Kreativ

ŠTÍTEK: Bělehrad

Xherdan Shaqiri slaví branku do sítě Srbů.

Liverpool do Srbska nevzal Shaqiriho. Na vině je politika

Klub z města Beatles čeká dnes večer v Bělehradě zápas Ligy mistrů proti Crvené zvezdě. V důležitém utkání se však trenér Reds Jürgen Klopp musí obejít bez Xherdana Shaqiriho. Švýcarský reprezentant s kosovskými kořeny do Srbska neodcestoval z politických důvodů.

Drtivá výhra poslala staroměstské fotbalistky na mistrovství světa

Drtivá výhra poslala staroměstské fotbalistky na mistrovství světa

Studentky SOŠ a Gymnázia Staré Město jsou nejlepšími fotbalistkami v republice. V republikovém finále Asociace školních sportovních klubů devíti zásahy deklasovaly soupeřky z pražského Jarova a zajistily si tak účast na mistrovství světa, které se uskuteční v dubnu příštího roku v srbském Bělehradě.

Ilustrační foto.

Mladá Beksa objevovala Evropu

Pardubice - Nejen muži se konfrontují s vyspělými zeměmi starého kontinentu. Čtyři dny špičkového evropského basketbalu mládeže. Přesně to bylo k vidění v hale na Dukle.

Antonín Panenka na tiskové konferenci k projektu Největší momenty 100 let českého sportu.

Antonín Panenka: Čechy vždycky zdobilo švejkovství. Sám jsem hrával pro lidi

/ROZHOVOR/ Novináři kolem něj kroužili bez přestávky, on ale každému z nich s úsměvem vyhověl. A to i přesto, že se většinou ptali na stejné věci. „Nejsem typ, který by se babral ve fotkách, ale o turnaji mluvím rád. Těší mě, že vzpomínka nezemřela,“ vypráví Antonín Panenka, jeden z hrdinů finále mistrovství Evropy 1976 v Bělehradě.

Paratriatlonista Jan Tománek.

Tománek vylepšil osobní rekord

Bělehrad (Srbsko) – Paratriatlonista Jan Tománek absolvoval první závod od mistrovství světa v jihoafrickém Port Elizabeth, kde v disciplíně Ironmann 70.3 obhájil mistrovský titul. O uplynulém víkendu se v Bělehradu postavil na start závodu 11TRI Belgrade, ve kterém opět ukázal svou letošní vynikající formu.

Ilustrační foto

Český Brod přišel o body v závěru, Čáslav pak vyhrála penalty

Český Brod – První vyhrání z kapsy vyhání. Tak lze charakterizovat vstup Českobrodských do nové sezony ve fotbalové divizní skupině C. Hned v 1. kole sice doma smetli Trutnov (5:1), ale v dalších třech přišel bodový půst. V 5. kole pak přivítali čáslavský FK, který zatím nepoznal hořkost porážky. Utkání skončilo nerozhodně 1:1, penalty pak vyhrála hostující Čáslav.

Prezident Srbska Aleksandar Vučić

Výměna území s Kosovem? Srbský prezident Vučić nepřišel na schůzku v Bruselu

Očekávaná schůzka srbského prezidenta Aleksandara Vučiće s jeho kosovským protějskem Hashimem Thaçim v Bruselu se neuskutečnila. Oba prezidenti měli jednat s šéfkou diplomacie EU Federicou Mogheriniovou o vzájemné výměně území, která by mohla vést až k uznání nezávislosti Kosova. Dohoda je nyní v ohrožení. Každý z prezidentů se tak s Mogheriniovou setkal sám. 

Vladimír Chadalík

Letec Vladimír Chadalík by letos slavil jubileum. Dočká se zasloužených poct?

Havlíčkův Brod – Životního jubilea by se ve středu 22. srpna dožil podplukovník Vladimír Chadalík, který se do událostí srpna 1968 zapsal svým ojedinělým činem v době, kdy do Československa vtrhly sovětské tanky. Prostřednictvím vrtulníkové mise za hranice republiky chtěl zorganizovat odboj proti okupantům.

Benjamin Tetteh, posila fotbalové Sparty.

Odveta? Sparta je opět v Srbsku

/INFOGRAFIKA/ Návrat na místo činu. Bez jediného dne přesně po roce přiletěli fotbalisté Sparty zase do Srbska. Pamatujete? Loni si parta v rudých dresech utrhla v Bělehradě ostudu. Bylo u toho „nové“ mužstvo, které vedl Andrea Stramaccioni. Tentokrát má být lépe.

MISE OKŘÍDLENÝ LEV. Pilot Roman Kramařík se vydal z letiště Točná na cestu kolem světa.

Cessnou kolem světa za 46 dní. Letecký dobrodruh odstartoval z letiště Točná

/FOTOGALERIE/ Mise Okřídlený lev započala ve středu večer na pražském letišti Točná. Na cestu kolem světa jednomotorovým letounem Cessna 210 se vydal akrobatický pilot Roman Kramařík. Jako první český letec chce uskutečnit sólový oblet zeměkoule. Měl by trvat 46 dní, v Praze plánuje Křamařík přistát 8. září. Dobrodružnou cestu uspořádal k příležitosti oslav 100 let od vzniku Československa.

MISE OKŘÍDLENÝ LEV. Pilot Roman Kramařík se vydal z letiště Točná na cestu kolem světa.

Cessnou kolem světa za 46 dní. Letecký dobrodruh odstartoval z letiště Točná

/FOTOGALERIE/ Mise Okřídlený lev započala ve středu večer na pražském letišti Točná. Na cestu kolem světa jednomotorovým letounem Cessna 210 se vydal akrobatický pilot Roman Kramařík. Jako první český letec chce uskutečnit sólový oblet zeměkoule. Měl by trvat 46 dní, v Praze plánuje Křamařík přistát 8. září. Dobrodružnou cestu uspořádal k příležitosti oslav 100 let od vzniku Československa.

Srbský stoper ve službách Zlína Zoran Gajić (ve žlutém dresu) si o víkendu připsal premiérový gól ve FORTUNA:LIZE.

Gajić po první trefě v lize: Mám stejně gólů jako brankář Zlámal

Šestasedmdesát zápasů. Tak dlouho čekal srbský stoper Zoran Gajić na první gól v české nejvyšší soutěži. Rodák z Bělehradu se trefil až ve třetí sezoně. „Kluci si ze mě dělali srandu, že mám stejně branek jako brankář Zdeněk Zlámal,“ usmíval se po sobotním duelu jeden ze zlínských hrdinů.

Ilustrační foto

Staněk skončil v Ústí třetí, teď skvělý koulař dorazí do Kladna

Kladno – Když čtyřicet minut po závodě opouštěl koulařský sektor, bylo patrné, že není fit a kulhá. „Už se opravdu těším na masáž,“ přiznal stříbrný medailista z halového mistrovství Evropy v Bělehradě 27letý sympaťák Tomáš Staněk po rozhovorech s novináři a po převzetí poháru za třetí místo na Velké ceně Ústí nad Labem. V sobotu ho mohou vidět na vlastní oči i kladenští diváci při závodech na Sletišti.

Chorvat Domagoj Vida

A zase ten Vida! Chorvatský stoper opět provolává slávu Ukrajině

Je snad nepoučitelný? Chorvatský fotbalista Domagoj Vida opět na internet umístil video, na kterém oslavuje Ukrajinu. Zvolání „Sláva Ukrajině!“ je kvůli politickému podtextu považováno za provokaci Ruska. FIFA už Vidu za jedno „proukrajinské“ video napomenula, nyní ji tak čeká další práce.

Nový ministr obrany Lubomír Metnar

Metnar na obranu přivedl novou mluvčí a politickou náměstkyni

Nový ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) si na úřad přivedl z ministerstva vnitra novou mluvčí a náměstkyni. Politickou náměstkyní jmenoval Kateřinu Suchoňovou (27). Mluvčí ministra obrany bude Alžběta Cimová (31). Ředitelem odboru komunikace a mluvčím ministerstva obrany nadále zůstává Jan Pejšek.

Ilustrační foto.

Česko přijme až tři tisíce srbských pracovníků ročně

Až tři tisíce pracovních míst ročně budou k dispozici ve vládním programu Režim Srbsko, který usnadňuje zaměstnávání cizinců v ČR. Nařízení, které má řešit nedostatek kvalifikovaných sil v Česku, dnes schválila vláda. Navýšení pro Srbsko bude platit od letošního září. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zahraničí.

Mládě bílého bizona Dusanka

V bělehradské zoo se narodilo mládě vzácného bílého bizona

/VIDEO/ Řada původních obyvatel severoamerického kontinentu považuje bílého bizona za dobré znamení a symbol naděje. Teď se tento mimořádně vzácný tur narodil poprvé v Evropě. Mládě bílého bizona přišlo na svět v zoologické zahradě v Bělehradě a podle veterinárního lékaře se těší dobrému zdraví.

20. Vsetínský filmový maraton - nový srbský film

Ve Vsetíně začal třídenní filmový maraton, letos nabídne srbské snímky

Jubilejní 20. ročník Vsetínského filmového maratonu začal v pátek 20. dubna v 17 hodin v kině Vatra ve Vsetíně. Třídenní přehlídka bude věnovaná zejména současné srbské kinematografii. Diváci se mohou těšit na deset filmů z období mezi roky 2012 a 2017. Naváže tak na přehlídku z roku 2012, která mapovala tvorbu srbských filmařů od rozpadu Jugoslávie v roce 1991.

Mladí házenkáři na největším turnaji v Evropě skvěle reprezentovali město Kolín.

Mladí házenkáři na největším turnaji v Evropě ostudu neudělali

Kolín – Sjíždějí se na něj týmy zvučných jmen. Právem je díky tomu označován jako největší mládežnický turnaj na světě. A letos na něm nechyběli ani mladí házenkáři klubu Handball club Kolín. Již 27. ročníku Prague Handball Cup se ve všech mládežnických kategoriích zúčastnilo celkem 627 týmů z 25 zemí. Dorazili například i hráči z dalekého Hongkongu.

Vojislav Šešelj

Deset let pro vůdce srbských radikálů Šešelje. Do vězení nemusí nastoupit

Mechanismus OSN pro mezinárodní trestní tribunály (MICT) v Haagu v odvolacím řízení částečně zvrátil rozsudek z prvoinstančního procesu se srbským politikem Vojislavem Šešeljem. Předseda Srbské radikální strany byl obžalován ze zločinů proti lidskosti. V březnu 2016 ho tribunál většinou hlasů zprostil viny. Dnešní verdikt MICT uznává, že je Šešelj vinen, výkon trestu však nedal jako podmínku.

Michael Krmenčík z Plzně.

Plzeňský Krmenčík o EL: Postup mezi 16 nejlepších? Zní to dobře

/ROZHOVOR/ Ani těsná obrana nezastavila parní válec se jménem Michael Krmenčík. Jako stín se s plzeňským kanonýrem pohyboval stoper Partizanu Bělehrad Miletić, ale Krmenčík navzdory tomu ve čtvrtek vstřelil gól na 1:0 a před týdnem v Bělehradě přihrál na branku Radimu Řezníkovi.