Kreativ

ŠTÍTEK: zvěřina

Myslivecký spolek Hubert Malá Hraštice uspořádal v pátek a v sobotu večer v místní sokolovně tradiční Velky myslivecký ples

Malá Hraštice plesala dva dny. Vyprodáno na myslivecký bál bylo už od prosince

/FOTOGALERIE, VIDEA/ Osm divočáků, dva mufloni, dva jeleni, srnec, daněk, 35 bažantů a 30 kachen. Takovou tombolu měl Myslivecký spolek Hubert Malá Hraštice na svém tradičním Velkém mysliveckém plese. V místní sokolovně se pilo a tancovalo v pátek i v sobotu večer, přesto byl o ples takový zájem, že kdo si nepořídil vstupenky včas, do sálu se nedostal. Vyprodáno bylo už od prosince, přičemž předprodej místenek začal v říjnu.

Lesy nabízejí zvěřinu v celých kusech, nestaženou. Porcované maso lze ale sehnat u soukromých společností.

Se zelím nebo se šípkovou? Podívejte se, kde v našem kraji koupíte divočinu

Začíná podzim, a to je čas, kdy se tělo před nadcházejícími sychravými a chladnými dny může posílit maso s minimem tuku a dostatkem bílkovin, vitaminů a minerálů. To je právě divočina, kterou při nadcházejících honech budou mít na stole zejména příbuzní a známí myslivců. Přitom srnčí, kančí, mufloní nebo daňčí maso se dá sehnat celoročně na celém území Pardubického kraje. Nabízí ho nejen Lesy ČR, Vojenské lesy a statky ve svých honitbách, ale i soukromníci.

Divoké prase

Sasko vyhubí divočáky. Plán sousedů může před morem ochránit i Česko

V ochranném koridoru na východě Saska má dojít k vyhubení téměř veškeré populace divokých prasat. Cílem je zabránit šíření afrického moru prasat (AMP) z Polska do Německa. Rozhodnutí saské vlády může mít pozitivní dopad i na Česko. S nákazou nedaleko hranic tu bojují myslivci od loňského prosince.

Na e-shopu si zájemci šumavskou zvěřinu vyberou, v Praze pak vyzvednou.

Šumavskou zvěřinu vojenské lesy dopraví i do Prahy, výdejna je v Dejvicích

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) spustily e-shop s nabídkou zvěřiny a biohovězího masa ze Šumavy. Nabídka je určená jak domácnostem, tak i velkoodběratelům, především restauracím a cateringovým společnostem. Vedle dvou výdejních míst na Českokrumlovsku si zákazníci mohou nechat produkty dopravit také do Prahy, kde výdej nově funguje v sídle státního podniku v Dejvicích.

Po mši se konal doprovodný program před kostelem. Pro všechny byl připravený svařák, čaj, svatomartinské víno a pivo z místního pivovaru.

Svatohubertské mši v Louce vévodila čerstvě ulovená zvěřina. Nejvíce jelen

Druhá listopadová neděle patřila v Louce myslivcům a již šestnáctému ročníku Horňácké Svatohubertské mši v kostele Panny Marie Růžencové. Bohoslužbu celebroval P. Petr Wnuk a doprovázel místní pěvecký sbor. Po mši následoval doprovodný program před kostelem a před budovou kulturního domu. Myslivci z Horňácka přinesli jako obětní dary zvěřinu, které vévodil ulovený jelen. Děkujeme paní Jakubčíkové za dnešní příspěvek o návštěvě této akce.

Kančí panenka v ořechové krustě

Objevte kouzlo zvěřiny. Vyzkoušejte recepty nejen pro pány honiteb

Každý labužník se těší na konec roku, protože na trh přichází bohatá kolekce zvěřiny. Z chuťového i výživového hlediska jde spolu s masnými produkty z certifikovaných biofarem o jedno z nejlepších mas, které je u nás k dispozici. Cesta zvěřiny na český stůl byla poměrně dlouhá a klikatá. 

Češi zvěřinu mají na svém talíři jen okrajově. A přitom právě zvěřina je v současné době o dost levnější, než „klasické“ vepřové či hovězí.

Kilo zvěřiny teď stojí polovinu, co hovězí. Češi mu na chuť ale zatím nepřišli

S šípkovou, nebo se zelím? Dilema, které u divočáka řeší myslivci v kultovním snímku Slavnosti sněženek. Filmová hláška se stala okřídlenou. Ne tak však samotná zvěřina. Tu Češi stále na svém talíři mají jen okrajově. A přitom právě zvěřina je v současné době o dost levnější, než „klasické“ vepřové či hovězí. A navíc je k dostání takřka u každého myslivce.

Ilustrační foto

Zvěř je přemnožená. Domácí zvěřinu však v obchodech prakticky neseženete

Dali byste si jelení guláš nebo kančí medailonky? Pokud nemáte v rodině myslivce, budete zvěřinu z českých luhů a hájů shánět jen těžko. Spotřeba zvěřiny se u nás, na rozdíl od okolních států, pohybuje jen kolem několika kilogramů na osobu ročně. A protipandemická vládní opatření možnost koupit čerstvou zvěřinu ještě zkomplikovala.

Ilustrační fotografie.

Zvěř je přemnožená, domácí zvěřinu ale neseženete. Jen dovezenou ze zahraničí

Dali byste si jelení guláš nebo kančí medailonky? Pokud nemáte v rodině myslivce, budete zvěřinu z českých luhů a hájů shánět jen těžko. Spotřeba zvěřiny se u nás, na rozdíl od okolních států, pohybuje jen kolem několika kilogramů na osobu ročně. A protipandemická vládní opatření možnost koupit čerstvou zvěřinu ještě zkomplikovala.

Zajíc. Ilustrační foto.

Lesníci nabízejí zvěřinu. Na Českolipsku jsou dvě výdejní místa

Z lesa na stůl. Tak zní název nového společného projektu Lesů České republiky a Vojenských lesů a statků. Jeho účelem je zvýšit konzumaci zvěřiny a vyvrátit mýty s ní spojené. Vznikla tak síť 65 prodejních míst po celé republice, z nichž se dvě nacházejí i na Českolipsku.

Ilustrační foto.

Z lesa na stůl: Státní lesy chtějí zvýšit zájem domácností o zvěřinu

Zvýšit zájem českých spotřebitelů o konzumaci zvěřiny má společný projekt Lesů České republiky a Vojenských lesů a statků ČR – Z lesa na stůl. Oba podniky představují síť 65 prodejních míst po celé republice, kde si mohou maloodběratelé prvotřídní zvěřinu od 6. srpna koupit. Více na www.zlesanastul.cz.

Ilustrační foto.

Co s ulovenou zvěří? Myslivci na Vysočině mají problém, chybí odbyt

Aleš Dočekal je myslivec každým coulem. Působí jako jednatel Okresního mysliveckého spolku Třebíč, je i předsedou mysliveckého spolku Svatoslav – Zátiší. Má proto zmapované, jak se daří kolegům v širokém okolí. Teď se řada z nich potýká s problémem, kam udat ulovenou zvěř. „Prodat zvěřinu je potíž, obvolával jsem celé okolí, z výkupen fungují jen výjimky. I ty mají ovšem výkupní ceny poměrně nízko,“ říká.

Ilustrační foto.

Co s ulovenou zvěří? Myslivci na Vysočině mají problém, chybí odbyt

Aleš Dočekal je myslivec každým coulem. Působí jako jednatel Okresního mysliveckého spolku Třebíč, je i předsedou mysliveckého spolku Svatoslav – Zátiší. Má proto zmapované, jak se daří kolegům v širokém okolí. Teď se řada z nich potýká s problémem, kam udat ulovenou zvěř. „Prodat zvěřinu je potíž, obvolával jsem celé okolí, z výkupen fungují jen výjimky. I ty mají ovšem výkupní ceny poměrně nízko,“ říká.

Ilustrační snímek

Zvěřiny se není nutné bát. Prodej nabízí myslivci i lesy

Neumím to připravit, bojím se odéru, je to drahé. To jsou nejčastější argumenty, proč na českých talířích končí zvěřina jen vzácně. To by se ale mohlo změnit. Lidem  začíná být dostupnější, prodej „ze dvora“ nabízejí vojenské lesy a skrze zvláštní portál i přímo myslivci v našem okolí.

Pro tuny zvěřiny není uzavřením restaurací a hranic odbyt. Češi na takovou pochoutku nejsou příliš zvyklí. Nyní je však zvěřina cenově dostupná i běžným zákazníkům.

Pro zvěřinu není odbyt, stává se tak více dostupná lidem

Honům pořádaných v oborách pro „smetánku“ a vybranou zahraniční klientelu, patrně na delší čas odzvonilo. Uzavřením restaurací a hranic kvůli krizi kolem koronaviru, nemá ze dne na den jeden z největších zvěřinových závodů Čeko Agro v Chlumu u u Zbiroha odběratele.

Ilustrační foto

Státní podnik chce zvýšit zájem o zvěřinu. Kde ji v kraji koupíte?

Státní podnik Vojenské lesy a statky chce rapidně snížit stavy lesní zvěře kvůli klimatickým změnám a obnově lesů, zvěřinu pak bude nabízet k prodeji za atraktivní cenu mimo jiné také v odběrných místech ve Středočeském kraji. I když zvěřina je jedna z nejkvalitnějších potravin, v Česku je její spotřeba velmi nízká. Průměrně každý Čech zkonzumuje pouze asi jeden kilogram za rok.

Ilustrační foto

Státní podnik chce zvýšit zájem o zvěřinu. Kde ji v kraji koupíte?

Státní podnik Vojenské lesy a statky chce rapidně snížit stavy lesní zvěře kvůli klimatickým změnám a obnově lesů, zvěřinu pak bude nabízet k prodeji za atraktivní cenu mimo jiné také v odběrných místech ve Středočeském kraji. I když zvěřina je jedna z nejkvalitnějších potravin, v Česku je její spotřeba velmi nízká. Průměrně každý Čech zkonzumuje pouze asi jeden kilogram za rok.

Ilustrační foto

Státní podnik chce zvýšit zájem o zvěřinu. Kde ji v kraji koupíte?

Státní podnik Vojenské lesy a statky chce rapidně snížit stavy lesní zvěře kvůli klimatickým změnám a obnově lesů, zvěřinu pak bude nabízet k prodeji za atraktivní cenu mimo jiné také v odběrných místech ve Středočeském kraji. I když zvěřina je jedna z nejkvalitnějších potravin, v Česku je její spotřeba velmi nízká. Průměrně každý Čech zkonzumuje pouze asi jeden kilogram za rok.

Ilustrační foto

Státní podnik chce zvýšit zájem o zvěřinu. Kde ji v kraji koupíte?

Státní podnik Vojenské lesy a statky chce rapidně snížit stavy lesní zvěře kvůli klimatickým změnám a obnově lesů, zvěřinu pak bude nabízet k prodeji za atraktivní cenu mimo jiné také v odběrných místech ve Středočeském kraji. I když zvěřina je jedna z nejkvalitnějších potravin, v Česku je její spotřeba velmi nízká. Průměrně každý Čech zkonzumuje pouze asi jeden kilogram za rok.

Ilustrační foto

Státní podnik chce zvýšit zájem o zvěřinu. Kde ji v kraji koupíte?

Státní podnik Vojenské lesy a statky chce rapidně snížit stavy lesní zvěře kvůli klimatickým změnám a obnově lesů, zvěřinu pak bude nabízet k prodeji za atraktivní cenu mimo jiné také v odběrných místech ve Středočeském kraji. I když zvěřina je jedna z nejkvalitnějších potravin, v Česku je její spotřeba velmi nízká. Průměrně každý Čech zkonzumuje pouze asi jeden kilogram za rok.

Ilustrační foto

Státní podnik chce zvýšit zájem o zvěřinu. Kde ji v kraji koupíte?

Státní podnik Vojenské lesy a statky chce rapidně snížit stavy lesní zvěře kvůli klimatickým změnám a obnově lesů, zvěřinu pak bude nabízet k prodeji za atraktivní cenu mimo jiné také v odběrných místech ve Středočeském kraji. I když zvěřina je jedna z nejkvalitnějších potravin, v Česku je její spotřeba velmi nízká. Průměrně každý Čech zkonzumuje pouze asi jeden kilogram za rok.

Ilustrační foto

Státní podnik chce zvýšit zájem o zvěřinu. Kde ji v kraji koupíte?

Státní podnik Vojenské lesy a statky chce rapidně snížit stavy lesní zvěře kvůli klimatickým změnám a obnově lesů, zvěřinu pak bude nabízet k prodeji za atraktivní cenu mimo jiné také v odběrných místech ve Středočeském kraji. I když zvěřina je jedna z nejkvalitnějších potravin, v Česku je její spotřeba velmi nízká. Průměrně každý Čech zkonzumuje pouze asi jeden kilogram za rok.

Ilustrační foto

Státní podnik chce zvýšit zájem o zvěřinu. Kde ji v kraji koupíte?

Státní podnik Vojenské lesy a statky chce rapidně snížit stavy lesní zvěře kvůli klimatickým změnám a obnově lesů, zvěřinu pak bude nabízet k prodeji za atraktivní cenu mimo jiné také v odběrných místech ve Středočeském kraji. I když zvěřina je jedna z nejkvalitnějších potravin, v Česku je její spotřeba velmi nízká. Průměrně každý Čech zkonzumuje pouze asi jeden kilogram za rok.

Ilustrační foto

Státní podnik chce zvýšit zájem o zvěřinu. Kde ji v kraji koupíte?

Státní podnik Vojenské lesy a statky chce rapidně snížit stavy lesní zvěře kvůli klimatickým změnám a obnově lesů, zvěřinu pak bude nabízet k prodeji za atraktivní cenu mimo jiné také v odběrných místech ve Středočeském kraji. I když zvěřina je jedna z nejkvalitnějších potravin, v Česku je její spotřeba velmi nízká. Průměrně každý Čech zkonzumuje pouze asi jeden kilogram za rok.

Ilustrační foto

Státní podnik chce zvýšit zájem o zvěřinu. Kde ji v kraji koupíte?

Státní podnik Vojenské lesy a statky chce rapidně snížit stavy lesní zvěře kvůli klimatickým změnám a obnově lesů, zvěřinu pak bude nabízet k prodeji za atraktivní cenu mimo jiné také v odběrných místech ve Středočeském kraji. I když zvěřina je jedna z nejkvalitnějších potravin, v Česku je její spotřeba velmi nízká. Průměrně každý Čech zkonzumuje pouze asi jeden kilogram za rok.

Ilustrační foto

Myslivci se snaží prodávat zvěřinu sami. Bez prostředníků a byrokracie, tvrdí

Nejen med, ale také zvěřina přímo ze dvora. Myslivci chtějí svoje úlovky prodávat přímo zákazníkům bez různých prostředníků. Důvodem jsou podle nich marže výkupen. „Mezi tím, za kolik divočáka prodá myslivec a tím, za jakou se prodává v obchodě, je nepoměr,“ říká předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Janota.