Kreativ

ŠTÍTEK: zvěřina

Nádenica.

Vařte se Slováckými novinami: Nádenica

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

Česneková omáčka.

Vařte se Slováckými novinami: Česneková omáčka (Chamula)

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

Černobyl dál znehodnocuje zvěřinu?

Sousedy zase straší radioaktivní zvěřina

Pasov - Při nedávném honu u Augsburgu myslivci složili 37 kusů černé. Všechny museli odevzdat do kafilerie pro nepřípustnou radioaktivní zátěž. Měření ukázalo u všech hodnoty Cesia přes 10 000 Becquerelů na kilogram. „Od 600 Becquerelů nesmí být divočina potravinářsky zpracovávána," napsal pasovský deník PNP s odvoláním na mluvčího zemského úřadu pro životní prostředí v Augsburgu.

Ilustrační foto.

O víkendu se bude jíst a pít. Na Vyškovsku pořádají hned tři košty slivovic

Vyškovsko – Pálenky, ale také víno se zvěřinou. Volné víkendové dny na Vyškovsku však nebudou pouze o koštování alkoholu. Milovníci prken, které znamenají svět, si totiž přijdou na své zejména ve Slavkově u Brna, kde odstartovaly Slavkovské divadelní dny. Divadelní představení nabídne také Městské kulturní středisko ve Vyškově.

Grand restaurant festival - ilustrační foto.

Grand Restaurant Festival: zákazníky lákali na zásobu líček

Brno - Speciality za pár korun? Od patnáctého ledna do konce minulého měsíce mohli návštěvníci Grand Restaurant Festivalu ochutnávat zvýhodněná degustační menu v sedmi brněnských restauracích. A o akci byl rekordní zájem. „Stejně jako v minulém roce byla nejvyšší návštěvnost v Praze, druhým nejúspěšnějším městem bylo Brno," upřesnila mluvčí festivalu Dominika Vrkotová.

Králík na celeru.

Vařte se Slováckými novinami: Králík na celeru

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

Brynzová polévka.

Vařte se Slováckými novinami: Brynzová polévka

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

Bystřická kyselica.

Vařte se Slováckými novinami: Bystřická kyselica

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

Masopust na Šrámkově statku v hradeckých Pileticích.

Šrámkův statek: 'Masopust, jen mě holka neopusť'

Hradec Králové – Dlouhá neubíhající fronta na všechno možné zabijačkové svědčila o tom, že pořadatelé masopustu na Šrámkově statku si v neděli na nedostatek návštěvníků rozhodně nemohli stěžovat. Bylo narváno.

Bobkovnické koblihy.

Vařte se Slováckými novinami: Dnes bobkovnické koblihy

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

Kočoňa. Ilustrační foto.

Vařte se Slováckými novinami: Dnes kočoňu

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

Myslivecký ples okořenila bohatá tombola

Myslivecký ples okořenila bohatá tombola

Tupesy – Bohatá tombola s více než čtyřmi stovkami cen v hodnotě dvě stě tisíc korun, skvělá atmosféra a příjemná hudba. Tyto tři aspekty určily ráz tradičního mysliveckého plesu v Tupesích. Jeho pořadatelem bylo myslivecké sdružení Tupesy-Břestek, čítající čtyřiadvacet členů Hubertova cechu a pět adeptů.

Ilustrační foto.

Plesy jsou tady, jejich organizace není legrace

Opavsko – Začátek nového roku se tradičně nese ve znamení plesů. Výjimkou není ani Opavsko. Naše redakce zjišťovala, co všechno je potřeba pro jeho uspořádání. Organizace plesu totiž není vůbec jednoduchá záležitost.

Ve skanzenu na Veselém Kopci se konala tradiční masopustní obchůzka, kterou tentokrát obstarala skupina z Vortové u Hlinska.

VIDEO: Co přinesl uplynulý týden v Hlinsku a okolí

Hlinsko - Díky spolupráci s kabelovou televizí TV KIS Hlinsko se můžete každý týden těšit na pravidelnou dávku zajímavých videí z dění na Hlinecku. Podívejte se, co zajímavého se odehrálo na poli zpravodajském, sportovním i kulturním v uplynulých dnech.

Ilustrační foto.

Adventní jarmarky probouzí památky ze zimního spánku

Podivín, Valtice – Umělá zřícenina loveckého sídla Janův Hrad a valtický zámek tento víkend probouzí ze zimního spánku adventní jarmarky. Ty kromě pořízení dárků a potěchy pro žaludek nabízí i pestrý program.

V Trávníku na kroměřížsku se v sobotu rozdávali zajíci a kačeny. Na Tradiční poslední leč, kterou pořádali místní myslivci dorazila spousta lidí. O dobrou zábavu nebyla nouze, jen o židličky.

V Trávníku uspořádali myslivci tradiční Poslední leč

Trávník – Kanec, srnka i kačena: to vše byste našli v sobotu na jediném místě. Konkrétně v Trávníku, tamní myslivecké sdružení totiž pořádalo už tradiční poslední leč. O zábavu nebyla nouze, jen o židličky se sváděly boje: bylo totiž narváno.

V Trávníku na kroměřížsku se v sobotu rozdávali zajíci a kačeny. Na Tradiční poslední leč, kterou pořádali místní myslivci dorazila spousta lidí. O dobrou zábavu nebyla nouze, jen o židličky.

V Trávníku uspořádali myslivci tradiční Poslední leč

Trávník – Kanec, srnka i kačena: to vše byste našli v sobotu na jediném místě. Konkrétně v Trávníku, tamní myslivecké sdružení totiž pořádalo už tradiční poslední leč. O zábavu nebyla nouze, jen o židličky se sváděly boje: bylo totiž narváno.

Ilustrační foto.

Z čeho je ten salám? Uvidíte to přímo na regálu

Praha /INFOGRAFIKA/ - Salám, který místo masa obsahuje jen semleté kosti a kůži. Nebo sýr, který nepoznal mléko. Bohužel běžný obrázek z českých obchodů. Kvalita potravin v Česku dlouhodobě padá až na samé dno. Chystá se proto částečné zpřísnění. Ministerstvo zemědělství v úterý představilo hlavně změny v nově chystaném zákoně o potravinách. Týkají se především pultového prodeje.

Zvěřinový víkend nabídl řadu lahůdek.

FOTOGALERIE: Kaštanový krém a srnčí medailonky bodovaly

Noviny pod Ralskem - Kaštanová polévka a srnčí medailonky v ořechové omáčce s Williams kroketami ve tvaru hrušky byly největšími hity během Zvěřinového víkendu, který svým hostům nabídl hostinec U zlaté lípy v Novinách pod Ralskem.

Studenti střední odborné školy z Poličky  se zúčastnili jako obsluhující personál slavnostního rautu na Pražském hradě u příležitosti  státního  svátku a předání státních vyznamenání.

Studenti z Poličky obsluhovali na Pražském hradě

Polička/Praha /FOTOGALERIE/ - Studenti střední odborné školy z Poličky se zúčastnili jako obsluhující personál slavnostního rautu na Pražském hradě u příležitosti  státního  svátku a předání státních vyznamenání. 

Studenti střední odborné školy z Poličky  se zúčastnili jako obsluhující personál slavnostního rautu na Pražském hradě u příležitosti  státního  svátku a předání státních vyznamenání.

Studenti obsluhovali na Pražském hradě

Polička - Studenti střední odborné školy z Poličky  se zúčastnili jako obsluhující personál slavnostního rautu na Pražském hradě u příležitosti  státního  svátku a předání státních vyznamenání. 

Ilustrační foto

Zvěřina musí být označena plombou

Plzeň - Lovecká sezona u vysoké zvěře začala, naopak králíka či lišku mohou lovci začít lovit až později. Pro mlsné jazýčky je ale jisté, že se slavnostním halali a hony se přiblížil ideální čas pro zvěřinu v restauracích.

Ilustrační foto

Zvěřina musí být označena plombou

Plzeň – Lovecká sezona u vysoké zvěře začala, naopak králíka či lišku mohou lovci začít lovit až později. Pro mlsné jazýčky je ale jisté, že se slavnostním halali a hony se přiblížil ideální čas pro zvěřinu v restauracích.

Festival Vůně podzimu

Vůni podzimu ovládne zvěřina

Praha – Zvěřina táhne. Pochopili to šéfkuchaři šestnácti vybraných restaurací, kteří se zapojili do gurmánského Festivalu chutí – Vůně podzimu. A zvěřinu zařadila na své speciální festivalové menu takřka každá restaurace. Festival Vůně podzimu začal včera (15. října) a potrvá do 4. listopadu.

Festival Vůně podzimu

Vůni podzimu ovládne zvěřina

Praha – Zvěřina táhne. Pochopili to šéfkuchaři šestnácti vybraných restaurací, kteří se zapojili do gurmánského Festivalu chutí – Vůně podzimu. A zvěřinu zařadila na své speciální festivalové menu takřka každá restaurace. Festival Vůně podzimu začal včera (15. října) a potrvá do 4. listopadu.

Ilustrační foto

Šéf veterinární správy: Většina restaurací prodává zvěřinu načerno

Praha - Naprostá většina restaurací, která v Česku prodává zvěřinu, tak činí načerno, uvedl dnes na tiskové konferenci šéf Státní veterinární správy (SVS) Milan Malena. Všechny provozy, která ulovenou zvěř stahují a bourají, mají ze zákona povinnost se dopředu zaregistrovat. V tuzemsku má však takovou registraci jediná restaurace. Na jídelních lístcích tuzemských podniků jsou přitom pokrmy ze zvěřiny poměrně časté.