Kreativ

ŠTÍTEK: zvěřina

Kapela Zrní.

Letošní poslední koncert Zrní je v Ústí

Ústí nad Labem - Kladenská kapela Zrní přiveze už ve čtvrtek večer od 20.00 do ústeckého Národního domu i písničku legendárního moravského písničkáře Ivana Bulise. Je to jedna z jejich novinek a my poté co ji zahraje se můžeme těšit, že ji uslyšíme i z alba.

Gastronomické jubileum.

Na zvěřinu usušili houby, šípky i jalovec

Přibyslav - Na 80. zvěřinové hody se připravuje nejstarší hostinec na horním toku Sázavy – U Kubínů na Bechyňově náměstí v Přibyslavi (založena byla v roce 1823).

Sommelier vinařství Spielberg Martin Žůrek.

Sommelier radí: Jaké víno vybrat na Vánoce?

Praha /ROZHOVOR/ - Nadcházející vánoční svátky jsou pro děti očekáváním ježíška a vánoční nadílky a pro dospělé časem setkávání s blízkými u dobrého jídla a pití. Tradičním a v Česku znovu oblíbeným nápojem je bez pochyb víno. Na to, jaké víno zvolit pro vánoční tabuli, jsme se zeptali osoby nejpovolanější, sommeliera vinařství Spielberg Martina Žůrka.

Rodina Mensdorff – Pouilly pořádala na boskovickém zámku tradiční Svatohubertské slavnosti. Příchozí viděli sokolnickou show, zbraně nebo výcvik psů.

V Boskovicích kroužil orel. Na Svatohubertských slavnostech

Boskovice – Sokolnická show, výstava historických zbraní, preparované trofeje nebo ukázky výcviku psů. Řízná dechovka Holóbkova mozeka a výtečná zvěřina. To byla hlavní lákadla sobotních Svatohubertských slavností na zámku v Boskovicích.

Obžalovaní úředník Filip Kincl (vlevo) a právník Čestmír Sekanina na Okresním soudu v Blansku.

Zdar, Čestíku. Ten paragraf rozsekáme: v kauze Kincl zazněly u soudu odposlechy

Blansko, Boskovice – Zvěřina jako dárek. Výpadky paměti, přátelské konzultace s advokátem, jak pomoci jeho klientům v maléru. A zastavená přestupková řízení. To vše zaznělo v úterý při dalším stání v kauze boskovického úředníka Filipa Kincla. U Okresního soudu v Blansku senát pokračoval s výslechem svědků a pouštěním policejních odposlechů.

Víkend v bystřickém Edenu byl hlavně o jídle.

V Edenu ochutnávali z rohu hojnosti

Bystřice nad Pernštejnem – „Tři prsty a třikrát čaj," hlásil „obsluze" v jedné z edenských chaloupek zákazník, načež kromě teplého nápoje obdržel tři useknuté prstíky s dlouhými nehty. Naštěstí pouze z lineckého těsta…

Ilustrační foto

Zvěřinu nabídnou od 20. října pražské i mimopražské restaurace

Praha - Jalovec, tymián, bobkový list a další koření provoní v příštích dnech třináct pražských a tři mimopražské restaurace v rámci zvěřinového festivalu. Pod názvem Na Divoko ho od 20. října do 4. listopadu pořádá internetový gastronomický průvodce www.restu.cz jako další ze svých sezonních gurmánských akcí.

Ilustrační foto

Při kontrolách zvěřiny našli veterináři pochybení v pěti procentech případů

Praha - Veterináři od začátku roku do začátku října zkontrolovali zvěřinu v 1200 stravovacích zařízení. Pochybení našli v pěti procentech případů, nejčastěji šlo o chybějící doklady o původu masa. Pokuty za prohřešky činily téměř 200.000 korun, sdělil dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

Soutěž ve vaření guláše, Rájecký kotlík, se před rájeckým zámkem konala už po šesté.

Rájec-Jestřebí: před zámkem bublaly zvěřinové guláše. Už po šesté

Rájec-Jestřebí /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Kdo šel v sobotu před obědem kolem rájeckého zámku, musely se mu sbíhat sliny. Kolemjdoucí totiž přes nos musela praštit vůně guláše. Aby ne. Vždyť se před zámkem konal už šestý ročník soutěže ve vaření této pochoutky. Rájecký kotlík. Na ochutnávku nakonec dorazilo patnáct set lidí. „Bydlíme kousek od zámku, tak jsme si to nemohli nechat ujít. Aspoň nemusím dnes vařit. Dali jsme si zatím pivo, počkáme, až se dovaří guláš a určitě zůstaneme i na hudební vystoupení," hlásila v sobotu před polednem Marie Radostová z Rájce, která na akci dorazila společně s manželem Josefem.

Martin Charvát

Hvězda víkendu: Přestup se rodil mezi modříny

Hostouň – Rád si dá zvěřinu, rád vyrazí i s puškou na lov do lesa. Třeba s bratry Hondlovými, dalšími náruživými nimrody. Možná tam někde mezi modříny nad střeleným divočákem se zrodila myšlenka, že si ex-ligový brankář Bohemians 1905 Martin Charvát ještě zkusí vyšší fotbalovou soutěž. A z Jenče, odkud pochází, podepsal přestup do Hostouně. Právě včas: ve chvíli, kdy se (dost vážně) zranil první gólman Filip Hňup.

Kunice - Sázava.

Sázava potřetí v řadě prohrála, tentokrát podlehla Dobříši

Dobříš – V 6. kole krajského přeboru vyjeli fotbalisté Sázavy do Dobříše, kde se chtěli pokusit odčinit prohry s Rejšicemi a Tuchlovicemi. Sázavským se to ale zejména kvůli neproměněným šancím nepodařilo a připsali si na své konto třetí prohru v řadě.

Kunice - Sázava.

Sázava si z domácí premiéry v krajském přeboru odnesla dva body

Sázava – První mistrovské utkání před domácími diváky v rámci krajského přeboru sehráli v sobotu fotbalisté Sázavy. Po vítězství v Berouně chtěla Sázava uspět i doma proti Mnichovohradišťskému sportovnímu klubu, tedy proti soupeři, kterého dva roky neporazila. Zápas nakonec rozhodly až pokutové kopy, po nichž si Sázavští připsali bonusový bod navíc.

Ilustrační foto.

V netradiční pekárně si pochutnají psi a občas i jejich majitelé

Olomouc - Sušenky z jitrnicového prejtu, švestkové jednohubky, tuňákové keksy, ale i muffiny s ovocnou náplní má ve své nabídce netradiční pekárna v Olomouci, která se jako první v širokém okolí specializuje na psy. Pekárna nemá o čtyřnohé klienty nouzi a sortiment pekařských výrobků pro mlsné psí jazýčky postupně obměňuje. Na pečených pamlscích si občas pochutnají i zvědaví majitelé psů.

Za humny chystají den knedlíků.

U sousedů bude v sobotu knedlíkový den

Linec - V Bad Leonfeldenu bude v sobotu od 11 do 16 hodin na náměstí opět „knedlíkový stůl". Kromě podávání knedlíků sladkých, pikantních či klasických se zelím bude hrát místní kapela "Bierbrezn Musi". K vrcholům má patřit prezentace „pytláckého knedle" plněného haší ze zvěřiny a představení nového vegetariánského knedlíku. Proběhne velká tombola s cenami jako pokrytí roční spotřeby knedlíků apod. Téma tohoto jídla budou zpracovávat výtvarně děti „u největšího kreslícího pultu Mühlviertlu" (OÖN). Výnos akce bude věnován podpoře mládeže místního hudebního spolku.

Ptali jsme se kuchařů: Vaříte recepty podle M. D. Rettigové?

Ptali jsme se kuchařů: Vaříte recepty podle M. D. Rettigové?

Kutnohorsko - Autorka kuchařek a národní buditelka Magdalena Dobromila Rettigová zemřela před 170 lety. Mezi její neznámější díla patří Domácí kuchařka vydaná v roce 1826. Ta vycházela ve velkých nákladech celé století. Její recepty a tipy do domácnosti, které byly určené i úplným začátečníkům, přinášejí inspiraci dodnes. Obzvlášť populární jsou její postupy nakládání a zpracování zvěřiny. Jak se však ukázalo, kuchaři pracující v restauracích v kutnohorském okresu z jejího odkazu nečerpají. V anketě někteří z nich prozradili, že od ní žádný recept nikdy nezkoušeli.

Ilustrační foto.

Fotbalisté Sázavy generálku před startem krajského přeboru zvládli

Praha – Již následující víkend odstartuje další ročník krajského přeboru. V něm bude mít Kutnohorsko zastoupení v mužstvu Sázavy. Ta sehrála v sobotu dopoledne závěrečný přípravný duel s Unionem Vršovice. Sázavští utkání rozhodli už v prvním poločase, po kterém vedli 4:1. Po změně stran přidali ještě jednu trefu a před prvním mistrovským utkáním na půdě Berouna si tak zvedli sebevědomí.

Guláše z šestnácti kotlíků provoněly Modlany

Nejlepší guláš měli myslivci

Modlany - Dřevo příjemně praskalo, počasí se po menší spršce umoudřilo a z kotlíků se linuly vůně gulášů podle duhu masa, pro které se rozhodlo šestnáct přihlášených družstev, soupeřících v uvaření nejchutnějšího kotlíkového guláše.

Ilustrační foto

Zvěřinové hody ve Vrbně

Ne každý je vášnivým nimrodem, ale je hodně takových, kteří si pochutnají rádi na zvěřině. Pro takové připravil Myslivecký spolek ve Vrbně pod Pradědem zvěřinové hody.