Habartov – Poslední víkend v květnu, tedy 29. až 31. května, přijede do Habartova na Sokolovsku do areálu skautského střediska Dýmka na 160 skautů a skautek z celého Karlovarského kraje, z toho více než sto dětí.
Žďár nad Sázavou - Tisíce lidí, desítky atrakcí a prodejních stánků - každoroční mumraj opět vypukl ve Žďáře nad Sázavou. Letos místní tradiční svatojánské pouti přálo i počasí.
Mlékosrby - Obec Mlékosrby ve spolupráci s SDH Mlékosrby srdečně zve na VI. Mlékosrbský jarmark spojený s Dětským dnem, který se koná v sobotu 16. května u Obecní hospody.
Slatiňany - Město Slatiňany ve spolupráci s Národopisným souborem Formani zvou všechny již v tuto sobotu na 9. ročník Slatiňanského pozastavení. Celodenní akce s bohatým programem se uskuteční v zámeckém parku v areálu před hřebčínem.
Šéfkuchařem ve vyhlášené restauraci Le Terroir se stal Jan Punčochář už ve 23 letech. Za jeho desetiletého působení restaurace opakovaně získala michelinské ocenění Bib Gourmand. Dnes tento originální kuchař čaruje v kuchyni restaurace Grand Cru, která se rychle stala populární mimo jiné i proto, že tu dělají výborné uzené speciality.
Hradec Králové - V jednom z nich vám natočí výbornou zmrzlinu, druhý slouží jako malá prodejnička bižuterie. Řeč je o dvou „domečcích" z každé strany Pražského mostu, které si Hradečáci vybaví spíše jako kiosky. Historické objekty ze samého počátku dvacátého století hodlá město opravit.
Pelhřimovsko – Úterní den, co se týče počasí, se velice vydařil. Rtuť teploměru mířila opravdu vysoko, a lidé tak mohli krásný slunečný den trávit na čerstvém vzduchu.
Nové Strašecí – V Domově seniorů v Novém Strašecí se sešli při vyprávění čtyři pamětníci. Dva z nich prožili válku na Rakovnicku, dva z nich mimo region. První svůj příběh vyprávěla Věra Hamplová, která válku prožila v Čelákovicích u Prahy.
Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Je neteří představitele Mirka Dušína Davida, dcerou výtvarníka a osvětlovače Ivana a vnučkou slavného dramaturga a scénáristy Vojtěcha. Barboru Vackovou patřící do slavného rodu uherskohradišťských divadelníků teď může publikum vidět i na jevišti.
Bagdád - Nejméně 19 lidí v sobotu večer zabily v centru Bagdádu výbuchy dvou bomb nastražených v automobilech. Dalších nejméně 39 lidí bylo zraněno. Uvedly to dnes místní úřady. Už v pátek si tři podobné atentáty v irácké metropoli vyžádaly dohromady 23 mrtvých. Ke všem uvedeným útokům se přihlásila radikální organizace Islámský stát (IS), proti které bojuje irácká vláda.
Opava - Společnost Bidvest Opava, která je největší továrnou na výrobu zmrzliny v Česku, ročně vyprodukuje 11 milionů litrů zmrzliny. ČTK to řekli zástupci firmy. Podnik kromě zmrzliny vyrábí pečivo a hotová jídla. Podle loňských údajů agentury AC Nielsen, se v Česku ročně prodá zhruba 34 milionů litrů zmrzliny. Každý Čech ročně zkonzumuje přes tři litry zmrzliny, tedy přibližně 20 kusů.
Drahany – Připomenout si starou „sýrovou" tradici a s ní spojená řemesla mohli všichni, kteří v sobotu zavítali do Drahan. V místním muzeu se konal druhý ročník Sýrobraní, na který se přišli podívat malí i velcí.
Jindřichův Hradec – Před zahájením květnové akce Do práce na kole se mohou všichni příznivci bicyklů vydat na Veselou jarní cyklovyjížďku, která startuje 25. dubna ve 14 hodin u Muzea Jindřichohradecka ve Štítného ulici a je zároveň součástí kampaně k akci Do práce na kole.
Praha - Prodej balené zmrzliny v Česku loni klesl o zhruba čtyři procenta kvůli náhlému ochlazení v posledním prázdninovém měsíci. V hodnotovém vyjádření se prodej zmrzliny v roce 2014 snížil o dvě procenta. Trh s balenou zmrzlinou tak dosáhl částky 2,92 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila potravinářská firma Bidvest (dříve Nowaco).
Pelhřimovsko – Máme za sebou polovinu dubna a pěkné počasí, které se u nás zatím bohužel příliš nezdrželo, inspirovalo některé majitele kaváren, hospůdek či restaurací na Pelhřimovsku k otevření a zprovoznění venkovních teras a zahrádek.
Pasov - V gymnáziu ve Viehtachu odložilo 29 žáků 8b na čtyři týdny mobily a přestalo užívat televizory a počítače, s nimi tedy i whatsApp, facebook, hry, filmy, seriály, internet, píše deník PNP.
Pardubice – Strážník pardubické městské policie Lukáš Kamaryt šel v době volna se svou dcerou na zmrzlinu a „na mašinky". V nádražní hale viděl seniora, který na jedné z laviček zkolaboval.
Kroměříž – Velkou zkušeností pro mě byl den s profesionálním kuchařem v mé oblíbené kroměřížské restauraci U Bruna, kam se jinak vždy ráda zastavím na dobré jídlo. I proto jsem neváhala a domluvila se s tamním šéfkuchařem a zároveň majitelem restaurace Lukášem Pištělákem, jestli by mi neukázal několik svých fíglů a také to, jak to vlastně v kuchyni takové restaurace chodí.
Hradec Králové /FOTO/ - Jednohubka miluje čokoládovou špičku, zmrzlina je trochu namyšlená, sulc se opravdu klepe, uzený losos miluje Karla Gotta a nemusí Ilonu Csákovou. Všichni dohromady se bojí obrovských obrů, kteří je každou chvíli sní, a když ne, skončí v odpadcích. O co tady jde?
Salát z marinovaného šumavského pstruha jako předkrm, hlavní chod roláda z farmářského kuřete a jako dezert tvarohový mousse. Takové bylo menu studentů druhého ročníku oboru kuchař plzeňské hotelové školy na gastronomické soutěži „Vaříme to slow…".
Praha – Pražští policisté zadrželi jednadvacetiletého muže, který se podle nich vydával za revizora a podvodně od lidí získával peníze. Minimálně ve 40 případech sliboval cestujícím „výhodné jízdné" tak, že jim za částku většinou 500 korun dobije na jeden rok kartu Opencard, oznámil dnes mluvčí pražské policie Jan Daněk. Muži hrozí za podvod až tři roky vězení.
Praha - V Česku výrazně přibývá takzvaných fresh barů, které nabízejí svým zákazníkům čerstvě vylisované ovocné a zeleninové šťávy. Jen loni jich podle informací od firem působících na tomto trhu přibyly více než dvě desítky a jejich počet se blíží stovce. Obrat trhu je odhadován na půl miliardy korun. Nabídka ovocných a zeleninových barů se rozšiřuje, kromě čerstvých nápojů nabízejí saláty, polévky či zmrzlinu.
Olomouc – Dámy v překrásných róbách, pánové v noblesních oblecích, lahodné občerstvení a program nabitý nejen vystoupením známých zpěváků. Takový byl Omega Olomoucký ples 2015.
Jeruzalém – V domácnosti izraelského premiéra Benjamina Netanjahua se nepřiměřeně utrácelo za úklid a vybavení. Stojí to ve zprávě finanční kontroly, která dnes byla zveřejněna v Izraeli. Dlouho očekávaný dokument vychází měsíc před parlamentními volbami, ale s osobními útoky na Netanjahua nesouhlasí podle izraelského tisku ani premiérovi političtí odpůrci. V průzkumech stále vede Netanjahuův Likud.
Mohelnice – Netradiční hodinu chemie zažili v pondělí 16. února žáci Základní školy Vodní v Mohelnici. Studentky Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Michaela Škopíková a Adéla Jeništová školákům předvedly, že chemie nemusí představovat jen šprtání vzorců, ale může to být i velká zábava.
Mohelnice – Netradiční hodinu chemie zažili v pondělí 16. února žáci Základní školy Vodní v Mohelnici. Studentky Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Michaela Škopíková a Adéla Jeništová školákům předvedly, že chemie nemusí představovat jen šprtání vzorců, ale může to být i velká zábava.
Ústí nad Labem - Bretaňské ústřice, tapas, pravá hovězí svíčková Welington nebo zauzená štika kapská a jako dezert jahody se zmrzlinou na pepři připravenou dusíkem.
Jablonecko - Jablonecký deník vyhlásil v lednu soutěž pro zamilované. Poslali fotografie a dva týdny pro ně lidé hlasovali na webu. Tři první páry si včera přišly pro ceny.
Ústí nad Labem – Bretaňské ústřice, lahodné tapas, pravá hovězí svíčková Wellington či zauzená štika kapská. Jako dezert jahody na pepři se zmrzlinou připravenou dusíkem.
Staré Sedlo – Žáci premianti se mají lépe. Toto pravidlo platilo v sobotu odpoledne ve Starém Sedle, kde jedničkářům rozdávali zmrzlinové poháry zdarma.
Cítov - Francouzský Tarte Tatin s vanilkovou zmrzlinou, špaldový lívaneček s ostružinovou náplní a podmáslový dortíček na jahodové omáčce. Vzbouřily se vám při pomyšlení na takové laskominy chuťové pohárky? Není ani divu. Jde o menu, za jehož špičkové provedení se Michaela Kaiserová z Cítova na Mělnicku na prestižní gastronomické soutěži Gastro Junior Bidvest Cup 2015 v Brně umístila ve zlatém pásmu.
Ústí nad Orlicí - Pro Španěla, který se učí česky, má slangová čeština spoustu zajímavých překvapení. Třeba když zjistí, že „dělat houby" neznamená si vařit jídlo z hub.
Ústí n. O. – Pro Španěla, který se učí česky, má slangová čeština spoustu zajímavých překvapení. Třeba když zjistí, že „dělat houby" neznamená si vařit jídlo z hub.
Střední Čechy /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ - Trochu zmrzliny, zapít vínem a dorazit tlačenkou. Tento týden se sešla hodnotitelská komise, aby podeváté vybrala nejlepší potravinářské výrobky Středočeského kraje. Před sebou měly 65 výrobků. Zpoza nich jsem se krčila i já, redaktorka Deníku, která si měla vyzkoušet, co to obnáší.
Tokio – Nejméně devět lidí se v Japonsku udusilo lepkavými rýžovými koláčky „moči", které Japonci tradičně pojídají u příležitosti oslav Nového roku. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.
Caracas – Slavné venezuelské zmrzlinářství, zapsané v Guinnessově knize rekordů s nabídkou více než 860 příchutí zmrzliny, se stalo další obětí hospodářské krize ve Venezuele. Cukrárna Coromoto v horském městě Mérida bude během hlavní sezóny zavřená kvůli nedostatku mléka. Podnik to uvedl na Facebooku.
Liberecký kraj - Ať už o Vánocích servírujete tradiční jídla spojená s těmito svátky, nebo vaříte podle své chuti, mají pro vás vinaři z Vinařství Chateau Lednice několik tipů, jak vína kombinovat.