Kreativ

ŠTÍTEK: zvěřina

NOVÁ HALA firmy Lincoln CZ v chodovské průmyslové zóně. Firmu rozšířila na plochu 16 tisíc čtverečných metrů

Lincoln nově přijme 120 lidí

Chodov – Desítky nových pracovních míst pro Chodov i celý region. Na nové pracovní příležitosti se místní mohou těšit v nové hale společnosti Lincoln CZ, které se podařilo v Chodově zdvojnásobit plochu pro výrobu centrálních lubrikačních systémů

Redaktor Brněnského deníku Rovnost Petr Jeřábek si vyzkoušel práci myslivce.

Na posedu myslivec i přespí. Vzbudí jej pes, vyzkoušel si redaktor Rovnosti

Račice-Pístovice – Toulky lesem s věrným psem, slušivé zelené oblečení s kloboučkem, napínavé lovy a skvělé jídlo z ulovené zvěřiny. Tak nějak jsem si jako dítě představoval, že vypadá práce myslivce. Později mi samozřejmě bylo jasné, že toho obnáší mnohem více. Ale o tom, co všechno myslivec dělá, jsem měl jen mlhavé představy.

Pátý ročník Svatohubertských slavností v Boskovicích.

Na boskovickém zámku uctili patrona myslivců. Už popáté

Boskovice /FOTOGALERIE/ – Výstava loveckých trofejí, přehlídka loveckých psů, sokolnická show či slavnostní mše. To byly hlavní body programu už pátých Svatohubertských slavností v Boskovicích. Na tamním zámku tak v sobotu uctili patrona myslivců, svatého Huberta.

Svatohubertská mše. Ilustrační foto.

Ve Křtinách a Boskovicích vzpomenou na svatého Huberta

Blanensko – Víkend v mysliveckém duchu. Společně oslavit svátek svatého Huberta, patrona myslivců, mohou lidé o víkendu v Boskovicích nebo ve Křtinách. Svatohubertské slavnosti pořádá rodina Mensdorff-Pouilly na boskovickém zámku již popáté. Oslavy svátku myslivců začnou v sobotu v poledne svatohubertskou mší svatou v zámecké kapli.

Petr Košín (na snímku) v laboratoři Budvaru.

V letošním pivu B:Cherry vynikají čokoládové tóny

České Budějovice - S limitovanou edici sezónního piva Budějovického Budvaru B:Cherry se mohou pivaři setkat zhruba do Vánoc ve vybraných restauracích. Tmavé pivo s 13% podílem višňové šťávy není dvouprocentním radlerem. Obsahuje 4,4 procenta objemu alkoholu a výborně se hodí k tradičním podzimním pokrmům, ke zvěřině nebo k svatomartinské huse.

Karlovský gastrofestival 2014. Příprava gastrofestivalu v hotelu Horal  ve Velkých Karlovicích. Na snímku Jiří Novosad s Jehněčím kolínkem a pohankovým kubou, vpravo Jaroslav Orság s kachním stehnem na červeném zelí a špekovým knedlíkem.

Gastrofestival ovládl Karlovicko. PODÍVEJTE SE

Velké Karlovice /FOTOGALERIE/ - Pestré gurmánské zážitky přinesl 5. Karlovský gastrofestival, který se uskutečnil o uplynulém víkendu ve Velkých Karlovicích. Návštevníci mohli ochutnat například i vybrané pokrmy Romana Pauluse, jednoho ze dvou českých držitelů prestižní Michelinské hvězdy.

Ilustrační foto.

Borovanští si pochutnají na plodech podzimu

Borovany – V sobotu 11. října odpoledne se promění klášterní zahrada v centru Borovan v kulinářsky i kulturně zajímavé místo. Návštěvníky čeká moštování jablek, koštování pálenek, vína i burčáku, ochutnávka dobrot ze zvěřiny, ryb, hub, jablek, hrušek, švestek, dýní, cuket, brambor i vína z klášterních sklepů.

Ilustrační foto

Dioss remizoval v Plzni a je druhý

Plzeňsko – Atraktivní duel Újezd – Nýřany byl magnetem nedělního kola nejvyšší soutěže národních házenkářů. Na programu byl i další regionální boj Nezvěstice – Přeštice.

Pár holubů stěhovavých na ilustraci Johna Jamese Audubona (1785 - 1851). Ve skutečnosti při zobáčkování seděli samec a samice vedle sebe na jedné větvi.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Smutný příběh se špetkou naděje

Nikoho ani nenapadlo, že tak početného tvora je možné vyhubit. Holubů stěhovavých žilo v Severní Americe údajně tři až pět miliard (!) a dobová líčení se předhánějí v odhadech velikosti přeletujících hejn. Jedno z největších, zaznamenané roku 1866 v jižním Ontariu, mělo mít šířku jeden a půl a délku pět set (!) kilometrů.

Ilustrační foto

Start ligy: mistr doma neuspěl

Plzeňsko – Play-off je zpět. Národní házenkáři, kteří o víkendu odstartovali nejvyšší soutěž, budou o titul znovu bojovat vyřazovacím způsobem.

Zvěřinové hody.

V Ježově se budou prohýbat stoly. Pod zvěřinou

Hodonínsko /TIPY NA VÍKEND/ - Předposlední prázdninový víkend na Hodonínsku bude patřit kultuře, jarmarku i dobrému jídlu. Ve Vracově si lidé užijí sobotu ve folklórním duchu, s ochutnávkou vína a krojovaným průvodem. Bartolomějskou pouť ve Veselí oživí ukázky středověkého šermu i rocková zábava. Moravskou besedu si zatančí návštěvníci při oslavách hodů v Žeravicích. Gurmáni by naopak neměli opomenout zvěřinové hody v Ježově, na kterých ochutnají třeba nakládaného pečeného divočáka.

Stavba rozhledny v Žernovníku.

V Žernovníku otevřou rozhlednu

Žernovník - Po dubových schodech vystoupat na ochoz. A rozhlédnout se po kraji. Támhle je vidět zřícenina boskovického hradu. A tam je zámek v Černé Hoře. Jako na dlani. Při dobré viditelnosti jsou na dohled také Jeseníky nebo Pálavské vrchy. Takový pohled se od neděle naskytne turistům, kteří přijedou do Žernovníka. Místní totiž ve dvě odpoledne otevřou novou, přibližně patnáct metrů vysokou rozhlednu.

V areálu bylo plno.

Ve Francově Lhotě se sešli milovníci zábavy a guláše. Podívejte se

Francova Lhota – Na guláš přišli v sobotu do Francovy Lhoty myslivci i milovníci dobrého jídla. Myslivci z tamějšího mysliveckého spolku ukuchtili pro návštěvníky nejlepší zvěřinové speciality. Nenudily se ani děti, které se svezly na koni, vyřádily se ve skákacím hradě nebo si pořídily originální tetování.

Nová nástěnka stojí od letošního jara na konci obce Kaliště u Humpolce, a to přímo na zelené turistické trase vedoucí do Proseče.

Informují o myslivosti a o přírodě

Humpolec - Nová nástěnka stojí od letošního jara na konci obce Kaliště u Humpolce, a to přímo na zelené turistické trase vedoucí do Proseče.

Penzion Orlice Záměl

Penzion Orlice č. 5

Rychnovsko - V rámci letošního ročníku již tradičního projektu Hospůdka roku 2014 Deník čtenářům postupně představí všechny podniky z našeho regionu, které se soutěže účastní. Níže jsou bližší informace právě o jednom z těchto zařízení.

Natáčení pořadu Česko na talíři v Živanicích. Šéfkuchaře Jaroslava Sapíka a Danielu Šinkorovu tentokrát navšítivli manželé Krampolovi.

Myslivecké slavnosti v Liberku navštíví „mistr kuchař“

Liberk – Spojení prvního letního dne a měsíce myslivosti je ideální kombinace pro zajímavou akci pořádanou právě myslivci.To určitě mělo na paměti Myslivecké sdružení Hláska-Liberk, když právě na sobotu naplánovalo čtvrtý ročník Liberských mysliveckých slavností. Informace o akci, která se poprvé konala v roce 2011, poskytl předseda pětadvacetičlenného spolku DRAHOSLAV CHUDOBA.

FIRMA LINCOLN v Chodově dokončuje nové výrobní prostory. Díky novým zakázkám přijímá další zaměstnance.

Výrobci mazacích systému Lincolnu CZ rostou zakázky

Chodov – Výrobce mazacích systémů, společnost Lincoln CZ, která je součástí skupiny SKF, začala nabírat nové zaměstnance. Po několika letech, kdy poptávka stagnovala, jí začínají zakázky přibývat. Firma začala v regionu působit před 19 lety, stala se významným zaměstnavatelem na Sokolovsku.

Ilustační foto.

Proč pěstovat pastinák

Pastinák je rostlina typická pro Evropu, o čemž svědčí skutečnost, že se s jeho planou formou můžeme setkat velmi často v přírodě, na okrajích cest a podél příkopů. Kvete zlatožlutými květy sestavenými do okolíku, listy jsou podobné celerovým.

Polička B porazila 2:1 Jablonné nad Orlicí.

FOTO: Kunčina nečekaně padla, ale odstup se neztenčil

Svitavy – Víkendový program fotbalové I. B třídy přinesl kromě jiného první jarní nezdar Kunčiny, pro níž to ale neznamená katastrofu, protože její desetibodový náskok zůstal díky vítězství Janova nad Ústím nad Orlicí zachován.

Ilustrační foto:

Úřednice zločin přijetí úplatku nespáchala?

České Budějovice – Okresní soud v Písku loni v lednu uznal bývalého policistu Václava V. vinným zneužíváním pravomoci veřejného činitele a vydíráním, v dalším bodě obžaloby pak zneužitím pravomoci úřední osoby ve formě návodu a podplácením. Bývalé pracovníky agendy přestupků Městského úřadu v Písku Františka R. a Danu M. uznal vinnými  zneužitím pravomoci úřední osoby a přijetím úplatku, Františka R. odsoudil i za další obdobné delikty .

Sommeliérský kurz v ISŠ Nová Paka.

Chce to píli a vypít trochu vína

Nová Paka – „Je to víno červené z oblasti Slovenska. Voní po černém rybízu, je plné, svěží, hodí se k zvěřině, hovězímu masu nebo tvrdým sýrům," popisoval vzorek vína Jiří Drbohlav při včerejším zakončení sommelierského kurzu v jedné z učeben střední školy gastronomie a služeb.

Zámek Velké Losiny.

Žerotínský zámek se otevřel turistům, překvapí je řada novinek

Velké Losiny – První návštěvníci zamířili v sobotu do státního zámku ve Velkých Losinách, památkám v celé republice začala sezona. Losinský renesanční zámek od letošního roku nabízí řadu novinek. Pokud někdo navštívil žerotínské sídlo už před časem, do Velkých Losin může naplánovat výlet znovu. Zámecká expozice se totiž zásadně změnila.