Kreativ

ŠTÍTEK: antikoncepce

III. kladrubské neurorehabilitační  interdisciplinární sympozium s mezinárodní účastí.

FOTO a VIDEO: III. kladrubské neurorehabilitační interdisciplinární sympozium

Kladruby - Ve vyhlášeném Rehabilitačním ústavu Kladruby, hostí ve čtvrtek 3. a pátek 4. listopadu v pořadí třetí kladrubské neurorehabilitační interdisciplinární sympozium. V tělocvičně ústavu vznikly už první den konání sympozia expozice jednotlivých výrobců rehabilitačních a především robotických pomůcek. Při workshopu se tam prezentují jak firmy tuzemské, tak ty ze zahraničí. 

Eva Šedivá se dvěma ze svých kočičích svěřenců.

Nový kolínský spolek se věnuje kastračnímu programu i osvětě

Kolín – Ve městě vznikl nový spolek, poměrně ojedinělý v rámci republiky. Jmenuje se Kočičí oči, zatím má tři členy a několik spolupracujících lidí a jak název napovídá, věnuje se šelmičkám, jež po staletí žijí s člověkem a v některých kulturách byly uctívány jako bohyně. Nepředstavujte si ale útulek.

Ilustrační foto.

Linka bezpečí: Dětem chybí základní informace 
o sexualitě

Praha – Rodičům se to asi nebude líbit. Ale každý čtvrtý hovor na Lince bezpečí se o prázdninách týká sexuálních témat. Dětem a mladistvým prostě chybí odpovědi na základní otázky. „Často jsme jediní, komu mohou děti bez obav a s důvěrou položit otázky související se sexualitou," uvedl vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský.

Primář gynekologie Martin Pán

Primář mladoboleslavské gynekologie: Snažíme se pacientkám vyjít vstříc

Mladá Boleslav - Primář gynekologie v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi Martin Pán tvrdí, že největší devizou jeho oddělení je lidský přístup personálu, který si pacientky velmi chválí. A doufá, že mezi další klady brzy přibude i nová budova, protože ta stávající nevyhovuje potřebám 21. století.

Ilustrační foto.

Pákistán zakázal televizní reklamy na antikoncepci

Islámábád - Pákistánské úřady zakázaly místním televizním stanicím vysílat jakékoli reklamy na antikoncepční prostředky. Podle úřadu na kontrolu elektronických médií zákaz následoval po stížnostech veřejnosti, že tyto reklamy vyvolávají „zvědavost a nevhodné otázky nevinných dětí", napsal zpravodajský server BBC News.

Ilustrační foto

Asi čtvrtina těhotenství končí potratem, ročně je jich 56 milionů

Londýn – Asi čtvrtina všech těhotenství končí umělým potratem, ročně je jich na celém světě kolem 56 milionů. Zatímco četnost potratů v rozvinutém světě za uplynulé čtvrtstoletí výrazně klesla, v rozvojovém světě zůstává prakticky nezměněná, vyplývá ze studie Světové zdravotnické organizace (WHO) a výzkumného střediska Guttmacher Institute.

Ilustrační foto.

Tři čtvrtiny Čechů nepoznají padělaný lék

Kupujete antikoncepci nebo přípravky na zlepšení erekce přes internet? Pak nespoléhejte na to, že si užijete bujarou noc a že neotěhotníte. V lepším případě lék jen nebude účinkovat, v tom horším můžete skončit na jednotce intenzivní péče.

Samice gorily nížinné Shinda porodila svého prvního potomka

POHLEDEM Miroslava Bobka: Zázraky se dějí

V sobotu přesně v 9.02 hodin mi zazvonil telefon. Volala službukonající zooložka - a nechtělo se mi věřit tomu, co říká. Gorilí samice Shinda začala rodit! Vůbec si nedovedu představit, co by mě mohlo překvapit víc. Nejenže jsme o Shindině březosti nevěděli, ale především jsme se časem vzdali nadějí, že by ještě mohla mít mládě.

Den zdraví ve Střední odborné škole a Střední zdravotnické škole Černoleská Benešov.

Studentky se při Dni zdraví poučily, jak o něj pečovat

Benešov /OBRAZEM/ - Samovyšetření prsu přístrojem, měření krevního tlaku i tepu, změření cholesterolu, poskytnutí první pomoci i tělocvik podstoupily studentky Střední odborné školy a Střední zdravotnické školy v Černoleské ulici při úterním Dni zdraví.

Dana-Sofie Štancarová.

Zakladatelka projektu Cyklická žena míří do Jičína

Jičín – Menstruace a její vliv na život ženy. To je téma, které se ponese pondělní přednáškou Dany-Sofie Šlancarové. O ženství jako takovém a o tom, co s sebou jednotlivé fáze našeho cyklu přinášejí, se můžete dozvědět 14. března od 18:00 v aule Lepařova gymnázia v Jičíně.

Osmatřicetiletý lékař unesl třicetiletou ženu do svého domu v Kristianstadu. Předtím ji však u ní doma napustil jahody rohypnolem. K cestě přes Švédsko použil gumovou masku, aby jej nikdo za volantem nepoznal.

Lékař unesl ženu nadopovanou rohypnolem. Pak ji znásilňoval

Stockholm - K těžko uvěřitelnému činu došlo ve Švédsku. Osmatřicetiletý lékař unesl třicetiletou ženu do svého domu v Kristianstadu. Předtím ji však u ní doma napustil jahody rohypnolem. K cestě přes Švédsko použil gumovou masku, aby jej nikdo za volantem nepoznal.

Ilustrační foto

Češky loni spotřebovaly 2,6 milionu balení antikoncepčních pilulek

Češky spotřebovaly loni přes 2,6 milionu balení antikoncepčních pilulek. Podle dat lékového ústavu bylo do lékáren dodáno také téměř 30.000 balení antikoncepčních náplastí, přes 56.000 antikon­cepčních kroužků a přes 27.000 balení nitroděložních tělísek. Hormonální antikoncepcí se chrání přes polovinu žen plodného věku, odborná společnost doporučuje hormonální kombinovanou antikoncepci i velmi mladým dívkám, což podle některých kritiků není v pořádku.

Ilustrační foto

Den antikoncepce: pozor, ne každá žena ji může polykat

Olomouc – Polykat antikoncepční pilulky přináší výhody, ale taky rizika. Například kuřačkám. U některých žen totiž může zvyšovat riziko vzniku trombózy, infarktu, mrtvice a hypertenze. Při příležitosti Mezinárodního dne antikoncepce připadajícího na 26. září upozorní na úskalí užívání hormonální antikoncepce lékárníci.

Ilustrační foto.

Čínský expert se snaží vyučovat radosti i strasti sexu

Peking - S pomocí kondomů natahovaných na banány a dalších podobně názorných pomůcek uspořádal v Pekingu sedmačtyřicetiletý čínský expert Fang Kang už třetí ročník letních vzdělávacích kurzů sexu pro děti a dospívající ve věku od 11 do 18 let.

Ilustrační foto

Většina nouzové antikoncepce se začala prodávat bez průkazu

Praha – Valná většina nouzové antikoncepce se v těchto dnech začala v lékárnách prodávat bez omezení. Doposud musely ženy při koupi dvou typů pilulek poslední záchrany po nechráněném pohlavním styku předkládat průkaz, aby se ověřil jejich věk. Lékárník je poučil o způsobu užití i možných rizicích. Poučení lékárníka nadále zůstává, průkaz ale už nebude nutný u přípravků Postinor-2 a Escapelle. Už od dubna se bez průkazu prodává EllaOne, sdělili zástupci výrobců.

Ilustrační foto.

Z propíchaných vajec se další holubi v Mělníku nevylíhnou

Mělník - Přes sto nutrií a patnáct set holubů, kteří skončili v odchytových klecích, už stálo město pět set tisíc korun. A to si nemůže dovolit opakovat každý rok. Hledá proto jiné řešení. Holubi, hnízdící na římsách místních staveb, zanášejí střechy i chodníky nánosy výkalů. Navíc mohou přenášet různé parazity a nemoci. Odchytáváni a utráceni bez bolesti plynem jsou už po léta, stále se ale líhnou další.

Ilustrační foto

Věková hranice padla! Pilulku proti otěhotnění koupí i děti

Rokycany - Evropská unie přišla s novým rozhodnutím. Na základě něj byla do volného prodeje i v českých lékárnách zařazená jednorázová pilulka, která má krátce po nechráněném styku zabránit nechtěnému otěhotnění. To znamená, že nyní je dostupná i pro zájemkyně mladší 16 let.

Europeana Divadla Tramtarie

Tramtarie provede dějinami válek i sexuality

Olomouc – Na podivuhodný výlet dějinami dvacátého století se vydají návštěvníci první reprízy inscenace Europeana, s podtitulem Stručné dějiny dvacátého věku, kterou hostí v pátek olomoucké Divadlo Tramtarie.

Ilustrační foto

Obavy z hormonální antikoncepce jsou zbytečné, tvrdí lékaři

Hormonální antikoncepci se podle gynekologů některé ženy brání kvůli obavám z vedlejších účinků. Většinou si myslí, že až ji vysadí, budou mít potíže s otěhotněním, rozhodí se jim menstruační cyklus, ztloustnou či jim budou otékat nohy. Podle lékařů ale jsou tyto obavy zbytečné. V ČR se hormony chrání před nechtěným otěhotněním kolem milionu žen v plodném věku. Na výběr je 80 různých přípravků, takže lékař může vybrat pro ženu ten nejvhodnější.

Ilustrační foto

Obavy z hormonální antikoncepce jsou zbytečné, tvrdí lékaři

Praha – Hormonální antikoncepci se podle gynekologů některé ženy brání kvůli obavám z vedlejších účinků. Většinou si myslí, že až ji vysadí, budou mít potíže s otěhotněním, rozhodí se jim menstruační cyklus, ztloustnou či jim budou otékat nohy. Podle lékařů ale jsou tyto obavy zbytečné. V ČR se hormony chrání před nechtěným otěhotněním kolem milionu žen v plodném věku. Na výběr je 80 různých přípravků, takže lékař může vybrat pro ženu ten nejvhodnější.

Ilustrační foto.

Ženy mohou snadnější otěhotnět při superovulaci

Hormonální antikoncepce blokuje ovulaci během menstruačního cyklu, takže žena je dočasně neplodná. Když ji žena přestane brát, okamžitě je plodnější, než kdyby ji předtím neužívala. Může za to takzvaná superovulace.

Ilustrační foto.

Antikoncepci má 59 procent žen, jen málo o ní ale mluví s lékaři

Praha - I když antikoncepci v současnosti užívá 59 procent českých žen od 18 do 35 let, pouze každá pátá sama zahájí o ní rozhovor s lékařem, aniž by jen žádala o recept. Ukázal to červencový průzkum agentury Ipsos, ve kterém odpovídalo 3394 žen. Naprostá většina byla s antikoncepcí spokojena. Téměř každá třetí, 29 procent, ale přesto zvažuje, že ji v příštích dvou, třech letech vymění. Navíc dalších 47 procent by o změně začalo přemýšlet, kdyby jim lékař nabídl alternativu.

Ilustrační foto

Antikoncepce. Češky přemýšlejí o změně

Naprostá většina mladých žen užívajících antikoncepci tvrdí, že je s ní spokojená. Přesto třetina z nich reálně uvažuje o změně. A polovina uživatelek se nechá zviklat, jakmile jim novou metodu nabídne lékař, jak vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti Ipsos. Většinou se ale o alternativách k hormonálním pilulkám, jako jsou antikoncepční náplasti, injekce nebo vaginální kroužky, se svým gynekologem nebaví.

Ilustrační foto

Antikoncepce. Češky přemýšlejí o změně

Praha /INFOGRAFIKA/– Naprostá většina mladých žen užívajících antikoncepci tvrdí, že je s ní spokojená. Přesto třetina z nich reálně uvažuje o změně. A polovina uživatelek se nechá zviklat, jakmile jim novou metodu nabídne lékař, jak vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti Ipsos.Většinou se ale o alternativách k hormonálním pilulkám, jako jsou antikoncepční náplasti, injekce nebo vaginální kroužky, se svým gynekologem nebaví.

Křečové žíly nejsou jen estetický problém, jde o civilizační onemocnění.

Křečové žíly jsou časté, jen málo lidí vyhledá cévního chirurga

Až 60 procent žen a 30 procent mužů trápí křečové žíly nebo mikrovarixy, lidově zvané metličky. Jen malé procento lidí ale vyhledá pomoc cévního chirurga, přitom ultrazvukovým vyšetřením je možno onemocnění včas odhalit a zahájit okamžitou léčbu, řekl cévní chirurg Tomáš Bureš z pražského ORP centra, kde vedle ortopedie a rehabilitace nově otevřeli ordinaci cévního chirurga.

Xindl X v klubu Anděl

Xindlův deník: Čůrání ve sprše a vaření v kondomu

Světem se šíří novej trend. Anglický studenti v rámci svýho výzkumu došli k revolučnímu řešení, co by mělo státu ušetřit spotřebu vody. Prej bychom všichni měli ráno čůrat ve sprše a ušetřit tím jedno spláchnutí denně. A když se to nasčítá, celostátně ušetříme denně několik plnejch bazénů.

Ilustrační foto

Nevhodná kombinace léků? Může i zabít

Dávkovač, v němž jsou tabletky snad všech barev duhy – tak vypadá užívání léků 
u nejednoho českého seniora. Jen málokterý ale ví, že brát některé z nich současně není nejlepší nápad, protože se účinky buď znásobí, nebo vynulují. 

Ilustrační foto

Nevhodná kombinace léků? Může i zabít

Praha /INFOGRAFIKA/ – Dávkovač, v němž jsou tabletky snad všech barev duhy – tak vypadá užívání léků 
u nejednoho českého seniora. Jen málokterý ale ví, že brát některé z nich současně není nejlepší nápad, protože se účinky buď znásobí, nebo vynulují. 

Ilustrační foto

Gynekologové vyvracejí mýty o hormonech z internetových diskusí

V Česku užívá 62 procent žen od 18 do 35 let věku podle průzkumu agentury Ipsos hormonální antikoncepci či nehormonální nitroděložní tělísko. Každá druhá má pilulky, někdy v životě je zkusilo až 93 procent žen. V internetových diskusích ovšem zaznívá o hormonech řada mýtů, které musejí gynekologové vyvracet, řekla gynekoložka Dagmar Makalová. Mýty se podle ní tradují od 60. let minulého století, kdy ženy začaly používat první pilulky.

Masters of rock 2013. Ilustrační foto.

Masters of Rock rozduní Vizovice

Vizovice - Jedna z největších evropských hudebních událostí roku startuje už ve středu 10. července ve Vizovicích. Nejde o nic menšího než festival Masters of Rock. Město tak opět zaplaví více než dvacet tisíc fanoušků tvrdé muziky.

Masters of rock 2013. Ilustrační foto.

Masters of Rock rozduní Vizovice

Vizovice - Jedna z největších evropských hudebních událostí roku startuje už ve středu 10. července ve Vizovicích. Nejde o nic menšího než festival Masters of Rock. Město tak opět zaplaví více než dvacet tisíc fanoušků tvrdé muziky.