Kreativ

ŠTÍTEK: Bělehrad

Jakub Holuša

Holuša vynechá halovou sezonu, trápí ho achillovka

Praha - Stříbrný medailista z loňského halového mistrovství světa Jakub Holuša vynechá halovou sezonu, v níž měl obhajovat titul mistra Evropy v běhu na 1500 metrů. Osmadvacetiletý atlet měl potíže s achillovkou a nestihl začátek přípravy.

Jan Veselý

Veselý zazářil 22 body a 10 doskoky, Fenerbahce přesto padlo

Praha - Jan Veselý se v 15. kole Evropské ligy basketbalistů zaskvěl 22 body a 10 doskoky, jeho Fenerbahce ale prohrálo na palubovce Olympiakosu Pireus 62:71. Český reprezentant zaostal jen o bod za osobním rekordem v soutěži, poprvé v ročníku zaznamenal double double a v obou statistických ukazatelích si vytvořil sezonní maximum.

Jan Veselý

Veselý se podílel 14 body na čtvrté výhře Fenerbahce v řadě

Istanbul - Basketbalista Jan Veselý přispěl v Evropské lize 14 body ke čtvrtému vítězství basketbalistů Fenerbahce Istanbul za sebou. Turecký celek porazil v domácí hale Crvenou Zvezdu Bělehrad 87:72 a stále se drží s dvoubodovým odstupem za vedoucím CSKA Moskva.

Futsalisté UTB Zlín II. liga

Vysokoškoláci si vylámali zuby na Srbech

Zlín – Tyče zastavily druholigové futsalisty UTB Zlín před boji o medaile na World Inter Universities Championships v Římě. Italská metropole ale výpravě z Baťova města přála. V silné konkurenci 57 univerzit z 28 zemí světa totiž brali jedno zlato a dva bronzy. „Nejlépe si vedli volejbalisté, kteří byli nejlepší, třetí skončili futsalistky a tenisté," potěšilo ředitele ÚTV na UTB Zlín Zdeňka Melichárka.

Zlínská hvězda Vukadin Vukadinovič.

Vukadinovič by si na přestup do TOP ligy troufl: Byla by to výzva

Zlín - Kdyby byla vyhlášena soutěž, který fotbalista měl v celém průběhu ligového podzimu největší pozornost, vyhrál by zlínský Vukadin Vukadinovič. Nejprve si ji získal úchvatnými výkony, následně se dostal do kurzu díky záměru reprezentovat Česko a teď se vypořádává s informacemi, že na něj cílí špička tuzemské soutěže i kluby z Nizozemska, Rakouska a dokonce Německa.

Marko Radić

Marko Radić: Můj domov je vždy tam, kde mám práci

/ROZHOVOR/ Mluví čtyřmi jazyky, jeho partnerkou je Slovenka Petra, s níž má syna Filipa. Řeč je o srbském obránci Marko Radićovi. Do Slezského FC přišel v létě po téměř pětiletém působení v polské Wisle Plock.

Ilustrační foto

Srbská policie zadržela deset lidí podezřelých z pašování zbraní

Bělehrad - Srbská policie zadržela deset lidí podezřelých z nelegálního obchodování se zbraněmi. Při zátahu zabavila velké množství zbrojního arzenálu včetně raketometů, samopalů a 30 kilogramů výbušnin. Jde o vůbec největší zabavené množství zbraní v zemi za posledních 15 let, uvedla agentura Reuters.

Ilustrační foto

Talent jde na Jičín i se Škvařilem

Plzeň – Po reprezentační přestávce se opět roztáčejí kola extraligy házené mužů. Mistrovský Talent Plzeň přivítá zítra od 10.30 hodin devátý tým tabulky Ronal Jičín.

Ilustrační foto.

Srbsko zpřísnilo tresty za pašování migrantů

Bělehrad - Srbská vláda dnes schválila novelu trestního zákoníku, která přináší mnohem přísnější tresty za pašování lidí. Cílem tohoto kroku je zastavit příliv nelegálních migrantů do země, napsala srbská tisková agentura Tanjug. Srbský parlament by měl o změnách debatovat a hlasovat příští týden.

Ilustrační foto

Polovina uprchlíků pochod na Budapešť vzdala

Bělehrad - Pochod několika stovek uprchlíků, kteří v úterý vyrazili z Bělehradu pěšky k maďarské hranici kvůli zhoršujícím se podmínkám v utečeneckých táborech, se dnes rozdělil. Po noci v hustém podzimním dešti se polovička z asi tři stovek uprchlíků rozhodla pro návrat do Bělehradu. Zbytek se pod dohledem policejních hlídek utábořil na benzinové stanici u města Indjija, asi 40 kilometrů na sever od srbské metropole.

Vukadin Vukadinovič v akci

Opět se ukázal jako velký trumf. Vukadinovič ale žolíkem být nechce

Zlín – Stál na začátku drtivého finiše zlínských fotbalistů v duelu s Jabloncem (2:2). Z dálky vyslal skákavou střelu, která skončila v síti. Prvně byl záložník Vukadin Vukadinovič označen za autora gólu, nakonec se ale ukázalo, že míč tečoval Haris Harba. „Hlavně že zapadl do brány, díky bohu za to," řekl zlínský rychlík.

Vukadin Vukadinovič v akci

Nechci být žolík, zdůraznil záložník Vukadinovič

Zlín – Stál na začátku drtivého finiše zlínských fotbalistů v duelu s Jabloncem (2:2). Z dálky vyslal skákavou střelu, která skončila v síti. Prvně byl záložník Vukadin Vukadinovič označen za autora gólu, nakonec se ale ukázalo, že míč tečoval Haris Harba. „Hlavně že zapadl do brány, díky bohu za to," řekl pětadvacetiletý zlínský rychlík.

Ilustrační foto.

Srbka, která podstoupila změnu pohlaví, získala nové doklady

Bělehrad - Po více než roce od vyhazovu ze srbské armády kvůli tomu, že veřejně vystoupila jako transgenderová osoba, dostala Helena Vukovičová nový pas, řidičský průkaz a další osobní doklady. Všechny potvrzují, že je žena, což je malý, ale v hluboce konzervativním Srbsku velmi důležitý krok. Informuje o tom agentura Reuters.

Ilustrační foto

Srbsko žádá o pomoc s ilegální migrací policii Francie a Rakouska

Bělehrad – Srbsko požádalo o pomoc s ochranou své hranice před ilegální migrací i rakouskou a francouzskou policii. Podle agentury Tanjug to dnes řekl ministr vnitra Nebojša Stefanović, který v této souvislosti sdělil, že se Bělehrad už dohodl s Budapeští na vyslání maďarské policejní jednotky na srbsko-bulharskou hranici.

Viktor Orbán

Orbán varuje před opakováním loňského přívalu migrantů

Bělehrad – Příval migrantů směřujících do Evropy takzvanou balkánskou cestou by na podzim mohl dosáhnout loňské úrovně. Po jednání se svým srbským protějškem Aleksandarem Vučičem v Bělehradě to dnes řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Zároveň varoval Evropskou komisi před konflikty, k nimž podle něj může dojít, bude-li komise bránit Maďarsku v ochraně svých hranic.

KVĚTEN 2010: Most je interligový! Hana Martinková objímá slovenského trenéra Tomáše Kuťku, který společně s Jiřím Hanusem dovedl Most do nejvyšší soutěže, kde dnes patří k nejlepším celkům.

OBRAZEM: Z druhé ligy k triumfu v Evropě. Tak šel čas s Hanou Martinkovou

Most - Když začínala v Mostě hrát házenou za ženy, tak to bylo ještě ve druhé lize. Postupně se Most dokázal přes první ligu propracovat až do nejvyšší česko-slovenské soutěže, kde dnes patří mezi nejúspěšnější české týmy. Hana Martinková pomáhala v Mostě psát dějiny oblíbeného sportu, který pohltil stovky fanoušků. V sobotu zakončila bohatou kariéru. Jaká vůbec byla? Podívejte se na pár snímků v naší galerii.

Ilustrační foto

Lovec zvěře zastřelil v srbských lesích mladého afghánského migranta

Bělehrad - V srbských lesích u bulharských hranic zastřelil v noci na dnešek jeden z lovců zvěře mladého afghánského migranta. Informovalo o tom dnes srbské ministerstvo obrany bez upřesnění, zda se případ vyšetřuje jako nešťastná událost nebo podezření z úmyslného činu.

Vojislav Šešelj

Šešelj tvrdí, že má diplomatický pas a brzy přijede do Chorvatska

Bělehrad/Záhřeb - Srbský ultranacionalista Vojislav Šešelj ve svém provokativním stylu dnes na Twitteru oznámil, že obdržel diplomatický pas a brzy přijede do Záhřebu. Agentuře Tanjug pak tvrdil, že "má misi" a setká se s chorvatskou prezidentkou Kolindou Grabarovou Kitarovičovou. Srbské ministerstvo zahraničí později vydání diplomatického pasu Šešeljovi potvrdilo.

Americký viceprezident Joe Biden s prezidentem Hashimem Thaçim.

Biden znovu vyzval Srbsko a Kosovo k normalizaci jejich vztahů

Priština - Americký viceprezident Joe Biden ve středu znovu vyzval Srbsko a Kosovo k normalizaci vzájemných vztahů, což je pro obě země podmínka pro pozdější vstup do Evropské unie. Biden se tak podle agentury AP vyjádřil v kosovské metropoli Prištině po setkání s prezidentem Hashimem Thaçim. Stejné výroky pronesl den předtím při návštěvě Srbska.

Ilustrační foto.

Srbové zadrželi sedm migrantů ukrytých v nákladním autě

Bělehrad – Srbské úřady zadržely na hranicích sedm nelegálních migrantů ukrytých v nákladním automobilu bulharské poznávací značky. Vůz směřoval do Německa, uvedla dnes srbská televizní stanice RTS. Celníci auto zadrželi kvůli kontrole u obce Batrovci na hranici s Chorvatskem. Reagovali na výzvu řidiče, který měl podezření, že se v nákladní části vozu někdo ukrývá.

Radost tachovských fotbalistů po vítězném penaltovém rozstřelu.

Tachov jde do dalšího kola poháru, když v dramatické podívané vyřadil Žižkov

Tachov – Soupeře, který před několika týdny vyhrál v Tachově suverénně 1:6, přiřkl los MOL Cupu ve fotbale hráčům FK Tachov. Domácí ponechali minulost minulostí a soupeřem z pražského Žižkova, který v červnu v Tachově potvrdil svůj postup do druhé ligy, se nenechali zastrašit. Zaslouženě si vybojovali postup do dalšího kola českého fotbalového poháru.

Aleksandar Vučić ještě jako premiér.

Vučić: Jediné řešení pro Kosovo je teď uznání, to ale neuděláme

Bělehrad - Jediné nynější řešení pro Kosovo, které by přetnulo gordický uzel problémů spojených s touto bývalou srbskou oblastí, by bylo uznání nezávislosti Kosova srbskou vládou. Nicméně ta to udělat nemůže a neudělá to. Podle televize B92 to dnes v parlamentu řekl premiér Aleksandar Vučić v rozpravě před hlasováním o nové vládě. Albánské vedení oblasti v roce 2008 jednostranně vyhlásilo nezávislost, kterou ale Srbsko a řada dalších zemí neuznává, což Kosovu působí řadu potíží.

Aleksandar Vučić.

V nové srbské vládě bude lesbická ministryně

Bělehrad - Členkou budoucí srbské vlády bude ministryně, která se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci. Oznámil to dnes budoucí premiér Aleksandar Vučić, jehož Srbská pokroková strana (SNS) v dubnu s přehledem vyhrála předčasné volby.

Roman Pivarník (uprostřed) řídí trénink fotbalistů Viktorie Plzeň.

Plzeň po losu LM nejásá: Razgrad? Jeden z nejtěžších soupeřů

Plzeň - Plzeňští fotbalisté ani jejich trenér Roman Pivarník nejsou příliš nadšení z pátečního losu čtvrtého předkola Ligy mistrů, který jim za soupeře přidělil Ludogorec Razgrad. Viktoriáni považují bulharského šampiona za jednoho z nejsilnějších protivníků, ale věří, že přes něj mohou postoupit do základní skupiny.

Ilustrační foto.

Násilí páchané na uprchlících podle lékařů na Balkánu roste

Bělehrad - Násilné útoky proti uprchlíkům a migrantům se na Balkánu od jara zintenzivnily. Napsal to dnes server BalkanInsight s odvoláním na informace humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF), podle níž mají běženci největší problémy v Maďarsku, Makedonii a Bulharsku.

Denis Cana

Cana se loučí s Olomoucí: Zažil jsem tady to nejlepší v kariéře

Visoko, Olomouc – Přišel za vedením Sigmy a řekl: „Nejde to, končím." Černohorský záložník Denis Cana férovým jednáním ukončil svou pětiletou českou fotbalovou misi a vrátil se domů. V rozhovoru pro Deník upřímně vypráví o tom, jak si vážil podmínek v Olomouci či co mu bude nejvíce chybět.

Ilustrační foto.

Srbsko posiluje kontrolu hranic s Makedonií a Bulharskem

Bělehrad – Srbská vláda se rozhodla posílit kvůli ilegálním migrantům kontrolu hranic s Bulharskem a Makedonií. Ostrahu budou provádět společné hlídky tvořené policisty a vojáky, oznámil dnes podle médií ministr vnitra Nebojša Stefanović.

Kyle Edmund

Britové a Argentinci slaví postup, Chorvati srovnali náskok USA

Portland, Pesaro, Bělehrad - Britští obhájci titulu postoupili v Davisově poháru do semifinále a jejich dalšími soupeři budou tenisté Argentiny. Britové i bez wimbledonského vítěze Andyho Murrayho zvítězili v Srbsku, kterému zase chyběl první hráč světa Novak Djokovič, Argentinci uspěli v Itálii.

Ilustrační foto

Srbsko vytvoří policejní a vojenské hlídky na ochranu hranic

Bělehrad - Srbsko vyšle na hranice s Bulharskem a Makedonií společné hlídky příslušníků policie a armády s cílem zastavit vstup migrantů na své území a pašování lidí. Oznámil to dnes srbský premiér Aleksandar Vučić. Srbsko se nechce stát kolektivním centrem pro migranty, prohlásil podle agentury Reuters po schůzce nejvyšší bezpečnostní rady země.

Kyle Edmund z Británie proti Srbsku.

Čtvrtfinále DC kazí počasí, dvouhry v Itálii a Srbsku se dohrají v sobotu

Bělehrad, Pesaro - Nepřízeň počasí zkomplikovala úvodní den čtvrtfinále Davisova poháru tenistům v Srbsku a v Itálii. V Bělehradě odehráli domácí bez světové jedničky Novaka Djokoviče s Velkou Británií jen úvodní dvouhru stejně jako Italové v Pesaru, kde hostí Argentinu. V obou duelech vedou hostující týmy 1:0, druhé dvouhry byly odloženy na sobotu.

Andy Murray

Murray vynechá Davis Cup proti Srbsku, chce se připravovat na olympiádu

Londýn - Úřadující vítězové tenisového Davis Cupu Britové se ve čtvrtfinále proti Srbsku musejí podle očekávání obejít bez Andyho Murrayho. Světovou dvojku a wimbledonského šampiona, který dal přednost přípravě na srpnové olympijské hry v Riu de Janeiro, zastoupí ve dvouhrách v Bělehradě Kyle Edmund a James Ward. Domácím zase chybí v sestavě světová jednička Novak Djokovič.

Goran Hadžič (snímek z roku 1993).

Zemřel bývalý prezident chorvatských Srbů Goran Hadžić

Bělehrad - Bývalý vůdce chorvatských Srbů Goran Hadžić dnes zemřel. Příčinou úmrtí byl nádor na mozku, kvůli němuž Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) letos zastavil proces, v němž byl někdejší prezident samozvané Republiky srbská Krajina (RSK) obžalován z válečných zločinů.