo Půlnoční šáteček? Podle odborné poroty jsou to jedny z nejlepších pochoutek, které letos mlsným jazýčkům nabízejí jihočeští zemědělci a producenti potravin. Právem se tak mohou chlubit titulem Chutná hezky. Jihočesky. Všechny mají jihočeský rodokmen, vznikají převážně z místních surovin a na všech je znát poctivá práce jihočeských výrobců. A ti dokazují, že mohou nabídnout velké dobroty. Představujeme je v naší galerii.

Slavnostní otevření hradu Hukvaldy, 27. dubna 2024

Hrad Hukvaldy zahájil sezonu. Podívejte se, kolik tady utratíte

Plánujete navštívit hrad Hukvaldy? Tak zbystřete. Deník byl u slavnostního otevření tento víkend a zjistil, jaké jsou tu ceny. Kolik stojí parkoviště a nejčastěji objednávané pití a jídlo. A ochutnal za čtenáře také atrakci jménem rolovaná zmrzlina.

La Zmrzka v Holešovicích u Mostu Barikádníků - příchuť Mango-Maracuja

Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami

S postupným oteplováním začíná sezona zmrzlin. V metropoli ji milovníci sladkostí seženou skoro na každém rohu. Přestože loni došlo k mírnému zdražení, letos jsou ceny skoro stejné. Za jeden kopeček zákazník utratí kolem padesáti nebo šedesáti korun. Prodejci otevírají i nové pobočky. Letošní novinkou je samoobslužná prodejna s točenou zmrzlinou na Výtoni. Top pět zmrzlináren podle Deníku najdete v závěru článku.

La Zmrzka v Holešovicích u Mostu Barikádníků - příchuť Mango-Maracuja

Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami

S postupným oteplováním začíná sezona zmrzlin. V metropoli ji milovníci sladkostí seženou skoro na každém rohu. Přestože loni došlo k mírnému zdražení, letos jsou ceny skoro stejné. Za jeden kopeček zákazník utratí kolem padesáti nebo šedesáti korun. Prodejci otevírají i nové pobočky. Letošní novinkou je samoobslužná prodejna s točenou zmrzlinou na Výtoni. Top pět zmrzlináren podle Deníku najdete v závěru článku.

Opočenská mlékárna, lidé sem chodí její výrobky i nakupovat. Nejen do podnikové prodejny, ale také do automatů, jeden z nich je plný opočenské zmrzliny.

Nejen výrobky z Podorlicka ponesou značku Bohemilk Opočno

/FOTO, VIDEO/ Interlacto, která je českou skupinou firem působících v mlékárenském a agro průmyslu a také v oblasti dětské a kojenecké výživy, se rozhodla sloučit své mlékárenské produkty z mlékáren Moravia Lacto a.s., Bohemilk a.s. a Mlékárny Olešnice a.s. pod značkou Bohemilk Opočno.

Tradice pití vaječného likéru sahá až do středověku, kdy byl tento nápoj oblíbený hlavně mezi šlechtou.

Sklenička vaječného likéru vždy potěší: Jak si připravit skvělý „ajrkoňak“

I když se pití vaječného likéru váže spíše k vánočním radovánkám, své místo má i na velikonočním stole. Je to nápoj, jemuž vajíčka dodávají zdraví, vanilka vůni a rum lahodnost. Navíc nemusí být jen v likérové skleničce, ale můžeme jej přidávat do kávy, ke zmrzlině nebo do sladkých zákusků. Od kdy lidé pijí vaječný koňak a jak připravit výborný vaječný likér?

Agáta Hanychová a manžel Mirek Dopita

Agáta Hanychová o svatbě s Dopitou: Mirek vnesl do mého života klid

Málokdo čekal, že by se mohli dát znovu dohromady. Okolnosti tomu ale nahrály a influencerka Agáta Hanychová a Mirek Dopita jsou opět spolu. Od 29. prosince navíc už jako manželé. A i když jedno rčení říká „dvakrát do stejné řeky nevstoupíš“, současně platí: „štěstí přeje připraveným“. Agáta a Mirek jen krátce před svatbou časopisu Story prozradili, kdy se k sobě rozhodli vrátit, kde se poprvé potkali i kdo z nich je výbušnější. 

Prodej zmrzliny v Londýně v roce 1927

Navždy změnil léto. Zmrzlinový kornout vznikl v zimě a díky neukázněným lidem

Byl prosinec mimořádně kruté zimy roku 1903, při níž sužovaly Spojené státy americké sněhové vánice i ledový vítr. A právě v té době se zrodil jeden vynález, který od té doby až dodnes provází děti každé léto. Italoameričan Italo Marchiony si nechal 15. prosince 1903 patentovat přístroj na výrobu oplatkových zmrzlinových kornoutů.