Kreativ

ŠTÍTEK: angličtina

Ukázka z díla brantických školáků.

Školáci z Brantic natočili remake Jumanji, má premiéru v kině

Školáci z malotřídky v Branticích na sebe upozornili loni, když se spojili s americkým astronautem Andrewem J. Feustelem a půl hodiny s ním vedli v angličtině skvělé interview. Nyní se mladí angličtináři z obce na Bruntálsku představí také jako filmoví tvůrci.

Inspirace jménem Erasmus+ aneb Německá škola je povinnost, ne zábava.

Německá škola je povinnost, ne zábava. Učitelka z Valašska vyrazila za hranice

Těsně před koncem školního roku se mi dostalo příležitosti nahlédnout poprvé v životě pod pokličku německého školství. Díky projektu Erasmus + KA1, který je určen pro další vzdělávání vyučujících, jsem se od 13. do 17. června 2022 účastnila tzv. job shadowing (tzn. pozorování výuky, v mém případě hodin anglického jazyka) v německé škole Evangelische Gesamtschule Philipp Melanchthon ve městě Lutherstadt Wittenberg. Jedná se o školu s žáky od 5. po 13. třídu, kde se konají i maturity.

Konference studentů přírodovědných a technických programů Studkon patří k tradičním akcím pořádaným na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Nové talenty vědy a výzkumu zabodovaly na konferenci UJEP

Konference studentů přírodovědných a technických programů Studkon patří k tradičním akcím pořádaným na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Každoročně se zde představují studenti všech ročníků doktorských studií fakulty životního prostředí (FŽP) a přírodovědecké fakulty (PřF) a před publikem složeným z odborníků prezentují výsledky své výzkumné práce. Již pátý ročník konference se uskutečnil v prostorách Kampusu UJEP pod záštitou rektora Martina Baleje.

Ondřej Veselý před Gymnáziem Třebíč, kde letos odmaturoval se samými jedničkami.

Z Třebíče na Harvard: gymnazista Ondřej Veselý nejprve myslel, že to je vtip

Většina Čechů ji zná jen z filmů. Ondřej Veselý z Markvartic na Třebíčsku bude od podzimu studovat na americké univerzitě Harvard. A nejen to. Z Harvardu se mu ozvali sami. „Když mě ten člověk kontaktoval poprvé, zjišťoval jsem, jestli opravdu existuje. Nejprve jsem myslel, že je to nějaký vtip,“ usmívá se čerstvý absolvent Gymnázia Třebíč.

Ruský voják hlídkuje v Mariupolu na snímku z 18. května 2022.

Okupanti v Mariupolu zrušili prázdniny. Děti se v létě budou učit rusky

V okupovaném ukrajinském městě Mariupolu Rusové prodloužili aktuální školní rok až do 1. září, aby se školáci mohli připravit na ruské školní osnovy. Děti tak nebudou mít prázdniny, upozornil podle webu Ukrajinska pravda poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko. Předseda krymského regionálního sněmu Vladimir Konstantinov zase podle agentury TASS navrhl, aby se na ukrajinském poloostrově Krym, které Rusko dříve připojilo ke svému území, zrušila výuka angličtiny.

Asistentka z Minnessoty Kelsey Halverson pochází ze země hor a sněhu, jejím přáním bylo poznat české hory i život a školu na malém městě.

S angličtinou pomáhá ve Volyni Američanka Kelsey, přijela až z Minnessoty

V novém školním roce na středních školách po celé České republice pomáhá s výukou angličtiny 33 stipendistů Fulbrightova programu. Mladí Američané ve věku od 21 do 29 let, čerství absolventi bakalářských nebo magisterských programů, do České republiky jezdí asistovat místním učitelům již od roku 2005 a celkem se jich na tomto programu vystřídalo více než 200. Jednu asistentku díky tomuto programu získali i ve Volyni.

První den státních maturitních testů na Střední průmyslové škole elektrotechnické Františka Křižíka, 2. května 2022, Praha

Horší výsledek než loni. Písemnou maturitu nezvládlo 14 procent žáků

Neúspěšnost u státních maturitních testů letos v květnu proti minulému roku vzrostla, proti předcovidovému roku 2019 ale mírně klesla. Letos u testů neuspělo 13,7 procenta těch, kteří šli ke zkouškám poprvé. Loni to bylo 11,2 procenta, před třemi roky 14,1 procenta. Vyplývá to z výsledků, které zveřejnil Cermat na svém webu.

Ilustrační foto.

Maturity začaly: Deset minut u testu navíc? To je směšné, říká student

V pondělí ráno odstartovala písemná část maturit. V Pardubickém kraji se k nim přihlásilo 3887 studentů. Kvůli dlouhé distanční výuce se ale mnohdy necítili dostatečně připraveni. Ministerstvo školství se rozhodlo prodloužit čas na vypracování didaktického testu z angličtiny a češtiny o 10 minut a z matematiky o 15 minut. Podle některých studentů je to směšné, jiní alespoň nějakou úlevu vítají.

I po návratu do škol po pandemii mají učitelé-youtubeři další desítky tisíc nadšených posluchačů a z mnoha pedagogů jsou internetové celebrity.

Ve třídě mají i 166 tisíc žáků. Z českých učitelů jsou úspěšní youtubeři

Covid je (zatím) pryč, ale něco pozitivního po něm přesto zůstalo: Učitelé, kteří kromě práce za katedrou stále doučují také online. Jejich videa na serveru YouTube byly v některých případech populární už před pandemií. I po návratu do škol ale učitelé-youtubeři mají další desítky tisíc nadšených posluchačů a z mnoha pedagogů jsou internetové celebrity. A to i v případě, kdy se jedná o nepopulární a těžké předměty.

Žáci se pobavili i procvičili angličtinu

Angličtináři vyrazili za obry a mimozemšťany

Po dvouleté odmlce měli žáci 3. až 6. ročníků naší školy možnost zhlédnout v rámci výuky anglického jazyka divadelní představení v anglickém jazyce, které pro ně do Bruntálu přivezl The Bear Educational Theatre z Prahy. Za článek s fotografií velmi děkujeme Dagmar Kudličkové.

Ilustrační foto.

Vypadni s tím kolem do hajzlu. Strážníci stopli cyklistu, vůbec mu nerozuměli

/VIDEO/ Nepříjemnou zkušenost s pražskými strážníky zaznamenal cyklista, který jel po magistrále v centru Prahy. Strážníci ho zastavili a anglicky mluvícímu muži se snažili vysvětlit, že na magistrále jezdit na kole nesmí. Kromě toho, že pravděpodobně neměli pravdu, nebyli schopni ze sebe dostat souvislou větu v angličtině.

Ilustrační foto

Turista našel u Holoubkova granát

Na lesní cestě v katastru Holoubkova našel turista munici. Věděl si rady a objev ohlásil policistům, kteří povolali pyrotechnika. „Odborník zajistil ruční granát a několik kusů osvětlovacích nábojů, které převezl k likvidaci,“ potvrdil mluvčí policie Josef Vítek.

Litvínovská škola nabízí výhody pro sportovce i řadu bonusů pro všechny děti.

Litvínovská škola nabízí výhody pro sportovce i řadu bonusů pro všechny děti

Výuku přizpůsobenou hokejovým tréninkům s přesunem na stadion a zpět pod dohledem trenérů, přednostní vydávání obědů s ohledem na čas tréninku. To jsou některé z výhod, které Sportovní soukromá základní škola v Litvínově nabízí mladým hokejistům. Řadu bonusů ale mohou využívat všichni její žáci, ať už aktivní sportovci v dalších disciplínách nebo děti s jinými zájmy.

Jana ví, že z její strany musí být velká snaha a píle a že to nikdy nesmí vzdát.

Přežila zázrakem. Nyní se Jana učí znovu chodit, mluvit a potřebuje pomoc

Stačil jediný okamžik, který před dvěma lety rázem změnil život nejen Janě Slováčkové, ale celé její rodině. Auto, které ji srazilo, když šla do práce, jí způsobilo vážné poranění mozku a kóma. Boj o život sice nakonec vyhrála, ale zůstala invalidní, odkázaná na pomoc ostatních. I když se zdá, že klasická medicína už vyčerpala své možnosti, Jana se rozhodla bojovat s osudem. 

Pobyty dětí u Jima.

Zemřel přítel a učitel sokolovských dětí Jim McDonald

Smutnou zprávu přinesl sokolovský spolek Pohlazení zabývající se podporou dětí ze sociálně slabého a vyloučeného prostředí. Informoval o tom, že ve své přímořské usedlosti ve francouzské Normandii zemřel v sobotu 15. ledna americký countryový zpěvák Jim McDonald. Ten, mimo jiné, hostil křesťanské prázdninové pobyty s výukou angličtiny pro děti ze sociálně slabých rodin ze Sokolovska.

Integrovaná střední škola Rakovník loni uspořádala soutěže z anglického jazyka English Travelling, které se zúčastnilo 13 základních škol

Do you speak english? Konečně cesta, jak se naučit jazyk

Její znalost se vyžaduje téměř na každou pracovní pozici, ale ani v osobním životě se bez ní neobejdeme. Nebo možná obejdeme, ovšem v mnohém se tak ochuzujeme. Angličtina je všude kolem nás, přesto ji stále ovládáme dost špatně. Více v textu, který vyšel v časopise Květy.

Turecko. Ilustrační foto.

Turecko změnilo oficiální anglický název. Nechce být zemí krůt

Češi se nad tím názvem nejspíše nikdy nepozastavili, lidem z anglojazyčných zemí ovšem připadal vtipný. Turecko, populární dovolenková destinace, změnilo oficiální anglický název. Místo označení Turkey nyní používá slovo Turkiye. A důvod? Představitelům země zřejmě vadil posměch.

Vojáci museli mít neustále přehled o vzdušné situaci.

Připravenost strakonických vojáků do mise prověřily desítky incidentů

Strakoničtí vojáci absolvovali loni v prosinci poslední a zároveň nejdůležitější výcvik před svojí misí do Litvy. "V jihočeských Boleticích absolvovali certifikační cvičení, které mělo prověřit, jak jsou vojáci na nasazení v Pobaltí připraveni," vysvětlila kapitánka Jana Samcová, tisková a informační důstojnice 25. protiletadlového raketového pluku V Lipkách.

Třída 4.A a vítězným projektem.

Břeclavští gymnazisté mají národní cenu. Učili se na dálku nápaditě

Výuka na gymnáziu v Břeclavi se, podobně jako na ostatních školách v republice, musela odehrávat především na dálku. Břeclavské gymnázium to pojalo jako výzvu k zavedení inovativních forem a vzdělávacích metod. Výuka prostřednictvím internetu byla náročná, ale také poukázala na nutnost zvýšení digitální gramotnosti pedagogů a žáků.  Děkujeme Ljubě Stojanova-Stojčeva za pěkný příspěvek a jí i studentům blahopřejeme k velkému úspěchu.

Zpěvák, skladatel, textař a multiinstrumentalista Martin Chodúr

Martin Chodúr: Pasoval jsem se do role vypravěče příběhů

Legendární knihou národních příběhů ze Středního východu Tisíc a jedna noc se při tvorbě své nové desky nechal inspirovat zpěvák, skladatel, textař a multiinstrumentalista Martin Chodúr. Zařadil na ni čtrnáct písní, které jsou – stejně jako zmiňovaná kniha – směsicí nejrůznějších stylů od popu až téměř po art rock.

Profesorka Milena Králíčková, lékařka a zvolená rektorka Univerzity Karlovy

Profesorka Milena Králíčková: Očkování určitě ano, ale nepovinné

S první ženou, která stane v čele Univerzity Karlovy, jsem v týdnu, kdy si připomínáme 32. výročí listopadové revoluce, hovořila nejen o nových výzvách ve vědě a vzdělání a o současných studentech, ale také o covidu. Lékařka Milena Králíčková má ke všem zmíněným tématům hodně co říct.

Hustopečští gymnazisté s pomocí projektu Erasmus vyrazili poznávat Francii.

Po dvou letech za přáteli. Hustopečští gymnazisté vyrazili do Francie

Do francouzské školy LEGTA v Rouillonui nedaleko Le Mans vyrazili v říjnu studenti  hustopečského Gymnázia T. G. Masaryka. Pokračoval  tak projekt Erasmus+KA2. První dvě setkání dvouletého výměnného projektu studentů se uskutečnila v říjnu 2019, loňská setkání se nemohla uskutečnit z důvodu epidemie Covid a tak jsme šťastni, že jsme letošní setkání zvládli zorganizovat i za přísných epidemických opatření, kdy mohli vycestovat jen studenti a učitelé plně očkovaní. Děkujeme Jarmile Čeperové za pěkný příspěvek a fotky.

Úvodní setkání asistentů výuky angličtiny.

S výukou angličtiny pomáhá na libereckém gymnáziu Američan

V novém školním roce na středních školách po celé České republice pomáhá s výukou angličtiny 33 stipendistů Fulbrightova programu. O rodilého mluvčího se rozrostl pedagogický sbor také na Gymnáziu a Střední odborné škole pedagogické v Liberci.

Ilustrační foto

Zájmové kroužky hlásí plno. Dětem ovšem chybí fyzička i motivace

Se začátkem školního roku se znovu rozběhly i zájmové kroužky. Letošní návrat do nich byl ale pro děti obtížnější, než běžně po letních prázdninách bývá. Kvůli loňské pandemii koronaviru leckteří žáci přišli o fyzickou kondici i samotný návyk na daný kroužek docházet. Přesto zájem o sportovní, umělecké či jazykové kurzy neopadl, spíše naopak.