Kreativ

ŠTÍTEK: angličtina

Finále soutěže Zlatý Ámos.

O Zlatého Ámose bude soutěžit deset vyučujících ze středních Čech. Nebo jen osm?

Střední Čechy – Sedm žen a tři muži ze středních Čech má letos šanci zvítězit v tradiční celostátní anketě o nejoblíbenějšího učitele nazvané Zlatý Ámos. A mezi pány dokonce dva, kteří učí na prvním stupni! Nebo kolegyně také z prvního stupně, o níž její žáci dokonce napsali: „Někdy se pleteme – a říkáme jí mami.“

Ilustrační foto.

Septimán z Humpolce porazil studenty z celé Evropy

Humpolec – Téměř 18 tisíc studentů ze 750 středních škol z celé Evropy porazil Matěj Doležálek z humpoleckého gymnázia v sedmém ročníku soutěže Best in English. On-line test z anglického jazyka se konal poslední listopadový den loňského roku.

Beatrix von Storchová

Policie by měla muslimské hordy zklidnit, říká německá politička. Vyšetřují ji

"Co se to sakra v této zemi děje? Proč je oficiální policejní web v arabštině?" dotázala se na svém Twitteru poslankyně a místopředsedkyně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) Beatrix von Storchová. Podle ní by se měla policie snažit "zklidnit barbarské, hromadně znásilňující hordy muslimských mužů". Čelí vyšetřování kvůli šíření nenávisti.

Stanice metra Náměstí republiky.

Vstup do metra na náměstí Republiky je uzavřen. Na osm měsíců

Od úterních 7 hodin ráno  se uzavřel východ z metra B na náměstí Republiky kvůli opravě eskalátorů. Lidé tak mohou vystoupit jen směrem na Masarykovo náměstí. K Obecnímu domu, Palladiu i Kotvě pak musí jít asi 250 metrů pěšky nebo se svést jednu stanici tramvají.

Stanice metra Náměstí republiky.

Vstup do metra na Náměstí republiky se uzavře

/INFOGRAFIKA/ Hned v prvním pracovním dnu nového roku čeká cestující na lince B pražského metra komplikace. Od úterý 2. ledna bude uzavřen vstup do metra na Náměstí republiky. Práce by měly trvat zhruba osm měsíců a budou stát necelých 240 milionů korun.

Děti zpříjemnily advent vánočním koncertem

FOTO: Děti zpříjemnily adventní čas Vánočním koncertem

Cheb - Adventní čas svým rodičům a ostatním příbuzným zpříjemnily svým vystoupením děti navštěvující zájmové kroužky Domu dětí a mládeže Sova Cheb. Ty prezentovaly svou půlroční práci ve Valdštejnské obrazárně v Chebu.

Anička Kočová chce být psycholožkou, nebo pracovat na dispečinku záchranky. Zpívání si prý ponechá jako koníček.

Za kabelky bude moci Anička zpívat sólově

Jižní Čechy - Díky vám jsme letos mohli ocenit další mladé jihočeské talenty. Za čtyři ročníky Kabelkového veletrhu Deníku se vybralo 854 675 korun, které pomohly stovce dětí k rozvoji jejich nadání. Čtěte příběhy šikovných mladých Jihočechů.

Kresba Milana Kounovského.

Italský horor: Letenská hrůza

Ten výjev nedostane z hlavy. Fotbalová šatna. A všude po zdech namalované číslo deset. Uprostřed tohoto zjevení muž. Nebyl mrtvý, leč jeho výraz byl prázdný. Byl duchem nepřítomen. Hlava nefungovala tak, jak by měla. „Dočista se pomátl. Když ho tu našli, jen se děsivě smál a čmáral ta čísla,“ povídala policistka.

Kresba Milana Kounovského.

Italský horor: Letenská hrůza

Ten výjev nedostane z hlavy. Fotbalová šatna. A všude po zdech namalované číslo deset. Uprostřed tohoto zjevení muž. Nebyl mrtvý, leč jeho výraz byl prázdný. Byl duchem nepřítomen. Hlava nefungovala tak, jak by měla. „Dočista se pomátl. Když ho tu našli, jen se děsivě jen se děsivě smál a čmáral ta čísla,“ povídala policistka.

Bohuslav Martinů

Osud skladatele. Nová kniha přibližuje život a dílo Bohuslava Martinů

Polička – Důkladné zpracování spletitých životních osudů slavného poličského rodáka, světoznámého hudebního skladatele Bohuslava Martinů, přináší publikace, která právě míří na pulty knihkupectví. Jejím autorem je přední český muzikolog Jaroslav Mihule, který zasvětil poznání skladatelova života a hudebního díla významnou část své badatelské činnosti.

Ilustrační foto.

Zdravotnická škola usiluje o cenu Label 2017

Beroun - Ocenění Pečeť kvality Erasmus+ získala v letošním roce Střední zdravotnická škola Beroun. Cílem ocenění je zviditelnit školy a další instituce, které působí v oblasti školního vzdělávání a jenž úspěšně realizovaly projekty v programu Erasmus+ v sektoru školního vzdělávání.

Ilustrační foto

Česká správa sociálního zabezpečení nemá nového šéfa, konkurz se opakuje

Ministerstvu práce se zatím nepodařilo najít nového ředitele či ředitelku České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Výběrové řízení muselo vyhlásit podruhé. Do prvního konkurzu na šéfa jednoho z největších úřadů v zemi, který vyplácí důchody a nemocenské a přes který ročně protečou stovky miliard korun, se nikdo nepřihlásil. 

Horní Slavkov - V Horním Slavkově na Sokolovsku přišla zhruba stovka lidí, která zpívala spolu s dětmi přímo na náměstí vedle vánočního stromu

FOTO: Koledy rozezněly města na Sokolovsku

Sokolovsko – Sokolovskem zněly ve středu v podvečer vánoční koledy. A to hned ze tří měst, která se zapojila do celorepublikové akce Česko zpívá koledy. Živo tak bylo v Oloví, Horním Slavkově a Chodově.

Cenu Andělské ruce získala Nikol Šelmátová při  slavnostním večeru  v Měšťanské besedě v Plzni.

Nikol učí seniory angličtinu. Nyní má Andělské ruce

Plzeň – Páteční večer byl ve znamení vděku těm, kteří pomáhají. V Měšťanské besedě se uskutečnil 11. ročník Andělského sletu a jednou z oceněných byla Nikol Šelmátová. Ta si odnesla cenu Andělské ruce.

Ilustrační foto

Čeští žáci se připravují na zkoušky, škola je ale nebaví

Žáci devátých tříd půjdou v dubnu už podruhé k povinným přijímacím zkouškám na střední školy. Tento nový prvek ve vzdělávací soustavě měl především zajistit, aby se na maturitní obory dostávaly děti, které mají studijní předpoklady.

SOŠ administrativy EU.

Studenti: Naší největší předností je silná angličtina

Deník ve spolupráci s magistrátem nabízí seriál Praha očima studentů. Žáci středních škol v něm vyjadřují názor na studium i na život v metropoli. Tento týden odpovídali studenti Střední odborné školy pro administrativu EU v Praze 9. Hovořili jsme s nimi o tom, jak je škola připravuje na budoucí profesi, případně studium na vysoké škole.

Policisté získali záběry, na kterých je pachatele zachycen.

VIDEO: „Mluvte česky,“ křičel muž na cizince. Pak je napadl

Mezinárodní incident, který vrhá špatné světlo na moravskoslezskou metropoli, vyšetřují ostravští policisté. Pátrají po neznámém agresorovi, jenž má na svědomí nesmyslný útok na čtveřici zahraničních studentů. Napadl je pouze proto, že mezi sebou mluvili anglicky.

Policisté získali záběry, na kterých je pachatele zachycen.

VIDEO: Mluvte česky, křičel muž na cizince. Pak je napadl

Mezinárodní incident, který vrhá špatné světlo na moravskoslezskou metropoli, vyšetřují ostravští policisté. Pátrají po neznámém agresorovi, jenž má na svědomí nesmyslný útok na čtveřici zahraničních studentů. Napadl je pouze proto, že mezi sebou mluvili anglicky.

Galerie Středočeského kraje zahájila novou výstavní sezonu.

Nabídku svých muzeí a galerií představí kraj jednotně

Střední Čechy – Novým způsobem chce Středočeský kraj dát vědět o činnosti svých muzeí a galerií. Jejich tištěné propagační materiály budou napříště jednotného střihu. Na první pohled tak bude jasné: tohle patří k aktivitám sítě 19 příspěvkových organizací z oblasti kultury, jejichž zřizovatelem je Středočeský kraj. 

Ilustrační foto.

Výuka na druhém stupni škol je horší než na prvním, zjistila inspekce

Severní Čechy - Testování České školní inspekce (ČŠI) mezi páťáky a deváťáky v minulém školním roce potvrdilo, že je rozdíl v kvalitě vzdělávání dětí na prvním a druhém stupni základních škol. Mladší děti měly v testech lepší výsledky než ty starší. Jako již v minulosti dopadli žáci nejhůře v matematice, kterou mají děti zároveň nejméně rády. 

Krásnolipskou základní školu navštívili vysokoškolští studenti z různých koutů světa.

FOTO: Studenti z různých koutů světa přiblížili krásnolipským dětem své zvyky

Krásná Lípa - Neopakovatelný multikulturní zážitek za sebou mají děti ze základní školy v Krásné Lípě. V rámci mezinárodního projektu Edison je navštívilo sedm vysokoškolských studentů z Itálie, Indie, Německa, Gruzie, Srbska, Číny a Brazílie. Ve třídách převzali tento týden vedení a prezentovali své země v anglickém jazyce.

Ilustrační foto.

Výuka na druhém stupni škol je horší než na prvním, zjistila inspekce

Testování České školní inspekce (ČŠI) mezi páťáky a deváťáky v minulém školním roce potvrdilo, že je rozdíl v kvalitě vzdělávání dětí na prvním a druhém stupni základních škol. Mladší děti měly v testech lepší výsledky než ty starší. Jako již v minulosti dopadli žáci nejhůře v matematice, kterou mají děti zároveň nejméně rády. 

Na výrobě preventivních fotoseriálů spolupracují s vedením  obvodu Mariánské Hory a Hulváky žáci osmých tříd Základní školy Gen. Janka.

Školáci z Ostravy vyrábí s radnicí komiksy o šikaně

/FOTOGALERIE/ Žáci osmých tříd Základní školy Gen. Janka v Ostravě-Mariánských Horách spolupracují s vedením obvodu na výrobě preventivních fotoseriálů. Projekt s názvem Focené komiksy jako moderní a atraktivní preventivní materiál pro děti radnice realizuje v rámci prevence kriminality a rizikového chování dětí.