Kreativ

ŠTÍTEK: stavební firma

Takhle to vypadá na česko-polské hranici Královec/Lubawka. Kdy se začne stavět dálniční propojení české D11 na polskou S3, stále není jasné..

Výběr polského Budimexu na stavbu D11 u Trutnova neplatí, rozhodl ÚOHS

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil rozhodnutí o vítězi tendru na výstavbu dálnice D11 z Trutnova na státní hranice s Polskem. Tendr vyhrála polská stavební firma Budimex SA, která nabídla nejnižší cenu 11,3 miliardy korun. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nyní musí nabídky v tendru opět posoudit a znovu vybrat vítěze. Na sociální síti X to uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Souboj o největší dálniční zakázku v Česku tak pokračuje.

Dopravní podnik Karlovy Vary. Ilustrační snímek

Žádná pohroma, zřítil se jeden vazník

Dopravní podnik vyvrací poplašnou zprávu, že v areálu spadla střecha a trosky poničily i autobusy. Šlo o nehodu bez zranění. Firma, která práce v areálu provádí, podle ředitele Lukáše Siřínka škodu uhradí. Dopravní podnik dál funguje bez problémů.

Polská stavební společnost Budimex postaví v Polsku 74 km rychlostní silnice S10. Bude na to mít 39 měsíců.

Budimex získal další obří dálniční zakázku: 74 kilometrů za 39 měsíců

Největší polská stavební firma Budimex SA, která v Česku vyhrála výběrová řízení na stavbu dálnic D11 z Trutnova na hranice s Polskem a D35 u Litomyšle, získala další velkou zakázku. V Polsku uspěla v tendrech na vybudování pětice úseků nové polské rychlostní silnice S10. Jejich celková délka měří 74 kilometrů, Budimex je má postavit za 39 měsíců. Nová autostráda má v budoucnu propojit Štětín, Bydhošť, Toruň a vést až do Varšavy.

Revitalizace Podmokel zaměstnává policii a soudy již několik let. Ilustrační foto

Kauza Podmokly: Obří ztrátu pro Strabag provázely neschválené nákupy materiálu

První etapa revitalizace Podmokel skončila pro stavební firmu Strabag velmi hlubokou ztrátou. Peníze během zakázky chtěla ušetřit z velké části na dlažbě, která neodpovídala projektové dokumentaci. I ta by ale byla technologicky dostačující. Před děčínským okresním soudem to ve středu 13. prosince řekli svědci v procesu s bývalým manažerem Strabagu Alexanderem L., který je obžalován z podvodu.

Nový parkovací dům změní ráz Sukovy třídy. Přibydou semafory, kamery i zeleň na fasádě

Kauza Charvát: Další nejasnosti kolem parkovacího domu. Porr pozastavuje stavbu

Další komplikace pro plánovaný parkovací dům u pardubické Enteria areny. Nejenže stavba figuruje v případu kauzy týkající se pardubického magistrátu, kdy kriminalisté údajné organizované skupině, v níž by měl figurovat i bývalý primátor města Martin Charvát, kladou za vinu manipulování veřejných zakázek. Nyní společnost Porr pozastavila některé stavební práce. Přerušení stavby může mít vliv na termín jejího dokončení.

Robert Knobloch (vlevo) a Michal Zácha (vpravo)

Dvě slivovice. Zácha s Knoblochem podle policie používali kódy pro úplatky

Jako dobře zorganizovaná, opatrná a utajená skupina mělo podle policistů fungovat propojení mezi obviněnými politiky, úředníky a zástupci stavebních firem pro rozdělování zakázek na dopravní stavby v Olomouckém kraji. Na úplatky bylo dle zjištění vyšetřovatelů určeno více než 46 milionů korun.

Na trase budoucí D11 se začne nejprve stavět úsek od česko-polské hranice ve směru na Královec a Bernartice.

Budou stavět dálnici v Česku poprvé Poláci? Do tendru se přihlásili i Španělé

Polská firma Budimex SA sídlící ve Varšavě nabídla ve druhou tendrech na stavbu dálnice ve východních Čechách nejnižší cenu. Pokud jí ŘSD zakázky v souhrnné hodnotě 14,7 miliardy korun přiklepne, bude to poprvé, co dálnici v Česku postaví polská firma. Budimex byl vyhlášen v Polsku stavební firmou roku 2022. Podle webu Zdopravy.cz se do tendru na rekordní dálniční zakázku v Česku na D11 u Trutnova přihlásili i Španělé.

Jan Moravec v dresu Karviné při děkovačce s fanoušky.

Moravec pracuje pro stavební firmu, fotbal úplně neopustil. Karviné věřím, říká

/FOTOGALERIE/ V Karviné zanechal znatelnou stopu. U fanoušků MFK byl oblíbený, hlavně pro svou pracovitost, ale i vstřícnost a pozitivní náladu. Pět sezon oblékal fotbalový záložník Jan Moravec dres slezského klubu. V roce 2016 byl u postupu do ligy. Loni dal profesionální kariéře sbohem a našel si práci ve stavební firmě. „Byla to velká změna,“ přiznává v rozhovoru pro Deník šestatřicetiletý rodák z Rohozné na Svitavsku, který odehrál za Karvinou 113 zápasů a vstřelil v nich 8 gólů.

Zvenku se zdá téměř hotovo, jenže ke kolaudaci nového fotbalového stadionu v Hradci Králové chybí souhlas hasičů.

Blamáž na obzoru, včasné předání stadionu je podle Hradce nepravděpodobné

/VIDEO, FOTO/ Další zdržení hrozí hradeckému stadionu. Podle vedení města je na stavbě řada nedodělků a kvůli tomu firmy budující stadion v úterý nedostaly souhlas od hasičů. Ten potřebují ke kolaudaci. Náměstek hradecké primátorky Lukáš Řádek považuje naposledy domluvený termín předání stavby 31. července za velmi nepravděpodobný. V ohrožení je tak i první domácí utkání Votroků, plánované na 5. srpna. Stavební firmy ale věří, že vše stihnou včas.

Dva týdny do termínu pro dokončení stadionu. Na stavbě se pracuje 7 dní v týdnu. Kolaudovat se bude až v červenci.

Stavitel přiznal skluz! Stadion v Hradci Králové se zkolauduje až v červenci

/FOTO, VIDEO/ Potvrzeno. Stavební firmy nestihnou dokončit malšovickou arénu v plánovaném termínu do konce června. Multifunkční stadion by měl být zkolaudován až během července. Platit by ale mělo, že první domácí utkání odehrají hradečtí fotbalisté na začátku srpna. Deník zjistil, co je za prodloužením termínu.

Zásah jednotek hasičů a policistů u OC Nový Smíchov.

Na budově OC Nový Smíchov se uvolnil betonový panel. Hrozilo, že spadne

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ve výjezdu budovy obchodního centra Nový Smíchov se v pondělí 20. února v dopoledních hodinách uvolnil betonový panel. Na místě zasahovaly jednotky pražských hasičů s vyprošťovacím automobilem a speciálním vyprošťovacím kontejnerem. Ty ale nakonec nahradila povolaná speciální stavební technika. 

Vránův mlýn v blízkosti břeclavského zámku.

Poslední dny Vránova mlýna v Břeclavi. Zbytky zničeného areálu čeká demolice

Zbyla z něj už jen hlavní budova a ikonické věže. Na chátrající siluetu historického Vránova mlýna z šestnáctého století se budou Břeclavští dívat už jen pár dní, pozůstatky stavby v blízkosti tamního zámku půjdou co nevidět k zemi. Nový majitel, šéf hodonínské stavební firmy Plus Jozef Anovčín, plánuje na asi pěti tisících metrech čtverečních vystavět Resort Zámecký mlýn. Siluetu mlýna přitom hodlá do nové stavby zakomponovat.

Během sundávání střechy se ukázalo, že je ještě v horším stavu, než se zprvu zdálo

Rekonstrukce krok za krokem: Střecha nad hlavou

Od října loňského roku jste sledovali, jak probíhá rekonstrukce bývalého hostince, v němž nyní žije rodina pěstounů Liběny a Robina. O čtyři měsíce později mohli ohlásit: Máme hotovo. Stavební firma provedla rekonstrukci celého obytného podkroví a dům dostal novou střechu. Pojďme se ohlédnout nazpátek. Praktické zkušenosti mohou pomoci i vám, pokud se chystáte k podobné náročné stavební akci.

Rekonstrukce mostu a tunelu spěje k závěru.

Podívejte se do tunelu pod Kvádrberkem, jeho opravy se blíží do finiše

/FOTO, VIDEO/ Zbývá natáhnout v tunelu a na novém mostu troleje, dodělat bezpečnostní chodníky nebo zavést vodoteč do centrálního svodu. Kus po kusu také mizí více než 116 let stará konstrukce původního mostu. Rekonstrukce tunelu pod Kvádrberkem a mostu do Prostředního Žlebu se blíží ke konci, za měsíc už tudy budou denně jezdit desítky nákladních vlaků. Deník měl možnost projít se téměř dokončeným tunelem a po mostu.

Pan Bartek ze stavební firmy Let´s Bulid přijel na kontrolu průběhu rekonstrukce.

Rekonstrukce krok za krokem: Jak nenaštvat sousedy

Rekonstrukce bytu znamená hluk, prach a nepořádek nejen pro vás, ale také sousedy. Než začnete bourat, oznamte svůj záměr třeba na nástěnce, která bývá ve vstupní prostoru. Dodržujte občanský zákoník, stanovy a domovní řád. Vyhnete se zbytečným konfliktům. Když způsobíte škodu, vyřešte ji sami nebo s pomocí pojišťovny.

Ilustrační foto.

Ceny staveb stále prudce rostou. Varnsdorfu se prodraží školka, Rumburku most

Desítky milionů korun si musí připravit některá města na Šluknovsku. Řada rozjetých staveb se totiž kvůli problémům v oboru značně prodraží. Nejvýraznější je to u nové školky ve Varnsdorfu, která může být dražší až o 25 milionů korun. Ve čtvrtek 8. prosince budou o dodatku ke smlouvě upravujícím cenu jednat zastupitelé.

Tým architektonického studia Design4Function při diskusi nad projektem pěstounů.

Rekonstrukce krok za krokem: S čím pomůžou odborníci

Při přestavbě staršího domu se mohou objevit skryté vady, které vám v konečném důsledku přinesou další výdaje. Naše pěstounská rodina, jejíž dům právě prochází rekonstrukcí, o tom ví svoje. Čím důkladnější proto bude zjištění skutečného stavu objektu ještě předtím, než začnete s rekonstrukcí, tím hladší bude její průběh. Podobu vašemu novému domovu může dát projekt architekta. Aby na stavbě všechno běželo podle plánu, není od věci zajištění stavebního či technického dozoru.

Mnoho prací se dá zvládnout svépomocí, ale například na rekonstrukci střechy je lepší, pozvat odborníky.

Rekonstrukce krok za krokem: Jak vybrat firmu

Už víte, jestli se pustíte do renovace svého obydlí s řemeslníky, nebo na „klíč“? Dejte na reference a zkušenosti ostatních. Ptejte se, hledejte, neuspěchejte výběr. Na kvalitní firmu nebo osvědčeného zedníka se vyplatí počkat. A pokud jste se rozhodli rekonstruovat svépomocí, pusťte se jen do toho, o čem víte, že opravdu zvládnete.

Ilustrační foto

Kauza Via Consult: zakázka za desetimiliony na Šumpersku měla být "cinknutá"

Kauza firmy Via Consult, jejíž spoluvlastník před několika měsíci skončil ve vazbě kvůli manipulaci výběrových řízení, má dosah i na Šumpersko. Podle svědectví majitele jedné ze stavebních firem v regionu měla být ovlivněna zakázka na budování vodohospodářské infrastruktury v řádu desítek milionů korun. Společnost Via Consult tvrzení vyvrací.

Po 47 dnech mizí z D11 u Hradce Králové poslední omezení. Silničáři obnovili povrchy na 17 kilometrech D11 a D35.

Konečně. Oprava dálnice na Prahu je hotová. Sedmnáct kilometrů za 47 dní

/FOTO, VIDEO/ Řidiči od Pardubic i Hradce jedoucí na Prahu dnes přestanou nadávat, největší letošní oprava českých dálnic je hotová. Stavební firmy obnovily za 47 dní 17 kilometrů dálnic D11 a D35 u Hradce Králové. V pátek do odpolední špičky zmizela veškerá omezení. Další opravy dálnic na východě Čech začnou nejdřív na jaře.

Jakmile trochu zaprší, kolem všech střešních oken zatéká do obytného podkroví.

Rekonstrukce krok za krokem: Střecha nad hlavou

Vysoké ceny a nedostupnost nových bytů přivádí stále víc lidí k rekonstrukci starší nemovitosti. Náš průvodce vás postupně provede všemi fázemi reálně probíhající rekonstrukce, abyste se dokázali vyhnout všem karambolům a spolehlivě dovedli svůj projekt až do zdárného konce.

Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Kauza kladrubského hřebčína. Trest pro Metrostav a jeho zástupce soud nezpřísnil

Krajský soud v Pardubicích se znovu vrátil ke kauze manipulování veřejných zakázek v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem. Po březnovém jednání, kdy soud potrestal 17 z 21 obviněných, si rozsudek v pondělí 12. září vyslechli zbylí čtyři. Soud uznal vinu tří společností a bývalého oblastního ředitele Metrostavu 67letého Jiřího Mottla, ale od souhrnných trestů upustil.

Stavba cyklostezky v ulici Pod Valy v Přerově vázne - město dosud nevybralo dodavatele.

Stavba cyklostezky Pod Valy vázne, není, kdo by ji udělal

Přerovští radní opakovaně hledají stavební firmu, která by se ujala rekonstrukce chodníků v ulici Pod Valy. Její součástí má být i cyklostezka. Stavba měla začít už v červenci a v listopadu se měli cyklisté projet po nové trase. Protože se však nenašel vhodný dodavatel, vyzvalo město firmy znovu k podání nabídky.

Pojďte se s námi podívat na stavbu nového sportovního svatostánku v Hradci Králové. Stavba multifunkční arény pro 9 300 diváků roste jako z vody. Hotovo má být v létě příštího roku.

Stadion roste jako z vody. Do konce roku se vrátí lízátka

/FOTOGALERIE/ Spolu s bájným Kozinou si nyní stavitelé nového sportovního svatostánku v Hradci Králové mohou říci: „Do roka a do dne.“ Právě do června příštího roku má být aréna, která nově pojme 9300 diváků, hotova. Pojďte se spolu s Deníkem podívat, jak stavaři pokračují v díle, které započali na konci února letošního roku. 

Budova Uran v Liberci.

Kvůli soudnímu zákazu pro stavební firmu se odkládá oprava libereckého Uranu

Největší česká stavební firma Metrostav a její dceřiná společnost Metrostav Infrastructure se nebudou moci po tři roky účastnit veřejných soutěží a plnit veřejné zakázky. Rozhodl o tom v úterý 21. června odvolací pražský vrchní soud v procesu v takzvané druhé větve korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Rozhodnutí má přímý dopad také na opravu bývalé budovy Uranu v Liberci, kde sídlí část úředníků libereckého magistrátu.

Malšovický stadion se prodraží o 59 milionů korun.

Zastupitelé Hradce souhlasili s vyšší cenou stadionu

Hradečtí zastupitelé schválili zdražení fotbalového stadionu. Z původních 568 milionů bez DPH se cena zvedne o 59 milionů korun. Současně se stavba prodlouží o dva měsíce a stavební firmy udělají některé další práce.

Nákladovou položku mohou snížit zhruba o pětinu vlastní šikovné ruce

Stavění v nejistých časech nutí Čechy mít fištrón

Stavba domu je pro většinu rodin životní rozhodnutí, které se dělá pouze jednou. Cesta k vysněnému domovu je přitom v současné době dlážděna mnoha neznámými, ať už jde o dražší hypotéky, rostoucí ceny energií a stavebních materiálů včetně jejich zhoršené dostupnosti, nebo chybějící zahraniční dělníky ve stavebních firmách.

Lom Zárubka na Chrudimsku je jedním z důležitých zdrojů těžby kamene v Pardubickém kraji. Na konci tohoto roku mu však má skončit povolení na těžbu.

Surovin je málo, shodují se stavební firmy v kraji. A bude hůř

Vedoucí stavebních firem, které čerpají suroviny ze zdrojů Pardubického kraje, se shodují, že surovin je málo. A vypadá to, že bude ještě hůř. Do deseti let hrozí, že zůstane v provozu jen 4 z 18 kamenných lomů v kraji, které jsou bohatým zdrojem surovin pro stavbu silnic a železnic. Dovoz kamene z jiných koutů republiky, případně ciziny by přitom byl velmi drahý.

Stavba. Ilustrační foto.

Města na Děčínsku mají nouzi o dodavatele, chybí stavební firmy i projektanti

Málo zaměstnanců, především těch ze zahraničí, a hodně zakázek. Taková je situace v tendrech, které vyhlašují samosprávy, ať už obce nebo kraj. Firmy mnohdy nepřiláká ani mnohamilionová hodnota zakázek, města tak mnohdy vybírají jen ze dvou nebo tří uchazečů. Často ji ale musí dát jedinému zájemci, který se do výběrového řízení přihlásí.

Multifunkční hala takzvaně s obalem. Ukazuje vnější podobu arény.

Budoucí aréna pro Kometu v Brně: už hledají stavební firmu, chybí dostatek peněz

Pro multifunkční halu začínají od středy hledat stavební firmu. Brněnští radní schválili zahájení zadávacího řízení na jejího zhotovitele. Dokumentace pracuje s náklady na vybudování arény a části jejího okolí mezi 3,7 až 4 miliardami korun bez daně. Představitelé města ale dosud nemají zajištěné veškeré potřebné peníze.

Starý fotbalový stadion v Malšovicích už brzy čeká demolice.

FOTO: Z fotbalového stadionu už je staveniště. Město ho předalo stavebním firmám

Hradecký fotbalový stadion v Malšovicích se během následujících týdnů promění ve staveniště. Vedení města v pondělí areál předalo uskupení firem Strabag, Geosan a D&D Elektromont. Demolice starého stadionu začne ještě během srpna. Nový stadion přitom nepřijde o ikonická lízátka. Jak vůbec bude nový stadion vypadat? Podívejte se v článku nejen na fotky z demolice, ale i na vizualizaci projektu.