Kreativ

ŠTÍTEK: antikoncepce

Gynekolog Ivo Maroušek

Interrupce není řešení

Rakovnicko/ Nechtěné těhotenství? Existuje široké spektrum antikoncepčních metod! Interrupcí u nás zvolna ubývá:V rakovnické nemocnici bylo za poslední tři roky provedeno lékaři interupcí: 630 v roce 2005 490 v roce 2006 420 v roce 2007

Ilustrační foto.

Hradišťsko: 171 potratů jen za loňský rok

Hradišťsko - O šedesát procent méně, takové je srovnání loňského počtu uměle vyvolaných potratů na Hradišťsku s obdobím před jedenácti lety. Úbytek interrupcí potvrzuje mluvčí hradišťské nemocnice Jan Hrdý.

Lidský plod ve 12. týdnu života.

Novojičínsko je výjimkou, potratů je méně

Novojičínsko - Vnovojičínské nemocnici odborníci provedou ročně vprůměru okolo 150potratů na tisíc živě narozených dětí. Vroce 2005se jednalo o165, vroce 2006o136a loni o154interrupcí. „Za letošní první tři měsíce jsme vykonali šestatřicet umělých přerušení gravidity,“ doplnil Martin Trhlík, lékař gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice.

Ilustrační foto.

Anketa ve Vsetíně: Jaký máte názor na potraty?

Vsetín - Měly by být potraty stále povoleny, regulovány nebo zakázány? Na to se redaktoři Valašského deníku ptali ve středu 9. dubna mezi třetí a čtvrtou hodinou odpoledne v centru Vsetína.

V dnešní době je mládež již lépe informována, jak zabránit nechtěnému těhotenství

Potratům předcházejí

Jablonec n. N./ Díky lepším předáváním informací o antikoncepčních metodách, klesá v jablonecké porodnici počet potratů.

Ilustrační foto.

Brod se stal baštou sexuologů

Uherský Brod - Sexuolog Radim Uzel byl opět hlavní celebritou již tradičního sexuologického kongresu, který se konal na sklonku minulého týdne v Uherském Brodě.

Ilustrační foto

Na poplatky si lidé stěžují desetkrát týdně

Karvinsko - Pokud máte jakékoli pochybnosti o správnosti zaplacení poplatku u lékaře, neváhejte a stěžujte si! Přesně tak postupovala paní Jana z Dětmarovic a pojišťovna jí dala za pravdu.

Ilustrační foto

Vyšetření prsu lékaři podceňují

Plzeň - Většina gynekologů podceňuje riziko rakoviny prsu. Málo ženy informují a nenavrhují jim možná vyšetření. Upozorňuje na to sdružení Mama Help, které pomáhá ženám s touto zákeřnou chorobou v Plzni přesně rok.

POMÁHAJÍ UŽ ROK. V plzeňském Mama Help centru ve Žlutické ulici ženám poradí a poskytnou psychickou podporu.

Vyšetření prsu lékaři podceňují

PLZEŇ - Většina gynekologů podceňuje riziko rakoviny prsu. Málo ženy informují a nenavrhují jim možná vyšetření. Upozorňuje na to sdružení Mama Help, které pomáhá ženám s touto zákeřnou chorobou v Plzni přesně rok.

Ilustrační foto

Reforma zdravotnictví: Potraty jsou kontroverzní

Praha - Počty interrupcí v Česku klesají, přesto se chystá zákon o specifických zdravotních službách, který má novým způsobem upravit potraty či dovolit osamělým ženám umělé oplodnění.

Mladé nevěsty nebo ženichové jsou na radnicích, zámcích nebo taky v kostelích spíš raritou.

Svateb -náctiletých je na Vyškovsku jako šafránu

Vyškovsko - Počáteční zamilovanost nebo těhotenství. Důvody, proč naše babičky a dědečkové vstupovali do manželství v osmnácti letech a někdy třeba i dřív. Staré časy jsou ovšem dávno pryč a mladí se teď do vdávání a ženění moc nehrnou.

Jedné z besed se zúčastnili i studenti septimy benešovského gymnázia v rámci hodin tělesné výchovy

Benešovské Káčko se otevírá studentům

Benešov/ Až třikrát týdně do K-centra, nízkoprahového zařízení pro neproblémové uživatele, experimentátory a osoby aktivně či pasivně ohrožené drogovou problematikou, zavítají deseti až patnáctičlenné skupiny žáků a studentů benešovských základních a středních škol

Ilustrační foto.

Ne každé manželství vydrží na celý život

Českobudějovicko - Slib manželský se dával ještě v 19. století skutečně na celý život. Rozvod byl jednak obtížnou akcí ve smyslu zákona, ale hlavně znamenal velký společenský problém.

 Zatímco Češi jezdí nakupovat do Polska levnější potraviny či nábytek, Poláci u nás nakupují léky.

Poláci vykupují české léky

Mikulovice - Poláky k návštěvě příhraničních obcí na Jesenicku nelákají jen nákupy levného alkoholu. Míří sem i kvůli lékům, vakcínám, vitamínům i antikoncepci.

Milan Šteindler

O život: Variace na Jeníčka s Mařenkou!

Pardubice - „Určitá kritika z křesťanských kruhů mě nepřekvapila,“ uvedl režisér kontroverzního filmu O život Milan Šteindler při své nedávné návštěvě Pardubic.

 Zatímco Češi jezdí nakupovat do Polska levnější potraviny či nábytek, Poláci u nás nakupují léky.

Poláci vykupují české léky

Mikulovice- Poláky k návštěvě příhraničních obcí na Jesenicku nelákají jen nákupy levného alkoholu. Míří sem i kvůli lékům, vakcínám, vitamínům i antikoncepci.

Ilustrační foto.

V hlavním městě Filipín je antikoncepce tabu

Nový zákon tu zakazuje používání kondomů a antikoncepčních pilulek, přestože dětí se rodí víc, než mohou rodiny uživit. Ženy zchudinských čtvrtí začínají bojovat za právo plánovat si rodinu.

Radim Uzel

Uzel: Víno ze Slovácka? Nejlepší sexuální droga

Uherský Brod - Sexuologický kongres, to je název akce, kterou letos už podruhé uspořádá Střední odborná škola Uherský Brod. Se svými přednáškami do města zavítá také známý sexuolog Radim Uzel.

Jihočeška Veronika Vlásková hraje nejvyšší soutěž volejbalistek ve Slavii Praha. „Jihočeská mafie“ v Praze (nahoře zleva) Lundáková (hraje v Německu), Vlásková, (dole vlevo) Jášová a Vobrová (všechny Slavia Praha).

Místo boje o body málem bitva o život

Praha - Veronika Vlásková hraje volejbal ve Slavii Praha. V nejvyšší soutěži žen vyzkoušela atmosféru týmů v Liberci a v Brně, před letošní sezonou se přesunula do Prahy.

Ilustrační foto

Kondom byl známý již v antickém Římě

Zabránit spermiím v kontaktu s vajíčkem se lidé snaží již odpradávna. I když už se v dnešní době se nemusíme obávat narození potomka v tuhé zimě, přesto je antikoncepce stále tou nejoblíbenější metodou proti neplánovanému početí.

Ilustrační foto.

Lékárníci hlásí úbytek nákupů na recepty

Olomouc - Oproti prosinci ubylo v některých olomouckých lékárnách nákupů medikamentů na recepty. Prvotní dopad reformy, která směřuje ke snížení poptávky po zdravotnických službách a úsporám peněz z veřejného pojištění, však zatím ještě není tak znatelný.

Jiří Kalabus ukazuje poškozenou krabičku od léků, které si koupil.

Lékárna mi prodala již použité léky, tvrdí senior z Lipence

Žatec - Zprodeje starých, již dříve použitých léků, a zhrubého jednání se zákazníkem obvinil 78letý senior zLipence žateckou Lékárnu UČeského lva. Vedoucí lékárny se brání, všechno prý může vysvětlit, špatné chování měl prý naopakmuž.

Jiří Kalabus ukazuje poškozenou krabičku od léků, které si koupil.

Lékárna mi prodala použité léky, tvrdí muž z Lipence

Žatec - Z prodeje starých, již dříve použitých léků, a z hrubého jednání se zákazníkem obvinil 78letý senior z Lipence žateckou Lékárnu U Českého lva. Vedoucí lékárny se brání, všechno prý může vysvětlit, špatné chování měl prý naopak muž.

Ilustrační foto

Za lék bez přispění pojišťovny poplatek neplatíte

Olomoucký kraj- S regulačními poplatky se první dny potýkají pacienti, stejně tak i někteří zdravotníci. Na lékárníky se sypou otázky kolem jejich placení za položky na receptu. Málokdo například ví, že za lék na předpis, který si hradí celý sám,žádný další poplatek neplatí.

Vedoucím tachovské pobočky Kotec je Jiří Hort.

K čemu slouží Prev centrum?

TACHOV - Jedno slovo, či věta v pravý čas mohou pomoci na celý život, říká jiří Hort, vedoucí K–centra v Tachově, kterého jsme se zeptali na protidrogovou prevenci

Vítkovická nemocnice v Ostravě

Neplodné páry najdou pomoc v poradně Vítkovické nemocnice

OSTRAVA - Lidé, kteří potřebují poradit v otázkách plodnosti, lásky, dospívání či antikoncepce, mohou navštívit poradnu, která funguje ve Vítkovické nemocnici Ostrava. Cestu sem by měli najít ti, kteří mají problémy s partnerem, personál tu poradí i párům, kteří se marně snaží mít děti.

Lékárna u Polikliniky.

Návaly v lékárnách přijdou v prosinci

JIČÍN - I přes připravované reformy ve zdravotnictví jičínské lékárny zatím nezaznamenaly masivní nárůst zákazníků. Ten očekávají hlavně v prosinci.

Malá scéna ve Zlíně.

Horká linka měla premiéru na Malé scéně

ZLÍN - Malá scéna v sobotu předvedla svým divákům premiéru divadelní komedie Horká linka. Zábavná revue o věčných problémech a nedorozuměních mezi muži a ženami je trefnou a vtipnou sondou do partnerských vztahů.

Kriticky ohrožený rak říční z Hloučely.

Nové domy u Hloučely zabijí raky

PROSTĚJOV - Nebezpečím pro populaci kriticky ohroženého raka říčního v Hloučele může být plánovaná výstavba rodinných domů za Plumlovskou ulicí. Tu chce nedaleko říčky posvětit město. Developeři již v lokalitě skoupili značnou část polí a vyčkávají na změnu územního plánu.

Ilustrační foto.

Slovácko: potratů ubylo

SLOVÁCKO - Gynekologové na Slovácku se radují. Jen výjimečně se totiž v ordinacích setkávají s mladými dívkami, které nechtěně přijdou do jiného stavu. Počet interrupcí u mladistvých děvčat se za posledních deset let v regionu snížil o více než polovinu.

Žáci deváté třídy Základní školy ve Stodě přiznávají, že si informace o sexu shánějí z časopisů i internetu sami. Jsou ale rádi, že jim škola pomáhá nenásilnou formou v hodinách tyto informace třídit a uvádět na pravou míru

Učitelé: O sexu se mluví dost

PLZEŇSKO - Varlata jsou továrna na spermie. I takovýmto vtipným způsobem získávají informace o sexu žáci základních škol. Sexuální výchovu jako samostatný předmět školáci sice nemají, ale setkávají se s ní v běžných předmětech již od první třídy. Podle výzkumu Pedagogické fakulty v Olomouci však většina učitelů nezná cíle sexuální výchovy a při hodinách vůbec neučí o sexuálních a reprodukčních právech.