Kreativ

ŠTÍTEK: zvěřina

OBRAZEM: V Masných vládnou zvěřina a višně

České Budějovice - Do neděle 20. října připravují kuchaři v českobudějovické restauraci Masné krámy zvěřinové hody. Na menu je například Fořtova jehla, špíz z daňka, muflona a divočáka. S jídlem pomáhají studentki Střední odborné školy cestovního ruchu. Kromě zvěřiny lze ochutnat nové višňové budvarské pivo Dark Cherry.   

Sobotní Den lesní techniky nabídne zážitky i občerstvení

Hradec Králové – Ukázky historické i moderní lesní techniky, řezbářských a kovářských dovedností, sokolnictví, lesní pedagogika nebo představení pohádkových knih hradecké autorky Marty Pohnerové. Na to se mohou těšit lidé během Dne lesní techniky.

Lesy nabízejí guláš a projížďku na loďce. Nejen to již v sobotu

Hradec Králové – Ukázky historické i moderní lesní techniky, řezbářských a kovářských dovedností, sokolnictví, lesní pedagogika nebo představení pohádkových knih hradecké autorky Marty Pohnerové. V tomto duchu se ponese Den lesní techniky, který se uskuteční v sobotu 12. října.

Lesy nabízejí guláš a projížďku na loďce. Nejen to již v sobotu

Hradec Králové – Ukázky historické i moderní lesní techniky, řezbářských a kovářských dovedností, sokolnictví, lesní pedagogika nebo představení pohádkových knih hradecké autorky Marty Pohnerové. V tomto duchu se ponese Den lesní techniky, který se uskuteční v sobotu 12. října.

Běleckým Mlýnem se o víkendu nesla chuť guláše

Bělecký Mlýn – Údolí osady pod skalou porostlou lesem je provoněno gulášem. Energicky prorážím tu vůni a jdu přímo za nosem. Gulášové aroma mě přivede do kuchyně, kde šéfkuchař bojuje s chataři o nejlepší chuťový zážitek z původně maďarského pokrmu.

Při posvícení se sázely lípy a topilo pod kotly

Lupenice – Vesnice v údolí Štědrého potoka měla o víkendu a pak ještě v pondělí postaráno o bohatý program. Ten jak se zdá podle bohaté účasti aspiruje na novou vesnickou tradici. V Lupenické hospodě a blízkém okolí se konalo letos již druhé Lupenické posvícení. Akce byla spojena s oslavou prvního výročí rekonstrukce hospody.

Pivem uctili svátek patrona České země

Velké Březno - Jemně hořká chuť. Sytě zlatavá barva. Obsah alkoholu mírně pod deset procent. Řeč je o tradičním Svatováclavském pivu, které sládci v novodobé historii velkobřezenského pivovaru vaří už čtvrtým rokem.

Pravá středověká hostina

„Takové hostiny dřív na hradech nebyly každý den, nemyslete si, lidé jedli spíš placky s kaší, pánové měli zvěřinu víc než jednou týdně, ale také ne každý den," upozorňuje mě v sobotu na nádvoří hradu Buchlov tamní kastelán Rostislav Jošek.

Honitby na Žďársku decimují organizované gangy pytláků

Žďársko – Dvě mladé srnky, které minulý víkend padly za oběť pytlákům v lese u Radostína nad Oslavou, jsou zatím posledním ohlášeným případem pytláctví v honitbách na Žďársku. „Jednalo se o srnky staré maximálně dva roky a pytlák je usmrtil v době hájení. Srnčata na místě vyvrhl a v lese nechal igelitové pytle s kůžemi s kostmi. Mysliveckému sdružení způsobil škodu za bezmála 28 tisíc korun," uvedla k případu policejní mluvčí Monika Pátková.

Honitby na Žďársku decimují organizované gangy pytláků

Žďársko – Dvě mladé srnky, které minulý víkend padly za oběť pytlákům v lese u Radostína nad Oslavou, jsou zatím posledním ohlášeným případem pytláctví v honitbách na Žďársku. „Jednalo se o srnky staré maximálně dva roky a pytlák je usmrtil v době hájení. Srnčata na místě vyvrhl a v lese nechal igelitové pytle s kůžemi s kostmi. Mysliveckému sdružení způsobil škodu za bezmála 28 tisíc korun," uvedla k případu policejní mluvčí Monika Pátková.

Ulovená zvěř míří přímo na stůl, díky změně ve vyhlášce

Praha /INFOGRAFIKA/ - Čerstvá zvěřina v restauracích. Dosud s tím měli jejich majitelé potíže, ale od začátku září začala platit novela vyhlášky, která restauracím nyní umožňuje nejen zvěřinu (prohlédnutou proškolenou osobou) svým hostům servírovat, ale ještě předtím ji stáhnout a naporcovat.

Sto kilo zvěřiny se snědlo za dvě hodiny

Valašská Senice - Zvěřinové hody v sobotu už potřetí pořádalo myslivecké sdružení z Valašské Senice. Přestože myslivci letos připravili více jídla než loni, snědlo se skoro sto kilogramů zvěřiny za několik hodin.

PODÍVEJTE SE: Hasiči slavili gulášem i netradiční soutěží

Týnec – Dobrovolní hasiči v Týnci u Klatov slavili o víkendu 110. výročí založení sboru. Oslavy pojali ve velkém stylu. Dvě taneční zábavy, hasičská soutěž s dobrou účastí družstev mužů, žen i dětí, výroční schůze a k tomu všemu hasičský guláš a domácí klobásy ze zvěřiny.

Vsetínský Gulášfest se stěhuje na výstaviště U Sandriku

Vsetín – V polovině srpna Vsetínem již počtvrté zavoní guláš. Pořadatelé ze Vsetínské hudební společnosti připravují další ročník oblíbeného gurmánského festivalu, který je věnovaný právě tomuto tradičnímu pokrmu. Uskuteční se od pátku 16. do neděle 18. srpna.

Vsetínský Gulášfest se stěhuje na výstaviště U Sandriku

Vsetín – V polovině srpna Vsetínem již počtvrté zavoní guláš. Pořadatelé ze Vsetínské hudební společnosti připravují další ročník oblíbeného gurmánského festivalu, který je věnovaný právě tomuto tradičnímu pokrmu. Uskuteční se od pátku 16. do neděle 18. srpna.

Prvorepubliková kuchyně ožije v září na festivalu Masarykovo Menu

Praha, Brno – Restaurace v Praze a Brně v září ožijí atmosférou první republiky, kdy v rámci festivalu Masarykovo menu budou nabízet speciality z této doby. Hosté se mohou těšit na šneky, žabí stehýnka nebo zvěřinu i klasická jídla jako třeba šunkofleky nebo nákypy. Akce se uskuteční od 9. do 29. září, informovala v tiskové zprávě pořádající společnost Restu.cz.

Obilovin je letos nadúroda. Zemědělci hlásí i rekordy

Třebíčsko – Přestože na řadě míst žně ještě neskončily, zemědělci hlásí rekordní výnosy obilovin i řepky. Stěžují si ale na značný pokles výkupních cen, které jim zajistí podobně nízké zisky, jakých dosáhli po loňské neúrodě.

Obilovin je letos nadúroda. Zemědělci hlásí i rekordy

Třebíčsko – Přestože na řadě míst žně ještě neskončily, zemědělci hlásí rekordní výnosy obilovin i řepky. Stěžují si ale na značný pokles výkupních cen, které jim zajistí podobně nízké zisky, jakých dosáhli po loňské neúrodě.

Policie pátrá po mladém muži

Liberec - Třiadvacetiletý Vladimír Zvěřina byl viděn naposledy v sobotu před autobazarem v Paceřicích, kde čekal na svého otce. Odtud odešel neznámo kam a nepodal o sobě žádnou zprávu.

Víkend v okrese nabídne pivo, zvěřinu i fotbal

Vyškovsko /TIP NA VÍKEND/ – Nepřeberné množství různorodých akcí připravili na tento víkend organizátoři z Vyškovska. Jedna z nich se odehrává od pátku na návsi v Olšanech. Návštěvníci na ní můžou ochutnat devětadvacet druhů piv.

Lincoln CZ nabídne další pracovní místa

Chodov – Nové zaměstnance chce v budoucnu nabírat chodovský výrobce centrálních mazacích systémů, společnost Lincoln CZ. Zdejší pobočka skupiny SKF – Lubrication Business Unit hodlá rozšířit výrobní a skladovací prostory.

Lincoln CZ nabídne další pracovní místa

Chodov – Nové zaměstnance chce v budoucnu nabírat chodovský výrobce centrálních mazacích systémů, společnost Lincoln CZ. Zdejší pobočka skupiny SKF – Lubrication Business Unit hodlá rozšířit výrobní a skladovací prostory.

Zahrada Moravy poosmnácté

Staré Město – Představení zemědělských produktů a zařízení, kultura i gastronomické ochutnávky – takový program přinesla svým návštěvníkům sobotní výstava Zahrada Moravy ve Starém Městě.

Jan Mrázek zvítězil v Českém poháru

Jičín – Český pohár a zároveň žebříček A, žebříček B – Čechy, pokračoval dvěma závody v Mezholezech. Místní nazývají krajinu Sedmihoří, jako Západočeský Český ráj.

Každý den jsem se těšil, co zažiji. Povodně byly ale velmi vyhrocené

Praha /ROZHOVOR/ - „Ten chlapec, co stojí na náhradní zastávce na Florenci. Ten je báječný. Se vším radí a mluví nahlas. Je mně ho ale líto. Je na dešti už druhý den. Není to taky hrdinství?" ptá se jedna z pražských cestujících Jiřina Fialová na práci muže, který byl v tu dobu součástí „povodňového pohotovostního týmu" Pražského dopravního podniku. „Všude je zmatek, autobusy praskají ve švech, ale na něm je vidět, jakou má snahu lidi směrovat," dodává Fialová …a není sama, kdo si během povodní chválil dopravního informátora Karla Zvěřinu.

Každý den jsem se těšil, co zažiji. Povodně byly ale velmi vyhrocené

Praha /ROZHOVOR/ - „Ten chlapec, co stojí na náhradní zastávce na Florenci. Ten je báječný. Se vším radí a mluví nahlas. Je mně ho ale líto. Je na dešti už druhý den. Není to taky hrdinství?" ptá se jedna z pražských cestujících Jiřina Fialová na práci muže, který byl v tu dobu součástí „povodňového pohotovostního týmu" Pražského dopravního podniku. „Všude je zmatek, autobusy praskají ve švech, ale na něm je vidět, jakou má snahu lidi směrovat," dodává Fialová …a není sama, kdo si během povodní chválil dopravního informátora Karla Zvěřinu.

Obliba zvěřiny v ČR roste, podíl na spotřebě masa je ale nízký

Praha - Obliba zvěřiny v Česku podle myslivců i obchodníků z dlouhodobého hlediska roste. Její spotřeba podle statistik přesto stále činí pouze okolo jednoho procenta celkové spotřeby masa a je mnohonásobně nižší než konzumace masa od hospodářských zvířat.

Humorista Zvěřina četl i hrál na kytaru

Pelhřimov – Své humorné příběhy osazené kuriózními postavičkami zejména z prostředí venkovské hospůdky četl v pelhřimovské knihovně publicista a novinář Antonín Zvěřina z Třebíče.

Restaurace budou nadále kontrolovat hygienici

Praha – Souboj o kompetence při kontrolách potravin mezi ministerstvy zemědělství a zdravotnictví prozatím zřejmě skončil. Vláda totiž ve čtvrtek přijala návrh novely zákona o potravinách. Původní návrh počítal s tím, že resort zemědělství bude odpovídat 
i za kontroly ve veřejném stravování.

Vařte se Slováckými novinami: Omladinka

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

Vařte se Slováckými novinami: Trnková omáčka

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

Vařte se Slováckými novinami: Pohanka s cibulkou a brynzou

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.