Kreativ

ŠTÍTEK: Bělehrad

Srbský prezident Aleksandar Vučič

Chorvatsko zakázalo srbskému prezidentovi návštěvu koncentračního tábora

Chorvatsko zakázalo srbskému prezidentovi Aleksandaru Vučičovi soukromou návštěvu bývalého koncentračního tábora Jasenovac, kde za druhé světové války zemřelo velké množství Srbů. Krok vyvolal nové napětí ve vztazích obou sousedních zemí, stále zatížených dědictvím válek z 90. let. Bělehrad reagoval protiopatřeními.

Jan Rázl - ilustrační foto.

Rázl: Na trénink mě dokopali rodiče. Někdy se učím až do půlnoci

V druhé polovině srpna bude v srbském Bělehradě probíhat juniorské Mistrovství Evropy v badmintonu, kdy by měl mít badmintonový klub BK TU Liberec své zastoupení. Pokud všechno dobře dopadne, hned dvakrát se na kurt postaví sedmnáctiletý Jan Rázl, který sbírá juniorské tituly jako korálky a postupně si začíná navlékat i dospělé protihráče.

Petr Svoboda

Mám životní formu, chci bojovat o nesmrtelnost, tvrdí před MS Svoboda

Na svou další vrcholnou akci se chystá český rekordman Petr Svoboda z Budišova na Třebíčsku. Na světovém šampionátu pod otevřeným nebem startujícím v pátek v americkém Eugene se v běhu na 110 metrů překážek představí po sedmi letech a tradičně si sympaticky klade vysoké cíle. „Cítím, že mám životní formu. Sezona probíhá až na pár blbůstek velmi dobře, což mě opravňuje bojovat o nesmrtelnost,“ potvrzuje odchovanec třebíčské atletiky.

Petr Svoboda

Chci bojovat o nesmrtelnost, tvrdí před MS překážkář Petr Svoboda

Na svou další vrcholnou akci se chystá český rekordman Petr Svoboda z Budišova na Třebíčsku. Na světovém šampionátu pod otevřeným nebem startujícím v pátek v americkém Eugene se v běhu na 110 metrů překážek představí po sedmi letech a tradičně si sympaticky klade vysoké cíle.

Srbský tenista Novak Djokovič

Poslední šance na grandslam? Wimbledonský král Djokovič má o motivaci postaráno

Jahody se smetanou, šampaňské, vůně trávy, přísný dres code a smetánka v lóži. Posvátný All England Club dnes otevírá brány. Nejslavnější tenisový turnaj právě začíná. Při absenci vykázané světové jedničky Daniila Medveděva z Ruska bude největší pozornost upřena na dvě stálice - Rafaela Nadala a úřadujícího šampiona Novaka Djokoviče.

Přerovští kanoisté.

Dvanáct medailí! Přerovští kanoisté jedou na Mistrovství Evropy

Od 3. do 5. června se konal 1. nominační závod juniorů a zároveň 2. závod českého poháru v Račicích. Třináct přerovských závodníků bojovalo o nominace a medaile na tratích o délce 200, 500 a 1000 metrů na singlech i deblech. Za článek děkujeme Albertu Šimkovi.

Tereza Petržilková na stadionu ve Vítkovicích v Ostravě na mítinku Zlatá tretra.

Hvězdy atletiky budou v Plzni závodit o extraligové body

Elita české atletiky bude v neděli opět k vidění v Plzni. Na stadionu ve Skvrňanech se totiž uskuteční 2. kolo extraligy družstev mužů a žen. Jednou z hvězd, na které se diváci mohou těšit, bude atletka domácí Škody Plzeň Tereza Petržilková.

Přerovští kanoisté uspěli v Račicích na Českém poháru a nominačních závodech.

Přerovští kanoisté pojedou na mistrovství Evropy!

/FOTOGALERIE/ Dvě nominace na mistrovství Evropy v Bělehradě přivezli rychlostní kanoisté Přerova z prvního nominačního závodu juniorů v Račicích, kde se od 3. do 5. června konal zároveň i druhý podnik Českého poháru. Celkově do přerovské loděnice připluly dvě zlaté, čtyři stříbrné a šest bronzových medailí.

Suveréni Antonín Hrabal (vlevo) a  Jiří Zalubil.

Zalubil si zajistil účast na ME v Bělehradu, Prchlíkovi scházela energie

Ostrožská Nová Ves – Znovu potvrdili, že v Česku na deblkanoi nemají v této věkové kategorii konkurenci. Odchovanec Ostrožské Nové Vsi Jiří Zalubil si společně s kojetínským Antonínem Hrabalem bez problémů v Račicích zajistili nominaci na mistrovství Evropy juniorů a závodníků do třiadvaceti let v srbském Bělehradu.

Český koulař Tomáš Staněk

Startuje atletická extraliga. Kladno má ambice patřit mezi nejlepší týmy

Atletická sezona je tu a za účasti obou týmů A.C. Tepo Kladno se tento týden rozeběhne elitní domácí soutěží. Extraliga odstartuje v neděli v Ostravě a kladenská družstva se zvučnými zahraničními posilami chtějí hrát důstojnou roli. To znamená probojovat se po dvou základních kolech do finále.

Festival holešovských sportů 2022

Ve Festivalu holešovských sportů si zazávodí i juniorští mistři světa

V Holešově se bude o víkendu sportovat. V neděli 8. května se na tamním atletickém stadionu uskuteční Festival holešovského sportu. Akce určená pro všechny věkové kategorie je součástí oslav 700 let města Holešova. Hlavní náplní bude atletický mítink za účasti českých reprezentantů.

Anna Zajíčková a Markéta Laštovičková

Mezinárodní hudební soutěž v srbském Bělehradu se uskutečnila on-line

Na začátku dubna 2022 se konala Mezinárodní hudební on-line soutěž v srbském Bělehradu. Soutěže se zúčastnili akordeonisté z mnoha zemí Evropy. ZUŠ J. V. Stamice Havlíčkův Brod reprezentovali Kristina Veletová ze třídy paní učitelky Ivany Laštovičkové, Viktor Stocker a Anna Zajíčková ze třídy paní učitelky Markéty Laštovičkové a Michaela Šrámková, bývalá žačka ZUŠ.

Guelor Kaku Kanga v dresu Sparty Praha.

Strašnej de... vrací úder. Jsi mizerný manažer, vzkázal bohém Kanga Rosickému

Sparťanský dres neobléká už skoro dva roky, ale na Letné na něj pořád vzpomínají. A rozhodně ne pouze v dobrém. Guélor Kanga má pozoruhodnou schopnost probouzet kontroverze, kamkoli se šustne. Nyní se gabonský záložník ostře ohradil proti tomu, jak o něm před nedávnem mluvil sportovní ředitel Letenských Tomáš Rosický.

Novak Djokovič po svém šestém triumfu na Wimbledonu.

Vyloučení Rusů z Wimbledonu? Šílené, řekl Djokovič. Navrátilové to rve srdce

Vstup zakázán. Za brány posvátného All England Clubu letos nesmějí ruští a běloruští hráči a hráčky. Pořadatelé nejstaršího a nejslavnějšího tenisového turnaje na světě je na wimbledonskou trávu zkrátka nepustí. Londýnský grandslam za tento krok čelí kritice z řad osobností světového tenisu. Se zákazem nesouhlasí světová jednička Novak Djokovič i legenda Martina Navrátilová.

Sportovní potápěč David Vencl z Teplic na šampionátu ve Zlíně

Freediver Vencl skončil na domácím šampionátu druhý, na MS chce osobák

David Vencl, nejen na Teplicku známý coby otužilec a freediver, který minulý rok pokořil světový rekord v plavání pod ledem na jeden nádech bez neopernu a čepice, se po kratší odmlce opět hlásí o slovo! Na republikovém mistrovství ve freedivingu skončil ve statice druhý, navíc splnil limit na červnové mistrovství světa.

Albrechtice. Pohled na sídliště.

Albrechtice dnes, spory kvůli průmyslové zóně, jak se tu jinak žije

/SERIÁL, FOTOGALERIE/ Areál bývalého statku v lokalitě Bělehrad se za posledních 20 let proměnil v malou průmyslovou zónu, v níž působí několik firem. Zájem podnikat tam měla také švédská firma Rondo Plast AB, jejímž výrobním programem je recyklace a produkce plastového granulátu. Zatímco vedení obce Albrechtice záměry firmy uvítalo, proti se strhla vlna protestů ze strany některých obyvatel obce, kteří se obávali údajného zhoršení už tak znečištěného ovzduší. 

Armand Duplantis jako první tyčkař v historii překonal hranici 620 centimetrů.

Duplantis jako první v historii překonal 620 centimetrů. Češi bez medaile

Závěrečný den halového mistrovství světa v Bělehradě nabídl dva světové rekordy. O historický zápis se postarala v trojskoku Yulimar Rojasová, která posledním pokusem ve finále vylepšila vlastní světový rekord o nevídaných 31 centimetrů na 15,74 metru. Její maximum pod širým nebem je o sedm centimetrů kratší. Armand Duplantis jako první tyčkař v historii překonal 620 centimetrů.  

Výškařka Jaroslava Mahučichová vybojovala pro okupovanou Ukrajinu světové zlato.

Zlato pro Ukrajinu. Schovávala se před bombami, teď se stala národní hrdinkou

Dojemný příběh ukrajinské atletiky obletěl celý svět. Před pár dny se vyděšená Jaroslava Mahučichová ukrývala ve sklepě svého domu před ruskými bombami. Ještě dlouho jí bude v uších znít ten šílený zvuk sirén oznamující nálety. Teď však dvacetiletá výškařka mohla alespoň na chvíli zažít pocit radosti a hrdosti. Na halovém mistrovství světa získala zlatou medaili.

Americká tyčkařka Katie Nageotteová ve finále na halovém MS v Bělehradu.

Šorm ve finále pátý, Staněk se trápil. Zlato pro ukrajinskou výškařku

Český atlet Patrik Šorm obsadil ve finále čtvrtky na halovém mistrovství světa v Bělehradě časem 46,81 páté místo. Tyčkařka Amálie Švábíková přeskočila 445 centimetrů a skončila devátá. Halový  mistr Evropy Tomáš Staněk obsadil v soutěži koulařů až čtrnáctý výkonem 19,93 metru.

Vícebojařka Dorota Skřivanová při skoku do dálky na halovém mistrovství světa v Bělehradu.

Skřivanová při debutu senzačně pátá. Šorm ve finále, Maslák titul neobhájí

Debutantka Dorota Skřivanová obsadila na halovém mistrovství světa páté místo v pětiboji v novém osobním rekordu 4566 bodů. Životní výkon z republikového šampionátu vylepšila o dalších šest bodů. Světovou šampionkou se suverénně stala úřadující halová vicemistryně Evropy Noor Vidtsová z Belgie, která si vylepšila osobní maximum na 4929 bodů a zařadila se na šesté místo historických tabulek. Čtvrtkař Patrik Šorm postoupil do finále, naopak vítěz posledních tří halových šampionátů Pavel Maslák vypadl už v rozběhu.