Kreativ

ŠTÍTEK: stavební firma

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek.

Konec sporů. Část klientů H-Systemu stát odškodní za průtahy

Zhruba 60 klientů zkrachovalé stavební firmy H-System dostane odškodnění za průtahy v trestním řízení s manažery firmy. U většiny odškodňovaných částka za nemajetkovou újmu nepřesáhne 100 tisíc korun. Ukončit soudní spory s částí klientů sdružení Maják se rozhodlo ministerstvo spravedlnosti, sdělil dnes jeho mluvčí Vladimír Řepka. 

Víceúčelová sportovní hala vzniká v prostoru za Obecním domem v Petrovicích.

Víceúčelová sportovní hala v Petrovicích se pomalu stává realitou

Petrovice /FOTOGALERIE/ - Začala stavba víceúčelové sportovní haly. Sloužit by měla především tenistům z Petrovic a okolí, využijí ji ale jistě i další sportovci. Nápad na stavbu haly vznikl už na začátku roku 2016. Téměř tříleté projednávání stavby se letos ale dostalo do zdárného konce. Stavební firma UNIKO Písek, která vyhrála výběrové řízení, zahájila stavbu haly.

Současná podoba náměšťské sokolovny.

Přestavba sokolovny je u ledu. Stavební firmy nemají zájem

Náměšť nad Oslavou – Náměšťská radnice marně hledá stavební firmu na přestavbu sokolovny. Z budovy postavené v roce 1925 má vzniknout moderní kulturní a společensko-sportovní centrum. Ani do opakovaného kola výběrového řízení na dodavatele stavby se ale nikdo nepřihlásil.

Stavba mostu v Radkově.

Radkov bude rozdělený do poloviny prosince

Vysočina - Ještě do poloviny prosince si obyvatelé Radkova nedaleko Telče počkají, než budou zase jezdit po silnici v centru obce. Ta je už od jara překopaná kvůli stavbě mostku přes potok, kterou stavební firma nedokázala dotáhnout do konce, protože zkrachovala. Zakázku nakonec po novém výběrovém řízení dostala jiná firma a práce se po měsících čekání rozjely naplno.

V Rakovníku pokračuje rekonstrukce plaveckého bazénu.

Na stavbě chybí dělníci, termín dokončení stále platí

Rakovník /FOTOGALERIE/ – Nejpozději do letošních vánočních svátků by měla budova budoucího menšího aquaparku v Rakovníku dostat finální podobu. I přes menší komplikace spojené s nedostatkem dělníků a také některých neočekávaných pracích navíc platí stále termín dokončení v listopadu příštího roku. Rakovnickému deníku to řekl při prohlídce staveniště technický dozor Antonín Poc.

Jan Loder, Svobodní

Bývalý zastupitel má problém s firmou, dluží peníze

Rakovník – Lídr kandidátky Svobodných v Rakovníku Jan Loder má velký problém. Jeho firma dluží miliony korun nejen zákazníkům, ale také dodavatelům či prodejcům ve stavebninách. Zákazníci se nyní obávají, co bude s jejich penězi, popřípadě rozestavěnými domy. Majitel stavební firmy Deníku napsal, že situaci se snaží vyřešit. Někteří zákazníci ale slibům nevěří a jednají už s právníky.

Dělníci zahájili práce na stabilizaci mostu u Vltavské.

Práce na podepření ohroženého mostu na Vltavské začaly betonáží

Stavební firma Hochtief dnes zahájila práce na stabilizaci mostu nad stanicí metra Vltavská. Ten musel být kvůli havarijnímu stavu v noci z úterý na středu uzavřen. Společnost odpoledne obdržela projekt stavby od firmy Pontex, poté její pracovníci staveniště oplotili a začali na místo přivážet beton, z něhož vytvoří podkladovou desku pro ocelové podpěry.

Krajský soud v Brně. Ilustrační foto.

Prodávali nezkolaudované byty. Domy prý chtěli dokončit, skončili v insolvenci

Brno – Výslechem posledních svědků a závěrečnými řečmi státního zástupce i obžalovaných pokračovalo v úterý na Krajském soudu v Brně trestní řízení s vedením stavební firmy Mintom, která se v letech 2007 a 2008 účastnila v neúspěšném developerském projektu nové výstavby v lokalitě Duhová Pole. Obžalovaná je také vedoucí insolvenčního řízení firmy. Rozsudek nad trojicí obviněných by měl soud vynést ve středu.

Ilustrační foto

Stavební firmy musí řešit delší dodací lhůty u některých materiálů

Příbramsko - České stavebnictví v současné době nebrzdí pouze chybějící pracovní síly. Kritický je i nedostatek základních stavebních surovin, jako jsou cihly, štěrk nebo izolační materiály. Na rok dopředu jsou někde vyprodána i užitková vozidla. Podobná situace panuje rovněž ve zbytku EU.

Ilustrační foto

Za chyby na D47 musí stavební firmy zaplatit téměř 36 milionů

Ředitelství silnic a dálnic ČR uspělo u arbitráže proti stavebním společnostem Eurovia CS a Advanced World Transport (AWT). Za chyby při stavbě dvou mostů u Ostravy na dálnici D47, dnes D1, musí obě společnosti zaplatit necelých 26 milionů korun spolu s úrokem z prodlení ve výši přesahující částku 10 milionů korun.

Bankovky, ekonomika. Ilustrační foto.

Ekonomický růst zpozdil v Novém Boru stavbu sportoviště

Nový Bor – Že milionová zakázka je malá a nezajímavá? Dnes ano. Stavební podniky si díky příznivé ekonomické situaci daleko více vybírají, do jakých výběrových řízení se přihlásí. Najít stavební firmu je složité i pro obce a města. V Novém Boru kvůli nezájmu firem začne se zpožděním stavba víceúčelového sportovního areálu a rekonstrukce mateřské školy v Kalinově ulici.

Ilustrační foto.

Nejsou lidi. Stavby na jihu Moravy se zpožďují o měsíce

Jižní Morava – Na opravený besední dům si musí počkat déle obyvatelé Ivančic na Brněnsku. Kvůli výběru stavební firmy se rekonstrukce posunula o tři měsíce. Na vině je nedostatek lidí ve stavebnictví. Na jihu Moravy chybí kvůli nízké nezaměstnanosti i více stavebním zakázkám.

Ilustrační foto.

Zloděj chtěl ukrást bourací kladivo, utekl s prázdnou

Beroun – Pokus o krádež a poničení cizího majetku má na svém kontě neznámý pachatel, který se v pondělí 3. září mezi jednou a půl druhou hodinou ranní pokusil ukrást bourací kladivo z pracovního stroje zaparkovaného v areálu stavební firmy v ulici Bořivojova v Berouně.

Lávka mezi chebskými ulicemi Antala Staška a Dyleňská je od zimy uzavřena

Lidé konečně přejdou, oprava lávky začala

Cheb - Radovat se začali obyvatelé Hájů, které jsou městskou částí Chebu. Město totiž konečně předalo stavební firmě takzvanou červenou lávku, která čtvrť spojuje s městem.

KreBul Prachatice. Ilustrační foto

Stavební firmu KreBul nemá

Prachatice – Do otevírání obálek se měla v uplynulém týdnu pustit komise, která chtěla vybrat firmu na stavební úpravy půdních prostor Domu na křižovatce. Nikoho ale vybrat nemohla.

Dobrošov.

Kraj vypíše novou zakázku na revitalizaci pevnosti Dobrošov

Královéhradecko, Dobrošov - Rada Královéhradeckého kraje na pondělním jednání musela zrušit veřejnou zakázku na revitalizaci pevnosti Dobrošov. Jediná stavební firma, která se přihlásila do výběrového řízení, totiž na vlastní žádost odstoupila.

Reklama firmy Metrostav u zřícené budovy v Mikulandské působí po nehodě trochu nepatřičně.

Mikulandská se otevřela pro auta. Utrpěla zřícením budovy pověst Metrostavu?

/ROZHOVOR/ Od úterý mohou do Mikulandské ulice znovu vjet auta. Doprava se vrátila do centra Prahy přesně týden po nešťastné události, kdy spadla část opravované budovy a zavalila tři dělníky. Případ vyšetřuje policie i Státní úřad inspekce práce. Mluvčí Metrostavu Martin Patřičný hovoří také o tom, jak utrpěla pověst stavební firmy.

Ilustrační foto

Studenti zmizí, školy se chystají na rozsáhlé rekonstrukce

Mělník – Konec školního roku už žáci a studenti odpočítávají na hodiny. Co se ovšem bude dít o prázdninách ve školních budovách? Vedení mělnické radnice plánovalo mnohé rekonstrukce, jenže se dostane jen na některé. Peníze na opravy sice jsou, ale chybí stavební firmy, které by mohly práce vykonat. Někde se dokonce bude pracovat i na začátku následujícího školního roku.

Ilustrační foto.

Stavební firma tvrdí, že skluz v Pražské ulici dožene

Kolín – Vlnu stížností vyvolal v poslední době postup prací na celkové rekonstrukci Pražské ulice. Po odporu obyvatel proti kácení stromů již mimo období vegetačního klidu přišla kritika Kolíňáků na to, že stavba dlouho stála.

Ilustrační foto

Všichni chtějí stavět přes léto, města jen s potížemi shánějí firmy

Žďársko – Problém sehnat stavební firmu nyní řeší města a obce na Žďársku. Zakázek je hodně a stavební společnosti nestíhají. „Ty doby, kdy se navíc dala vysoutěžit i výhodná cena, jsou pryč. Teď je problém vůbec najít firmu, která má volné kapacity,“ uvedl bystřický starosta Karel Pačiska s tím, že se aktuálně snaží sehnat zhotovitele rekonstrukce v bystřické základní škole T.G. Masaryka.

Ilustrační fotografie.

Nejsou lidi. Stavební firmy odmítají obcím zakázky

Benešovsko – Investice nemusí brzdit pouze nedostatek peněz. Problém je nyní v nedostatku lidí. Stavební firmy nemají kapacity a často zakázky odříkají, stěžují si z měst a obcí. Situace není jiná ani na Benešovsku. Obce musejí leckdy firmy oslovovat, aby se do výběrového řízení přihlásili – což je přesný opak situace před několika lety.

Ilustrační fotografie.

Města těžko shání stavební firmy, hrozí jim i vracení dotací

Kolínsko – Opakovaná výběrová řízení, odkládání oprav, obavy z vracení dotací. To v poslední době trápí leckterá města a obce v regionu. Stavební firmy mají totiž často plno, do výběrových řízení se radnicím občas nepřihlásí vůbec nikdo.

Ilustrační fotografie.

Na malé zakázky se firmy nehlásí, berou ty drahé

Mělnicko – Peníze na opravy silnic a chodníků obce mají, chybí ale firmy, které by tu práci vykonaly. Stavební společnosti si ale mohou vybírat, zakázek je na trhu dost. Proto dávají přednost raději větším soukromým zakázkám. Spolehlivé firmy tak obcím unikají a na výběr je jen z těch méně kvalitních.

Ilustrační foto.

Peníze jsou, zakázky taky. Stavební firmy ale ne

Trutnov – Mají zakázky, ale chybí dodavatelé. Městské a obecní radnice řeší v době ekonomického růstu dosud neznámé problémy. Chtějí rozjet investici, ale nemohou najít firmu, která by ji realizovala. Stále častěji se stává, že firmy o stavební zakázky nemají zájem. Volání po opravách škol, komunikací nebo chodníků tak zůstávají nevyslyšená.

STARÉ OBRUBNÍKY se opravují napříč celou obcí. Až budou hotové, začnou práce spojené s průtahem.

Napřed budou obrubníky, pak průtah

Kout na Šumavě – Hlavním úkolem letošního roku je v Koutě na Šumavě dle slov tamního starosty jednoznačně průtah obcí. Stavební firma již v současné době v obci opravuje obrubníky chodníků.

Práce na zateplení budovy. Ilustrační snímek

Skok o dobrou třetinu. Teplý leden umožnil sprint ve stavebnictví

První měsíc roku přinesl velmi silný růst stavební výroby. Statistici nicméně upozornili, že ho umožnilo zejména nezvykle teplé počasí, a varovali před dalekosáhlými závěry. Přesto tuzemské ekonomice svitla naděje, že ji stavebnictví přestane brzdit.

Ilustrace bydlení a stavby bytových domů.

V Ivanovicích schválili změnu územního plánu. Za bytovkami plánují zástavbu

Ivanovice na Hané - Očekávanou změnu v územním plánu schválili zastupitelé v Ivanovicích na Hané na svém posledním zasedání. „Byla to pro nás jedna z priorit. Městský pozemek, který se nachází za bytovkami v Malinovského ulici, totiž chceme využít k výstavbě několika nových domů,“ přiblížil ivanovický starosta Vlastislav Drobílek.

Pošta. Ilustrační foto.

Kvůli zmanipulovaným zakázkám České pošty padly první tresty

V kauze manipulací se zadáváním malých zakázek České pošty padly první tresty. Pražský městský soud uložil někdejšímu řediteli poštovního odboru nákupu a zásobování Jiřímu Koubovi 163 dní ve vězení. Majitel stavební firmy Ervín Kolárovský, jehož firma vyhrála zmanipulovaný tendr, dostal 203 dní ve vězení. Oba musejí také zaplatit peněžitý trest zhruba 150 tisíc korun. U dalších dvou lidí soud upustil od potrestání nebo je obžaloby zprostil. Uvedla to mluvčí soudu a státního zástupce. V případu, který dnes dál řešil soud, nyní figuruje šest obžalovaných lidí a tři firmy.