Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Zmrzlina Senomaty v Rakovnické ulici.

Jak si vybrat nejlepší zmrzlinu na Rakovnicku? Hlavním kritériem je délka fronty

/FOTO, VIDEO/ Kam na zmrzlinu, když vyrazíte na Rakovnicku na výlet na venkov? Nejlepší mají v Rakovnické ulici v Senomatech, na Václavském náměstí v Kněževsi nebo v Plzeňské ulici v Jesenici – alespoň podle front, které se často vinou právě před těmito provozovnami. Už jste někdy měli špenátovou, okurkovou nebo levandulovou?

Šárka Fogl Graciasová točí v Poličce vyhlášenou zmrzlinu.

Zmrzlinářka si plní italský sen v Poličce. Její sorbety patří ke špičce v kraji

Nejlepší zmrzlina ve svitavském okrese? Čtenáři Deníku se shodli, že nejlepší zmrzlinu mají v Poličce U Kašny. Není to sice přímo na náměstí, ale každý v Poličce ví, kam na vyhlášené sorbety nebo točenou vanilkovou zajít. Šárka Fogl Graciasová točí zmrzlinu, na kterou jezdí lidé ze Svitav, Litomyšle i Březové nad Svitavou. „Splnili jsme si sen, že budeme vyrábět zmrzlinu, kterou jsme si oblíbili v Itálii,“ říká Šárka Fogl Graciasová.

Zmrzlina Grygov

Olomoucko má špičkové zmrzlinárny, i s vyžitím pro děti. Tady jsou naše tipy

Po propršeném týdnu se nám znovu vrací letní teploty. A letní měsíce si umí málokdo představit bez zmrzliny. Maková, maršmelounová nebo klasika v podobě vanilkové a citronové. Na Olomoucku vyrostla řada špičkových zmrzlináren, kde je možné oblažit chladivou dobrotou chuťové pohárky, když rtuť teploměru letí vzhůru. Nabídka je rozmanitá napříč okresem a zákazník neví, kde a co ochutnat dříve. Kromě pochoutky v oplatkovém kornoutku dopřávají provozovatelé hostům příjemné posezení i zajímavé vyžití pro rodiny s dětmi.

Fenomén lichnovská zmrzlina si nejlépe vychutnáte přímo v Lichnově na břehu potoka Čižina

Tipy Deníku: kam za zmrzlinovými zážitky na Bruntálsku a Krnovsku

Po propršeném týdnu se nám znovu vrací letní teploty. A letní měsíce si umí málokdo představit bez zmrzliny. Která zmrzlina je nejlepší? Kopečková nebo točená? Každému chutná něco jiného. Někdo vyhledává exotiku a experimenty, jiný si v dětství oblíbil klasiku a nehodlá to měnit. Někomu vyhovuje mléčná či smetanová, jiný laktózu zrovna nemusí a tak dává přednost sorbetu, ovoci nebo vodové zmrzlině. Deník navštívil tři půvabná místa na Bruntálsku, kde je posezení nad zmrzkou nezapomenutelný zážitek i bez ohledu na její chuť a složení.

Bistro u nemocnice láká na krémovou zmrzlinu.

Která zmrzlina je v Jindřichově Hradci nejlepší? Vítěz ankety Deníku překvapil

Deník vyhlásil před měsícem anketu o nejlepší zmrzlinu v Jindřichově Hradci. Na základě doporučení obyvatel města jsme vybrali čtyři kandidáty. O přízeň našich čtenářů se ucházela zmrzlina z Agroly, Bistra u nemocnice a zmrzliny Baroko i Čokíno. Do hlasování se zapojilo téměř 1600 lidí. Přestože diskuze pod článkem na sociálních sítích naznačovala jasného vítěze, vše nakonec dopadlo jinak.

Téma Zmrzlina, 28. července 2023, Ostrava. Zmrzlina u Zoo.

Kam na výbornou zmrzlinu v Ostravě? Tady je TOP 5 podniků, vyberte ten NEJ

/VIDEO, FOTO, ANKETA/ Smetanové, vodové, točené, kopečkové nebo sorbenty. Výběr a příchutě zmrzlin v Ostravě je pestrý, ale podle zmrzlinářů stejně vede na plné čáře vanilková. Podívejte se na náš výběr TOP 5 ostravských zmrzlináren a hlasujte, který podnik je podle vás nejlepší. Pokud mezi našimi tipy nenajdete ten svůj, přidejte ho v diskusi do komentáře. 

Zmrzlina U Mildy v Křenovech.

Zmrzlináři lákají na úsměv, ale i originální příchutě či velké porce

K létu neodmyslitelně patří koupačka, slunce, ale také ochlazení v podobě zmrzliny. A v dnešní době je nabídka obrovská a lidé mají na výběr z kopečkové, točené, rolované a dalších způsobů podávání. A stejně tak mají i oblíbená místa, kam si na pochoutku zajít. Dle mnohých nejde v první řadě o cenu, ale o velikost, kvalitu, ale i přístup prodávajícího.

Zmrzlinkovna v Janovicích nad Úhlavou a Patrik Petruška s manželkou Janou a dětmi.

Lidé hodnotili zmrzliny, jsou ochotní si za kvalitu i připlatit

K létu neodmyslitelně patří koupačka, slunce, ale také ochlazení v podobě zmrzliny. A v dnešní době je nabídka obrovská a lidé mají na výběr z kopečkové, točené, rolované a dalších způsobů podávání. A stejně tak mají i oblíbená místa, kam si na pochoutku zajít. Dle mnohých nejde v první řadě o cenu, ale o velikost a kvalitu.

V cukrárně Povidloň na Lipně vaří všechny zmrzliny sami, vybírat vybírat můžete z osmi druhů.

Vyberte zmrzku: Vanilka, čokoláda nebo karamel?

Horké dny volají po tom dát si dobrou zmrzlinu. Někdo má svá oblíbená místa a své oblíbené příchutě, na které nedá dopustit a neváhá se pro ně pravidelně vracet. Jak jste na tom vy?

Ilustrační foto.

Kde se osvěžit v létě. Toto je výběr nejlepších zmrzlin na Frýdecko-Místecku

Výběr a příchutě zmrzlin na Frýdeckomístecku je pestrý: Smetanové, vodové, točené, kopečkové, ovocné či sorbety. A prodavači těchto mražených pochoutek se navíc nebojí pro větší zájem klientely experimentovat. V tomto bezesporu vedou v Třinci, kde je dělají dokonce pro pejsky! Deník některá místa otestoval a vybral ty, kde které stojí za to.

Deník Extra

Kde si dáte tu nejlepší zmrzlinu v okrese? To zjistíte v Deníku Extra

Poctivá, řemeslná, domácí, nebo prostě „jen“ chuťově tak výborná, že se na ni stojí fronty. Zmrzlina neodmyslitelně patří k létu. Stánků či cukráren, kde ji prodávají, stále přibývá, proto jsme se v srpnovém vydání Deníku Extra podívali, které zmrzlinárny jsou nejoblíbenější v každém z našich okresů.

Vanilková Opočenská z Lovosic.

Za dobrou zmrzlinou se lidé vracejí, říká oblíbená zmrzlinářka z Lovosic

/FOTO/ Léto bez zmrzliny? Nepředstavitelné. Zmrzlina k létu prostě patří a tomu dnes odpovídá i široká nabídka tohoto chladivého osvěžení. Která zmrzlina je nejlepší? Kopečková, nebo točená? Každému chutná něco jiného. Deník vyrazil na zmrzlinovou jízdu po Litoměřicku. Podívejte se, jak dopadla.

Nanukárna a nová značka Zmrzka Bellezza je výsledkem životní změny Moniky Pavlisové, zakladatelky Kunětické zmrzky.

Zmrzlina má přinášet radost, říká Pavlisová, zakladatelka pardubické Nanukárny

Se svým týmem vyrobila už 160 příchutí zmrzliny, v Pardubicích otevřela první nanukárnu, její zmrzlina boduje na street food festivalech i na dětských dnech nebo firemních akcích. Pardubáci navíc zmrzlinu od Moniky Pavlisové znají ze zmrzlinových tříkolek, kterým říká Mňam káry. Letošním hitem je podle ní zmrzlina s pálenkou, kterou si zákazník dochutí podle své chuti.

Ústečanka Mika Zelenková nabízí celkem 11 druhů zmrzlin a jednu ledovou tříšť každý den. Nyní zkouší novinku, zmrzlinové kolo.

Cyklisté její zmrzku milují. Teď osedlá zmrzlinářka z Brné kolo a vyrazí do ulic

Celkem jedenáct druhů zmrzlin a jednu ledovou tříšť nabízí každý den malým i velkým mlsounům Ústečanka Mika Zelenková v Brné na Zelenkovic kopečku. Ceduli s upoutávkou má hnedle u cyklostezky a u silnice, stačí zabočit, abyste se octli na docela příjemném tichém plácku pod stromy. Se stánkem, zastřešeným posezením, dětským koutkem, parkovištěm anebo prostorem k oslavám.

Cukrářka a zmrzlinářka Marcela Ingrová z Modré.

Pistáciová je populární v Hradišti, čokoládová ve Zlíně, říká cukrářka

Původně Marcela Ingrová z Modré studovala latinu a bohemistiku, později ještě právo. Než se jí povedlo dostat k tomu, k čemu odmalička tíhla, učila například na základní škole nebo připravovala projekty Evropské unie. Před dvanácti lety si matka dvou dcer v rekonstruovaném multifunkčním Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje otevřela cukrárnu. Další má v Uherském Hradišti a třetí ve Zlíně. Ani v jedné z nich nechybí letní nabídka zmrzlin.

Pod rukama cukrářky Kláry Hudcové vznikají originální dorty a další sladkosti

Cukrárna ve vsi se dvěma sty obyvateli? Věřím, že to vyjde, říká podnikatelka

Neuvěřitelná. Tohle slovo mě napadá hned po prvních pár minutách setkání s energickou třiatřicetiletou ženou, maminkou dvou malých holčiček, Klárou Hudcovou z Bílichova. Ve vesnici na severozápadním okraji okresu Kladno, kde trvale žije asi dvě stě lidí a v sezoně tam přijíždějí chataři, chce do roka otevřít cukrárnu s kavárnou. Zatím tam nemají ani obchod, pouze několik dnů v týdnu je v provozu restaurace v areálu jezdeckého centra.

Točená zmrzlina u nemocnice T. Bati

Točenou nebo kopečkovou? Tipy na nejlepší zmrzlinu na Zlínsku

O čem se v létě vedou příjemné debaty? Přece o zmrzlině. Je lepší točená nebo kopečková? Ovocná nebo smetanová? Každá varianta má své věrné příznivce. Deník vybral pět cukráren či zmrzlináren, které by bylo škoda o prázdninách minout.

Lucie Slaninová vede v Mladých Bukách stánek Zmrzlina U Slaninů.

U Slaninů točí Itálii. Šéfka má zmrzlinu pod kůží, vytetovala si ji na ruku

/FOTO, VIDEO/ Kam v létě na dobrou zmrzlinu? Na Trutnovsku je takových míst několik. Jedním z nich je Zmrzlina U Slaninů v Mladých Bukách. Stánek v Krkonošské ulici u odbočky k bobové dráze a sjezdovce je vyhledávanou zastávkou, kde si lidé pochutnávají na pravé italské točené zmrzlině. Můžou si dopřát také ledovou kávu, horké maliny nebo mléčný koktejl. Letos je otevřený desátým rokem.

Řemeslná zmrzlinárna U Zrcadla v Březně.

Zmrzlina z Března udivuje chutěmi. Zvažují i pečení vlastních kornoutků

/FOTO, VIDEO/ Letos letí zmrzlina z bílého máku, na způsob kokosové tyčinky Bounty, vanilková, pistáciová z pravých pistáciových oříšků, jahodová a mango. Alespoň tedy v řemeslné zmrzlinárně U Zrcadla v Březně, kde vyrábějí zmrzlinu z pravého ovoce a mléka od drobných farmářů.

Pod rukama cukrářky Kláry Hudcové význikají originální dorty a další sladkosti.

Cukrárna ve vsi se dvěma sty obyvateli? Věřím, že to vyjde, říká Klára Hudcová

/FOTOGALERIE/ Neuvěřitelná! Tohle slovo mě napadá hned po prvních pár minutách setkání s energickou třiatřicetiletou ženou, maminkou dvou malých holčiček, Klárou Hudcovou z Bílichova. Ve vesnici na severozápadním okraji okresu Kladno, kde trvale žije asi dvě stě lidí a v sezoně tam přijíždějí chataři, chce do roka otevřít cukrárnu s kavárnou. Zatím tam nemají ani obchod, pouze několik dnů v týdnu je v provozu restaurace v areálu jezdeckého centra.

Kvalitní suroviny jsou základem úspěchu, shodují se zmrzlináři na Rychnovsku. Ilustrační foto.

Kde je na Rychnovsku nejlepší zmrzlina? U Solnice vám ji natočí přímo do auta

Objednat si hamburger z okénka auta je dnes běžná věc. Ale zastavit si takto jen pro zmrzlinu? Tuhle novinku mají v Ještěticích na silnici mezi Rychnovem nad Kněžnou a Novým Městem nad Metují. „Je neuvěřitelné, jak to funguje. Od počátku to má velký ohlas. Hodně toho využívají třeba řidiči dodávek, protože dnes hraje čas velkou roli, každý spěchá. Pokud vím, nikde jinde to nemají,“ pochvaluje si zájem šéf Zmrzlina Drive Milan Jarkovský.

Nejlepší zmrzlinu v Prostějově si dáte v podniku Casa mia na náměstí Edmunda Husserla.

Casa mia, top zmrzlina v Prostějově a okolí. Ochutnat ji můžete v centru města

/ANKETA/ V Prostějově působí pět let, zmrzlinářství se ale věnují celé generace. "Náš rodinný podnik má v Československu stopadesátiletou tradici. Děda a otec prodávali pizzu a zmrzlinu v Trenčíně. Novodobá historie v Česku se začala psát v roce 2008, kdy jsme otevřeli kavárnu a cukrárnu Casa mia v Brně u starého Prioru. Skončila nám ale smlouva museli jsme hledat jinde," říká majitel a pokračovatel rodinné tradice Oguz Reshit.

Velmi vyhledávaná je v létě zmrzlina, kterou lidé najdou v samotném centru Přerova - ve Wilsonově ulici.

ANKETA: Prodejci zmrzlin mají letos žně. Na které si v Přerově pochutnáte vy?

/VIDEO/ Kopečky zmrzlin nazdobené oplatky, ale i tradiční točená, kterou spousta lidí v létě přímo zbožňuje. Prodejci zmrzlin v Přerově letos díky dlouhotrvajícím vedrům hlásí nárůst tržeb. Deník vybral pět tradičních prodejen zmrzliny, u kterých se v Přerově stojí nejčastěji fronty a zákazníci je doporučují i ostatním. Je mezi nimi i vaše oblíbená?

Kde mají tu nejlepší zmrzlinu ve Žďáře nad Sázavou?

Vanilka, pistácie, slaný karamel. Na jejich zmrzlinu ve Žďáře chodí i cizinci

/ANKETA/ Nebavilo je jezdit za zmrzlinou desítky kilometrů daleko, tak si ve Žďáře nad Sázavou začali vyrábět svoji vlastní. Teď si jejich zmrzlinu v krámku vychutnávají i Italové s Chorvaty a místní na ni nedají dopustit. Patří podle nich totiž k těm nejlepším ve městě. Kam nejraději chodíte pro zmrzlinu ve Žďáře vy, můžete zahlasovat v anketě Deníku.

Dana Novotná prodává na Palackého náměstí u hlavní silnice na Kroměříž už léta.

Zákazníci milují dobrou českou zmrzlinu, říká ivanovická zmrzlinářka

/FOTO/ Vynikající zmrzlina stejně jako příjemná a ochotná zmrzlinářka. Tak hodnotí zákazníci stánek v Ivanovicích na Hané, kam lidé v horkých letních dnech míří za osvěžením v podobě točené zmrzliny nebo ledové tříště. Dana Novotná prodává na Palackého náměstí u hlavní silnice na Kroměříž už léta. Vyškovskému deníku vyprávěla o své práci, redakce zároveň hledala další zajímavé tipy v regionu na populární mraženou laskominu.