Kreativ

ŠTÍTEK: Bělehrad

Mladý italský tenista Luca Nardi zaskočil ve 3. kole turnaje v Indian Wells světovou jedničku Novaka Djokoviče.

Neznámý mladík šokoval Djokoviče. Asi je to zázrak, žasl po životním vítězství

K obrovskému překvapení došlo ve 3. kole prestižního turnaje v Indian Wells. Světová jednička Novak Djokovič v něm překvapivě prohrála se 123. hráčem světa Lucou Nardim z Itálie, který si na srbského šampiona vyšlápl ve třech setech 6:4, 3:6 a 6:3. Dvaadvacetiletý talent, jenž se do hlavní soutěže dostal až jako „šťastný poražený“ kvalifikant, se zároveň stal nejníže postaveným hráčem na žebříčku, který kdy rodáka z Bělehradu porazil na turnajích kategorie Masters či grandslamech.

Jan Štefela je nadějí české výškařské školy

Charltonová zařídila další světový rekord. Štefela byl na halovém MS pátý

Bahamská sprinterka Devynne Charltonová ve finále halového mistrovství světa ve skotském Glasgow překonala vlastní světový rekord na 60 metrů překážek. Zvítězila výkonem 7,65 sekundy, což byl o dvě setiny rychlejší čas než v únoru v New Yorku. Osamostatnila se tak v čele historických tabulek. O primát se zhruba dva týdny dělila s Američankou Tiou Jonesovou, která na halovém mistrovství světa nestartovala.

Matěj Krsek obsadil ve finále čtyřstovky na HMS v Glasgow šestou příčku

Smůla české štafety. Krsek přišel o kolík, čtvrtkaři nedokončili rozběh na MS

Česká štafeta na 4x400 metrů ve složení Vít Müller, Michal Desenský, Patrik Šorm a Matěj Krsek nedokončila na halovém mistrovství světa rozběh. Krsek těsně po předávce po kontaktu s Nizozemcem Ramseym Angelou přišel o kolík. Aktuální kvarteto tak v Glasgow nenaváže na páté místo z předloňského šampionátu v Bělehradě. Na finále nedosáhly ani ženy v sestavě Tereza Petržilková, Terezie Táborská, Lurdes Gloria Manuel a Lada Vondrová.

Matěj Krsek na dráze Ataköy Arény při loňském halovém mistrovství Evropy v Istanbulu

Krsek myslí na finále čtvrtky. Glasgow je pro mě vrcholem halové sezony, říká

V úterý večer balil a ve středu odletěl s českou atletickou do Glasgow. Matěje Krska čeká na halovém mistrovství světa tvrdá čtvrtkařská šichta. Nezastírá, že by se rád probil do finále. Kromě individuálního závodu je i členem štafety, která může překvapit. Třeba stejným způsobem jako loni v létě smíšené kvarteto, které si MS v Budapešti odvezlo překvapivý bronz.

Američan Shelby McEwen ovládl v nejlepším světovém výkonu 233 centimetrů výškařskou bitvu v Hustopečích

Štefela v Hustopečích do finální bitvy nezasáhl. Zvítězil Američan McEwen

Jan Štefela ve svém pátém vystoupení na předchozí výhry v halové sezoně nenavázal. Ve 24. ročníku výškařského mítinku Hustopečské skákání Agrotec 2024 se o prvenství bojovalo na metách vysoko nad 230 centimetrů. Vítězem se stal výkonem 233 centimetrů Shelby McEwen z USA, Štefela byl pátý (225). Závod žen ovládla Řekyně Tatiana Gusinová (191), Michala Hrubá byla rovněž pátá (187).

Fotografie z března 1972 po otevření místa dopadu letadla policií.

Z nebe padala těla. Od leteckého neštěstí u Srbské Kamenice uplynulo 52 let

/ARCHIVNÍ FOTO, VIDEO/ Přesně před 52 lety se u Srbské Kamenice po explozi trhaviny v zavazadlovém prostoru zřítilo jugoslávské dopravní letadlo. Tragédii nepřežilo 27 lidí na palubě, pád z téměř 10 kilometrů ale jako zázrakem přežila jediná osoba - letuška Vesna Vulović, jež se po události stala hrdinkou.

Srbský prezident Aleksandar Vučič

Volby v Srbsku vyhráli populisté. Kvůli údajným nesrovnalostem ale roste napětí

Téměř úplné výsledky nedělních srbských parlamentních voleb potvrdily vítězství vládnoucí populistické Srbské pokrokové strany (SNS) prezidenta Aleksandara Vučiče, ale kvůli nahlášeným nesrovnalostem při hlasování vyšly do ulic hlavního města Bělehradu podle zahraničních agentur tisíce demonstrantů. Opoziční uskupení tvrdí, že do Bělehradu byli k volbám sváženi Srbové ze sousední Bosny a Hercegoviny. Na další nesrovnalosti upozornila také pozorovatelská mise Organizace pro spolupráci a bezpečnost v Evropě (OBSE).

MISTŘI ČR. Horní řada zleva: Trenér Ivan Pelikán, Aleš Pustějovský, Vít Gelnar, kapitán Jan Válek, Lukáš Kožuch, trenérka Dana Górecká. Dolní řada zleva: Matyáš Kowalowski, Ondřej Beniš, Eduard Škvara, Tomáš Bača, Vojtěch Blaha. Ležící: Jakub Vorobeľ.

Volejbaloví mistři ČR středních škol jsou z Frýdku-Místku. Pojedou do Bělehradu

/FOTOGALERIE/ Velkého úspěchu dosáhli volejbalisté Střední průmyslové školy, Obchodní akademie a Jazykové školy (SPŠ, OA a JŠ) z Frýdku-Místku na letošním Mistrovství České republiky středních škol v Jablonci, které se konalo 6. a 7. prosince. Účastníci ze Slezska dokázali porazit všechny soupeře, získali zlato a v dubnu 2024 je čeká Evropské finále v Bělehradu.

Jiří Procházka v titulovém souboji s Muhammedem Lawalem z roku 2019, který ovládl český bojovník.

Hvězda Oktagonu i čečenský lev. Jaká trojice srazila Procházku před Pereirou?

Psal se poslední den roku 2015, většina lidí už se pomalu chystala na silvestrovskou oslavu. Jiří Procházka a Muhammed Lawal ale měli úplně jiné myšlenky. Ve slavné japonské organizaci smíšených bojových umění Rizin se totiž chystali na společný souboj, který po tvrdém knokautu ovládl zkušený americký bojovník. Od té doby uplynulo téměř osm let, během kterých hostěradický zápasník nepoznal pocit porážky, až si na něj v nedělním ránu počíhal Brazilec Alex Pereira. Deník Rovnost zmapoval všechny čtyři Procházkovy prohry v MMA.

Jiří Procházka v titulovém souboji s Muhammedem Lawalem z roku 2019, který ovládl český bojovník.

Hvězda Oktagonu i čečenský lev. Trojice bijců srazila Procházku před Pereirou

Psal se poslední den roku 2015, většina lidí už se pomalu chystala na silvestrovskou oslavu. Jiří Procházka a Muhammed Lawal ale měli úplně jiné myšlenky. Ve slavné japonské organizaci smíšených bojových umění Rizin se totiž chystali na společný souboj, který po tvrdém knokautu ovládl zkušený americký bojovník. Od té doby uplynulo téměř osm let, během kterých hostěradický zápasník nepoznal pocit porážky, až si na něj v nedělním ránu počíhal Brazilec Alex Pereira. Deník zmapoval všechny čtyři Procházkovy prohry v MMA.

A zase ten Daněk! Pardubický ofenzivní hráč si připsal na svůj účet další branku v červeném dresu, když se prosadil po Panenkovském dloubáku z penalty.

Senzační bod z Ostravy zařídil Daňkův dloubáček a fantastický výkon Budinského

Návrat do roku 1976. Pamětníci si pamatují exkluzivní výkon Ivo Viktora v bráně a především legendární dloubáček Antonína Panenky. S trochou nadsázky lze říct, že Pardubice si proti Baníku zavzpomínaly na výkon Československa v Bělehradě. Nejprve si vzal v první půli slovo Kryštof Daněk, který dloubáčkem á la Panenka poslal svůj tým do vedení. Ve druhém poločase zase exceloval exostravský brankář Viktor Budinský, který svými zákroky těžce deptal ostravské útočníky a nechal tak zavzpomínat na svého skoro jmenovce Ivo Viktora. Východočeši však i díky skvělému výkonu celého týmu přivážejí domů cenný bod z Ostravy za remízu 1:1. 

Adéla Hanzlíčková chce v Bělehradě ukázat kvalitu.

Škrábání, kousání, píchání do očí. Hanzlíčková líčí, jak zápasnice ničí soupeřky

Odnesla si pěkné šrámy. Zápas je drsný sport i v dámském podání. Své by o tom mohla vyprávět Adéla Hanzlíčková, která bojovala na nedávném mistrovství světa v Bělehradě. Brněnská rodačka nebyla daleko od boje o medaile i šance probojovat se na OH v Paříži. Jenže ji v souboji s Turkyní Buse Tosunovou zastavilo zranění kolena. Navíc ji v tom samém duelu namíchl i nefér vedený a řízený zápas.

Artur Omarov získal na MS bronzovou medaili

Gratulovali Krpálek, Vémola a Procházka. Je to pro mě čest, říká Omarov

Světový bronz je pro metrákového pořeza z Chomutova největším úspěchem kariéry. Takovou cennost a navíc jistotu startu na OH 2024 v Paříži přivezl z Bělehradu zápasník v řecko-římském stylu Artur Omarov. Po medaili stejné hodnoty z letošního ME je pětatřicetiletý borec hmotnostní kategorie do 97 kilogramů navýsost šťastný. Člen Olympu Praha splnil cíl, na nějž se soustředil. A podruhé za sebou bude startovat pod olympijskými kruhy.

Novak Djokovič

Tenistům schází peníze? Grandslamový král si postěžoval na podmínky svých kolegů

Finanční stránka profesionálních tenistů je sama o sobě v posledních měsících velice žhavým tématem. Do veřejné diskuse tentokrát přispěl i grandslamový rekordman a aktuální světová jednička Novak Djokovič, jehož už delší čas znepokojují odměny pro méně slavnější kolegy. Dle slov rodáka z Bělehradu je doslova nepřípustné, aby se královským sportem uživila jen hrstka současné generace na okruhu.

Artur Omarov

Bronz a jistá olympiáda. Omarov získal pro český zápas první placku od roku 2007

Zápasník Artur Omarov vybojoval na mistrovství světa v Bělehradu bronzovou medaili a zároveň si zajistil účast na olympijských hrách v příštím roce v Paříži. Reprezentant v řecko-římském stylu porazil v duelu o třetí místo ve váhové kategorii do 97 kilogramů litevského soupeře Mindaugase Venckaitise 3:1 na body a navázal na bronz z dubnového mistrovství Evropy v Záhřebu.

Výběr JmKFS Brno na DANUBE-MORAVIA CUPu ve Vyškově.

Na Slovince platil Švancara. Jihomoravané jsou ve finále DANUBE-MORAVIA Cupu U17

Vypadá to, že se potatil. Ve druhém utkání DANUBE-MORAVIA CUPu 2023 fotbalových reprezentací hráčů do 17 let z družebních regionů ze šesti zemí ve Vyškově dal Daniel Švancara, syn internacionála Petra Švancary, do sítě výběru oblasti Lublaň všechny tři góly. Reprezentace Jihomoravského krajského fotbalového svazu Brno porazila Slovince 3:1 a zítra si zahraje finále proti vítězi skupiny B, výběru Fotbalového svazu Bělehrad ze Srbska.

Výběr JmKFS Brno na DANUBE-MORAVIA CUPu ve Vyškově.

Na Slovince platil Švancara. Jihomoravané jsou ve finále DANUBE-MORAVIA Cupu U17

Vypadá to, že se potatil. Ve druhém utkání DANUBE-MORAVIA CUPu 2023 fotbalových reprezentací hráčů do 17 let z družebních regionů ze šesti zemí ve Vyškově dal Daniel Švancara, syn internacionála Petra Švancary, do sítě výběru oblasti Lublaň všechny tři góly. Reprezentace Jihomoravského krajského fotbalového svazu Brno porazila Slovince 3:1 a zítra si zahraje finále proti vítězi skupiny B, výběru Fotbalového svazu Bělehrad ze Srbska.

Adéla Hanzlíčková chce v Bělehradě ukázat kvalitu.

Hanzlíčková se chce poprat o olympiádu. Budou to pěkné nervy, říká zápasnice

Jde na věc. O pěkné umístění na nadcházejícím mistrovství světa v Bělehradě se chce pokusit zápasnice Adéla Hanzlíčková. Šampionát je tentokrát nejen vrcholnou událostí ve spíš chlapském sportu, ale i prvním nominačním turnajem na olympijské hry 2024 v Paříži. A na hry by se zápasnice Olympu Praha po účasti v Riu ráda vrátila.

Mezinárodní turnaj fotbalistů U17 DANUBE-MORAVIA CUP se bude hrát ve Vyškově.

Fotbalové talenty z jižní Moravy se ve Vyškově poměří s vrstevníky ze zahraničí

Nejlepší jihomoravští fotbalisté kategorie do sedmnácti let (U17) a z regionů z dalších pěti zemí se představí ve Vyškově. Na třídenním turnaji DANUBE-MORAVIA CUP budou měřit síly a fotbalovou kvalitu mladí Maďaři, Slovinci, Poláci, Srbové, Slováci a reprezentace pořádajícího Jihomoravského krajského fotbalového svazu Brno.

Ilustrační.

KAM ZA SPORTEM. Na derby, reprezentační fotbal i basketbalové oslavy

Dost mimořádná je o tomto víkendu a následně v týdnu sportovní pozvánka. Po reprezentační přestávce pokračuje druhá fotbalová liga a v Drnovicích se bude hrát prestižní derby Vyškov – Prostějov. V týdnu se pak ne Vyškově představí mládežnické reprezentační výběry několika družebních regionů na mezinárodním turnaji DANUBE-MORAVIA CUP. Basketbalisté zvou na akce v rámci devadesátého výroční založení klubu okresním městě. Poslední přípravný zápas na novou druholigovou sezonu sehrají vyškovští hokejisté.

Srbský tenista Novak Djokovič ovládl již počtvrté v kariéře US Open.

Grandslamový grál číslo 24. Djokovič ovládl US Open a vrátil se do čela žebříčku

Srbský tenista Novak Djokovič vyhrál počtvrté v kariéře US Open a získal tak už 24. grandslamový titul, kterým zároveň vyrovnal absolutní rekord Australanky Margaret Courtové. Ve finále na newyorském betonu porazil Rusa Daniila Medveděva za tři hodiny a 17 minut poměrem 6:3, 7:6, 6:3. Šestatřicetiletý rodák z Bělehradu se kromě návratu do čela žebříčku ATP stal rovněž nejstarším vítězem dvouhry na US Open v historii.

Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek zajistili pro Česko účastnické místo na OH v Paříži

Pozitiva veslařů na MS v Bělehradě: Brambory a další olympijská kvóta

Znovu čtvrté místo, ale zároveň velký úspěch. Dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil s Jiřím Šimánkem dojeli ve finále mistrovství světa na skvělém čtvrtém místě. V Bělehradě veslaři Dukly Praha zopakovali umístění z olympijských her v Tokiu. Už postupem do finále si zajistili start na olympijských hrách v Paříži. V sobotu je v tomto ohledu napodobila i dvojka „bez“ Pavlína Flamíková a Radka Novotníková.

Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek postoupili do finále MS v Bělehradě a zajistil pro Česko účastnické místo na OH v Paříži

Paráda. Dvojskif lehkých vah Vraštil a Šimánek se probojoval na olympiádu

České veslování bude mít zastoupení na OH 2024. Lehký dvojskif Miroslav Vraštil-Jiří Šimánek obsadil v semifinále mistrovství světa v Bělehradě postupovou druhou pozici a zajistil si účast na hrách v Paříži. Češi nestačili jen na největší favority - Iry Fintana McCarthyho a Paula O´Donovana.

Plavec Miroslav Knedla získal na juniorském mistrovství světa v Netanji stříbro na znakařské stovce.

Zlínský plavec Knedla získal na MS juniorů stříbro na znakařské stovce

Zlínský plavec Miroslav Knedla získal na mistrovství světa juniorů stříbro na znakařské stovce. V izraelské Netanji usiloval jako vítěz rozplaveb i semifinále o nejvyšší příčky a časem 54.01 si doplaval pro skvělé druhé místo. Dvojnásobného evropského šampiona z Bělehradu pokořil jen zlatý Ukrajinec Oleksandr Želťakov, rychlejší byl o 28 setin sekundy.

Zlínský plavec Miroslav Knedla na mistrovství světa juniorů v izraelském Netanji.

Plavec Knedla na MS juniorů překonal český rekord a splnil limit pro olympiádu

Těší se do Paříže! Osmnáctiletý zlínský plavec Miroslav Knedla po červencovém juniorském mistrovství Evropy, kde získal dva tituly, září i světovém šampionátu juniorů v izraelském Netanji. V semifinále na sto metrů časem 53.28 sekundy výrazně vylepšil český rekord a splnil rovněž olympijský limit.

Závěrečný den UniCredit Czech Open 2023 v Prostějově. Exhibice Tomáš Berdych - Jakub Menšík

Jakub Menšík. Talent z Prostějova si vyžádali Djokovič i Berdych

Na světovém žebříčku je z hráčů do 18 let jasně nejvýš, po vypadnutí Američana Learnera Tiena už je Jakub Menšík i nejmladším tenistou v hlavní soutěži US Open. Tien ale od domácích organizátorů vyfasoval divokou kartu, mladík z Prostějova si cestičku do 1. kola vyšlapal v kvalifikaci. Tenisovou veřejnost pak ještě více zaujal postupem do 2. kola přes hráče TOP 60, Francouze Barrereho. To, že Jakub Menšík je světový talent (momentálně číslo jedna), ale není žádná novinka a své o tom ví třeba i Novak Djokovič.

Srbský tenista Novak Djokovič slaví vítězství na turnaji v americkém Cincinnati.

Jako by válčil s Nadalem. Djokovič přepral Alcaraze a opět odskočil legendám

Po pár týdnech se opět postavili proti sobě, aby si to v přímé bitvě rozdali o turnajové prvenství. Před nedávnem jim hlasitě aplaudovaly tribuny centrálního dvorce v All England Clubu, nyní si další výjimečnou baštu současných tenisových králů vychutnali také za mořem. V hlavních rolích srbský grandslamový rekordman Novak Djokovič a jeho o šestnáct let mladší vyzyvatel Carlos Alcaraz. Tentokrát se zlatým happyendem pro neúnavného rodáka z Bělehradu.

TK před zahájením expedice "Na Ogaru po stopách Malé dohody".

Na Ogaru po stopách Malé Dohody. Motorky vyrazí na vzpomínkovou jízdu do Srbska

Devět motorkářů na historických motocyklech značky Ogar se vydá v soboru 22. července na vzpomínkovou jízdu Na Ogaru po stopách Malé Dohody. Jízda je připomínkou soutěže Malou dohodou, kterou v roce 1937 pořádal Autoklub Republiky Československé jako ukázku průmyslové vyspělosti a spojenectví mezi Československem, Rumunskem a Jugoslávií.

TK před zahájením expedice "Na Ogaru po stopách Malé dohody".

Na Ogaru po stopách Malé Dohody. Motorky vyrazí na vzpomínkovou jízdu do Srbska

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Devět motorkářů na historických motocyklech značky Ogar se vydá v soboru 22. července na vzpomínkovou jízdu Na Ogaru po stopách Malé Dohody. Jízda je připomínkou soutěže Malou dohodou, kterou v roce 1937 pořádal Autoklub Republiky Československé jako ukázku průmyslové vyspělosti a spojenectví mezi Československem, Rumunskem a Jugoslávií.

Španělský talent Carlos Alcaraz slaví premiérový zisk wimbledonského grandslamu

Wimbledon má nového krále. Famózní pětisetové finále ovládl Španěl Alcaraz

Centrální dvorec v londýnském All England Clubu viděl další tenisovou fantazii. Mladičký Španěl Carlos Alcaraz zaskočil ve finále mužské dvouhry sedminásobného vítěze Wimbledonu Novaka Djokoviče a v pouhých dvaceti letech slaví zisk již druhého grandslamového titulu. Rodák z El Palmaru zvítězil v neuvěřitelné bitvě dvou nejlepších tenistů současnosti 3:2 na sety a kromě celkového prvenství na nejstarším grandslamu uhájil i pozici světové jedničky.