Kreativ

ŠTÍTEK: antikoncepce

Ilustrační foto

Vzpoura kněze vyvolala emoce v katolickém Polsku

Varšava – Polský kněz Wojciech Lemanski dnes odmítl opustit farnost na východě Polska, jak mu to nařídil biskup za kritiku, kterou Lemanski adresoval polskému episkopátu. Vzpoura duchovního vyvolala podle agentury AFP v této silně katolické zemi velké emoce.

Ilustrační foto

Antikoncepci užívá přes 1,28 milionu Češek

Přes 1,28 milionu českých žen ve věku 15 až 49 let užívá hormonální nebo nitroděložní antikoncepci. Je to 51,6 procenta žen v plodném věku. Nejvíc se chrání proti nechtěnému početí ženy v Olomouckém kraji s podílem 61 procent a v Praze s 59,7 procenta, nejméně v krajích Karlovarském se 41,5 procenta a Středočeském s 41,7 procenta, odkud ale ženy často dojíždějí za lékařem do Prahy. Uvedli to zdravotničtí statistici na svém webu.

Ilustrační foto

Antikoncepci užívá přes 1,28 milionu Češek

Praha – Přes 1,28 milionu českých žen ve věku 15 až 49 let užívá hormonální nebo nitroděložní antikoncepci. Je to 51,6 procenta žen v plodném věku. Nejvíc se chrání proti nechtěnému početí ženy v Olomouckém kraji s podílem 61 procent a v Praze s 59,7 procenta, nejméně v krajích Karlovarském se 41,5 procenta a Středočeském s 41,7 procenta, odkud ale ženy často dojíždějí za lékařem do Prahy. Uvedli to zdravotničtí statistici na svém webu.

Ilustrační foto.

Boj s neplodností: jde zmrazit i vajíčka a spermie

Když bylo Michaele 35, rozhodla se, že by chtěla miminko. Štěstí jí ale nepřálo a nepomohla ani hormonální stimulace. Nakonec se rozhodla navštívit kliniku reprodukční medicíny Reprofit. „Začal kolotoč umělého oplodnění. Po 14 neúspěšných pokusech jsem se začala smiřovat s tím, že dítě mít nebudu. Byl to pro mě životní krach, i finančně jsem byla na dně," vzpomíná Michaela, která na kliniku chodila pět let a za zákroky dala přes 150 tisíc korun.

Ilustrační foto.

Boj s neplodností: jde zmrazit i vajíčka a spermie

Praha /INFOGRAFIKA/ - Když bylo Michaele 35, rozhodla se, že by chtěla miminko. Štěstí jí ale nepřálo a nepomohla ani hormonální stimulace. Nakonec se rozhodla navštívit kliniku reprodukční medicíny Reprofit. „Začal kolotoč umělého oplodnění. Po 14 neúspěšných pokusech jsem se začala smiřovat s tím, že dítě mít nebudu. Byl to pro mě životní krach, i finančně jsem byla na dně," vzpomíná Michaela, která na kliniku chodila pět let a za zákroky dala přes 150 tisíc korun.

HOLUB SAPÍK pomáhá psychicky nemocným.

Holub s plenou léčí na psychiatrii

Liberec - Měl zemřít, rodiče ho chtěli hned po vylíhnutí z vejce uklovat. Chovatelé ale na poslední chvíli zasáhli, z holubníku ho odebrali a vzali domů.

Ilustrační foto.

Žena po porodu musí zvládnout spoustu změn

Skutečnost, že přišel na svět její očekávaný potomek, je jistě tou nejpříjemnější. Kromě péče o něj se čerstvá maminka ale touží dostat znovu do kondice, být znovu fit. Vždyť mateřství jí víceméně převrátilo život naruby. Připomeňme si, co pro ženu těhotenství znamená.

Argentinka Clelia Lurová

Papežova přítelkyně si myslí, že František může zrušit celibát

Buenos Aires – Argentinka Clelia Lurová, dávná přítelkyně nového papeže, si myslí, že František by mohl změnit stoletou tradici církevního celibátu, proti kterému ona sama bojuje i z čistě osobních důvodů. Papež František jí ještě jako kardinál volával každou neděli a probírali spolu žhavé církevní otázky, mezi nimiž byly i sňatky kněží, napsala agentura AP. Opačný názor než Lurová ale mají někteří odborníci na politiku Vatikánu.

Ilustrační foto

Přerovská poliklinika nabídne bezplatná vyšetření

Přerov – Upozornit na důležitost preventivních vyšetření se rozhodla přerovská poliklinika uspořádáním Dne prevence, na kterém si budou moci zájemci ve čtvrtek 18. dubna nechat vyšetřit například krevní tlak či hladinu cukru v krvi. Akce bude probíhat v budově polikliniky v ulici Velké Novosady od 13 do 17 hodin.

Ohlédnutí za Dnem zdraví v SOŠ Černoleské ulici.

Studenti si Den zdraví chtějí příští rok zopakovat

Benešov –  Na závěr Dne zdraví ve Střední odborné škole v Černoleské ulici, kde studenti absolvovali odborné přednášky se zdravotnickou tématikou i o zdravém způsobu bydlení a stravování, zhodnotili průběh akce.

Den zdraví ve Střední odborné škole Černoleská.

Při Dni zdraví se studenti dozvěděli o darování dřeně

Benešov – Žádné zvonění na zahájení vyučovací hodiny, ani na přestávku se po chodbách Střední odborné školy v Černoleské ulici ve čtvrtek nerozléhalo. V budově při Dni zdraví fungoval zvláštní režim, při němž se vyučování oborů veřejné a sociální správy odehrávalo formou přednášek a besed. O tělesném zdraví, pohybu, první pomoci, sexualitě i zdravém bydlení.

Portrét papeže Benedikta vytvořený z kondomů

Bývalý papež Benedikt XVI. má portrét ze 17.000 kondomů

Milwaukee - Velmi svérázný portrét bývalému papeži Benediktu XVI. vytvořila americká umělkyně Niki Johnsonová. Skládá se totiž ze 17.000 barevných kondomů. Žena věří, že se jí díky němu podaří rozproudit diskuzi o postoji katolické církve k antikoncepci.

Ilustrační foto

Ve Francii bude antikoncepce pro dívky zdarma

Paříž - Francouzské dívky ve věku od 15 do 18 let budou dostávat zdarma antikoncepci a všechny Francouzky budou mít právo na bezplatné dobrovolné přerušení těhotenství. Sdělila to dnes francouzská ministryně sociální péče a zdravotnictví Marisol Touraineová.

Tygřice Raja.

Tygřice Raja z hodonínské zoo má ženicha. Igor je Francouz

Hodonín – Ze čtvrtka na pátek očekávala hodonínská zoo vzácnou zásilku, která ukrývala pruhovaného krasavce Igora. Tak se jmenuje dvouletý samec tygra ussurijského, který se na Slovácko stěhuje z francouzského Amneville nedaleko Mét. Jeho příjezd završí několikaměsíční snahy ředitele zoo Martina Kruga, díky níž se podařilo sehnat mladičké samici Raji partnera.

Ilustrační foto

Německá biskupská konference povolila nouzovou antikoncepci

Trevír - Katolické kliniky v Německu mohou znásilněným ženám předepisovat antikoncepční pilulku známou jako „den poté". Dnes se na tom shodla německá biskupská konference v Trevíru na západě země, napsal portál spiegel.de. Nemocnice pod katolickou správou ale nadále nemohou podávat léky, které by vedly k usmrcení embrya.

Lékařka Zuzana Nevoralová (vlevo).

Akné může trápit třeba i lidi, kterým je nad padesát

Jihlava /ROZHOVOR/ - Každý z nás najde občas na obličeji nepěkný pupínek. Dokážete si ale představit, že jimi máte posetý celý obličej a stydíte se vyjít na ulici? Právě pacienti s takovými problémy navštěvují Akné poradu v jihlavské nemocnici, kterou vede lékařka Zuzana Nevoralová.

Lékařka Zuzana Nevoralová (vlevo).

Akné může trápit třeba i lidi, kterým je nad padesát

Každý z nás najde občas na obličeji nepěkný pupínek. Dokážete si ale představit, že jimi máte posetý celý obličej a stydíte se vyjít na ulici? Právě pacienti s takovými problémy navštěvují Akné poradu v jihlavské nemocnici, kterou vede lékařka Zuzana Nevoralová. Pomohla už dvěma tisícům lidí. Mnoho z nich jí píše děkovné dopisy. Díky léčbě se totiž cítí lépe hlavně po psychické stránce.

Ilustrační foto

Vláda bude asi proti Rathovu návrhu na hrazení antikoncepce

Praha - Vláda vydá zřejmě záporná stanoviska k návrhům vazebně stíhaného poslance Davida Ratha (dříve ČSSD) o hrazení antikoncepce některým ženám a o změnách v příspěvcích na děti. Uvádí to její předběžná stanoviska. Kabinet bude návrhy posuzovat ve středu. Zda je projedná Sněmovna, není jisté, protože podle zákona o jednacím řádu je má Rath na plénu uvést osobně.

Ilustrační foto.

Policisty v Okříškách čeká změna

Okříšky - S příchodem nového roku dorazí změny ve struktuře policie na Vysočinu. A dotknou se i Třebíčska. Obvodní oddělení v Okříškách se změní na policejní stanici. Podle starosty městyse je z nevyhnutelných změn nešťastná i sama policie.

David Rath při svém projevu ve sněmovně

Sněmovna Rathovy legislativní návrhy podle ČSSD neprojedná

Praha – Novelami čtyř zákonů, které sepsal vazebně stíhaný poslanec David Rath (dříve ČSSD), se Sněmovna nebude podle ČSSD zabývat. Řekl to místopředseda strany Lubomír Zaorálek, podle něhož Rathovým návrhům nevěnoval pozornost ani klub sociálních demokratů. Novely, které Rath ve vazbě vypracoval, se týkají daní, příspěvků na děti a hrazené antikoncepci pro některé ženy.

David Rath

Rath poslal z vazby Sněmovně novely čtyř zákonů

Praha – Vazebně stíhaný poslanec David Rath (dříve ČSSD) sepsal novely hned čtyř zákonů. Dvě se týkají daní, mimo jiné daně z přidané hodnoty. Další předloha by zavedla hrazenou antikoncepci pro některé ženy, poslední mění příspěvky na děti. Rath čelí jako bývalý středočeský hejtman obvinění z korupce. Řadu měsíců pobývá ve vazební věznici v Litoměřicích.

Cicero 2012

Novodobý Cicero nalezen!

Praha – Jsou mladí, talentovaní… a také hodně upovídaní. A právě poslední vlastnost dovedla studenty gymnázií ve středu do Klubu Klamovka, kde se konalo Řečniště 2012. Soutěž, ze které vzešel pro školní rok 2012/2013 novodobý Cicero. Než se tak ale stalo, účastníci semináře řečnického umění absolvovali několik bloků zaměřených na tvůrčí aktivity.

Ilustrační foto.

S hospodářskou krizí se v USA snížil počet potratů

Washington - V roce 2009, kdy byly USA nejvíce postiženy hospodářskou krizí, se v zemi snížil počet potratů o pět procent. Vyplývá to z vládních údajů, které byly zveřejněny ve Washingtonu. Důvody poklesu, největšího od přelomu století, nejsou vědcům jasné. Ženy možná víc dbaly na antikoncepci v době, kdy měly americké domácnosti kvůli krizi hlouběji do kapsy.

Britským školačkám rozdávají ve školách antikoncepci.

Antikoncepce od školní sestřičky? V Británii není problém

Londýn 29. října (ČTK) - Třináctileté britské dívky dostávají od školních lékařů během obědových přestávek antikoncepci, aniž o tom vědí jejich rodiče. Sexuální styk je přitom v Británii povolen jen s osobami staršími 16 let.

Ilustrační foto

Antikoncepce ji zničila chuť na sex

Chebsko - Noční můrou všech rodičů mladých dívek je i na Chebsku časné těhotenství jejich potomků. Maminky proto svým dcerkám nechávají u gynekologů na předpis psát hormonální antikoncepci (HA) - nikdy se přece s určitostí neví, co mladé ´puberťáky´ napadne a s jakým nemilým překvapením přijdou domů.

Barack Obama a Mitt Romney v druhé televizní debatě

Obama i Romney se v předvolební kampani nyní zaměřili na ženy

New York - Prezident Barack Obama a jeho republikánský sok Mitt Romney se necelé tři týdny před volbami do Bílého domu zaměřili na ženy, tvořící 50,8 procenta obyvatel USA. Současný prezident mezi voličkami dlouho pohodlně vedl. V posledních týdnech ho ale Romney začal mocně dotahovat, když právě ženy stály za jeho výraznými zisky v průzkumech veřejného mínění, připomenul deník The Wall Street Journal.

Ilustrační foto

Polští poslanci neodmítli zostření přísného zákona o potratech

Varšava - Polští poslanci ve středu neřekli "ne" dalšímu zostření protipotratového zákona, který se už nyní řadí mezi nejpřísnější v Evropě. Zákonodárci budou dále pracovat nad návrhem, který zakazuje umělé přerušení těhotenství v případě poškození plodu.

Ilustrační foto

Už žádné děti? Kvůli sterilizaci teď nemusíte před komisi

Praha /INFOGRAFIKA/– Ročně zachrání život 150 tisícům žen a zabrání 112 milionům potratů. Že by žena těhotenství měla vždy chtít, je heslem včerejšího Světového dne antikoncepce. I když se nám může zdát, že už je dnes plánované rodičovství standardem, dvě z pěti dětí na světě jsou nechtěné.

Ilustrační foto

Střední školy v New Yorku nabízejí nouzové pilulky proti početí

New York /ANIMACE/ - Střední školy v New Yorku zavedly pro své studentky program postkoitální antikoncepce, která jim umožňuje zabránit nechtěnému početí požitím antikoncepční pilulky až druhý den ráno. Ve školách mnoha amerických měst jsou běžně dostupné kondomy, ale „nouzová" hormonální antikoncepce přístupná studentkám je nyní testována zřejmě vůbec poprvé.

Skupina amerických výzkumníků je přesvědčena, že bude s to v příštích letech nabídnout antikoncepční pilulky pro muže.

Vědci: brzy budeme mít antikoncepční pilulky pro muže

Londýn - Skupina amerických výzkumníků je přesvědčena, že bude s to v příštích letech nabídnout antikoncepční pilulky pro muže. Vědci to sdělili ve zprávě, kterou zveřejnil americký vědecký časopis Cell, uvedla na svých internetových stránkách britská zpravodajská stanice BBC.

Hormonální antikoncepce. Ilustrační foto

Antikoncepce pro muže? Do několika let, slibují vědci z USA

Londýn - Skupina amerických výzkumníků je přesvědčena, že bude s to v příštích letech nabídnout antikoncepční pilulky pro muže. Vědci to sdělili ve zprávě, kterou zveřejnil americký vědecký časopis Cell, uvedla dnes na svých internetových stránkách britská zpravodajská stanice BBC.

- Na 220 milionů žen z nejchudších částí světa má v příštích osmi letech získat přístup k antikoncepci.

Konec přelidnění? 220 milionů žen by mělo získat přístup k antikoncepci

Londýn - Na 220 milionů žen z nejchudších částí světa má v příštích osmi letech získat přístup k antikoncepci. Vlády a různé organizace se ve středu na londýnské konferenci o kontrole porodnostidohodly, že snahy žen chránit se před nechtěným početím podpoří částkou ve výši 4,3 miliardy dolarů (89,1 miliardy korun).

V Česku ubylo žen, které berou proti otěhotnění pilulky, a přibylo těch chránících se nitroděložním tělískem.

Antikoncepční pilulky? Žen, které je berou, ubývá. Kvůli spolehlivosti

Praha - V Česku loni mírně ubylo žen, které se před nechtěným početím chrání antikoncepčními pilulkami, a přibylo těch, které na ochranu volí nitroděložní antikoncepci, uvádějí statistici. Tento trend zaznamenali i v předchozích letech, i tak podle nich ale užívání pilulek výrazně převažuje. Gynekologové vysvětlují trend tím, že ženy dávají přednost pohodlí, které znamená i větší spolehlivost. Pilulky jsou sice spolehlivé, ale když si je žena zapomene vzít, může otěhotnět.

Ilustrační foto

Pilulky užívá méně žen. I tak tato forma antikoncepce převažuje

Praha – V Česku loni mírně ubylo žen, které se před nechtěným početím chrání antikoncepčními pilulkami, a přibylo těch, které na ochranu volí nitroděložní antikoncepci, uvádějí statistici. Tento trend zaznamenali i v předchozích letech, i tak podle nich ale užívání pilulek výrazně převažuje.

Ilustrační foto

Moderní antikoncepce 21. století pro ženy

Region - Ochrana před početím je stará snad stejně jako lidstvo samo a v dnešní době si každý muž či žena může vybírat ze stále se rozšiřující nabídky způsobů antikoncepce. Jednou z vymožeností posledních let, po které sahá čím dál více žen, je Mirena.