Kreativ

ŠTÍTEK: Bělehrad

Adéla Hanzlíčková.

Tři čtvrtě roku bez zápasu. Hanzlíčková se nakazila a dál čeká

Netrpělivě vyhlížela den, kdy se po téměř tři čtvrtě roce postaví na žíněnku k ostrému zápasu. Brněnská volnostylařka Adéla Hanzlíčková plánovala účast na mezinárodním turnaji Poland Open, který startuje už ve středu ve Varšavě. Plány jí ale překazil koronavirus, kterým se nakazila na soustředění v Polsku. „Jsem z toho nešťastná. Tvrdě jsem trénovala a snažila se nahnat formu před závody. Cítila jsem, že soupeřky můžu porážet,“ posteskla si šestadvacetiletá zápasnice.

Fotbalista CZ Bělehrad El Fardou Ben (uprostřed) dává gól Liberci v utkání Evropské ligy.

Vraždění neviňátek v Bělehradu! Slovan inkasoval pět branek

Základní skupiny Evropské ligy pokračovaly dalšími zápasy. Liberecký Slovan vyrazil do Bělehradu, kde chtěl navázat na úvodní výhru nad Gentem. Srbové zase hodlali napravit předchozí zaváhání s Hoffenheimem. V utkání byly důležité úvody obou poločasů, které lépe zvládla Crvena Zvezda, která vyhrála 5:1.

Otrokovický veslař Jiří Ingr na juniorském mistrovství v Bělehradu vybojoval se svojí posádkou fantastické třetí místo.

Otrokovický veslař Ingr získal na mistrovství Evropy juniorů senzační bronz

Velký úspěch kariéry si na juniorském mistrovství v Bělehradu připsal mladý otrokovický veslař Jiří Ingr. Člen Jiskry na vrcholné akci reprezentoval klub i Českou republiku v párové čtyřce a jeho posádka nakonec po dramatickém souboji ve finálové jízdě vybojovala fantastické třetí místo a domů přivezla senzační bronz!

Zadržení migrantů z Alžírska v areálu celnice v Benešově.

'Nakažení' migranti přijeli do Benešova v kamionu s nábytkem z Bělehradu

/FOTOGALERIE/ Kdopak to mluví? Možná právě tak reagoval na zvuky vycházející z ložné plochy návěsu řidič kamionu, který dorazil na odbavení do prostoru celnice v Benešově. Ve čtvrtek 8. října se kvůli tomu na místo dostavili jako první benešovští strážníci. Ti pak společně s celníky provedli vizuální kontrolu vozidla a po sejmutí celní závěry a otevření nákladového prostoru objevili dva nelegální migranty.

Úspěšní přerovští dorostenečtí veslaři Tomáš Gajdušek a Martin Sedlák.

Veslař Sedlák má stříbro z mistrovství Evropy juniorů!

Přerovský veslař Martin Sedlák přivezl domů stříbrnou medaili z mistrovství Evropy juniorů. „Martin se dostal již v prvním roce svého působení v juniorské kategorii do reprezentace. Díky svým výsledkům byl nominován do osmy a prakticky celé prázdniny a září věnoval tréninku na jediný letošní velký juniorský podnik,“ uvedl Pavel Vychodil z Veslařského klubu Přerov.  

Hudebník Dragutin Pokorný pocházel z Čermákovic na Znojemsku.

Hudebník Dragutin Pokorný pocházel z Čermákovic

Hudebník a folklorista Dragutin Pokorný se narodil přes 153 lety v Čermákovicích na Znojemsku. K hudbě ho vedl už v dětství jeho otec, další vzdělání získal na vídeňské konservatoři, kde studoval hru na lesní roh.

Srbský tenista Novak Djokovič líbá pohár po vítězství na turnaji v Římě.

Djokovič překonal legendárního Samprase. Lepší už je jen jeden tenista

Srbský tenista Novak Djokovič zahájil 287. týden v roli světové jedničky a překonal tak bilanci Američana Petea Samprase. Třiatřicetiletý rodák z Bělehradu se osamostatnil na druhém místě historického pořadí. Před ním už je pouze Švýcar Roger Federer, jenž byl v čele žebříčku ATP Tour 310 týdnů.

Manévry ruské armády. Ilustrační foto

Ruští výsadkáři se zúčastní cvičení v Bělorusku. Přemístí se po železnici

Rusko vyšle jednotky své elitní výsadkářské divize ze Pskova na společné cvičení do Běloruska. Oznámilo to dnes podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany. Taktické cvičení pod názvem Slovanské bratrství-2020 se bude konat od 14. do 25. září na běloruském polygonu Brestskij a ruští výsadkáři se po jeho skončení vrátí domů, zdůraznilo ministerstvo obrany ve svém prohlášení.

Letní kino

Letní kino s KineDokem: Paláce pro lidi

Příběhy pěti nejznámějších budov socialistické éry - Národního paláce v Sofii, Moskevské státní univerzity, Paláce parlamentu v Bukurešti, Paláce Srbska v Bělehradě a Paláce republiky v Berlíně uvidí dnes zájemci na dvorku Horácké galerie v Novém Městě na Moravě od devíti hodin. Je na čase odhalit jejich tajemství.

Jedenadvacátý ročník festivalu Národy Podyjí v Mikulově.

Jídlo Národů Podyjí: irské placky chudých nebo belgické wafle s kopci šlehačky

Zvony na mikulovském kostele odbíjí desátou hodinu. Právě měl na náměstí slavnostně započat jednadvacátý ročník festivalu Národy Podyjí. A následovat měl původ městem. Jenže vytrvalý déšť odplavuje dopolední část kulturního programu. Přesto se náměstím trousí hosté a především se tady rozhostila vůně jídel z řady světových kuchyní.

Matěj Kozubek vyhrál maraton v Brněnské přehradě už pětkrát.

Nadržení plavci. Brněnská přehrada zažije při tradičním maratonu invazi

Zatímco většinu jiných sportovních akcí ovlivnila pandemie koronaviru fatálně, pořadatelům tradičního plaveckého Garoma + maratónu na Brněnské přehradě pravděpodobně dopomůže k rekordní zahraniční účasti. V souvislosti s blížícím se šestačtyřicátým ročníkem startujícím v neděli se pořadatelům z Univerzity Brno vrší přihlášky slovenských plavců, kterých má přijet zápolit kolem třiceti.

Novak Djokovič ve finále US Open.

Následek kritizovaného turnaje: tenisová jednička Djokovič má koronavirus

Světová tenisová jednička Novak Djokovič oznámil, že měl pozitivní test na koronavirus. Třiatřicetiletý Srb se nakazil na exhibiční Adria Tour, kterou pořádal. Pozitivní testy na covid-19 měli v minulých dnech i další účastníci akce Bulhar Grigor Dimitrov, Chorvat Borna Čorič a Srb Viktor Troicki.

Letiště Václava Havla.

Letiště v Praze postupně ožívá. Dopravci potvrdili obnovení letů do 55 měst

Letiště Praha má potvrzeno od 17 dopravců obnovené spojení do 55 destinací. Jde přibližně o třetinu loňského provozu. Seznam linek by se měl v následujících týdnech dále rozšiřovat, letiště se chce zaměřit zejména na velká evropská města. Během pandemie koronaviru byla drtivá většina linek zrušena, zůstaly pouze dvě. V současnosti na letišti funguje 17 pravidelných linek, další budou přibývat v následujících dnech a týdnech.

Ty si v loňské sezoně vytvořil amatérský triatlonista Jaromír Lapeš.

Triatlonista Lapeš: Nesmím se chovat sobecky vůči mým nejbližším

V loňském roce si amatérský triatlonista Jaromír Lapeš vytvořil hned dva osobní rekordy. Jeho trenér navíc chtěl, aby snížil počet závodů, ale to se moc nepovedlo. „Je už smířený s tím, že jiný nebudu,“ zasmál se havlíčkobrodský závodník, který se do nové sezony poprvé zapojí až v červnu.

Ústecký lídr Pavel Houška (ve žlutém).

Svejcar s Čamparou nevyloučili návrat v příští sezóně. A co Houška?

Těsně před uzavřením hranic kvůli pandemii koronaviru poslalo vedení ústeckého basketbalového klubu domů všechny své zahraniční hráče. Ti se tak ani nestihli rozloučit s fanoušky, stejně jako Pavel Houška, pro nějž šlo možná o poslední ročník v kariéře. Spencer Svejcar a Ljubomir Čampara by se do Ústí rádi vrátili, co ovlivní jejich pokračování? A jak se rozhodne Pavel Houška?

Fotbalista Realu Madrid Luka Jović.

Místo karantény slavil. Fotbalistovi Realu teď hrozí vězení

O veliké problémy si řekl útočník aktuálně druhého týmu španělské fotbalové ligy Realu Madrid Luka Jović. Navzdory tomu, že měl být v karanténě, vyrazil do domovského Srbska slavit narozeniny své přítelkyně. A to by ho mohlo hodně mrzet.

Letoun Airspeed Ambassador G-ALZU aerolinek British European Airlines po havárii na mnichovském letišti 6. února 1958

Zbytečná smrt fotbalistů Manchesteru: vidina domova a sníh zpečetily jejich osud

Měl to být triumfální návrat. Změnil se bohužel v tryznu za zemřelé. Dne 6. února 1958 havarovalo na letišti v Mnichově letadlo, jímž se z úspěšného čtvrtfinálového zápasu Evropského poháru vracel fotbalový tým Manchester United. Katastrofa si vyžádala 23 lidských životů, včetně životů sedmi hráčů.

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný.

Rok 2019 se chýlí ke konci. Čemu jsme se zasmáli na domácí scéně?

O veselou mysl svých spoluobčanů se v končícím roce často starali politici. Svými výroky i činy potvrzovali, že Češi jsou hrdým národem Josefa Švejka, který s berlemi na vozíku zplna hrdla křičel „Na Bělehrad!“ a jal se bojovat „za císaře pána a jeho rodinu“. Na větu roku aspiruje premiér Andrej Babiš, neboť jeho „motýle“ se stali doslova hitem sociálních sítí. Vzhledem k tomu, že rok 2019 byl pro Českou republiku úspěšný a nezaznamenali jsme žádné hluboké otřesy, ale naopak miliony chvilek pro demokracii, můžeme se na Silvestra upřímně zasmát tomu, co kdo vypustil z úst.

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný.

Rok 2019 se chýlí ke konci. Čemu jsme se zasmáli na domácí scéně?

O veselou mysl svých spoluobčanů se v končícím roce často starali politici. Svými výroky i činy potvrzovali, že Češi jsou hrdým národem Josefa Švejka, který s berlemi na vozíku zplna hrdla křičel „Na Bělehrad!“ a jal se bojovat „za císaře pána a jeho rodinu“. Na větu roku aspiruje premiér Andrej Babiš, neboť jeho „motýle“ se stali doslova hitem sociálních sítí. Vzhledem k tomu, že rok 2019 byl pro Českou republiku úspěšný a nezaznamenali jsme žádné hluboké otřesy, ale naopak miliony chvilek pro demokracii, můžeme se na Silvestra upřímně zasmát tomu, co kdo vypustil z úst.