Kreativ

ŠTÍTEK: zvěřina

Ilustrační foto.

Nové přístroje omezí přenos infekcí v nemocnicích

Přijít do nemocnice se zánětem slepého střeva a odejít nejen bez něj, ale třeba také s infekcí močového měchýře. Podobnou zkušenost má ve vyspělých zemích stále až osm lidí ze sta. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně proto za miliony evropských peněz pořídila vybavení, které má riziko přenosu takzvaných nozokomiálních nákaz snížit.

Ilustrační foto.

Nové přístroje omezí přenos infekcí v nemocnicích

Brno /ANKETA/ – Přijít do nemocnice se zánětem slepého střeva a odejít nejen bez něj, ale třeba také s infekcí močového měchýře. Podobnou zkušenost má ve vyspělých zemích stále až osm lidí ze sta. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně proto za miliony evropských peněz pořídila vybavení, které má riziko přenosu takzvaných nozokomiálních nákaz snížit.

Ilustrační foto

Trvají-li potíže v sexu měsíce, radí sexuolog návštěvu lékaře

Pětina českých mužů a žen podle průzkumu někdy v životě trpěla sexuální poruchou. Podle sexuologa Jaroslava Zvěřiny ale občasná „nehoda" v sexu potká každého. Ojedinělé selhání není podle něj důvodem k znepokojení, pokud se ale opakuje často a situace se nelepší několik měsíců, je lépe vyhledat lékaře.

Hradní vinárna Špilberk se v pátek 7. března znovu otevře Brňanům

Špilberk otevírá hradní vinárnu. S víny v sudu a tóny cimbálu

V sedmdesátých a osmdesátých letech patřila k nejvyhlášenějším podnikům v Brně a nyní chce na tuto tradici navázat. Hradní vinárna Špilberk se v pátek 7. března znovu otevře Brňanům, a zájemci se tak mohou po osmiletém uzavření tohoto prostoru znovu najíst a napít v prostředí, kde jídelnu vybudovala již v roce 1942 německá armáda pro potřeby wehrmachtu.

Hradní vinárna Špilberk se v pátek 7. března znovu otevře Brňanům

Špilberk otevírá hradní vinárnu. S víny v sudu a tóny cimbálu

Brno – V sedmdesátých a osmdesátých letech patřila k nejvyhlášenějším podnikům v Brně a nyní chce na tuto tradici navázat. Hradní vinárna Špilberk se v pátek 7. března znovu otevře Brňanům, a zájemci se tak mohou po osmiletém uzavření tohoto prostoru znovu najíst a napít v prostředí, kde jídelnu vybudovala již v roce 1942 německá armáda pro potřeby wehrmachtu.

Miloš Zeman poobědval se starosty jihočeských obcí v restauraci hotelu Malý pivovar.

Prezidenta v Písku pohostí zřejmě zvěřinou

Písek – Nácvik obsluhy prezidenta a jeho početného doprovodu už má personál restaurace U Reineru v Písku za sebou. „Padesát lidí obsluhovat najednou, to je opravdu hodně," podotkl František Šlapák z restaurace U Reinerů.

Ilustrační foto

Benešov si poradil s oslabeným lídrem tabulky

Střední Čechy – Po týdenní přestávce znovu pokračovala stolnětenisová krajská I. třída. Ve skupině B se poměrně dařilo Benešovu, když remizoval s Kutnou Horou a srazil lídra tabulky, céčko Mladé Boleslavi, jenž dorazilo do jen ve třech hráčích.

Ilustrační foto

Lepší značení, vyšší pokuty. Sněmovna podpořila změnu zákona o potravinách

Praha - Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila rozsáhlou vládní novelu zákona o potravinách, která mimo jiné zvyšuje pokuty za klamání spotřebitelů a má zpřísnit označování nebalených potravin. Velcí obchodníci mají nově mít povinnost deklarovat, odkud pochází většina jejich zboží. Na kvalitu zvěřiny by nově měla dohlížet Státní veterinární správa.

Ilustrační foto

Pytlák smrtelně postřelil daňka u Klentnice. Trofej mu však unikla

Klentnice – Šedesátikilogra­mového daňka zastřelil v klentnické oboře zatím neznámý pytlák. Z úlovku sedmi let starého zvířete ale nic nezískal. Podle břeclavské policejní mluvčí Kamily Haraštové se jednalo o trofejní kus, proto je výše škody poměrně vysoká.

TOMBOLA. V loterii na mysliveckém plese v Tupesích bylo na sto kusů zvěřiny.

Tahákem mysliveckého bálu byla zvěřinová tombola

Tupesy - Úžasná muzika Aventis Band z Napajedel, skvělá taneční atmosféra, pestrá nabídka zvěřinových specialit a bohatá tombola s 350 cenami v hodnotě šedesát tisíc korun, jejíž součástí bylo sto kusů zvěřiny, tak lze stručně charakterizovat myslivecký ples v Tupesích.

Ilustrační fotografie.

Lesní cestu rozbily kamiony. Žernovničtí ji nechají opravit

Žernovník – Přibližně tři sta metrů. Tak dlouhou lesní cestu na okraji obce chtějí opravit Žernovničtí. A to pokud možno co nejdřív. Jezdí po ní totiž kamiony se dřevem a hrozí, že velmi brzy by se cesta dostala do takového stavu, že by byla nesjízdnou. To si kvůli těžbě dřeva v nedalekém obecním lese nemůže vedení obce dovolit.

Steak z mladého býčka.

Vyhlídka představila Gurmánský kalendář pro rok 2014 i nové doprovodné akce

Zvěřinové, jehněčí či dýňové speciality, borůvky, hřiby a lanýže v různých variacích či degustační menu oslavující tradiční valašskou gastronomii a regionální produkty – to vše nabídne návštěvníkům v rámci tradičního Gurmánského kalendáře v roce 2014 zážitková restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Ilustrační fotografie.

Lesní cestu rozbily kamiony. Žernovničtí ji nechají opravit

Žernovník – Přibližně tři sta metrů. Tak dlouhou lesní cestu na okraji obce chtějí opravit Žernovničtí. A to pokud možno co nejdřív. Jezdí po ní totiž kamiony se dřevem a hrozí, že velmi brzy by se cesta dostala do takového stavu, že by byla nesjízdnou. To si kvůli těžbě dřeva v nedalekém obecním lese nemůže vedení obce dovolit.

Ilustrační foto

Zvěřina jde na odbyt. Míří hlavně do restaurací

Praha /INFOGRAFIKA/ – Na šípkové omáčce, nebo se zelím? Dilema, jak připravit divočáka, vedlo ve filmu Slavnosti sněženek až 
k bitce myslivců. K podobným incidentům by už docházet nemělo, protože zvěřina už není takovou vzácností jako dříve. Obliba zvěřiny opět začala pomalu růst a není divu, že po ní sáhne nejedna restaurace.

Steak z mladého býčka.

Vyhlídka představila Gurmánský kalendář pro rok 2014 i nové doprovodné akce

Velké Karlovice – Zvěřinové, jehněčí či dýňové speciality, borůvky, hřiby a lanýže v různých variacích či degustační menu oslavující tradiční valašskou gastronomii a regionální produkty – to vše nabídne návštěvníkům v rámci tradičního Gurmánského kalendáře v roce 2014 zážitková restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Ilustrační foto

SOUTĚŽ: Vítězný pár se dostane na ples zadarmo

Bylany - Myslivecký ples v bylanském kulturním domě patří k nejoblíbenějším v širokém okolí. Jako již tradičně budou myslivci pořádat dva bály a ten první se koná již tuto sobotu od půl osmé večer. Hosté se mohou těšit na speciality ze zvěřiny, která nebude chybět ani v bohaté tombole. K tanci a poslechu zahraje hudba pana Berana, což je záruka dobré zábavy. A řidiči? Ti mohou nechat auto doma, protože svoz autobusem je zajištěn.

Prvním Ústečanem roku 2014 je Michal Zvěřina, který se narodil 2. ledna ve 13.07 hodin Lence Jeřábkové a tatínkovi Michalu Zvěřinovi.

Prvním Ústečanem 
roku 2014 je Michal Zvěřina

Ústí nad Labem - Město Ústí si muselo letos počkat na svého prvního Ústečánka třicet sedm hodin a sedm minut. Prvním Ústečanem roku 2014 je Michal Zvěřina, který se narodil 2. ledna ve 13.07 hodin Lence Jeřábkové a tatínkovi Michalu Zvěřinovi.

Prvním Ústečanem roku 2014 je Michal Zvěřina, který se narodil 2. ledna ve 13.07 hodin Lence Jeřábkové a tatínkovi Michalu Zvěřinovi.

Prvním Ústečanem 
roku 2014 je Michal Zvěřina

Ústí nad Labem - Město Ústí si muselo letos počkat na svého prvního Ústečánka třicet sedm hodin a sedm minut. Prvním Ústečanem roku 2014 je Michal Zvěřina, který se narodil 2. ledna ve 13.07 hodin Lence Jeřábkové a tatínkovi Michalu Zvěřinovi.

Ilustrační foto.

První víkend roku zpestří klauni nebo myslivecký ples

Vyškovsko – Kdo má chuť si o prvním víkendu nového roku zatancovat, bude mít možnost na prvním letošním plese. Ostatní se můžou pobavit třeba na divadelních představeních. Jedno z nich je spojené s blížícím se datem Tří králů, kteří přijíždí zvěstovat radostnou zprávu o narození Spasitele. Ve spojitosti s tím odstartuje i regionální Tříkrálová sbírka.

Ilustrační foto

Restaurace chystají zvěřinové hody, nabídnou třeba kančí guláš

Praha - České restaurace se v souladu s aktuálním obdobím honů chystají na zvěřinové hody. V jejich nabídce bude například jelení svíčková, kančí guláš nebo srnčí kýta na smetaně. Některé podniky se na pokrmy ze zvěřiny zaměřily už v říjnu, kdy se mimo jiné účastnily festivalu Myslivecké hody.

Ilustační foto.

Podzimní zvěřinové hodování

V tomto ročním období probíhá honitba, a tudíž se v restauracích i na pultech obchodů můžeme setkat se zvěřinovým masem.

Nové pivo z Budvaru - Dark Cherry.

Zrod višňového piva řídila tajná Světluška

České Budějovice /ROZHOVOR/ – Chcete-li ochutnat velmi zvláštní a originální pivo Dark Cherry, musíte vyrazit do pivnice. Nový produkt národního podniku Budějovický Budvar bude k dostání zatím pouze čepovaný. Dark Cherry se hodí jako nápoj k výraznému masu (například zvěřině) nebo si toto pivo lze dát místo dvojky vína na cestě z práce domů.

Nové pivo z Budvaru - Dark Cherry.

Zrod višňového piva řídila tajná Světluška

České Budějovice – Chcete-li ochutnat velmi zvláštní a originální pivo Dark Cherry, musíte vyrazit do pivnice. Nový produkt národního podniku Budějovický Budvar bude k dostání zatím pouze čepovaný. Dark Cherry se hodí jako nápoj k výraznému masu (například zvěřině) nebo si toto pivo lze dát místo dvojky vína na cestě z práce domů.

TROJICE STUDENTŮ (zleva Marek Šípek, Barbora Pekárková a David Horák) ze Středního odborného učiliště společného stravování v Poděbradech, která se se svými dalšími spolužáky pod vedením Hany Košíkové bude podílet na obsluze prezidenta Miloše Zemana.

Miloš Zeman prý dostane zvěřinu, ale také plněnou křepelku

Poděbrady /ROZHOVOR/ - Je jich dvacet 
a mají hlavní dvě věci společné. Chodí do Středního odborného učiliště společného stravování v Poděbradech na Nymbursku 
a byli vybráni, aby obsluhovali Miloše Zemana při jeho návštěvě středních Čech.