Kreativ

ŠTÍTEK: angličtina

Žáci Obchodní akademie Vlašim při první seznamovací online hodině se studenty z italské partnerské školy.

Žáci vlašimské obchodní akademie poznávali partnery z italské školy online

Mezi vlašimskou obchodní akademií a její partnerskou školou I.S.I.S Oscar Romero v Itálii se ve středu 12. dubna uskutečnila formou konference první seznamovací online hodina. Projekt měl delší předehru v podobě elektronické komunikace mezi oběma školami, ale v letošním roce byla z obchodní akademie vytipována skupina anglického jazyka vyučující Šárky Hlaváčkové z prvních ročníků čítající 21 žáků, která se do výměny po následující měsíce zapojí.

Výprava z Matičního gymnázia v Ostravě na veletrhu studentských firem v Praze.

Studentská firma Šišigami z Ostravy obsadila vítězné pozice na Veletrhu JA Expo

Studentská firma Šišigami z Matičního gymnázia v Ostravě se na veletrhu studentských firem v Praze-Libni umístila hned ve dvou soutěžních kategoriích. Na veletrhu pořádaném organizací JA Czech (Junior Achievement Czech Republic), který se konal 30. března, mohou studenti nejen soutěžit, ale též prodávat své produkty, hravé dřevěné skládačky. Nyní se Šišigami pilně připravují na celostátní finále, které se bude konat již 11. května.

Slavičínské gymnázium hostilo soutěž v anglickém jazyce.

Slavičínské gymnázium hostilo soutěž v anglickém jazyce

Jednačtyřicet žáků základních škol, gymnázií a odborných škol soutěžilo v pondělí v okresním kole Konverzace v anglickém jazyce. Po době covidové, kdy se soutěž konala online, se sešli v aule gymnázia Jana Pivečky ve Slavičíně.

Fotbalisté třetiligového Znojma (modří) zahájili jarní část MSFL výhrou nad Hodonínem 3:1. Většinu kádru tvoří cizinci.

Kabině 1. SC vládne angličtina. Cizinci mají zachránit MSFL

Nový majitel, nové vedení klubu, nový realizační tým, nový kádr. Fotbalisté třetiligového Znojma vstoupili do jarní části Moravskoslezské fotbalové ligy s hlavním úkolem – zachránit soutěž. Nový vítr do plachet jim přinesly i povzbudivé výkony v přípravě, stejně jako výhra 3:1 v úvodním kole druhé poloviny sezony nad Hodonínem.

Žáci Střední školy technické Mohelnice navštívili v Brno

Žáci Střední školy technické Mohelnice navštívili divadlo v Brně

Žáci 3. a 4. ročníků Střední školy technické Mohelnice navštívili 6. března divadelní představení Animal Farm. Představení v anglickém jazyce se konalo v kulturním centru Semillaso v Brně, kam přijeli herci britské divadelní společnosti TNT Theatre Britain. Za příspěvek velmi děkujeme.

Jiří Kašpárek

Anglicismy k obohacení češtiny

NGL, ASAP, TBH. Na první pohled nesrozumitelný shluk písmen, který by čtenáře mohl mást. Jenže jejich používání má za úkol přesně pravý opak.

Taťána Makarenko a finalistky Miss Czech Republic.

Finalistky Miss oblékly plavky. Najde se nová Kuchařová? Doufám, říká ředitelka

Nových jedenáct nejkrásnějších dívek Česka se v květnu utká o korunku krásy Miss Czech Republic. Vítězka poté pojede Českou republiku reprezentovat na Miss World. O tom, kdo to bude, rozhodne porota v čele s ředitelkou Taťánou Makarenko, která odhalila, jak to funguje na zahraničních soutěžích. Ještě než dívky odjely na soustředění do Spojených arabských emirátů, předvedly své dokonalé postavy v rámci challenge Best in swimsuit v plavkách. Podívejte se.

Ilustrační foto

Výuku v angličtině nabízejí i středočeské veřejné školy. Je jich ale málo

Studovat některé předměty v angličtině mohou žáci ve středních Čechách nejenom na soukromých středních školách, ale i na těch veřejných zřizovaných krajem, kde se za studium neplatí. Škol, které to nabízejí, ale není mnoho.Takoví absolventi pak zpravidla nemají problém nejen při nástupu do praxe, ale bývají velmi úspěšní i v přijímacím řízení na vysokých školách.

Deváťáci ze ZŠ Heyrovského Olomouc převzala certifikáty o úspěšném složení mezinárodní zkoušky z angličtiny Preliminary English Test.

Už jsou naše! Deváťáci z Heyráku složili mezinárodní zkoušky z angličtiny

Už jsou naše! Kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem, to všichni dobře víme, vždyť jsme to nejenom ve škole mockrát slyšeli. Umět slušně anglicky se dnes považuje skoro za samozřejmost, ale i když se angličtinu ve škole všichni učí, ne každý může říct, že anglicky opravdu dobře umí. Za příspěvek velice děkujeme.

Žáci prvního a druhého stupně ze ZŠ Kadaňská se vydali do Městského divadla v Chomutově na divadelní představení Offline v anglickém jazyce.

Anglické divadlo pro žáky ze ZŠ Kadaňská v Chomutově

Ve středu 14. prosince se žáci prvního a druhého stupně vydali do Městského divadla v Chomutově na divadelní představení v anglickém jazyce. Do Chomutova totiž zavítali herci ze zlínského divadelního centra, které je zaměřeno na divadelní hry v angličtině. Uvnitř článku najdete video trailer k představení. 

Cathy Cristy Castro s dětmi navštěvujícími česko-anglickou školku Na Hradě v Třebíči.

VIDEO: Na Filipínách se Vánoce slaví už od září, říká Filipínka z Třebíče

Přibližně deset tisíc kilometrů dělí Českou republiku od Filipín. Takovou dálku překonala Cathy Cristy Castro, aby nakonec zakotvila v Třebíči. Tam pracuje jako učitelka v česko-anglické mateřské škole Na Hradě. „V Česku jsem s přestávkami čtyři roky. Z Filipín jsem se ale odstěhovala už před patnácti lety, mezitím jsem žila v Jižní Koreji. Pak jsem potkala svého přítele, který je z České republiky, a odstěhovala se za ním,“ líčí usměvavá mladá dáma.

Toys from recycled materials aneb Hrajeme si s odpadky?

Nepotřebné věci z domácnosti děti využily pro výrobu hraček

V posledních hodinách angličtiny se žáci třídy 3.A zabývali otázkou, jak najít další využití pro nepotřebné věci z domácnosti, které by jinak zřejmě skončily v popelnici. Co takhle vyrobit si z nich hračky, které ještě přinesou spoustu radosti?

Alexis Alégué Elandi je oporou fotbalistů Vyškova.

Mezi první a druhou ligou není skoro žádný rozdíl, říká kamerunská opora Vyškova

Pro nezasvěcené jde často o velké překvapení. Když někam přijedou fotbalisté Vyškova, mohou se neinformovaní návštěvníci cítit trochu jako na africkém šampionátu. V jihomoravském klubu, který hraje druhou sezonu FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU, je totiž početná skupina fotbalistů z černého kontinentu. Na podzim si aspoň jeden zápas za Vyškov zahrálo hned sedm zástupců z Afriky. Jednou z opor týmu je i kamerunský záložník s francouzským pasem Alexis Alégué Elandi, který je další hvězdou unikátního seriálu Deníku, jenž vznikl u příležitosti mistrovství světa.

Alexis Alégué Elandi je oporou fotbalistů Vyškova.

Hrdina Vyškova snil o triumfu Kamerunu. Miluju Neymara, řekl Elandi

Pro nezasvěcené jde často o velké překvapení. Když někam přijedou fotbalisté Vyškova, mohou se neinformovaní návštěvníci cítit trochu jako na africkém šampionátu. V jihomoravském klubu, který hraje druhou sezonu FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU, je totiž početná skupina fotbalistů z černého kontinentu. Na podzim si aspoň jeden zápas za Vyškov zahrálo hned sedm zástupců z Afriky. Jednou z opor týmu je i kamerunský záložník s francouzským pasem Alexis Alégué Elandi, který je další hvězdou unikátního seriálu Deníku, jenž vznikl u příležitosti mistrovství světa.

Krajský soud v Českých Budějovicích. Ilustrační foto.

Dobrodruh měl zneužívat dvě děti na výletu. Chlapec tvrdí, že se nic nestalo

V pondělí 28. listopadu pokračovala před Krajským soudem v Českých Budějovicích hlavní líčení v případu osmačtyřicetiletého muže, který měl podle obžaloby před třemi lety na výletě po Evropě vyžadovat sexuální praktiky po dívce z Českokrumlovska a chlapci z Francie. Za skutky jako znásilnění, pohlavní zneužívání, ohrožování výchovy dítěte mu hrozí trest odnětí svobody od 5 do 12 let.

Tři školačky z Brněnce vyhrály celostátní kolo soutěže v angličtině.

Žáci z Brněnce zabodovali. Stali se WocaBee šampiony České republiky 2022

Školáci z Brněnce jsou v angličtině opravdu dobří. Nejen že vyhráli krajské kolo soutěže WocaBee, ale zlato získali i v celostátním kole.  Tři žákyně páté třídy z Brněnce vyhrály celostátní soutěž ve 4. kole WocaBee šampionátu v anglickém jazyce, získaly titul WocaBee šampioni České republiky 2022. 

Angličtina jinak v podání dvou dobrovolnic

Dobrovolnice odučily na Zábřežsku 300 hodin. Nabídly angličtinu jinak

Judy a Aška. Dvě studentky s perfektní angličtinou, které se rozhodly vyrazit do cizí země a dobrovolničit. V rámci Evropského sboru solidarity si je vyhlídla Místní akční skupina Horní Pomoraví v čele s ředitelkou Annou Bartošovou. Proč? Aby podpořily přirozenou výuku angličtiny na školách. Za sdílení inspirativního počinu i fotografii velmi děkujeme Lence Ehlerové.

Malta

Také učitelé se stále vzdělávají. Kantorky z Domažlic vyrazily na Erasmus +

Destinací, kterou si dvě učitelky z domažlického gymnázia pro svůj prázdninový jazykový kurz angličtiny v rámci programu Erasmus+ vybraly, byla Malta. Díky této možnosti obě účastnice poznaly lidi doslova z celého světa, zlepšily si úroveň jazykových dovedností, upevnily své komunikační schopnosti a rozšířily si povědomí o životě a kultuře různých zemí. Do svých hodin nyní zařazují metody, které se jim osvědčily jako studentkám.

Z předávání certifikátů úspěšným absolventům zkoušek Cambridge English v Duslově vile v Berouně.

Studenti převzali certifikáty FCE zkoušky. Můžou nahradit maturitu z angličtiny

V Duslově vile v Berouně se ve středu 5. října uskutečnilo slavnostní předávání certifikátů úspěšného složení mezinárodní zkoušky Cambridge English, kterou studenti angličtiny podstoupili na berounské Jazykové škole PaedDr. Henrietty Mottlové. Takzvaný FCE certifikát může dokonce nahradit státní maturitní zkoušku z angličtiny. Do prostor, které využívá Městská galerie Beroun, se slavnostní předávání vrátilo po dvouleté covidové pauze.

Na Střední zdravotnické škole Beroun v rámci projektu CLIL – Not Only for Nurses vyrazili sbírat zkušenosti do anglofonních zemí

Učitelé se zdokonalovali v angličtině. Kvůli covidu o rok déle, než se plánovalo

/FOTOGALERIE/ Berounská střední zdravotnická škola dokončila tříletý program zvyšování si kvalifikace výuky vybraných předmětů v angličtině, který finančně podpořil program Evropské unie Erasmus+. A jak přibližuje ředitelka školy Leona Machková, především covid udělal z tohoto projektu výzvu, kterou se ale povedlo zdárně dotáhnout do konce.

Děti se vydaly s angličtinou kolem světa v TYMY.

Děti z Holešovska se vydaly s angličtinou kolem světa

V týdnu od 15. 8. do 19. 8. proběhl ve středisku volného času TYMY v Holešově příměstský tábor “S angličtinou kolem světa“ pod vedením lektorky AJ, Petry Lancaster. Tohoto kempu se zúčastnila skupinka dětí, pro které byl každý den koncipován na určité téma.

Školáci z malotřídky v Branticích natočili remake filmu Jumanji v angličtině.

Po telefonátu do NASA další překvapení. Školáci z Brantic natočili remake hitu

/FOTOGALERIE/ Školáci z malotřídky v Branticích žijí obklopení angličtinou. Nápady jejich učitele Jaroslava Konvičky jsou nevyčerpatelné. Loni na sebe upozornili telefonátem do NASA, když se spojili s americkým astronautem Andrewem J. Feustelem a půl hodiny s ním vedli v angličtině skvělé interview. Letos uvedli remake filmu Jumanji… 

Germanista Martin Lachout z ústecké univerzity.

Žádný druhý jazyk? Vzdělání českých žáků klesne o jednu úroveň, říká germanista

Rušit, nebo nerušit povinnou výuku druhého cizího jazyka na základních školách? Tato otázka vzbudila velkou debatu mezi rodičii učiteli. Exministr školství Petr Gazdík (STAN) byl rozhodnutý z něj udělat jen povinně volitelný předmět. Docent Martin Lachout, který je didaktik, ale zároveň němčinu učil na všech typech středních škol, je přesvědčen, že by to byla chyba.

Osmdesát pedagogů z celé republiky obsadilo na čtyři dny lavice velehradské školy.

Osmdesát pedagogů obsadilo na čtyři dny lavice velehradské letní školy

Zatímco žáci základních škol v Česku mají polovinu letních prázdnin za sebou, učitelé mají řádnou dovolenou, při níž zaslouženě relaxují a nabírají sílu na další školní rok. Osmaosmdesát pedagogů z různých základních škol v České republice ale přijelo na Velehrad, aby v posledním červencovém týdnu využilo čtyř dnů ke svému dalšímu vzdělávání v 19. ročníku Letní tvořivé školy.