Praha - Asi není známějšího bazénu v Praze. Zpívá o něm i Ivan Mládek, i když nad něj staví Měchenickou plovárnu, která už opravdu není, co bývala. Turisté i Pražané se tak raději vydávají do Podolí, aby se nejenom svlažili a odpočinuli si, ale hlavně sem váží cestu za sportem. Každodenní program je totiž obsypaný různými sportovními kurzy, vždyť tu přece mají bazén hluboký více než čtyři metry. To už je akorát i pro potápěče.
Praha - Hostivařské koupaliště patří k oblíbeným místům, kam se mohou vypravit lidé hlavně z jihu Prahy, aby si užili den u vody. V minulosti zde byly problémy s kvalitou vody, kde se objevovaly sinice, letos však nic nebrání tomu, aby se Pražané v parném počasí svlažili v Hostivařské přehradě, občerstvili se a využili některou z atrakcí, které místní koupaliště nabízí.
Prázdniny jsou v plném proudu. Jaké ale bývaly prázdniny v dřívějších dobách, kdy nebylo tak snadné cestovat? Zajímají nás i vaše vzpomínky na prázdniny. Své zážitky z dovolených posílejte na e-mail jakub.stastka@denik.cz!
Uherské Hradiště – Čím větší horka, tím více jde na odbyt zmrzlina? Jak se zdá, ne vždy musí tato logická úměra platit. Na tropické teploty, dlouhodobě atakující pětatřicetistupňovou hranici, totiž paradoxně doplácejí právě prodejci zmrzliny v centru měst.
Liberec - Je devět hodin ráno a stojíme před libereckým vlakovým nádražím. Rtuť v teploměru už nezadržitelně stoupá k 30 stupňům a meteorologové slibují další parný den. Pokud nemůžeme být v takových chvílích někde u vody, přijde nám vhod osvěžení v podobě dobré zmrzliny. Kolik kopečků zvládneme nakoupit na klasické trase nádraží náměstí Eduarda Beneše, pokud máme na útratu rovných sto korun? A jakou kvalitu zmrzlina má?
Brno – Dáme si višňovou a citronovou. Každý kopeček zmrzliny do jiného kornoutku, prosím. Obsluhující v cukrárně Diana v brněnské České ulici bere z nádobky s vodou nerezovou naběračku zmrzliny a zkušeně umisťuje kopečky na kornoutky. Mladík s kamarádkou zaplatí a s ledovým osvěžením v ruce odcházejí.
Vyškovsko – Myší trus v regále se zeleninou, okousané obaly potravin, hromadění odpadků, výrazně zanedbaný úklid a nevhodné skladování. Takový byl výsledek červencové kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce v prodejně ovoce a zeleniny na Masarykově náměstí ve Vyškově. Podnik musel zavřít.
Orlickoústecko – Letošní léto není na vysoké teploty a pálící sluníčko skoupé. Ruku v ruce s tím jde sucho, jež je příčinou agresivity bodavého hmyzu. Jediné bodnutí přitom může znamenat i ohrožení života. Své o tom ví Hana Cermanová z České Třebové, které včelí bodnutí změnilo život.
Česká Lípa - Čerstvé a od regionálních výrobců. Piknik po vzoru oblíbených food festivalů chystá na tuto sobotu vodní hrad Lipý v České Lípě. Příznivci dobrého jídla se mohou těšit nejen na pestrou ochutnávku, ale i doprovodný program.
Praha – Současná horka mění i nákupní chování spotřebitelů. Lidé do obchodů vyrážejí častěji až večer, omezují také těžké nákupy. Tropické teploty také zvyšují prodeje internetovým prodejcům potravin. Prudce stoupají prodeje nealkoholických nápojů, ovoce, zeleniny, zmrzlin či melounů. Vyplývá to z ankety mezi prodejci.
Praha /INFOGRAFIKA/– Vanilková, čokoládová a jahodová. Zmrzliny, které všichni známe a milujeme. Patří u nás ke stálicím. „Češi jsou vanilkový národ, a tak se prodává hlavně vanilková, čokoládová a v poslední době také sorbety z ovoce," říká Libor Polívka z rodinné firmy Poli v Českých Budějovicích. Jenže výběr zmrzlin u nás už dávno není jen vanilkovo-čokoládová „nuda". Velký rozmach zažívají malí producenti, kteří nabízejí příchuti jindy nevídané. Nevěříte?
Kolín - Známe to všichni. V kanceláři horko, venku ještě větší, a fasovaný příděl ledu na ochlazení dávno došel. Situaci je nutné řešit, protože třicetistupňová horka začínají s nadsázkou tavit i plastová šasi notebooků a dalších pracovních nástrojů.
Hořovice – Tobogán dlouhý osmdesát šest metrů, bazén pro děti s umělou skálou nebo bazének pro neplavce s houpacím lanem, skluzavkou, s ostrůvkem a vodním hřibem. Také plavecký bazén dlouhý dvacet pět metrů s pěti dráhami a bazén s atrakcemi jako jsou masážní lůžka, chrliče vody a dnový vzduchový rošt. To vše nabízí hořovický aquapark, který je otevřený denně, a to v době od 10 do 19 hodin.
Přinášíme našim čtenářům další rozhovor s lékařem na aktuální téma týkající se letního období. S primářem Infekčního oddělení Oblastní nemocnice Příbram Karlem Šedivým jsme se věnovali virové hepatitidě A, tedy žloutence.
Nové Strašecí /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Mikšík Honza, pejsek rasy Border kolie se stal novým členem rodiny klientů a zaměstnanců Domova seniorů a Domova Pohoda pro osoby se zvláštním režimem v Novém Strašecí.
Nové Strašecí – Mikšík Honza, pejsek rasy Border kolie se stal novým členem rodiny klientů a zaměstnanců Domova seniorů a Domova Pohoda pro osoby se zvláštním režimem v Novém Strašecí.
Italská restaurace v centru Opavy už několik měsíců zeje prázdnotou. Nespasil ji ani asijský provozovatel, který se neúspěšně snažil změnit její ráz. Jaký bude její další osud?
Uherské Hradiště – Ujedou tisíce kilometrů, aby si převzali zmrzlinu. Ovšem ani zdaleka ne ledajakou. Tento jeden ze symbolů léta totiž také už druhým rokem ztělesňuje výroční ocenění, které si z Letní filmové školy (LFŠ) odvážejí její vzácní hosté. Jedná se o motiv dvaatřiceticentimetrového kornoutu točené zmrzliny, který nahradil léta „užívaného" Ptáka klubáka.
Uherské Hradiště – Ujedou tisíce kilometrů, aby si převzali zmrzlinu. Ovšem ani zdaleka ne ledajakou. Tento jeden ze symbolů léta totiž také už druhým rokem ztělesňuje výroční ocenění, které si z Letní filmové školy (LFŠ) odvážejí její vzácní hosté. Jedná se o motiv dvaatřiceticentimetrového kornoutu točené zmrzliny, který nahradil léta „užívaného" Ptáka klubáka.
Pro jedny svátek filmu, na který se těší celý rok, pro druhé nutné zlo, které nezbývá než s trochou hartusení přetrpět. I tak lze chápat Letní filmovou školu, která stejně jako každá větší akce vytváří pomyslné dva tábory.
Každý rok na oficiálním zahájení Letní filmové slyším, že si lidé stěžují, že je to nuda. A při tom když sedíte v sále, slyšíte během těch třiceti minut většinou smích. Pořadatelé v čele s dlouholetým moderátorem, hercem Slováckého divadla Josefem Kubáníkem vždy vymyslí něco, čím tento oficiální akt ozvláštní.
Frýdek-Místek - Ulice města včera brázdil kropicí vůz a zmrzlina se lidem roztékala dříve, než ji stačili zvednout k ústům. Navzdory extrémním teplotám ale Sady Bedřicha Smetany ožily křikem a smíchem asi padesáti dětí, které si přišly zasoutěžit na Sportovní dopoledne jednu z akcí frýdecko-místeckých Prázdnin ve městě.
Stupnice teploměru se stále drží na třicítce. Někdy můžeme utéct k vodě, schovat se ve stínu v přírodě nebo si dávat jednu zmrzlinu za druhou. Co ale dělat, když je doma na padnutí?
Rychnovsko – Stupnice teploměru se stále drží na třicítce. Někdy můžeme utéct k vodě, schovat se ve stínu v přírodě nebo si dávat jednu zmrzlinu za druhou. Co ale dělat, když je doma na padnutí?
Vyškovsko – Když jde Vyškovanka Věra Poláková v létě na koupaliště, bere si s sebou jen nejnutnější věci a cennosti raději nechává v bezpečí domova. Ze zkušenosti dobře ví, že stačí chvilka nepozornosti a z deky může zmizet cokoliv. „Beru si vždycky pouze pár drobných na zmrzlinu a na vstupné. Jednou se mi totiž stalo, že jsem se vrátila z bazénu a chyběl mi opalovací krém a sešit křížovek," vzpomněla Poláková.
Východní Čechy - S nynější vlnou veder se opět netrhly dveře v prodejnách elektro, ze kterých lidé vykupují ventilátory, větráky, ale také si pořizují klimatizace.
Východní Čechy - S nynější vlnou veder se opět netrhly dveře v prodejnách elektro, ze kterých lidé vykupují ventilátory, větráky, ale také si pořizují klimatizace.
Východní Čechy - S nynější vlnou veder se opět netrhly dveře v prodejnách elektro, ze kterých lidé vykupují ventilátory, větráky, ale také si pořizují klimatizace.
Sokolovsko – Stále více lidem nechybí v kuchyni rostlinné oleje, které využívají dokonce častěji než máslo a sádlo. Pro lidské zdraví je nejpříznivější využívání extra panenských olejů, jež si zachovávají veškeré prospěšné látky.
Střední Čechy – O víkendu zaznamenali dispečeři tísňové linky 155 zvýšený počet výjezdů k osobám, které bodla vosa či včela, a u nichž se rozvinula alergická reakce.
Pardubice - Hráčů mají Pardubice jako vos kolem stánku se zmrzlinou! V pondělí se začaly připravovat na ledě a kouč Miloš Říha mladší má k dispozici 37 hokejistů. „Doufám, že kádr ještě doplníme," hlásí navíc trenér.
Prostějovsko – Každoroční kontrole podrobuje stánky rychlého občerstvení a zmrzliny Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje, Územní odbor Prostějov.
Benešov – Úderem šestnácté hodiny skončil v pátek týdenní příměstský tábor pořádaný Domem dětí a mládeže Benešov, kterého se zúčastnilo dvacet kluků a patnáct holek ve věku šest až jedenáct let.
Zrovna jsem se dočetl, že v nynějších vedrech se lidské vlasy ohřejí na 57 stupňů Celsia a že uvnitř auta je „i po mírném provětrání" 55 stupňů Celsia. V zoo se samozřejmě snažíme enormním teplotám čelit a ulehčit život jak zvířatům, tak návštěvníkům. Nebudu tady ovšem psát ani o rybích zmrzlinách pro lední medvědy, ani o rozprašovačích vody pro děti a vychlazeném pivu pro dospělé. Právě naopak.
Střední Čechy - Měří zhruba dva centimetry, přesto mohou mít na svědomí lidské životy. Vosy a včely. Jejich bodnutí většině lidí neublíží, ale pro lidi s alergií může představovat zásadní hrozbu. A nejen může - také skutečně představuje. Své o tom vědí středočeští záchranáři.
Židlochovice /FOTOGALERIE/ – Sedmašedesát meruňkových knedlíků za patnáct minut dokázal sníst rekordman Kamil Hamerský a ovládnout tak soutěž jedlíků na prvním ročníku meruňkobraní v Židlochovicích.
Velké Pavlovice – Merčák. To je nové využití Velkopavlovické meruňky, o které se snaží vinař Zdeněk Lacina. Velkopavlovičan vyrábí už druhým rokem meruňkové víno, meruňkový burčák nabízí letos poprvé. Jde o českou i světovou raritu.
Židlochovice /FOTOGALERIE/ – Sedmašedesát meruňkových knedlíků za patnáct minut dokázal sníst rekordman Kamil Hamerský a ovládnout tak soutěž jedlíků na prvním ročníku meruňkobraní v Židlochovicích.
Blanensko – Pár stupňů nad nulou, pára od úst a zmrzlé ruce. To není zimní vidění z vedra, které v posledních dnech sužuje Blanensko. Stačí jen najít ta správná místa, nasadit čepici a vyrazit. Blanensko je unikátní chladivými jeskyněmi i ledovou plochou, která funguje i uprostřed rozpáleného července.
Benešovsko – Kolorit věčného brblání Čechů na poměry se v posledních dnech odehrává pod taktovkou veder. K těm, co nás čekají během tohoto víkendu, hydrometeorologové přidávají: budou to tropy. Jak na horko, ví každý z nás. Víme, že máme pít, víme, že se nemáme příliš slunit. Druhou záležitostí je ale to, zda rady a pokyny dodržujeme. Například chlazení zevnitř nejspíš ano. „Ano, prodáváme více zmrzliny," potvrdila včera v centru Benešova slečna za „pípou" zmrzlinového automatu. „Nejvíc jsou teď na odbyt zmrzliny vodové," dodala.