Kralupy nad Vltavou - Jedna z učeben Střední odborné školy a středního odborného učiliště v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku se proměnila v pokusnou laboratoř. Obsadili ji studenti Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, aby svým mladším kolegům ukázali, jak může být chemie zábavná a zajímavá.
Kralupy nad Vltavou – Jedna z učeben kralupské střední odborné školy a středního odborného učiliště se v úterý proměnila v pokusnou laboratoř. Obsadili ji totiž studenti Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Mirek a Mirka, aby svým mladším kolegům ukázali, jak může být chemie zábavná a zajímavá.
Prostějov – Netradiční a zábavnou hodinu chemie zažili ve středu studenti Reálného gymnázia a základní školy v Prostějově, ke kterým zavítali zkušení chemici. V Hodině moderní chemie pod vedením dvou studentek Vysoké školy chemicko-technologické v Praze zjistili, jak se vyrábí zmrzlina či náplň do hasícího přístroje, jaké triky používají kouzelníci, že je mražená kytka křehčí než nejtenčí porcelán či co všechno se dá dělat s kapalným dusíkem.
Ústí n. L. - Do mísy, ve které je smetana, cukr, vanilková příchuť a černé potravinářské barvivo, nalije Jana Maredová kapalinu z polystyrenové konvice. Z mísy se začne kouřit a její kolega usilovně míchá. Po několika sekundách to jde ztuha a může se dětí, které vše sledují, zeptat: „Kdo chce zmrzlinu?" Její výroba za použití tekutého dusíku byla blesková.
Ústí n. L. - Do mísy, ve které je smetana, cukr, vanilková příchuť a černé potravinářské barvivo, nalije Jana Maredová kapalinu z polystyrenové konvice. Z mísy se začne kouřit a její kolega usilovně míchá. Po několika sekundách to jde ztuha a může se dětí, které vše sledují, zeptat: „Kdo chce zmrzlinu?" Její výroba za použití tekutého dusíku byla blesková.
Jaroměř /FOTOGALERIE/ - O tom, že chemie nejsou jen nudné vzorečky, přesvědčily studenty jaroměřského gymnázia dvě studentky Vysoké školy chemicko-technologické z Prahy (VŠCHT). Na gymnázium přijely s ukázkou hodiny moderní chemie, ve které se snažily předvést, že tento obor je i zábavný a má využití všude v praktickém životě, zkrátka že chemie je i zajímavá.
Los Angeles – V Los Angeles zahájila provoz restaurace, která se pyšní tím, že je první v Americe, která sází na záchodovou tématiku. Kdokoli, koho láká představa, že své jídlo může konzumovat na záchodové míse, tak má šanci vyzkoušet si koncept, který byl do USA dovezen z Asie, napsala agentura AFP.
Zlín – /ROZHOVOR/ Poprvé od svého přesunu do Juventusu Turín se fotbalista Roman Macek podíval domů. Zlínský talentovaný středopolař využil reprezentační přestávku před srazem národního týmu U17 pro nadcházející kvalifikaci o účast na mistrovství Evropy nejen k plnění školních povinností, ale také k návštěvě mistrovského utkání druholigových ševců i zlínské mládežnické akademie, odkud se v létě prosadil do italského velkoklubu.
Jihlava - Drzost podomních prodejců nezná mezí. I přes vyhlášku, která v Jihlavě podomní a pouliční prodej zakazuje, jihlavská městská policie zaznamenala několik desítek případů porušení této vyhlášky. Ta v krajském městě Vysočiny platí od poloviny srpna.
Švestky sice obsahují malé množství vitaminů, zato ale mají hodně draslíku a jiných prospěšných látek. Bělavý povlak na slupce chrání ovoce před napadením hnilobou a před vyschnutím. Snadno se dá smýt. Švestky jsou známou surovinou pro výrobu slivovice, povidel, výborné jsou do ovocných knedlíků a moučníků, ale hodí se i při přípravě masových pokrmů.
Vstiš – Na konci minulého měsíce, 29. či 30. září, ukradl zatím neznámý zloděj v jihoplzeňské Vstiši u Dobřan přívěsný vozík. Ne však ledajaký, nýbrž vozík s nástavbou na prodej zmrzliny a také se zařízením.
Praha – Praha potřebuje rychlodráhu z letiště na hlavní nádraží. Měla by také soustředit hazard a prostituci v jednom místě. Myslí si to šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který se v pátek na mítinku na pražském Staroměstském náměstí snažil voliče přilákat i na zmrzlinu, kterou sám točil.
Praha – Praha potřebuje rychlodráhu z letiště na hlavní nádraží. Měla by také soustředit hazard a prostituci v jednom místě. Myslí si to šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který se dnes na mítinku na pražském Staroměstském náměstí snažil voliče přilákat i na zmrzlinu, kterou sám točil.
Žďár nad Sázavou - Lidé, kteří stále ještě mají v paměti neslavný farmářský trh, který se na žďárském náměstí uskutečnil před třemi lety, byli včera spokojeni. Ve stáncích byly lákavě vystaveny sýry, uzeniny, čerstvé pečivo, zelenina a ovoce, koření, med a výrobky z něj, marmelády, pečené čaje a řada dalších potravin a produktů. V nabídce byl rovněž nejen kozí sýr nebo jogurt, ale také kozí zmrzlina.
Liberecko /ROZHOVOR/ - Nejprestižnější ocenění pro barmana vyhrál koktejlem, do kterého zamíchal i rebarboru z babiččiny zahrádky. A dal mu její jméno.
Brno – Zmrzlina z dusíku, hasičská cisterna nebo roboti. To všechno můžou Brňané od pátku vidět na Festivalu vědy v parku na Kraví hoře. Zájemci si mohou sami vyzkoušet nejrůznější pokusy, které pro ně organizátoři festivalu připravili. Program si pro návštěvníky nachystala i Mendelova univerzita v Brně.
Brno /INFOGRAFIKA/ - Rozzuřeného grizzlyho lidé dnes a zítra uvidí na brněnské Kraví hoře. Nemusí se ale bát, že je napadne divoké zvíře. Tak se totiž jmenuje chemický pokus, který je součástí Festivalu vědy.
Brno /INFOGRAFIKA/ - Rozzuřeného grizzlyho lidé dnes a zítra uvidí na brněnské Kraví hoře. Nemusí se ale bát, že je napadne divoké zvíře. Tak se totiž jmenuje chemický pokus, který je součástí Festivalu vědy.
Frýdek-Místek - Začala už opravdu burčáková sezona? Názory na to se trochu různí, jisté však je, že lidé, kteří mají tento nápoj v oblibě, se nejpozději příští týden dočkají.
Ostrava - Ani u jednoho z jedenačtyřiceti vzorků zmrzlin, které podrobili laboratorním zkouškám moravskoslezští hygienici, nebyli prokázáni původci alimentárních onemocnění, jako jsou například salmonely, stafylokoky či listerie.
Frýdek-Místek - Začala už opravdu burčáková sezona? Názory na to se trochu různí, jisté však je, že lidé, kteří mají tento nápoj v oblibě, se nejpozději příští týden dočkají.
Ostrava - Ani u jednoho z jedenačtyřiceti vzorků zmrzlin, které podrobili laboratorním zkouškám moravskoslezští hygienici, nebyli prokázáni původci alimentárních onemocnění, jako jsou například salmonely, stafylokoky či listerie.
Žlutava – Na předválečnou dobu a následující roky až do šedesátých let minulého století se tentokrát zaměřili pořadatelé dalšího ročníku Setkání přátel historické techniky. Konalo se v sobotu na farmě ve Žlutavě a své historické skvosty tam návštěvníkům ukázalo na padesát účastníků.
Rychnovsko – Na některých místech měl začátek školního roku ještě slavnostnější nádech než jinde. Tak tomu bylo i v Olešnici v Orlických horách, kde se po čase dočkali obnovení vlastní samostatné základní školy.
Janovice nad Úhlavou - Konec prázdnin se v Janovicích nad Úhlavou rozhodli ozdobit sladkou tečkou v podobě nanuků a zmrzlin, kterých bylo ve sportovní hale spousta.
Doksy - Na jižních svazích Klůčku se výborně dařilo vinné révě, píše se v historických materiálech o Doksech v době 19. století. Dnes tu sice vinice nenajdeme, ale milovníci dobrého vína si i tak mohou u Máchova jezera přijít na své.
Doksy - Na jižních svazích Klůčku se výborně dařilo vinné révě, píše se v historických materiálech o Doksech v době 19. století. Dnes tu sice vinice nenajdeme, ale milovníci dobrého vína si i tak mohou u Máchova jezera přijít na své.
Havlíčkův Brod - Kšeft je kšeft, a tak přímo v Havlíčkově Brodě je nyní v horkém létě možnost koupit si točenou zmrzlinu, malá porce za patnáct, velká za třicet, přímo pod firemním štítem prodejny „Maso – uzeniny".
Koryčany – Do stánku s občerstvením na Koryčansku se v noci na úterý vloupal neznámý pachatel. Nejprve překonal vstupní dveře a poté ukradl stroj na výrobu točené zmrzliny a automat na kávu. Hodil se mu také kompresor k pultovému výčepu.
Velké Karlovice /ROZHOVOR/ - K létu neodmyslitelně patří grilování a posezení u dobrého jídla pod širým nebem. Tuto pohodu po celé léto nabízí návštěvníkům hotel Horal ve Velkých Karlovicích.
Kladensko - Spalující horko posledních týdnů sice už poněkud polevilo, ovšem letní počasí stále láká lidi do cukráren k chladivému osvěžení. Zmrzliny vařené podle tradičních receptur jsou zárukou kvalitního mlsání.
Velké Karlovice /ROZHOVOR/ - K létu neodmyslitelně patří grilování a posezení u dobrého jídla pod širým nebem. Tuto pohodu po celé léto nabízí návštěvníkům hotel Horal ve Velkých Karlovicích.
Mladá Boleslav - Cukrárna a kavárna na Míráku má otevřeno krátce přes rok. Za tu dobu spolumajitel Lukáš Bednář především zjistil, jak to v takovém podniku funguje.
Opava /ANKETA, DOPLNĚNO/ – Překvapí už to málokoho. Předloni byla z koule krychle, loni bomba a letos? Zmrzlina. K letošnímu tropickému počasí vyloženě sedí.