Škola vaření: nebojme se jídel ze skopového
Další díl našeho seriálu přibližuje neprávem opomíjenou kulinářskou lahůdku jehněčí a ovčí maso
Další díl našeho seriálu přibližuje neprávem opomíjenou kulinářskou lahůdku jehněčí a ovčí maso
Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.
Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.
Pasov - Při nedávném honu u Augsburgu myslivci složili 37 kusů černé. Všechny museli odevzdat do kafilerie pro nepřípustnou radioaktivní zátěž. Měření ukázalo u všech hodnoty Cesia přes 10 000 Becquerelů na kilogram. „Od 600 Becquerelů nesmí být divočina potravinářsky zpracovávána," napsal pasovský deník PNP s odvoláním na mluvčího zemského úřadu pro životní prostředí v Augsburgu.
Vrbno pod Pradědem - Spolek Přátelé Vrbenska se chystá pohostit polské přátele zvěřinovým gulášem. Ukázku regionální kuchyně Jeseníků uvaří pro několik desítek strávníků.
Vyškovsko – Pálenky, ale také víno se zvěřinou. Volné víkendové dny na Vyškovsku však nebudou pouze o koštování alkoholu. Milovníci prken, které znamenají svět, si totiž přijdou na své zejména ve Slavkově u Brna, kde odstartovaly Slavkovské divadelní dny. Divadelní představení nabídne také Městské kulturní středisko ve Vyškově.
Vrbno pod Pradědem - Spolek Přátelé Vrbenska se chystá pohostit polské přátele zvěřinovým gulášem. Ukázku regionální kuchyně Jeseníků uvaří pro několik desítek strávníků.
Brno - Speciality za pár korun? Od patnáctého ledna do konce minulého měsíce mohli návštěvníci Grand Restaurant Festivalu ochutnávat zvýhodněná degustační menu v sedmi brněnských restauracích. A o akci byl rekordní zájem. „Stejně jako v minulém roce byla nejvyšší návštěvnost v Praze, druhým nejúspěšnějším městem bylo Brno," upřesnila mluvčí festivalu Dominika Vrkotová.
Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.
Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.
Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.
Horní Planá – Různé druhy koblih a koblížků i boží milosti mohli ochutnat v pondělí odpoledne ti, kdo se přišli podívat do Stifterova domku v Horní Plané.
Chvalčov – Milovníci dobré zvěřiny a myslivosti se sjedou v sobotu do Chvalčova. Koná se tam totiž tradiční myslivecký ples, o dobrou hudbu, ale především o zvěřinové lahůdky tak nebude nouze.
Hradec Králové – Dlouhá neubíhající fronta na všechno možné zabijačkové svědčila o tom, že pořadatelé masopustu na Šrámkově statku si v neděli na nedostatek návštěvníků rozhodně nemohli stěžovat. Bylo narváno.
Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.
Kutná Hora – Požár kontejneru řeší policisté z Kutné Hory. Tam totiž v úterý 5. února po jedenácté hodině večerní neznámý „žhář" v ulici Zvěřinova zapálil plastový kontejner na papírový odpad. Zapálením kontejneru s papírem vznikla škoda v celkové výši osm tisíc korun.
Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.
Vlastějovice - Myslivecký ples ve Vlastějovicích uspořádalo v sobotu 26. ledna večer Myslivecké sdružení Horka – Vlastějovice.
Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.
Tupesy – Bohatá tombola s více než čtyřmi stovkami cen v hodnotě dvě stě tisíc korun, skvělá atmosféra a příjemná hudba. Tyto tři aspekty určily ráz tradičního mysliveckého plesu v Tupesích. Jeho pořadatelem bylo myslivecké sdružení Tupesy-Břestek, čítající čtyřiadvacet členů Hubertova cechu a pět adeptů.
Bánov – Z patnácti hlavních cen, si devět zvěřinových odnesli domů výherci tomboly 8. ročníku plesu sv. Huberta v Bánově. Nechyběly mezi nimi jelen, divočák ani dančí a mufloní kusy.
Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žit ňačky.
Opavsko – Začátek nového roku se tradičně nese ve znamení plesů. Výjimkou není ani Opavsko. Naše redakce zjišťovala, co všechno je potřeba pro jeho uspořádání. Organizace plesu totiž není vůbec jednoduchá záležitost.
Hlinsko - Díky spolupráci s kabelovou televizí TV KIS Hlinsko se můžete každý týden těšit na pravidelnou dávku zajímavých videí z dění na Hlinecku. Podívejte se, co zajímavého se odehrálo na poli zpravodajském, sportovním i kulturním v uplynulých dnech.
Luženičky, Draženov – Bohatá zvěřinová tombola je jednou z největších zajímavostí bálu tradičního Mysliveckého sdružení Luh z Draženova.
Ronov nad Doubravou – Skauti a junáci pod vedením Františka „Bobra" Zvěřiny připravili na sobotní odpoledne premiérovou „Mikulášsko čertovskou plavbu" na řece Doubravě.
Podivín, Valtice – Umělá zřícenina loveckého sídla Janův Hrad a valtický zámek tento víkend probouzí ze zimního spánku adventní jarmarky. Ty kromě pořízení dárků a potěchy pro žaludek nabízí i pestrý program.
Chvalov, Vaňov /REPORTÁŽ/ – Zúčastnili jsme se naháňky v lese nad Vaňovem. Ukázalo se, že trpělivost prasata přináší.
Ostrava - Zajíc na smetaně nebo na slanině, kančí smažený řízek, srnčí plněný hřbet. I tyto speciality ze zvěřiny od pondělka nabízejí v restauraci U Dvořáčků ve Slezské Ostravě.
Trávník – Kanec, srnka i kačena: to vše byste našli v sobotu na jediném místě. Konkrétně v Trávníku, tamní myslivecké sdružení totiž pořádalo už tradiční poslední leč. O zábavu nebyla nouze, jen o židličky se sváděly boje: bylo totiž narváno.
Prostějovsko – Lovecká sezona divokých prasat je v plném proudu. Dopřát si delikatesy z kance však nemusí lidé jen na zvěřinových hodech v restauracích. Díky přemnožení divočáků v republice je kančí maso stále dostupnější.
Trávník – Kanec, srnka i kačena: to vše byste našli v sobotu na jediném místě. Konkrétně v Trávníku, tamní myslivecké sdružení totiž pořádalo už tradiční poslední leč. O zábavu nebyla nouze, jen o židličky se sváděly boje: bylo totiž narváno.
Prostějovsko – Lovecká sezona divokých prasat je v plném proudu. Dopřát si delikatesy z kance však nemusí lidé jen na zvěřinových hodech v restauracích. Díky přemnožení divočáků v republice je kančí maso stále dostupnější.
Písek – Petr Čtvrtníček, který převedl odposlechy fotbalových rozhodčích do divadelní hry, by se klidně mohl pustit i do zdramatizování záznamů schůzky píseckých úředníků Františka Rychlíka a Dany Martincové a policisty Václava Vališe.
Písek – Petr Čtvrtníček, který převedl odposlechy fotbalových rozhodčích do divadelní hry, by se klidně mohl pustit i do zdramatizování záznamů schůzky píseckých úředníků Františka Rychlíka a Dany Martincové a policisty Václava Vališe.
Písek – Petr Čtvrtníček, který převedl odposlechy fotbalových rozhodčích do divadelní hry, by se klidně mohl pustit i do zdramatizování záznamů schůzky píseckých úředníků Františka Rychlíka a Dany Martincové a policisty Václava Vališe.
Praha /INFOGRAFIKA/ - Salám, který místo masa obsahuje jen semleté kosti a kůži. Nebo sýr, který nepoznal mléko. Bohužel běžný obrázek z českých obchodů. Kvalita potravin v Česku dlouhodobě padá až na samé dno. Chystá se proto částečné zpřísnění. Ministerstvo zemědělství v úterý představilo hlavně změny v nově chystaném zákoně o potravinách. Týkají se především pultového prodeje.
Kroměříž – Lovecká sezona myslivcům právě začíná. Připravují se na ni celý rok, o zvěř se totiž musí pečovat neustále: stavět krmítka, doplňovat krmivo, chránit ji před predátory.
Kroměříž – Lovecká sezona myslivcům právě začíná. Připravují se na ni celý rok, o zvěř se totiž musí pečovat neustále: stavět krmítka, doplňovat krmivo, chránit ji před predátory.
Hostouň - V neděli od 14 hodin hostí fotbalisté Sokola Hostouň v dalším duelu I. A třídy soupeře z Berounska - Union Cerhovice
Noviny pod Ralskem - Kaštanová polévka a srnčí medailonky v ořechové omáčce s Williams kroketami ve tvaru hrušky byly největšími hity během Zvěřinového víkendu, který svým hostům nabídl hostinec U zlaté lípy v Novinách pod Ralskem.
Boskovice, Křtiny – V sobotu má svátek patron myslivců svatý Hubert. Správci boskovického zámku na jeho počest pořádají Svatohubertské slavnosti. Bohatý program a pochoutky ze zvěřiny už v minulých letech přilákaly řadu návštěvníků.
Polička/Praha /FOTOGALERIE/ - Studenti střední odborné školy z Poličky se zúčastnili jako obsluhující personál slavnostního rautu na Pražském hradě u příležitosti státního svátku a předání státních vyznamenání.
Polička - Studenti střední odborné školy z Poličky se zúčastnili jako obsluhující personál slavnostního rautu na Pražském hradě u příležitosti státního svátku a předání státních vyznamenání.
Plzeň - Lovecká sezona u vysoké zvěře začala, naopak králíka či lišku mohou lovci začít lovit až později. Pro mlsné jazýčky je ale jisté, že se slavnostním halali a hony se přiblížil ideální čas pro zvěřinu v restauracích.
Zbraslavice – Titul Hospůdka roku 2012 udělili letos čtenáři Kutnohorského deníku hotelu Svatý Hubert ve Zbraslavicích a restauraci U France Josefa v Kutné Hoře. První kroky za hledáním úspěchu obou zařízení vedou do Zbraslavic.
Plzeň – Lovecká sezona u vysoké zvěře začala, naopak králíka či lišku mohou lovci začít lovit až později. Pro mlsné jazýčky je ale jisté, že se slavnostním halali a hony se přiblížil ideální čas pro zvěřinu v restauracích.
Praha – Zvěřina táhne. Pochopili to šéfkuchaři šestnácti vybraných restaurací, kteří se zapojili do gurmánského Festivalu chutí – Vůně podzimu. A zvěřinu zařadila na své speciální festivalové menu takřka každá restaurace. Festival Vůně podzimu začal včera (15. října) a potrvá do 4. listopadu.
Praha – Zvěřina táhne. Pochopili to šéfkuchaři šestnácti vybraných restaurací, kteří se zapojili do gurmánského Festivalu chutí – Vůně podzimu. A zvěřinu zařadila na své speciální festivalové menu takřka každá restaurace. Festival Vůně podzimu začal včera (15. října) a potrvá do 4. listopadu.
Praha - Naprostá většina restaurací, která v Česku prodává zvěřinu, tak činí načerno, uvedl dnes na tiskové konferenci šéf Státní veterinární správy (SVS) Milan Malena. Všechny provozy, která ulovenou zvěř stahují a bourají, mají ze zákona povinnost se dopředu zaregistrovat. V tuzemsku má však takovou registraci jediná restaurace. Na jídelních lístcích tuzemských podniků jsou přitom pokrmy ze zvěřiny poměrně časté.