Kreativ

ŠTÍTEK: Zimní sporty

Ilustrační foto

Běžkaři musí být velmi opatrní

Chlum u Hořic – I když se teploty posledních dní šplhaly něco málo nad nulu a sněhová pokrývka začala sama mizet, počasí milovníkům zimních sportů letos více méně přeje.

Ilustrační foto

Práce v zimě? Útrapy v závějích

Orlickoústecko – Vydatná sněhová pokrývka a teploty pod nulou, taková je letošní zima, která udělala radost všem milovníkům zimních sportů. Mnozí ale při pohledu na teploměr nejásají.

Ilustrační foto.

Novoměstského výrobce lyží Sporten koupil miliardář Němec

Největšího výrobce lyží v Česku, firmu Sporten, koupil prostřednicvím své společnosti ConsilTech miliardář Tomáš Němec. Uvedl to dnes na svém webu časopis Forbes. Cenu žádná ze stran obchodu neuvedla, podle serveru zřejmě činila stovky milionů korun. Sporten z Nového Města na Moravě loni vyrobil 95.500 párů lyží a roční obrat firmy meziročně stoupl o 25 milionů na 225 milionů korun. Sporten zaměstnává přes 160 lidí.

Proti koupi stroje zastupitelé už v minulosti protestovali. Ilustrační foto.

Přibyslav prodává sněžný skútr. Je k ničemu

Přibyslav – Byla to zbytečná investice, my jsme to říkali. Pocit zadostiučinění dnes asi mají někteří zastupitelé města Přibyslav. Radnice se rozhodla prodat sněžný skútr. K projíždění lyžařských stop se nehodí.

Oblevu střídá i na Kroměřížsku ochlazení, noční mrazy ale mohou přinést nad ránem nebezpečnou ledovku.

Pozor na ledovku! Na Kroměřížsku už přibylo úrazů chodců

Kroměřížsko – Oblevu minulých dní vystřídá ochlazení a pro region to znamená jasné nebezpečí: silnice a chodníky se snadno mohou stát už v úterý ráno jedním velkým kluzištěm. Nebezpečí číhá především na starší lidi, ostatně i přes veškerou snahu pracovníků technických služeb se už v minulých dnech dramaticky zvýšil počet úrazů způsobených právě kluzkým terénem.

Zasněžené Markvartice.

Starosta Markvartic František Šolc funguje i jako řidič

Jičínsko – Po dlouhé době k nám zavítala zima, jak má být. Krajina je pokryta bílou peřinou, a i když provozovatelé lyžařských kempů a milovníci zimních sportů mají z bohaté sněhové nadílky radost, na silnicích, ve městech i obcích způsobuje sníh nemalé komplikace.

Povodeň. Ilustrační foto

Tající sníh může zvednout hladiny řek

Prudké oteplení doprovázené srážkami by podle Povodí Moravy mohlo lokálně způsobit výskyt některých z povodňových stupňů. Vodní nádrže jsou ale připravené vodu z tajícího sněhu zachytit. Dnes to v tiskové zprávě uvedl mluvčí státního podniku Petr Chmelař.

Ilustrační foto

Vleky v pátek spustí i Ski areál Štrbáň ve Květné

Strání – Celé tři roky zel prázdnotou lyžařský areál Štrbáň ve Strání-Květné. Nemožnost využití vodních zdrojů k zasněžování, v kombinaci se slabými zimami, byly hlavními příčinami toho, proč si sjezdovku dlouhou pět set metrů s téměř devadesátimetrovým převýšením nemohl žádný lyžařský nadšenec využít.

Ilustrační foto.

Sněhový servis: Lipno, Hochficht nebo Zadov hlasí skvělé podmínky

Jižní Čechy - Lyžařské areály hlásí před víkendem výborné podmínky. Dobré zprávy mají pro příznivce zimních sportů i správci bruslařské dráhy na Lipně. Ledová magistrála Frymburk – Lipno je v provozu a zejména dopoledne je bruslení příjemné. Bruslí se také u Horní Plané. Běžecké stopy na Frymburských loukách i okolo Kramolína jsou stále v provozu, ale je potřeba počítat se zhoršenými úseky s vystupující trávou a krtinami.

Ilustrační foto.

Sněhový servis: Lipno, Hochficht nebo Zadov hlasí skvělé podmínky

Jižní Čechy - Lyžařské areály hlásí před víkendem výborné podmínky. Dobré zprávy mají pro příznivce zimních sportů i správci bruslařské dráhy na Lipně. Ledová magistrála Frymburk – Lipno je v provozu a zejména dopoledne je bruslení příjemné. Bruslí se také u Horní Plané. Běžecké stopy na Frymburských loukách i okolo Kramolína jsou stále v provozu, ale je potřeba počítat se zhoršenými úseky s vystupující trávou a krtinami.

Ilustrační foto

Vysvědčení si vyzvednou tisíce žáků

Berounsko - Tisíce dětí si dnes domů odnesou pololetní vysvědčení. Do školy ale ještě musí až do čtvrtka, protože pololetní prázdniny jsou jednodenní a připadají na pátek. Na Příbramsku žádná ze škol nevyužije ředitelské volno, aby propojila prázdniny s předchozími dny.

Lyžování na sjezdovce Polďák.

Není třeba jezdit na hory. Lyžovat lze i za městem

Rybí - Lednové teploty pod nulou umožnily, aby v uplynulých týdnech jela sněžná děla v lyžařských areálech naplno a zimní sporty se tak vrátily i tam, kde jim teplé počasí v minulých letech vystavilo stopku.

Policisté pomáhali na Telnici v rámci 7. ročníku akce Bezpečně na lyžích.

FOTO: Bezpečně na lyžích. Policisté pomáhali na Telnici

Ústí nad Labem - Sluníčko stávkovalo, ve středisku zimních sportů na Zadní Telnici bylo přesto plno. Policisté z Chlumce dohlíželi na silniční provoz, dvoučlenná hlídka z Poříčního oddělení Brná oblékla lyžařskou výstroj včetně slušivé přilby a vydala se na svah.

Jámu o velikosti sto dvacet krát devadesát metrů u Vysočina Areny už sněhová děla opět naplnila sněhem. Nyní jej urovnává rolba.

V „lednici" u Vysočina Areny je sněhu dost

Nové Město na Moravě - Sněhová děla ve Vysočina Areně v Novém Městě na Žďársku jela v minulých dnech na plný výkon. Vyráběla technický sníh potřebný pro naplnění obřího zásobníku, který bude opět sloužit na přípravu tratí pro závody v příští zimní sezoně.

VELKÝ ZÁJEM byl mezi dětmi o to, aby si na zimním stadionu v Poděbradech vyzkoušely, jaké to je být hokejistou

Fiala: Zájem dětí i rodičů překonal naše očekávání

Poděbrady – Na zimním stadionu v Poděbradech se uskutečnila dlouho avizovaná kampaň Českého svazu ledního hokeje „Pojď hrát hokej". A setkala se s obrovským zájmem, na led vyrazilo sedmačtyřicet dětí, které si vyzkoušely, jaké to je být hokejistou.

Ilustrační foto

Lidé padají jak hrušky. Na ledě i na svazích

Zlínský kraj - Silnice v kraji jsou vymrzlé a suché, cesta do práce pěšky se ale v posledních dnech stává mnohdy nebezpečným dobrodružstvím. Na chodnících ve městech se totiž vytvořila silná ledovka.

Starší žáci Hodonína si o víkendu poradili se Znojmem, které doma přestříleli 7:4 a v tabulce se udrželi na pátém místě.

Mladí Drtiči zabodovali. Žáci i dorost přestříleli Znojemské Orly

Hodonín – V mužích by takové výsledky vyvolaly pozdvižení a velké nadšení, u mládežnických trenérů ale přešly triumfy nad Znojmem téměř bez povšimnutí. Mladí Drtiči skvěle zvládli víkendové souboje s jihomoravským rivalem a do tabulek zaknihovali další body. Naděje slováckého celku slavily nad mladými Orly výhry v poměru 12:4, 7:4 a 5:2.

Motoráček do hor o víkend využilo hodně turistů.

Do hor za sluncem se vyplatilo jet vlakem či autobusem

Teplicko - Poslední dny jsou v nížině ve znamení smogu, naopak na horách je krásně slunečno a výrazně čistší vzduch. Podle předpovědi meteorologů může vysoká koncentrace prachu vydržet několik následujících dní.

Do jednoho z nejmodernějších lyžařských areálů v Jeseníkách, kterým je K3Sport v Koutech nad Desnou, se v sobotu sjížděli návštěvníci z celé republiky i sousedního Polska.

Jeseníky zaplnili lyžaři, dobré podmínky jsou i v podhůří

Jeseníky – Ideální sněhové podmínky i přívětivé počasí, kdy konečně polevily arktické mrazy, přilákaly v sobotu 21. ledna do Jeseníků tisíce lyžařů. V provozu jsou všechny horské areály, ale dobré lyžování nabízejí i střediska v nižších polohách.

Zima. Ilustrační foto

Vycházky s malými dětmi v mrazu omezte, radí lékařka

Jindřichohradecko Jednadvacet stupňů pod nulou včera naměřila Alena Miláčková z Kostelní Radouně. Dnešní ráno bylo mnohde ještě chladnější. Meteorologové předpovídají, že ani v příštích dnech o mnoho tepleji nebude.

CHKO Brdy - Zima.

Běžkaři si stěžují na ničení tras, VLS slíbily některé cesty neprohrnovat

Brdy - Milovníci zimních sportů a především vyznavači běžek se po pár letech dočkali ideálního zimního počasí. Jakmile ale napadne dostatek sněhu a lyžaři vyrazí do brdských lesů, opakuje se stejný problém – běžkaři si stěžují na to, že jim lesníci a jejich technika rozjíždí stopy v silnicích nebo cesty dokonce lesní podniky prohrnou a v ještě horším případě posypou inertním materiálem.

Curling ve Vladislavi.

Díky sněhu a zimnímu počasí mohou závodit lyžaři i curleři

Třebíčsko - Po letech dorazila opravdová zima také do okolí Třebíče. Kolem největšího města okresu jsou k vidění vyježděné stopy od běžkařů a bruslit se dá i mimo zimní stadion. Díky tomu se opět po čase mohou vrátit také závody v zimních sportech. Některé z nich se nejely již několik let.

TAKTO BYLY ZASYPÁNY přístupové cesty v Moldavě. Snímek úklidu sněhu od obecního úřadu je z facebookového profilu Informačního centra Moldava (sdíleno album Martina Fryče).

Moldava: rozbitá fréza i odříznutí chataři

Teplicko - Na Moldavě jsou místy až dva metry sněhu. Boj s velkou sněhovou nadílkou tam komplikuje rozbitá sněhová fréza. Stále odříznutí od světa jsou chataři v lokalitě zvané „V Kapse". „Máme problém se tam dostat, protože traktorem to nejde a obecní sněhová fréza je rozbitá," řekla Eva Kardová, místostarostka Moldavy.

Ilustrační foto

Počet úrazů na Berounsku se za poslední dny ztrojnásobil

Berounsko - Chirurgické ordinace nejen na Berounsku jsou přeplněné. Například hořovická nemocnice zaznamenala zvýšený počet pacientů s úrazy, které si způsobili při zimních sportech, při dopravních nehodách nebo při chůzi na namrzlém povrchu.

Úprava svahů ve Sport centru Bouřňák.

Na Bouřňáku to dost fičelo. I tak přijelo dost lyžařů

Teplicko – Skiareály v Ústeckém kraji hlásí rekordní návštěvnost za uplynulý víkend. Přestože patří mezi menší ve srovnání s areály v sousedních Libereckém i Karlovarském kraji, byly zcela v obležení vyznavačů zimních sportů. Lyžaře neodradilo ani sobotní špatné počasí a varování silničářů před závějemi.

Ilustrační foto

Počet úrazů se za poslední dny ztrojnásobil

Berounsko – Chirurgické ordinace jsou přeplněné. Například hořovická nemocnice zaznamenala zvýšený počet pacientů s úrazy, které si způsobili při zimních sportech, při dopravních nehodách nebo při chůzi na namrzlém povrchu.