Kreativ

ŠTÍTEK: angličtina

Příjmací zkoušky na Gymnázium Jana Blahoslava v Přerově. Ilustrační foto

Novinka v Přerově. Šestiletý cyklus nabídne část výuky v angličtině

Šestiletý studijní cyklus, zaměřený na intenzivní výuku cizích jazyků, se otevírá od příštího školního roku na Gymnáziu Jana Blahoslava a Střední pedagogické škole v Přerově. Je výjimečný tím, že část výuky vybraných předmětů bude probíhat v angličtině. Zájemci mohou podávat své přihlášky do 1. března.

Jako na olympijském stadionu to vypadalo včera dopoledne v učebně Základní školy Integra ve Vsetíně. Čtvrťáci a páťáci sledovali společně počínání našich běžkařek při biatlonové stíhačce na olympiádě v Koreji.

Čtvrťáci a páťáci fandili biatlonistkám ostošest

Jako na olympijském stadionu to vypadalo včera dopoledne v učebně Základní školy Integra ve Vsetíně. Čtvrťáci a páťáci sledovali společně počínání našich běžkařek při biatlonové stíhačce na olympiádě v Koreji.

Další zastávkou v projektu neratovických gymnazistů bude italské městečko Palazzolo Acreide, kam se vydají už v dubnu letošního roku.

Neratovičtí gymnazisté mají za sebou studijní pobyt v německém Lipsku

Neratovice – Šest vybraných studentů neratovického gymnázia Františka Palackého odjelo na šestidenní výměnný pobyt do německého Lipska. „Byli jsme ubytováni v německých rodinách. A navštívili jsme vyučovací hodinu vedenou v německém jazyce,“ vzpomínají Filip Janda a Lukáš Hudík z neratovického gymnázia. 

Ilustrační foto

Tipy na aktuální výlety pošle turistická centrála každému, kdo má zájem

Střední Čechy – Kde v regionu slaví masopust nejmasopustovatěji – a určitě by tak stálo za to zajet se tam podívat? Odpověď může nabídnout Středočeská centrála cestovního ruchu. Stačí projevit zájem – a lze od ní dostávat spousty tipů na výlety i podněty k návštěvě zajímavých akcí, které se v kraji konají.

Sport Fotbal kemp Davida Lafaty

Neratovický fotbal nabízí dva kempy. Jeden i v Podkrkonoší

Mělnicko – V předchozím týdnu jsme fotbalovým příznivcům nabídli možnost využití fotbalového kempu Daniela Hnízdila pro mladé brankáře. I hráči „z pole“ ale mají šanci o prázdninách zavítat na jednu z dalších místních fotbalových škol, pro nejmenší sportovce je pořádá oddíl z Neratovic.

Studenti Gymnázia Mimoň obhájili loňské vítězství v místním kole mezinárodní přírodovědné soutěže YPEF (Mladí lidé v evropských lesích), které se konalo na Skelné huti v Ralsku.

Studenti z Mimoně jdou do krajského kola YPEF

Mimoň - Studenti Gymnázia Mimoň obhájili loňské vítězství v místním kole mezinárodní přírodovědné soutěže YPEF (Mladí lidé v evropských lesích), které se konalo na Skelné huti v Ralsku.

Nový rektor Jiří Málek.

Univerzity se ujímá Jiří Málek. Školu chce dvojjazyčnou

Pardubice - Vládu nad univerzitou přebírá Jiří Málek. S univerzitou má hned několik plánů. Univerzitu povede následující čtyři roky. Chce vyšší kvalitu studia i to, aby o univerzitě bylo více slyšet či zavést dvojjazyčné prostředí.

Španělský velvyslanec Pedro Calvo-Sotelo Ibáñez-Martín na návštěvě ZŠ Benešovo náměstí.

Španělský velvyslanec na „Benešovce“ i v kuchyni

Pardubice - Město Pardubice vůbec poprvé navštívil velvyslanec Španělského království Pedro Calvo-Sotelo Ibáñez-Martín. Neobvyklou návštěvu jako první přivítali na Základní škole Benešovo náměstí, kde se pořádal Den španělské kuchyně. 

Ti, kdo jsou senzitivní na měsíční fáze, se zřejmě v noci moc nevyspali. Jakmile se rozestoupily mraky, oblohu si pro sebe zabral extrémně jasný Měsíc.

Modrý Měsíc předváděl už druhý lednový superúplněk

Ti, kdo jsou senzitivní na měsíční fáze, se zřejmě v noci ze středy na čtvrtek moc nevyspali. Oblohu si totiž pro sebe zabral extrémně jasný měsíc, který přesvítil hvězdy a dodal noční krajině i městům a obcím magickou atmosféru.

Hrad Loket je otevřený po celý rok. A když napadne sníh, je to tu podle průvodců jako v pohádce. Díky novému zastřešení se z expozic do věže dostanou návštěvníci takzvaně suchou nohou.

Hrad Loket přitahuje čím dál víc návštěvníků

Loket – Rekordní počet návštěvníků prošel bránou loketského hradu v loňském roce. Z čísel je jasně vidět, že návštěvnost rok od roku stoupá a o prohlídku této dominanty kraje má zájem čím dál tím více lidí nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. A hrad má co nabídnout.

Jiří Krhut

Jiří Krhut: objev z Heligonky

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Ostravský muzikant a díky Kabaretu Bo! také úspěšný bavič a komik vydává se svou kapelou Nedivoč debutové album s názvem Vale pletichám.

Východočeské deathmetalové kapele Tortharry právě vychází nová deska. V pořadí již devátá a jmenuje se Sinister Species.

Metaloví Tortharry vydali devátou desku, v sobotu ji pokřtí na Zděřině

Police nad Metují - Východočeské deathmetalové kapele Tortharry právě vychází nová deska. Je to již devátá položka v jejich albové diskografii. A to je důvod, abychom si popovídali nejen o tomto cédéčku. Ke slovu se dostane též MetalGate Czech death fest. Na otázky odpovídal bubeník Jirka „Panther“ Rosa a manažer kapely Luboš „Goro“ Gorgan.

Konstantin Bazeljuk nastřílel v ruské reprezentaci do 21 let šest branek v osmi duelech.

Manželka kývla a Bazeljuk vyrazil do Brna. Radil se i s Karavajevem

Brno – Některá slova z češtiny pochytil snadno, na počkání zvládne počítat, i když se mu do číslovek ruština výrazně mísí. V kabině brněnských fotbalistů ovšem ruský útočník Konstantin Bazeljuk používá téměř výhradně angličtinu. „S Tadasem Kijanskasem můžu mluvit rusky,“ připomněla nejnovější posila Zbrojovky pro jarní část nejvyšší soutěže litevského reprezentanta.

Korunovační klenoty.

Na korunovační klenoty se v první den přišlo podívat přes tři tisíce lidí

Na výstavu korunovačních klenotů, která začala dnes ve Vladislavském sále Pražského hradu, zavítalo první den 3 124 lidí. Informoval o tom Jakub Tichý z tiskového oddělení Hradu. Podle zpravodajky ČTK lidé dopoledne museli vystát 45minutovou frontu. Mezi návštěvníky byli převážně Češi. Čekání znepříjemňovalo chladno a chvílemi mrholení, většinu fronty ale lidé strávili na krytém schodišti. Někteří příchozí postrádali informace o přístupové cestě.

Pot šetří krev. Mnozí adepti už to poznali

Pot šetří krev. Mnozí adepti už to poznali

Chrudim – Elitní 43. výsadkový prapor pořádá v tomto týdnu výběrové řízení, ze kterého by měli vítězně vyjít fyzicky a psychicky zdatní profesionální vojáci. Pot šetří krev, motto chrudimského praporu, si už na vlastní kůži vyzkoušelo 33 účastníků řízení.

Ilustrační foto.

Postaví nové odborné učebny za 25 milionů

Litomyšl – Rozvoj výuky digitálních technologií, zlepšení výuky cizích jazyků a nové prostory pro zlepšování manuálních dovedností dětí. Takové jsou cíle projektu, v rámci kterého vzniknou na II. základní škole U Školek v Litomyšli nové učebny.