Kreativ

ŠTÍTEK: zvěřina

Ilustrační foto.

Zápas na hřišti ve Vícenicích se nedohrál

Třebíčsko – Nedohrané utkání přineslo 12. kolo okresního přeboru. Fotbalisté záložního mužstva Náměště-Vícenic měli 
v zápase proti Blatnici dva vyloučené hráče a odmítli pokračovat ve hře. Sudí Kudlík pak byl nucen střetnutí v 63. minutě ukončit. Rokytnice si po vítězství 
v Čáslavicích upevnila vedoucí postavení. Druhý Studenec totiž padl v Přibyslavicích a na lídra ztrácí tři body.  

V bystřickém centru Eden chystají na poslední říjnový víkend akci Roh hojnosti. „Při té budou v restauracích v panském dvoře podávány vybrané speciality z Moravy i cizozemska,“ slíbila Jana Večeřová z centra Eden.

V Edenu dostanou hosté na talíři zvěřinu i restované brouky

Bystřice nad Pernštejnem - Už podruhé si Bystřičtí připomenou bývalé majitele panského dvora dnešního centra Eden, rodinu Mitrovských. Stane se tak při akci Roh hojnosti, která odkazuje právě k zálibě šlechtické rodiny v cestování a dobrém jídle. O víkendu 29. a 30. října tak budou v panském dvoře centra Eden k ochutnání speciality z Moravy i cizozemska.

ÚSPĚŠNÍ KARATISTÉ NYMBURKA získali celkem osm zlatých, sedm stříbrných a devět bronzových medailí

Karatisté Nymburka brali osm zlatých medailí

Nymburk – Do Sportovního Centra Nymburk se sjeli nejlepší karatisté ze středních Čech, aby bojovali o tituly krajských šampiónů. Účastnili se také domácí karatisté ze Sokola Nymburk a Sokola Kolín, v jejichž režii byl celý turnaj uskutečněn. V konečné bilanci získali domácí karatisté osm zlatých, sedm stříbrných a devět bronzových medailí.

Podzimní sjezd Chrudimky

Vodáci se rozloučili s řekou

Seč – Ronovští skauti uspořádali tuto sobotu odpoledne třetí ročník podzimního sjezdu Chrudimky. Pod sečskou přehradu se tak přijelo rozloučit s vodáckou sezónou zhruba 400 vodáků ze všech koutů republiky.

Ronovší skauti před rozestavěnou klubovnou

Skauti si klubovnu postavili sami

Ronov nad Doubravou – Skautská klubovna stojí v Ronově už dvacet let a toto kulaté výročí může s místními skauty oslavit široká veřejnost tuto sobotu.

Ilustrační foto.

Po Letňanech to odnesl Písek

Havlíčkův Brod – To je jízda! Starší hokejoví dorostenci BK se vydali po středečním triumfu nad silnými Letňany, které doma přetlačili fotbalovým výsledkem těsně 1:0, do Písku.

Ilustrační foto.

Promítání pod širým nebem může být i romantické

Jičínsko – Promítání filmů v létě pod širým nebem se za poslední roky stalo jakousi tradicí. Lidé rádi uvítají změnu a film si vychutnají za svitu hvězd.Ani Jičínsko nezůstává s nabídkou této letní relaxace pozadu a letní kina u nás nabízí bohatý program.

Ilustrační foto

Opatření kvůli svalovci jsou zrušena

Českolipsko - Státní veterinární správa zrušila mimořádné opatření, které vyhlásila na konci února v souvislosti s nálezem svalovce u divokého prasete uloveného v Mařeničkách na Cvikovsku.

Ukázka pravé královské hostiny.

Zámek Loučeň chystá středověkou hostinu

Loučeň - Program oslav 700. výročí narození Karla IV. na loučeňském zámku 11. června obohatí Středověká hostina, aneb Čím se stoly prohýbaly v době Jana Lucemburského

Ilustrační foto

Studenti hotelových škol připraví hostinu jako za Karla IV.

Praha - Ryby, kaše a víno. Tak zhruba vypadala strava v době Karla IV. Na čem si pochutnával sám císař, šlechta i jeho poddaní mohou ve středu 11. května okusit i Pražané. Gastronomický zážitek pro ně připravili studenti Vysoké školy hotelové a První soukromé hotelové školy v Praze.

Šéfkuchaři ve školní jídelně ZŠ Nové Strašecí

Jídlo vařil dokonce i ředitel. Chutnalo všem

Nové Strašecí - Trochu jiný obrázek čekal na žáky novostrašecké základní školy a další strávníky ve školní jídelně základní školy. Obědy jim tu vydávali hned tři kuchaři z týmu Bidvest spolu s ředitelem základní školy Petrem Chocholou a kuchařky školní jídelny.

Jan a Tomáš Pikorovi na Přeboru Jihočeského kraje vyhráli.

Janu Pikorovi dvakrát cinklo

Jablonec nad Nisou – Benešovským judistům se na 2. kole Českého poháru i na přeboru Jihočeského kraje dařilo.

Český Národní tým kuchařů se v Moravanech na Brněnsku připravoval na podzimní kuchařskou olympiádu. Piloval soutěžní tříchodové menu.

OBRAZEM: Kuchařská olympiáda? Menu připravovali v Moravanech

Brno /FOTOGALERIE/ – Celý čtvrtek trénoval český Národní tým kuchařů v Moravanech na Brněnsku na podzimní kuchařskou olympiádu, která se uskuteční v německém Erfurtu. V moravanském gastronomickém centru připravili tříchodové menu, kterým se chtějí na světové akci vytáhnout. „V týmu je nás třináct, ale na tomto tréninku jsme jen tři. Většina z nás onemocněla. Na tréninky před olympiádou se ale ještě několikrát sejdeme," poznamenal jeden z členů týmu Pavel Minář.

Daněk. Ilustrační foto.

Ekofarem přibývá, za deset let je jich šestkrát víc

Vyškovsko – Když se Zdeněk Pehal před sedmi lety rozhodl začít v Nemojanech chovat daňky, měl jedenáct zvířat. Nyní má stádo o dvaačtyřiceti kusech. K chovu zřídil i uzenářskou výrobu a ze zvěřiny dělá rozmanité výrobky. Jeho farma je jednou ze sedmnácti na Vyškovsku, které se řadí mezi ekozemědělské. Podle údajů ministerstva zemědělství jich v regionu každoročně přibývá.

Zleva majitel Hospůdky U Fořta v Mezné na Děčínsku Jaroslav Suchánek a šéfkuchař Tomáš Medo ukazují sirup z jehličí a Fořtovy pivní lupínky, které se zařadily mezi regionální produkty Českosaského Švýcarska.

Fořtovy lupínky a sirup z jehličí lákají gurmány do Mezné

Na originální recepty vsadili v hospůdce U Fořta v Mezné nedaleko Hřenska. Hostům k pivu nabízejí Fořtovy lupínky a sirup z jehličí používají do dresinku k salátům nebo ke zvěřině. Oba produkty se zařadily mezi regionální výrobky Českého Švýcarska.

Mezi porotci byli i sami soutěžící, přičemž samozřejmě nevěděli, čí guláš právě hodnotí.

Nejchutnější guláš letos uvařil Václav Neubauer z Neratovic

Mlékojedy – Tradiční hovězí guláš, guláš ze zvěřiny, guláš s houbami či pivem nebo třeba zabijačkový guláš. Tyto a ještě třináct dalších gulášů mohli v sobotu ochutnat všichni ti, kteří přišli do mlékojedské hasičské zbrojnice, kde se konal už šestý ročník soutěže o titul Mistra guláše Guláš Open 2016.

Ilustrační foto.

„Tutlali" prominentův přestupek

Tábor – 23. listopadu 2010 se 10.20 hod. pan Václav V., tehdy šéf jednoho dopravního inspektorátu, vydal do jiného okresu, na městský úřad v Písku, za svým známým panem Františkem R., pracovníkem agendy přestupků úseku dopravy. Snažili se nejprve sami a poté i za účasti vedoucí oddělení Dany M. najít způsob, jak zajistit vyřízení přestupků inženýra Pavla D., místostarosty městečka na Budějovicku, v jeho prospěch.

Myslivci ze sdružení Jestřáb odchytávali zajíce u jičínského Kobitu.

Zajíců je málo, zato sviní je letos dost

Jičínsko – Myslivecká sdružení v regionu mají pohotovost. Právě teď probíhají hony i další myslivecké aktivity spojené s péčí o zvěř a kontrolou jejích stavů – u černé zvěře jde o redukci počtu, naopak u zajíců spíš o jeho posílení.

Zaplněná sportovní hala v Bánově hostila v sobotu 16. ledna už po jedenácté ples sv. Huberta. Ten měli pod organizační taktovkou členové Honebního spolku Bánov.

Myslivecký ples v Bánově? Zvěřina kam se podíváš

Bánov – Zaplněná sportovní hala v Bánově hostila v sobotu 16. ledna už po jedenácté ples sv. Huberta. Ten měli pod organizační taktovkou členové Honebního spolku Bánov. Na pódiu se střídala dechová hudba Drietomanka s rockovou kapelou Street 69 a s přibývajícími hodinami se tanečníky postupně plnil také parket.

Ilustrační foto

Myslivecké plesy na Přerovsku táhnou. Co láká do sálu stovky lidí?

Přerovsko – Málokteré společenské události se během plesové sezony těší takové oblibě, jako právě myslivecké bály. U některých sahá jejich tradice hluboko do minulosti, jiné zase vyplynuly z činnosti spolku. Co letos připravují a proč se akce drží na žebříčku popularity?

Ilustrační foto.

Lovci musí nově posílat veterinářům ocásky divočáků

Praha - Lovci musí od letošního roku posílat veterinářům ke kontrole spolu se vzorkem masa i ocásky ulovených divočáků, tzv. pírka. Pokud je nezašlou, zaplatí sami kontrolu na přítomnost cizopasníka svalovce, informoval dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Náklady na vyšetření jinak platí stát.