Kreativ

ŠTÍTEK: antikoncepce

Novoměstská nemocnice.

Novoměstská gynekologie má málo lékařů

Nové Město na Moravě - Máte jít na preventivní prohlídku na gynekologické oddělení novoměstské nemocnice? Objednejte se včas. Gynekologické vyšetření nepatří zrovna k těm, na které by ženy chodily rády. A tak mnohá z příslušnic něžného pohlaví nechává preventivní prohlídku na poslední chvíli.

EKOTŘEBÍČ 2008

Ekotřebíč promítne také film o antikoncepci

Třebíč - Osmý ročník přehlídky filmů Ekotřebíč se blíží. Diváci se letos mohou těšit na 22 krátkometrážních snímků s tematikou životního prostředí, udržitelného rozvoje a přírodního dědictví. Všechny byly oceněny na 34. ročníku mezinárodního festivalu Ekofilm v Českém Krumlově.

Ilustrační foto

Sex lidí ovlivňuje vodní organismy

České Budějovice - Ovlivňuje lidský sex vodní organismy? Jsme součástí hormonálního akvária, jako plavci v koupališti? Může antikoncepce užívaná ženami ovlivnit pohlavní orgány ryb?

Nová orangutanice Satu v královédvorské zoo - visí v expozici

FOTO: Orangutánku Donu nahradila Satu v pytli

Dvůr Králové - Novým přírůstkem se může od pátku chlubit místní zoologická zahrada. Zanglické zoo Twycross dorazila po dvacetihodinové cestě samice orangutana bornejskéhoSatu.

Orangutanka Dona

Orangutánku Donu nahradila Satu v pytli

Dvůr Králové - Novým přírůstkem se může od pátku chlubit místní zoologická zahrada. Z anglické zoo Twycross dorazila po dvacetihodinové cestě samice orangutana bornejského Satu.

Ilustrační foto

Ušetřit na lécích? Jde to, navíc snadno

Zlín - Na lécích na recept mohou lidé ušetřit. A to třeba i desítky korun za jedno balení. Záleží na tom, do jaké lékárny pacienti zamíří. Vyplývá to z průzkumu Zlínského deníku. Ten se zaměřil na třináct často předepisovaných medikamentů.

Nechtěné děti

Zkuste někomu položit otázku, zda je dítětem chtěným či nechtěným, a odpovědí budou zpravidla rozpaky, protože rodiče se s touto skutečností svým dětem zpravidla nesvěřují.

Ilustrační foto

Gynekolog ordinuje také v sobotu

Chrudim - V sobotu 17.ledna se v chrudimské Fibichově ulici poprvé otevřely dveře nové gynekologické ordinace. V čem je tato ordinace jiná?

Studenti Střední průmyslové školy Vlašim navštívili K–centrum

Besedovali proti kouření

Benešov/ Besedu o negativním vlivu kouření na lidský organismus měli 3. listopradu na programu studenti prvních ročníků Střední průmyslové školy Vlašim. Besedou je provázela zakladatelka K–centra Hana Slámová

Děkuji za odpověď !

Jsme asi všichni stejní. Jen se nám narodí dítě, už chceme, aby si samo, úměrně věku, hledalo rozmanité situace, při nichž by vynikla jeho chytrost, pracovitost, vstřícnost, stručněji: jeho aktivita.

MUDr. Alexandra Jorgová přednášela dívkám ze sociálně znevýhodněných komunit o dospívání, pohlavním styku, sexu a problémech s tím spojených.

Učí romské dívky vstoupit do života a předejít problémům

Jablonecko - Dva dny prožily romské dívky v horách a učily se, jak správně vykročit do dospělého života. V rámci projektu Podané ruce zorganizovalo Občanské sdružení pro podporu a rozvoj mládeže dvoudenní pobyt pro romská děvčata ze znevýhodněného prostředí.

Ženy jako plodnice

Ve vagonech pražského metra se už zase objevily letáčky varující před obrovským nebezpečím interrupcí, které nám lékaři z nějakého důvodu zatajují. Odpůrci potratů se opět snaží ovlivňovat veřejnost, jenomže na téhle argumentaci nevidím ani zrnko pravdy.

Zuzana Černá

Dobré ráno

Holčička uvízla v automatu na hračky. Tato informace mě včera opravdu zaujala. Nedokážu si technicky představit, jak se dítěti podaří taková věc, ale začínám si zvykat na to, že děti vlezou kamkoliv.

ZATÍM JSOU ZÁSOBY. Už dnes je problém sehnat kvalitní dárce. Za třicet let by to mohlo být zcela nemožné./Ilustrační foto

Dárců spermií a vajíček v regionu neustále ubývá

Olomouc - Často i mnoho měsíců musejí čekat ženy, které kvůli dítěti potřebují darované vajíčko. Přestože Centrum asistované reprodukce Fakultní nemocnice Olomouc (FNO) zvedlo finanční náhrady a dárkyním nabízejí patnáct tisíc korun, je žen ochotných podstoupit terapii a darovat vajíčko stále málo.

Hormonální akvárium

Tak se jmenuje dokumentární film, který natočila studentka FAMU Tereza Tara a z nějž na vás zaútočí alarmující skutečnost: z moči žen, které užívají hormonální antikoncepci, se dostává do vody řek tolik hormonů, že to už dnes mění pohlaví ryb. A to nikoli výjimečně a ojediněle, ale plošně.

Sexuální výchova na základní škole

Školáci se učí bezpečnému sexuálnímu chování

Kolín/ Devátý ročník naučného čtrnáctidenního cyklu pro žáky sedmých až devátých ročníků základních škol Hrou proti AIDS pořádá v těchto dnech Dům dětí a mládeže Kolín pod odbornou garancí Krajské hygienické stanice, územní pracoviště Kolín.

Ilustrační foto.

Tísňové linky řeší i pomoc po sexu

Slovácko - Devět set až tisíc, to je počet hovorů, které v průměru za den přijmou operátoři tísňové linky 112 ve Zlínském kraji. V devadesáti procentech z celkového počtu se jedná o blokování tísňové linky. Lidé chtějí dobít kredit, odemknout dveře, najít manželku neborychle sehnat antikoncepci.

Potrat. Traumatizující událost v životě ženy,  která může způsobit i psychické problémy.

Ženy po potratu mají často psychické problémy

Vysočina - Ženská lékařka Marie Spieglová z Třebíče vede svoji ordinaci již mnoho let. Má nepřeberné množství zkušeností a navštívily ji tisíce pacientek. V souvislosti se zvyšujícími se čísly potratů jsme gynekoložce položili několik otázek.

Ilustrační foto

Páry jsou odpovědnější, potratů ubylo

Prostějov - Počet interrupcí na Prostějovsku každým rokem mírně klesá. Podle lékařů z prostějovské nemocnice, kde se tyto zákroky v drtivé většině provádějí, za to může větší zodpovědnost partnerů a lepší informovanost o možnostech antikoncepce pro dívky a ženy.

Potrat. Traumatizující událost v životě ženy,  která může způsobit i psychické problémy.

TÉMA DNE: Počet interrupcí na Liberecku klesá

Liberecko - Téměř trojnásobně klesl v Libereckém kraji počet umělých přerušení těhotenství za posledních patnáct let. A jejich součet stále klesá. Zatímco v roce 1992 jich lékaři provedli celkem 4 600, v loňském roce jich bylo 1 240.

Ilustrační foto

Interrupcí v Ostravě rok od roku ubývá

Ostrava - Raději pomáháme dětem na svět, než provádíme interrupce, shodují se gynekologové. Nechtěných těhotenství ukončených lékařským zákrokem však na Ostravsku každoročně ubývá.

Ilustrační foto

Počet interrupcí se v posledních letech ustálil

Havířov - Podle primáře porodního oddělení havířovské nemocnice počet interrupcí nestoupá, ani neklesá. Ženy stále více využívají hormonální antikoncepci, ale přitom málo která ví, že jsou i jiná vhodná řešení.

 LIDSKÝ ZÁRODEK. Pouze do dvanácti týdnů těhotenství je možné zdravé matce provést interrupci. Později pouze ze zdravotních důvodů. Na ultrazvukovém snímku je třináctitýdenní plod.

Počet interrupcí na Trutnovsku klesá

Trutnov - Ženy, které nechtějí rodit, se dnes proti početí chrání mnohem účinněji a k mateřství přistupují daleko zodpovědněji než dříve. To vede podle odborníků ke klesajícímu počtu interrupcí.

Ilustrační foto.

Počet potratů stoupá také na Zlínsku

Zlínsko - Stejně jako celorepublikově, také na Zlínsku oproti minulým letům stoupá množství potratů. Jejich počet v okrese Zlín vloni činil 677, v celém kraji se pak jednalo o 1895 potratů. O rok dříve to bylo 634, respektive 1852 potratů.