Kreativ

ŠTÍTEK: angličtina

Den otevřených dveří ve Střední škole služeb a řemesel ve Stochově v duchu první republiky.

Stochovská škola služeb a řemesel otevřela své dveře

Stochov /FOTOGALERIE/ - Ve stochovské Střední škole služeb a řemesel už v 8 hodin ráno začíná být pěkně živo. Ve slavnostně vyzdobeném vestibulu se hlásí první návštěvníci, kteří se vzápětí vydávají na prohlídku školy spolu s průvodci z řad učitelů a žáků školy. A opravdu je na co se dívat!

Basketbalistka Jasmine Gillová.

Mají nejlepší cizinky, jenže pokynům nerozumí. Komunikaci zlepší nová asistentka

Brno – Problém s komunikací řeší basketbalistky KP Brno. Před sezonou vedení přivedlo hvězdné zahraniční posily jako Stephanie Maddenovou nebo Jasmine Gillovou, jenomže realizační tým neovládá angličtinu. S trablemi chtějí nyní zatočit jmenováním nové asistentky týmu Andrey Kuklové. Bývalá československá basketbalová reprezentantka anglicky umí.

Ilustrační foto.

V Prodloužené se děti učí už padesát let

Pardubice - Padesát let od svého otevření si ve středu odpoledne za účasti mnoha hostů připomene Základní škola Prodloužená v Polabinách 2. Škola s rozšířenou výukou hudební výchovy a angličtiny má řadu významných absolventů.

Ilustrační foto.

Studenti se ptají magistrátu: Jak nás naučíte anglicky?

Během školního roku se Pražský deník ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy ptal studentů, co je nejvíce trápí, co je zajímá, a co by mohlo být na jejich škole či v Praze lepší. V létě Vám budeme přinášet reakce Magistrátu a jak se k problémům tížícím studenty staví. Dnes se zaměříme na výuku angličtiny v Praze a co Magistrát dělá pro její zlepšení.

Výuka angličtiny probíhá formou her.

FOTOGALERIE: Objednat si zmrzlinu anglicky, bude už pro děti hračka

Tachov – Premiérově si tachovská mateřská škola v Sadové ulici vyzkoušela letní příměstský tábor s výukou angličtiny. Pětidenní cyklus skončil v pátek odpoledne. Děti se při něm učily především anglická slovíčka a fráze točící se kolem stravování.

Ilustrační foto.

Cizí studenti o Brně: oblíbené rozjezdy, frustrující neznalost angličtiny u lidí

Brno – Od vážnějších věcí, jako častější noční autobusy, po zábavné, například více karaoke barů, navrhli studenti městu v projektu Brno International Student. Do průzkumu, který trval jeden semestr, se jich zapojilo víc než pět set, místních i z ciziny. „Chtěli jsme zjistit, zda budou mít zájem oni i univerzity spolupracovat na rozvoji města,“ vysvětlil náměstek brněnského primátora Jaroslav Kacer.

Ilustrační foto.

Cizí studenti o Brně: oblíbené rozjezdy, frustrující neznalost angličtiny u lidí

Od vážnějších věcí, jako častější noční autobusy, po zábavné, například více karaoke barů, navrhli studenti městu v projektu Brno International Student. Do průzkumu, který trval jeden semestr, se jich zapojilo víc než pět set, místních i z ciziny. „Chtěli jsme zjistit, zda budou mít zájem oni i univerzity spolupracovat na rozvoji města,“ vysvětlil náměstek brněnského primátora Jaroslav Kacer.

Studenti mají za sebou řadu aktivit.

Studenti se rozhodně nenudili

Prachatice - V loňském roce se žáci cizích jazyků na SPgŠ Prachatice opravdu nenudili. V rámci školních i mimoškolních aktivit podnikli nespočet akcí a získali mnoho zážitků v průběhu celého roku.

Rozhovor na konci týdne s ředitelem Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy Brno Ladislavem Němcem v brněnské Sokolské ulici.

Celý systém potřebuje změnu, říká o maturitách ředitel průmyslovky Němec

Brno - Čísla úspěšnosti studentů u letošních státních maturit nebyla povzbudivá. Podle organizace Cermat v republice propadl z češtiny každý desátý student, matematiku nezvládla více než pětina zkoušených. Ředitel brněnské Střední průmyslové školy v Sokolské ulici Ladislav Němec ale může být s výsledky svých studentů spokojený. Test z češtiny nezvládlo jen třináct žáků z 224, sloh napsali všichni. I angličtinu zvládli kromě jedné studentky všichni. Matematikou neprošlo jen sedm maturantů ze šestadevadesáti. „Jen mi je líto, že si u nás, na technické škole, matematiku vybralo méně žáků než angličtinu,“ říká Němec.

Senioři ukončili první ročník studia angličtiny.

Senioři začali s angličtinou, první rok mají za sebou

Prachatice - První semestr výuky angličtiny v rámci programu Erasmus+ projektu Městské knihovny Prachatice „Learning, smart technology and creativity“ skončil a studenti si tak mohou vyzkoušet získané znalosti během letních měsíců.

Stanice metra Muzeum.

O víkendu nebude fungovat stanice metra A Muzeum. Budou ji rekonstruovat

O víkendu na stanici metra A Muzeum nevystoupíte ani nenastoupíte. A to z důvodu rekonstrukce. Jako náhradní výstup na turisticky atraktivní Václavské náměstí bude sloužit Můstek. V okolí uzavřených stanic budou i informátoři v reflexních vestách, kteří vám poradí. A to i v angličtině.

Julie Nováková.

Spisovatelka Julie Nováková přiveze do Liberce „Světy za obzorem“

Liberec – Návštěvníky autorského čtení vezme na fantastickou cestu od Země přes sluneční soustavu až do dalekých koutů galaxie nebo do časů samotné smrti vesmíru. „Mohou těšit především na ukázky z mé nejnovější knihy, povídkové sbírky Světy za obzorem,“ láká na akci Julie Nováková.

Ilustrační foto.

Střední zemědělská škola v Čáslavi jede v programu Erasmus+

Čáslav - Pedagogové Střední zemědělské školy (SZeŠ) v Čáslavi si zvyšují své jazykové dovednosti, aby mohli žákům zprostředkovat kontakty a spolupráci s partnerskými školami v zahraničí formou projektů. Jeden z pedagogů stráví týden v partnerské škole ve slovenské Spišské Nové Vsi, kde bude čerpat ze zkušeností tamních pedagogů ohledně nových metod ve výuce.

Americká asistentka angličtiny Lakka Benti s ředitelem Gymnázia a Střední odborné školy pedagogické v Čáslavi Davidem Tichým a svojí mentorkou Janou Novákovou.

Americká asistentka angličtiny Lakka Benti: Klidně bych v Čáslavi žila

Čáslav /ROZHOVOR/ - Od září loňského roku působí na čáslavském gymnáziu a střední pedagogické škole dvaadvacetiletá americká asistentka angličtiny Lakka Benti. Její pobyt plně hradí Fulbrightova nadace, která čáslavskou školu vybrala jako jednu z třiceti v celé České republice. Lze to považovat za velký úspěch, protože žádostí o amerického asistenta bylo v loňském roce podáno více než 150.

Ilustrační foto.

V dubnu a květnu budou státní maturity, začnou slohem z češtiny

Jarní termín státních maturit začne letos opět slohovou prací z češtiny. Maturanti ji budou psát 11. dubna. Ostatní písemné a didaktické testy se uskuteční mezi 2. a 9. květnem. K prvnímu pokusu je letos přihlášeno 69.318 středoškoláků, což je o zhruba 500 méně než loni. Řekl to Jan Pohanka, mluvčí Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které vytváří testy a organizuje státní maturity.

Maturitní zkouška. Ilustrační foto.

V dubnu a květnu budou státní maturity, začnou slohem z češtiny

Jarní termín státních maturit začne letos opět slohovou prací z češtiny. Maturanti ji budou psát 11. dubna. Ostatní písemné a didaktické testy se uskuteční mezi 2. a 9. květnem. K prvnímu pokusu je letos přihlášeno 69.318 středoškoláků, což je o zhruba 500 méně než loni. ČTK to řekl Jan Pohanka, mluvčí Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které vytváří testy a organizuje státní maturity.

Deset studentů z gymnázia v bavorském Simbachu am Inn s učitelem angličtiny Immo Rankem byli v půlce března od úterý do pátku v rámci výměnného pobytu hosty českobudějovického gymnázia Jana Valeriána Jirsíka.

Bavorští studenti byli hosty Jirsíkova gymnázia

Deset studentů z gymnázia v bavorském Simbachu am Inn s učitelem angličtiny Immo Rankem byli v půlce března od úterý do pátku v rámci výměnného pobytu hosty českobudějovického gymnázia Jana Valeriána Jirsíka.

Jan Trojan (uprostřed), vítěz Foxconn - Cupu 2018.

Žák kutnohorské průmyslové školy vyhrál Foxconn - Cup 2018

Kutná Hora - Dva zástupci Střední průmyslové školy v Kutné Hoře, Jan Trojan a Martin Chocholouš, se zúčastnili dvoudenní elektrotechnické soutěže Foxconn - Cup 2018 zaměřené na manuální a teoretické činnosti v oblasti praxe. Klání se konalo pod záštitou firmy Foxconn a uspořádalo jej SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora.

Rodinné centrum Mirovické EMKO

V Mirovicích mají nové rodinné centrum

Mirovice - Rodinné centrum Mirovické EMKO zahájilo svoji činnost oficiálně v sobotu 24. března v prostorách spolkové místnosti naproti městské knihovně v místním kulturním domě. Jak prozradila místostarostka Marie Hrdinová, která se slavnostního otevření zúčastnila, tyto prostory jsou jen dočasné. "Tato místnost sloužila spolkům a také k pořádání akcí knihovny. Spolky a knihovna mohou pořádat své aktivity v sále a přísálí kulturního domu," vysvětlila Marie Hrdinová.

Titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku získal učitel hudební výchovy, češtiny a angličtiny David Turek ze Základní školy T.G. Masaryka a gymnázia Česká Kamenice na Děčínsku.

OBRAZEM: Zlatým Ámosem se stal David Turek

Vítězem ankety pro nejoblíbenější učitele v Česku se stal učitel hudební výchovy, češtiny a angličtiny David Turek ze Základní školy T. G. Masaryka a gymnázia Česká Kamenice na Děčínsku.  

David Turek, Zlatý Ámos

Nejoblíbenějším učitelem v Česku se stal David Turek z České Kamenice

Titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku získal učitel hudební výchovy, češtiny a angličtiny David Turek ze Základní školy T. G. Masaryka a gymnázia Česká Kamenice na Děčínsku. Tradiční anketu potřetí za sebou vyhrál muž. Turek na trůnu vystřídal Lukáše Lise ze základní školy Soběslav. Stal se patnáctým mužem, který za posledních 25 let anketu Zlatého Ámose vyhrál.

David Turek, Zlatý Ámos

Nejoblíbenějším učitelem v Česku se stal David Turek z České Kamenice

Děčínsko - Titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku získal učitel hudební výchovy, češtiny a angličtiny David Turek ze Základní školy T. G. Masaryka a gymnázia Česká Kamenice na Děčínsku. Tradiční anketu potřetí za sebou vyhrál muž. Turek na trůnu vystřídal Lukáše Lise ze základní školy Soběslav. Stal se patnáctým mužem, který za posledních 25 let anketu Zlatého Ámose vyhrál.

Jakub Kornfeil.

Mechanik šel na hotel pěšky. A pomalu, smál se Kornfeil. Vyhrál sázku

Nové stroje pro letošní sezonu si už osahali v závodním módu a obstáli. V královské kubatuře mistrovství světa silničních motocyklů MotoGP si dojel Brňan Karel Abraham o víkendu v Kataru pro bod za patnácté místo, Jakub Kornfeil se v třídě Moto3 blýskl devátým místem. „Jsem spokojený, tým také. Německý majitel, který neumí anglicky, mi psal v angličtině gratulační sms zprávu,“ usmívá se Kornfeil z Rohatce na Hodonínsku.