Kreativ

ŠTÍTEK: zvěřina

Natáčení pořadu Česko na talíři. Na snímku kuchař Jaroslav Sapík, žokej Josef Váňa a moderátorka pořadu Daniela Šinkorová.

Chyše byla na talíři, uvařili místní lidé i slavný žokej Váňa

Chyše - Televizních kamer, reflektorů i české kuchyně si užili lidé v Chyši na Karlovarsku. Tam se konalo natáčení dalšího dílu populárního televizního pořadu Česko na talíři. Speciálním hostem byl žokej Josef Váňa, který se učil vařit buřtguláš z koňského salámu.

Farmářské trhy v Mlýnské strouze v Plzni

Farmářské trhy nabídly i pomlázky

Plzeň – Dva muži stojí před stánkem nabízejícím zvěřinu. Jeden ochutnává kolečko klobásy. „Je v tom namíchané maso z jelena s vepřovým, aby to nebylo tak suché,“ vysvětluje mu prodejce. Muž se uznale zatváří: „Tak jelena jsem ještě neměl.“

Před více než rokem při prvním hlavním líčení obžalovaný stomatolog v soudní síni zkolaboval a zranil se na hlavě.

Zubař obžalovaný ze zneužití dětí si vyslechne rozsudek v pondělí

Benešov - Okresní soud v Benešově ukončil dokazování v případu stomatologa obžalovaného z pohlavního zneužívání dětských pacientů. Rozsudek vyřkne v pondělí. Obžalovanému lékaři hrozí až deset let vězení. Žalobkyně jej viní z toho, že osahával jedenáctiletou pacientku a dvě sedmiletá dvojčata, dívku a chlapce.

Ilustrační foto

Národní házenkáři hrají finále

Plzeňsko – O víkendu vyvrcholí zimní halová sezona národních házenkářů.V Bílovci se totiž uskuteční finálové turnaje mužů i žen 38. ročníku Českého poháru.

Před více než rokem při prvním hlavním líčení obžalovaný stomatolog v soudní síni zkolaboval a zranil se na hlavě.

Zubař obžalovaný ze zneužití dětí si vyslechne rozsudek v pondělí

Benešov – Okresní soud ve čtvrtek  ukončil dokazování v případu stomatologa obžalovaného z pohlavního zneužívání dětských pacientů. Rozsudek vyřkne v pondělí. Obžalovanému lékaři hrozí až deset let vězení. Žalobkyně jej viní z toho, že osahával jedenáctiletou pacientku a dvě sedmiletá dvojčata, dívku a chlapce.

Hodonínská radnice.

NA VÝSTAVU DO MUZEA: Na trhu v Hodoníně se prodávali i raci

Hodonín - Ke zboží, které neodmyslitelně patřilo v Hodoníně na denní a týdenní trh, náležela drobná hospodářská zvířata, jako králíci, drůbež, holubi, a také ryby a raci. Prodavači i kupující museli být při prodeji a koupi tohoto druhu zboží zvlášť opatrní a živá zvířata měli zakázáno zbytečně týrat. Týrání zvířat pak bylo trestáno podle platných předpisů.

Ilustrační foto

Myslivci musí každé ulovené zvíře označit plombou

Brno – Myslivci musejí každý kus spárkaté zvěře bezprostředně po ulovení označit plombou. Nesmí tomu předcházet žádná manipulace nebo prodlení, potvrdil v nezvyklém sporu Nejvyšší správní soud (NSS).

Předseda hodnotitelské komise Petr Šimčík (vpravo) měří toulce muflona. Trofej dosáhla na zlatou medaili.

Výstava loveckých trofejí

Bruntál - O početních stavech a kvalitě zvěře v našem regionu vypovídá nejen únorové sčítání, ale také březnová celo- okresní přehlídka loveckých trofejí.

Ilustrační foto.

Malá cena Monaka: Na trase nejrychleji Zvěřina

Slatiňany - Klub rekreačních běžců Chrudim uspořádal již 272. Malou cenu Monaka. Byla to letošní druhá a zároveň také poslední zimní, protože ta příští se poběží  za měsíc už na jaře, což je jistě radostná perspektiva.

Učenka oboru servírka Klára Soukupová servíruje zákazníkovi Myslivecký guláš s knedlíkem.

HLASUJTE: Guláš hravě porazil smažáka

Ústí nad Labem - Místo vína rum. V objednávkách hostů poráží i favorita českých restaurací smažák. Výrazné aroma jalovce dává jídlu neopakovatelnou chuť. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen podle čtenářů Ústeckého deníku.

Ples. Ilustrační foto

Ples myslivců v Dětkovicích ozdobí volba krásné Diany

Prostějovsko – Plesovou premiéru budou mít v sobotu v Dětkovicích. První myslivecký ples Honebního společenstva Určice-Myslejovice láká na bohatou mysliveckou tombolu, kančí guláš, jelení řízky, ale i volbu „miss“ „Nejkrásnější dívka získá korunku a šerpu s nápisem Diana plesu,“ doplnil Jiří Krbeček z honebního společenstva, jemuž bude v dětkovickém sále vyhrávat skupina Stofka.

V nižších polohách Slovácka neztěžoval chůzi s léčebným krmivem v terénu rozbředlý sníh jako v loňském roce, takže do revíru mohli vyraz auty.

Lov divočáků je dočasně omezený. Jsou totiž pod prášky

Slovácko /FOTOGALERIE/ - Celkem 41 metráků speciálního krmiva s léčebnými účinky roznesli nebo rozvezli o víkendu myslivci do krmelců v honitbách Slovácka. Cílem akce bylo ochránit veškerou spárkatou zvěř před vnějšími i vnitřními parazity.

Myslivecký ples uspořádalo v sobotu 28. ledna v Jezernici místní myslivecké sdružení Mezihoří. Z kuchyně voněly zvěřinové speciality a v sále zněly myslivecké songy.

Myslivecký ples v Jezernici přilákal desítky tanečníků

Jezernice – /FOTOGALERIE/ Už troubějí, na horách jelení a další myslivecké songy nechyběly na mysliveckém plese v Jezernici. Ten v sobotu 28. ledna uspořádalo v Domě kultury a sportu místní myslivecké sdružení Mezihoří, které sdružuje celkem čtyři obce z Hranicka a Přerovska.

Ilustrační foto.

Pytlák pověsil zvěř na stromy, navíc v době hájení

Butov - Nechutný případ pytláctví řeší tachovská kriminálka. V okolí Butova totiž zatím neznámý pachatel ulovil čtyři kusy lesní zvěře. Ulovenou zvěř v lese vyvrhl, oddělil spodní i horní část běhů a u tří kusů oddělil i hlavy.

Ilustrační foto

Pytlák pověsil zvěř na stromy

Butov – Nechutný případ pytláctví řeší tachovská kriminálka. V okolí Butova totiž zatím neznámý pachatel ulovil čtyři kusy lesní zvěře. Případ se stal v noci z neděle na pondělí. Policie o něm ale informovala až ve čtvrtek.

Ilustrační foto

Mírná zima svědčí lesní zvěři

Pelhřimovsko – Zatím nejteplejší zima za posledních 33 let. Přesně tak charakterizují letošní průběh nejchladnějších měsíců v roce meteorologové z observatoře v Košeticích.

Jeleni na pozorovacím místě Beranky u Srní, ilustrační foto

Jeleny v národním parku stříleli i lidé z ministerstva

Šumava – Téměř sedm set jelenů bylo vloni uloveno na území Národního parku Šumava (NPŠ). Některé z nich si mohli zdarma zastřelit pracovníci ministerstva životního prostředí, kteří tak získali cennou trofej, za niž by jinde zaplatili desítky či dokonce stovky tisíc korun.

V Kladrubech se konal Myslivecký ples.

Myslivci plesali v kulturáku

Kladruby – Myslivci ze sdružení Výrov uspořádali v sobotu v Kladrubech ples. „Máme plný sál. Táhne zvěřina v tombole,“ řekl s úsměvem Václav Havránek, hlavní pořadatel. „Ples jsme připravovali asi měsíc,“ dodal. K tanci a poslechu hrála skupina Triangl. Dále myslivci budou letos pořádat dětský den a pro nájemce honiteb grilovat prase.

Slepý Míša v lyském útulku

Šílený příběh oslepeného psa, někdo mu vydloubl oči

Nymbursko - Lidský hyenismus na straně jedné a naopak otevřené srdce a touha pomoci zoufalému zvířeti na straně druhé.To jsou základní prvky příběhu, který je doslova a dopísmene šokující. V jakém smyslu, o tom nechť si čtenář udělá úsudek sám.

Ilustrační fotografie

Na Velkobítešsku opět řádili pytláci

Žďársko – Myslivci na Žďársku se nyní stále častěji setkávají s případy pytláctví. Nelegální lovci zvěře si v posledních letech oblíbili hlavně Velkobítešsko. Svědčí o tom také poslední případ z konce roku.

Ilustrační foto

Doktor Leoš Středa odpovídá

Orlickoústecko /PTEJTE SE ODBORNÍKA/ - Máte řadu nezodpovězených otázek týkajících se (zdravé) výživy, hubnutí a podobně? Zeptejte se.

Ilustrační fotografie.

Internet v tramvaji: zatím jako reklama

Brno – Připojení k internetu v tramvajích zatím zajišťují jen firmy jako reklamu. Svou vlastní wi-fi chce dopravní podnik příští rok poskytovat ve všech nových vozech.

Ilustrační foto

Festival vína vyrazil mezi své příznivce

Tábor -Milovníky vín a s ním spojených akcí potěší Táborský festival vína. Tento týden zahájil předprodej vstupenek na čtvrtý ročník, který se v Táboře na více než čtrnáct dní usadí 15. března.

Ilustrační foto

Pytláka odsoudili, teď nosí zvěři krmení

Prostějov – Zvěřina, kterou policisté zabavili pytlákovi z Kobeřic na Prostějovsku, skončila v kafilérii. „Poslali jsme na likvidaci sedmdesát kilogramů masa zvěřinového původu,“ potvrdila Jana Rennerová, mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Ilustrační foto

Výnosné honitby berou myslivcům snobové

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Téměř jedenáct tisíc myslivců s víc než třemi tisíci vycvičenými loveckými psy vyráží v těchto dnech podle posledních statistik jihomoravského krajského úřadu lovit zvěř v honitbách jižní Moravy.

Ilustrační foto

Výnosné honitby berou myslivcům snobové

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Téměř jedenáct tisíc myslivců s víc než třemi tisíci vycvičenými loveckými psy vyráží v těchto dnech podle posledních statistik jihomoravského krajského úřadu lovit zvěř v honitbách jižní Moravy.

Zvěřinové hody.

Vůně podzimu kotví v Praze do 20. listopadu

Praha - Podzim může vonět každému jinak. A stejně tak i chutnat. Třeba jako Brasato z kančího maso. Nebo jako jelení hřbet s kaštanovým pyré. Anebo jako srnčí medailonky na rozmarýnu. Možní i jako medailonky z vepřové panenky. Nebo jako pomalu dušený dančí krk.

Nedílnou součástí letošního Karlovského gastrofestivalu tvoří také mimo jiné soutěž o nejlepší valašský frgál.

Gastrofestival oslaví valašskou kuchyni

Velké Karlovice - Do zahájení vyhlášeného Karlovského gastrofestivalu zbývá už jen několik dnů. Týden věnovaný valašské gastronomii i cizokrajným lákadlům začne již v pátek slavnostní galavečeří. Hlavní program se však odehraje až o víkendu.

růže šípková

Škola vaření: šípky fungují na bacily i na libido

Jestli vás někdo v těchto dnech poslal k šípku, bylo by dobré vzít tuto větu doslova. Šípkové keře jsou ještě obsypané a takové množství vitaminů, které plané plody ukrývají, nenajdete v žádné lékárně. A kdo má rád zvěřinu nebo miluje bylinkové čaje, měl by si rychle pospíšit.