Kreativ

ŠTÍTEK: žraloci

Lidi v Dubrovníku vyděsila ploutev nad hladinou. O žraloka ale nešlo. Ilustrační foto

Usídlil se u Dubrovníku žralok? Ploutev nad hladinou patří vzácnému tvoru

Velké diskuze vzbudilo video, které před pár dny sdílel uživatel Instagramu a převzala jej některá chorvatská média. Nedaleko chorvatského Dubrovníku na něm zachytil podivnou ploutev protínající hladinu Jaderského moře. Podle všeho se však nejedná o žraloka, ale o vzácného plachetníka štíhlého.

Velká modrá díra je  turisticky velmi atraktivním místem.

Kouzlo cestování: Do díry plné žraloků i wellness naháčů

Polské Maledivy jsou zdarma a jen kousek od našich hranic. Věděli jste, že na dně Velké modré díry leží stále dvě lidská těla? Znáte český Balaton jen hodinu jízdy od Prahy? Víte, že v tropickém ráji s vodním parkem mají i plameňáky? A proč do obřího wellness smí jen naháči? Tato témata v rubrice cestování jsou mezi těmi, která vás letos zaujala nejvíc.

Stávající sochy v parku Komenského ve Zlíně nahradí koně a jezdec z bronzu; listopad 2023

Sochy šelem a žraloků v Komenského parku ve Zlíně nahradí koně a jezdec z bronzu

Soubor bronzových šelem, žraloků a stylizovaných lidských postav, díla pražského sochaře a vysokoškolského pedagoga Michala Gabriela, nahradí po dvou letech v parku Komenského jeho nové sochy. Gabriel tentokrát představí tři bronzové plastiky samostatných koní a jednu jezdeckou figuru. Zlínští radní o tom rozhodli v pondělí 6. listopadu s tím, že umělec zapůjčí městu sochy opět zdarma.

Luboš Blaha ze Dvora Králové nad Labem získal do své Galerie minerálů kostru pravěkého mosasaura ze západní Sahary.

Kostru požírače žraloků má Leonardo DiCaprio a teď i sběratel ze Dvora Králové

/FOTO, VIDEO/ Hollywoodský herec Leonardo DiCaprio koupil v roce 2018 od slavného kolegy Russella Crowa lebku pravěkého podmořského tvora mosasaura, kterou mu o deset let dříve prodal. Crowe ji tehdy koupil svým dětem, ale po rozvodu prodával cennosti ze své sbírky a došlo i na mosasaura. Tak doputoval zpátky k DiCapriovi. Jiná kostra pravěkého mořského plaza, a to dokonce kompletní, se teď dostala do Česka. K vidění je od soboty ve Dvoře Králové nad Labem.

Nedávné zprávy o útocích žraloků řadu lidí vyděsily

Těmto plážím se raději vyhněte. Kvůli žralokům jsou jedny z nejnebezpečnějších

Na newyorské pláži Rockaway napadl v srpnu žralok ženu. Zaútočil na její stehno, ze kterého jí ukousl velkou část svaloviny. Hned po vytažení z vody jí plavčíci dali první pomoc. Následně ji záchranáři převezli do nemocnice a stabilizovali její stav, informovala americká televize NBC News.  Deník při této příležitosti přináší souhrn lokalit, ve kterých jsou útoky žraloků nejčastější.

Ivana Chýlková a Šárka Krausová v Osadě 2

Co uvidíme na obrazovce o víkendu: Seriál Osada, žraloky a dort pro ČT art

Víkend bude na televizní obrazovce ve znamení oslav a návratů. Přiťukneme si na desáté narozeniny kanálu ČT art, druhou řadou se vrátíme mezi hrdiny oblíbené Osady, rozjedeme to znovu s Muži v černém a připomeneme si období Nového Hollywoodu, kdy se točily skvělé bijáky. Jeden z nich, Vysvobození, má svou sílu dodnes. Přesvědčte se sami. 

Umělecká rekonstrukce útoku megalodona na dvě menší velryby Eobalaenoptera

Megalodoni byli superpredátoři. Už v děloze požírali své sourozence

Obří žralok je zpět. Pět let po filmu Meg, v němž herec akčních filmů Jason Statham bojoval s obrovským prehistorickým žralokem, přichází pokračování Meg 2: Příkop. Bez ohledu na to, co si diváci o snímku myslí, tvor, kterého zobrazuje, byl kdysi opravdu takový. Vyhynulí žraloci megalodonové byli ve své době nejlepšími mořskými predátory a byli pravděpodobně děsivější než cokoli, co si vymyslel Hollywood, napsal server BBC News.

Tuňák obecný.

Žralok z lodi a štikozubec v noci. Jadran je místem stvořeným pro rybáře

Nejen koupání a dobré víno. Chorvatsko je také skutečným rájem pro milovníky rybaření. Se svými více než tisíci ostrovy a jasně modrými vodami láká rybáře z celého světa. Země je totiž domovem mnoha druhů ryb sladkovodních i mořských. Kromě v Česku obligátních kaprů tam nadšenci narazí na tuňáky, makrely, žraloky či kanice.

Rozmanitý svět člověku převážně neškodných žraloků fascinuje vědce natolik, že za posledních čtyřicet let rozšířili okruh jejich známých druhů o čtyřicet procent.

Monstra z hlubin dostávají jména. Vědci za 40 let objevili stovku nových žraloků

Čím hlouběji zamíří, tím více mořských predátorů objeví. Rozvoj hlubokomořského bádání i pečlivá práce se sbírkami pomohla vědcům výrazně zvýšit počty popsaných druhů žraloků. Nově objevených paryb, které člověka fascinují i děsí, od osmdesátých let minulého století přibylo v badatelských záznamech 140. Zatím poslední doplnili výzkumníci u pobřeží Austrálie a Afriky.

Nedávné zprávy o útocích žraloků řadu lidí vyděsily

Žralok? Nic neobvyklého. Deník přináší přehled míst, kde predátora viděli

Část Čechů, kteří v těchto dnech odjíždí na prázdninové dovolené, znervóznila v poslední době řada zpráv o žralocích. Těch v uplynulých týdnech viděli více například v oblastech okolo Španělska. Odborníci na jednu stranu uvádí, že mořský predátor v pobřežní oblasti není nic neobvyklého, na druhou stranu ale stále platí, že nebezpečí útoku je dle statistik přinejmenším v Evropě mizivé.

Velký bílý žralok. Ilustrační snímek

Ploutev na hladině je mýtus. Žralok zaútočí jako torpédo, říká hydrobiolog

Útok žraloka na ruského turistu v egyptském letovisku Hurghada na začátku června vyvolal mezi lidmi paniku. Někteří kvůli obavám zrušili letní dovolenou rovnou, další hodnotí rizika koupání v moři a nastudovávají zaručené tipy, jak se žralokům ubránit. Zbytečně. „Žralok je vrcholový predátor, a pokud se rozhodne zaútočit, je to ruská ruleta. Oběti jsou jednoduše ve špatný čas na špatném místě. Jedinou zaručenou obranou je výběr destinace, kde je riziko, že žraloka potkáte, minimální,“ míní hydrobiolog z Biologického centra Akademie věd ČR Martin Čech.

Žralok bílý. Ilustrační foto

Kroužil tiše kolem, pak jí přerval tělo. Děsivých útoků žraloka má historie víc

Smrtící útok žraloka v Egyptě před týdnem a další útok na Bahamách, při němž přišla zkušená potápěčka o nohu, vyvolaly velkou mezinárodní pozornost. Je třeba zdůraznit, že žraloci napadají lidi jen vzácně a daleko větší nebezpečí hrozí jim od lidí než naopak. Na druhé straně zná historie i případy, kdy se útok žraloka proměnil v opravdovou noční můru. Od jednoho takového uplyne brzy 40 let.

Žralok bílý

Strach nejen v Hurghadě. Jak přežít útok žraloka? Držet oční kontakt, necákat

Děsivý útok žraloka v oblíbeném turistickém letovisku Hurghada v Egyptě rozpoutal vášnivé debaty o tom, co by v takovém případě měl člověk dělat. Má šanci útok přežít? Zvíře před zraky svědků ve čtvrtek odpoledne napadlo mladého muže a po krátkém souboji jej stáhlo pod hladinu. Mladík původem z Ruska incident nepřežil. Jeho přítelkyni se podařilo doplavat na břeh. 

Útok žraloka, ilustrační foto.

Žralok v egyptské Hurghadě zabil mladého Rusa. Brutální útok natočily kamery

V oblíbeném turistickém letovisku Hurghada v Egyptě opět zabíjel žralok. Zvíře před zraky svědků ve čtvrtek odpoledne napadlo mladého muže a po krátkém zápasu jej stáhlo pod hladinu. Mladík původem z Ruska incident nepřežil, jeho přítelkyni se podařilo dostat na břeh. Žraloka už místní úřady odchytily.

Liger platí za největší kočku na světě. Může vážit až 400 kilogramů

Pizzly, liger, dzo či beefalo. Bizarní křízenci vznikají náhodou i záměrně

Křížení odlišných druhů zvířat sice zdánlivě odporuje přírodním zákonům, přesto je možné. Někdy se taková zvířata zkříží náhodně, jindy jim pomohou lidé. Výsledky jsou mnohdy poněkud bizarní a nejednou vedou do slepé uličky. Občas se však nový hybrid úspěšně ujme, a pokud je zvířecí kříženec skutečně životaschopný, umí vědcům zamotat hlavu a lidem zkomplikovat život.

Kovozoo ve Starém Městě se může díky tvořivým lidem a uměleckým kovářům rozrůst o další zvířata.

V KOVOZOO Staré Město pokřtí o Dnu Země šestimetrového žraloka

Čtrnáctý ročník celosvětového Dne Země se v sobotu 22. dubna odehraje ve Starém Městě. Děti, jejich rodiče a prarodiče si od 10 do 18 hodin mohou projít areál tamního Recyklačního ekologického centra – REC Group a KOVOZOO a jejich pozornosti jistě neunikne tradiční Ekoolympiáda, cesta do pravěku, tanec bagrů nebo třeba atraktivní hudební produkce.

Žralok ve východočeském moři Rozkoš.

Čelisti ve východočeském moři. Rybáři nahazují udice, kapři se třesou v rákosí

Ve vodní nádrži Rozkoš, která je osmou největší přehradou v České republice, spatřili rybáři neobvyklou ploutev nad hladinou. Podle fotografií je jisté, že se jedná o žraloka. Je pravdou, že se vodnímu dílu u České Skalice sice přezdívá východočeské moře, dosud se tu proháněli pouze kapři, cejni, sumci a další sladkovodní ryby. Výskyt žraloka je doslova senzací. 

Paddleboarding na moři, ilustrační foto.

Mladý pár odneslo moře. Ve vodách plných žraloků několik dní bojoval o život

O velkém štěstí mohou mluvit manželé z Austrálie. Jejich výlet na paddleboardech se stal noční můrou, když je zachytil silný mořský proud a odnesl daleko od pobřeží opuštěného ostrova. Jen díky shodě náhod se je po třech dnech podařilo zachránit místním rybářům. Podle nich je i zázrak, že se nestali kořistí žraloků, kterých  v tamních vodách žije mnoho.