Kreativ

ŠTÍTEK: angličtina

Tříkrálový koncert na zámku v Nižboru.

V Nižboru uspořádali první tříkrálový koncert

Nižbor /FOTOGALERIE/ - Obecní úřad v Nižboru se rozhodl v letošním roce rozšířit počet kulturních akcí, které pořádá pro obyvatele obce. Uspořádal první ročník tříkrálového koncertu. „Je to novinka v dlouhé řadě kulturních akcí, na kterých se obecní úřad podílí už řadu let společně s kolektivem pedagogů zdejší základní školy,“ poznamenal Jan Lukeš z Nižboru.

Letovická diskotéka Fabrika patřila dlouhá léta k vyhlášeným podniků na Blanensku.

Z diskotéky chtějí udělat volnočasový klub. Pro děti a mládež

Letovice – Letovická diskotéka Fabrika patřila dlouhá léta k vyhlášeným podniků na Blanensku. Ta doba už je ale dávno pryč. Nyní objekt v centru města chátrá a je na prodej. Koupit ho chce tamní nezisková organizace Elim. Plánuje v něm vybudovat volnočasový klub pro děti a mládež.

První olomoucký elektrobus.

Do elektrobusu v Olomouci musíte bez rukavice, jinak neotevře

Novým olomouckým elektrobusem se nesvezou cestující, pokud si v mrazivém počasí nesundají rukavice. Tlačítko u dveří ekologické novinky vozového parku Dopravního podniku města Olomouce (DPMO) nereaguje na stisk v rukavici a dveře se cestujícímu neotevřou.

Dwayne Benjamin

Žádné zametání, ale vymetání!

Pardubice - S nikým se nehodlají párat! Vedení pardubického basketbalového klubu dalo jasný signál těm, kteří by chtěli porušovat interní pravidla. A může to být sebelepší hráč, nebo dokonce nejlepší střelec týmu. 

Ilustrační foto.

U vody se budou sčítat opeřenci

Střední Čechy - Rušněji než jindy v tomto ročním období bude o obou víkendových dnech u vody, kde se chystá sčítání ptáků. Poté, co přednedávnem pomáhala veřejnost včetně úplných laiků počítat opeřené návštěvníky krmítek České společnosti ornitologické, se tentokrát dobrovolníci z řad amatérských ornitologů zapojí do jiného projektu: Mezinárodního sčítání vodních ptáků (známého též pod zkratkou názvu v angličtině IWC).

Ilustrační foto

Ve Family a Senior Pointech bude pořádně živo

Vysočina – Family a Senior Pointy na Vysočině zveřejnili progam na první letošní půlrok. Ani letos nebudou chybět aktivity zaměřené na další vzdělávání, zdravý životní styl nebo smysluplné trávení volného času. 

Kladno (v modrém) zdolalo Havířov po boji 3:2. Brendon Nash

Brendon Nash si pochutná i na vepřové se zelím

Kladno /ROZHOVOR/ - Když v létě přišel do Kladna kanadský hokejový obránce Brendon Nash, mnozí fanoušci si od něj slibovali velký bodový přísun. A není divu. Při minulém působení mezi Rytíři se totiž stal rekordmanem mezi prvoligovými obránci v počtu kanadských bodů. Podobnou metu sice letos neatakuje, přesto je nejproduktivnějším kladenským bekem (32 zápasů – 4+15). Po prohraném duelu s Havířovem se pro Deník rozhovořil i o svém životě v Kladně.

Ilustrační foto.

Pomoc s učením otevřela Liborovi dveře dál

Domažlicko – Liborovi z Poběžovicka dělalo učení v osmé třídě základní školy potíže. Ovšem dobrovolnická práce a pomoc organizace Člověk v tísni mu umožnila úspěšně dokončit základní školu. Teď studuje dál na klatovském učilišti oboru kuchař-číšník.

Ilustrační foto.

Kutná Hora se zapojila do mezinárodní soutěže

Kutná Hora - Město Kutná Hora se již počtvrté zapojila do mezinárodní video soutěže, která je pořádána Organizací měst zapsaných na Listinu UNESCO (OWHC) a spočívá v natočení videa s tématem, kterým je vlastní název soutěže: „Kdybyste strávili jeden den ve městě UNESCO…“.

Proti Prostějovu sehrál Adam Zich (vpravo) první zápas za muže.

Zich si nechal poradit, ať střílí. A zabralo to

Kadaň /ROZHOVOR/ – Kladenské hokejisty trápí absence mezi obránci. A to může být šance pro mladé. Právě takovou příležitost u Rytířů dostal Adam Zich a chopil se jí zajímavě. Hned ve svém prvním utkání a prvním střídání mezi muži si připsal pozitivní účast do statistiky plus/minus. Ve druhém si musel počkat sice až do druhého střídání, ale zato zaznamenal rovnou asistenci na první branku Kladenských v Kadani. Pouze 93 vteřin chybělo, aby to byla asistence rovnou na vítězný gól.

Letošní dražba obrazů malých umělců vynesla rekordní částku 17.550 korun.

Děti ze školky pomohly vrstevníkům z azyláku

Brandýs nad Labem – Třetí, a rekordní, ročník charitativní dražby obrazů namalovaných dětmi uspořádala mateřská školka Ekolandia za hojné účasti rodičů-dražitelů v Brandýse nad Labem a v Čelákovicích. Vybrané peníze poputují ve prospěch azylového domu sv. Gerarda pro matky s dětmi v Brandýse nad Labem.

Vysoká škola polytechnická Jihlava.

Zájemci o studium na vysoké škole se mohou hlásit

Jihlava - Zájemci o studium na jediné veřejné vysoké škole v Kraji Vysočina už se mohou hlásit. Na několik oborů Vysoké škole polytechnické Jihlava (VŠPJ) budou studenti přijati bez přijímaček. Kdo se bude chtít podívat, jak to na VŠPJ na chodí, může tam zavítat ve středu 30. ledna, kdy se uskuteční den otevřených dveří.

Ilustrační foto

Vánoční trendy: Češi čtou knihy v angličtině, výroba hraček se vrací domů

„I skladník ve šroubárně si může přečísti Vergilia v originále.“ Slavná hláška se stává pro stále více Čechů realitou, latinu ovšem nahradila především angličtina. Hity letošních Vánoc jsou totiž vedle interaktivních panenek, plyšových hraček, sběratelských autíček nebo robotů také cizojazyčné knihy.

Ilustrační foto.

Partnerství mezi školami prospívá hlavně studentům

Planá – K partnerskému setkání ve Wiesau se sešli představitelé partnerských škol Střední školy živnostenské v Plané a Staatliche Berufschule Wiesau. Během jednání shrnuli výsledky vzájemné, již sedmadvacetileté spolupráce a hovořili také o možnostech dalšího rozvoje v následujících pěti letech.

Skauti se zúčastnili Maratonu psaní dopisů.

Domažlice píší dopisy za nespravedlivě odsouzené

Domažlice – Maraton psaní dopisů sklidil loni úspěch. I letos se na druhém ročníku psaní dopisů ve skautské klubovně sešli zájemci, kterým není lhostejný osud neprávem odsouzených jedinců z různých koutů světa. Jen proto, že hájí dobrou věc a mluví pravdu.

S oceněním, které získali v Brně, se pochlubili (zleva) Daniel Jašek, Jiří Hejduk a v horní řadě Alice Nováková a učitel Lukáš Boček.

Mají cenu za nej časopis. Už podruhé

České Budějovice – Nelehký úkol měli před sebou studenti budějovického Gymnázia Česká, když v listopadu odjížděli do Brna. Na zdejší Masarykovu univerzitu mířili totiž za obhajobou loňského prvenství v soutěži o nejlepší školní časopis v kategorii II. stupně základních škol a středních škol.

Setkání v globální vesnici.

Setkání v Globální vesnici

Písek - Pod tímto názvem se skrývá rozsáhlý česko - německý projekt píseckého 1. ETALON z. s. Přednostní účastí Střední zemědělské školy Písek je naplňován strategický plán rozvoje města k větší motivaci mládeže k technickému a přírodovědnému vzdělávání.

Velká cena Ostravy v plavání. Na snímku Petra Chocová.

Tajná svatba sportovního páru. Chocová: Strach jsem měla jen z angličtiny

/ROZHOVOR/ Plavecká mistryně Evropy Petra Chocová a světový šampion ve footbagu Jan Weber se v říjnu vzali na exotických Seychelách. Do Číny na MS v krátkém bazénu, které zítra začíná, však prsařka z České Lípy odletěla ještě s dívčím jménem. Nestihla by včas vyřídit víza na nový pas.

Křest knížky Víchernice. Zaměřuje se na mizející babičky, které oblékají lidové kroje.

Pokřtí anglickou verzi knihy o Víchernicích

Šardice – Víchernice – mizející parádnice Moravy. Takový název nese publikace pojednávající o ženách, které stále běžně nosí lidové kroje. Momentálně vychází její anglická verze. „Začali jsme na ní pracovat prakticky okamžitě po dokončení verze české,“ říká ředitelka Jihomoravské komunitní nadace Zlata Maděřičová, která za publikací stojí.

Jackie Chan při návštěvě Prahy

Jackie Chan vydal knihu, kde líčí své excesy. Byl jsem pitomec, říká

Hongkongský herec a hvězda bojových umění Jackie Chan vydal v angličtině své paměti, které čínsky vyšly v roce 2015. V knize nazvané Never Grow Up (Nikdy nedospět) odhalil i svůj boj s alkoholem, návštěvy prostitutek i to, jak mrštil synem přes celou místnost, napsal zpravodajský server CNN.

Jaroslav Budiš se svou knihou Historie Adamova a jeho strojíren v obraze.

Munici vozili na žebřiňácích. Historii Adamova a strojíren ukáže obrazová kniha

Adamov - Fotografie, kresby, mapy, dobové listiny nebo pohlednice. Přes šest stovek unikátních obrázků, z nichž velká část nebyla nikdy publikována. To vše nabídne první díl knihy Jaroslava Budiše Historie Adamova a jeho strojíren v obrazech. Ke čtenářům se dostane v polovině prosince. Na více než třech stech stranách přiblíží historii města a jeho okolí.

Cestovatelé prozkoumávali město Kuala Lumpur.

Cesta po jižní polokouli (45): Kuala Lumpur

Jindřichův Hradec, Kuala Lumpur - Po návštěvě historické Malakky, kde jsou krásné stavby z doby koloniální nadvlády Portugalců, Nizozemců, Britů, přijíždíme do města 22. století. Tak na nás působí Kuala Lumpur, když se pohybujeme v jeho centru.

Kapela Support Lesbiens

Rokenrol i balada. Support Lesbiens představují novou desku Glow

Kapela s novým hlasem zpěváka a autora Dušana Marka vydala v polovině října novou desku Glow. Nabízí písničky různých žánrů od rokenrolu po baladu a v příštím roce ji kapela doprovodí turné, na to si však fanoušci budou muset počkat zřejmě až na podzim. 

Lenka Filipová

Lenka Filipová vypráví keltské příběhy. Chystá turné k nové desce Oppidum

Zpěvačka Lenka Filipová se po patnácti letech vrací s novou studiovou deskou Oppidum. Ta vznikla ve spolupráci s anglickým multiinstrumentalistou a virtuózem ve hře na keltskou harfu Seanem Berrym a některé z nových písniček jste již mohli zaslechnout na živých koncertech. S těmi dalšími se seznámíte až při poslechu alba.

Ilustrační foto

Telčské divadlení nabídne veselé i neveselé kousky

Telč – V Telči se po letech podařilo oživit akce, které ve městě chyběly. A tak se lidé mohou těšit na sérii amatérských divadelních představení. Jmenuje se Telčské divadlení a v průběhu zimních měsíců nabídne veselé, ale i méně veselé kousky.