Kreativ

ŠTÍTEK: Bělehrad

Srbský tenista Novak Djokovič slaví vítězství na turnaji v americkém Cincinnati.

Jako by válčil s Nadalem. Djokovič přepral Alcaraze a opět odskočil legendám

Po pár týdnech se opět postavili proti sobě, aby si to v přímé bitvě rozdali o turnajové prvenství. Před nedávnem jim hlasitě aplaudovaly tribuny centrálního dvorce v All England Clubu, nyní si další výjimečnou baštu současných tenisových králů vychutnali také za mořem. V hlavních rolích srbský grandslamový rekordman Novak Djokovič a jeho o šestnáct let mladší vyzyvatel Carlos Alcaraz. Tentokrát se zlatým happyendem pro neúnavného rodáka z Bělehradu.

TK před zahájením expedice "Na Ogaru po stopách Malé dohody".

Na Ogaru po stopách Malé Dohody. Motorky vyrazí na vzpomínkovou jízdu do Srbska

Devět motorkářů na historických motocyklech značky Ogar se vydá v soboru 22. července na vzpomínkovou jízdu Na Ogaru po stopách Malé Dohody. Jízda je připomínkou soutěže Malou dohodou, kterou v roce 1937 pořádal Autoklub Republiky Československé jako ukázku průmyslové vyspělosti a spojenectví mezi Československem, Rumunskem a Jugoslávií.

TK před zahájením expedice "Na Ogaru po stopách Malé dohody".

Na Ogaru po stopách Malé Dohody. Motorky vyrazí na vzpomínkovou jízdu do Srbska

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Devět motorkářů na historických motocyklech značky Ogar se vydá v soboru 22. července na vzpomínkovou jízdu Na Ogaru po stopách Malé Dohody. Jízda je připomínkou soutěže Malou dohodou, kterou v roce 1937 pořádal Autoklub Republiky Československé jako ukázku průmyslové vyspělosti a spojenectví mezi Československem, Rumunskem a Jugoslávií.

Španělský talent Carlos Alcaraz slaví premiérový zisk wimbledonského grandslamu

Wimbledon má nového krále. Famózní pětisetové finále ovládl Španěl Alcaraz

Centrální dvorec v londýnském All England Clubu viděl další tenisovou fantazii. Mladičký Španěl Carlos Alcaraz zaskočil ve finále mužské dvouhry sedminásobného vítěze Wimbledonu Novaka Djokoviče a v pouhých dvaceti letech slaví zisk již druhého grandslamového titulu. Rodák z El Palmaru zvítězil v neuvěřitelné bitvě dvou nejlepších tenistů současnosti 3:2 na sety a kromě celkového prvenství na nejstarším grandslamu uhájil i pozici světové jedničky.

Čtrnáctý ročník Penaltového krále Moravskoslezského kraje se zúčastnil také Antonín Panenka. Foto: Nella Ferdianová

Bělehrad žije pět dekád. Panenka: Inspirace je vyznamenáním. Kolikrát neuspěl?

/ROZHOVOR/ Když se řekne ve fotbale „penalta“, nejen v Česku se každému vybaví jméno Antonína Panenky. Dloubák z rozstřelu finále mistrovství Evropy 1976 v podání dnes třiasedmdesátiletého internacionála zná každý, nebylo tak divu, že ho vábili organizátoři soutěže O penaltového krále Moravskoslezského kraje na Hukvaldy. Letos se vše povedlo.

Plavec Miroslav Knedla uspěl na MS juniorů i domácím šampionátu dospělých.

Famózní úspěch. Zlínský plavec Knedla slaví na ME juniorů druhé zlato

Famózního úspěchu dosáhl na mistrovství Evropy juniorů mladý zlínský plavec Miroslav Knedla. Sedmnáctiletý reprezentant v Bělehradu vyhrál polohový závod na 200 metrů a po středečním triumfu na znakařské padesátce vybojoval druhé zlato. Časem 2:00,26 minuty navíc o 31 setin vylepšil vlastní český rekord na krátké polohovce.

Čtrnáctý ročník Penaltového krále Moravskoslezského kraje se zúčastnil také Antonín Panenka.

Výjimečné penalty na Hukvaldech: repríza slavného gólu, rekordy a král ve tmě

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Nejvyšší počet účastníků, nejdelší boj na trávníku, nebo účast legendárního Antonína Panenky. Středeční čtrnáctý ročník se do historie bitev O penaltového krále Moravskoslezského kraje zapsal výrazným písmem. Jako jeho vítěz bude ve statistikách figurovat David Levčík. Bývalý záložník přetlačil v závěrečném a dramatickém rozstřelu mladého Matyáše Jarolíma, výhru pak věnoval na charitativní účely.

Srbský šampion Novak Djokovič zaútočí na osmý wimbledonský triumf

Chyť mě, když to dokážeš. Srbský král uniká legendám a míří za dalším vavřínem

Kdo je aktuálně nejlepším tenistou historie? Věčná debata probíhající nejen v kuloárech fanoušků i expertů, která s rostoucí dominancí srbského šampiona Novaka Djokoviče nabírá na velké intenzitě. Rodák z Bělehradu před nedávnem ovládl pařížskou antuku, čímž se zároveň osamostatnil na čele žebříčku legend s největším počtem získaných grandslamů. Nyní stojí před rekordmanem další velká výzva. V prostředí, kde už dlouhých šest let nepoznal hořkost porážky.

Patrik Šorm si mítinku na Kladno hází vyzkoušel dvěstěmetrový sprint

Šorm je zpět. Trable s bolavou patou jsou pryč. Chci být zase nejrychlejší, říká

Chvílemi už propadal beznaději. Kvůli bolesti v ostruze na levé patě nemohl čtyřstovkař Patrik Šorm od prosince trénovat. Lékaři na něm vyzkoušeli osvědčené metody, ale nic nezabíralo. Zlepšení bylo v nedohlednu. Zimní sezona proběhla bez účastníka finále loňského halového mistrovství světa v Bělehradě a v prvních jarních závodech vytáhlý běžec s osobním rekordem 45,41 také chyběl.

Novak Djokovič slaví titul na French Open

Djokovič ovládl finále Roland Garros. Získal rekordní 23. grandslamový titul

Srbský tenista Novak Djokovič vyhrál potřetí v kariéře Roland Garros a získal rekordní 23. grandslamový titul. V historických tabulkách se tak definitivně odpoutal od Španěla Rafaela Nadala, který kvůli zranění loňské prvenství neobhajoval. Ve finále porazil šestatřicetiletý rodák z Bělehradu ve třech setech 7:6, 6:3 a 7:5 Nora Caspera Ruuda, jenž na pařížské antuce zůstal podruhé za sebou těsně pod vrcholem.

Fotbalista divizního Holešova Jakub Mlčák na amatérském mistrovství Evropy ve Španělsku.

Mlčák si z Austrálie přivezl milion zkušeností i přítelkyni, na jaře dal 5 gólů

ROZHOVOR/ Šest let žil na opačné straně planety, v šesté největší zemi světa. V Austrálii hrál fotbal, studoval i pracoval, dokonce má odtud přítelkyni. Útočník Jakub Mlčák se však v zimě vrátil zpátky do Česka, na rodnou Moravu a díky angažmá v divizním Holešově si vysloužil nominaci na finálový turnaj Region’s Cupu ve Španělsku.

Fotbalisté krajského výběru Zlínska se ve španělské Galícii chystají na úvodní zápas mistrovství Evropy amatérů.

Krajský výběr zaskočilo ve Španělsku počasí, trénink byl v areálu Celty Vigo

Žádné tropické teploty, slunění na pláži či koupání v bazénu nebo oceánu. Nic takového. Dovolená ve Španělsku vypadá jinak. Fotbalisty ze Zlínska v Galícii, kde odehrají finálový turnaj Regions' Cupu, dnes nepříjemně zaskočilo aprílové počasí. Při předzápasovém tréninku, který absolvovali v areálu Celty Vigo, je do konce skrápěl déšť.

Fotbalisté Zlínského kraje pózují na letišti ve Vídni, odkud odletěli do Španělska na mistrovství Evropy amatérů.

Krajča si na EURO vzal plavky i formu, která byla půl roku zamčená ve skříni

Celou středu strávili na cestách. Fotbalisté krajského výběru Zlínska hned brzy ráno vyrazili z Holešova do Vídně, odkud odletěli do Španělska. Před večerním přistáním v La Coruni strávili odpoledne v Madridu. Prošli si centrum města, prohlédli Santiago Bernabéu, kde hraje své domácí zápasy slavný Real. Na hotel ve městě Pontevedra se dostali až po půlnoci.

Miloš Bartl (v modrém) byl jediný český reprezentant, který se dostal na ústecké Velké ceně do finále. Foto: Pavel Lebeda/sport-pics.cz

Jedna česká účast ve finále, dvě třetí místa. Velká cena kvalitou nadchla

Jedna finálová účast, dvě třetí místa. Český box se v konkurenci světových hvězd na prestižní ústecké Velké scéně neztratil. "Grand Prix měla kvalitu, jednoznačně. Nepřijela žádná ořezávátka. Skvělé bylo finále váhy do 71 kg, kdy Miloš Bartl podlehl po parádním boji úřadujícímu americkému světovému šampionu z Bělehradu," řekl šéf organizačního štábu jednoho z top evropských podniků Svatopluk Žáček.

Čtrnáctiletý chlapec při střelbě v srbském hlavním městě Bělehradu zabil jednoho člena ochranky, několik dětí je zraněných

Žák sedmé třídy střílel ve škole v Bělehradě. Zemřelo osm dětí a člen ochranky

Při středeční střelbě v základní škole v srbském hlavním městě Bělehradu přišlo o život osm žáků a člen ochranky. Informují o tom média s odvoláním na srbské úřady. Ze střelby je podezřelý čtrnáctiletý chlapec, kterého policie zadržela. Motiv zatím není znám. Další děti a také učitelka jsou zraněni, píše agentura Reuters. Srbská vláda podle stanice BBC v reakci na tragédii vyhlásila třídenní smutek.

Nespeky remizovaly doma s Doksy 0:0

Foto: Šachová partie Nespek a Doks skončila před očima legendy remízou

Na domácí straně aspirant na postup do divize, na straně hostů zase jeden z nejlepších týmů jara. Takové menu nabídlo velikonoční menu, kdy druhé Nespeky přivítaly doma Doksy, které od startu druhé poloviny získaly už jedenáct bodů. Ten poslední právě na Velký pátek, když utkání skončilo 0:0. O góly přišla i přihlížející legenda. Mezi diváky se objevil i mistr Evropy z roku 1976.

Reprezentant Jakub Jan Krischke ze Slezského plaveckého klubu se sídlem v Bítově na Novojičínsku zaplaval na mítinku v polské Osvětimi český juniorský rekord na 50 m volný způsob a splnil limity na letní MEJ a MSJ.

Kraulař Krischke zaplaval v Polsku rekord a limity na juniorskou Evropu i svět

/FOTOGALERIE/ Parádní výkon! Juniorský reprezentant Jakub Jan Krischke ze Slezského plaveckého klubu se sídlem v Bítově na Novojičínsku je ve skvělé formě. Potvrdil to na mezinárodních závodech v Polsku, kde překonal český juniorský rekord na 50 metrů volný způsob a ve dvou disciplínách splnil limity pro start na letním evropském i světovém šampionátu své kategorie.

Peter Olayinka uviděl v závěru zápasu v Liberci červenou kartu za úder hlavou do obličeje Ndefeho.

Trest pro Olayinku budí vášně. Málo, míní Fukal. Fanoušci se hádají

Na pravidelné čtvrteční zasedání disciplinární komise nejvyšší fotbalové soutěže nebyla v Praze už dlouho upřená taková pozornost. Měl totiž padnout trest pro slávistu Petera Olayinku za úder hlavou v posledním ligovém zápase v Liberci, kdy "hlavičkou" srazil k zemi Ndefeho. "Rozhodnutí je správné a přiměřené," oznámil předseda komise Richard Baček. Tento názor ale fotbalová scéna příliš nesdílí. Fanoušci Slavie by dali méně, ostatní by pochopitelně přitlačili. Slavia se proti trestu odvolá. Stačil by jí jeden zápas ubrat… Olayinka by pak totiž mohl nastoupit v derby na Spartě.

Peter Olayinka uviděl v závěru zápasu v Liberci červenou kartu za úder hlavou do obličeje Ndefeho.

Trest pro Olayinku budí vášně. Málo, míní Fukal. Fanoušci se hádají

Na pravidelné čtvrteční zasedání disciplinární komise nejvyšší fotbalové soutěže nebyla v Praze už dlouho upřená taková pozornost. Měl totiž padnout trest pro slávistu Petera Olayinku za úder hlavou v posledním ligovém zápase v Liberci, kdy "hlavičkou" srazil k zemi Ndefeho. "Rozhodnutí je správné a přiměřené," oznámil předseda komise Richard Baček. Tento názor ale fotbalová scéna příliš nesdílí. Fanoušci Slavie by dali méně, ostatní by pochopitelně přitlačili. Slavia se proti trestu odvolá. Stačil by jí jeden zápas ubrat… Olayinka by pak totiž mohl nastoupit v derby na Spartě.

Příbramští Kocouři doma opět hladce podlehli Brnu

Böhm po konci kariéry: Bylo krásné, když mi lidi tleskali. Vzpomněl i na Kladno

V sobotu večer skončila jedna velká sága. Domácí porážkou s Brnem (0:3) v předkole play-off uzavřel profesionální kariéru dlouholetý kapitán volejbalistů Příbrami Martin Böhm. V dubnu 36letý smečař udělal smutnou tečku. Diváci i klub si ale pro něj přichystali poděkování a tleskali mu ve stoje. Velká osobnost Kocourů odešla z palubovky naposledy.

Srbský tenista Novak Djokovič vyhrál 29. ledna 2023 finále Australian Open.

Djokovič to dokázal. Kraloval v Melbourne a vyrovnal Nadalův grandslamový rekord

Srbský tenista Novak Djokovič ovládl podesáté v kariéře Australian Open a ziskem 22. grandslamového titulu se vyrovnal španělskému rekordmanovi Rafaelu Nadalovi. Pětatřicetiletý rodák z Bělehradu porazil ve finále Řeka Stefanose Tsitsipase 6:3, 7:6, 7:6, vylepšil jubilejním triumfem v Melbourne vlastní rekord a vyhrál i přímý souboj o post nové světové jedničky.

Srbský tenista Novak Djokovič slaví postup do semifinále Australian Open.

Vyrovnání rekordu a další one man show. Srbský král je (zatím) nezastavitelný

Po loňské absenci kvůli odmítavému postoji k vakcinaci se do Melbourne Parku vrátil ve velkém stylu. Způsob, jakým srbský tenista Novak Djokovič prochází úvodním grandslamem sezony, je skutečně pozoruhodný. Za celý turnaj ztratil pětatřicetiletý rodák z Bělehradu jediný set, ve všech utkáních bez výjimky naprosto dominoval. Nyní čeká držitele jednadvaceti grandslamových trofejí semifinále, ve kterém může navíc překonat historický rekord Andreho Agassiho na Australian Open.

Protesty v Černé Hoře. Na snímku policisté v hlavním městě Podgorica 12. prosince 2022

Parlament v Černé Hoře omezil pravomoci prezidenta. Rozhodnuti vyvolalo protesty

Parlament v Černé Hoře v pondělí schválil zákon, kterým omezil pravomoci prezidenta. Policie se poté střetla s protivládními demonstranty, kteří se snažili vniknout do budovy zákonodárného sboru, uvedl deník Vijesti. V malém balkánském státě se tak dále prohlubuje politická krize, před kterou již dříve varovala Evropská unie i Spojené státy.