Kreativ

ŠTÍTEK: antikoncepce

Ilustrační foto.

Američtí zaměstnavatelé nemusí hradit antikoncepci, rozhodl soud

Washington - Američtí zaměstnavatelé mohou z náboženských důvodů odmítnout svým zaměstnankyním hradit antikoncepční pilulky. Rozhodl o tom dnes Nejvyšší soud Spojených států, podle jehož verdiktu mají ve sporných případech zaměstnavatelé právo na výjimku ze zákona prosazeného prezidentem Barackem Obamou. Bílý dům prohlásil, že verdikt povede k ohrožení zdraví řady žen používajících antikoncepci. Podle agentury AP je to vůbec poprvé, co nejvyšší soud přiřkl komerčním subjektům právo na náboženský postoj.

Ilustrační foto

V Dánsku dostanou mladí lidé antikoncepci zdarma

Kodaň - V dánském okrese Halsnaes už nemusí mladí lidé platit za antikoncepci. Ve snaze podpořit plánované rodičovství úřady vydávají kondomy, pilulky proti početí a další antikoncepční prostředky zcela zdarma. Informovala o tom agentura DPA.

Ilustrační foto

Nový web nabídne mladým objektivní informace o sexu a vztazích

Odbourat mýty spojené se sexualitou a poskytnout mladým lidem objektivní informace o antikoncepci, sexuálně přenosných nemocech i partnerských vztazích chce nový web www.labestra.cz (Láska beze strachu), který v úterý spustila Společnost pro plánování rodiny a sexuální výchovu. Jeho vznik je reakcí na mezinárodní výzvu Vision 2020, v níž Asociace pro plánování rodiny apeluje na vlády a zákonodárce, aby věnovali pozornost sexuálním a reprodukčním právům obyvatel.

Ilustrační foto

Samovolných potratů přibývá, souvisí to s rostoucím věkem žen

Samovolných potratů v ČR přibývá, loni tvořily 36,4 procenta všech ukončených těhotenství, což je nejvyšší podíl od roku 1990, uvedli na svém webu zdravotničtí statistici. Trend podle nich souvisí s rostoucím počtem chtěných a plánovaných těhotenství a také s odkladem rodičovství do vyššího věku. Riziko samovolných potratů s věkem stoupá, loni jich byla téměř třetina u žen starších 35 let.

Ilustrační foto

Samovolných potratů přibývá, souvisí to s věkem žen

Praha - Samovolných potratů v ČR přibývá, loni tvořily 36,4 procenta všech ukončených těhotenství, což je nejvyšší podíl od roku 1990, uvedli na svém webu zdravotničtí statistici. Trend podle nich souvisí s rostoucím počtem chtěných a plánovaných těhotenství a také s odkladem rodičovství do vyššího věku. Riziko samovolných potratů s věkem stoupá, loni jich byla téměř třetina u žen starších 35 let.

Ilustrační foto

Uživatelky antikoncepce se poučí z webu o riziku krevní sraženiny

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) dal na svůj informační portál přehledné informace pro ženy, které užívají kombinovanou hormonální antikoncepci. Roky je známo, že zvyšuje riziko krevních sraženin v žilách, potvrdilo to i nedávné celoevropské přehodnocení, řekla mluvčí ústavu Lucie Šustková. Riziko se mezi přípravky mírně liší podle typu gestagenu. Ženy najdou odpovědi na nejčastější otázky a popis příznaků a obtíží, které by je měly přivést k lékaři.

Ilustrační foto

Uživatelky antikoncepce se poučí z webu o riziku krevní sraženiny

Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) dal na svůj informační portál přehledné informace pro ženy, které užívají kombinovanou hormonální antikoncepci. Roky je známo, že zvyšuje riziko krevních sraženin v žilách, potvrdilo to i nedávné celoevropské přehodnocení, řekla mluvčí ústavu Lucie Šustková. Riziko se mezi přípravky mírně liší podle typu gestagenu. Ženy najdou odpovědi na nejčastější otázky a popis příznaků a obtíží, které by je měly přivést k lékaři.

Gynekoložka příbramské nemocnice Lucie Matulová.

Příznaky premenstruačního syndromu dokáže potlačit antikoncepce

V průběhu měsíčního cyklu ženy dochází v jejím těle ke značným změnám, které ovlivňují nejen fyzický stav, ale také duševní rozpoložení. O tom, jaký vliv mají hormonální změny na život ženy, odpovídá MUDr. Lucie Matulová, gynekoložka Oblastní nemocnice Příbram.

Ondřej Ládek alias Xindl X.

Xindlův deník: Mezinárodní den bez keců

Jestlipak víte, čím byl tenhle tejden významnej? Správně! Byl mezinárodní den mrkve. A taky se slavil mezinárodní den spodního prádla. Hustý, co? Teda ne to, že se tyhle dny slavily, ale ta skutečnost, že svůj mezinárodní den má dneska kdejaká blbost.

Gynekoložka příbramské nemocnice Lucie Matulová.

Příznaky premenstruačního syndromu dokáže potlačit antikoncepce

Příbram – V průběhu měsíčního cyklu ženy dochází v jejím těle ke značným změnám, které ovlivňují nejen fyzický stav, ale také duševní rozpoložení. O tom, jaký vliv mají hormonální změny na život ženy, odpovídá MUDr. Lucie Matulová, gynekoložka Oblastní nemocnice Příbram.

Ilustrační foto.

Výbor OSN se vyjádřil pro rovnoprávnost žen až po dlouhé debatě

New York - Výbor Organizace spojených národů pro postavení žen dnes schválil dokument, který prosazuje rovnoprávnost žen a potvrzuje sexuální práva žen i sexuální výchovu nezletilých dívek. Podle agentury AP se tak stalo po dvou týdnech bouřlivé debaty, ve které se někteří konzervativní členové výboru snažili ženská práva omezit.

Ilustrační foto

Češky zatím nenašly cestu k netradiční antikoncepci, zjistil průzkum

Praha – České ženy si podle průzkumu ještě úplně nenašly cestu k netradičním formám antikoncepce, jako jsou hormonální nitroděložní tělísko a antikoncepční náplast. Některou z netradičních forem má osm procent žen, naproti tomu každá druhá bere pilulky, řekla Lenka Suchá z agentury Ipsos, jež na přelomu ledna a února průzkum provedla. Hormonální antikoncepcí, včetně nehormonálního tělíska, se chrání 62 procent žen ve věku 18 až 35 let.

Ilustrační foto

Egypt se potýká s raketovým růstem počtu obyvatel

Káhira - Egypt se potýká s prudkým nárůstem obyvatel. Podle zdrojů listu The Guardian se v roce 2012 narodilo o 560.000 Egypťanů více než v roce 2010, což je vůbec nejvyšší dvouletý populační přírůstek od doby, kdy se začaly vést demografické statistiky. Nepředvídaně rychlé přibývání populace přispívá k sociálnímu napětí.

Ilustrační foto

Vatikán se znovu ohradil vůči zprávě OSN o zneužívání dětí

Vatikán - Vatikán se dnes znovu důrazně ohradil proti zprávě Výboru OSN pro práva dítěte (CRC), který v ní ve středu nezvykle ostře kritizoval vedení katolické církve za to, jak se postavilo k případům pohlavního zneužívání dětí duchovními. Podle prohlášení mluvčího Vatikánu Federika Lombardiho je zpráva založena na nepochopení podstaty církevního učení, je plná předsudků a dává příliš mnoho prostoru argumentaci nevládních organizací, které jsou vůči církvi předpojaté. Výbor kritiku své zprávy odmítl s tím, že Vatikán byl hodnocen objektivně jako kterýkoli jiný stát.

Ilustrační foto

OSN kritizuje Vatikán za krytí pachatelů zneužívání dětí

Ženeva/Vatikán – Výbor OSN pro práva dítěte (CRC) dnes v ostře formulované zprávě kritizoval Vatikán za zatajování pohlavního zneužívání dětí duchovními. V této souvislosti vyzval vedení katolické církve, aby osoby, které se těchto zločinů dopustily nebo jsou z nich podezřelé, předalo civilním úřadům. Vatikán se proti zprávě ohradil a označil ji za ideologicky zaujatou a nespravedlivou. Podle něj ji nejspíš ovlivnily skupiny bojující za uzákonění homosexuálních sňatků.

Hrou proti AIDS v tělocvičně hodonínského gymnázia.

Rada zdravotnic studentům: Autoerotika je nejbezpečnější

Hodonín /REPORTÁŽ/ – Jak správně nasadit kondom na penis? Která antikoncepce je nejúčinnější? Je autoerotika přirozená? I na tyto otázky v úterý odpovídaly ženy ze Státního zdravotního ústavu patnáctiletým a šestnáctiletým gymnazistům v Hodoníně.

Sandra Cibulková, Kladno. Narodila se 1. ledna 2014. Váha 3,39 kg, míra 51 cm. Rodiče jsou Kateřina Cibulková a Jakub Svoboda.

Sandra Cibulková je prvním kladenským miminkem roku

Kladno – Na svět měla přijít nejdříve po Třech králích. Termín porodu vypočítaný od lékařů zněl původně 7. ledna. Příroda je ale mocnější než výpočty a Sandra Cibulková, coby letošní první kladenské miminko, se narodila už na Nový rok v 15 hodin.

Jarmila Podhorná vyrábí léčivé tinktury z rostlin a pupenů.

Tlaky z EU versus rostlinky: Zvoní bylinné terapii umíráček?

Prostějov – Bylinkám u nás přišlo na chuť tisíce pacientů. Příběhů se šťastným koncem, kdy člověku pomohla bylinná terapie, ale v budoucnu možná ubude. Evropská unie tomuto způsobu léčby totiž příliš nepřeje, i když má kladné výsledky.

Oblastní nemocnice Příbram.

Léčit menopauzu hormonální terapií není dobré přeceňovat

Zatím co se dříve o ženských problémech na veřejnosti hovořilo jen zřídka, dnes už je situace jiná. Ženy se naučily otevřeně diskutovat o tom, co je trápí a díky tomu se pro mnohé našly možnosti, které jim pomáhají řešit obtíže s přechodem.

Ilustrační foto

Vatikán chce zjistit, jak se církev staví k rozvedeným či gayům

Vatikán – Vatikán se odhodlal k velmi netradičnímu kroku a snaží se zjistit, jak se katolická církev v jednotlivých zemích ve skutečnosti vypořádává s citlivými tématy jako jsou například antikoncepce, rozvody, mimomanželské svazky či homosexuální partnerství. Do celého světa rozeslal dotazník, který má doputovat až k farářům, kteří jsou denně ve styku s věřícími a tyto otázky řeší. Průzkum má sloužit jako podklad pro jednání plánovaného biskupského synodu, který se příští rok bude věnovat rodině.

JAK POMOCI KRVETVORBĚ PŘÍRODNÍ CESTOU?

Únava, vyčerpání, pokles tělesné výkonnosti, bledost kůže a sliznic, zadýchávání se při námaze a zrychlená srdeční činnost. Všechny tyto projevy jsou známkou chudokrevnosti, kterou bychom určitě neměli podceňovat a s návštěvou lékaře neměli otálet.

HROU PROTI AIDS. Studentky svitavské zdravotnické školy informovaly školáky s riziky nebezpečných nemocí.

Proti AIDS se dá bojovat i hrou

Svitavy – Počet HIV pozitivních v České republice stále roste, současně ale klesá věk pacientů, u nichž je tato nemoc diagnostikovaná. Podle odborníků je třeba s prevencí začít již u třináctiletých.

Primátor Martin Baxa (druhý zprava), ředitel Útvaru koordinace evropských projektů Erich Beneš (uprostřed), zástupci stavebníka a vodárenští manažeři poklepali na jeden z kohoutů, čímž odstartovali stavbu úpravny vody v Plzni

Plzeňskou vodu bude čistit uhlí

Plzeň - Město Plzeň začalo se stavbou rekonstrukce a modernizace úpravny vody na Homolce za 1,1 miliardy korun. Je to zásadní projekt, který má zvýšit kvalitu pitné vody ve městě. Plzeň má totiž od roku 2011 výjimku hygieniků, protože ve vodě se v minulosti objevilo zvýšené množství pesticidů, zbytků léčiv nebo antikoncepce.

Ilustrační foto.

Hormonální antikoncepci má 70 procent Češek do 29 let věku

Praha - Hormonální antikoncepci užívá 70 procent Češek od 15 do 29 let, někdy v životě ji mělo 77 procent. Ve věku 30 až 44 let ji užívá polovina Češek, zkušenost s ní má 84 procent. Ukázal to průzkum společnosti Factum Invenio, v němž odpovídalo 499 českých žen nad 15 let.

Ilustrační foto

Lékárníci vám ve čtvrtek poradí jak na antikoncepci

Olomouc – Chcete se více dozvědět o antikoncepci? Ve čtvrtek je Světový den antikoncepce a lékárníci chtějí tento ten všem zájemkyním i zájemcům vysvětlovat plusy i rizika, která jsou někdy podceňována. 

Papež František.

Papež v patrně smířlivém gestu vůči konzervativcům odmítl potraty

Vatikán - Papež František dnes povzbudil katolické lékaře, aby odmítali provádět interrupce. Toto jeho poselství na podporu života, vyslovené při audienci s gynekology, je podle agentury AP určitým usmiřovacím gestem vůči konzervativnější části duchovenstva, kterou znepokojil čtvrteční rozhovor hlavy katolické církve zaměřený kriticky do vlastních řad. Některá média dnes jeho interview označují za „revoluční".

Papež František

Papež: Církev má být milosrdná vůči homosexuálům a rozvedeným

Vatikán - Papež František vyzval římskokatolickou církev, aby homosexuály a rozvedené osoby zahrnovala milosrdenstvím. Náboženští představitelé by měli být podle něj otevřenější a chápavější a nechovat se jako chladní a dogmatičtí byrokraté. Informoval o tom dnes jezuitský měsíčník Civilta Cattolica, kterému František poskytl svůj vůbec první dlouhý rozhovor.

Ilustrační foto

Screening všech žen před napsáním antikoncepce se nechystá

Screeningové vyšetření všech žen před předepsáním hormonální antikoncepce, zda nejsou ohroženy trombózou, a tedy třeba mrtvicí, nebude odborná gynekologická společnost prosazovat. Důvody jsou hlavně finanční, vyšetření je drahé, navíc žen s tímto rizikem je málo. Řekl to gynekolog Jiří Dvořák. Potvrdil, že trombóz u mladých žen bývalo méně a ani se tolik nesledovaly. S tím, jak užívání antikoncepčních pilulek stouplo, případů u mladých žen přibývá.

Ilustrační foto

Pilulku, která zabrání otěhotnění, by si hned vzalo 29 % Češek

Praha - Pohotovostní antikoncepční pilulku, která zabrání do 72 hodin po sexu nechtěnému těhotenství, by si určitě po riskantním styku okamžitě vzalo 29 procent Češek. Zjistil to průzkum agentury Millward Brown ve 14 zemích, v němž odpovídalo 6600 žen od 15 do 49 let. O nutnosti užití pilulky je podle průzkumu přesvědčeno 45 procent českých žen, což je o pět procent méně, než činí průměr ostatních zemí.

V nákupní tašce pověšené na bráně Záchranné stanice Pasíčka bylo pět štěňat německého ovčáka.

Štěňata vzbudila velký soucit

Bor u Skutče – Příběh malých pejsků z igelitové tašky pověšené na bráně Záchranné stanice Pasíčka snad bude mít šťastný konec.