Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Skauti zažijí v Habartově doslova apokalypsu

Habartov – Poslední víkend v květnu, tedy 29. až 31. května, přijede do Habartova na Sokolovsku do areálu skautského střediska Dýmka na 160 skautů a skautek z celého Karlovarského kraje, z toho více než sto dětí.

Přijďte se v sobotu bavit do Slatiňan

Slatiňany - Město Slatiňany ve spolupráci s Národopisným souborem Formani zvou všechny již v tuto sobotu na 9. ročník Slatiňanského pozastavení. Celodenní akce s bohatým programem se uskuteční v zámeckém parku v areálu před hřebčínem.

Šéfkuchař Jan Punčochář: Udit se dá všechno. I máslo!

Šéfkuchařem ve vyhlášené restauraci Le Terroir se stal Jan Punčochář už ve 23 letech. Za jeho desetiletého působení restaurace opakovaně získala michelinské ocenění Bib Gourmand. Dnes tento originální kuchař čaruje v kuchyni restaurace Grand Cru, která se rychle stala populární mimo jiné i proto, že tu dělají výborné uzené speciality.

Historické kiosky z doby Jana Kotěry dostanou nový kabátek

Hradec Králové - V jednom z nich vám natočí výbornou zmrzlinu, druhý slouží jako malá prodejnička bižuterie. Řeč je o dvou „domečcích" z každé strany Pražského mostu, které si Hradečáci vybaví spíše jako kiosky. Historické objekty ze samého počátku dvacátého století hodlá město opravit.

Každý den u sousedů poslouchali Hlas Ameriky

Nové Strašecí – V Domově seniorů v Novém Strašecí se sešli při vyprávění čtyři pamětníci. Dva z nich prožili válku na Rakovnicku, dva z nich mimo region. První svůj příběh vyprávěla Věra Hamplová, která válku prožila v Čelákovicích u Prahy.

Barbora Vacková: Komedii 1+2=6 jsem viděla čtyřikrát

Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Je neteří představitele Mirka Dušína Davida, dcerou výtvarníka a osvětlovače Ivana a vnučkou slavného dramaturga a scénáristy Vojtěcha. Barboru Vackovou patřící do slavného rodu uherskohradišťských divadelníků teď může publikum vidět i na jevišti.

Výbuch bomby v centru Bagdádu zabil nejméně 19 lidí

Bagdád - Nejméně 19 lidí v sobotu večer zabily v centru Bagdádu výbuchy dvou bomb nastražených v automobilech. Dalších nejméně 39 lidí bylo zraněno. Uvedly to dnes místní úřady. Už v pátek si tři podobné atentáty v irácké metropoli vyžádaly dohromady 23 mrtvých. Ke všem uvedeným útokům se přihlásila radikální organizace Islámský stát (IS), proti které bojuje irácká vláda.

Největší česká továrna vyrobí ročně 11 milionů litrů zmrzliny

Opava - Společnost Bidvest Opava, která je největší továrnou na výrobu zmrzliny v Česku, ročně vyprodukuje 11 milionů litrů zmrzliny. ČTK to řekli zástupci firmy. Podnik kromě zmrzliny vyrábí pečivo a hotová jídla. Podle loňských údajů agentury AC Nielsen, se v Česku ročně prodá zhruba 34 milionů litrů zmrzliny. Každý Čech ročně zkonzumuje přes tři litry zmrzliny, tedy přibližně 20 kusů.

Chystá se veselá jarní cyklovyjížďka

Jindřichův Hradec – Před zahájením květnové akce Do práce na kole se mohou všichni příznivci bicyklů vydat na Veselou jarní cyklovyjížďku, která startuje 25. dubna ve 14 hodin u Muzea Jindřichohradecka ve Štítného ulici a je zároveň součástí kampaně k akci Do práce na kole. 

Prodej balené zmrzliny v Česku loni klesl o čtyři procenta

Praha - Prodej balené zmrzliny v Česku loni klesl o zhruba čtyři procenta kvůli náhlému ochlazení v posledním prázdninovém měsíci. V hodnotovém vyjádření se prodej zmrzliny v roce 2014 snížil o dvě procenta. Trh s balenou zmrzlinou tak dosáhl částky 2,92 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila potravinářská firma Bidvest (dříve Nowaco).

Venkovní zahrádky a terasy ožily. Počasí se opět umoudří

Pelhřimovsko – Máme za sebou polovinu dubna a pěkné počasí, které se u nás zatím bohužel příliš nezdrželo, inspirovalo některé majitele kaváren, hospůdek či restaurací 
na Pelhřimovsku k otevření 
a zprovoznění venkovních teras a zahrádek.

Školáci u sousedů odložili mobily

Pasov - V gymnáziu ve Viehtachu odložilo 29 žáků 8b na čtyři týdny mobily a přestalo užívat televizory a počítače, s nimi tedy i whatsApp, facebook, hry, filmy, seriály, internet, píše deník PNP.

Jak to chodí v restauraci? Rozhoduje příprava

Kroměříž – Velkou zkušeností pro mě byl den s profesionálním kuchařem v mé oblíbené kroměřížské restauraci U Bruna, kam se jinak vždy ráda zastavím na dobré jídlo. I proto jsem neváhala a domluvila se s tamním šéfkuchařem a zároveň majitelem restaurace Lukášem Pištělákem, jestli by mi neukázal několik svých fíglů a také to, jak to vlastně v kuchyni takové restaurace chodí.

Obrazem: Gastronomická tragédie o mnoha chodech měla premiéru

Hradec Králové /FOTO/ - Jednohubka miluje čokoládovou špičku, zmrzlina je trochu namyšlená, sulc se opravdu klepe, uzený losos miluje Karla Gotta a nemusí Ilonu Csákovou. Všichni dohromady se bojí obrovských obrů, kteří je každou chvíli sní, a když ne, skončí v odpadcích. O co tady jde?

Menu plzeňských kuchtíků zabodovalo nejvíce

Salát z marinovaného šumavského pstruha jako předkrm, hlavní chod roláda z farmářského kuřete a jako dezert tvarohový mousse. Takové bylo menu studentů druhého ročníku oboru kuchař plzeňské hotelové školy na gastronomické soutěži „Vaříme to slow…".

Falešný revizor předstíral, že dobíjí Opencard. Bral peníze, ale i zmrzlinu

Praha – Pražští policisté zadrželi jednadvacetiletého muže, který se podle nich vydával za revizora a podvodně od lidí získával peníze. Minimálně ve 40 případech sliboval cestujícím „výhodné jízdné" tak, že jim za částku většinou 500 korun dobije na jeden rok kartu Opencard, oznámil dnes mluvčí pražské policie Jan Daněk. Muži hrozí za podvod až tři roky vězení.

V Česku přibývá barů s čerstvými šťávami, je jich již okolo stovky

Praha - V Česku výrazně přibývá takzvaných fresh barů, které nabízejí svým zákazníkům čerstvě vylisované ovocné a zeleninové šťávy. Jen loni jich podle informací od firem působících na tomto trhu přibyly více než dvě desítky a jejich počet se blíží stovce. Obrat trhu je odhadován na půl miliardy korun. Nabídka ovocných a zeleninových barů se rozšiřuje, kromě čerstvých nápojů nabízejí saláty, polévky či zmrzlinu.

Olomoucký ples navštívilo na 850 lidí

Olomouc – Dámy v překrásných róbách, pánové v noblesních oblecích, lahodné občerstvení a program nabitý nejen vystoupením známých zpěváků. Takový byl Omega Olomoucký ples 2015.

V domácnosti Netanjahua se hodně utrácelo za úklid a vybavení, ukázala kontrola

Jeruzalém – V domácnosti izraelského premiéra Benjamina Netanjahua se nepřiměřeně utrácelo za úklid a vybavení. Stojí to ve zprávě finanční kontroly, která dnes byla zveřejněna v Izraeli. Dlouho očekávaný dokument vychází měsíc před parlamentními volbami, ale s osobními útoky na Netanjahua nesouhlasí podle izraelského tisku ani premiérovi političtí odpůrci. V průzkumech stále vede Netanjahuův Likud.

Ohňový semafor a křehká guma. To je hodina moderní chemie

Mohelnice – Netradiční hodinu chemie zažili v pondělí 16. února žáci Základní školy Vodní v Mohelnici. Studentky Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Michaela Škopíková a Adéla Jeništová školákům předvedly, že chemie nemusí představovat jen šprtání vzorců, ale může to být i velká zábava.

Ohňový semafor a křehká guma. To je hodina moderní chemie

Mohelnice – Netradiční hodinu chemie zažili v pondělí 16. února žáci Základní školy Vodní v Mohelnici. Studentky Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Michaela Škopíková a Adéla Jeništová školákům předvedly, že chemie nemusí představovat jen šprtání vzorců, ale může to být i velká zábava.

Za samé jedničky dostaly děti pohár

Staré Sedlo – Žáci premianti se mají lépe. Toto pravidlo platilo v sobotu odpoledne ve Starém Sedle, kde jedničkářům rozdávali zmrzlinové poháry zdarma.

Studentka třetího ročníku patří v cukrařině mezi špičku

Cítov - Francouzský Tarte Tatin s vanilkovou zmrzlinou, špaldový lívaneček s ostružinovou náplní 
a podmáslový dortíček na jahodové omáčce. Vzbouřily se vám při pomyšlení na takové laskominy chuťové pohárky? Není ani divu. Jde o menu, za jehož špičkové provedení se Michaela Kaiserová z Cítova na Mělnicku na prestižní gastronomické soutěži 
Gastro Junior Bidvest Cup 2015 v Brně umístila ve zlatém pásmu.

Ochutnavačův tvrdý chléb: 65 chodů za sebou

Střední Čechy /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ - Trochu zmrzliny, zapít vínem a dorazit tlačenkou. Tento týden se sešla hodnotitelská komise, aby podeváté vybrala nejlepší potravinářské výrobky Středočeského kraje. Před sebou měly 65 výrobků. Zpoza nich jsem se krčila i já, redaktorka Deníku, která si měla vyzkoušet, co to obnáší.

Slavná venezuelská zmrzlinárna zavře kvůli nedostatku mléka

Caracas – Slavné venezuelské zmrzlinářství, zapsané v Guinnessově knize rekordů s nabídkou více než 860 příchutí zmrzliny, se stalo další obětí hospodářské krize ve Venezuele. Cukrárna Coromoto v horském městě Mérida bude během hlavní sezóny zavřená kvůli nedostatku mléka. Podnik to uvedl na Facebooku.

Jak vybrat správné víno k vánočnímu hodování?

Liberecký kraj - Ať už o Vánocích servírujete tradiční jídla spojená s těmito svátky, nebo vaříte podle své chuti, mají pro vás vinaři z Vinařství Chateau Lednice několik tipů, jak vína kombinovat.