Kreativ

ŠTÍTEK: angličtina

Pošlete své děti na tábor do anglické džungle.

Pošlete své děti na tábor do anglické džungle

Už sedmým rokem pořádá skupina nadšených učitelů angličtiny a jejich zahraničních kolegů anglický příměstský tábor, kde děti z hradeckých základních škol zažívají společná dobrodružství, hry a výzvy, při kterých se zlepšují v angličtině a zbavují se ostychu používat angličtinu ve svém každodenním životě - s kamarády, na dovolené s rodiči či ve škole.

Petr Poprik je sběratelem Funko POP figurek

Petr Poprik sbírá figurky a hry mu zlepšily angličtinu

/LIDÉ ODVEDLE/ Petr Poprik je dvaadvacetiletý rodák z Roudnice nad Labem, který našel zálibu ve sbírání figurek a hraní her. Díky nim se naučil anglicky a začal poznávat vlajky zemí. Přečtěte si jeho zajímavý příběh ze seriálu Lidé odvedle, který vychází pravidelně v Týdeníku Litoměřicko.

Mladá studentka Adéla

Adéla Hladká: Studentka, chůva i lektorka v jednom

Učí se sama, učí ostatní a k tomu hlídá děti. Dvacetiletá Adéla Hladká studuje první ročník bohemistiky na Univerzitě Karlově, sama ale doučuje anglický jazyk, kterému propadla už na základní škole. A pokud zrovna neučí, hlídá děti po Praze nebo se připravuje na získání pomyslné nejvyšší mety angličtinářů.

Učitel Martin Veselý (vlevo) vysvětluje 1. června 2020 studentům Střední průmyslové školy v Ústí nad Labem postup před zahájením didaktických testů státní maturity z matematiky. Jarní termín se kvůli pandemii koronaviru letos posunul.

Začaly písemné maturity. S rozestupy a po dezinfekci rukou

Se zhruba dvoumetrovými rozestupy mezi lavicemi a po dezinfekci rukou k ochraně proti koronaviru začali dnes maturanti psát didaktické testy státních maturit. Na test z matematiky a francouzštiny se ráno dostavil menší podíl maturantů. Více se jich přihlásilo na angličtinu, která bude odpoledne. Maturity začaly bez komplikací. Uvedli to ředitelé škol, které oslovila ČTK.

Londýn

Zápisky z cest aneb Moje první cesta do Británie

Ačkoliv se hranice otevřely, ne všichni se letos vrhnou vstříc dálavám a cestování k sousedům nebo i na druhý konec světa. Proto přinášíme další z nádherných cestovatelských vzpomínek. O svou první cestu na západ - do Británie, se s námi podělil náš čtenář, pan Václava Adam.

Londýn

Zápisky z cest: Moje první cesta do Británie

Ačkoliv se hranice otevřely, ne všichni se letos vrhnou vstříc dálavám a cestování k sousedům nebo i na druhý konec světa. Proto přinášíme další z nádherných cestovatelských vzpomínek. O svou první cestu na západ - do Británie, se s námi podělil náš čtenář, pan Václava Adam.

Poznámka Fidela Kuby - Chytrá horákyně

Chytrá horákyně se proslavila schopností pohybovat se na veřejnosti učesaná i rozcuchaná současně. Ministryně financí Alena Schillerová naopak fascinuje veřejnost dokonalým účesem, ať už jsou kadeřnické salony zavřené nebo otevřené. Kromě nádherných účesů je další superschopností paní ministryně angličtina.

Aplikace. Ilustrační foto.

Celosvětově oceněná výuková aplikace Mooveez je nyní zdarma

V době karantény a období, kdy jsou uzavřené školy, pomáhá učitelům i rodičům s výukou jazyků česká aplikace Mooveez, která získala prestižní ocenění od British Council. Aktuálně ji využívá více než čtvrt milionu uživatelů. Firma se v reakci na dění kolem pandemie koronaviru nyní rozhodla, že aplikaci zpřístupní pro všechny až do konce srpna zcela zdarma.

Údajná neschopnost ministryně financí Aleny Schillerové komunikovat v angličtině uživatele internetu pobavila i pobouřila

Schillerová vs. angličtina. Češi dostali novou munici a zaplnili internet vtipy

Článek Hospodářských novin o neúčasti české ministryně financí Aleny Schillerové na videokonferencích o rozdělování peněz kvůli nedostatečné angličtině a následný úprk ministryně před anglicky položenou otázkou reportérky CNN Prima News pobavil i pobouřil uživatele internetu. Jedni vtipkují, druzí žádají na tak důležitý post kvalifikovanější osobu.

Ruth Hálová s Wintonovými v Českém Krumlově.

Jan Vaněček: Wintonovo dítě. Příběh židovské dívky

Paní doktorku Ruth Hálovou jsem znal dvanáct let. Narodila se (v roce 1926) v Českém Krumlově manželům Adlerovým. Rád jsem ji občas navštívil v jejím domku v Holubově pod Kletí, kde pobývala, a se zájmem jsem vždy naslouchal jejímu zajímavému vyprávění. Třeba o tom, jak jako dítě pociťovala touhu vidět moře.

Škola trénuje angličtinu s rodilými mluvčími.

Škola trénuje angličtinu s rodilými mluvčími

Na konci února navštívili kosteleckou obchodní akademii čtyři dobrovolníci z rychnovského centra OKO - Dean z Velké Británie, Tamara z Gruzie, Gabriela ze španělského ostrova Tenerife a Jannik z Německa.

Rybář Alan Leath v Uherském Hradišti.

Britského učitele očarovalo Znojemsko. Moravského patriota štve jen letní vedro

Pochází z města Shefford ve Velké Británii, které leží asi hodinu severně od Londýna. Do České republiky se dvaapadesátiletý učitel angličtiny Alan Leath dostal před pětadvaceti lety kvůli práci. A už tu zůstal. Nejen obyvatelé Znojma znají Brita, který už obstojně umí česky, jako kantora, ale také sportovního rybáře i vášnivého návštěvníka koncertů. „Původně jsem vůbec nechtěl být učitelem, ale nakonec jsem si doplnil pedagogické vzdělání. Zpočátku jsem učil v Britnánii, ale dnes už bych to dělat nechtěl,“ říká Leath.

V Borech hostili návštěvu ze zahraničí.

Projekt EDISON na naší škole

V týdnu od 17. do 22. února hostila naše škola čtyři stážistky z různých zemí světa. Z největší dálky, až z Indonésie, přiletěla Maria. Nejmladší ze studentek byla Olha z Ukrajiny, která si svým přátelským přístupem získala nejvíce sympatií u dětí. Další ze studentek Nutsa přiletěla z Gruzie a poslední Rubina z Arménie.  

Student na hodině angličtiny.

Jako Charlie Chaplin. Student přijel na hodinu angličtiny

Na naši pravidelnou hodinu angličtiny za mnou v pátek dorazil student v masce Charlieho Chaplina. Do Staré Říše jel autobusem z Telče, kde se předtím zúčastnil masopustního průvodu. Ten pořádalo tamní gymnázium spojené se střední školou. Průvod došel i na náměstí Zachariáše z Hradce.

Vítěz soutěže Best in English Filip Štolfa. Student Gymnázia Matyáše Lercha podal nejlepší výkon v celé České republice, mezi soutěžícími z EU se umístil za čtvrté příčce.

Nejlepší angličtinář je z Brna. Překonal konkurenci v Česku i ve světě

Americké nebo britské seriály sleduje zásadně v originálním znění. Výjimkou není ani jeho oblíbený Star Trek. Netrápí se pátráním po správně načasovaných titulcích. Nepotřebuje je. Filip Štolfa z brněnského Lerchova gymnázia je nejlepším angličtinářem v Česku. V jazykové soutěži Best in English obsadil první místo na republikovém žebříčku a zároveň čtvrté místo na světě.

Erasmus přinese účastníkům mnoho zkušeností.

Erasmus jako skvělá příležitost pro další profesní rozvoj

Člověk se učí celý život. Jednoduchá fráze, kterou používá mnoho z nás. Možnost vrátit se alespoň na pár dní v čase do studentských let a života jsem dostal ve svém devátém roce praxe učitele na Základní škole Olomouc Heyrovského díky programu Erasmus +, který plně financuje Evropská Unie a přispívá k dalšímu vzdělávání pedagogických pracovníků.

Učitelé Gymnázia Děčín s ředitelkou Lenkou Holubcovou a kolegy z Holandska, Litvy a Portugalska.

FOTO: Erasmus umožňuje studentům i učitelům vzdělávat se v Evropě

Gymnázium Děčín vstupuje do nového desetiletí s třemi probíhajícími projekty programu Erasmus Plus. Ty jsou podpořeny granty od Evropské Unie a umožňují našim učitelům a studentům vzdělávat se v Evropě. Jsou jedinečnou příležitostí, která všem zapojeným zprostředkovává odborný i osobnostní posun a my jsme potěšeni, že výuku učitelů, kteří se vzdělávají v zahraničí, pozitivně ohodnotila i prosincová kontrola České školní inspekce.

Školáci se utkali v Konverzační olympiádě v anglickém jazyce

Školáci se utkali v Konverzační olympiádě v anglickém jazyce

Ve čtvrtek 23. ledna 2020 se konalo školní kolo Konverzační olympiády v anglickém jazyce. Žáci soutěžili v kategoriích I. A (6. -7. ročník) a II. A (8. – 9. ročník). Olympiáda se skládala ze dvou částí – poslechové a konverzační. A jak vše dopadlo?  

Brexit. Budova britského parlamentu. Ilustrační snímek

Evropská unie by se bez angličtiny domlouvala španělsky

Velká Británie odchází z Evropské unie, ale angličtina zůstává. Angličtinu má přitom jako jeden ze svých dvou oficiálních jazyků pouze nejmenší člen Evropské unie, půlmilionová Malta. V Irsku se sice anglicky mluví, ale podle ústavy je oficiálním jazykem irština.

Zpěvačka Elis.

Ostravská interpretka a hudební skladatelka Elis bojuje o Eurovizi

/ROZHOVOR/ Česká televize pořádá tento rok už potřetí - „on-line“ národní kolo na Eurovision Song Contest (ESCZ), z něhož vzejde nový zástupce České republiky na tuto prestižní pěveckou soutěž, která se uskuteční na jaře v Rotterdamu. V českém semifinále je sedm účastníků. Vítěz bude oznámen začátkem února.

Active English Week na ZŠ Mikuláše z Husi

Active English Week na ZŠ Mikuláše z Husi

Žáci osmých a devátých tříd si i letos mohli zpestřit adventní čas netradiční výukou angličtiny. V týdnu od 9.prosince totiž opět probíhal na naší škole Active English Week – již tradiční projekt, který naše škola každoročně organizuje pro žáky ve spolupráci s jazykovou agenturou Sidas. Jedná se o výuku angličtiny s rodilými mluvčími.

Gabriela Klečková (na snímku) se stala první Češkou, která bude řídit celosvětovou organizaci angličtinářů.

Světovou organizaci angličtinářů povede Češka

Prezidentkou největší mezinárodní organizace sdružující učitele angličtiny bude od jara roku 2021 Gabriela Klečková z Fakulty pedagogické ZČU v Plzni. Stane se tak první Češkou v čele této organizace.

ZŠ Metelkovo náměstí v Teplicích si rozšiřovala obzory s Erasmem +.

Učitelky z „Metelkárny“ získaly v cizině cenné zkušenosti

ZŠ Metelkovo náměstí v Teplicích si rozšiřovala obzory s Erasmem +. Tento program se zaměřuje na vzdělávání dospělých. Cílem je zlepšit jazykové dovednosti vyučujících, získat nové metodické postupy, zatraktivnit vyučování a rozšířit zavádění metody CLIL do výuky.

Lidé odvedle: Markéta Šťastná.

Markéta Šťastná: S dětmi život víc žiji, víc prožívám a víc si uvědomuji

Narodila jsem se 5. května 1988 ve Vansdorfu, vystudovala jsem Evropskou obchodní akademii v Děčíně a můj první job a první reálný kontakt s anglickým jazykem byl na pozici obchodní zástupkyně pro zahraničí v prodeji nožů. Uvědomila jsem si, že se chci více věnovat jazyku a také mě ve škole nejvíc bavily výchovy (hudební, výtvarná, tělesná) a chtěla jsem pracovat s dětmi, ne v obchodním prostředí po vzoru rodičů. A tak jsem vystudovala pedagogiku na vysoké škole v Ústí nad Labem.

Cesta do Jižní Anglie

Angličtina bez obav na ZŠ Heřmanův Městec

Jazyková výbava je dnes samozřejmou součástí vzdělání a všeobecného rozhledu. Nejen děti, ale i dospělí se často jazyk stydí použít v praxi, nevěří si a bojí se mluvit s chybami. Na Základní škole Heřmanův Městec se snažíme, aby děti byly angličtinou obklopeny ze všech stran a považovaly komunikaci v cizím jazyce za běžnou věc.