Kreativ

ŠTÍTEK: angličtina

Basketbalový trenér Viktor Pruša.

Basketbalový kouč Pruša vedl trénink urputných Číňanek. Vyzdvihl jejich přístup

Brno – Na chvíli opustil lavičku basketbalových Žabin a ujal se nejlepšího čínského školního týmu. Brněnský trenér Viktor Pruša si v sobotu vyzkoušel vedení tréninku hráček z města Tsinghua, jež má nejlepší tým basketbalistek z přibližně dvou tisíc čínských středních škol. „Nebylo to úplně lehké, ale po odborné stránce velké obohacení,“ hodnotí svoji bleskovou anabázi Pruša.

Víkendový pokles teplot umožnil spustit sněžná děla na Černé hoře a připravit sjezdovku Anděl k otevření lyžařské sezony.

Ve zkratce: Lyžařská sezona začne tento pátek

Královéhradecko, Trutnovsko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Na sjezdovce Anděl na Černé hoře bude zahájena v pátek lyžařská sezona. Na 300 metrů dlouhém úseku se bude lyžovat od pátku do neděle, vždy 8.30 do 16.00. Sdělili to v úterý zástupci SkiResortu Černá hora - Pec.

Student Daniel Andrle - gymnázium Děčín, následně škola Open Gate.

Na zkoušku máme jeden pokus, říká Čech studující ve Skotsku

Ústecký kraj /ROZHOVOR/ – Chodit na zahraniční univerzitu nemusí být pouhý sen. Pro studenty, kteří mají nadání, ale chybí jim dostatek financí, vytvořila Nadace The Kellner Family Foundation projekt Univerzity. Z něj poskytuje finanční granty studentům na prestižních zahraničních, ale také tuzemských univerzitách.

Akce s názvem Setkání s hejtmanem, kterou pořádá Deník ve Zlínském kraji.

Rozvoj UTB přijde na stamiliony

Více se otevřít světu. To by měl podle rektora zlínské univerzity Petra Sáhy udělat nynější vzdělávací systém v kraji. Deník se ho ptal na akci nazvané Setkání s hejtmanem.

Student Daniel Andrle - gymnázium Děčín, následně škola Open Gate.

Na zkoušku máme jeden pokus, říká Děčíňan studující ve Skotsku

Ústecký kraj /ROZHOVOR/ – Chodit na zahraniční univerzitu nemusí být pouhý sen. Pro studenty, kteří mají nadání, ale chybí jim dostatek financí, vytvořila Nadace The Kellner Family Foundation projekt Univerzity. Z něj poskytuje finanční granty studentům na prestižních zahraničních, ale také tuzemských univerzitách.

Student Daniel Andrle - gymnázium Děčín, následně škola Open Gate.

Na zkoušku máme jeden pokus, říká Čech studující ve Skotsku

Ústecký kraj /ROZHOVOR/ – Chodit na zahraniční univerzitu nemusí být pouhý sen. Pro studenty, kteří mají nadání, ale chybí jim dostatek financí, vytvořila Nadace The Kellner Family Foundation projekt Univerzity. Z něj poskytuje finanční granty studentům na prestižních zahraničních, ale také tuzemských univerzitách.

Univerzita Hradec Králové. Ilustrační fotografie.

Studenti už vědí, jak to chodí ve světě

Hradec Králové - Stovky studentů Univerzity Hradec Králové (UHK) a středních škol zaplnily ve středu kampus Na Soutoku při návštěvě prvního ročníku akce International day.

Děti jsou vedeny k tomu, aby hodně mluvily v angličtině a neustále něco sami vymýšlely.

Angličtina v naukových předmětech? Pro kladenskou základku žádné sci-fi

Kladno /FOTOGALERIE/ – Celá 6. Základní škola v Kladně sídlící v Doberské ulici žije tento týden studijním pobytem učitelů ze zahraničí. V rámci projektu Erasmus + zavádění metody CLIL, do kterého se škola loni v září zapojila, na její půdu zavítali učitelé ze čtyř spřátelených škol.

Přes kosti mrtvých

FILMOVÝ KLUB: Přes kosti mrtvých

/POZVÁNKA/ Po pátečním promítání na Hradci bude ještě jedno v nezvyklou dobu, Opavský filmový klub uvádí ve čtvrtek v kině Mír polský snímek Přes kosti mrtvých.

Vítězem letošního ročníku vědomostní a dovednostní soutěže středních škol s veterinárním zaměřením jsou studenti Střední školy veterinární, zemědělské a zdravotnické z Třebíče.

Nejlepší mladí veterináři studují v Třebíči

Třebíč - Vítězem letošního ročníku vědomostní a dovednostní soutěže středních škol s veterinárním zaměřením jsou studenti Střední školy veterinární, zemědělské a zdravotnické z Třebíče.

Akce Živá knihovna aneb Nesuď knihu podle obalu.

OBRAZEM: Babylon ve slánské knihovně

Slaný - Živá knihovna aneb Nesuď knihu podle obalu je název akce, kterou pořádá tento týden slánská knihovna. V knihovně se tentokrát nečte ale povídá.

Ilustrační foto.

Dnes začíná regionální výběrová konference

Kutnohorsko - Evropský parlament mládeže (EPM) v České republice, který se snaží poskytovat středoškolským a vysokoškolským studentům platformu pro diskuzi o aktuálních evropských tématech, uspořádá v Kutné Hoře regionální výběrovou konferenci. Ta se uskuteční od 3. do 5. listopadu a sdruží přes 80 studentů nejen z celé České republiky, ale i z celé Evropy.

„Slámuj - Drátuj - Dýňuj!“ v ZŠ Bratří Čapků v Ústí nad Orlicí.

OBRAZEM: Halloween na Čapkárně

Ústí nad Orlicí /FOTO/ - Základní škola Bratří Čapků uspořádala akci přístupnou veřejnosti nazvanou „Slámuj - Drátuj - Dýňuj!“.

Ilustrační foto.

Na Mendelově univerzitě se sešla třicítka odborníků. Část bude učit celý semestr

Brno – Pro téměř třicet přednášejících z různých zemí připravila Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity koncem října bohatý program. Už druhým rokem pořádala akci s názvem International Week a letos poprvé zůstává jeden ze zahraničních hostů na fakultě vyučovat po celý semestr. „Teddi Fishman, která k nám přijela ze Spojených států, se specializuje na akademické psaní. Studenti se tedy naučí, jak psát závěrečné práce,” uvedl proděkan fakulty a organizátor akce Tomáš Foltýnek.

V Semechnicích rozsvítí Jackovu lucernu.

O víkendu v Semechnicích rozsvítí Jackovu lucernu

Semechnice - Halloween se nezadržitelně blíží a na tento „strašidelný“ den pamatují i v Semechnicích, kde se v sobotu 28. října koná na hřišti Slavnost dýní - vyřezávání strašidel. To vypukne v 15 hodin a pořadatelé vyzývají účastníky, aby si přinesli nože a dýně. V plánu je i závěrečná procházka mezi strašidly.

Nosič kufrů na stanici metra Nádraží Veleslavín.

Portýři zmizí z Veleslavína v dubnu

Pražský dopravní podnik zahájí 1.listopadu výstavbu jezdících schodů v metru na Veleslavíně. Dvojice eskalátorů na schodech ve směru odjezdu autobusu na letiště by měla být hotová v dubnu příštího roku. Dopravní podnik za ně zaplatí zhruba 33 milionů korun.

Martin Nečas.

Kometa je pro mě nejlepší cesta, říká Nečas po návratu z Caroliny

Brno /ROZHOVOR/– Podařilo se mu to, o čem většina mladých kluků v Kometě sní. Nastoupil k soutěžnímu utkání v NHL, nejslavnější hokejové lize světa. Talentovaný útočník Martin Nečas naskočil v dresu Caroliny na ledě Edmontonu a byl u výhry 5:3. Ve středu, o osm dní později, už osmnáctiletý mladík, který v poslední době často poutal pozornost médií, polykal tréninkové dávky na ledě brněnské DRFG Areny.

Česko-německý akordeonový orchestr v Žamberku.

Do Žamberka se slétli akordeonisté

Žamberk /NAPSALI JSTE NÁM/ - Je podzim a ptačí hejna táhnou. K nám do ZUŠ přilétlo ve čtvrtek 12. 10. velké hejno německých a francouzských akordeonistů. Žádné překvapení - byli pozváni.

Městské informační centrum na Eliščině nábřeží v Hradci Králové.

Krátce z Hradce: Infocentrum opět nabízí rady

Hradec Králové /POZVÁNKY/ - Ve středu od 13 do 17 hodin je v prostorách královéhradeckého infocentra na Eliščině nábřeží připravena tradiční právní poradna. Každou středu zde odborníci, které zaštiťuje Česká advokátní komora v HK, zdarma ve vymezeném čase kolem 15 minut poskytnou rady z oblasti občanského, rodinného, pracovního či insolvenčního práva.

Ilustrační foto.

Knihovna pořádá vzdělávací kurzy

Mělník – Knihovní dílnička se stala jedním z oddělení mělnické městské knihovny. Svou náplní oslovuje zejména děti předškolního i školního věku, ale i dospělé návštěvníky, pro které pořádá vzdělávací kurzy a plní i roli společenskou.

MARIÁNSKÉ LÁZNĚ navštěvují převážně rusky mluvící a němečtí hosté, to chce město nyní změnit a přilákat českou klientelu.

Budou mít nového průvodce

Mariánské Lázně -Nový propagační materiál provede turisty Mariánskými Lázněmi. Malý průvodce městem nabídne návštěvníkům vše potřebné na jednom místě.

Z pardubické akademie cestoval do Ottawy Petr Beneš, jenž strávil týden v místní rodině.

Fotbal a škola. Zkusili si to i v Kanadě

Pardubice – Plnit si povinnosti na fotbalovém hřišti a zároveň i ve škole se vyplácí. O tom dobře vědí hráči Regionální fotbalové akademie Pardubického kraje. Jeden z nich se nedávno dočkal zajímavé odměny, když po úspěchu v „olympiádě“ z anglického jazyka vyrazil na výměnný pobyt do zahraničí. Čtrnáctiletý Petr Beneš týden poznával, jak se žije a trénuje v Kanadě.

Kariérní týden na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava.

Studenti v Ostravě se připravují na budoucí kariéru

 Na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava probíhá Kariérní týden. Akce má za cíl usnadnit studentům a čerstvým absolventům VŠB-TUO vstup na trh práce a podpořit jejich uplatitelnost v našem regionu.

Autorka fantasy literatury Michaela Burdová.

Spisovatelka Michaela Burdová: Láká mě spojení příběhu s obrázky

Sedlčany /FOTOGALERIE/ - Michaela Burdová žije v Sedlčanech na Příbramsku. Ve svých 27 letech je vyhledávanou autorkou fantasy knih pro děti a mládež. Patří k několika současným českým spisovatelům, které toto povolání uživí. Dosud jí vyšlo dvanáct knížek, a protože jí inspirace neopouští, v březnu 2018 pokřtí třináctou. 

Projekt EDISON 2017 aneb Jak jsme na gymnáziu zažili svět ve zkratce.

Projekt EDISON 2017 aneb Jak jsme na gymnáziu zažili svět ve zkratce

Ústí nad Orlicí - Pestrý týden plný prezentací v angličtině přinesl kousek poznání (více či méně) vzdálených zemí a kultur, protože i letos se Gymnázium Ústí nad Orlicí (již potřetí) zapojilo do projektu EDISON pořádaného mezinárodní studentskou organizací AIESEC.

Ilustrační foto.

Do většiny zájmových kroužků se pořád dá zapsat

Na Bruntálsku je mnoho možností zájmových kroužků ve střediscích volného času i mimoškolního vzdělávání v základních uměleckých školách. Zorientovat se v možnostech a vybrat pro děti to pravé může být někdy složité. Kam dítě přihlásit, aby ho to bavilo? Je ještě v kroužcích místo? Jaká je jejich cena?