Kreativ

ŠTÍTEK: Zimní sporty

Martina Sáblíková a trenér Petr Novák se radují z dalšího skvělého úspěchu českého rychlobruslení.

Hala je nutnost. Bude dětí, ne Martiny Sáblíkové, říká kouč Petr Novák

/ROZHOVOR/ V zemi hokejistů je to asi odvážné tvrzení. Jenže spousta argumentů hovoří jasně: z rychlobruslení se pomalu, ale jistě stává tradiční český zimní sport. Stříbro Martiny Sáblíkové, bronz Karolíny Erbanové. A navrch osmé místo Nikoly Zdráhalové. Takhle dopadly české naděje na hrách v Pchjongčchangu.

Sobota 3. března ve skiareálu Kadlečák.

Konec jarních prázdnin na lyžích byl příjemný

Světlá nad Sázavou – Prázdninové lyžování na Vysočině o prvním březnovém víkendu v areálech v regionu vrcholilo. Po mrazivém týdnu, kdy extrémně nízké teploty na řadě míst vyháněly milovníky zimních sportů do tepla, ukázala úvodní březnová sobota vlídnější tvář.

Sáňkující rodiny v Českém Krumlově po roce 1935. Víte, kde to je?

Jak jsme žili: Lidé v Českém Krumlově v zimě rádi obouvali brusle či lyže

Českokrumlovský deník připravuje unikátní cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden v tištěném vydáni vašeho regionálního Deníku zveřejňujeme historické zajímavosti a archivní snímky z Českokrumlovska z let 1918 až 1992. Díváme se, jak se za Československa žilo lidem, nahlížíme do kronik různých spolků, sportovních klubů, zájmových sdružení a dalších. 

Dvojnásobná olympijská vítězka z Pchojongčchangu Ester Ledecká se svým týmem. Druhý zleva trenér Justin Reiter.

Trenér zlaté Ledecké? Reiter spal v dodávce, žaloval MOV

Nejen v Česku lidé oslavovali zlaté olympijské medaile Ester Ledecké. Radost propukla i pěkných pár tisíc kilometrů odtud. Vysoko ve Skalistých horách v americkém Coloradu. Městečko Steamboat Springs, vyhlášené středisko zimních sportů, už pár let považuje Ledeckou tak trochu za svou.

Bruslení v Bohdalíně.

Hokej si v Bohdalíně užili s hudbou i občerstvením

Bohdalín - Mrazivé teploty, které zasáhly nejen Pelhřimovsko, přejí v těchto dnech zimním sportům, a to především radovánkám na ledu. Toho využili například obyvatelé Bohdalína, ale i ostatní milovníci bruslení, kteří v uplynulých dnech zavítali na tamní rybník zvaný Hůrkův.

Miliony lyžařů, miliardy dolarů. Čína už zbrojí na hry v Pekingu

Skončila zimní olympiáda v korejském Pchjongčchangu, která byla drsnou zkouškou pro sportovní nadšence. Přímé přenosy začínaly v brzkých ranních (či spíše pozdních nočních) hodinách a nebylo snadné skloubit fanouškovskou vášeň s požadavky rodiny, zaměstnavatelů i samotného organismu.

Ilustrační foto.

Až do Josefa, odhadují teď sezonu vlekaři od Křešína

Křešín – Až do Josefa plánuje teď lyžování provozovatel vleku u Křešína, kde je jedna ze dvou sjezdovek na Pelhřimovsku s umělým zasněžováním. Přitom lednové oblevy lyžování na křešínské sjezdovce dlouho vůbec nepřály. Když už to vypadalo, že by mohl začít vlek jezdit, sníh několikrát ze svahu uplaval.

Vlakem z Ostravy přes Opavu, Krnov, Bruntál do Malé Morávky.

Na zimní olympiádu do Malé Morávky

V jednom z největších lyžařských středisek u nás, v Malé Morávce v Jeseníkách, je pro návštěvníky připraven bohatý závěrečný program Olympijského festivalu.

Olympijský festival v areálu brněnského výstaviště.

Návštěvníky v Brně přivítá poslední olympijský víkend

Brno /TIPY NA VÍKEND/ – Olympijský festival přivítá tento víkend návštěvníky naposledy. Organizátoři pro fanoušky zimních sportů jako zakončení chystají řadu akcí a setkání se sportovci. Brány olympijského parku se definitivně uzavřou v neděli.

Ilustrační fotografie.

Ke zraněnému lyžaři letěl vrtulník

Dolní Morava - Zima a mráz přeje milovníkům zimních sportů, lyžařská střediska praskají ve švech. I na sjezdovce se ale vyplatí opatrnost. Přesvědčil se o tom muž středních let, který po úterním lyžování na Dolní Moravě skončil v rukou lékařů.

Dobrovolníky v červených bundách ČOV potkáte na sportovních stanovištích.

Olympijští dobrovolníci? Praví srdcaři

Ostrava – Slovy z titulku by se klidně dali charakterizovat dobrovolníci v ostravském olympijském parku. Oblečení v červených barvách pomáhají na jednotlivých stanovištích a dělají vše, co je potřeba. Fungují jako „rychlé spojky.“ A to všechno bez nároku na finanční odměnu. Svou práci dělají srdcem.

Nejlépe z Čechů dopadl Martin Jakš.

Nejvíc trpí nos a uši, říká o korejské zimě lyžař Martin Jakš

Zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu jsou na rozdíl od některých předešlých olympiád opravdu zimní. Mráz a hlavně ledový vítr hýbou s programem disciplín, navíc kroutí nehty divákům, novinářům i samotným sportovcům. Své o tom ví i lyžař Martin Jakš, který má bohaté zkušenosti s „kosou“ v severských zemích, tu jihokorejskou ovšem považuje za výjimečnou.

ČÍŇANÉ OPĚT V OSTRAVĚ. Hokejový klub HC Vítkovice Ridera přivítal výpravu z pekingského klubu Tiger Hockey Club, který se v Ostravě zúčastnil desetidenního kempu.

Vítkovice opět učily čínské hokejisty, teď se věnují Jihokorejcům

/FOTOGALERIE/ Na začátku února dorazila do Ostravy další skupina čínských hokejistů, kteří se přijeli zdokonalit ve svých dovednostech pod vedením trenérů HC Vítkovice Ridera. Tentokrát se jednalo o žáky ve věku 8 až 10 let z pekingského klubu Tiger Hockey Club, kteří ve Vítkovicích absolvovali desetidenní tréninkový kemp připravený ve spolupráci se statutárním městem Ostrava, Moravskoslezským krajem a asociací Grand Europe Association.

V Lukách nad Jihlavou strávilo nedělní odpoledne mnoho příznivců zimních sportů, často přijely na sjezdovku celé rodiny.

Víkend si lyžaři užili. I v Lukách nad Jihlavou

Luka nad Jihlavou – Uplynulý víkend nabídl za tuto zimu nejlepší podmínky pro lyžaře a snowboardisty. Na Jihlavsku toho mohli všichni využít na sjezdovkách Šacberk v Jihlavě-Zborné nebo v Lukách nad Jihlavou.

Karel Kalíšek z areálu Oáza v Loučné nad Desnou.

Zažil devatenáct zim na horách, poslední roky je problém kolísání teplot

Karel Kalíšek se o provoz lyžařského střediska Oáza v Loučné nad Desnou stará už devatenáctou zimu. Na horách se pohybuje odjakživa. Pokud zavzpomíná například na 80. léta minulého století, tak tvrdí, že za takových podmínek by dnes lyžaře na svah nikdo nedostal. Lidé si totiž při zimních sportech rychle zvykli na pohodlí.  

Rozhovor na konci týdne s projektovou manažerkou projektu Olympijské parky Naďou Černou.

Nejde jen o sport, ale i o národní hrdost, říká manažerka Olympijského festivalu

Brno /ROZHOVOR/ – Přes šedesát tisíc lidí si od začátku Olympijského festivalu v Brně a v Ostravě přišlo vyzkoušet biatlon, skoky na lyžích nebo krasobruslení. Akce, na kterých lidé mohou fandit českým olympionikům a poznat zimní sporty, organizuje Český olympijský výbor. Jejich fungování do nejmenšího detailu má na starosti projektová manažerka výboru Naďa Černá. „Olympijský festival není jeno chvilkovém sportování. Jde v něm o probuzení národní hrdosti, o šíření olympijské myšlenky a také sportovních hodnot,“ říká v rozhovoru pro Brněnský deník Rovnost Černá.

PREMIÉRA NA LEDĚ. Soňa Neugebauerová vzala studenty z Turecka a Pákistánu na led. Mrzli, ale zkoušeli bruslit. Usama (horní snímek) chce jednou zkusit hrát hokej.

Šok pro muslima v Litomyšli: ženy v bazénu a v bikinách

Litomyšl – Na zimním stadionu krouží děti, pár mladíků stojí na bruslích poněkud nejistě a drží se mantinelu. Brusle obul Usama Farooq podruhé v životě, navíc je mu zima. Z rodného Pákistánu totiž sníh a led nezná. „Když zimní sporty, tak raději lyže, kde se můžu opřít o hůlky,“ tvrdí Usama.

Olympijský festival v areálu brněnské výstaviště - na snímku brněnský olympionik v šermu Alexander Choupenitch.

Olympionik Choupenitch dorazil na festival. Šermíř si zkusil jízdu na snowboardu

Brno /VIDEO/ – Zasportovat si na Olympijském festivalu přišly i v úterý do pavilonu Z brněnského výstaviště stovky lidí. Dorazil i brněnský olympionik v šermu Alexander Choupenitch. V olympijském parku si vyzkoušel jízdu na snowboardu. Třiadvacetiletého šermíře a mistra Evropy uvidí zájemci i v půl třetí odpoledne na besedě v redakční zóně Deníku.

Miroslava Topinková na Olympijském festivalu v zóně Deníku.

Adélce nezbude nic jiného než sportovat s rodiči, usmívá se Topinková Knapková

Brno /FOTOGALERIE/ – Na letních olympijských hrách byla pro českého fanouška vždy naděje na medaili. Fanoušci veslařku Mirku Topinkovou Knapkovou vždy s nadšením podporovali a před šesti lety v Londýně na olympiádě dokonce získala zlatou medaili. Nyní při Olympijském festivalu drží brněnská rodačka pěsti kolegům v zimní sportech už jako maminka. „Je to pro mě něco jiného, mám úplně jiné starosti,“ povídala sedmatřicetiletá skifařka.

Olympijský festival v Ostravě, 10. února 2018

Olympijský festival v Ostravě má za sebou druhý den. Co nabídl?

/FOTOGALERIE/ V Ostravě v sobotu pokračoval druhým dnem Olympijský festival a tým Deníku, který sem přemístil svou redakci, byl samozřejmě u toho. Děním na jeho stánku opět provázela oblíbená moderátorka Pavlína Wolfová a chybět zde nebude ani v neděli.

Primátor Ostravy Tomáš Macura.

Primátor Macura o Olympijském festivalu: Chtěl bych, aby si to lidé užili

/ROZHOVOR/ Ačkoliv o sobě tvrdí, že je spíš vyznavač letních sportů, primátor města Ostravy Tomáš Macura si na letošním Olympijském festivalu chce vyzkoušet curling, jeden z nejvděčnějších zimních sportů. „Na něj vždy v televizi koukám, nerozumím pravidlům, takže si říkám, že se to chci naučit,“ říká v rozhovoru pro Deník.

První lyžaři na sjezdovce Šacberk.

Sjezdovky jedou, na své si přijdou i běžkaři a bruslaři

Jihlavsko – Aktuální sněhové podmínky v okrese hrají do karet milovníkům zimních sportů. Kromě sjezdovky Šacberk se rozjela i ta v Lukách nad Jihlavou. Do víkendu by se měly upravit i stopy pro běžkaře. Pokračuje také veřejné bruslení na stadionech.

Kluziště v Uherském Brodě

V Brodě se bude bruslit minimálně do 25. února

Až do jarních prázdnin si budou moct jít zabruslit na Masarykovo náměstí do Uherského Brodu nejen tamní obyvatelé. Radnice se rozhodla prodloužit dobu fungování kluziště minimálně do 25. února.