Kreativ

ŠTÍTEK: angličtina

Island, ilustrační foto.

Roudnická škola Karla Jeřábka vyjede už podruhé na Island. Kvůli jídlu

Pro školní rok 2023/2024 získala Základní škola Karla Jeřábka z Roudnice nad Labem finanční podporu z grantu Erasmus+. Část podpory je vyčleněna na zahraniční mobilitu žáků na Island. V naší škole bylo vybráno 15 žáků z devátých ročníků. Tito žáci se věnují projektu s názvem Back to traditional cooking, jehož cílem je přiblížit tradiční českou kuchyni žákům na Islandu a naopak.

ZŠ V Domcích v Trutnově otevře od nového školního roku anglicko-českou bilingvní třídu pro děti v 1. ročníku.

Tělocvik i výtvarka v angličtině. Trutnovská škola zavádí novinku pro prvňáky

Základní škola v Trutnově V Domcích zavede od září pro děti v prvním ročníku anglicko-českou bilingvní třídu. Reaguje tím na narůstající zájem rodičů o dvojjazyčné vzdělávání dětí na základní škole. Prvňáci se tak budou učit ve dvou jazycích. V angličtině budou muset zvládnout i tělocvik nebo výtvarnou výchovu.

Kaplanka Marta Koňaříková působí ve Vsetínské nemocnici už deset let

Z učitelky angličtiny kaplankou. Ve Vsetínské nemocnici působí už deset let

/ROZHOVOR/ Marta Koňaříková popisuje svou cestu ke kaplanství i desetileté zkušenosti ve Vsetínské nemocnici, při kterých slyšela tisíce příběhů. Bývalá učitelka angličtiny začínala jako dobrovolník, nemoc maminky odstartovala její cestu kaplanky. Hovoří s lidmi o jejich problémech, sdílí jejich obavy a úzkosti.   

S výukou druhého jazyka se dá začít kdykoliv. Odborníci doporučují soustředit se na zábavu. Do výuky zapojte písně, říkanky i pohybové hry.

Druhý jazyk se mohou učit už batolata. Vsaďte na pravidelnost a dětské písničky

Cizí jazyk se učí stále mladší děti. S angličtinou mnohdy začínají už dvouletá batolata v jeslích a školkách. Někteří odborníci vyzdvihují schopnost mozku se učit a pojímat intonaci a melodii jazyka v raném věku. „Ale setkáváme se i s názory, že se jedná o zbytečné přetěžování dítěte či že dítě si má nejprve osvojit jazyk mateřský a až pak cizí,“ píše doktorka Lucie Zormanová v článku pro Národní pedagogický institut.

Učitel z Ameriky se po celý týden věnoval školákům ve škole v Konstantinových Lázních. Děti byly výukou nadšené.

Školáci v Konstantinových Lázních se učili angličtinu s učitelem z Ameriky

Nejlepším způsobem, jak se dobře učit cizí řeči ve chvíli, kdy nemáte šanci opustit rodnou vlast, je komunikace s rodilým mluvčím daného jazyka. Základní škola v Konstantinových Lázních je sice malá, ale na kvalitním vzdělávání svých žáků si zakládá. Proto žáci po celý uplynulý týden absolvovali intenzivní kurz anglického jazyka pod vedením učitele angličtiny Charlese, který dorazil až z Ameriky. 

Nová životní etapa krátce po příjezdu do Londýna v roce 2015.

„Práce au-pair mi dala angličtinu, statečnost a schopnost bojovat sama za sebe“

Pokud máte rádi děti a zároveň toužíte po dobrodružství v zahraničí, vyzkoušejte si práci au-pair. Samozřejmě je tato výzva pro odvážnější jedince, kteří se nebojí vyjít ze své komfortní zóny, ale přinese spoustu zkušeností, které v budoucnu určitě oceníte. Například perfektní zvládnutí cizího jazyka vám může přislíbit skvělou kariéru či být krokem k vysněné práci, jak se poštěstilo Janě, která pracovala jako au-pair v Londýně.

Stovky lidí se vydaly v sobotu dopoledne na tradiční pochod Po stopách lovců mamutů. Start byl na Základní škole J. A. Komenského v Předmostí a účastníci pochodu si mohli prohlédnout Malé školní muzeum ve staré budově.

V Předmostí chtějí znovu otevřít třídu Světa vzdělání

Zápisy do prvních tříd se sice uskuteční až v dubnu, už v lednu se ale na některých školách konají schůzky rodičů budoucích prvňáčků. Na Základní škole J. A. Komenského v Předmostí je naplánovaná informační schůzka s rozšířenou výukou Světa vzdělání na čtvrtek 11. ledna v 18 hodin.

Rodilý mluvčí Rafael DePillis (vlevo) z amerického státu Massachusetts ve společnosti učitelky angličtiny Anny Jezberové a Josefa Tremla, ředitele Střední průmyslové školy v Kutné Hoře.

S angličtinou na kutnohorské střední průmyslové škole pomáhá rodilý mluvčí

Díky Fulbrightově programu, který má v České republice velký úspěch a ohlas již od roku 2005, přivítala Střední průmyslová škola v Kutné Hoře v tomto školním roce ve svých řadách rodilého mluvčího z amerického státu Massachusetts. Rafael DePillis, absolvent bakalářského programu biochemie a molekulární biologie, působí od začátku září na průmyslovce nejen v hodinách angličtiny, ale rovněž nabízí další možnosti aktivit ve volném čase.

Setkání a anglická konverzace se studenty z různých zemí světa motivuje i žáky vlašimské obchodní akademie ke studiu angličtiny.

Žáci obchodní akademie anglicky konverzovali se studenty z různých zemí světa

Žáci prvních ročníků Obchodní akademie ve Vlašimi se v listopadu setkali se studenty z různých zemí světa, kteří jim v rámci dvou vyučovacích hodin představili svoji zemi. Dozvěděli se více o geografii, historii, kultuře, zvyklostech a zajímavých místech států nejen Evropy, ale i Severní a Jižní Ameriky.

Slza - Petr Lexa a Lukáš Bundil

Baví nás spontánnost a rozmanitost, říkají hudebníci ze Slzy

Téměř tři a půl roku od poslední desky se kapela Slza, tvořená frontmanem Petrem Lexou a kytaristou Lukášem Bundilem, připomíná novým, v pořadí čtvrtým, studiovým počinem nazvaným Monodrama. Na žánrově i vizuálně pestrém albu se podíleli autoři a kamarádi z branže v čele s Pam Rabbit, Jiřím Krhutem, Ondřejem Ládkem neboli Xindlem X, rapperem Refewem a producenty Enthicem a Oliverem Somem. „Nikam jsme nespěchali, nedali jsme si žádný deadline,“ přibližuje ve společném rozhovoru pro Deník Bundil.

Žáci vlašimské obchodní akademie se svým průvodcem Vojtěchem Kockem a skupinou zahraničních turistů při prohlídce v chrámu svatého Víta v Praze.

Žáci obchodní akademie absolvovali tříhodinovou prohlídku Prahy v angličtině

Žáci 4. ročníku vlašimské obchodní akademie studijního zaměření Cestovní ruch se v rámci semináře English for Tourism (Odborná angličtina pro cestovní ruch) podívali vlakem do historického centra hlavního města České republiky. Jízda do Prahy vlakem byla vybrána záměrně, neboť cestování vlakem a k tomu náležitá slovní zásoba a fráze jsou taktéž náplní předmětu Cestovní ruch.

Senioři na cestách aneb U3V v Portu.

Senioři na cestách aneb U3V v Portu

V říjnu letošního roku se naší univerzitě podařil zrealizovat výukový pobyt pro 20 studentů Univerzity třetího věku (U3V) do portugalského Porta. Díky kontaktům, které jsme získali v roce 2019, kdy ve Zlíně na UTB proběhl velmi úspěšný týdenní jazykový kurz angličtiny pro seniory z U3V v Portu, jsme mohli na oplátku vyrazit do zahraničí i my.

Ústečan žil dva roky v Irsku. Na snímku celosvětové známý Temple Bar v Dublinu.

VIDEO: Ústečan žil dva roky v Irsku. Každý mladý by to měl udělat, říká dnes

/FOTOGALERIE/ Vystoupit z komfortní zóny a něco zažít. Takový byl můj plán, který vyšel na výbornou. V sedmadvaceti letech jsem si z pronajatého bytu v Ústí nad Labem vzal jednu tašku a sám odletěl do Irska, aniž bych tušil, co mě na ostrově čeká. Dnes krok vidím jako jeden z nejlepších, který jsem v životě udělal.

Trenér příbramských Kocourů Lubomír Vašina.

Řídí řadu cizinců a bez angličtiny. Pro mě noční můra, přiznává Vašina

Jako nový trenér příbramských volejbalistů se uvedl skvěle. Lubomír Vašina dovedl své svěřence k překvapivému vítězství nad Karlovarskem 3:1 na sety a Kocouři získali na úvod sezony tři cenné body do tabulky. Pro 63letého kouče ale je mnohem větší výzvou vedení dvou Argentinců, Ukrajinců a jednoho Brazilce. A to vše bez znalosti angličtiny.

Sabrina Novotná, brankářka Házená Kynžvart.

Můj sen je se s reprezentací dostat na olympiádu, prozradila Novotná

/HÁZENÁ/ Skvělými výkony se prezentovala ve dvou kvalifikačních bojích mistrovství Evropy v dresu českého výběru  brankářka Kynžvartu Sabrina Novotná, když se podílela parádními zákroky na výhře nad Finskem i Portugalskem. Navíc byla po obou duelech zvolena v hlasování fanoušků nejlepší hráčkou. Jak hodnotila své úspěšné vystoupení v reprezentačním dresu sympatická dlouhovláska z Kynžvartu prozradila v rozhovoru Deníku.

Tibor Mičinec se stal trenérem Horek nad Jizerou

Mičinec po příchodu do Horek: Lepší kádr než v Lysé, vyzkouším i angličtinu

/ROZHOVOR/ Ve druhém kole se utkáním v Dolním Bousově rozloučil s jedním angažmá, v devátém na zcela stejném místě otevřel to nové. S Lysou trenér Tibor Mičinec utrpěl od DBSK desetigólový příděl, který znamenal rychlý konec jeho návratu do klubu z Nymburska. Premiéra na lavičce Horek byla o poznání úspěšnější, na hřiště jednoho z okresních rivalů z toho byl do tabulky I. A třídy bod po remíze 1:1. Právě na trase Horky – Lysá se angažování někdejšího prvoligového i reprezentačního útočníka zrodilo.

Letní studium na Maltě.

Letní studium na Maltě. Procestoval jsem i velkou část ostrova

Na začátku července jsem využil možnosti studijního programu ERASMUS+ a odletěl studovat angličtinu na souostroví Malta. Cílem bylo vylepšit mé jazykové dovednosti v angličtině a poznat tamní kulturu a prostředí. Po dobu dvou týdnů jsem navštěvoval školu Easy School of Languages umístěnou v centru hlavního města Valletta. Ubytován jsem byl v apartmánu společně se studenty z Kolumbie, Rakouska nebo Španělska. Cesta do školy trvala asi 45 minut, ale brzy jsem pochopil, že bydlet blíž je téměř nemožné. Valletta je poměrně malým městem na pahorku obehnaném hradbami a v samotném historickém centru této pevnosti se skrývala budova naší školy. Až teprve za tímto opevněním vyrůstaly moderní výškové budovy a hustá obytná zástavba.

Žáci základních škol na Vysočině dosahují v angličtině úrovně maturantů.

Žáci základních škol na Vysočině zvládají angličtinu na úrovni maturantů

Studenti základních škol na Žďársku a Havlíčkobrodsku se toho nebojí a účastní se výuky angličtiny, kde se co nejvíce komunikuje tak, aby jim angličtina připadala zcela přirozená. Následně potom Evropské centrum jazykových zkoušek poskytuje prestižní zkoušky Cambridge English, kterých se děti účastní. Po složení zkoušky získávají certifikát Cambridge English s uznatelností po celém světě.

V brněnské soukromé základní škole Porg zahájily děti v pondělí premiérový školní rok. Škola sídlí v areálu Nové Zbrojovky.

Prvňáčci v Brně zahájili školní rok. Za školné dají rodiče přes sto tisíc za rok

/FOTO, VIDEO/ Pestrobarevné aktovky plné školních potřeb takřka zakrývají v pondělí ráno drobné prvňáčky mířící do nové základní školy Porg v areálu brněnské Nové Zbrojovky. Zatímco desítky žáků hledají své třídy, nesou si na krku speciální medaile od třídních učitelek. Nepřipravují se ale na tradiční výuku, velký důraz totiž vedení školy klade na angličtinu. Děti tak do páté třídy dosáhnou úrovně, jakou veřejné školy vyžadují od maturantů.

Ilustrační foto.

Kraj přispěje žákům na individuální studium v angličtině

Karlovarský kraj podporuje žáky středních škol ve vzdělávání i nad rámec školní výuky. V letošním roce pro ně vyčlenil částku 351 000 korun, aby se mohli zapojit do programu Centra pro talentovanou mládež, který používá angličtinu jako hlavní jazyk při studiu. Rozhodli o tom krajští radní.

Dějištěm velkého finále byla Obchodní akademie TGM v Kostelci nad Orlicí.

Velké finále v Kostelci: projekt zacílil na využití techniky ve výuce angličtiny

V pátek 9. června 2023 se na Obchodní akademii TGM v Kostelci nad Orlicí odehrálo velké finále projektu IKAP II (Impletence Krajského akčního plánu rozvoje vzdělání v Královéhradeckém kraji II), který je zaměřený na využívání techniky ve výuce angličtiny. Žáci čtyř základních škol (ZŠ Javornická Rychnov nad Kněžnou, ZŠ Javornice, ZŠ a MŠ Skuhrov nad Bělou, ZŠ a MŠ Slatina nad Zdobnicí) se v doprovodu svých vyučujících anglického jazyka vydali do Kostelce, aby čelili dalším zapeklitým nástrahám a úkolům.

Na podzim roku 2022 jsme přijali nabídku soukromé polské bilingvní školy Smart  School na předměstí Varšavy v Zakręti spolupracovat na projektu finančně podpořeném  fondem Visegrad 4 na téma Well-being.

Česko-polskou spolupráci na ZŠ Školní v Příbrami podpořil fond Visegrad4

/FOTOGALERIE/ Mezinárodní spolupráce základních škol z České republiky a Polska vznikla na základě kontaktů, které si vytvořili učitelé naší školy na zahraničních vzdělávacích kurzech pro učitele v rámci programu Erasmus+. Na podzim roku 2022 jsme přijali nabídku soukromé polské bilingvní školy Smart School na předměstí Varšavy v Zakręti spolupracovat na projektu finančně podpořeném fondem Visegrad 4 na téma Well-being.

Děti v Dětském domově v Horní Plané chystají dětský den.

Hrdina z děcáku: Soňa Dobiášová podporuje u dětí z domova lásku k angličtině

Zakladatelce online kurzů Jazyko.cz Soně Dobiášové, která je mezi trojící žen v užším výběru na ocenění Žena Českokrumovska, nikdy nebyly lhostejné osudy dětí v dětských domovech. Její aktivní povaha jí nedovolila nečinně sedět, a tak světlo světa spatřil projekt s názvem Hrdina z děcáku, jehož smyslem zcela původně bylo podpořit děti v rozvoji cizích jazyků, zejména angličtiny.

Žáci Obchodní akademie Vlašim při první seznamovací online hodině se studenty z italské partnerské školy.

Žáci vlašimské obchodní akademie poznávali partnery z italské školy online

Mezi vlašimskou obchodní akademií a její partnerskou školou I.S.I.S Oscar Romero v Itálii se ve středu 12. dubna uskutečnila formou konference první seznamovací online hodina. Projekt měl delší předehru v podobě elektronické komunikace mezi oběma školami, ale v letošním roce byla z obchodní akademie vytipována skupina anglického jazyka vyučující Šárky Hlaváčkové z prvních ročníků čítající 21 žáků, která se do výměny po následující měsíce zapojí.

Výprava z Matičního gymnázia v Ostravě na veletrhu studentských firem v Praze.

Studentská firma Šišigami z Ostravy obsadila vítězné pozice na Veletrhu JA Expo

Studentská firma Šišigami z Matičního gymnázia v Ostravě se na veletrhu studentských firem v Praze-Libni umístila hned ve dvou soutěžních kategoriích. Na veletrhu pořádaném organizací JA Czech (Junior Achievement Czech Republic), který se konal 30. března, mohou studenti nejen soutěžit, ale též prodávat své produkty, hravé dřevěné skládačky. Nyní se Šišigami pilně připravují na celostátní finále, které se bude konat již 11. května.