Kreativ

ŠTÍTEK: angličtina

Mladoboleslavská 1. ZŠ si rozšiřuje obzory s Erasmem

Mladoboleslavská 1. ZŠ si rozšiřuje obzory s Erasmem

Základní škola Mladá Boleslav, Komenského nám. 76 – je od září letošního roku zapojena do mezinárodního projektu ERASMUS+ v programu školního vzdělávání. Je to již náš čtvrtý projekt tohoto typu – dříve Comenius. Do projektu pod názvem: „Inkluze skrz umění“ je zapojeno celkem 6 škol – kromě naší školy jsou to školy z Řecka, Finska, Lotyšska, Španělska a Chorvatska. Komunikačním jazykem je anglický jazyk.

Ilustrační foto.

Tip na pátek 15. listopadu: František Emmert v Knihcentru

František Emmert je spisovatel a autor literatury faktu o moderních dějinách. Věnuje se především české historii 20. století. Od roku 2003 publikoval pětadvacet knih, z nichž některé se dočkaly dotisků, prestižních ocenění či překladů do angličtiny. 

Ilustrační foto.

František Emmert v Knihcentru

František Emmert je spisovatel a autor literatury faktu o moderních dějinách. Věnuje se především české historii 20. století. Od roku 2003 publikoval pětadvacet knih, z nichž některé se dočkaly dotisků, prestižních ocenění či překladů do angličtiny. 

Halloween party v čimelické škole.

Halloween party v čimelické škole

Ve čtvrtek 31. října se uskutečnila v ZŠ Čimelice již tradiční akce Halloween party, kterou připravují v rámci výuky angličtiny paní učitelky s žáky 8. a 9. třídy pro jejich mladší spolužáky.

Ilustrační foto.

Dnešní Halloween pořádá škola pro celý Sokolov

Škola Mánesova v Sokolově pořádá dnes, v pátek 1. listopadu, od 18 hodin tradiční halloweenskou oslavu. Ta bude v režii skotského učitele angličtiny Iana Fleminga a mohou na ni přijít rodiče i děti z celého Sokolova.

Tomáš Hoskovec

Tomáš Hoskovec: Rock je víc než hudba. Je to životní postoj a optimismus

Tomáš Hoskovec, oblíbený učitel na českolipském gymnáziu, říká: „Nejen ve škole nejlépe funguje důvěra, partnerství a víra, že to, co děláme, dává smysl.“ O mladých muzikantech a Hoskovcově Škole rocku jste si mohli přečíst v týdeníku Českolipsko, který vyšel ve středu 16. října.

Třída I.A Základní školy Prokopa Velikého v Kolíně.

Základní škola Prokopa Velikého vyučuje angličtinu od první třídy

Základní škola Prokopa Velikého, tedy 3. základní škola Kolín, pracuje podle vzdělávacího programu Tvořivé učení. Stala se jednou z 25 škol z ČR, které byly vybrány ke spolupráci na projektu Tvořivá škola - střediska činnostního učení. Je školou, která věnuje systematickou péči dětem s vývojovými poruchami učení.

Jana Macková v Indii

ROZHOVOR: V Indii se může běloch hned stát i ředitelem školy

Jana Macková z Litomyšle strávila dva měsíce v indickém státě Bihár, kde čeští křesťané uprostřed polí postavili školu. Odjela do Indie učit angličtinu, ale nakonec dělala vše, co bylo potřeba – od drobných oprav až po práci ředitelky školy.

Z projektu Edison na Základní škole Kamenná stezka v Kutné Hoře.

Cílem projektu Edison je poznání jiných kultur a aktivizace znalostí angličtiny

/FOTOGALERIE/ V týdnu od 30. září do 4. října. byla výuka na Základní škole Kamenná stezka v Kutné Hoře multikulturní. Svou zemi a kulturu tam díky organizaci AIESEC představilo sedm studentů z Ukrajiny, Gruzie, Turecka, Maroka, Jordánska, Indonésie a Hongkongu. Žáci 'Kamenky' si pro studenty, kteří v České republice stráví celkem šest týdnů na různých školách, rovněž připravili prezentace - o sobě, své škole, městě i zemi.

ilustrační foto

V Hodoníně na gymnáziu hostí studenty z pěti zemí

Hodonín – Gymnázium Hodonín hostí v těchto dnech studenty pěti partnerských škol z Finska, Německa, Litvy, Chorvatska a Slovinska. „Tématem našeho projektu V zdravém těle zdravý duch je zdravý životní styl, pracovním jazykem je angličtina,“ uvedla koordinátorka a hodonínská pedagožka Veronika Benešová.

Učitelky ze školky Láň absolvovaly jazykový kurz.

Učitelky ze školky Láň absolvovaly jazykový kurz

Vzdělávaní v cizích jazycích je nesmírně důležité, obzvlášť v dnešní době, kdy se bez cizího jazyku téměř neobejdeme. Své o tom vědí i vyučující v rychnovské školce Láň. Učitelky mají za sebou intenzivní kurz angličtiny, který se konal v Česku i zahraničí.

 Děti ze znojemské základní školy v Pražské ulici se zúčastnily Evropského dne jazyků

Děti z Pražské zažily Evropský den jazyků jinak

Již poosmnácté se po celé Evropě slavil, jako každoročně 26. září, Evropský den jazyků (EDJ). Cílem akce, kterou odstartovala v roce 2001 Rada Evropy společně s Evropskou unií, je propagovat jazykovou pestrost a výuku cizích řečí. Do letošního ročníku se jako každoročně zapojily i děti ze základní školy Pražská. V případě šestých a sedmých tříd probíhala výuka v angličtině.

Ve čtvrtek 3. října se v prostorách školy uskutečnil speciální program Global Village.

OBRAZEM: Mladí z kulturně odlišných zemí bourali předsudky

Pelhřimov – Poznali kulturu sedmi většinou poněkud exotických zemí, procvičili v reálných situacích konverzaci v angličtině, případně v ruštině. To přinesl žákům Základní školy Komenského Pelhřimov týdenní pobyt sedmi vysokoškoláků a vysokoškolaček z Albánie, Indie, Thajska, Ruska, Gruzie, Jordánska a Turecka, který se uskutečnil v týdnu od 30. září do 4. října.

ilustrační foto

Na Pražské oslavili Evropský den jazyků. Výukou v angličtině a němčině

Znojmo - Žáci ze znojemské základní školy v Pražské ulici se zapojili do oslav Evropského dne jazyků. „V šestých a sedmých třídách měly děti výuku v angličtině, osmáci a deváťáci si vyzkoušeli výuku v němčině,“ uvedla jedna z organizátorek Andrea Valová. Jak dodala, žáky potěšilo, že si při této příležitosti mohli vyzkoušet i nové tablety.

Play For Change: Robbie Robertson

Play For Change: Muzikanti z celého světa, spojte se!

/VIDEO/ Jak přeložit Play For Change? Je to slovní hříčka. „Change“ jsou v americké angličtině drobné, a v tom případě by název tohoto projektu zněl: Hrát za drobáky. Je tu však ještě důležitější výklad.

Ilustrační foto

Ostrava bude mít v centru města americký koutek

Americký velvyslanec v Česku, shodou okolností také jmenovec slavného spisovatele, Stephen King otevře v pátek 20. září v 15 hodin v ústřední ostravské knihovně (u Sýkorova mostu) oddělení s názvem American Corner.    

Učitel. Ilustrační foto.

Cizí jazyky nečiní žákům problém. Kvalitu výuky ale snižuje nedostatek učitelů

Kvalitu výuky cizích jazyků ve školách snižuje nedostatek kvalifikovaných učitelů. Zhruba čtvrtina vyučujících angličtiny nebo němčiny na druhém stupni základních škol nevystudovala pedagogický obor s tímto zaměřením. Znalosti a dovednosti školáků v cizích jazycích jsou ale i přes nedostatky ve výuce na dobré úrovni. Vyplývá to z aktuální zprávy České školní inspekce (ČŠI) o rozvoji jazykové gramotnosti ve školách.

Źáci znojemské ZŠ Mládeže převzali na radnici osvědčení o složení jazykové zkoušky Cambridge.

Žáci převzali jazykové certifikáty. Složili zkoušky Cambridge

Znojmo - Devatenáct žáků dvou znojemských škol převzalo na radnici osvědčení o úspěšném složení zkoušek z angličtiny. „Pět žáků z Pražské a čtrnáct z ulice Mládeže úspěšně složilo různé úrovně zkoušky Cambridge prokazující jejich znalosti,“ uvedla mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Žáci 1.B třídy základní školy Břeclav, Slovácká s třídní učitelkou Pavlou Michnovou.

Naši prvňáci: Břeclavská škola v Slovácké ulici má na logiku zaměřené třídy

Břeclav /FOTOGALERIE/ - Chceme učit to, co je důležité pro život. Tímto heslem se řídí pedagogický sbor základní školy v Slovácké ulici v Břeclavi. Školu s více než čtyřicetiletou tradicí navštěvuje celkem 720 žáků a letos otevřela tři první třídy. Jedna z nich se specializuje na rozšířenou výuku matematiky, angličtiny, logiky a osobnostního rozvoje.

Sedm pedagogů táborské průmyslové školy se o letních prázdninách 2019 zúčastnilo čtrnáctidenních jazykových a metodologických kurzů v zahraničí.

Učitelé z táborské průmyslovky trénovali v zahraničí angličtinu

Tábor - Sedm pedagogů táborské průmyslové školy se o letních prázdninách 2019 zúčastnilo čtrnáctidenních jazykových a metodologických kurzů v zahraničí. Celý projekt proběhl v rámci programu Erasmus+ školní vzdělávání (KA1). Cílem projektu bylo především zkvalitnění poskytovaného jazykového vzdělávání a zatraktivnění výuky na škole.

Holešovské SVČ TYMY organizovalo tábor Letní angličtina.

Děti za pět dnů procestovaly celý svět

Z České republiky do Španělska, ze Španělska do Velké Británie, odtud do Nigérie a nakonec na Havaj. Takové putování si užily děti na příměstském táboře Letní angličtina, který organizovalo holešovské Středisko volného času TYMY.

V Písecké Sladovně skončil druhý prázdninový příměstský tábor roku 2019.

Děti si užily týden s angličtinou a divadlem

Písek – V dětské galerii Sladovna se v týdnu od 29. července do 2. srpna konal letošní již druhý prázdninový příměstský tábor, který byl tentokrát zaměřený na výuku anglického jazyka a také na pohyb a divadlo.

Joshua Jones byl jedním z odvážných studentů, který se postavil za katedru.

Táborští žáci se ocitli v roli učitelů

Tábor /ROZHOVOR/ – Na několika táborských základních školách se v květnu a v červnu v rámci aktivit Místního akčního plánu uskutečnily jazykové dílny s rodilými mluvčími.

Děti z jednotřídní MŠ Na Kopečku

Děti se ve školce věnují kreslení i angličtině

Kosmonosy - Soukromá školka v Kosmonosích Na Kopečku funguje již sedmým rokem. Jediná třída s počtem 22 dětí poskytuje pedagogům dostatek prostoru pro individuální přístup. Školku navštěvují děti od 3 do 7 let, proto musí být program různorodý, aby vyhovoval všem.

Státní maturita, písemná práce - ilustrační foto

U maturity z češtiny a cizích jazyků stoupla letos neúspěšnost

Neúspěšnost v maturitních písemných pracích z češtiny letos opět stoupla. Nezvládlo je 5,3 procenta středoškoláků, kteří zkoušku dělali poprvé. Je to o 1,8 procentního bodu více než loni. Více studentů oproti loňsku propadlo i ze slohu v cizích jazycích. Nejvíce si pohoršili u němčiny, kde jich písemnou zkoušku nesložila pětina. V nejoblíbenější angličtině nenapsalo práci úspěšně 2,3 procenta maturantů. Vyplývá to z analýzy výsledků písemných prací, kterou na svém webu zveřejnil Cermat.  

Děti z adamovské MŠ Jilemnického, třída Kuřátka.

Naše školka: Adamovská školka nabízí dětem kroužek angličtiny

Adamov /FOTOGALERIE/ – Nejdůležitější při práci s dětmi je respekt k jejich potřebám. Proto v adamovské mateřské škole v ulici Petra Jilemnického vycházejí ze školního vzdělávacího programu Hrajeme si a poznáváme. „To je vlastně základ našeho snažení. Předat dětem poznání, vědomosti a dovednosti prostřednictvím hry,“ uvedla ředitelka tamní mateřské školy Taťána Píchová.

Už několik let jezdí žáci třetího ročníku na praxi do Anglie a do Irska v rámci projektu Erasmus +.

Erasmus 2019 na Střední průmyslové škole

Mladá Boleslav - Už několik let jezdí žáci třetího ročníku na praxi do Anglie a do Irska v rámci projektu Erasmus +. Díky tomu poznají nové prostředí, seznámí se s novými lidmi a s místními zvyky. Žáci získají mnoho nových neocenitelných zkušeností a především se zdokonalí v angličtině. To vše zcela zdarma, protože veškeré náklady jsou hrazeny z projektu.