Kreativ

ŠTÍTEK: zvěřina

Chovatel Jaroslav Kruba

Nelíbily se jim zarostlé louky kolem, tak si pořídili ovce a nakonec i krávy

Branov - Dlouhodobě neobdělávané pozemky v okolí obce Branov na Rakovnicku vedly ekologického zemědělce Jaroslava Krubu a jeho bratra k rozhodnutí věnovat se zemědělství a založit si stádo krav. „Vlastně jsme nejdříve začali s ovcemi. Bylo nám líto, že louky okolo zarůstají. Pořídili jsme si ovce od panů Polcara a Bařtipána," svěřil se Jaroslav Kruba.

Ilustrační foto

Korčák roztrhal benešovské béčko na kousky

Zavidov – Ve fotbalové I. A třídě zajíždělo benešovské béčko na dalekou cestu do Zavidova a v přestřelce mu nestačily čtyři góly na body, když domácí Korčák dal hostům pět branek.

Baletní kreaci předvedli benešovský Patrik Vyhlídal (vlevo) a poříčský Jakub Trpišovský.

Ondřej Páv rozřešil derby

Pyšely – Na hřišti v Pyšelích bylo na pořadu 22. kola fotbalové I. A třídy okresní derby mezi béčkem Benešova a Poříčím nad Sázavou, které nakonec rozřešil v 86. minutě hostující Ondřej Páv.

Zbyněk Ullver a Pavel Minář.

Kuchaři předvedli svoje čarování

Bechyně – To, že za zdmi restaurace Panská vaří Pavel Minář a Zbyněk Ullver, ví téměř každý místní. Málokdo však ví, že jsou šampioni ve svém oboru. Na letošním jubilejním 20. ročníku prestižní soutěže Gastro Hradec se totiž oba velmi dobře umístili.

Ilustrační foto

Zemědělci i zahrádkáři jsou s průběhem jara spokojeni

Třebíčsko - I přes nevyzpytatelné počasí na začátku dubna vládne na polích a zahradách Třebíčska s letošním jarem spokojenost. Neuškodilo by o něco víc vláhy a zahrádkáři se obávají i případného ochlazení. Na polích jdou práce zatím podle plánu. „Podmínky jsou téměř optimální," okomentoval situaci výkonný ředitel Rolnické společnosti z Lesonic Petr Kuba.

Tisková konference k výstavě Expo 2015 ve Staré myslivně na Konopišti.

Kuchaři z Konopiště nabídnou na Expu 2015 i zavináče, utopence nebo smažák

Konopiště – Především zvěřinové speciality nabídnou kuchaři, z nichž někteří prezentují své umění také ve Staré myslivně na Konopišti, návštěvníkům dvou restaurací v českém pavilonu světové výstavy Expo 2015. Ta začíná v italském Miláně 1. května a její brány se zavřou posledního října. Část z dobrot, bažanti, budou pocházet dokonce také z Konopiště, z líhní Lesů ČR. Do Milána je budou vozit společně s dalším čerstvým, zachlazeným a vakuovaným zbožím, dva vozy. Tisíc kilometrů dlouhou cestu budou zvládat každý třetí až čtvrtý den. Čeští kuchaři při Expu připraví hostům dobroty, které nabízí na svém jídelníčku právě také Stará myslivna, jejímž provozovatelem je společnost IGC a jejím jednatelem Bohumil Bochňák. Ten zajímavost české kuchyně vnímá především kvůli zvěřině.

Útočník benešovského béčka Luboš Balata (ve žlutém) se v zápase se Všenory gólově neprosadil.

Než se stačilo benešovské béčko rozkoukat, bylo po zápase

Benešov – Na umělé trávě přivítalo ve fotbalové I. A třídě, skupině A, šesté béčko Benešova desátý Všenorský SK a pozici relativního favorita totálně nezvládlo. Již v 26. minutě prohrávalo třígólovým rozdílem, ten sice ještě do přestávky o gól snížilo, ale víc nestačilo. A tak v domácím prostředí opět prohrálo.

Ilustrační foto.

Guláš fest ovládli myslivci. Nabídli maso z divočáka a muflona

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Hodina a deset minut stačila amatérským kuchařům, aby prodali všech sto padesát porcí kančího guláše, které v sobotu uvařili na Guláš festu v Lužánkách. Soutěže o nejlepší guláš uvařený na ohni v kotlíku se zúčastnilo celkem osm týmů. „Museli jsme potom bohužel lidi odmítat, protože guláš prostě došel. Byl speciální tím, že jsme do něj přidali osvědčené ingredience, které však musím držet v tajnosti," sdělil jeden z kuchařů Lubomír Uličník.

Ilustrační foto

Po trefě Balaty si v Benešově oddechli

Jílové – V 17. kole fotbalové I. A třídy, skupiny A, se benešovské béčko konečně dočkalo první jarní výhry, kterou vystřelil v závěru zápasu Luboš Balata.

Volíte správné krmivo pro Vaši kočku?

Volíte správné krmivo pro Vaši kočku?

Vše, co Vaše kočka potřebuje, najde v krmivech Propesko, která jsou připravována ve spolupráci s veterináři na základě nejnovějších poznatků a pomocí moderních technologií. Pro špičkovou kondici zvířete jsou pak určeny výrobky s komplexem For Life se speciálně dodanými látkami. Vybrat si můžete granule, kapsičky i konzervy s širokým spektrem příchutí, nechybí ani pamlsky – všechno je samozřejmě připravené tak, aby byla chuť pro kočku neodolatelná.  

Tajemný, jedinečný a ohrožený laoš. Jeho české jméno je zkratkou slov „laoská myš“.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Za tajemným kha-nyou

Po několikahodinové cestě 
z laoské metropole Vientiane do města Thakheku jsme si jen rychle hodili věci do hotelu 
a pod vedením francouzského přírodovědce Jean-Pierra Hugota vyrazili do místní tržnice. Příliš jsem nedoufal, že bychom v ní mohli nalézt něco zvláštního, ale chtěl jsem ji alespoň vidět.

Ilustrační foto.

Kromě žen Krásenští uctí také žolíka. Zoopark láká na zabijačku

Vyškovsko /KAM O VÍKENDU/ – Kdo si myslí, že zkratka MDŽ musí nutně znamenat jen Mezinárodní den žen, po příjezdu do Krásenska hodně rychle vyjde z omylu. Tedy alespoň v sobotu. Zatímco v jiných koutech země dámy potěší s láskou koupená kytka, těm krásenským se jejich drahé polovičky možná víc zavděčí žolíkovými kartami. Vesnici totiž ovládne Mezinárodní den žolíka.

Sedlčanští hráči vlétli na umělku jako uragán a než se domácí stačili vzpamatovat, tahal Tlamicha třikrát míč ze své sítě. Nakonec zápas skončil divokým výsledkem 4:7.

Uf to byl fičák, zděsil se Slepička

Benešov – Na umělé trávě odehrálo béčko Benešova poslední zápas před jarními mistrovskými boji v I. A třídě s účastníkem krajského přeboru Sedlčany. Přestřelku v generálce pro oba týmy zvládli lépe hosté, kterým velice pomohl bývalý hráč divizního Benešova Dominik Němec.

Petr Kolář na jevišti.

Ples v Jirkově láká na kance, v Kadani zase na sportovce

Chomutovsko - O víkendu se bude plesat hned na několika místech okresu. Už dnes se koná v kulturním domě Na Střelnici v Kadani ples sportovců. Na Myslivecký ples města zvou zase v Jirkově. V sobotu odpoledne pak Dětský maškarní rej a večer Sportovní ples ve Vejprtech a baráčníci Staročeský ples v Otvicích.

Dančí zvěř. Ilustrační foto.

Zvěřina se musí nechat uležet, aby nebyla tvrdá. V oblibě vede daněk

Jižní Morava /ANKETA/ – Se šípkovou, nebo se zelím? Milovníci zvěřiny, kteří řeší podobnou otázku jako myslivci při přípravě zastřeleného kance v oblíbeném filmu Slavnosti sněženek, v posledních dnech zpozorněli. Divokou zvěř na jižní Moravě totiž trápí paraziti. Myslivci varují lidi, aby se nepřibližovali ke krmelcům.

Restaurace U Bulánka

Restaurace se stane Mekkou gurmánů a milovníků zvěřiny

Batňovice - Nevíte, jak vyřešit otázku, kterou už v roce 1983 položili na jídelní stůl herci z kultovního snímku Jiřího Menzela Slavnosti sněženek, tedy jestli je kančí lepší se šípkovou omáčkou nebo se zelím? Pokud stále váháte, tak musíte vyzkoušet obě varianty.

Někteří soutěžící se odhodlali poznat své vlastní zelí ještě před vyhlášením.

Domácí kysané zelí porota oznámkuje už v sobotu

Příbram – Kysané zelí. Někdo se ušklíbne, jinému zasvítí oči. Rozdíl v oblibě kysané a zdravé pochoutky ale nutně nemusí být překážkou v účasti na tradiční soutěži Březohorské zelí, protože přesvědčit pětičlennou porotu, že právě to vaše je nejlepší, není tak jednoduché. Zelí totiž musí být dobře prokysané, musí mít ten správný křupink, chuť, vůni, vzhled a zkrátka celkový dojem.

Ilustrační fotografie.

Divočáci se na jižní Moravě přemnožili. Polovinu z nich lovci odstřelí

Jižní Morava - Potkat divočáka na okraji Brna? Nic neobvyklého. Prasata divoká jsou přemnožená a stahují se i k velkým městům. „V bezprostředním okolí Brna žije spoustu divočáků. Přesná čísla ale zatím neznáme, sčítat je budeme až na konci března," konstatoval Tomáš Pohl z oddělení státní správy lesů, myslivosti a rybářství brněnského magistrátu.

V loterii na mysliveckém plese v Tupesích bylo šedesát kusů zvěřiny.

Hlavní cenou na mysliveckém plese v Tupesích bylo prasátko

Tupesy /FOTOGALERIE/ – Opět po roce a zase opět za rok, vítali se v sobotu v sále tělocvičny Základní školy Tupesy nimrodi, milovníci zvěře, přírody a dobré společenské zábavy, kteří si tam dali dostaveníčko na tradičním mysliveckém plesu.

Ilustrační fotografie.

Divočáci se přemnožili. Polovinu z nich lovci odstřelí

Jižní Morava - Potkat divočáka na okraji Brna? Nic neobvyklého. Prasata divoká jsou přemnožená a stahují se i k velkým městům. „V bezprostředním okolí Brna žije spoustu divočáků. Přesná čísla ale zatím neznáme, sčítat je budeme až na konci března," konstatoval Tomáš Pohl z oddělení státní správy lesů, myslivosti a rybářství brněnského magistrátu.

Ilustrační foto

Veterinární správa našla prohřešky u více než desetiny restaurací

Praha - Veterinární inspektoři zjistili při lednových kontrolách prohřešky u více než desetiny z 542 kontrolovaných restaurací či jídelen, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Nedostatky se týkaly především masa a zvěřiny. Výše pokut zatím nebyla provozovatelům podniků sdělena. Pravomoc kontrolovat nakládání s potravinami živočišného původu ve stravovacích zařízeních udělila od začátku roku veterinářům novela zákona o potravinách.

Týnecký Matěj Hašek (v modrém) centruje před dobíhajícím benešovským Adamem Konopiským.

Po vysoké výhře béčka Benešova se oba trenéři zlobili

Benešov – V přípravném fotbalovém utkání proti sobě nastoupily celky béčka Benešova a Týnce nad Sázavou. Zápas se stal jednoznačnou záležitostí domácích, kteří osmkrát rozvlnili týneckou síť, což se hostům povedlo jen jednou.

Ilustrační foto

Zápas nám dal, to co jsme potřebovali, chválí Slepička

Praha – Na pěkné umělé trávě „Čafky" Praha sehráli fotbalisté benešovského béčka druhý přípravný zápas, který s domácím celkem hrajícím krajský přebor přinesl sedm gólů, z nichž jen tři dali hosté, a proto prohráli.

Myslivecký ples v Lipově.

Z mysliveckého plesu si lidé odnesli srnu i daňka

Lipov /FOTOGALERIE/ – Spolek založili pro radost, ale i jako koníček. Letos už oslaví více než kulaté jubileum. „Dnešní pamětníci založili sdružení přibližně v roce 1960. Plesy jsme ale pravidelně začali pořádat teprve nedávno," řekl před začátkem sobotního mysliveckého plesu v Lipově předseda sdružení František Žák.

Příznivci Hubertova cechu plesali v sobotu v Turistickém centru Velehrad.

OBRAZEM: Bál nimrodů okořenila zvěřinová tombola

Velehrad – Plesová sezona odstartovala v sobotu i ve Velehradě. Do stejnokrojů se oblékli příslušníci Hubertova cechu z mysliveckého sdružení Háj Velehrad-Modrá, do gala se hodili i milovníci dobré hudby, tance, příznivci přírody a zvěřinových specialit a zamířili do Turistického centra Velehrad. Tam se uskutečnil XIV. myslivecký bál.

Ilustrační foto

Naše tipy, kam za hudbou, zábavou, na plesy

Mlázovice – Myslivecké sdružení Ostříž Mlázovice vás zve na tradiční Poslední leč. Uskuteční se v pátek 9. ledna od 20 hodin na sále mlázovické Radnice. Hraje skupina Levou rukou. Pro návštěvníky plesu, ale i pro ostatní, je po celý víkend připraveno vyhlášené zvěřinové menu v místní restauraci.

Vánoční přechod Železných hor - Expedice Krkaňka 97.

Povánoční expedice dobyla Krkaňku již posedmnácté

Ronov nad Doubravou - Ne pro každého jsou vánoční svátky období klidu a nicnedělání ve společnosti televizního programu a cukroví. Již 17 let se schází parta nadšenců na vánoční přechod Železných hor s názvem Expedice Krkaňka 97, kteří vymění pohodlí domácího tepla a vánočního lenošení za procházku přírodou. Bylo tomu tak i letošního 26. prosince.

POCTU svému patronovi sv. Hubertovi každoročně vyjadřují členové mysliveckého sdružení a jejich hosté při Svatohubertské mši, která bývá celebrována ve svatojanském kostele. Foto:

Halali troubí na borlici jednaosmdesátiletý František Kölbel

Svatý Jan – Konec kalendářního roku je pro členy Mysliveckého sdružení Svatý Jan na Sedlčansku spojený s mysliveckým plesem. Pořádají jej v Krásné Hoře a tuto tradiční akci si nenechá ujít kolem 450 lidí. Ten letošní připadá na čtvrtek 25. prosince.

Ilustrační foto

Po vánočním zpívání se příchozí pustili do kuby i klobás ze zvěřiny

Tupesy- S mimořádným zájmem veřejnosti se v neděli odpoledne setkalo tradiční vánoční zpívání ve dvorním traktu Muzea keramiky v Tupesích. Radost druhým tam přišly udělat dětská cimbálová muzika Džbánek, dětský folklorní soubor Čutora, Kuřátka a Koťátka z mateřinky, ženský sbor Parádnice s hudební sešlostí Na Furt a školním pěveckým kroužkem Škopek.

Ilustrační fotografie.

Buďte opatrní. Jezte jen prověřenou zvěřinu

Ústí nad Labem - Zvláště na podzim v době lovů se lidé setkávají ve větší míře se zvěřinou. Kde přijít legálně ke zvěřině? Zvěřinu v kůži nelze legálně podle současné legislativy koupit na trhu nebo tržišti.