Kreativ

ŠTÍTEK: antikoncepce

S nitroděložním tělískem je spojena řada mýtů

Mýty a fakta o nitroděložním tělísku: Hrozí poranění při sexu či tloustnutí?

Nitroděložní tělíska, ať už hormonální či ne, jsou velice účinnou formou dlouhodobé antikoncepce. I přesto se však setkáváme s obavami žen, které mají strach z náhodného vytažení tamponem, poranění partnera při sexu, přibírání na váze či nedostatečné ochrany před otěhotněním. Jaké mýty jsou s nitroděložními tělísky nejčastěji spojovány?

Hormonální antikoncepce. Ilustrační snímek

Antikoncepce zvyšuje riziko rakoviny prsu, varují vědci. Rozhoduje více faktorů

Podle nejnovějšího výzkumu vědců oxfordské univerzity se při užívání progestagenní hormonální antikoncepce může zvýšit riziko propuknutí rakoviny prsu o dvacet až třicet procent. Lékaři ovšem jedním dechem dodávají, že nebezpečí je v této souvislosti stále malé, daleko horší dopady má nezdravý životní styl.

Menstruační bolesti mohou znepříjemnit mnoho činností.

Hormonální oddalování menstruace přináší řadu výhod. Není však zcela bez rizika

Chystáte se na dovolenou, je před vámi romantický víkend, nebo jste se chtěli jet o víkendu koupat do bazénu? Oddálení periody o pár dní se jeví jako skvělý nápad, který vám umožní užít si vaše plány bez menstruačního krvácení, které někdy dokáže vše pokazit. Menstruaci lze oddálit několika způsoby, ovšem je potřeba počítat s určitým rizikem a vedlejšími účinky.

Nikol kvůli nemoci přišla o své vytoužené dítě

Žena musela porodit mrtvé dítě. Embolie málem připravila o život i ji

Nikol toužila po miminku už ve svých 26 letech. Otěhotnění však bránila nemoc, o které zatím neměla ani tušení. Endometrióza. Nemoc, o které se příliš nemluví, ale Nikol kvůli ní porodila své vysněné dítě mrtvé pár týdnů před termínem a chybělo málo, aby přišla i o vlastní život a skončila s vývodem.

Vít Samek na Ukrajině.

Nouzová antikoncepce pro ženy na Ukrajině: Shánějí ji pražští dobrovolníci

/FOTOGALERIE/ Bývalý pražský záchranář Vít Samek společně s publicistou Václavem Hnátkem a ředitelem Liberálního institutu Martinem Pánkem organizují a převážejí už řadu týdnů humanitární pomoc pro Ukrajinu. Nyní zveřejnili výzvu, ve které prosí o finance na nouzovou antikoncepci pro ženy na Ukrajině.

Do pěti let by se na trhu mohla objevit první mužská antikoncepce v podobě pilulek

Vědci vyvinuli mužskou antikoncepční pilulku. Hlavní roli hraje vitamin A

Miláčku, vzala sis prášek? Tak tato věta, kterou muži svým ženám připomínají, aby si vzaly antikoncepční pilulku, možná bude již brzy minulostí. Aktuálně se totiž testuje první mužská nehormonální antikoncepce. A prozatím má skvělé výsledky. Pilulku, která má mužům zabránit v početí, vyvinuli výzkumníci z University of Minnesota. Odhaduje se, že nová antikoncepce bude účinná až z 99 procent.

Více než třetina dívek v africkém státě Zimbabwe je nucena vdát se dříve, než jim je osmnáct.

Život v Zimbabwe: Dívkám končí dětství i ve třinácti. Otěhotní a vzdají se školy

Třináctiletá Virginia Mavhungaová tráví své dny cestami ke studni s balancujícím vědrem na hlavě, prodejem ovoce se zeleninou u silnice nebo uklízením a praním. Sotva si najde čas uklidnit své plačící novorozeně. „Tohle je teď můj každodenní život,“ říká mladá matka. Současně s dospělými povinostmi musí navíc připravovat své čtyři mladší sourozence do školy. Po vyučování jim poté pomáhá s úkoly, což zvládá nejhůře. Není nic, co by si přála víc, než chodit do školy jako normální třináctileté dítě.

Koronavirus v Indonésii - Ilustrační foto

Babyboom. Indonésie čeká kvůli viru o 400 tisíc dětí víc

Když její manžel přišel kvůli pandemii o práci, poslední, co si Juarsih přála, bylo mít třetí dítě. Uprostřed zdravotnické krize však podobně jako další Indonésanky otěhotněla a stát v jihovýchodní Asii se nyní připravuje na koronavirový babyboom, píše agentura AFP.

Hormonální antikoncepce, antikoncepční pilulky. Ilustrační foto.

Už není trendy? Spotřeba hormonální antikoncepce v Česku klesla na polovinu

Spotřeba hormonální antikoncepce klesla v ČR od roku 2007 téměř na polovinu. V loňském roce jí bylo do lékáren dodáno 1,9 milionu balení. Vyplývá to z informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Podle gynekologa Tomáše Faita, který je odborným garantem Fóra antikoncepce, je několik možných teorií, proč tomu tak je.

Kondom. Ilustrační snímek

Ani osvěta občas nepomůže. Dívka otěhotněla v deváté třídě

Zatímco dřívější generace se o záležitostech jako antikoncepce, plánované rodičovství, těhotenství nebo pohlavní choroby a jejich přenos dozvídaly hodně omezeně, dnešní mladí mají díky internetu, sociálním sítím a dalším běžně dostupným informačním zdrojům o všem mnohdy větší přehled než jejich rodiče.

Kořeny pampelišky lékařské

Zelená lékárna: Osm nejlepších bylin na odvodnění

Zadržování vody v těle je stále častějším jevem. Souvisí s nedostatkem pohybu, civilizačními nemocemi, užíváním antikoncepce, přemírou solení, ale i příjmem vyššího množství cukru a přemírou nevhodné stravy, ale také s narůstajícím věkem.

Ilustrační foto.

Nebezpečné léky. Stát zveřejnil seznam podezřelých apatyk

Na internetu bují nelegální obchod s léky. Dokonce i s těmi, které mají být k dostání jen na předpis. K mání je prakticky cokoliv: od antikoncepce přes viagru až po antidepresiva. Státní ústav pro kontrolu léčiv proto začal zveřejňovat weby, které nabízejí léky nelegálně. Momentálně varuje před více než třicítkou takových obchodů.

Antikoncepce nemusí být sstoprocentní

Matkou navzdory antikoncepci

Mám dvě dospělé dcery, tříletou vnučku a jako třešničku na dortu ještě rok a půl starého synka. Tenhle naštěstí zdravý a krásný, i když nečekaný, dárek jsem dostala navzdory pravidelnému užívání antikoncepce. Myslím, že můj malý Pepíček má teď v hlavě zmatek. Tříletá vnučka Jiřinka mi říká „babi“, Pepa samozřejmě „mami“.

Ilustrační foto

Pacienti dostanou recepty dál na papíře, mohou si ale nechat poslat i SMS

/ANKETA/ Pacienti budou dostávat recepty na léky dál nejčastěji vytištěné na papíře. Po zavedení povinnosti elektronického receptu na něm přibude čárový kód. Další možností bude nechat si recept poslat jako SMS zprávu, e-mail nebo ho zobrazit přímo v aplikaci na mobilu nebo tabletu.

Hra Knězovy děti má derniéru 19. prosince.

Derniéra. Naposledy ničí antikoncepci

České Budějovice - V úterý 19. prosince má derniéru hra českobudějovického Jihočeského divadla Knězovy děti podle chorvatského autora Mate Matišiće.

MUDr. Markéta Draská

Současným i budoucím pacientkám se snažíme nabídnout něco navíc

Ostrov - Po ukončení studia na Gymnáziu Luďka Pika v Plzni MUDr. Markéta Draská vystudovala v letech 2000 až 2006 Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni. Po studiích se přestěhovala do Ostrova, kde začala svoji kariéru původně na dětském oddělení Nemocnice Ostrov. Z důvodu mateřské dovolené trvala jen krátce.

Papež František během mše u příležitosti Velkého pátku.

Papež kárá belgickou katolickou charitu. Za eutanazii

/ANKETA/ Katolická církev eutanazii nepřijímá, podobně jako antikoncepci či interrupce. Jenomže v zemích Beneluxu jde o uzákoněnou záležitost, kterou dokonce nabízí jedna z belgických katolických charit. Papeži Františkovi se to hrubě nelíbí. 

DĚTI AFRIKY. Afrika je podle Forejta místo plné kontrastů i velké chudoby. To zachycuje na svých fotografiích.

Dánsko poskytne africkým zemím antikoncepci, má to omezit migraci

Dánsko přislíbilo více finančních prostředků na plánování rodiny v rozvojových zemích, což by mohlo také pomoci omezit migrační tlak na Evropu. Tamní ministryně pro rozvojovou spolupráci Ulla Tornaesová uvedla, že Kodaň přispěje na program 91 miliony dánských korun (přibližně 320 milionů korun).

Ilustrační foto

„Pilulka po“ je dostupnější. Ženám přijde i poštou

/ANKETA/ České ženy a dívky, které chtějí rychle zabránit nechtěnému otěhotnění, to mají opět o něco snazší. Státní ústav pro kontrolu léčiv uvolnil výdej další nouzové antikoncepční pilulky. Bez receptu a občanky budou ode dneška dostupné i přípravky s účinnou látkou levonorgestrel, například Navela.

Papež František svatořečil zatím v průměru 9,5 osob ročně. Jan Pavel II. dosahoval dvojnásobného počtu.

Papež František si vybírá nového hlídacího psa

Hlídací pes, tak se i ve vatikánských kruzích nazývá prefekt Kongregace pro nauku víry. Ten dosluhující, kardinál Gerhard Ludwig Müller, dostál své pověsti konzervativního, rigidního ideologa. Liberální papež František má nyní v hledáčku adepta, který bude vstřícnější lidem a nebude tutlat skandály církve.

Ilustrační foto.

Počet potratů klesá, nejvíce dětí má maminku třicátnici

V Česku každoročně ubývá umělých přerušení těhotenství. Proti roku 1990 se jejich počet snížil pětkrát. Zatímco na začátku 90. let bylo ročně přes 100 tisíc zákroků, loni jich ženy podstoupily 20 tisíc. Podíl samovolných potratů mezi ukončenými těhotenstvími naopak roste. 

Antikoncepce, ilustrační foto

Nebezpečná antikoncepce. Distributor dostal pokutu

Distributor léčiv, firma Pharmedex, má zaplatit pokutu 2,3 milionu korun za porušení zákona o léčivech. Sankci, která nabyla na konci března právní moci, jí udělil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) mimo jiné za to, že uváděla na trh nitroděložní tělíska se závadou v jakosti. 

Ilustrační foto

Nevídané! Velmistr maltézských rytířů rezignoval po sporu s Vatikánem

Vatikán - Muž číslo jedna v hierarchii Řádu maltézských rytířů sáhl ke zřídka vídanému kroku a rezignoval na svou funkci kvůli sporu s Vatikánem. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na mluvčího řádu. Spor řádu s vedením církve se táhne již od prosince a podle médií v něm pravděpodobně jde o rozdávání prezervativů v rozvojových zemích.

Ilustrační foto

Od roku 2007 ubývá žen, které berou antikoncepci

V posledním desetiletí mírně ubývá žen, které užívají hormonální antikoncepci. S tím klesá i počet balení antikoncepce, které jsou každoročně dodány na tuzemský trh. Antikoncepci v Česku užívá zhruba polovina žen v plodném věku. Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a informací, které poskytl Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Papež František

Papež má spor s maltézskými rytíři, zřejmě kvůli kondomům

Řím - Papež František se dostal do sporu s Řádem maltézských rytířů kvůli odvolání jejich velkokancléře. Toho vedení řádu odvolalo zřejmě kvůli rozdávání prezervativů v rozvojových zemích. Papež učinil podle agentury AP neobvyklý krok, když tento týden jmenoval komisi, aby vyšetřila odvolání Albrechta von Boeselagera. Řád nyní papeži vzkázal, že ustavení komise považuje za nepřijatelné.

Moja s mládětem.

Gorila Moja dospěla, ale stále je pro každou legraci

Praha - Gorila Moja ve Španělsku, kam byla převezena z pražské zoologické zahrady před pěti lety, dospěla, ale povaha jí zůstala. Stále je pro každou legraci, řekl její bývalý chovatel Marek Ždánský. Ačkoliv je nyní spolumajitelem potravinářské firmy, každý rok Moju v parku Cabárceno navštěvuje, naposledy tam byl v říjnu. Moja je první gorila narozená v ČR.

Dárce kostní dřeně. Ilustrační foto.

Pět lidí z Jihlavy dalo naději na život vážně nemocným

Jihlava – Může to být takový první krok k pomoci. Zajdete do jihlavské nemocnice a požádáte o vstup do registru dárců kostní dřeně. Během čtyř let, kdy Nemocnice Jihlava s Registrem dárců krvetvorných buňěk spolupracuje, dorazilo už přes tři stovky dobrovolníků. Jenom letos jich bylo dvaaosmdesát.

Ilustrační foto.

V USA roste poptávka po antikoncepci, Trump může zakázat potraty

Washington - Americké zdravotnické organizace po prezidentských volbách evidují prudký nárůst poptávky po dlouhodobé antikoncepci. Svědčí to podle lékařů o silných obavách z omezení práva na interrupce, jež prosazuje konzervativní křídlo Republikánské strany vítěze voleb Donalda Trumpa.