Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Podolí není jen koupaliště, využívají ho i sportovci

Praha - Asi není známějšího bazénu v Praze. Zpívá o něm i Ivan Mládek, i když nad něj staví Měchenickou plovárnu, která už opravdu není, co bývala. Turisté i Pražané se tak raději vydávají do Podolí, aby se nejenom svlažili a odpočinuli si, ale hlavně sem váží cestu za sportem. Každodenní program je totiž obsypaný různými sportovními kurzy, vždyť tu přece mají bazén hluboký více než čtyři metry. To už je akorát i pro potápěče.

Na Hostivařském koupališti nikdo žízní netrpí

Praha - Hostivařské koupaliště patří k oblíbeným místům, kam se mohou vypravit lidé hlavně z jihu Prahy, aby si užili den u vody. V minulosti zde byly problémy s kvalitou vody, kde se objevovaly sinice, letos však nic nebrání tomu, aby se Pražané v parném počasí svlažili v Hostivařské přehradě, občerstvili se a využili některou z atrakcí, které místní koupaliště nabízí.

Taková bývala dovolená u moře v 70. letech

Prázdniny jsou v plném proudu. Jaké ale bývaly prázdniny v dřívějších dobách, kdy nebylo tak snadné cestovat? Zajímají nás i vaše vzpomínky na prázdniny. Své zážitky z dovolených posílejte na e-mail jakub.stastka@denik.cz!

Extrémní teploty nepřejí prodeji zmrzliny ve městě

Uherské Hradiště – Čím větší horka, tím více jde na odbyt zmrzlina? Jak se zdá, ne vždy musí tato logická úměra platit. Na tropické teploty, dlouhodobě atakující pětatřicetistup­ňovou hranici, totiž paradoxně doplácejí právě prodejci zmrzliny v centru měst.

Test zmrzlin: Kolik jich pořídíte za stovku?

Liberec - Je devět hodin ráno a stojíme před libereckým vlakovým nádražím. Rtuť v teploměru už nezadržitelně stoupá k 30 stupňům a meteorologové slibují další parný den. Pokud nemůžeme být v takových chvílích někde u vody, přijde nám vhod osvěžení v podobě dobré zmrzliny. Kolik kopečků zvládneme nakoupit na klasické trase nádraží náměstí Eduarda Beneše, pokud máme na útratu rovných sto korun? A jakou kvalitu zmrzlina má?

Kontroly: všechny provozovny v Brně chybovaly

Brno – Dáme si višňovou a citronovou. Každý kopeček zmrzliny do jiného kornoutku, prosím. Obsluhující v cukrárně Diana v brněnské České ulici bere z nádobky s vodou nerezovou naběračku zmrzliny a zkušeně umisťuje kopečky na kornoutky. Mladík s kamarádkou zaplatí a s ledovým osvěžením v ruce odcházejí.

Inspektoři odhalili trus mezi zeleninou. Prodejna v centru Vyškova musela zavřít

Vyškovsko – Myší trus v regále se zeleninou, okousané obaly potravin, hromadění odpadků, výrazně zanedbaný úklid a nevhodné skladování. Takový byl výsledek červencové kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce v prodejně ovoce a zeleniny na Masarykově náměstí ve Vyškově. Podnik musel zavřít.

Vosy a sršni útočí. Může jít o život

Orlickoústecko – Letošní léto není na vysoké teploty a pálící sluníčko skoupé. Ruku v ruce s tím jde sucho, jež je příčinou agresivity bodavého hmyzu. Jediné bodnutí přitom může znamenat i ohrožení života. Své o tom ví Hana Cermanová z České Třebové, které včelí bodnutí změnilo život.

Vodní hrad Lipý láká na velký piknik i zábavu

Česká Lípa - Čerstvé a od regionálních výrobců. Piknik po vzoru oblíbených food festivalů chystá na tuto sobotu vodní hrad Lipý v České Lípě. Příznivci dobrého jídla se mohou těšit nejen na pestrou ochutnávku, ale i doprovodný program.

Obchodníci: Ve vedrech lidé přesouvají nákupy na večer

Praha – Současná horka mění i nákupní chování spotřebitelů. Lidé do obchodů vyrážejí častěji až večer, omezují také těžké nákupy. Tropické teploty také zvyšují prodeje internetovým prodejcům potravin. Prudce stoupají prodeje nealkoholických nápojů, ovoce, zeleniny, zmrzlin či melounů. Vyplývá to z ankety mezi prodejci.

Dáte si rebarborovou nebo čabajkovou? Malým zmrzlinářům se daří

Praha /INFOGRAFIKA/– Vanilková, čokoládová a jahodová. Zmrzliny, které všichni známe a milujeme. Patří u nás ke stálicím. „Češi jsou vanilkový národ, a tak se prodává hlavně vanilková, čokoládová a v poslední době také sorbety z ovoce," říká Libor Polívka z rodinné firmy Poli v Českých Budějovicích. Jenže výběr zmrzlin u nás už dávno není jen vanilkovo-čokoládová „nuda". Velký rozmach zažívají malí producenti, kteří nabízejí příchuti jindy nevídané. Nevěříte?

Všechny chutě Kolína pomáhají lidem přečkat vedra

Kolín - Známe to všichni. V kanceláři horko, venku ještě větší, a fasovaný příděl ledu na ochlazení dávno došel. Situaci je nutné řešit, protože třicetistupňová horka začínají s nadsázkou tavit i plastová šasi notebooků a dalších pracovních nástrojů.

Hořovický aquapark překvapil kvalitou vody i čistotou areálu

Hořovice – Tobogán dlouhý osmdesát šest metrů, bazén pro děti s umělou skálou nebo bazének pro neplavce s houpacím lanem, skluzavkou, 
s ostrůvkem a vodním hřibem. Také plavecký bazén dlouhý dvacet pět metrů s pěti dráhami a bazén s atrakcemi jako jsou masážní lůžka, chrliče vody a dnový vzduchový rošt. To vše nabízí hořovický aquapark, který je otevřený denně, a to v době od 10 do 19 hodin.

Senioři dostali štěně

Nové Strašecí /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Mikšík Honza, pejsek rasy Border kolie se stal novým členem rodiny klientů a zaměstnanců Domova seniorů a Domova Pohoda pro osoby se zvláštním režimem
 v Novém Strašecí.

Senioři dostali štěně

Nové Strašecí – Mikšík Honza, pejsek rasy Border kolie se stal novým členem rodiny klientů a zaměstnanců Domova seniorů a Domova Pohoda pro osoby se zvláštním režimem
v Novém Strašecí.

Kdy se znovu otevře restaurace San Marco?

Italská restaurace v centru Opavy už několik měsíců zeje prázdnotou. Nespasil ji ani asijský provozovatel, který se neúspěšně snažil změnit její ráz. Jaký bude její další osud?

Ředitelka LFŠ: Zmrzlina je stejně rozmanitá jako svět filmu

Uherské Hradiště – Ujedou tisíce kilometrů, aby si převzali zmrzlinu. Ovšem ani zdaleka ne ledajakou. Tento jeden ze symbolů léta totiž také už druhým rokem ztělesňuje výroční ocenění, které si z Letní filmové školy (LFŠ) odvážejí její vzácní hosté. Jedná se o motiv dvaatřiceticen­timetrového kornoutu točené zmrzliny, který nahradil léta „užívaného" Ptáka klubáka.

Ředitelka LFŠ: Zmrzlina je stejně rozmanitá jako svět filmu

Uherské Hradiště – Ujedou tisíce kilometrů, aby si převzali zmrzlinu. Ovšem ani zdaleka ne ledajakou. Tento jeden ze symbolů léta totiž také už druhým rokem ztělesňuje výroční ocenění, které si z Letní filmové školy (LFŠ) odvážejí její vzácní hosté. Jedná se o motiv dvaatřiceticen­timetrového kornoutu točené zmrzliny, který nahradil léta „užívaného" Ptáka klubáka.

Deset rad jak na salmonelózu

Důležité je dávat si pozor na rizikové potraviny, mezi něž patří vejce či saláty. Dbejte i na hygienu a skladování

Trocha stížností k velkým akcím patří

Pro jedny svátek filmu, na který se těší celý rok, pro druhé nutné zlo, které nezbývá než s trochou hartusení přetrpět. I tak lze chápat Letní filmovou školu, která stejně jako každá větší akce vytváří pomyslné dva tábory.

Deset rad jak na salmonelózu

Plzeň - Důležité je dávat si pozor na rizikové potraviny, mezi něž patří vejce či saláty. Dbejte i na hygienu a skladování

„Nuda" v podání Slováckého divadla

Každý rok na oficiálním zahájení Letní filmové slyším, že si lidé stěžují, že je to nuda. A při tom když sedíte v sále, slyšíte během těch třiceti minut většinou smích. Pořadatelé v čele s dlouholetým moderátorem, hercem Slováckého divadla Josefem Kubáníkem vždy vymyslí něco, čím tento oficiální akt ozvláštní.

Prázdniny ve městě tentokrát testovaly schopnost stability

Frýdek-Místek - Ulice města včera brázdil kropicí vůz a zmrzlina se lidem roztékala dříve, než ji stačili zvednout k ústům. Navzdory extrémním teplotám ale Sady Bedřicha Smetany ožily křikem a smíchem asi padesáti dětí, které si přišly zasoutěžit na Sportovní dopoledne jednu z akcí frýdecko-místeckých Prázdnin ve městě.

Horké dny doma? Klimatizace není jediná volba

Stupnice teploměru se stále drží na třicítce. Někdy můžeme utéct k vodě, schovat se ve stínu v přírodě nebo si dávat jednu zmrzlinu za druhou. Co ale dělat, když je doma na padnutí?

Horké dny doma? Klimatizace není jediná volba

Rychnovsko – Stupnice teploměru se stále drží na třicítce. Někdy můžeme utéct k vodě, schovat se ve stínu v přírodě nebo si dávat jednu zmrzlinu za druhou. Co ale dělat, když je doma na padnutí?

Zloděje nejspíš odrazují kamery, hlásí koupaliště Vyškovska

Vyškovsko – Když jde Vyškovanka Věra Poláková v létě na koupaliště, bere si s sebou jen nejnutnější věci a cennosti raději nechává v bezpečí domova. Ze zkušenosti dobře ví, že stačí chvilka nepozornosti a z deky může zmizet cokoliv. „Beru si vždycky pouze pár drobných na zmrzlinu a na vstupné. Jednou se mi totiž stalo, že jsem se vrátila z bazénu a chyběl mi opalovací krém a sešit křížovek," vzpomněla Poláková.

Extra panenské oleje doplní chuť letních jídel

Sokolovsko – Stále více lidem nechybí v kuchyni rostlinné oleje, které využívají dokonce častěji než máslo a sádlo. Pro lidské zdraví je nejpříznivější využívání extra panenských olejů, jež si zachovávají veškeré prospěšné látky.

Vanilkové nanuky? V testu nebodovaly

Chebsko - Čím jsou venku vyšší teploty, tím větší je také spotřeba nanuků. Co ale vlastně obsahují? Leckdy i velké množství kokosového oleje.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Přitápíme

Zrovna jsem se dočetl, že v nynějších vedrech se lidské vlasy ohřejí na 57 stupňů Celsia a že uvnitř auta je „i po mírném provětrání" 55 stupňů Celsia. V zoo se samozřejmě snažíme enormním teplotám čelit 
a ulehčit život jak zvířatům, tak návštěvníkům. Nebudu tady ovšem psát ani o rybích zmrzlinách pro lední medvědy, ani o rozprašovačích vody pro děti a vychlazeném 
pivu pro dospělé. Právě naopak.

Kvůli včelám a vosám šlo lidem o život

Střední Čechy - Měří zhruba dva centimetry, přesto mohou mít na svědomí lidské životy. Vosy a včely. Jejich bodnutí většině lidí neublíží, ale pro lidi s alergií může představovat zásadní hrozbu. A nejen může - také skutečně představuje. Své o tom vědí středočeští záchranáři. 

Ohromila mě chuť a harmonie, říká vinař Lacina o merčáku

Velké Pavlovice – Merčák. To je nové využití Velkopavlovické meruňky, o které se snaží vinař Zdeněk Lacina. Velkopavlovičan vyrábí už druhým rokem meruňkové víno, meruňkový burčák nabízí letos poprvé. Jde o českou i světovou raritu.

Kde se zchladit? Třeba v jeskyni nebo na zimním stadionu

Blanensko – Pár stupňů nad nulou, pára od úst a zmrzlé ruce. To není zimní vidění z vedra, které v posledních dnech sužuje Blanensko. Stačí jen najít ta správná místa, nasadit čepici a vyrazit. Blanensko je unikátní chladivými jeskyněmi i ledovou plochou, která funguje i uprostřed rozpáleného července.

Přežít tropické teploty lze snadno, stačí k tomu málo - obyčejná voda

Benešovsko – Kolorit věčného brblání Čechů na poměry se v posledních dnech odehrává pod taktovkou veder. K těm, co nás čekají během tohoto víkendu, hydrometeorologové přidávají: budou to tropy. Jak na horko, ví každý z nás. Víme, že máme pít, víme, že se nemáme příliš slunit. Druhou záležitostí je ale to, zda rady a pokyny dodržujeme. Například chlazení zevnitř nejspíš ano. „Ano, prodáváme více zmrzliny," potvrdila včera v centru Benešova slečna za „pípou" zmrzlinového automatu. „Nejvíc jsou teď na odbyt zmrzliny vodové," dodala.