Kreativ

ŠTÍTEK: zmrzlina

Semafor, zmrzlina či barevný oheň. Chemie nemusí být nuda

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Periodická tabulka zpaměti, vyjmenovávání sáhodlouhých vzorců či marná snaha zapálit kahan. Nic z toho v pátek studenty hradecké střední průmyslové školy v Hradební ulici nečekalo. Naopak, byli svědky prudkých vzplanutí, výroby zmrzliny a dokonce levitace.

Semafor, zmrzlina či barevný oheň. Chemie nemusí být nuda

Hradec Králové - Periodická tabulka zpaměti, vyjmenovávání sáhodlouhých vzorců či marná snaha zapálit kahan. Nic z toho v pátek studenty hradecké střední průmyslové školy v Hradební ulici nečekalo. Naopak, byli svědky prudkých vzplanutí, výroby zmrzliny a dokonce levitace.

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

Kačenky u jezera Gorbatschow

Olga už by dávno bývala v Německu, kdyby se nezastavila u jezera někde poblíž Smolenska. Sedla si, roztáhla deku a chvíli se upřeně dívala na hladinu vody. Trochu ji mrzelo, že všudypřítomné kačenky neuměly ani létat a tak se jenom nešikovně plácaly ve vodě. Byl zrovna nejteplejší den za celý rok, voda v jezeře tedy nebyla zmrzlá, ale pouze ledová. Olga neváhala a skočila šipku mezi kačenky.

Centrum Brna láká na pivo pod slunečníkem

Brno - Přestože teplé jarní počasí si Brňané užívají už několik týdnů, na pivo nebo oběd pod širým nebem si museli počkat až do úterý. V centru města jsou totiž restaurační zahrádky povolené až od prvního dubna. Přitom řada městských částí jim umožňuje celoroční provoz.

Centrum Brna láká na pivo pod slunečníkem

Brno - Přestože teplé jarní počasí si Brňané užívají už několik týdnů, na pivo nebo oběd pod širým nebem si museli počkat až do úterý. V centru města jsou totiž restaurační zahrádky povolené až od prvního dubna. Přitom řada městských částí jim umožňuje celoroční provoz.

OBRAZEM: Do Brna vtrhlo jaro plnou silou. V neděli ale přijde ochlazení

Brno – Se začátkem astronomického jara vtrhlo do Brna a okolí také opravdové jarní počasí. Zimní bundy alespoň během odpoledne nahradila trička s krátkým rukávem, parky i třeba cyklostezky se zaplnily lidmi. Dobré obchody hlásili také pohotoví prodejci zmrzliny. Na dvou místech Jihomoravského kraje dokonce padly teplotní rekordy.

OBRAZEM: Do Brna vtrhlo jaro plnou silou. V neděli ale přijde ochlazení

Brno – Se začátkem astronomického jara vtrhlo do Brna a okolí také opravdové jarní počasí. Zimní bundy alespoň během odpoledne nahradila trička s krátkým rukávem, parky i třeba cyklostezky se zaplnily lidmi. Dobré obchody hlásili také pohotoví prodejci zmrzliny. Na dvou místech Jihomoravského kraje dokonce padly teplotní rekordy.

V pátek léto, o víkendu podzim

České Budějovice – Teploty posledních dnů poněkud předběhly dobu, přeskočily jaro a vrhly se přímo do léta. V pátek na mnoha místech Jihočeského kraje meteorologové zaznamenali teplotní rekordy.

Muzeum v Rokycanech láká do cukráren

Rokycany - Ve čtvrtek Muzeum dr. B. Horáka provoní sladké dobroty. Postará se o to nově zahajovaná výstava Historické cukrárny a též žáci Střední školy v Jeřabinové ulici, kteří přispějí dobrotami. Akci odstartuje 16. hodina.

Postřehy z Martiniku: Tady je pozdravem polibek na líčko

Škola. Každé ráno projdeme bránou a pod přístřeškem už nás vítají někteří pracovníci. Naposledy se pokochám obrovským výhledem na nekonečné moře a pak už se jen zařadím do davu. Všichni se loudavým krokem přesunují do budov. Všechno se to ještě zdržuje neustálým zdravením.

Postřehy z Martiniku: Tady je pozdravem polibek na líčko

/SERIÁL TÝDENÍKU/ Škola. Každé ráno projdeme bránou a pod přístřeškem už nás vítají někteří pracovníci. Naposledy se pokochám obrovským výhledem na nekonečné moře a pak už se jen zařadím do davu. Všichni se loudavým krokem přesunují do budov. Všechno se to ještě zdržuje neustálým zdravením.

Velvarští žáci vyráběli zmrzlinu

Velvary – Jak se dá v chemické laboratoři vyrobit lahodná zmrzlina, vytvořit dým bez ohně, případně nechat vznášet předměty ve vzduchu, předvedly tento týden žákům Základní školy ve Velvarech studentky Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze.

Svátek milovníků lahůdek už se blíží

Jihlava - Letošními festivalovými kategoriemi, podle kterých podniky vybírají pokrmy do nabídky, jsou celkem tři s názvy To jste ještě nejedli, Ctíme tradiční recepty a zvyklosti a Láska prochází žaludkem.

Na zámku v Ratibořicích už slavili Vánoce

Ratibořice - „Polévka bude česká silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Předkrmem pak bude račí nákyp a aspik s husičkou v rosolu na německý způsob, dále štika dle paní mlynářky, anglický rostbíf, šunka, pečený bažant podávaný se špekovými knedlíčky a s červeným zelím, římský punč a na závěr dezerty, jako například vídeňský štrůdl, vánoční štola, cukroví, ovoce, vanilková a oříšková zmrzlina," představuje štědrovečerní tabuli pro princeznu Bathildis, prince Viléma a hosty vrchní zámecká kuchařka Róza.

Na zámku v Ratibořicích se slavily Vánoce

Ratibořice - „Polévka bude česká silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Předkrmem pak bude račí nákyp a aspik s husičkou v rosolu na německý způsob, dále štika dle paní mlynářky, anglický rostbíf, šunka, pečený bažant podávaný se špekovými knedlíčky a s červeným zelím, římský punč a na závěr dezerty, jako například vídeňský štrůdl, vánoční štola, cukroví, ovoce, vanilková a oříšková zmrzlina," představuje štědrovečerní tabuli pro princeznu Bathildis, prince Viléma a hosty vrchní zámecká kuchařka Róza.

Na zámku v Ratibořicích se slavily Vánoce

Ratibořice - „Polévka bude česká silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Předkrmem pak bude račí nákyp a aspik s husičkou v rosolu na německý způsob, dále štika dle paní mlynářky, anglický rostbíf, šunka, pečený bažant podávaný se špekovými knedlíčky a s červeným zelím, římský punč a na závěr dezerty, jako například vídeňský štrůdl, vánoční štola, cukroví, ovoce, vanilková a oříšková zmrzlina," představuje štědrovečerní tabuli pro princeznu Bathildis, prince Viléma a hosty vrchní zámecká kuchařka Róza.

Čím je ananas prospěšný našemu tělu?

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Banán má řadu blahodárných vlastností

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Kiwi vykryje denní potřebu vitamínu C

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Růže, která se tříští na kusy? Moderní chemie ví, jak na to

Kralupy nad Vltavou - Jedna z učeben Střední odborné školy a středního odborného učiliště v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku se proměnila v pokusnou laboratoř. Obsadili ji studenti Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, aby svým mladším kolegům ukázali, jak může být chemie zábavná a zajímavá.