Kreativ

ŠTÍTEK: stavební firma

Z VENKU HOTOVO. Ale uvnitř školy pořád probíhají dokončovací vícepráce, žáci budou do nového smět až po kolaudaci, tedy snad v polovině února.

Výuka plná improvizací a komplikací stále trvá

Kdepak na Vánoce, anebo po Novém roce! Dětem v ZŠ Šenov stále nezačal sloužit pavilon, který už od června rekonstruuje stavební firma Bystroň. A situace se pravděpodobně nezmění do konce prvního školního pololetí.

Ilustrační foto.

Od dubna začnou opravy na silnici z Kyjova

Ratíškovice, Kyjov – Ještě měsíc mají stavební firmy na to, aby se přihlásily do tendru na nový povrch silnice mezi Kyjovem a Ratíškovicemi. Jde o zakázku s předběžnými náklady přesahujícími pětašedesát milionů korun. Nový koberec vznikne od Havlíčkovy ulice v Kyjově až po Milotice.

Ilustrační foto.

E15: Koridor v Praze nabízejí nejlevněji Metrostav a Swietelsky

Praha - Nejlevnější nabídku na modernizaci tratě mezi pražským hlavním nádražím a Hostivaří podalo sdružení firem Metrostav a Swietelsky Rail. Za modernizaci šestikilometrového úseku čtvrtého železničního koridoru žádají 3,487 miliardy Kč, přičemž předpokládaná cena byla o sto milionů vyšší. Ve čtvrtek o tom informoval server E15.cz s odvoláním na dva zdroje.

Vizualizace podoby náměstí v Orlové-Lutyni

Náměstí se již ocitá za plotem, stavba začíná

Před orlovským městským úřadem nyní nezaparkuje ani jedno auto. Centrum města postupně obstupují ploty. A blíží se i další velké změny. Co se děje? Město včera stavební firmě předalo kompletně celé staveniště a začala roky kýžená stavba Humanizace centra Orlové.

Zimní Sněžník.

Ostuda: Z opravené rozhledny už opadává omítka!

Jílové – Jen několik týdnů po opravě budou muset zřejmě znovu na sněžnickou rozhlednu dělníci. Čerstvě opravená omítka vnitřních zdí totiž začala ve velkém opadávat. Není to ale vina vandalů, za problémem zřejmě stojí špatně odvedená práce.

Orlová

Náměstí se již ocitá za plotem, stavba začíná

Orlová (Havířovsko) - Před orlovským městským úřadem od včerejška už nezaparkuje ani jedno auto. Centrum města postupně obstupují ploty. A blíží se i další velké změny. Co se děje? Město včera stavební firmě předalo kompletně celé staveniště a začala roky kýžená stavba Humanizace centra Orlové.

Dvůr Šternberského paláce.

Ve sněmovním Šternberském paláci vznikne nové atrium

Praha - Sněmovna bude mít nové atrium, vznikne zastřešením části dvora ve Šternberském paláci, který přiléhá k Malostranskému náměstí. Náklady stavebních prací budou činit podle smlouvy zhruba 18,1 milionu korun s daní z přidané hodnoty.

textilka Perla v Ústí nad Orlicí

Zaniklou textilku Perla v Ústí nad Orlicí čeká velká demolice

Ústí nad Orlicí - Bývalou textilní továrnu Perla v Ústí nad Orlicí letos čeká demolice, zůstane z ní jen uliční budova. Radnice si chystá prostor pro výstavbu domu dětí a mládeže a další parkoviště. Dnes to řekl starosta Petr Hájek (SNK Oušťáci).

Rekonstrukce budovy Okresního soudu v Prostějově.

Opravy Okresního soudu v Prostějově se protáhnou

Prostějov – Budova prostějovského okresního soudu se v těchto dnech postupně zbavuje lešení i plachet, které zakrývaly fasádu. Do Havlíčkovy ulice se vyloupla část, jejíž citlivě opravená historizující fasáda potěší oko každého, kdo jde okolo.

Ivan Hoffman

Dálniční restart

S neuvěřitelným patnáctiletým zpožděním se otevírá 16 km dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi. Místo oslavy bychom měli brát tento skandál jako poslední kapku, kterou přetéká pohár trpělivosti. Buďto trpělivosti politiků s úředníky a staviteli, anebo trpělivosti občanů s politiky. Jak napravit stav, kdy jsou české dálnice předražené, nekvalitní a tempo jejich budování je šnečí?

NOVINKOU NA ODBOČCE od teplárny do Melantrichovy ulice je i světelně řízená křižovatka. Zatím svítí jen oranžová světla, v ostrém provozu bude až od úterý 20. prosince. Obyvatelé nárožního domu si ale stěžují, že jim světla blikají přímo do oken.

Třída Milady Horákové se v sobotu provizorně otevře pro řidiče

Liberec - Pět a půl měsíce objížděk a trápení pro místní obyvatele a podnikatele je u konce. V sobotu se se zpožděním otevře pro řidiče třída Dr. Milady Horákové, jedna z páteřních komunikací ve městě. Výměna sítí a povrchu v délce 400 metrů tam trvala o půl měsíce déle, než byl původní plán.

Ilustrační foto

Rozvadov opravuje obecní úřad

Rozvadov – Budova bývalé cizinecké policie v Rozvadově prochází celkovou rekonstrukcí, na jejímž konci má být nové víceúčelové kulturní a společenské zařízení, kam se přestěhuje i obecní úřad.

Ilustrační foto.

Na zloděje ukáže SMS, GPS i alarm

Kejžlice – Od listopadu už mají zloději v Kejžlici utrum. Vzhledem k minulým zkušenostem se obec rozhodla chránit svůj majetek. Obecní sklad je tak nyní elektronicky zabezpečený.

Oprava věže v zámeckém parku v Horšovském Týně.

Věž v zámeckém parku prochází opravou

Horšovský Týn – Téměř tři a půl roku čekala poničená vyhlídková věž v horšovskotýnském zámeckém parku na alespoň základní opravu. V současné době zde moravská stavební firma již konečně pracuje na statickém zabezpečení objektu.

Ilustrační foto

Objem zadaných veřejných zakázek ve stavebnictví klesl o třetinu

Praha - Veřejní investoři zadali letos do konce listopadu stavebním firmám 4343 zakázek za 82,3 miliardy korun. Jejich hodnota meziročně klesla o 32,6 procenta, počet se snížil o 27,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které redakci poskytla inženýrská společnost ÚRS Praha. Největším zadavatelem z vládního sektoru bylo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s 17,1 miliardy korun a z komunálního sektoru Kraj Vysočina (1,8 miliardy Kč).

Stavební firma využila oteplení a během dvou dnů položili dělníci nový asfaltový povrch na vyfrézovaných úsecích frekventované Postřelmovské ulice v Zábřehu, která slouží jako výpadovka z centra města na Šumperk a Lesnici.

Výpadovka z centra Zábřehu na Šumperk dostala nový povrch

Zábřeh – Výpadovka z centra Zábřehu směrem na Šumperk, Postřelmov a Lesnici dostala nový povrch. Stavební firma využila oteplení a během dvou dnů stihla položit nový asfaltový koberec na vyfrézované úseky. Motoristé tak už mohou jezdit po zbrusu nové silnici.

Oprava povrchu cyklostezky mezi Blučinou a Židlochovicemi.

Cyklostezka mezi Blučinou a Židlochovicemi: kola střídají opravy trhlin

Blučina – Téměř dva a půl kilometrů trhlin opravují v těchto dnech zaměstnanci stavební firmy na cyklostezce Brno-Vídeň. Mezi Blučinou a Židlochovicemi totiž v uplynulých sezónách znepříjemňovaly cestu cyklistům. Opravy stojí necelých dvě stě tisíc korun. „Podílet se bude město Židlochovice i obec Blučina, v jejichž katastru firma pracuje," upřesnil člen předsednictva svazku obcí v okolí cyklostezky a starosta Žabčic Vladimír Šmerda.

Hostinský Roman Fuxa

Janovští jsou na svoji hospůdku pyšní

Janov - Po celý rok, pět dnů v týdnu, je využívána nová hospoda a zrekonstruovaný sál. Renovace stála sedm milionů korun, ale podle místních stála za to.

Opravy vstupu do hulínské knihovny finišují: podle předpokladů by mělo být hotovo do konce týdne.

Knihovna v Hulíně bude mít bezpečnější vchod

Hulín – Už několik týdnů pracují dělníci přizvané stavební firmy na celkové opravě zadního vchodu do hulínské knihovny: lidé tak ještě v těchto dnech musejí využívat hlavní vstup z tamní ulice Dr. Stojana.

Ilustrační foto.

Dvě třetiny stavebních firem očekávají zdražení stavebních hmot

Praha - Dvě třetiny stavebních firem v České republice v příštím roce očekávají růst cen stavebních materiálů. Častěji jde o společnosti, zabývající se převážně pozemním stavitelstvím. Vyplývá to z výzkumu společnosti CEEC Research, jehož výsledky dnes zveřejnila na konferenci věnované dopadům cen prací a materiálů na bezpečnost staveb. Výzkumu se v říjnu zúčastnilo 285 stavebních firem z ČR. Přílišný tlak na snižování cen stavebních materiálů podle nich může zhoršit jejich kvalitu, ohrozit bezpečnost staveb nebo samotnou existenci dodavatele materiálů.

Ilustrační foto

Francouzská firma chce stavět silnice ze solárních panelů

Paříž - Silnice, které mohou přenášet energii ze slunce do elektráren, by se již brzy mohly začít objevovat po celém světě. Firma Colas, dceřiná společnost francouzské stavební firmy Bouygues, vytvořila robustní solární panely, které jsou schopné odolat hmotnosti nákladního vozu s návěsem. Tyto panely se zabudují do povrchu vozovky, píše agentura Bloomberg.

Ušetřené minuty nestojí za zmařené lidské životy

Policejní statistiky varují, že na českých silnicích dochází stále k vysokému počtu vážných dopravních nehod. Nejčastějšími oběťmi jsou sami řidiči, jejich spolujezdci či chodci. Mnohdy ale bývají zraněni, či dokonce usmrceni i zaměstnanci stavebních firem, kteří pracují na opravách a modernizaci silnic či jejich údržbě.

Ilustrační foto.

Vykradl stavební kontejner. Podle policie musel mít tip a patrně i pomocníky

Kuřim – Více než půl milionu korun stálo stavební firmu řádění zloděje v Kuřimi na Brněnsku. Na stavebním kontejneru nedaleko vlakového nádraží někdo poškodil zámek a ukradl elektrické ruční nářadí, vibrační pěch používaný k udusání materiálu, elektrocentrálu a další vybavení. „Pachatel předvedl dokonalou logistickou přípravu. Vedle dobrého tipu musel mít nachystaný také dopravní prostředek a asi i pomocníky," informoval ve čtvrtek policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Ilustrační foto.

Modernizace půldruhého roku zavřeného bazénu začne ještě letos. Za 96 milionů

Hodonín – Ještě letos mají pracovníci stavebních firem začít s vnitřní modernizací hodonínského plaveckého bazénu. Ten je zavřený už od června minulého roku. „Rada odsouhlasila vítěze výběrového řízení, kterým je sdružení dvou firem z Kyjova. Myslím si, že brzy by se mohlo začít s pracemi," sdělil hodonínský místostarosta Vítězslav Krabička.

Hřiště v polovině října.

Radnice v Sedlčanech drží dodavatele hřiště v šachu čtyřmi miliony korun

Sedlčany - Pokud by stavební firma z Plzně dodržela podmínky smlouvy, mohli se fotbalisté v Sedlčanech na Příbramsku prohánět za míčem v lokalitě zvané Kačák již letos v říjnu. Ale ani v prodlouženém listopadovém termínu, k němuž dala radnice svolení, umělý trávník „nenarostl." A kolaudace je v nedohlednu.