Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Hygienikům by přecházel zrak

Chrudimsko - /25 let svobody/Naše vzpomínání k 17. listopadu 1989 a letům předešlým dnes pokračuje, a to na vyžádání vás, čtenářů. Nechceme vychvalovat totalitu, jde jen o milé povídání o době, kdy jsme byli o čtvrtstoletí mladší.

Studenti z Mělnicka si užívali na praxi ve slunečné Senigalii

Mělnicko - Tři týdny strávilo na začátku nového školního roku jedenáct studentů horecké střední školy 
a středního odborného učiliště ve slunné italské Senigallii. Byli mezi nimi i budoucí cukráři Filip Bareš a Simona Kuželková, oba zastupci Mělnicka.

Zájem žáků o studium v kraji? Prý stále roste

Pardubický kraj – Zájem žáků o studium v Pardubickém kraji roste. Svědčí o tom i projekt s názvem Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji. Tématu byla věnována i odborná konference.

Podzimní radovánky byly plné smíchu

Dobětice - Podzimní radovánky ovládly cukrárnu U Jenčů v Doběticích. Podobných akcí se šikovnými dětmi během roku pořádá Alena Hechterová víc.

Jedna (ne)volební (ne)pohádka o panu královi

Mladá Boleslav - Je to pěkná Procházka, řekl Vrabec a Vyskočil. Připadal si jako Kašpar na Procházce a tak trochu ho bolela Ledvina. Plakal. Kolem byl Hájek a u něho Rybníček. A Vrba. U ní seděl Kolář. Kouřil, Kopal Kohouta a Hladil Kocourka. Když v tom kolem jel Starý Král.

Slováci připravují zákaz prodeje sladkostí na školách

Bratislava – Slovensko připravuje zákaz prodeje cukrovinek, slazených nápojů a dalších nezdravých potravin na školách. Opatření má pomoci v boji proti obezitě dětí. Potravináři upozornili, že omezení postihne i potraviny, které prý nejsou nezdravé.

Turisté objevují římské památky za běhu

Věčné město nabízí svým návštěvníkům nové možnosti: mohou si ráno zaběhat a přitom si prohlídnout ty nejznámější římské památky, to vše s průvodcem. Píše o tom agentura AFP.

Noc vědců: umyli si ruce v tekutém cínu, prošli "mlhou"

Zlín - Jak to, že může jezdit autíčko na vodíkový pohon? Jakou máme kůži a jak voní kosmetika? Poznáme kvalitu potravin? Jak chutná zmrzlina, kterou vyrobí chemik? Co jsou to Faraonovi hadi nebo jak může plavat loďka a ztroskotat v akváriu bez vody? Nejen na tyto otázky, ale i celou řadu dalších nalezly stovky návštěvníků odpovědi na Noci vědců.

Pogba je v pohodě kluk, říká Macek

Zlín – /ROZHOVOR/ Občas poklábosí s Nedvědem, zavtipkuje s bombarďákem Pogbou nebo zajde na zmrzlinou s Álvarem Moratou, někdejším střelcem Madridu. Pohádka? To zase ne. Odchovanec zlínského fotbalu Roman Macek musí tvrdě makat. Den co den. Jinak to nejde.

Lidé raději kupovali pivo v zelených lahvích. Nebo nanuky za tři koruny

Jižní Morava - V horkých dnech se děti zchlazovaly zmrzlinou a limonádami, zatímco jejich otcové popíjeli na zahrádkách vychlazené pivo. Za minulého režimu se však museli spokojit jen s omezenou nabídkou. Minipivovary, které jsou teď v módě, neexistovaly kvůli zákazu soukromého podnikání. Oblíbeným zmrzlinám a nápojům se věnuje předposlední díl seriálu Deníku Rovnost Letní retro.

Muzeum zaplní cukrovinky

Praha - Jako cestou dovezl Hernán Cortés první čokoládu do Evropy? Kdy to bylo? A jaká cukrovinka byla na našem území nejoblíbenější ve středověku? Výlet do historie cukrářského řemesla si pro návštěvníky od 21. září nachystalo Muzeum hlavního města Prahy.

Tři čtvrtiny novinek na trhu propadnou během prvního roku

Praha – Tři čtvrtiny novinek, které výrobci uvedou na trh, propadnou během prvního roku. Vyplývá to ze studie rychloobrátkového spotřebního zboží, kterou na evropském trhu provedla společnost Nielsen. Dvě třetiny novinek během prvního roku své existence na trhu nedosáhne vyšších prodejů než 10.000 kusů, tři ze čtyř nových výrobků se neudrží v sortimentu řetězců.

Opočnem hýbe aféra „Doména“. Volby jsou zkrátka za dveřmi

Opočno – A je to tady. Chtělo by se zvolat. Konečně pořádná předvolební šou. Ne snad, že by se nějaká strana či hnutí vytasily s výjimečným volebním programem, který by zasáhl masy. Malebným Opočnem pod Orlickými horami hýbe nevinný vtípek, nebo také podpásovka. Které z označení je přesné, záleží na tom, komu zrovna místní fandí.

Ulice Čs. armády v Příbrami je rozkopaná už dva měsíce

Příbram – Už dva měsíce trvá uzavírka ulice Čs. armády v Příbrami. Firma tam provádí komplexní rekonstrukci komunikace a protože se v Příbrami v tu samou dobu opravuje více ulic, je v dopravní špičce okresní město doslova ucpané auty. Milan Fúsik má v ulici Čs. armády trafiku. Jeho tržby prý spadly na polovinu a je tak na hranici toho, aby přežil.

Gurmánské prohlídky končí 
v kuchyni hořovického zámku

Hořovice – Jaké příbory se používaly na raky? A jaké na sardinky? Jaká lžička byla vhodná na vajíčka a jaká na zmrzlinu? Na všechny tyto otázky dostávají odpověď návštěvníci zámku Hořovice. Konají se zde totiž Dny zámecké kuchyně. Speciální prohlídky si mohou zájemci užít až do neděle 14. září.

Kroměřížsko ochromily opakované výpadky elektřiny

Kroměřížsko – Zmrzliny bez chlazení, trouby bez tepla, počítače bez internetu, semafory bez světel: tak to během pondělí vypadalo na mnoha místech Kroměřížska, které postihly opakované výpadky elektřiny. Podle dodavatele eletrické energie, společnosti E.ON, došlo k výpadkům na větvi, která zásobuje elektřinou hned několik měst a obcí v regionu.

V soutěži jídelen bodovaly košíčky od zmrzliny ze Zlína

Brno /FOTOGALERIE/ – Nápad z Brna, který pozvedá úroveň českých a moravských školních jídelen. To je Soutěž o nejlepší školní oběd, který v úterý hostila Školní jídelna Novolíšeňská 10. Ta se zároveň dostala mezi desítku finalistů.

V soutěži jídelen bodovaly košíčky od zmrzliny ze Zlína

Brno /FOTOGALERIE/ – Nápad z Brna, který pozvedá úroveň českých a moravských školních jídelen. To je Soutěž o nejlepší školní oběd, který v úterý hostila Školní jídelna Novolíšeňská 10. Ta se zároveň dostala mezi desítku finalistů.

Malí školáci už se připravují usednout do lavic

Svitavy – První školní den se blíží. Den, kdy nováčci zahodí hračky a místo nich vezmou do rukou pera, sešity a učebnice. Nejen pro ně, ale i pro jejich rodiče a učitele bude první zářijový den s velkým D.

Květiny na talíři? Proč ne, jídlo zkrášlí a dají mu chuť

Praha - Kopretina, begónie nebo maceška. Ve váze vypadají krásně a co potom na talíři! Nejenže vytváří nepřehlédnutelnou okrasu jídla, ale dokonce mohou pokrm i skvěle dochutit. Bioložka Jana Vlková dala Deníku nahlédnout do své kulinářské laboratoře.

Jedlé květy mohou být zajímavým doplňkem pokrmů

Jedlé květy jsou chutnou, netradiční a občas i luxusní ozdobou salátů, dortů a zákusků. Jejich použití ovšem může být mnohem širší - zejména tehdy, pokud se má pokrm odlišit a získat nádech exkluzivity.

Jedlé květy mohou být zajímavým doplňkem pokrmů

Praha - Jedlé květy jsou chutnou, netradiční a občas i luxusní ozdobou salátů, dortů a zákusků. Jejich použití ovšem může být mnohem širší - zejména tehdy, pokud se má pokrm odlišit a získat nádech exkluzivity.