Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Gurmánské prohlídky končí 
v kuchyni hořovického zámku

Hořovice – Jaké příbory se používaly na raky? A jaké na sardinky? Jaká lžička byla vhodná na vajíčka a jaká na zmrzlinu? Na všechny tyto otázky dostávají odpověď návštěvníci zámku Hořovice. Konají se zde totiž Dny zámecké kuchyně. Speciální prohlídky si mohou zájemci užít až do neděle 14. září.

Kroměřížsko ochromily opakované výpadky elektřiny

Kroměřížsko – Zmrzliny bez chlazení, trouby bez tepla, počítače bez internetu, semafory bez světel: tak to během pondělí vypadalo na mnoha místech Kroměřížska, které postihly opakované výpadky elektřiny. Podle dodavatele eletrické energie, společnosti E.ON, došlo k výpadkům na větvi, která zásobuje elektřinou hned několik měst a obcí v regionu.

V soutěži jídelen bodovaly košíčky od zmrzliny ze Zlína

Brno /FOTOGALERIE/ – Nápad z Brna, který pozvedá úroveň českých a moravských školních jídelen. To je Soutěž o nejlepší školní oběd, který v úterý hostila Školní jídelna Novolíšeňská 10. Ta se zároveň dostala mezi desítku finalistů.

V soutěži jídelen bodovaly košíčky od zmrzliny ze Zlína

Brno /FOTOGALERIE/ – Nápad z Brna, který pozvedá úroveň českých a moravských školních jídelen. To je Soutěž o nejlepší školní oběd, který v úterý hostila Školní jídelna Novolíšeňská 10. Ta se zároveň dostala mezi desítku finalistů.

Malí školáci už se připravují usednout do lavic

Svitavy – První školní den se blíží. Den, kdy nováčci zahodí hračky a místo nich vezmou do rukou pera, sešity a učebnice. Nejen pro ně, ale i pro jejich rodiče a učitele bude první zářijový den s velkým D.

Květiny na talíři? Proč ne, jídlo zkrášlí a dají mu chuť

Praha - Kopretina, begónie nebo maceška. Ve váze vypadají krásně a co potom na talíři! Nejenže vytváří nepřehlédnutelnou okrasu jídla, ale dokonce mohou pokrm i skvěle dochutit. Bioložka Jana Vlková dala Deníku nahlédnout do své kulinářské laboratoře.

Jedlé květy mohou být zajímavým doplňkem pokrmů

Jedlé květy jsou chutnou, netradiční a občas i luxusní ozdobou salátů, dortů a zákusků. Jejich použití ovšem může být mnohem širší - zejména tehdy, pokud se má pokrm odlišit a získat nádech exkluzivity.

Jedlé květy mohou být zajímavým doplňkem pokrmů

Praha - Jedlé květy jsou chutnou, netradiční a občas i luxusní ozdobou salátů, dortů a zákusků. Jejich použití ovšem může být mnohem širší - zejména tehdy, pokud se má pokrm odlišit a získat nádech exkluzivity.

OBRAZEM: Slavnosti mrkve ve Zlivi

Zliv – Mrkvový dort, mrkvová zmrzlina nebo různé mrkvové nápoje, to vše čekalo návštěvníky Slavností mrkve ve Zlivi. Město Zliv dlouhá léta neslo trochu posměšnou přezdívku Mrkvanov. V posledních letech ale vzali Zlivští přídomek svého města na milost a ve Zlivi už po čtvrté uspořádali Slavnosti mrkve.

Před pálícím sluncem se výletníci schovali v cukrárně

Mělnicko - Ačkoliv se předpověď počasí na poslední červencový víkend nemýlila a horké letní počasí skutečně vyzývalo spíše k návštěvě koupaliště či pískovny, jak v sobotu, tak i v neděli vyrazili příznivci nordic walkingu ze Všetat a Přívor na procházku pro seniory a celodenní výlet pro všechny věkové kategorie.  

Žena narazila do zmzlinového stánku a ujela

Uherský Brod – Řidičku, která odjela od způsobené dopravní nehody, se snaží najít dopravní policisté. Byla neděle 27. července půl šesté v podvečer a ve zmrzlinovém stánku před supermarketem Kaufland v Uherském Brodě mladá žena připravovala zmrzlinu.

Devítiletou dívku srazilo v Tuchlovicích auto

Tuchlovice – Dopravní nehoda, při které bylo vážně zraněno devítileté dítě se stala v sobotu před 18. hodinou nedaleko prodejny zmrzliny v Tuchlovicích. O případu Kladenský deník informoval pár desítek minut po nehodě.

Hygiena na jedničku? Desetina zmrzlinářů ji nesplňuje

Praha – Chytit průjem, salmonelózu, nebo dokonce žloutenku je právě teď mnohem snazší než v kterémkoliv jiném ročním období. Na vině bývá mlsání u stánků s rychlým občerstvením – včetně zmrzliny. Právě na ni se už druhé léto po sobě zaměřily kontroly hygieniků.

Hotel Zlatý potok č. 18

Rychnovsko - V rámci letošního ročníku již tradičního projektu Hospůdka roku 2014 Deník čtenářům postupně představí všechny podniky z našeho regionu, které se soutěže účastní. Níže jsou bližší informace právě o jednom z těchto zařízení.

Cenu LFŠ, Zlatou zmrzlinu, předali Peteru Greenawayovi

Uherské Hradiště – Plné formalit, oficiálních blahopřání, gratulací, ale také žertů a odlehčené atmosféry bylo v sobotu 26 července večer v kině Hvězda v Uherském Hradišti slavnostní zahájení 40. ročníku Letní filmové školy. Cenu v podobě zmrzlinového kornoutu převzal britský filmař Peter Greenaway.

Vnikl do stánku u Jadranu a odpojil mrazáky

Osek nad Bečvou – Jeden ze stánků u jezera Jadran v Oseku nad Bečvou měl ve středu 23. července pozdě večer nezvanou návštěvu. Neznámý pachatel z něj ukradl pět piv v plechovce a tři desítky sáčků s brambůrkami.

Hygiena si proklepla zmrzlináře, dostali by jedničku

Olomouc – Nejlepší možnou zprávu mají v těchto letních dnech hygienici pro všechny, kteří se s chutí oddávají zmrzlinovým pochoutkám. Poslední kontroly zaměřené na kopečkovou, točenou, ale i na čištění zmrzlinových automatů, dopadly na jedničku. V pochoutce nenašli nic, co by mohlo ohrozit zdraví konzumentů, a v sanitaci zařízení na výrobu zmrzliny se prodejci polepšili. Hygienici nezjistili jediný prohřešek.