/FOTO, VIDEO/ Zvěřina je zdravá a ekologická potravina a lesy jsou zvěře plné. S touto myšlenkou se státní podnik Lesy České republiky rozhodl, že otevře středisko zpracování zvěřiny a masné výroby v Krušných horách, v obci Klíny na Mostecku. Jedná se o první zařízení tohoto druhu v zemi.
/FOTOGALERIE, VIDEA/ Osm divočáků, dva mufloni, dva jeleni, srnec, daněk, 35 bažantů a 30 kachen. Takovou tombolu měl Myslivecký spolek Hubert Malá Hraštice na svém tradičním Velkém mysliveckém plese. V místní sokolovně se pilo a tancovalo v pátek i v sobotu večer, přesto byl o ples takový zájem, že kdo si nepořídil vstupenky včas, do sálu se nedostal. Vyprodáno bylo už od prosince, přičemž předprodej místenek začal v říjnu.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ples mysliveckého sdružení Nové Dvory se v kulturním domě v Hlízově konal v sobotu 6. ledna. K tanci i poslechu zahrála kapela Tip. Začátek akce jsme navštívili s redakčním objektivem.
Začíná podzim, a to je čas, kdy se tělo před nadcházejícími sychravými a chladnými dny může posílit maso s minimem tuku a dostatkem bílkovin, vitaminů a minerálů. To je právě divočina, kterou při nadcházejících honech budou mít na stole zejména příbuzní a známí myslivců. Přitom srnčí, kančí, mufloní nebo daňčí maso se dá sehnat celoročně na celém území Pardubického kraje. Nabízí ho nejen Lesy ČR, Vojenské lesy a statky ve svých honitbách, ale i soukromníci.
V ochranném koridoru na východě Saska má dojít k vyhubení téměř veškeré populace divokých prasat. Cílem je zabránit šíření afrického moru prasat (AMP) z Polska do Německa. Rozhodnutí saské vlády může mít pozitivní dopad i na Česko. S nákazou nedaleko hranic tu bojují myslivci od loňského prosince.
Vojenské lesy a statky ČR (VLS) spustily e-shop s nabídkou zvěřiny a biohovězího masa ze Šumavy. Nabídka je určená jak domácnostem, tak i velkoodběratelům, především restauracím a cateringovým společnostem. Vedle dvou výdejních míst na Českokrumlovsku si zákazníci mohou nechat produkty dopravit také do Prahy, kde výdej nově funguje v sídle státního podniku v Dejvicích.
Druhá listopadová neděle patřila v Louce myslivcům a již šestnáctému ročníku Horňácké Svatohubertské mši v kostele Panny Marie Růžencové. Bohoslužbu celebroval P. Petr Wnuk a doprovázel místní pěvecký sbor. Po mši následoval doprovodný program před kostelem a před budovou kulturního domu. Myslivci z Horňácka přinesli jako obětní dary zvěřinu, které vévodil ulovený jelen. Děkujeme paní Jakubčíkové za dnešní příspěvek o návštěvě této akce.
Soutěž o nejlepší gulášek ze zvěřiny, poznávací stezka pro děti, ale hlavně představení myslivosti. Den s myslivci si v kempu Stříbrný rybník v Hradci Králové užily tisíce lidí. Byli jste tam také?
Cestu časem zažili o víkendu návštěvníci zámku Zbiroh. Na nových dětských prohlídkách zaměřených na vývoj gastronomie od středověku až po 20. století se hosté dozvěděli například to, že Karel IV., který Zbiroh navštěvoval, miloval zvěřinu a víno.
Každý labužník se těší na konec roku, protože na trh přichází bohatá kolekce zvěřiny. Z chuťového i výživového hlediska jde spolu s masnými produkty z certifikovaných biofarem o jedno z nejlepších mas, které je u nás k dispozici. Cesta zvěřiny na český stůl byla poměrně dlouhá a klikatá.
Se šípkovou, nebo se zelím? Divočáků je letos tolik, až některé obyvatele Hluboček přešel humor. Prasata jim škodí, kde můžou, a obec společně se správci honiteb řeší účinná opatření. V lesích sousední Libavé již zvýšili plány odlovu.
S šípkovou, nebo se zelím? Dilema, které u divočáka řeší myslivci v kultovním snímku Slavnosti sněženek. Filmová hláška se stala okřídlenou. Ne tak však samotná zvěřina. Tu Češi stále na svém talíři mají jen okrajově. A přitom právě zvěřina je v současné době o dost levnější, než „klasické“ vepřové či hovězí. A navíc je k dostání takřka u každého myslivce.
Dali byste si jelení guláš nebo kančí medailonky? Pokud nemáte v rodině myslivce, budete zvěřinu z českých luhů a hájů shánět jen těžko. Spotřeba zvěřiny se u nás, na rozdíl od okolních států, pohybuje jen kolem několika kilogramů na osobu ročně. A protipandemická vládní opatření možnost koupit čerstvou zvěřinu ještě zkomplikovala.
Dali byste si jelení guláš nebo kančí medailonky? Pokud nemáte v rodině myslivce, budete zvěřinu z českých luhů a hájů shánět jen těžko. Spotřeba zvěřiny se u nás, na rozdíl od okolních států, pohybuje jen kolem několika kilogramů na osobu ročně. A protipandemická vládní opatření možnost koupit čerstvou zvěřinu ještě zkomplikovala.
Z vlastního voliérového chovu nabízí Myslivecké sdružení z Malé Skály k prodeji bažanty v bio kvalitě. Lidé si mohou předobjednat i další druhy zvěřiny.
Nemalé finanční ztráty v souvislosti s epidemií koronaviru nyní zaznamenávají také myslivci. Důvodem jsou zavřené restaurace, které ulovenou zvěřinu od nimrodů odebírají.
Zvýšit konzumaci zvěřiny v českých domácnostech má projekt Z lesa na stůl. V porovnání s jinými evropskými zeměmi je u nás spotřeba zvěřiny mimořádně nízká.
Zkratkou rovnou na stoly jedlíků se letos ve velkém vydaly státní lesy s nabídkou masa divokých prasat, srnčího, jeleního, dančího či mufloního. Nový způsob prodeje z lesa přímo do kuchyně našel u konzumentů odezvu.
Jelen, srnec nebo divočák. Zvířata, která mohou lidé spatřit v lese a nyní i na svém talíři. Správci lesů začali lidem prodávat zvěřinu ze svých revírů.
Poté, co začali myslivci prodávat ulovenou zvěřinu přímo lidem, přišly nyní se stejnou nabídkou také státní podniky Lesy ČR a Vojenské lesy a statky ČR.
Z lesa na stůl. Tak zní název nového společného projektu Lesů České republiky a Vojenských lesů a statků. Jeho účelem je zvýšit konzumaci zvěřiny a vyvrátit mýty s ní spojené. Vznikla tak síť 65 prodejních míst po celé republice, z nichž se dvě nacházejí i na Českolipsku.
Zvýšit zájem českých spotřebitelů o konzumaci zvěřiny má společný projekt Lesů České republiky a Vojenských lesů a statků ČR – Z lesa na stůl. Oba podniky představují síť 65 prodejních míst po celé republice, kde si mohou maloodběratelé prvotřídní zvěřinu od 6. srpna koupit. Více na www.zlesanastul.cz.
Srnčí, dančí nebo divočák. To je nabídka, se kterou v rámci celostátního projektu Z lesa na stůl nově přišla litoměřická lesní správa. Lidé si předem objednanou a zaplacenou zvěřinu mohou následně vyzvednout přímo v budově bývalé lesní správy v Bílém Újezdu u Velemína.
Aleš Dočekal je myslivec každým coulem. Působí jako jednatel Okresního mysliveckého spolku Třebíč, je i předsedou mysliveckého spolku Svatoslav – Zátiší. Má proto zmapované, jak se daří kolegům v širokém okolí. Teď se řada z nich potýká s problémem, kam udat ulovenou zvěř. „Prodat zvěřinu je potíž, obvolával jsem celé okolí, z výkupen fungují jen výjimky. I ty mají ovšem výkupní ceny poměrně nízko,“ říká.
Aleš Dočekal je myslivec každým coulem. Působí jako jednatel Okresního mysliveckého spolku Třebíč, je i předsedou mysliveckého spolku Svatoslav – Zátiší. Má proto zmapované, jak se daří kolegům v širokém okolí. Teď se řada z nich potýká s problémem, kam udat ulovenou zvěř. „Prodat zvěřinu je potíž, obvolával jsem celé okolí, z výkupen fungují jen výjimky. I ty mají ovšem výkupní ceny poměrně nízko,“ říká.
Neumím to připravit, bojím se odéru, je to drahé. To jsou nejčastější argumenty, proč na českých talířích končí zvěřina jen vzácně. To by se ale mohlo změnit. Lidem začíná být dostupnější, prodej „ze dvora“ nabízejí vojenské lesy a skrze zvláštní portál i přímo myslivci v našem okolí.
Honům pořádaných v oborách pro „smetánku“ a vybranou zahraniční klientelu, patrně na delší čas odzvonilo. Uzavřením restaurací a hranic kvůli krizi kolem koronaviru, nemá ze dne na den jeden z největších zvěřinových závodů Čeko Agro v Chlumu u u Zbiroha odběratele.
Státní podnik Vojenské lesy a statky chce rapidně snížit stavy lesní zvěře kvůli klimatickým změnám a obnově lesů, zvěřinu pak bude nabízet k prodeji za atraktivní cenu mimo jiné také v odběrných místech ve Středočeském kraji. I když zvěřina je jedna z nejkvalitnějších potravin, v Česku je její spotřeba velmi nízká. Průměrně každý Čech zkonzumuje pouze asi jeden kilogram za rok.
Státní podnik Vojenské lesy a statky chce rapidně snížit stavy lesní zvěře kvůli klimatickým změnám a obnově lesů, zvěřinu pak bude nabízet k prodeji za atraktivní cenu mimo jiné také v odběrných místech ve Středočeském kraji. I když zvěřina je jedna z nejkvalitnějších potravin, v Česku je její spotřeba velmi nízká. Průměrně každý Čech zkonzumuje pouze asi jeden kilogram za rok.
Státní podnik Vojenské lesy a statky chce rapidně snížit stavy lesní zvěře kvůli klimatickým změnám a obnově lesů, zvěřinu pak bude nabízet k prodeji za atraktivní cenu mimo jiné také v odběrných místech ve Středočeském kraji. I když zvěřina je jedna z nejkvalitnějších potravin, v Česku je její spotřeba velmi nízká. Průměrně každý Čech zkonzumuje pouze asi jeden kilogram za rok.
Státní podnik Vojenské lesy a statky chce rapidně snížit stavy lesní zvěře kvůli klimatickým změnám a obnově lesů, zvěřinu pak bude nabízet k prodeji za atraktivní cenu mimo jiné také v odběrných místech ve Středočeském kraji. I když zvěřina je jedna z nejkvalitnějších potravin, v Česku je její spotřeba velmi nízká. Průměrně každý Čech zkonzumuje pouze asi jeden kilogram za rok.
Státní podnik Vojenské lesy a statky chce rapidně snížit stavy lesní zvěře kvůli klimatickým změnám a obnově lesů, zvěřinu pak bude nabízet k prodeji za atraktivní cenu mimo jiné také v odběrných místech ve Středočeském kraji. I když zvěřina je jedna z nejkvalitnějších potravin, v Česku je její spotřeba velmi nízká. Průměrně každý Čech zkonzumuje pouze asi jeden kilogram za rok.
Státní podnik Vojenské lesy a statky chce rapidně snížit stavy lesní zvěře kvůli klimatickým změnám a obnově lesů, zvěřinu pak bude nabízet k prodeji za atraktivní cenu mimo jiné také v odběrných místech ve Středočeském kraji. I když zvěřina je jedna z nejkvalitnějších potravin, v Česku je její spotřeba velmi nízká. Průměrně každý Čech zkonzumuje pouze asi jeden kilogram za rok.
Státní podnik Vojenské lesy a statky chce rapidně snížit stavy lesní zvěře kvůli klimatickým změnám a obnově lesů, zvěřinu pak bude nabízet k prodeji za atraktivní cenu mimo jiné také v odběrných místech ve Středočeském kraji. I když zvěřina je jedna z nejkvalitnějších potravin, v Česku je její spotřeba velmi nízká. Průměrně každý Čech zkonzumuje pouze asi jeden kilogram za rok.
Státní podnik Vojenské lesy a statky chce rapidně snížit stavy lesní zvěře kvůli klimatickým změnám a obnově lesů, zvěřinu pak bude nabízet k prodeji za atraktivní cenu mimo jiné také v odběrných místech ve Středočeském kraji. I když zvěřina je jedna z nejkvalitnějších potravin, v Česku je její spotřeba velmi nízká. Průměrně každý Čech zkonzumuje pouze asi jeden kilogram za rok.
Státní podnik Vojenské lesy a statky chce rapidně snížit stavy lesní zvěře kvůli klimatickým změnám a obnově lesů, zvěřinu pak bude nabízet k prodeji za atraktivní cenu mimo jiné také v odběrných místech ve Středočeském kraji. I když zvěřina je jedna z nejkvalitnějších potravin, v Česku je její spotřeba velmi nízká. Průměrně každý Čech zkonzumuje pouze asi jeden kilogram za rok.
Státní podnik Vojenské lesy a statky chce rapidně snížit stavy lesní zvěře kvůli klimatickým změnám a obnově lesů, zvěřinu pak bude nabízet k prodeji za atraktivní cenu mimo jiné také v odběrných místech ve Středočeském kraji. I když zvěřina je jedna z nejkvalitnějších potravin, v Česku je její spotřeba velmi nízká. Průměrně každý Čech zkonzumuje pouze asi jeden kilogram za rok.
Nejen med, ale také zvěřina přímo ze dvora. Myslivci chtějí svoje úlovky prodávat přímo zákazníkům bez různých prostředníků. Důvodem jsou podle nich marže výkupen. „Mezi tím, za kolik divočáka prodá myslivec a tím, za jakou se prodává v obchodě, je nepoměr,“ říká předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Janota.