Kreativ

ŠTÍTEK: angličtina

Jakub Kornfeil.

Mechanik šel na hotel pěšky. A pomalu, smál se Kornfeil. Vyhrál sázku

Brno – Nové stroje pro letošní sezonu si už osahali v závodním módu a obstáli. V královské kubatuře mistrovství světa silničních motocyklů MotoGP si dojel Brňan Karel Abraham o víkendu v Kataru pro bod za patnácté místo, Jakub Kornfeil se v třídě Moto3 blýskl devátým místem. „Jsem spokojený, tým také. Německý majitel, který neumí anglicky, mi psal v angličtině gratulační sms zprávu,“ usmívá se Kornfeil z Rohatce na Hodonínsku.

Ilustrační foto

V Habrmance angličtina jede

Hradec Králové - V letošním roce základní škola Habrmanova v Hradci Králové dokončuje svůj dvouletý projekt Zaměřeno na “Young Learners“.  

Ilustrační foto.

Centrální příjem nemocnice začíná pracovat, pozor na parkování

Mladá Boleslav – Nové a moderní prostory příjemné pro pacienty i personál začínají plnit svou funkci. Interní část centrálního příjmu ve čtvrtek poprvé přijala pacienta. Lidé tak od tohoto dne budou vstupovat na centrální příjem pacientů pouze hlavním vchodem z třídy Václava Klementa nebo bočním vchodem, který je určen i pro sanitní vozy. Do těchto prostor vede městská spojovací komunikace opět z třídy Václava Klementa. Jedná se o jednosměrnou komunikaci s napojením na ulici Boženy Němcové.

Jan Kantůrek

Zemřel Jan Kantůrek, překladatel knih Terryho Pratchetta

Ve věku 69 let dnes zemřel překladatel sci-fi a fantasy literatury Jan Kantůrek. Na sociálních sítích o tom informovalo nakladatelství Comics Centrum, které s ním spolupracovalo. Kantůrkovým nejznámějším překladem je cyklus Zeměplocha od Terryho Pratchetta nebo knihy o barbaru Conanovi od R. E. Howarda.

Amsterdam. Ilustrační foto

Školáci z Holoubkova dobývají Nizozemí

Holoubkov – Vstávat ve tři ráno se šesti klukům a děvčatům z Holoubkova nechtělo. Po čtvrté už spolužáci z 5. třídy mířili na letiště a vzdušnou čarou do Holandska. Účastní se mezinárodního projektu Erasmus+ – Talent Education.

Den otevřených dveří na Základní škole Pelhřimov, Osvobození.

Den otevřených dveří představil i Pavučinu

Pelhřimov – Do Základní školy Pelhřimov, Osvobození mohli během uplynulého týdne zamířit nejen tamní žáci, ale i rodiče, prarodiče a další zájemci z řad veřejnosti. Ve středu 14. března se ve zmíněné základní škole uskutečnil den otevřených dveří, který zájemcům nabídl ukázku netradiční výuky i nového časopisu Pavučina.

reportáž z nahrávání

REPORTÁŽ: Zpěvák, ten tvrdý chleba má

/AUDIO, VIDEO/ Již brzy ocení Akademie populární hudby ty nejlepší hudební výkony a nové nahrávky, které vznikly během loňského roku. Stát se pěveckou hvězdou a natočit si vlastní píseň či celé cédéčko má nyní možnost kdokoliv. Vítězství v Andělech vám garantovat nemůžeme, ale že si to užijete, je jisté. Dárkový portál Zážitky.cz vám nahrávání zprostředkuje v malém útulném domácím nahrávacím studiu v Praze 4.

Wankelův motor s průhlednou boční stěnou.

Jak funguje Wankelův motor? Tohle video vám to ukáže

Dnešní technika, která umožňuje pořizování vysokofrekvenčních záběrů už i amatérským tvůrcům, přináší velkou spoustu zajímavých videí. Po záběrech na klasický spalovací motor s průhlednou hlavou přichází YouTube kanál Warped Perception s podobným záběrem i na Wankelův motor.

Ilustrační foto.

Žáky ve škole navštíví rodiče, prarodiče a kamarádi

Pelhřimov – Kromě žáků a učitelů ve středu 14. března na Základní školu Osvobození v Pelhřimově zavítají například i rodiče, prarodiče, ale i ostatní zájemci ze strany veřejnosti. Na již zmíněné pelhřimovské základní škole se totiž uskuteční den otevřených dveří.

Karvinský Zámek Fryštát hostil zahraniční návštěvu ze šesti zemí.

Zámkem se nesla angličtina. Historická památka přivítala studenty

Přes zavírací den v pondělí ožil Zámek Fryštát v Karviné mezinárodní návštěvou. Prohlédli si ho hosté ze šesti evropských zemí, které doprovázeli žáci a pedagogové Obchodní akademie Karviná. Šlo o jednu z aktivit mezinárodního výměnného studentského programu Erasmus+.

Úspěšní žáci ZŠ E. Beneše v Písku.

Studovat cizí jazyky se vyplatí

Písek - 6. února proběhlo okresní kolo olympiády v německém jazyce a o týden později 13. a 14. února se konalo okresní kolo olympiády v anglickém jazyce.

Nevidomý muž. Ilustrační foto.

Nevidomí chtějí seniorům prostřednictvím návštěv zkrátit samotu

Skupina nevidomých chce pomáhat seniorům v boji se samotou. Založili proto sociální startup s názvem Návštěvy POTMĚ, jehož prostřednictvím mohou senioři, kteří tráví většinu času o samotě doma, v stacionářích nebo domovech pro seniory, nalézt mezi nevidomými a slabozrakými člověka se společnými zájmy pro trávení volného času. Cílem projektu, který funguje pod hlavičkou Nadačního fondu Českého rozhlasu, je také zprostředkovat zaměstnání dalším nevidomým.

Projekt Edison.

Setkání s cizinci přináší poznání i nepochopení

Litomyšl – V únoru zavítali na Základní školu T .G. Masaryka v Litomyšli během projektu Edison cizinci. Ti přijeli za žáky a přednášeli jim o své kultuře a zemi, ze které pocházejí. Děti měly možnost se zajímavou formou vzdělávat v angličtině.

Tereza H. u soudu v pákistánském městě Láhaur.

Tereza H. už ví, z čeho je v Pákistánu obviněna

Nečekaně o týden dříve, než bylo původně plánováno, se v Pákistánu uskutečnilo první soudní stání s Terezou H., která byla před dvěma měsíci zadržena na mezinárodním letišti ve městě Láhaur s devíti kilogramy heroinu.

nové koření

Nové koření: čtyři vůně v jedné kuličce

James Joyce ve svém Odysseovi píše, že jídlo vymyslel bůh a ďábel zase koření. Koření, kterému se budeme dnes věnovat, ďábelské rozhodně je. V jedné kuličce se totiž skrývá vůně hned čtyř koření: černého pepře, hřebíčku, muškátového oříšku a skořice.

MŠ Severka - Hvězdičky.

Naše školka: Mateřská škola „Severka" v Plotištích

Hradecko - Naše školka - projekt Moje první tablo: Když jsem šel poprvé do školky, byla ve mně malá dušička. Nevěděl jsem, jak to bez mámy a táty zvládnu. Dnes už bych se ale bez školky neobešel a chci, abyste všichni viděli, kam chodím a jaké tam mám kamarády!

Prezident Miloš Zeman.

Zemanova inaugurace ve čtvrtek omezí provoz Hradu

Inaugurace prezidenta Miloše Zemana ve čtvrtek omezí provoz na Pražském hradě. Omezen bude přístup na první nádvoří a část druhého a třetího nádvoří. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka se opatření dotknou návštěvníků Hradu minimálně, na omezení je upozorní informační tabule v češtině a angličtině a informátoři. Omezení začnou platit v šest hodin ráno a potrvají celý den do 20:00.

Prezident Miloš Zeman.

Zemanova inaugurace ve čtvrtek omezí provoz Hradu

Inaugurace prezidenta Miloše Zemana ve čtvrtek omezí provoz na Pražském hradě. Omezen bude přístup na první nádvoří a část druhého a třetího nádvoří. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka se opatření dotknou návštěvníků Hradu minimálně, na omezení je upozorní informační tabule v češtině a angličtině a informátoři. Omezení začnou platit v šest hodin ráno a potrvají celý den do 20 hodin.

Jakub Holuša (vlevo) na halové mistrovství České republiky v Praze.

Atlet Holuša: Příprava s Poláky má jasný cíl. Chceme porážet Afričany

/ROZHOVOR/ Loni v létě se rodák z Opavy zaskvěl pátou příčkou na londýnském šampionátu. Výsledek to byl hezký, ale ne medailový. I proto si ještě na podzim Jakub Holuša uvědomil, že musí učinit razantní změnu. Jeden z předních borců v atletické Dukle se rozhodl pro zahraničního kouče.

Důraz na praxi.  Soukromá vyšší odborná škola sociální v Jihlavě se ve své činnosti zaměřuje hodně na praktické vzdělání. Studenti vymýšlí nejrůznější projekty, které poslouží v sociální a pedagogické sféře.

Studenti Vošky opět soutěží ve vytváření vzdělávacích videí

Jihlava – Jak naučit slepého člověka čistit si zuby nebo se najíst. Nejen taková vzdělávací videa natáčí studenti jihlavské soukromé vyšší odborné školy sociální. I v tomto roce budou tato dvouminutová videa natočená na telefon posílat do evropské soutěže.

Budíky Fiatu Ritmo Cabrio.

Lepší upozornění na závadu nevzniklo. Takhle popisně kdysi hlásily chyby Fiaty

Stejně jako mnoho dalších součástí aut prošly i přístrojové panely během desetiletí ohromnou proměnou. Ta se týkala nejen ukazatelů, podsvícení, či později palubních počítačů, ale pochopitelně i kontrolek, upozorňujících na větší či menší závady a potíže s vozidlem. Úžasný systém před několika lety používal Fiat.

Naši prvňáci. Ilustrační foto

Představujeme děti z českokrumlovské MŠ Za Nádražím

Český Krumlov - Předškoláci z MŠ Za Nádražím (nahoře) už se učí základům angličtiny, hrají na flétničky, chodí plavat nebo hrají tenis. Také už umí poznat první a poslední písmeno ve slově nebo umí rozložit slovo na slabiky. A učí se zavazovat tkaničky.

Učitelka Lenka Ledvinová blahopřeje Nikole Hejhalové k vítězství ve středoškolské kategorii.

Při soutěži němčinářů klesá počet soutěžících i porotců

Domažlice – Krátce po skončení jarních prázdnin hostil Dům dětí a mládeže Domino Domažlice okresní kolo olympiády v německém jazyce. Na soutěžící čekaly nejprve úkoly, které měly prověřit jejich schopnost porozumět nahrávkám, na nichž hovořili rodilí mluvčí. Poté následovala konverzace s porotou zaměřená na běžná témata z každodenního života.

Hosté v peckovské škole v rámci projektu Edison.

Mezinárodní projekt Edison podruhé na peckovské škole

Pecka - Před dvěma lety se naši žáci měli možnost setkat během jednoho týdne s lektory z pěti zemí, kteří strávili týden v našem městečku. Ve škole vedli hodiny v anglickém jazyce, kdy dětem zábavnou formou představovali svou zemi.

Projekt Edison na III. základní škole v Litomyšli.

Žákům přednáší po roce studenti z celého světa

Litomyšl – Z Brazílie, Číny, Gruzie, Indonésie, Pákistánu, Ruska, Turecka a Ukrajiny přijeli mladí lidé za žáky III. základní školy v Litomyšli. V rámci projektu Edison, který se koná ve škole potřetí, přijeli s dětmi procvičovat angličtinu. Děti se také dozvědí nové věci o zemích, kam se málokdo podíval.

V úterý 13. února proběhlo předávání cen v anketě Zlatý Ámos. První místo získala učitelka z prostějovského Trivisu Karolína Mlčochová

Ve školství jsem se ocitla náhodou, říká vítězka Zlatého Ámose

V úterý proběhlo v Olomouci vyhlášení ankety o nejlepšího učitele Olomouckého kraje. Zlatého Ámose v letošním roce získala Karolína Mlčochová, která učí angličtinu na střední škole Trivis v Prostějově. Co pro ní toto ocenění znamená? Jak by podle ní měl být dobrý učitel? To a ještě mnohem více prozradila v rozhovoru pro Deník.

Student Matěj Doležálek přebírá ocenění.

Za skvělou angličtinu vyhrál student dva týdny v Kanadě

Humpolec – Kufry na cestu do Kanady může začít pomalu balit Matěj Doležálek, student Gymnázia Dr. A. Hrdličky Humpolec. Jako vítěz mezinárodní jazykové soutěže Best in English ve středu 14. února převzal nejen certifikát potvrzující jeho vítězství, ale také poukaz na dvoutýdenní pobyt v Kanadě na jazykové škole ILAC včetně ubytování a letenky.

Sídlo Národní bezpečnostní agentury (NSA) v Marylandu

Před Národní bezpečnostní agenturou v USA se střílelo, několik zraněných

Po incidentu před hlavním sídlem Národní bezpečnostní agentury - v angličtině National Security Agency (NSA) - v Marylandu ve Spojených státech muselo být hospitalizováno několik lidí. Do objektu se totiž snažilo bez povolení vjet auto se třemi pasažéry a na místě se střílelo. Muži v autě byli ihned zatčeni.

Příjmací zkoušky na Gymnázium Jana Blahoslava v Přerově. Ilustrační foto

Novinka v Přerově. Šestiletý cyklus nabídne část výuky v angličtině

Šestiletý studijní cyklus, zaměřený na intenzivní výuku cizích jazyků, se otevírá od příštího školního roku na Gymnáziu Jana Blahoslava a Střední pedagogické škole v Přerově. Je výjimečný tím, že část výuky vybraných předmětů bude probíhat v angličtině. Zájemci mohou podávat své přihlášky do 1. března.

Jako na olympijském stadionu to vypadalo včera dopoledne v učebně Základní školy Integra ve Vsetíně. Čtvrťáci a páťáci sledovali společně počínání našich běžkařek při biatlonové stíhačce na olympiádě v Koreji.

Čtvrťáci a páťáci fandili biatlonistkám ostošest

Jako na olympijském stadionu to vypadalo včera dopoledne v učebně Základní školy Integra ve Vsetíně. Čtvrťáci a páťáci sledovali společně počínání našich běžkařek při biatlonové stíhačce na olympiádě v Koreji.